#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/10/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μηχανισμό προπαγάνδας στην Ελλάδα "στήνουν" οι Γερμανοί

[caption id="attachment_185705" align="alignnone" width="600" caption="Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς επί το έργον"][/caption]

Η γερμανική επικυριαρχία σφραγίζεται πλέον και με την επιστροφή και εγκαθίδρυση στη χώρα μας των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων που ήρθαν ξανά για ειδική αποστολή.

Δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται τι θέλουν ξαφνικά, εν μέσω κρίσης, τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για μια κίνηση ελαφρά την καρδία, ούτε ξαφνικά αποφασίστηκε.

Απλά, το Γερμανικό Κράτος θέλησε με έξοδα του γερμανικού λαού να στείλει στην Ελλάδα, και μάλιστα με έξτρα χρηματοδότηση, τα ιδρύματα αυτά. Υπάρχουν δυο σχολές που συγκρούονται για το εάν είναι καλή ή όχι η παρουσία τους στην Ελλάδα.

Άλλοι λένε ότι είναι έγκριτοι φορείς κοινωνικής έρευνας και ανάλυσης και οι εκθέσεις, οι δημοσιεύσεις, οι εκδόσεις και οι εκδηλώσεις τους αποτελούν σημαντικά γεγονότα στον εκάστοτε πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν και όχι μόνο.

Κατά τους ίδιους είναι λοιπόν, φορείς προώθησης πολιτικής ιδεολογίας και όχημα βελτίωσης της εικόνας των Γερμανών και της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και άλλες σκέψεις, που προτάσσουν το επιχείρημα ότι τα ιδρύματα αυτά είναι Δούρειος Ίππος της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα με τους κατάλληλους στη χώρα μας εκπροσώπους, από το εγχώριο πολιτικό σύστημα.

Πριν από την άφιξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, από τις αρχές του 2012 είχε δοθεί η εντολή με ειδικό κονδύλι του γερμανικού κράτους, να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα όλα τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα με τη σειρά.

Πρόκειται για το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, που πρόσκειται στο χριστιανοδημοκρατικό CDU, και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ των σοσιαλδημοκρατών (SPD) που είχαν ιδρύσει και παλιότερα παραρτήματα στην Αθήνα, αλλά διέκοψαν για ένα διάστημα τη λειτουργία τους και τώρα, με το ειδικό αυτό κονδύλι, επανενεργοποιούνται.

Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, των Πράσινων, διάλεξε για έδρα του τη Θεσσαλονίκη, ενώ το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν, του φιλελεύθερου FDP, αποφάσισε να μην ανοίξει γραφείο στην Ελλάδα, αλλά να συντονίζει τη δράση του στη χώρα με κέντρο τις Βρυξέλλες.

Για το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ τα περισσότερα είναι ήδη γνωστά, λόγω και της μεγάλης δημοσιότητας που πήρε η εκδήλωση εγκαινίων του Παραρτήματος Ελλάδας, στην οποία παρέστη εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα και ο Ρίξινγκερ του αριστερού γερμανικού κόμματος.

H ιστορία των πολιτικών γερμανικών ιδρυμάτων των κομμάτων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Το πρώτο ίδρυμα που ιδρύθηκε ήταν το σοσιαλδημοκρατικό Φρίντριχ Έμπερτ τη δεκαετία του 1920 με βασικό στόχο την πολιτική εκπαίδευση στελεχών του κόμματος, την προώθηση των σοσιαλδημοκρατικών ιδεών αλλά και επαφές με το εξωτερικό και τελευταίο ιδρύθηκε το Ρόζα Λούξεμπουργκ του Κόμματος της Αριστεράς αρχές του 1990.

Στόχος όλων, όπως λένε από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, είναι τα ιδρύματα αυτά σε συνεννόηση με την ηγεσία του διπλωματικού σώματος, να προωθούν τη  συνεργασία ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και το κράτος, να ενισχύσουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, να εκπαιδεύσουν και να εξειδικεύσουν τα στελέχη τους, αλλά και να συνεργαστούν με ιδρύματα των συγγενικών πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Οι σοσιαλδημοκράτες του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ

Στόχος του είναι η πραγματοποίηση, όπως λένε οι υπεύθυνοι, εκδηλώσεων με Γερμανούς και Έλληνες συνδικαλιστές και η διεξαγωγή ερευνών για θέματα όπως η ανεργία στους νέους, η διοργάνωση περιφερειακών συνεδρίων με ειδικά θέματα, όπως τον οικολογικό τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ή και τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και η ενίσχυση του διαλόγου στα δύο αδελφά κόμματα ΠΑΣΟΚ και γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD). Επίσης στόχος είναι η συνεργασία με τα συνδικάτα και θέλουν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της ακροδεξιάς. Η έδρα του είναι στην οδό Νεοφύτου Βάμβα στο Κολωνάκι.

Tο χριστιανοδημοκρατικό Κόνραντ Άντενάουερ

Στην οδό Μουρούζη είναι η έδρα του χριστιανοδημοκρατικού ιδρύματος Κόνραντ Άντενάουερ που εδώ και τρία χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα με εκδηλώσεις κοινές με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Διευθύντριά του είναι η Σουζάνα Φογκτ που έχει στόχο τη συνεργασία με Έλληνες εταίρους για την προώθηση θεμάτων της οικονομίας και του θεσμικού πλαισίου οικονομικής δραστηριότητας, όσο και ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στις δύο χώρες. Κύριο μέλημα είναι το πώς θα αντιμετωπισθεί ο ακροδεξιός εξτρεμισμός, ενώ ήδη διεξάγονται σεμινάρια, συνέδρια με τη συμμετοχή και Ελλήνων δημοσιογράφων και πολιτικών και ήδη δίνονται και υποτροφίες στους πρώτους. Προ ημερών έγινε μια προχωρημένη διαδικασία, όπου νέοι Έλληνες και Γερμανοί δημοσιογράφοι συνεργάστηκαν για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Το ίδρυμα (στα γερμανικά KAS) συνεργάζεται στην Ελλάδα με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας, αλλά και με ιδρύματα όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ και το ΙΟΒΕ.

Το πράσινο Χάινριχ Μπελ

Στη Θεσσαλονίκη, έχει εγκατασταθεί το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, που πρόσκειται στους Πράσινους και εκπρόσωπος του εδώ είναι η Όλγα Δρόσου που μετά από δεκαετίες στη Γερμανία επέστρεψε στην γενέτειρά της. Στόχος, όπως λένε, η μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα του δήμου και η προσπάθεια για ένα οικολογικό εκμοντερνισμό της ελληνικής οικονομίας που θα μπορούσε να δώσει νέες ευκαιρίες για ολόκληρη τη χώρα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. πχ. πως μπορούν τα ελληνικά νησιά να γίνουν αυτάρκη στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το φιλελεύθερο Φρίντριχ Νάουμαν

Ψηλά στην ατζέντα του ιδρύματος των Φιλελευθέρων Φρίντριχ Νάουμαν, είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου, αλλά και η προώθηση συνεταιριστικών και άλλων οργανώσεων αυτοβοήθειας. Το συγκεκριμένο ίδρυμα είχε παρουσία έως τις αρχές του 1990 στην Αθήνα και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του ήταν τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα μορφωτικά σεμινάρια για δημοσιογράφους. Είναι το μόνο ίδρυμα του οποίου η δραστηριότητα στην Ελλάδα θα προγραμματίζεται και θα οργανώνεται από το παράρτημα του στις Βρυξέλλες.

Το αριστερό Ρόζα Λούξεμπουργκ 

Τα εγκαίνια του παραρτήματος στην Ελλάδα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ πρόσκειται στο Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) έγινε προ ημερών. Στόχος του είναι να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με Γερμανούς εταίρους, ώστε να φωτίσει_ όπως λένε οι υπεύθυνοί του_ στο ελληνικό κοινό τις αθέατες πλευρές της κρίσης και να τους παρουσιάσει την εικόνα μιας άλλης Γερμανίας και μιας άλλης μερίδας Γερμανών, που αγωνίζονται στο πλευρό μας και παλεύουν για την αλληλεγγύη των λαών προς μια Ευρώπη ειρηνική, δίκαια, σοσιαλιστική, δημοκρατική. Σκοπεύει να ασχοληθεί με θέματα όπως η άνοδος του νεοναζισμού στην Ελλάδα, το μεταναστευτικό, φτώχεια και πλούτος, οι επιπτώσεις της κρίσης κυρίως για τις γυναίκες. Αυτές τις ημέρες ετοιμάζει τρία συνέδρια, αρχής γενομένης την 1η Νοεμβρίου για τον νεοναζισμό.

Το χριστιανοκοινωνικό Χανς Ζάιντελ

Το ίδρυμα Χανς Zάιντελ εκφράζεται πολιτικά από τη βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) και στο επίκεντρο βρίσκονται θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για εργαζόμενους, κατάρτιση σε ζητήματα μάνατζμεντ για επιχειρηματίες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η προώθηση της καλής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Το ίδρυμα στηρίζει εκδηλώσεις και πρακτικά σεμινάρια, ενώ συνδιοργανώνει με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας εκδήλωση στις Βρυξέλλες όπου θα παρουσιαστεί μελέτη για την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα.

Μάρκος Αυρήλιος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dal avatar
  Dal 24/10/2012 10:08:54

  Άνευ πιστολιάς μετατρέπεται η χώρα σε Γερμανικό προτεκτοράτο. Ποιας χώρας? την Γερμανία από την οποία τουλάχιστον στα τελευταία εβδομήντα χρόνια δεν αποκομίσαμε ένα όφελος, έστω και ένα, σε εθνικά, πολιτικά και οικονομικά ζητήματα. Απεναντίας σε όλα τα ζητήματα υπήρξαν εχθρικοί απέναντί μας.
  Είναι να τρελαίνεται κανείς.

  • Άνθρωπός τις avatar
   Άνθρωπός τις @ Dal 24/10/2012 10:18:43

   Προτεκτοράτο (όχι γερμανικό) είμαστε στο παρελθόν, τώρα θα γίνουμε αποικία.

   Κι έχει σημασία ποια οφέλη δεν αποκομίσαμε απ' τη Γερμανία και ποια οφέλη αποκομίσαμε απ' την ΕΕ ή τις ΗΠΑ ή οποιονδήποτε άλλο; Ποια οφέλη μπορεί να αποκομίσει μια χώρα που δε μπορεί ή δε θέλει να έχει δική της πολιτική;

   • Dal avatar
    Dal @ Άνθρωπός τις 24/10/2012 15:10:47

    Άνθρωπος . Δεν διαφωνώ. Όλα γίνονται οικειοθελώς , χωρίς την εναντίωση οποιουδήποτε κόμματος. Ποιο κόμμα έχει χαράξει εθνική στρατηγική για οποιοδήποτε ζήτημα?.

  • Tassos avatar
   Tassos @ Dal 24/10/2012 10:29:17

   Τα λεφτά των μεταναστών δεν τα υπολογίζεις? Τα λεφτά που πήραμε από την ΕΟΚ (λεφτά των Γερμανών ήταν) δεν τα υπολογίζεις? Να ξέρουμε τι λέμε.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Tassos 24/10/2012 11:29:32

    Ναι, τους τα χάρισαν των Ελλήνων εργατών στη Γερμανία. Δεν τα δούλεψαν.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Tassos 24/10/2012 11:35:47

    Τα λεφτά από την ΕΟΚ ήταν πολλά, αλλά δυστυχώς δεν "τα πήραΜΕ".
    Τα πήραΝΕ. Τα πήρανε οι συν"Έλληνες" που συντρώγανε με τον κ. Πάγκαλο και τους συν αυτώ, πράσινους, κόκκινους, μπλέ και κανελλί με βούλες.
    Τα σαρκοφάγα και παμφάγα βόïδα, που στην κορύφωση του δράματος γίνανε "τρελές αγελάδες".

    • Dal avatar
     Dal @ Ο Θείος 24/10/2012 12:15:06

     Τασσος Είναι ντροπή μας να υπάρχουν σε τούτη τη χώρα Γερμανόφιλοι.Η χώρα που κατέστρεψε την Ευρώπη και την ανθρωπότητα δύο φορές τον 20 αιώνα και τώρα με οικονομικό πόλεμο στέλνοντας εκατομμύρια Ευρωπαίους στη πείνα και στην ανέχεια . Σε όλα τα ζητήματα που μας αφορούν ήταν πάντα απέναντι μας. Ακόμη μια φορά ντροπή.

     • Dal avatar
      Dal @ Dal 24/10/2012 12:17:51

      Να υπενθυμίσω ότι το σχέδιο ενιαίου Ευρωπαικού νομίσματος ήταν ναζιστικής έμπνευσης.

   • Lamproukos avatar
    Lamproukos @ Tassos 24/10/2012 16:24:24

    Τα λεφτά των μεταναστών δεν τα υπολογίζεις?

    Τα λεφτά που ΔΟΥΛΕΨΑΝ οι νόμιμοι μετανάστες μας στην Γερμανία, που έκτισαν το «μεταπολεμικό γερμανικό θαύμα»; Τα ψίχουλα που τους έδιναν για να κάνουν τις σκληρές δουλειές στα εργοστασιά τους;

    Προφανώς και ΔΕΝ υπολογίζονται ως ώφελος.

    Η Ελλάδα έχασε πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο, εκατοντάδες χιλιάδες νέους εργάτες, κλπ, που πήγαν που; Στην χώρα που πριν μια-δυο δεκαετίες τις είχε κοστίσει σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από Κατοχή και λιμό, και τις είχε καταστρέψει τις υποδομές φεύγοντας σαν «δωράκι».

    Τα λεφτά που πήραμε από την ΕΟΚ (λεφτά των Γερμανών ήταν) δεν τα υπολογίζεις?

    Μπά; Λεφτά των γερμανών ήταν; Πολύ χουβαρντάδες. Και εγώ που νόμιζα ότι ήταν λεφτά της Ε.Ε, δηλαδή με συμμετοχή όλων των χωρών.

    Δεν χρειαζόντανε τα λεφτά αυτά, αρκεί να μας επέστρεφαν το ισόποσο κατοχικό δάνειο (δεν βάζω καν τις πολεμικές αποζημιώσεις, που μας έδωσαν και εκεί τα @@ μου).

    Θα τα είχαμε πάρει και όταν είχαμε ανάγκη για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και πολύ πριν την ΠΑΣΟΚική λαίλαπα, και δεν θα είχαμε ανάγκη τότε να στέλνουμε ελληνόπουλα να εργάζονται μετανάστες εκεί για να ξαναστήσουν τη ΞΕΝΗ χώρα, για να μας κάνουν τώρα οι Γερμανοί τους μάγκες.

    Δηλαδή ΚΑΙ κερατάδες ΚΑΙ δαρμένοι, και να είμαστε ευγνώμονες επειδή μας έδωσαν κάτι ψίχουλα ―με αντάλλαγμα άνοιγμα της αγοράς μας στα προϊοντα τους, νόμους κατά της γεωργίας και αλιείας μας, και μετατροπή μας σε χώρα καταναλωτών της Γερμανίας/Γαλλίας κλπ κλπ.

    Δεν μετράω καν Ζίμενς, και Χόχτιφ, και υποβρύχια που γέρνουν, και άλλα τέτοια.

    Να ξέρουμε τι λέμε.

    Ακριβώς. Για ρώτα και μάθε λοιπόν πρώτα.

    • Dal avatar
     Dal @ Lamproukos 24/10/2012 21:44:33

     =1000

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Tassos 24/10/2012 18:12:32

    Τάσσε, πρέπει να υπολογίσουμε και τα λεφτά που χάνουμε από την ΕΕ.... πχ σε δασμούς. Ποτέ δεν πάιρναμε μόνο. Χάναμε κι όλας. Κάτι που τώρα βέβαια είναι περισσότερο εμφανές από ποτέ άλλοτε.

 2. nikos avatar
  nikos 24/10/2012 10:48:24

  @Tassos: έτσι όπως το θετεις, να τους τα επιστρέψουμε με τόκο υπερημερίας και ταπεινά συγγνώμη.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/10/2012 11:06:41

  Τα μόνα πολιτικά ιδρύματα στην Ευρώπη που ΗΔΗ ασχολήθηκαν ειδικά με την κρίση στην Ελλάδα είναι το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ των Grünen και το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ των Linke.
  Μάλιστα, το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ διοργάνωσε πέρισυ (Ιανουάριο 2012) στο Βερολίνο ειδικό Συνέδριο για την Ελλάδα, με τίτλο "H Ελλάδα στην Κρίση - Quo vadis Griechenland", με συμμετοχή μεταξύ των άλλων ως εισηγητών των Πέτρου Μάρκαρη (συγγραφέα), Νίκου Χρυσόγελου, του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, των καθηγητών Κωνσταντίνου Τσουκαλά, Γιάννη Βούλγαρη και Helmut Wiesenthal.
  Η παρουσίαση ήταν εξαιρετικά αναλυτική, αντικειμενική και δίκαια φιλελληνική.
  h**p://www.boell.de/calendar/VA-viewevt-de.aspx?evtid=10651
  Ποιό είναι αλήθεια το "έργο" και η εποικοδομητική συμβολή των εγχώριων πολιτικών ιδρυμάτων του τύπου "Ίδρυμα Γ. Παπανδρέου" και "Ίδρυμα Κ. Καραμανλή" για την οικονομική κρίση;
  Μηδέν με τόνο !
  Αντί να παριστάνουμε τον "σκαντζόχοιρο" και αν βλέπουμε παντού εχθρούς, καλό είναι να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τους ειλικρινείς φίλους μας

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ Ο Θείος 24/10/2012 11:45:34

   Πολύ σωστός !
   Μερικοί έχουν ξεχάσει τα αμερικανοβρεττανικά - και όχι μόνον-ιδρύματα που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, και προσφέρουν σημαντικό έργο στην ελληνική κοινωνία.
   Μα τι έχουμε πάθει τελικά ?
   Τι ακριβώς θέλουμε?
   Νομίζω δεν ξέρουμε γενικά !
   Και αυτό είναι το χειρότερο...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΝΑΥΤΗΣ 24/10/2012 11:55:48

    Τι έχουμε πάθει;
    Μπλάκ άουτ ή βέρτιγκο (αυτό που παθαίνουν οι πιλότοι, όπου μπερδεύεις το βορρά με τον νότο, το πάνω με το κάτω, το άσπρο με το μαύρο, τον ουρανό με την θάλασσα).
    Μπορεί και τα δύο μαζί.

    • ΝΑΥΤΗΣ avatar
     ΝΑΥΤΗΣ @ Ο Θείος 24/10/2012 12:36:55

     Και τι μας σωζει τελικά?
     Ενας σεισμός 9 richter για 15 λεπτά , να μην μείνει τίποτα όρθιο, να χαθούμε οι μισοί, μήπως και αυτοί που θα απομείνουν βάλουν λίγο μυαλό και ξεκινήσουν από την αρχή σωστά...
     Δυστυχώς...

  • avax avatar
   avax @ Ο Θείος 24/10/2012 14:47:38

   Βλέπεις λοιπόν αγαπητέ Θείο πως άδικα επιτιμούσες την φράξια Ρόζα του Τσίπρα...Είναι παρακλάδι-συντροφική οργάνωση της Ρόζα Λούξεμπουργκ των Linke.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ avax 24/10/2012 14:53:42

    Σιγά να μην είναι η εγχώρια "συνιστώσα" παρακλάδι της οικογένειας των απογόνων της ιστορικής ηγέτιδας !
    Όπως στον "Κώδικα ΝταΒίντσι", χε χε.

 4. unfair avatar
  unfair 24/10/2012 11:13:49

  οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, κ μας αγαπάνε!

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/10/2012 11:15:00

  Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ δεν "παίρνει εντολές" από το Γερμανικό (και από κανένα άλλο) κράτος - ιδιαίτερα από δεξιές κυβερνήσεις - και η απόφασή του να ιδρύσει παράρτημα στην Ελλάδα ανάγεται στον Ιανουάριο του 2012, όταν έγινε το σχετικό Συνέδριο για την Ελλάδα.
  Οι στόχοι του ιδρύματος είναι φυσικά εντελώς διαφορετικοί απο τους στόχους της σημερινής κυβερνητικής Γερμανικής πολιτικής.
  Εξίσου εχθρικό προς τις κυβερνητικές ντιρεκτίβες είναι και το αριστερό "ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ".
  Για τα λοιπά δεν ξέρω.
  Τα ιδρύματα αυτά κοινοβουλευτικών κομμάτων παίρνουν φυσικά επιχορήγηση από τον κρατικό προυπολογισμό μέσω των κομμάτων στα οποία ανήκουν - όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/10/2012 11:30:36

  Από τον εναρκτήριο λόγο του Ralf Fücks, προέδρου του Ιδρύματος Heinrich Böll, στο συνέδριο “H Ελλάδα σε Κρίση", Ιανουάριος 2012, χωρίς σχόλια:

  Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην χειρότερη κρίση της μετά τα χρόνια της δικτατορίας 1967 - 1974. Τη χώρα την απειλεί μια διπλή κατάρρευση: Οικονομική και ψυχολογική.
  Έγινε μόδα στη Γερμανία, να μιλούν περιφρονητικά για την Ελλάδα: Για τη γλυκειά ζωή με δανεικά, για σπατάλες, για γραφειοκρατία που πνίγει τα πάντα, για πλουσιοπάροχες κοινωνικές παροχές. Και είναι πολύ δύσκολο να μετρήσει κανείς, από το Βερολίνο ή απο τις Βρυξέλλες, ποιές απελπισμένες προαπάθειες κάνει η χώρα αυτή, προκειμένουν να τηρήσει τις εντολές εξοικονόμησης της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν: Οι δραστικές περικοπές στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών και στους μισθούς, οι περικοπές συντάξεων και οι αυξήσεις στη φορολογία έχουν χειροτερέψει δραστικά το επίπεδο ζωής εκτεταμένων στρωμάτων. Άν μια τέτοια "θεραπεία" θα ήταν αποδεκτή στη Γερμανία, δεν είναι καθόλου βέβαιο.
  ...Την χώρα αυτή την απειλεί μια καθοδική περιδίνηση: Μείωση της απασχόλησης, μειούμενα εισοδήματα, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, νέα ελλείματα στον προυπολογισμό και επιπλέον περικοπές, σχηματίζουν φαύλο κύκλο...
  Μέχρι τώρα ένα είναι σαφές: Πολλά από τα μέτρα που λαμβάνονται υπό την πίεση της κρίσης είναι αναγκαία και λογικά. Το χασμα μεταξύ των δημόσιων εσόδων και των δαπανών είχε ξεπεράσει κάθε αποδεκτο μέτρο, η Δημόσια Διοίκηση είναι κατακερματισμένη και αναποτελεσματική, οι αυτοεξυπηρετήσεις των καλά οργανωμένων ομάδων συμφερόντων πρέπει να καταπολεμηθούν, όπως και τα πολυάριθμα μονοπώλια και καρτέλ. Η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα πρέπει επειγόντως να αυξηθούν, προκειμένου να μειωθεί το τρομακτικό εμπορικό έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών.
  Ωστόσο, η μεγάλη πίεση χρόνου προκειμένου να μειωθεί το Δημόσιο έλλειμμα, καθώς και η σχεδόν αποκλειστική προσκόλληση στις αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών, οδηγούν στην επικράτηση βραχυπρόθεσμων μέτρων, που καταπολεμούν ελάχιστα έως καθόλου την αιτία της αθλιότητας. Ακόμη χειρότερα: Παροξύνουν τον κατακερματισμό της κοινωνίας σε ιδιοτελείς ομάδες συμφερόντων. Η ούτως ή άλλως εύθραυστη κοινωνική συνοχή απειλείται με ολοκληρωτική διάλυση. Το πρόγραμμα εξυγίανσης της ΕΕ και των διεθνών πιστωτών είναι μονόπλευρα προσανατολισμένο στην μείωση των δαπανών. Λείπει σχεδόν εντελώς κάθε κίνητρο για ενίσχυση των δυνάμεων της παραγωγής, που θα μπορούσε ν' ανοίξει την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική. Μια μονόπλευρη "θεραπεία" μέσω συρρίκνωση δεν βγάζει από την συμπίεση και την ύφεση, αλλά σπρώχνει βαθύτερα.
  ...
  Η Γερμανία έχει και μια ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι στην Ελλάδα, που πέφτει πάνω μας εξαιτίας του πολέμου και της κατοχής. Οι Πράσινοι, όπως και τα περισσότερα άλλα κόμματα της Γερμανικής Βουλής, εξ αιτίας του πολέμου, της γενοκτονίας και της τρομοκρατίας, έχουν αποδεχθεί ως πεμπτουσία της πολιτικής τους να υποστηρίζουν μια Ενωμένη Ευρώπη, επαρκώς αλληλέγγυα προς το εσωτερικό της και επαρκώς ισχυρή προς τα έξω, ώστε να μπορεί να δώσει την επιθυμητή μορφή στην παγκοσμιοποίηση. Ωστόσο, άν και ο στόχος της πολιτικά ενωμένης Ευρώπης διατηρείται στη Γερμανία, οι φόβοι για μιά Γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη αυξάνουν πάλι. Και γίνεται σαφές πόσο χρειάζεται η Ευρώπη την οικονομική δύναμη της Γερμανίας αλλά και μια ευφυή Γερμανική τέχνη της πολιτικής. Στην Ελλάδα - και όχι μόνον - είναι εύκολο να ενεργοποιηθούν αντιγερμανικά αισθήματα. Η εικόνα μιας Γερμανίας - αυστηρού παιδαγωγού της Ευρώπης είναι πάντα μπροστά μας. Θριαμβολογίες όπως του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU, ότι "στην Ευρώπη μιλούν τώρα Γερμανικά", είναι δηλητήριο για την Ευρωπαική συνοχή.
  Την άλλη πλευρά του νοσμίσματος της Γερμανικής θριαμβολογίας, την βλέπουμε όταν η Ομοσπονδιακή Γερμανία αποφεύγει την Ευρωπαική της ευθύνη. Είτε το θέλουμε είτε όχι η Γερμανία, εξ αιτίας του οικονομικού και πολιτικού βάρους της, έχει ρόλο-κλειδί για να υπερβούμε αυτή την κρίση. Δεν μας επιτρέπονται οι μοναχικοί δρόμοι, ούτε οι αυταρέσκειες. Ζητούμενο είναι η διορατική, αλληλέγγυα και αποφασιστική πράξη, σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
  Το Συνέδριο ερευνά, πώς μπορεί η Ελλάδα να εκσυγχρονισθεί εκ βάθρων, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο να "εφευρεθεί" και πάλι. Ταυτόχρονα, τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαική κοινότητα για να υποστηρίξει τη χώρα να αναγεννηθεί. Δεν πρέπει ν' αλλάξει μόνον η Ελλάδα, πρέπει να αλλάξει και η ΕΕ την πολιτική διαχείρισης της κρίσης. Ακόμη περισσότερο: Και η ΕΕ χρειάζεται θεσμική ανανέωση προς την κατεύθυνση μιας Ένωσης σταθερότητας και αλληλεγγύης. Το κοινό νόμισμα δεν μπορεί να λειτουργήσει επί μακρόν, χωρίς συντονισμένη πολιτική για τα δημοσιοοικονομικά και την πραγματική οικονομία, η οποία θα περιέχει και στοιχεία μιας Ευρωπαικής δημοσιοικονομικής σύγκλισης.
  Για να σταθεί πάλι η Ελλάδα στα πόδια της, χρειάζεται πρώτα-πρώτα περισσότερο χρόνο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Για να είμαστε σοβαροί, δεν γίνεται να κινητοποιήσουμε μια χώρα και τους θεσμούς της μέσα σε δύο χρόνια. Δεύτερον, χρειάζονται επενδύσεις για να τεθεί σε κίνηση μια διατηρήσιμη δυναμική ανάπτυξης. Ένας τομέας-κλειδί είναι ο ενεργειακός: Η Ελλάδα εισάγει πετρέλαιο και άνθρακα σε τεράστιες ποσότητες. Μια πολιτική που επενδύει σε αυξημένο βαθμό ενεργειακής απόδοσης, καθώς και στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, θα φέρει πιό πολλή προστιθέμενη αξία αλλά και θέσεις απασχόλησης με μέλλον μέσα στην ίδια τη χώρα.
  Ακόμη και οι μέχρι τώρα μηχανισμοί, οι οποίοι αποσκοπούσαν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική σύγκλιση της ΕΕ, πρέπει να εξετασθούν. Όχι μόνον στην Ελληνική περίπτωση, δεν εκπλήρωσαν τους στόχους τους. Ούτε καλή, δημοκρατική και αποτελεσματική διακυβέρνηση επιτεύχθηκε, ούτε σύνδεση της Ελληνικής οικονομίας με τα διεθνή standards ανταγωνιστικότητας. Γι αυτό δεν φταίει - τουλάχιστον κατά πρώτο λόγο - ότι οι υποστηρικτικές παροχές προς την Ελλάδα ήταν πολύ μικρές.Οι υπολογίσιμες οικονομικές ροές που έρρευσαν τα προηγούμενα χρόνια από τα Κοινοτικά Ταμεία προς την Ελλάδα, εξυπηρέτησαν την στήριξη και επιδότηση δομών, που δεν ήταν διατηρήσιμες, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά. Με τη βοήθεια της μεταφοράς πόρων από την ΕΕ και των φθηνών πιστώσεων, ωραιοποιήθηκαν και έγιναν ανεκτές στην Ελλάδα οι κοινωνικές ανισότητες που προέκυπταν από την άνιση κατανομή περιουσιών και εισοδημάτων. Αυτό διευκόλυνε την Ελληνική κυβέρνηση ν' αποφύγει το καθήκον που είχε, να εξαναγκάσει σε υπευθυνότητα τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα που φοροδιέφευγαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, και ακόμη φοροδιαφεύγουν. Βοηθούμενη από τα πλεονεκτήματα του Ευρώ και από τις Κοινοτικές μεταφορές πόρων, η Ελλάδα μπόρεσε έτσι ν' αποφύγει την δημιουργία ενός αποτελεσματικού και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος, μέχρις ότου η υπερχρέωση την έπνιξε.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Ο Θείος 24/10/2012 11:37:13

   Ακόμα των πλασιέ φωτοβολταϊκών κάνει αυτός;

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/10/2012 11:44:19

  Αυτό κατάλαβες απο το κατεβατό;
  Και δεν άκουσες τά νέα; Η Γερμανική βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταικών τέλος. Προχθές αποχώρησε από τον κλάδο (τελευταία) η Siemens...
  Αλλοίμονο την παραγωγή φωτοβολταικών την ανέλαβαν πιά οι Κινέζοι. Σχεδόν παγκόσμιο μονοπώλιο.

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ Ο Θείος 24/10/2012 12:40:44

   Εσύ νομίζεις ότι το διάβασε?
   Χαχαχα...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Ο Θείος 24/10/2012 12:56:14

   Αυτό ακριβώς ήταν το νόημα του σχολίου, Θείε. Κατά τα άλλα, εγώ δεν λέω «αλοίμονο», καθώς χαίρομαι για ότι βλάπτει την Γερμανία σου και την ηγεμονία της.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΚΜ 24/10/2012 13:43:10

    Θα μας τα πουλήσουν πάντως οι Κινέζοι.
    Απο κάποιον θα αγοράσουμε, όσο δεν φτιάχνουμε εδώ.
    Δεν είναι καλύτερο η επένδυση σε εγκαταστάσεις να συνοδευόταν από επένδυση σε παραγωγή;
    Λέω τώρα...
    Τεχνογνωσία δεν έχουμε, πρώτες ύλες πάντως έχουμε άριστες.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Ο Θείος 24/10/2012 14:13:28

     Άν είναι από τους Γερμανούς η υποτιθέμενη επένδυση, να λείπει. (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) Εξάλλου, μη βραχυπρόθεσμα, καλό για μας είναι ό,τι τους αποδυναμώνει. Όσο για τα φωτοβολταϊκά, υπήρχαν και εδώ κατασκευαστές αλλά, όπως και να'χει καλύτερα τα λεφτά μας να πάνε στον Κινέζο παρά στον Γερμανό. Και να φυτέψουμε όσα και όπου είναι σκόπιμο να φυτεύουμε βάσει των δικών μας συμφερόντων και μόνο.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΚΜ 24/10/2012 14:19:32

      Το πραγματικό ερώτημα είναι, άν Έλληνες κάνουν συμφωνία συμπαραγωγής με Κινέζικη εταιρεία, θα συμφωνήσεις;
      Η επιμένεις μόνον στην Ελλάδα με μουζάκα, μπετά και τους "πειρατές" που σπάνε τα εμπάργκο του ΟΗΕ;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Ο Θείος 24/10/2012 14:25:27

      Δεν έχω κάποιον λόγο να αντιτεθώ. Μέχρι τώρα, οι συνεργασίες με την Κίνα μας έχουν «βγει» άλλωστε. Στην δε Πορτογαλία, η ΔΕΗ πωλήθηκε στους Κινέζους (Three Gorges) και η Γερμανοί μείνανε με τα σάλια.

      Κατά τα άλλα, είμαι αντίθετος με το τουριστικό μοντέλο που υπαινίσεσσαι (musaka), ενώ και το «πειρατικό» του Σύριζα το χλευάζω. Εκτός άν εσένα σε πειράζουν άλλα πειρατικά περισσότερο, ένεκα Ουσταζοφροσύνης.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 24/10/2012 14:45:27

      Συμφωνούμε λοιπόν, αλλά πήρες την άδεια από τον Καμμένο;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 24/10/2012 14:47:21

      Στους "πειρατές" που έσπαγαν το εμπάργκο σε Ιράκ, Ν. Αφρική και Ροδεσία (απαρτχάιντ) αναφερόμουν. Πειρατεία εις βάρος των μαύρων, με μαύρο πλήρωμα.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Ο Θείος 24/10/2012 17:41:52

      Κακώς με συσχετίζεις με τον Καμμένο. Δεν έχει ο Καμμένος το μονοπώλιο να απεχθάνεται τη Γερμανία σου. Είμαστε κι άλλοι πολλοί και ειλικρινέστεροι από τον Καμμένο.

    • Afroditi P. avatar
     Afroditi P. @ Ο Θείος 24/10/2012 16:11:39

     Δεν κατασκευάζονται φωτοβολταϊκά πάνελς στην Ελλάδα??
     Και βέβαια κατασκευάζονται, αλλά φαίνεται ότι τέτοιου είδους προσπάθειες ποτέ δεν στηρίχτηκαν αρκούντως από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
     Τυχαίο??

     http://www.energypress.gr/news/Epibeblhmenh-h-anagkh-sthrixhs-twn-ellhnikwn-ergostasiwn-paragwghs-fwtoboltaikoy-exoplismoy

 8. sitting duck avatar
  sitting duck 24/10/2012 12:15:28

  Εμ βέβαια, δεν κατάφεραν να μας ξεφοφορτώσουν, τα πανάκριβα φωτοβαλταικά πάνελ τους με το περιβόητο πρόγραμμα HELIOS, του Ρέσλερ και του Παπακωσταντίνου...Το φιρμάνι του γερμανικού υπουργείου οικονομικών το διαβάσατε καλά, όσοι εδώ πέρα με περίτεχνο τρόπο προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τον γερμανικό επεκτατισμό; Ούτε η Αμερική το 1950 δεν θα το τολμούσε. Και εν πάσει περιπτώσει, αν θέλουμε πάτρονα τέτοιου είδους να τον διαλέξουμε μόνοι μας. Υπάρχουν Ρώσοι, Αμερικάνοι, Κινέζοι και άλλοι που αν μη τι άλλο ταιριάζουν καλύτερα στην αισθητική μας από τη χοντρή ανατολικογερμανίδα παραδουλεύτρα και τους διάφορους βαψομαλιάδες απεσταλμένους της...

 9. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 24/10/2012 12:36:06

  Kαι τι ζόρι τραβάς με τους Κινέζους ρε Θείο; Μήπως ήθελες να ξεφορτώσουν οι Γερμανοί τα δικά τους εδώ και να κάνουν την Ελλάδα...απέραντο κάτοπτρο; Η στεναχωρήθηκες που δεν περπατάει το πρόγραμμα HELIOS; Νισάφι πιά με τους Γερμαναράδες. Αυτοί θέλουν να προσδιορίζουν και ποιά ώρα θα πηγαίνουμε στην τουαλέττα. Αν κάποιοι στην Ελλάδα θέλουν να κάνουν τις παραδουλεύτρες της Μέρκελ, να μας το πούν. Είναι ντροπή όμως και έναντι της ιστορίας. Μπορούμε να διαλέξουμε και άλλα αφεντικά αν είναι να ξεπουληθούμε...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Wraia ta leme 24/10/2012 14:03:31

   Διαλέξαμε, διαλέξαμε...
   Εξήντα χρόνια, δεν βαρεθήκαμε;
   Ήταν βλέπεις και σκληροί εργοδότες και μπαταχτσήδες τα αφεντικά που είχαμε.

   • Lamproukos avatar
    Lamproukos @ Ο Θείος 24/10/2012 16:31:35

    Διαλέξαμε, διαλέξαμε… Εξήντα χρόνια, δεν βαρεθήκαμε;
    Ήταν βλέπεις και σκληροί εργοδότες και μπαταχτσήδες τα αφεντικά που είχαμε.

    Την Ελλάδα την συμφέρει η αποδυνάμωση της Γερμανίας.

    Όπως και όλη την Ευρώπη. Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ πριν υπάρξει η Ε.Ε., ξεκίνησε ως πρωτοβουλία ακριβώς για να κρατήσει την Γερμανία υπο έλεγχο, γιατί ξέρανε τι είδους τάσεις είχε και έχει. Κακώς, κατέληξε να ηγεμονεύεται από την Γερμανία.

    Σαν χώρα, και σαν ευρωπαϊκή περιφέρεια, μας συμφέρει ότι βλάπτει την Γερμανία.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Wraia ta leme 24/10/2012 14:06:03

   Εντάξει, η ιστορία μας "επιβάλλει" να σερβίρουμε στους Γερμανούς μόνον "μουζάκα" και ρετσίνα χύμα, ως είθισται...

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Ο Θείος 24/10/2012 14:20:28

    Το καλό θα ήταν, ούτε καν αυτά! (Πέντε γερμανοί, μια σαλάτα.) Αντί να ρυπαίνουν με την παρουσία τους και να προκαλούν συνωστισμό (κυριολεκτικά, όχι όπως το εννοείτε εσείς στη Δημάρ - αν και προκαλούν και από τον άλλο «συνωστισμό» διαχρονικά) και να υποβαθμίζουν τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, καλό θα ήταν, σε βάθος χρόνου, να τους αντικαταστήσουμε με πιο αποδοτικά είδη (Ρώσους, Ιάπωνες, Αμερικάνους, Κινέζους, Ισραηλινούς ή, σε δεύτερη διαλογή, Ιταλούς, Βούλγαρους, Ισπανούς, Σέρβους κλπ). Για να μην μας «κρατάνε» και με τον τουρισμό (λόγω όγκου τουριστών, όχι λόγω τζίρου κατα κεφαλήν).

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ ΚΜ 24/10/2012 14:38:19

     Δεν ήθελα να το πώ, αλλά τελικά προς το ρατσισμό το πάς.
     Δεν απάντησες όμως, άν θα συναινούσες (όπως του λόγου μου) για επένδυση συμπαραγωγής ενέργειας και φωτοβολταικών πάνελ με Κινέζικες εταιρείες.
     Διακινδυνεύοντας και λελογισμένες μίζες, φυσικά...

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Ο Θείος 24/10/2012 17:51:04

      Απάντησα πιο πάνω. Δεν είναι ένεκα κανενός ρατσισμού η αποστροφή μου προς τη Γερμανία σου αλλά ένεκα, κυρίως, του «ανθρωπολογικού» προτύπου που πρεσβεύουν (και διακονείς).

      Όσο για τις μίζες, δεν το έχουν βγάλει οι Κινέζοι το όνομα αλλά εσείς οι Γερμανοί. Όπως και να'χει όμως, κι αν ακόμα θεωρηθούν οι μίζες αναπόφευκτες (σύμφωνα με το δόγμα σου), προτιμώ να μην εξυπηρετηθούν γερμανικά συμφέροντα.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 24/10/2012 17:55:12

      Και εμένα δεν μου αρέσει το "ανθρωπολογικό" πρότυπο του Πάγκαλου και του Καμμένου, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να γίνω ανθέλληνας...

 10. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 24/10/2012 13:29:07

  Είναι στο πετσί των Ελλήνων και η προδοσία και ο ηρωισμός, μόνο που τώρα είναι τόσοι πολλοί οι γιαλαντζί Ήρωες που τους μπερδεύω με τους προδότες!
  Και για να έχουμε καλό ρώτημα, εσείς οι .. Ήρωες που ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την Ελλάδα και θεωρείτε αγνώμονες τους γηγενείς, πότε οι Γερμανοί μας βοήθησαν; Μήπως στην εποχή του Μέτεριχ; Ή μήπως κατά στους βαλκανικούς πολέμους ή στον "Μεγάλο Πόλεμο"; Ή μήπως στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο φονεύοντας και δολοφονώντας χιλιάδες Έλληνες, καίγοντας και καταστρέφοντας περιουσίες , ξεκληρίζοντας ολόκληρες κατοικημένες περιοχές, αφήνοντας να πεθάνουν κυριολεκτικά από τη πείνα πλήθος άτυχων ομοεθνών μας, αρπάζοντας τις ελάχιστες προμήθειες που μας είχαν απομείνει. Αλλά σαν να μην έφταναν όλο αυτά βούτηξαν και τα αποθέματα χρυσού της Ελλάδας και αν αυτό αμφισβητείται, δεν αμφισβητείται καθόλου το αναγκαστικό δάνειο που μας άρπαξαν με την προοπτική να μας το επιστρέψουν. Και να μην ακούω ότι μας βοήθησαν δίδοντας στους μετανάστες μας δουλειά, γιατί δούλεψαν και μάλιστα σκληρότατα σε συνθήκες εργασίας σύγχρονης σκλαβιάς.
  Δεν τους χρωστάμε , μας χρωστάνε, για τη ΖΗΜΕΝΣ, τα εξοπλιστικά προγράμματα, τις λεόντειες συμφωνίες, το αεροδρόμιο την Αττική οδό και τόσα άλλα. Ακόμα δε και τα λίγα αναλογικά χρήματα που παρέμειναν εδώ, τα διαθέταμε και με το παραπάνω , αγοράζοντας Γερμανικά Προϊόντα έκοντες και άκοντες!!

 11. mezapos avatar
  mezapos 24/10/2012 14:36:11

  Παιδιά, ξεχνάτε ότι ανέκαθεν το βαρύ πυροβολικό της Γερμανίας (του εκεί κόμματος εξουσίας της σοσιαλδημοκρατίας) ήταν το Συγκρότημα Λαμπράκη.

 12. xp avatar
  xp 24/10/2012 15:52:23

  Ακόμη και η αριστερά εδώ ,μέσω ΜΚΟ ,τρώει κονδύλια της ΕΕ για την μεταναστευτική πολιτική κ.α.
  Με αποσπάσεις υπαλλήλων κτλ βεβαίως,βεβαίως.
  Ολοι οι γατοι ειναι "σπιτωμένοι" ,εδω και καιρό.Δεξιοι -Κεντρωοι-Αριστεροί.
  Με τοσα διοδια , πως να κινηθεί κανείς?
  Δολοφονείται η δημιουργικότητα πλέον ,αυτό είναι το κακό.
  Αλλα αυτή είναι εκτός συστήματος!

 13. Νίκος Γιαννής avatar
  Νίκος Γιαννής 24/10/2012 19:45:15

  Διαβάζω να γράφουν κάποιοι με ισοπεδωτικό τρόπο. Οι Γερμανοί και οι Έλληνες, λέει. Λες και όλοι οι Γερμανοί είναι ίδιοι και όλοι οι Έλληνες το ίδιο. Ίδιοι λοιπόν οι Χρυσαυγίτες, με τους ΣΥΡΙΖΑίους, ΠΑΣΟΚους και ΝΔτες. Ίδιοι οι φοροφυγάδες με τους έχοντες φορολογική συνείδηση, οι απατεώνες με τους έντιμους, οι εργατικοί με τους ράθυμους, οι αεριτζήδες με τους βιομήχανους. Ίδιοι κι οι νησιώτες με τους ορεινούς, οι αγρότες με τους τραπεζικούς, οι Επτανήσιοι με τους Θεσσαλούς. Οι Ρομά, οι Αρβανίτες, οι Βλάχοι, οι Πομάκοι, οι Πόντιοι, οι μουσουλμάνοι της Θράκης, οι Σαρακατσάνοι. Οι καθολικοί, οι ομοφυλόφιλοι, οι αντιρρησίες συνείδησης, οι έγκλειστοι φυλακών, οι τοξικομανείς. Οι Έλληνες της διασποράς κι εκείνοι που δεν έχουν ταξιδέψει καθόλου. Οι άντρες και οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Οι άνθρωποι της εξουσίας και οι ανώνυμοι εθελοντές. Οι ΠΑΟΚτσήδες, οι Παναθηναϊκοί, οι Ολυμιακοί κι οι άλλοι "χαμουτζήδες". Ίδιοι οι Βαυαροί με τους Βερολινέζους, τους Αμβούργιους κι αυτούς της Κωνσταντίας. Οι πλούσιοι, οι μεσοαστοί κι οι φτωχοί. ΟΚ. Κι αν υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί ενοποιούνται εκατέρωθεν διαμέσου του κράτους τους ο καθένας και αποκτούν την ίδια "εθνική" ταυτότητα και θεώρηση και τα ίδια συμφέροντα και γίνονται ένα. Μήπως ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί κινούνται, δρουν, σπουδἀζουν, νοσηλεύονται και διαμένουν ελεύθερα μέσα στην ΕΕ αδιακρίτως εθνικότητας, ερωτεύονται και παντρεύονται αδιακρίτως εθνικότητας, διαφωνούν και συμφωνούν αδιακρίτως εθνικότητας, βιοπορίζονται ή τυρρανώνται από την ανεργία αδιακρίτως εθνικότητας, αν και με διαφορετική ένταση, γεννιώνται, πεθαίνουν, ευτυχούν ή ή αυτοκτονούν αδιακρίτως εθνικότητας και τέλος, μήπως το διαπιστωμένο γεγονός ότι πλέον το 80% των αποφἀσεων που μας αφορούν καθημερινά λαμβάνεται στην ΕΕ και εκτός των κρατών μας, καθιστά αυτή τη μυθική. ενιαία και μοναδική, εθνική ταυτότητα του καθενός μας, μια ἀσφαιρη απειλή προς όλους όσους δεν είναι όπως εμείς -αν υποθέσουμε ότι εμείς είμαστε ένα- και τελικώς μήπως αυτό είναι καλύτερο για όλους;

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Νίκος Γιαννής 24/10/2012 19:57:41

   Ε ναι, μη μας μπερδεύεις κι εσύ τώρα και υπερφορτώνεται ο εγκέφαλός μας...

 14. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 24/10/2012 20:16:56

  Νικος -Γιάννης , ίσως θα είχες δίκιο αν αναφερόσουν σε άλλο λαό ,αλλά δυστυχώς οι Γερμανοί έχουν στο DNA τους το γονίδιο της επιβολής και της ανωτερότητας της φυλής τους. Και όταν οι περιστάσεις τους το επιβάλουν τότε κάνουν πως το ξεχνούν, για να το ξαναθυμηθούν με την πρώτη ευκαιρία!!

 15. ΚΜ avatar
  ΚΜ 24/10/2012 20:20:04

  Ασφαλώς εννοείς οτι ο Καμμένος η ο Πάγκαλος (ή το Ρεπουσαριό του Κουβέλη, προσθέτω εγώ, με κίνδυνο να σε δυσαρεστήσω) δεν είναι αντιπροσωπευτικοί του μέσου Έλληνα - αλλιώς, γιατί να μην γίνεις (συνειδητά) μισέλληνας;

  Και θα συμφωνήσω. Εμένα όμως δεν μου φταίει ο Χ ή ο Ψ γερμανός, μου φταίει «ο μέσος γερμανός», δηλαδή αυτά τα στοιχεία ανθρωπολογικού υποβάθρου που χαρακτηρίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών. Αυτό δηλαδή που αποδίδεται με τον όρο γερμανική κοσμαντίληψη (Weltanschaung, στη γλώσσα σου.) Η Μέρκελ πχ δεν είναι παρά ένα από τα δεκάδες εκατομμύρια κεφάλια αυτής της Λερναίας Ύδρας. Μια έκφανση της γερμανικότητας - που αυτή είναι το πρόβλημα κατα βάσιν, και μόνο δευτερευόντως τα πρόσωπα.

 16. Νίκος Γιαννής avatar
  Νίκος Γιαννής 24/10/2012 20:30:58

  Ντίνο, αυτός είναι ο εθνικισμός, των δύο τελευταίων αιώνων. Ο εθνικισμός στηρίχθηκε στην καλλιέργεια ενός αισθήματος ανωτερότητας. Οι Γάλλοι το λένε σωβινισμό, εμείς "Η Ελλάδα πάνω απ' όλα" επικαλούμενοι τους προγόνους και πάει λέγοντας και το κάθε έθνος ότι έχει πουλάει. Για την ακρίβεια ο καθένας ότι έχει πουλάει. Αν δεν διαθέτει άλλα σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην αγορά εργασίας, τότε διαπραγματεὐεται τον πατριωτισμό του. Μήπως αυτό δεν κάνουν οι πολιτικοί, οι εθνικοί εργολάβοι, οι φύλακες της τάξης, γενικώς οι πάσης φύσεως κρατικοδίαιτοι υπερπατριώτες; Κάνε μια βόλτα στην Ανατολική Αττική κι όπου δεις να κυματίζει η ελληνική σημαία -εκτός εθνικών επετείων βέβαια- θα βρεις κι ένα αυθαίρετο που θέλει να γλυτώσει την κατεδάφιση. Ένας Αμερικανός συγγραφέας είχε κάποτε γράψει: ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των μπαγαμπόντηδων

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Νίκος Γιαννής 24/10/2012 21:11:26

   Προς το παρόν, καλά βολεύονται με τις ΜΚΟ οι μπαγαπόντηδες. Δεν βλέπω να προσφεύγουν σε αυτό που ονομάζεις «τελευταίο καταφύγιο» σύντομα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Νίκος Γιαννής 24/10/2012 21:18:35

   Κάτι παρόμοιο είχε γράψε παλιότερα (1775) και ένας διάσημος Άγγλος, καταδικάζοντας την υποκριτικό "πατριωτισμό" των πατριδοκάπηλων : "Patriotism is the last refuge of a scoundrel"
   Dr Samuel Johnson (1709 -1784), ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφραστής, εκδότης και λεξικογράφος.
   Στα Ελληνικά, βιβλίο του: Ρασσέλας, Πρίγκηπας της Αβησσυνίας.

  • vtheod avatar
   vtheod @ Νίκος Γιαννής 25/10/2012 00:04:50

   Kε Γιαννή (& λοιποί φιλογερμανοί) θα φέρουν και τις πολεμικές αποζημιώσεις για να σωθούμε?
   Η Siemens συμμετέχει με το γνωστό θεάρεστο έργο της?
   Πόσα και ποια κόμματα (εκτός από τον Τσουκάτο του ΠΑΣΟΚ) λάδωσαν οι νέοι φίλοι μας?

 17. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 24/10/2012 23:41:15

  Βρείτε ποιος έχει γράψει τα περισσότερα σχόλια στην ανάρτηση αυτή και θα ανακαλύψετε έναν ακόμα "δάκτυλο" γερμανικής προπαγάνδας...

 18. vtheod avatar
  vtheod 25/10/2012 08:35:12

  Πράγματι εμφανίστηκαν καινούργιοι με μακροσκελείς αναλύσεις, εξ εσπερίας, το λόμπυ των Βρυξελών & του Βερολίνου, ευρωπαιστές ....

 19. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/10/2012 10:53:38

  Κύττα σταθερά τον "δάκτυλο" εσύ, όπως συνηθίιζουν οι ομοιδεάτες σου.
  Ενώ το "φεγγάρι" ήδη έπεσε και σε πλάκωσε (μαζί με μένα και τα λοιπά 2/3).

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Ο Θείος 25/10/2012 15:00:24

   Υπεκφυγές Θείε, το συνηθισμένο σου κολπάκι αλλά μία, δύο, τρεις σε μάθαμε και θα στο κοπανάμε. Αυτός τον οποίον απάντησες (11:41) είναι πιο μορφωμένος από σένα αλλά πάντως δεν κομπάζει όπως εσύ και μιλάει ευθέως.

   Θα μπορούσες τουλάχιστον να ισχυριστείς πως τις υπηρεσίες σου προς τη Γερμανία τις προσφέρεις αφιλοκερδώς.

 20. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 25/10/2012 11:48:11

  Μία από τις αιτίες που η Ελλάδα μένει καθηλωμένη, εγκλωβισμένη ακόμη σε προαστικές δομές, ουσιαστικά φυλακισμένη στα δεσμά προνεωτερικών αντιλήψεων είναι η φοβική αντιμετώπιση της άλλης άποψης, του καινούργιου. Η δε δημιουργική ενσωμάτωσή τους, όπως συμβαίνει στις χώρες με αστική παράδοση, ούτε κατά διάνοια. Αντί της αναλυτικής λοιπόν προσέγγισης ο αφορισμός, εξ ου κι οι εύκολες, υπεραπλουστευτικές στερεότυπες ταμπελίτσες "οι εξ εσπερίας, το λόμπυ των Βρυξελών & του Βερολίνου, ευρωπαϊστές …". Πριν μια δεκαετία οι ίδιοι ίσως γράφαν "τα αμερικανάκια, οι γιέςμεν".
  Υλικό κατάλληλο για τη χειραγώγηση των "ιθαγενών", για την εκτροφή τύπων "εγέρθητο" και αγέλης. Όχι βέβαια για τη συγκρότηση πολιτών κυρίαρχου Έθνους. Διότι η ολοκλήρωση του νεωτερικού Έθνους επιτυγχάνεται όταν αντίστοιχα ολοκλήρωνεται κι πολίτης του. Αυτά τα δυο συνδέονται αμφίδρομα. Στην ελληνική περίπτωση, αυτή μας πονά άλλωστε, κάπου χωλαίνει το πράγμα.

 21. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 25/10/2012 13:58:53

  Αγαπητέ κ. Γιαννή,
  Εγώ δεν μίλησα περί εθνικισμού ή σοβινισμού ή όπως αλλιώς θέλουμε να ονομάσουμε τη φλόγα του πατριωτισμού που ενυπάρχει μέσα σε κάθε λαό.
  Εγώ αναφέρομαι στην κακοήθη και έμφυτη νοοτροπία του Γερμανικού λαού, που συνιστάται στην επιβολή του δόγματος , ότι κάθε λαός είναι υποχρεωμένος να υπακούει με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο , στα κελεύσματα της Αρίας φυλής.
  Και αυτή η νοοτροπία είναι αυταπόδεικτη μελετώντας την ιστορία των τελευταίων 100 ετών!!!

 22. ΟργουΕλικές ΚωλοΜπινες και ΑρλεΚινοι! avatar
  ΟργουΕλικές ΚωλοΜπινες και ΑρλεΚινοι! 28/10/2012 02:07:52

  Αντί Λογων, Εργο!

  http://www.youtube.com/watch?v=4X9zVNM13kI&feature=youtu.be

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΟργουΕλικές ΚωλοΜπινες και ΑρλεΚινοι! 30/10/2012 02:24:51

   Πολύ ενδιαφέρων σύνδεσμος. Δεν πρόλαβα να το παρακολουθήσω όλο αλλά είναι εντυπωσιακό το πόσο, πολλά από αυτά που περιγράφει (παρόλο που το βίντεο είναι από την δεκαετία του '80), χαρακτηρίζουν απόλυτα τις διάφορες ΜΚΟ, ως μηχανισμούς ελέγχου. Μεταγράφω εδώ το επίμαχο απόσπασμα (15:00-16:00) χονδρικά, στα αγγλικά (γιατί δεν προλαβαίνω να μεταφράσω):

   Social life. Replace traditionally established institutions and organisations with fake organisations. Take away the initiative from people. Take away the responsibility from naturally established links between individuals, groups of individuals, and society at large, and replace them with artificially, bureaucratically controlled bodies. Instead of social life and friendship between neighbors establish social workers' institututions. Of people who are on the payroll of whom? Society? No. Bureaucracy! The main concern of social workers is not your family, not you, not social relations between groups of people. The main concern is to get the paycheck from the government. What will be the result of their social work doesn't really matter. They can develop all kinds of concepts to show to the government and to the people that they are useful.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.