#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/05/2010 11:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μη πυροβολείτε τη Goldman Sachs

Ο ύποπτος και ύπουλος ρόλος της Goldman Sachs, που αυτή τη στιγμή ερευνάται και από τα αμερικανικά δικαστήρια, την έχουν βάλει στη γωνία. Τι πιο φυσικό λοιπόν από το να περάσει στην αντεπίθεση, παίζοντας το ρόλο του θύματος. Και τι ακόμη πιο φυσικό από το να επικαλείται τον αντισημιτισμό ως το λόγο των επιθέσεων εναντίον της. Διαβάστε παρακάτω τι γράφει ένας από αυτούς που ανέλαβαν την υπεράσπισή της.

Η δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων αποτελεί παράδοση στη πολιτική. Οι τράγοι αυτοί είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στους αδαείς πολιτικούς. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι πολιτικοί δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί η οικονομία, δημόσια ή ιδιωτική. Για αυτούς, τα πράγματα είναι απλά, και χωρίζονται σε καλά και κακά. Όταν υπάρχει οικονομική ευμάρεια, τότε είναι καλά. Όταν η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει, τότε όλα είναι κακά. Και όταν οι δημοσιονομικοί και άλλοι οικονομικοί θεσμοί καταρρέουν, τότε οι πολιτικοί αρχίζουν και ανακαλύπτουν δαίμονες.

Αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, της οποίας η οικονομία έπαψε να είναι λειτουργική, και πολύ σύντομα το ίδιο θα συμβεί στη Πορτογαλία, την Ισπανία, και ίσως στην Ιταλία. Και όπως συνήθως συμβαίνει, ο περισσότερος κόσμος, καθώς και οι πολιτικοί, τα βάζουν όχι με αυτούς που φτιάχνουν (ή μάλλον δεν φτιάχνουν) τους κανόνες, αλλά με αυτούς που τους εφαρμόζουν και τους εκμεταλλεύονται με μαεστρία.

Ο Spencer Jakab γράφει στην Financial Times, «Η δαιμονοποίηση της Goldman Sachs και της Wall Street γίνεται μόνο και μόνο επειδή είναι πιο έξυπνοι και πιο πλούσιοι από εμάς τους υπόλοιπους. Σταματήστε να θεωρείτε την Goldman Sachs ως υπεύθυνη για τη γενικότερη κρίση». Και συνεχίζει να αναλύει τη  τρέχουσα ψύχωση με την συγκεκριμένη τράπεζα, μιλώντας για αντισημιτισμό.  Η εβραϊκότητα της τράπεζας, λέει, έχει αναβιώσει τις αρχαίες προκαταλήψεις εναντίον της φυλετικής αυτής ομάδας.

Η Maureen Dowd έγραψε στη New York Times ότι οι «βδέλλες» όπως η Goldman Sachs, την οποία αναφέρει ως Goldmine (χρυσωρυχείο), θυμίζουν τους συμφεροντολόγους αργυραμοιβούς που ο Ιησούς πέταξε με τις κλωτσιές από το ναό. Ο Matt Taibbi περιέγραψε την ίδια τράπεζα στο περιοδικό Rolling Stone ως «το τεράστιο βαμπίρ καλαμάρι που έχει τυλιχτεί στο πρόσωπο της ανθρωπότητας, και που χώνει το κεντρί του ρουφώντας οτιδήποτε του μυρίζει χρήμα…». Αμέσως βέβαια, κατηγορήθηκε για ναζιστική προπαγάνδα.

Παρά τα πολλά παραδείγματα, όπως τα παραπάνω, αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως στην Αμερική τουλάχιστον, τα φαινόμενα του αντισημιτισμού σε σχέση με τη Goldman ήταν ελάχιστα. Αναμένεται η αντίδραση που θα δούμε στην Ελλάδα και στην Ισπανία, όπου υπάρχει μια πλούσια παράδοση αντι-εβραϊκού μίσους.

Marty Peretz -The New Republic

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/05/2010 12:10:01

  Και να μην ξεχνάμε τι βολικό να χαρακτηρίζεται ή να είναι Εβραίος ο αποδιοπομπαίος τράγος. Παλιά μου τέχνη κόσκινο και Die Straße frei dem Sturmabteilungsmann!

  αν ψάχνουμε για εγκληματία στο θέμα του υπερβολικού συστημικού ρίσκου που ανέκυψε με την κατάργηση του Glass Steagall, να δούμε την διακυβέρνηση του Clinton και κάτι φρούτα που έκαναν δουλειές με την Citibank. Αν είχε και Εβραίους στα φρούτα, δεν φταίει η κάθε Γκολντμαν Σαξ, ούτε η Wall Street, ούτε οι ...Εβραίοι. Αν με ρωτάτε, φταίει η Citibank. Η πολλή συγκέντρωση κάνει κακό στην ελεύθερη αγορά.

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ archaeopteryx 07/05/2010 14:11:51

   Ένα πολύ χρήσιμο αντισχόλιο, που δεν αποδέχεται άνευ όρων τον ισχύοντα κοινωνικό μύθο. Χωρίς να αποσκοπώ να αποενοχοποιήσω κάθε τι που έχει εβραϊκή προέλευση, νομίζω ότι επί του προκειμένου χρειάζεται συγκεκριμένη διαφοροποίση. Είναι σφάλμα να ταυτίζονται οι Χασσιντίμ με όλους τους Εβραίους. Αυτό αποτελεί τακτική των Αγγλοσαξόνων, που κατάγονται από την Βαβυλώνα. Τον Αγγλικό εμπειρισμό δημιούργησαν Εβραίοι τραπεζίτες της Βενετίας. Επ' αυτών απατείται ανάλυση με στοιχεία (τα οποία υπάρχουν σε σημαντικό βαθμό αξιοποίησης) και θα επανέλθω μελλοντικά εκτενώς.
   Στο θέμα της Citybank υπάρχει σημαντική σύμφυση συμφερόντων των οίκων Ρόκφελερ και Ρότσιλντ. Και επ' αυτού επιφυλάσσομαι για διεξοδική τεκμηρίωση.
   Ας κρατηθεί η πολύ βαρύνουσα τελευταία φράση του αντισχολίου. Πράγματι η υπερσυγκέντρωση, η οποία δεν συντελέσθηκε μόνο στην σφαίρα της οικονομίας, αλλά επεκτείνεται και στην σφαίρα της εξουσίας, έχει καταργήσει την ελεύθερη αγορά. Αυτή, ακόμη από πολύ παλαιότερα, ήταν νοθεύσιμη από συνενοήσεις τύπου καρτέλ. Σήμερα οι συμβαλλόμενοι στα καρτέλ έχουν αποκτήσει διαστάσεις μπλοκ, που μοιράζονται την παγκόσμια εξουσία.

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/05/2010 12:19:21

  αντε ρε φυγέτε από δω πέρα

 3. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 07/05/2010 13:07:07

  Φρέσκο από το Reuters:
  1. American International Group has replaced Goldman Sachs as its main corporate adviser with Citigroup and Bank of America Corp. Εδώ να δείτε συγκέντρωση που έρχεται.
  Τι, την είχαν μέχρι σήμερα σύμβουλο; Μήπως είχαν ακόμα τον Feldstein στον συμβούλιο της AIG;
  2. Έκτακτη τηλεδιάσκεψη ΕΚΤ και μεγάλων ευρωπαικών τραπεζών με θέμα PIIGS, ομόλογα και σχετικά.
  3. Η κρατική πρέσα στην Ιαπωνία τυπώνει μανιωδώς χαρτονομίσματα.
  Οι προσεισμοί πυκνώνουν, έρχονται Ρίχτερ και τσουνάμι;
  Σιγά να μη φταίνε οι Εβραιο-αμερικανοί για τη φούσκα των ακινήτων σις ΗΠΑ: Απ΄ ότι ξέρω, ο Alan Greenspan είναι Χριστιανός και Αγγλοσάξονας.
  Χωρίς καταναλωτισμό, ζήτηση, φούσκα στις τιμές δεν θα υπήρχε χρηματοπιστωτική φούσκα. It' s the REAL economy, stupids!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 07/05/2010 13:44:09

   Καταναλωτισμός, ζήτηση, φούσκα στις τιμές = Χαμηλά επιτόκια, περικοπές φόρων στα φορολογικά ψηλά κλιμάκια, απαλλαγή ακινήτων από ΦΠΑ, μια τεράστια τρόμπα που φυσά αέρα:
   Αλογοσκούφη αντέγραφες, σε τσάκωσα!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 07/05/2010 13:49:16

   Έρχεται μετά η virtual economy και ο καζινο-καπιταλισμός, και ρουφά τον "αέρα" που τρόμπαραν άλλοι στην πραγματική, πραγματικότατη φούσκα από έδαφος, σίδηρο, και μπετόν.
   Μετά, το θέαμα του ξεφουσκωμένου ξεχειλωμένου και γεμάτου ρυτίδες και ανωμαλίες νάυλον είναι απαίσιο αισθητικά, όσο για τη χρησιμότητα ή τη δυνατότητα ανάκτησης και επανάχρησης, άστο καλύτερα. "Τίγκα στα σκουπίδια ο αιώνας"!

   • greekpoliticalreview avatar
    greekpoliticalreview @ Sic transit gloria mundi 07/05/2010 14:37:58

    Μόνο ένα 5% παγκοσμίως έχει καταλάβει αυτό που λες και συμφωνώ απόλυτα , περιμένω να δω τις εξελίξεις και στα επιχειρηματικά ομόλογα για να βγάλω καθαρή εικόνα του τι μέλει γενέσθαι..

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 07/05/2010 21:13:59

    Ο Νούριελ Ρουμπίνι το έλεγε από το 2006 και τον αποκαλούσαν "Dr Doom"!
    Kαι οι δικοί μας χρηματοπιστωτικοί γίγαντες της σκέψης, μέχρι το φθινόπωρο του 2009 (!) έλεγαν ότι τα Ελληνικά ανίνητα δεν είναι υπερτιμημένα! Τώρα κρύβονται (μαζί με τον πρώην "καταλληλότερο").

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Sic transit gloria mundi 08/05/2010 04:02:59

    @Sictgm αυτη ειναι η δουλεια τους - γιαυτο πληρωνονται - για cheerleading - αν διαφωνει καποιος υπαρχουν και τα 'shorts' και τα hedge funds (Πολσον Μπρεβαν και αλλες δημοκρατικες δυναμεις) για να ισορροπει το οικοσυστημα
    Καθενας εχει τον ρολο του - οσο για την GS ειναι αποδιοπομπαιος τραγος 100% στην συγκεκριμενη περιπτωση (..για αυτα που εχουν οντως σημασια δεν προκειται να τη θιξει κανεις και απλα ακουμε γελοιες κατηγοριες - παραμενει κομματι του συστηματος - ας θολωσουμε λιγο τα νερα - να ειναι και οι ψηφοφοροι χαρουμενοι)

 4. Lalakis avatar
  Lalakis 07/05/2010 13:51:22

  που ειναι η Μουσα; που ειναι ο beyond the stars; πουναι ο Α θανάσης; οεεεο;

 5. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 07/05/2010 14:20:06

  Πάντοτε το εξουσιαστικό σύστημα θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Και την άλωση της οικονομίας και το φύλλο συκής. Ουδέποτε όμως είχαν ουσιαστικές συνέπειες οι εικονικές διαδικασίες, που εκκινήθησαν με αφορμή οικονομικά σκάνδαλα. Η δικαστική εξουσία δεν είναι ανεξάρτητη και αποτελεί υποκατάστημα διατήρησης προσχημάτων των πολυεθνικών και των μεγάλων τραπεζών, που έχουν την τελική εξουσία, την οποία επιβάλουν ως σκληρή και απάνθρωπη δικτατορία, καλυμμένη με νομότυπα (στην καλύτερη περίπτωση) τεχνάσματα.
  Εάν υπήρχε πραγματική δικαιοσύνη, σήμερα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας θα ήσαν υπόδικοι με βαρύτατες καταγγελίες.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Μποτίλια στο πέλαγος 07/05/2010 14:21:22

   Εγώ λέω Μποτίλια ότι το σκίτσο είναι θαυμάσιο.

   :)

  • Orestios avatar
   Orestios @ Μποτίλια στο πέλαγος 07/05/2010 15:34:15

   Μποτίλια είναι έτσι όπως τα λες.

 6. ανωνυμ avatar
  ανωνυμ 07/05/2010 14:36:28

  Κάτω απ΄το τραπέζι


  The troubling part of the Eurozone crisis is the role of the international participants and their diabolical plans for an IMF takeover of the weaker members.
  The incestuous relationship of big banks, university economists carrying passports of more than one country, heads of government, the IMF and the Federal Reserve is striking; frightening.

  The Greek “cross currency swap” engineered by Goldman Sachs just after Greece was admitted to Europe’s monetary union, for example, involved:

  Greek Prime Minister Contantine Simitis, leader of the Panhellenic Socialist Movement,

  Lucas Papademos (now vice president of the European Central Bank) then governor of the Bank of Greece and Greece’s representative on the IMF,

  and Christoforos Sardelis, head of Greece’s Public Debt Management Agency at the time, who held Swedish citizenship for a number of years and came to his public post from the Bank of America, and is now with Banca IMI, the investment banking unit of Italy’s Intesa Sanpaolo.

  Papademos, educated at MIT, had been at Columbia University and in 1980 was senior economist with the Federal Reserve Bank of Boston. He formed his Fed connections when he was a top research assistant to the late Nobel Prize-winning economist Franco Modigliani, who was born in Italy but left Rome in 1938 when Mussolini announced new laws against the Italian Jews. Modigliani had close contacts with the Federal Reserve and his students, along with Papademos, have included Charlie Bean, Deputy Governor of the Bank of England, and Stanley Fischer, Governor of the Bank of Israel.

  Papademos now serves as European Central Bank vp with its president, Jean-Claude Trichet, former alternate governor of IMF, governor of the World Bank and member of the Washington-based financial Group of Thirty. He’s also former chairman of the Paris Club, a financial group of officials of 19 countries that can provide debt cancellations, for restructuring for indebted companies and creditors referred by the IMF.

  Fischer, before becoming an Israeli citizen to head Israel’s central bank, had been vice president and chief economist at the World Bank, first deputy managing director of IMF, vice chairman of Citigroup, president of Citigroup International, head of the Public Sector Client Group, a member of the Washington-based financial Group of Thirty, and Fed Chairman Ben Bernanke’s Ph.D. thesis advisor at MIT.

  At MIT, Modigliani worked closely with Nobel laureate Paul Samuelson, uncle of National Economic Council Director Lawrence Summers (Summers’ family name earlier had been changed from Samuelson to Summers).

  The members of this closed membership insider mob…bought economists, politicians and the rest…are the foot soldiers for the financial tyrants who are strangling our beloved country and the world. And from one of the worst foot soldiers of all, the Nobel, stern, bookish professor from Princeton, Thomas Woodrow Wilson, we finally heard the truth when the damage began its relentless march…a kind of confession if you will:

  “A great industrial nation is controlled by its system of credit. Our system of credit is concentrated. The growth of the nation, therefore, and all our activities are in the hands of a few men… We have come to be one of the worst ruled, one of the most completely controlled and dominated governments in the civilized world—no longer, a government by conviction and the free vote of the majority, but a government by the opinion and duress of small groups of dominant men.”

 7. Στέργιος avatar
  Στέργιος 07/05/2010 15:15:03

  Η διαφορά που έχει ο αποδιοπομπαίος τράγος από τη Goldman Sachs είναι ότι ο αποδιοπομπαίος τράγος δεν έφταιγε, ο καημένος, σε τίποτα.

 8. CHEMICAL YOUTH avatar
  CHEMICAL YOUTH 07/05/2010 15:28:03

  Το μην πυροβολείται την GS επειδή είναι Εβραίοι, είναι της ίδιας τάξεως μπαρούφα με αυτή που είχε πει η Μπακογιάννη ότι την χτυπάνε επειδή είναι γυναίκα.

 9. Orestios avatar
  Orestios 07/05/2010 15:33:11

  Τί λέει αυτή η γελοία για την Ελλάδα?
  Από πότε διαπίστωσε αντιεβραϊκό μίσος?????

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Orestios 07/05/2010 15:38:34

   Έλα μου ντε, από τη μύγα ξύγκι προσπαθουν να βγάλουν.
   Και εκεί κεφαλαιοποίηση...

   Όταν καίγεται το σπίτι μας δε μας ενδιαφέρει η εθνικότητα του εμπρηστή.
   Μας ενδιαφέρει μόνο να τον ξετρυπώσουμε και να τον ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Orestios 07/05/2010 16:14:42

   Έλα μου ντε;

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Orestios 07/05/2010 22:43:42

   Στα Χανιά πάντως...
   Γμτ, πάλι ο κόμης!

 10. Mak avatar
  Mak 07/05/2010 15:38:40

  Ας αφήσουν τις τράπεζες και ας ασχοληθούν με ένα άλλο τομέα της οικονομίας οι Εβραίοι για να μην τρώνε τζάμπα χρέωμα.

  Τι να κάνουμε οι τράπεζες είναι αντιπαθητικές στην πλειοψηφία του κόσμου.

  Καλώς ή κακώς η συγκεκριμένη εθνική ομάδα θεωρείται ότι έχει προνομιακή σχέση με τον συγκεκριμένο κλάδο.

  Μακάρι να είχαν Έλληνες παρόμοια σχέση και ας μας έβριζε όλος ο πλανήτης...

 11. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 07/05/2010 15:52:27

  Arbeit macht frei.

 12. bugtrottel avatar
  bugtrottel 07/05/2010 17:07:24

  Διαβάστε το άρθρο στην παρακάτω παραπομπή. Έχει ενδιαφέρον.
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=28469155

 13. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 07/05/2010 17:13:29

  "Αναμένεται η αντίδραση που θα δούμε στην Ελλάδα και στην Ισπανία, όπου υπάρχει μια πλούσια παράδοση αντι-εβραϊκού μίσους"

  Λογικά αυτό δεν το στηρίζει στη στάση των Ελλήνων στην κατοχή (όταν γλύτωσαν πολλούς Εβραίους από τους Ναζί). Προφανώς το στηρίζει στον εμπρησμό της συναγωγής στα Χανιά, πριν από μερικούς μήνες, και που την επόμενη μέρα όλα τα πρακτορεία, εφημερίδες, περιοδικά, κλπ (ιδιαίτερα στην Αμερική) μας σταύρωναν ως ρατσιστές και αντισημίτες. Και όταν μετά από 2-3 ημέρες αποκαλύφθηκε ότι ήταν δικοί τους (από την αμερικανική βάση), το πνίξανε τελείως το θέμα. Και τώρα που ξεχάστηκε η προβοκάτσια, έρχεται ο κ. Peretz και ρίχνει το δηλητήριό του...

 14. Anonymous avatar
  Anonymous 08/05/2010 11:44:11

  Πως τον λεγανε αληθεια εκεινον τον πρωθυπουργο του Ισραηλ; Simon Perez; Αναρωτιεμαι αν οι δυο κυριοι ειναι συγγενεις η απλα εχουν συνωνυμια.

  Οπως αυτος ο χριστιανος ο Γκρηνσπαν με αλλο τον δολοφονο του φον Ρατ στο Παρισι τον αλλο Γκρηνσπαν που βγηκε να υπερσπιστει ο Τροτσκυ.

  Θυμαμαι ακομη αλλη μια Χριστιανη την Ωλμπραιτ που ενω φιλοξενηθηκε στην διαρκεια της φυγης της οικογενειας της (λενε για τον φοβο των Ναζι αλλα αλλες πληροφοριες λενε λογω απατων που διεπρεξε ο πατερα της) απο τους Σερβους κατα την διαρκεια της κατοχης της Τσεχοσλοβακιας απο τους Ναζι τους το ανταπεδωσε με βομβες το 1999.

  Και οι Ισπανοι γιατι ειναι αντισημιτες; Επειδη υποχρεωσαν οσους δεν ηθελαν να αλλαξοπιστισουν να φυγουν απο την Ισπανια η επειδη αρχισαν απο ενα σημειο να ψαχνουν ποιοι ησαν πραγματικα χριστιανοι με την Ιερα εξεταση;

  Τελος αν θυμαμαι καλα εδω και μερικα χρονια ολες οι κομπινες που οδηγησαν σε αυτη την "κριση" ειχαν πρωταγωνιστες Εβραιους. Τωρα βλεπουμε να συμμετεχουν και ευηπολυπτες τραπεζες-μπανκες παλι εβραικης ιδιοκτησιας και συζηταμε για το αν εχουν ευθυνη; Δεν μπορει οταν πισω απο καθε οικονομικη κομπινα να βρισκουμε και εναν Εβραιο καποιος λογος θα υπαρχει. Γιατι να μην ειναι οι δημιουργοι της κρισης Ιταλοι η Ελληνες κατα παραδοση "απατεωνες"; Και αν καποιοι ειναι απατεωνες δεν σημαιανει οτι συλληβδην ολοι ειναι απατεωνες. Βεβαια εδω μιλαμε για απατες με κεφαλαιο Α. Για σκεφτειτε το λιγο...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Anonymous 08/05/2010 12:47:34

   Οι Έλληνες και οι Ιταλοί τα σκίζουν τα λεφτά δε τα μαζεύουν στο στρώμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.