#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/04/2009 14:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια άλλη άποψη για τη νύκτα και το έγκλημα

Επειδή πολλά γράφονται και περισσότερα ακούγονται για τις γνωστές ανεπάρκειες της αστυνομίας και επειδή ο κόμπος έχει φτάσει πλέον στο κτένι, είναι νομίζω καιρός να αρχίσουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Για να γίνουν κατανοητά όσα θέλω να εξηγήσω, παραθέτω αποσπάσματα από ένα ενδεικτικό ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» της 5/2 /2007 με τίτλο «Νονοί: Μέσος όρος ζωής τα 40 χρόνια»

«...Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έχουν δολοφονηθεί περίπου τριάντα άτομα σε τρεις-τέσσερις μεγάλες εκκαθαριστικές πολεμικές επιχειρήσεις που έχουν οργανωθεί από διάφορες ομάδες της νύκτας. Το σημαντικότερο και αδιαμφισβήτητο κομβικό σημείο στην αλλαγή συμπεριφοράς αλλά και στη διαμόρφωση νέων ηθών στις πιάτσες της προστασίας ήταν η δολοφονία του Θεμιστοκλή Καλαποθαράκου στις 26 Ιουλίου του 2000, έξω από το εξοχικό του σπίτι στον Μαραθώνα... ‘

Ηταν ένας άνθρωπος που έμαθε τη δουλειά από παλιούς, αλλά διαφοροποιήθηκε έχοντας καταφέρει να αμβλύνει κάποιες ακραίες διαφωνίες και πολλές βίαιες φωνές από διαφορετικές περιοχές της Αθήνας. Το σημαντικότερο είναι ότι είχε ορκιστεί να μείνει μακριά από τη διακίνηση ναρκωτικών. Κάτι που μάλλον του κόστισε τη ζωή αφού άλλες ομάδες, κυρίως από τα δυτικά του λεκανοπεδίου, προσπάθησαν στα τέλη της δεκαετίας του '90 να μπουν στα δικά του «χωράφια» πουλώντας κοκαΐνη.Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, αστυνομικοί αλλά και νονοί, θεωρούν ότι η δολοφονία του άλλαξε τον χάρτη της προστασίας, τουλάχιστον στο λεκανοπέδιο της Αθήνας. Ηταν ένας άνθρωπος σκληρός και βίαιος που, όμως, είχε επιβάλει τις δικές του ισορροπίες. Έναν νόμο που όριζε το δόγμα «παίρνουμε πολλά από λίγους αλλά βοηθάμε κιόλας όσους έχουν ανάγκη».Μέχρι τότε όλα ήταν σχεδόν μοιρασμένα. Σχέσεις με αστυνομικούς, σχέσεις με «συναδέλφους» του, σχέσεις με καταστηματάρχες. Τελείωσε η εποχή όπου τα διάφορα «πάρε δώσε» στον κόσμο της νύχτας με την Αστυνομία ήταν σχεδόν καθεστώς. Η δολοφονία Καλαποθαράκου άλλαξε τα πάντα...»Μετά τη δολοφονία του Καλαποθαράκου ακολούθησε μια «μεταβατική περίοδος» κατά την οποία κυριαρχούν διάφορες ομάδες ντόπιων (με λίγους ξένους) που αλλάζουν σταδιακά τον χάρτη της νύκτας και τελικά φτάνουμε στην σημερινή πλήρη επικράτηση αλλοδαπών συμμοριών (ξένοι με πολύ λίγους Έλληνες).

Η φράση ότι με την δολοφονία του «τελείωσε η εποχή όπου τα διάφορα «πάρε δώσε» στον κόσμο της νύχτας με την Αστυνομία ήταν σχεδόν καθεστώς» τα λέει όλα. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι  χωρίς πληροφορίες δεν μπορεί να υπάρχει πρόληψη του εγκλήματος. Ανέκαθεν ανάμεσα στις αστυνομίες όλου του κόσμου και το έγκλημα υπήρχαν σιωπηλοί κώδικες συνεννόησης και συμπεριφοράς. Έτσι το έγκλημα περιορίζεται σε αποδεκτά πλαίσια και ο κόσμος της νύκτας ελέγχεται. Με την εξαφάνιση των Ελλήνων «νονών» από τη νύκτα (είτε επειδή τους εκτέλεσαν, είτε επειδή η ελληνική πολιτεία τους ... έκλεισε όλους στην φυλακή) φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση όπου η Ασφάλεια δεν έχει καμία απολύτως πληροφόρηση για το τι συμβαίνει ανάμεσα στους αλλοδαπούς εγκληματίες.

Αν όλα αυτά δεν αρκούν για να σας πείσουν θα αναφέρω το παράδειγμα ενός παλιού υπουργού Δικαιοσύνης που μόλις ανέλαβε πήγε στην φυλακή, βρήκε τον τότε Έλληνα αρχινονό και του έδωσε ότι ήθελε:  μοναχικό κελί, τηλεόραση , τα τσιγάρα του και όσες εξόδους ήθελε. Με έναν όρο όμως. Δεν θα κουνιόταν κανένας στον Κορυδαλλό. Όπως και έγινε. Επί της θητείας του δεν σημειώθηκε ούτε μια εξέγερση.

Ο κ. Δένδιας που είναι μόνο του Αστικού Δικαίου πώς να τα αντιληφθεί αυτά τα πράγματα; Πώς να καταλάβει τον τρόπο που σκέπτεται ένας ποινικός όταν δεν είχε ποτέ κανέναν ως πελάτη;

Αυτή είναι η αλήθεια και όλα τα άλλα είναι για τους αφελείς.

ειδικός συνεργάτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 04/04/2009 14:42:41

  Ενδιαφεροντα αγαπητε.
  Περιμενουμε και αλλα εν ευθετω χρονω.

 2. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 04/04/2009 14:47:29

  Έτσι εξηγείται, η αστική πλέον αντιμετώπιση του ποινικού εγκλήματος. Η κάλυψη του κεφαλιού απαγορεύτηκε τελικά για να μην βλέπουμε τον αστό, όταν ο ποινικός ήταν πάντα μπροστά μας, ή το αντίθετο;

 3. kanis avatar
  kanis 04/04/2009 14:55:52

  Δηλαδή, θα προτιμούσες τον πασίγνωστο ποινικολόγο Άλέξη Κούγια για Υπουργό Δικαιοσύνης;

 4. Κουκουλοφόρος Imitation avatar
  Κουκουλοφόρος Imitation 04/04/2009 14:58:44

  Ενδιαφέρον. Παρόμοιες ήταν και οι συμφωνίες με επιχειρηματίες. Να παρέχουν θέσεις εργασίας και να μην αποδίδουν ΦΠΑ, ΙΚΑ κλπ. Φτάσαμε να χρωστάνε 35 δις ευρώ και να μην τους κλείνουμε γιατί “θα απολύσουν”. Τι εννοεί ο ποιητής; Να γίνουν συμφωνίες και με τους αλλοδαπούς νονούς της νύχτας για να καρφώνουν που και που και κανένα παρακατιανό. Πολύ καλό πραγματικά. Μπράβο ρε φάκτορα που τα δημοσιεύεις όλα αυτά. Μια χαρά την κάνεις τη δουλειά σου.

 5. Factorx avatar
  Factorx 04/04/2009 14:59:16

  @kanis: Τα ερωτήματα αμφιθεάτρου θα αρχίσουν να κόβονται. δεν θα συζητάμε για να συζητάμε, ή επειδη δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε στην ζωή μας. Υπάρχουν και πολλοί σοβαροί ποινικολόγοι.

 6. kanis avatar
  kanis 04/04/2009 15:15:17

  sorry...σαν θύμα της διαφήμισης, όταν ακούω τα περι σοβαρού ποινικολόγου...
  Δεν θα επαναλειφθεί!

 7. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 04/04/2009 15:32:55

  Εγω σιγουρα.Τον Κουγια.
  Πιο πολυ μυαλο εχει απο αρκετους αλλους,αν ξεχασουμε το κολλημα με τη γυναικα του.
  Και πιο αυστηρος ειναι,πραγμα που χρειαζεται αυτες τις στιγμες,της πληρους χαλαρωσης.

 8. Factorx avatar
  Factorx 04/04/2009 15:37:25

  @Κουκουλοφόρος Imitation. Φίλε, σήκωσε λίγο την κουκούλα να διαβάζεις καλύτερα. Αυτό λέει το post; Ή οτι η αστυνομία έχασε κάθε έλεγχο ακριβώς επειδή σκέφεται σαν κι εσένα. Κι αυτά τα περι του πως κάνω "τη δουλειά μου" σε κάνενα πολυπολιτισμικό σαιτ, Ενταξει;

 9. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 04/04/2009 15:37:31

  2-3 απο δαυτους τους ειχα συμμαθητες !!!
  ο ενας ειναι ακομη μεσα 22 χρονια ειδη.. βγαινει με 10μερες αδειες.

  Τιποτε δεν ειναι τυχαιο η ξαφνικο. Απο μικρα παιδια ειχαν το γονιδιο της παρανομιας. Οικογενειες... δε, στον αυτοματο πιλοτο.

  Τη γυναικα του ενος, της δωσαμε δουλεια και την προσεχαμε ειχε και ενα παιδι τοτε μικρο - τωρα 15 χρονων.

  Η κοινωνια λειτουργει οπως την περιεγραφε ο αημνηστος Παπαγιαννοπουλος.

  - εχοθμε μια πιατελα την κοινωνια με λογιω λογιω μεζεδες. Ποιος ειναι ο ρολος της αστυνομιας? να τσιμπαει μεζεδες - και τι κανει η πιατελα?? ξαναγεμιζει !.."

  ΠΠ

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 04/04/2009 16:49:45

  Συγγνώμη αλλά ούτως ή άλλως οι μεγαλονονοί περνούν ζωή και κότα στη φυλακή. Μέχρι και γυναίκες τους φέρνουν στο κελλί χώρια τις επίσημες και ανεπίσημες εξόδους και άδειες που έχουν. Άρα δεν χρειάζεται μεσολάβηση Υπουργού...

 11. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 04/04/2009 17:47:59

  Ανάμεσα στην ηγεσία του κόσμου και την ηγεσία του υπόκοσμου, πρέπει να υπάρχουν λεπτές ισορροπίες με γέφυρες έμμεσης επικοινωνίας και "κώδικας". Για να είμαστε όλοι σχετικά καλά, αλλιώς μπουρλοτιάζεται η κοινωνία πατόκορφα. Πράγμα που δεν ισχύει για τις μάζες που εκπροσωπούν, εκεί η μια κοιτάει μόνο να φυλαχτεί από την άλλη.
  Δεν σχεδιάζουμε τους χειρισμούς μας ούτε και δρούμε σύμφωνα με το πως θα θέλαμε να είναι ο κόσμος, αλλά ανάλογα με το πως πραγματικά είναι.

 12. donaE avatar
  donaE 04/04/2009 18:01:04

  @ 14 Οχι τοσο λεπτες οσο φανταζεσαι.Μερικες φορες ειναι ειναι μια η αλλη.

 13. eyeless in Gaza avatar
  eyeless in Gaza 04/04/2009 19:04:51

  Υπάρχει και η τρίτη λύση που είναι και εθνικά υπερήφανη: Να αφεθούν όλοι οι ημεδαποί νονοί ελεύθεροι, δηλ. να τους "αποδράσουν". Έτσι θα αποκατασταθεί η ισορροπία στο οικοσύστημα της νύχτας. Χα-χα!

  ΥΓ. Και τι υπονοεί ο "ποιητής" της ανάρτησης: Ότι ο χαφιεδισμός είναι ελληνικό προνόμιο; Οι αλλοδαποί δεν χαφιεδίζουν; Ή μήπως στην αστυνομία είναι χαμένοι στην μετάφραση;

 14. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 04/04/2009 19:11:30

  ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΚΑΛΑ Ο " ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ " ΜΕ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΟΒΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΛΑΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.
  ΑΥΤΟΣ Ο ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ ΘΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ.
  ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

 15. Factorx avatar
  Factorx 04/04/2009 19:50:40

  @Κουκουλοφόρος Imitation: Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνεις εσύ. Αυτή που δίνω εγώ ειναι οτι όπως δεν μπορούμε να απαλλαγούμε απο την βλακεία (δεν εννοώ τίποτα) δεν μπορούμε να απαλλαγούμε και απο το έγκλημα. Τι μπορει να κάνει η πολιτεία; Ο,τι κάνουν ολες οι σοβαρές χώρς του κόσμου. Να προσπαθήσει δηλαδή να το ελέγξει. Και χωρίς πληροφοριοδότες και συμβιβασμούς αυτό δεν γίνεται. Και δεν είναι δουλειά μας να υποδεκνύουμε τι θα κάνει η αστυνομία. Μόνο καταστάσεις διαπιστωνουμε. Βρίσκω επίσης πολύ ενδιαφέρουσα την ένοιά σου για τους ποινικούς. κακούργα κενωνία

 16. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 04/04/2009 22:47:35

  Ειναι γεγονος,οτι οι χαχολοι που μας κυβερνανε,καταφεραν,να διαλυσουν την Ασφαλεια.Τη Δ/νση Ασφαλειας εννοω.
  Μας εχουν ταραξει τοσα χρονια,με το να κραζουν δικην κορακων,περι χαφιεδων και χαφιεδισμου,λες και ειναι ποινικοι κρατουμενοι,η κομμουνιστες,εξοριστοι η φυλακισμενοι,ξεχνωντας οι ανεγκεφαλοι,οτι δεν εχουμε δικτατορια,αλλα και οτι ειναι μια ελαχιστη μειοψηφια,που με φοβερα εξυπνο τροπο,μπορει να κανει πολυ περισσοτερο μπουγιο και ντορο,απο ο,τι της αναλογει.
  Και οτι τελικα,ειναι οι ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ,ενος εμφυλιου.
  Και θα επρεπε να το εχουν παντα στο μυαλο τους αυτο.

 17. tony avatar
  tony 04/04/2009 23:49:07

  Και οτι τελικα,ειναι οι ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ,ενος εμφυλιου.
  Και θα επρεπε να το εχουν παντα στο μυαλο τους αυτο
  Όταν θα ητηθεις τότε θα μπορείς να μιλάς για λογαριασμό των ηττημένων.
  Τώρα προς το παρόν απόλαυσε τους ηγέτες σου και την απίστευτη πραγματικότητα που δημιούργησες.
  Νικητή..χα χα χα χα χα

 18. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 05/04/2009 10:19:35

  Δεν αισθανομαι καθολου νικητης,αλλα αυτοι θα επρεπε να αισθανονται την ηττα,ωστε να τους οδηγει να κανουν συνετα πραγματα,και οχι να ψαχνουν για εκαιριες ρεβανς,γιατι τοτε,παλι κανεις ουσιαστικα δεν θα κερδισει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.