01/12/2009 13:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητροπολίτης τιμώρησε ιερωμένους επειδή ψήφισαν στη ΝΔ !!!

"Τα προβλεπόμενα επιτίμια" επέβαλε ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κκ Νικόλαος σε 6 ιερωμένους που υπηρετούν στη Φθιώτιδα, επειδή μετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ.. Πρόκειται για μια απόφαση του Μητροπολίτη Φθιώτιδας που έχει ξεσηκώσει "θύελλα" μεταξύ των ιερωμένων και έχουν προκληθεί αντιδράσεις.

 "Η Εκκλησία ούτε συμπολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται", υπογραμμίζει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας δικαιολογώντας την κίνηση του να επιβάλει ποινές. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης Φθιώτιδας, γίνεται λόγος για "καταγγελίες πιστών", ενώ η κίνηση των ιερωμένων να μετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. χαρακτηρίζεται ως "απάδουσα προς την ιερωσύνη". Στην ίδια ανακοίνωση, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας δικαιολογεί τις ποινές που επέβαλε ως παράβαση "παρά τις ρητές εντολές και οδηγίες που έχουν λάβει κατά καιρούς στα Ιερατικά Συνέδρια, να μην κομματικοποιούνται και να μην πολιτικοποιούν την Ιερωσύνη τους".

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Hase avatar
  Hase 01/12/2009 14:31:07

  Μαλλον δεν του φτανουν αυτα που λαμβανει απο τους πιστους και τα ψιλολαμβανει και απο το ΠΑΣΟΚ ο "ΜιΚροπολιτης".

 2. περαστικός avatar
  περαστικός 01/12/2009 15:25:09

  Δεν καταλαβαίνω το πνεύμα το σχολίου σου Hase. Τι λογική είναι αυτή; αμέσως να τον χρεώσεις στο ΠΑΣΟΚ τον Μητροπολίτη.

  Το έχω διαπιστώσει πολλάκις.

  Οι "αλειτούργητοι"/κοσμικοί/άθρησκοι/προοδευτικοί/αντικληρικαλίστές/ουδετερόθρησκοι δεν έχουν συνήθως την παραμικρή ιδέα για το πώς σκέφτονται οι άνθρωποι της Εκκλησίας, και ακόμη περισσότερο οι ιερωμένοι.

  Από κεί αρχίζουν οι παρεξηγήσεις να τους χρεώνουν για τα πάντα πολιτικές (βλέπε κομματικές) τοποθετήσεις.

  Πολύ καλά έκανε ο Μητροπολίτης. Η Εκκλησία ενώνει. Δεν διχάζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιδρά (ήμουν υπέρμαχος της κίνησης για τις ταυτότητες) και μάλιστα δυναμικά. Να αντιδρά αλλά να μην ταυτοποιείται με κομματικούς μηχανισμούς. Η εγγραφή σε πολιτικό κόμμα είναι απαράδεκτη για ιερωμένο.

  • ΜιχΜιχ avatar
   ΜιχΜιχ @ περαστικός 01/12/2009 15:34:50

   Είναι Έλληνες πολίτες; Ναι.

   Πρέπει να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές; Ναι.

   Θα επιλέξουν ΚΟΜΜΑ σε αυτές; Ναι.

   Με ποια κριτήρια οι ενσυνείδητοι πολίτες επιλέγουν κόμμα; Με ιδεολογικά.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ περαστικός 01/12/2009 15:55:45

   Η στάση των κληρικών ήταν απαράδεκτη. Κανείς δεν τους αποτρέπει από το να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, εδώ όμως πρόκειται για εσωκομματικές εκλογές και απαιτείται να γραφείς μέλος κόμματος. Ποιά θα είναι η θέση του κληρικού έναντι ενοριτών του που ανήκουν σε άλλο κόμμα; Η στάση του μητροπολίτη - ο συγκεκριμένος είναι πολύ σοβαρός ιεράρχης - ήταν απόλυτα ορθή.

   • TELE avatar
    TELE @ Μάρκο Τ 01/12/2009 17:58:18

    Ναι, το πόσο σοβαρός ιεράρχης είναι το επέδειξε τότε που οργάνωσε το πανηγύρι για τον μοναχό που δεν έλιωνε!!!!!

    • Μάρκο Τ avatar
     Μάρκο Τ @ TELE 02/12/2009 00:52:36

     Πριν μιλήσεις έτσι απαξιωτικά για τον μακαριστό πατέρα Βησσαρίωνα, ρώτα κανένα άνθρωπο από την περιοχή να σου πει αν ήταν άγιος άνθρωπος ή όχι.

   • ΜιχΜιχ avatar
    ΜιχΜιχ @ Μάρκο Τ 01/12/2009 22:27:36

    Ο κληρικός δεν είναι κομματάρχης. Αν κάποιοι έμαθαν να τους βλέπουν έτσι, είναι δικό τους πρόβλημα, όχι των κληρικών.

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ περαστικός 01/12/2009 15:59:18

   Δεν ξέρω αν πρέπει να ... ανησυχήσω(εις) περαστικέ, αλλά επιτέλους συμφωνήσαμε - όχι για τις ταυτότητες, ε!

 3. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 01/12/2009 15:40:52

  Συμφωνώ με τον περαστικό. Έμμεσα, ο ιερωμένος δίνει "γραμμή" στους πιστούς όταν τον βλέπουν να κομματίζεται. Ασχέτως εάν το θέμα ήταν εθνικό εδώ, να εκλεγεί ο Αντώνης (που δεν ξέρουμε και με ποιον ήταν οι ιερείς), από κάθε άποψη ήταν μια κομματική εκδήλωση και ταύτιση με συγκεκριμένο κόμμα.

  Νομίζω λοιπόν ότι καλά έκανε ο Μητροοπλίτης.

  • ΜιχΜιχ avatar
   ΜιχΜιχ @ Blimblomblim 01/12/2009 22:25:23

   Οι στρατιωτικοί, οι ιερώμενοι και άλλες ομαδες Ελλήνων πολιτών με ιδιαίτερο ένδυμα, δεν είναι "ολίγοι" πολίτες.

   Αυτό που έκανε ο Μητροπολίτης και η επιχειρηματολογία όσων των υποστηρίζουν, αποδεικνύει την ανωριμότητά μας ως δημοκρατία.

 4. lamogio88 avatar
  lamogio88 01/12/2009 16:05:05

  Ο Νικόλαος πάει να συμπλεύσει με την γραμμή Τζερώνυμο,η Εκκλησία δηλαδή αποκομμένη από την υπόλοιπη κοινωνία,περιορισμένη στα θρησκευτικά της καθήκοντα.Είναι επειδή τρέφει ελπίδες κάποια στιγμή για περαιτέρω εξέλιξή του στην ιεραρχία και θέλει να τα πάει καλά με το αφεντικό του...
  Τράγε,όλος ο νομός το 'χει τούμπανο και συ κρυφό καμάρι τα όργια που έχεις κάνει.Σε όλους τους ναούς έχεις φυτέψει δικό σου κόσμο για να ελέγχεις το παγκάρι και να βουτάς τα φράγκα.Μόνο τιμοκατάλογο δεν έχεις βγάλει.Έχεις διώξει όσους επιτρόπους χρησιμοποιούσαν τα χρήματα για αγαθοεργίες και για επισκευές στους ναούς και απλά μαζεύεις τα λεφτά χωρίς να ξεφεύγει ούτε ένα ευρώ...Σε ξέρουμε καλά οι Λαμιώτες και να ξέρεις ότι δεν έχεις ιδιαίτερες συμπάθειες....

 5. Αρράκις الراقص avatar
  Αρράκις الراقص 01/12/2009 16:39:08

  Και πολύ σωστά έκανε. Δουλειά του κληρικού δεν είναι να κομματίζεται και να σκανδαλίζει τους πιστούς της ενορίας του διαφορετικής κομματικής τοποθέτησης. Μην πω πως ο Μητροπολίτης, κατ'οικονομίαν πράττων, ενήργησε με επιείκια και δεν τους ξύρισε.
  Το πνευματικό ανάστημα του Μητροπολίτη Φθιώτιδος είναι δεδομένο. Θέμα εκ του μη όντως κατά την ταπεινή μου άποψη.

  • lamogio88 avatar
   lamogio88 @ Αρράκις الراقص 01/12/2009 16:46:54

   Μην είσαι και τόσο σίγουρος για το "πνευματικό ανάστημα" του Νικόλαου....Τουλάχιστον όσοι ξέρουν κάποια πράγματα σχετικά με την Φθιώτιδα και την δράση του εκεί,έχουν άλλη γνώμη....

 6. παναγιώτης avatar
  παναγιώτης 01/12/2009 17:32:01

  ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ

  Επανειλημμένα ιεράρχες επικαλούνται το δικαίωμα και υποχρέωση συμμετοχής στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας (Χρυσόστομος, ταυτότητες, περιουσία, μισθοδοσία, Άνθιμος...). Άρα, πώς μπορεί να είναι να είναι ασύμβατη προς αυτή την πρακτική και αντίληψη, η συμμετοχή στην εκλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανού αυριανού Πρωθυπουργού;
  Ενοχλεί η διαδικασία της άμεσης δημοκρατίας; ή ενοχλεί το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης διαδικασίας;

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ παναγιώτης 01/12/2009 17:42:54

   Άλλο η συμμετοχή με τον παραδοσιακό τρόπο παρέμβασης της Εκκλησίας για εθνικά και κοινωνικά θέματα, και άλλο το να κομματίζεται ο ιερωμένος. Άλλο το να πηγαίνει και να ρίχνει πίσω από το παραβάν μια ψήφο στις εθνικές εκλογές, που κανένας δεν ξέρει ποια είναι, και άλλο το να πηγαίνει να σταμπαρίζεται ως κομματικός σε κάποιο κόμμα. Δεν είναι το ίδιο.

   • Swell avatar
    Swell @ Blimblomblim 01/12/2009 20:00:24

    Πιστεύεις, δηλαδή, ότι η Ντόρα ανήκει στο κόμμα του Σαμαρά;

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ Swell 01/12/2009 20:08:40

     Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σου.

  • περαστικός avatar
   περαστικός @ παναγιώτης 01/12/2009 18:00:54

   Η διγλωσσία είναι στο μυαλό σου.

   Άλλο η συμμετοχή και ΝΑΙ η υποχρέωση συμμετοχής στο πολιτικό γίγνεσθαι και άλλο η εγγραφή σε πολιτικό κόμμα.

 7. παναγιώτης avatar
  παναγιώτης 01/12/2009 18:02:16

  Δηλαδή ο ιερωμένος είναι πολίτης περιορισμένων δικαιωμάτων; Η συνταγματική ισότητα των πολιτών υποχωρεί εμπρός στην εκκλησιαστική αντίληψη και ιδιότητα;
  Τότε θα έπρεπε να δεχθούμε οτι η Εκκλησία ή αντιστρατεύεται τη συνταγματική Πολιτεία, ή εκφεύγει της συνταγματικής τάξης! Ώστε δικαίως ζητιέται ο διαχωρισμός Πολιτείας-Εκκλησίας!
  Πάντως δεν πιστεύω οτι η πίστη αναιρεί ή στερεί την ελευθερία συνείδησης και έκφρασης, που απαίτησε πολύ αίμα για να ξεφύγει από τις μεσαιωνικές αντιλήψεις...

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ παναγιώτης 01/12/2009 18:17:27

   Δεν "ζητείται" διαχωρισμός Πολιτείας - Εκκλησία, ΥΠΑΡΧΕΙ διαχωρισμός Πολιτείας - Εκκλησίας και αυτό το σύνθημα περί χωρισμού είναι παραπλανητικό.

   Όπως μπορείς να περιμένεις από δικαστές και στρατιωτικούς να μην κομματιστούν, έτσι πρέπει να το δεις και για τους κληρικούς. Από θέμα νόμων του κράτους δεν είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, αλλά από θέμα των πνευματικών τους καθηκόντων έχουν υποχρέωση να αυτοπεριορίζονται.

   Μια που είμαστε εδώ οι περισσότεροι σαμαρικοί, για σκεφτείτε πώς θα σκεφτόμασταν αν έλεγαν στο ποίμνιο "πρέπει να ψηφίσετε Ντόρα παιδιά μου". Πώς νιώσαμε με το χειροκρότημα στην Εκκλησία του Άνθιμου;

  • striftompolas avatar
   striftompolas @ παναγιώτης 01/12/2009 18:20:56

   Κι ο βουλευτής έχει απεριόριστο δικαίωμα και γνώμης και ψήφου αλλά υπάρχει και κομματική πειθαρχία και διαγραφή.

 8. παναγιώτης avatar
  παναγιώτης 01/12/2009 18:39:56

  Να λοιπόν η διγλωσσία! Από τη μία ο κάθε Άνθιμος που ευθέως εμπλέκεται στον κομματισμό και από την άλλη ο ομόβαθμός του που τιμωρεί για τον ίδιο λόγο τους υφισταμένους του. Κατά τα λοιπά θεωρώ υποτιμητική για το άτομο, την αντίληψη οτι δεν μπορεί να κάνει σωστά το λειτούργημά του επειδή έχει πολιτική άποψη και δίχως τυμπανοκρουσίες ενεργεί κατ' αυτήν.

  Για το διαχωρισμό, παραπέμπω στο διάλογο για τα θρησκευτικά στα σχολεία, τη μισθοδοσία του ιερατείου, της εικόνες στις δημόσιες υπηρεσίες, το θρησκευτικό όρκο και ιδίως την ορκωμοσία βουλευτών και κυβερνήσεων.

  Ο ελεύθερος νους και η αυτεξουσιότητα του ατόμου εκπηγάζουν από την αφυπνισμένη συνείδηση και μόνον αυτή μπορεί να στηρίξει υγιώς και σταθερά την εσωτερική θρησκευτικότητα του ατόμου και όχι η τυπολάγνα θρησκοληψία και η φαρισαϊκή ή εξαναγκαστική αποπολιτικοποίηση.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ παναγιώτης 01/12/2009 18:45:55

   Δεν είναι διγλωσσία. Ο ένας έπραξε σωστά και ο άλλος λάθος. Όλα τα ζητήματά που θέτεις δεν είναι θέματα διαχωρισμού. Τα θρησκευτικά στα σχολεία είναι γνωσιολογικό μάθημα και όχι κατήχησης. Η μισθοδοσία βασίζεται σε σύμβαση με το ελληνικό κράτος, που εξάλλου μισθοδοτεί και τους μουφτήδες. Ο θρησκευτικός όρκος δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συζητάμε και, βέβαια, δεν είναι ζήτημα "χωρισμού". Είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει το κράτος να επιβάλει ηθικο καταναγκασμό στους πολίτες του. Διώκεται από αντικληρικαλισμό και αντιχριστιανισμό σήμερα, με επιχείρηματα ουσιαστικά ανύπαρκτα.

  • Αρράκις الراقص avatar
   Αρράκις الراقص @ παναγιώτης 01/12/2009 18:47:39

   Γιά να μιλάς γιά ομόβαθμους και υφισταμένους, χρησιμοποιώντας κοσμικούς και πολιτικούς όρους, προφανώς δεν ασχολείσαι με τα Εκκλησιαστικά άρα δεν μετέχεις στην Εκκλησία. Από την στιγμή που δεν είσαι μέλος της, τι μπούρδες μας τσαμπουνάς;

 9. παναγιώτης avatar
  παναγιώτης 01/12/2009 18:57:02

  Παπαβλέπεις το πνεύμα όλης της συζήτησης, υιοθετόντας τους κανόνες του Σχολαστικισμού, υπερφαλακίζοντας την ουσία της ελευθερίας της συνείδησης, που στήριξαν διεθνείς συμβάσεις και πλειθώρα διανοητών , οι οποίες οδήγησαν στις σύγχρονες συνταγματικές αρχές για τις ατομικές ελευθερίες ως βάση ανάπτυξης του ανθρώπου και των κοινωνιών.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ παναγιώτης 01/12/2009 18:57:59

   Σε ποιον απευθύνεσαι;

 10. παναγιώτης avatar
  παναγιώτης 01/12/2009 19:26:55

  Απευθύνομαι στον Blimblomblim, μιας και ο έτερος συζητητής δε φαίνεται να αντιλαμβάνεται την έννοια της ελευθερίας του λόγου και την αξία του διαλόγου ως πολιτισμική κατάκτηση, θεωρώντας ταμπού έναν κατ' εξοχήν κοινωνικό θεσμό όπως η Εκκλησία.
  Άλλωστε εκκλησία δεν είμαστε όλοι; ή περιορίζεται μόνον στους επαγγελματίες της;
  Εντέλει δε, και η ποιότητα του λόγου του δεν μου επιτρέπει την περαιτέρω μαζί του ενασχόληση.
  Καληνύχτα.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ παναγιώτης 01/12/2009 19:55:18

   Ρώτησα, διότι δεν καταλαβαίνω γιατί μου προσάπτεις σχολαστικισμό. Γιατί μου προσάπτεις ότι υπερφαλαγγίζω την ουσία της ελευθερίας της συνείδησης. Πού κολλάνε οι διεθνείς συνθήκες και η πληθώρα διανοητών;

   Πέρα από αυτά, είναι επί της ουσίας λάθος το να λέμε ότι το μάθημα των θρησκευτικών είναι ζήτημα χωρισμού. Χωρισμός υπάρχει και υπήρχε από τότε που έφυγε ο Όθωνας, που είχε οριστεί αρχηγός της ελλαδικής Εκκλησίας. Για να καταλάβεις ότι δεν έχει σχέση με την ελευθερία της συνείδησης, σκέψου μόνον ότι εσύ έχεις αυτές τις απόψεις, ενώ έχεις διδαχθεί θρησκευτικά στο σχολείο. Δεν σε εμπόδισαν σε τίποτε να επιλέξεις διαφορετικές θέσεις στο μέλλον.

   Για παράδειγμα: Πολλοί Έλληνες Εβραίοι επιλέγουν να παρακολουθούν τα παιδιά τους το μάθημα των θρησκευτικών, Ορθόδοξο κατά βάση προσανατολισμό, προκειμένου να γνωρίζουν με πληρότητα το κοινωνικό και πολιτισμικό τους περιβάλλον. Τη θρησκευτική διαπαιδαγώγησή τους τα Εβραιόπουλα την παίρνουν μετά στις συναγωγές.

   Οι σύγχρονες διεθνές συνθήκες έτσι όπως ερμηνεύονται επεκτείνουν το ατομικό δικαίωμα της ανεξιθρησκείας σε ανύπαρκτες συλλογικές και κοινωνικές διαστάσεις που ποτέ δεν είχε, στην ανθρώπινη ιστορία. Από το 19ο αιώνα και μετά οι δυτικές κοινωνίες, ή μάλλον οι χριστιανικές κοινωνίες, ζουν σε περιβάλλον πλήρους ανεξιθρησκείας χωρίς να τεθεί ζήτημα κοινωνικής και πολιτικής αποδόμησης της κυρίαρχης θρησκείας, που είναι βασικό συστατικό στοιχείο της κοινωνικής και πολιτικής-εθνικής συνοχής, ακόμη και εάν κάποιος επιλέγει διαφορετική θρησκεία ή επιλέγει να είναι άθεος, αγνωστικιστής κλπ. Η συλλογική διάσταση στην ανεξιθρησκεία είναι, για μένα, ψευδεπίγραφη, και δεν έχει σχέση με το ατομικό δικαίωμα της ανεξιθρησκείας.

   Είναι συνεπώς λάθος η επίκληση του διαφωτισμού και των διανοητών που στήριξαν την ελευθερία της σκέψης για την αποδόμηση της κοινωνικής διάστασης της κυρίαρχης θρησκείας.

 11. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 01/12/2009 19:34:21

  Συμφωνώ κι εγώ ότι πολύ σωστά έπραξε ο δεσπότης. Εδώ περνούσαμε γενεές δεκατέσσερεις τον Χριστόδουλο Παρασκευαΐδη για την περίφημη "δεξιά του Κυρίου". Τώρα που βρέθηκε ένας να διαχωρίσει τη θέση του από το όργιο κηρυγμάτων συγκαλυμμένης κομματικής χροιάς τα οποία κάνουν κάθε Κυριακή πλείστοι όσοι ιερείς, τον κατηγορούμε κι από πάνω;

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Αυριανιστής 01/12/2009 19:43:42

   Γιατί αγαπητέ Αυριανιστή και για εμάς που δεν πήγαμε να ψηφίσουμε, η συγκεκριμένη λαϊκή ψηφοφορία ήταν γιορτή της Δημοκρατίας για τον τόπο μας. Και προσωπικά θα με θεωρούσα κατάπτυστη εάν με ενοχλούσε η συμμετοχή του ιερέα του χωριού μου σ΄ αυτή τη γιορτή. Για το κήρυγμά του όμως αν τυχόν παρεκτραπεί θα τον περιμένω στο τέλος της λειτουργίας και θα του τα πω όπως τα νοιώθω και θα του ζητήσω να μην το επαναλάβει γιατί είμαι κι εγώ από κάτω και δεν πάω για πολιτική στην εκκλησία. Αλλά και ο ιερέας όταν είναι στην εκκλησία είναι αποκλειστικά και μόνον ιερέας, όμως όταν είναι στην κοινωνία είναι ΚΑΙ πολίτης.

 12. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 01/12/2009 19:36:35

  Μόνον στη Φθιώτιδα ψήφισαν ιερείς σ΄ αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας;
  Γιατί μόνον στην Φθιώτιδα τιμωρήθηκαν οι ιερείς;
  απλές ερωτήσεις που σίγουρα καλύπτονται με απλές απαντήσεις....

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ B.K.Σ. 01/12/2009 19:56:11

   Καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά δεν μπορώ να το δω έτσι.

 13. ΜιχΜιχ avatar
  ΜιχΜιχ 01/12/2009 22:31:09

  Κι εγώ πιστεύω πως οι γιατροί δεν έπρεπε να ψηφίσουν, γιατί αν τους πάει ένα κομματόσκυλο του Χ κόμματος στα επείγονται και έχουν διαφορετική ιδεολογία, δεν θα είναι αρκετά αποτελεσματικοί.

  Επίσης, δεν πρέπει να ψηφίσουν οι ελευθεροτέκτονες, γιατί αναμφίβολα θα στηρίζουν τους δικούς τους ανθρώπους.

  Τέλος, 2+3=8.

 14. o Μήτσος avatar
  o Μήτσος 02/12/2009 01:38:55

  Επειδή βρίσκονται πολλοί ειδικοί μεταξύ των σχολιαστών σε αυτό το θέμα, ελπίζω ότι θα μπορέσετε να με διαφωτίσετε αν ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μου αποτελεί κίνδυνο για την ψυχή μου ή όχι. Διάβασα αυτό και ανησύχησα πολύ:

  23 Οκτωβρίου 2009 Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου:
  «Αναφορικά με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεδέχθη την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, σύμφωνα με την οποία “ο αριθμός Α.Μ.Κ.Α. είναι απλώς εις επί πλέον χρηστικός αριθμός και από όλα τα μέχρι τούδε στοιχεία ουδείς κίνδυνος προκύπτει δια την σωτηρίαν των ψυχών. Εις πάσαν περίπτωσιν η Εκκλησία γρηγορεί”»

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ o Μήτσος 02/12/2009 02:12:22

   Μήτσο, ένας ταξιτζής μου είπε ότι για να μην μπορεί να φωτογραφηθεί από τις κάμερες της τροχαίας ο αριθμός κυκλοφορίας, τον ψεκάζεις με λακ μαλλιών. Νομίζω ότι αρκεί και για να προστατευτείς από διαβόλια, τριβόλια τετραβόλια.

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ o Μήτσος 02/12/2009 11:38:28

   Εξαρτάται Μήτσο μου από την πινακίδα σου. Δεν είναι απλό θέμα. Αν φερ΄ειπείν αρχιζει από ΑΝΤ και δε παραπέμπει την ψυχή σου στο ant - inews αλλά στον Αντ - ίχριστο ή αν λήγει σε 666 τότε μην ανησυχείς καθόλου: είσαι ήδη στην κόλαση ... Και αχαβαχ, μη δίνεις ιδέες!

  • o Μήτσος avatar
   o Μήτσος @ o Μήτσος 02/12/2009 15:14:59

   Eυχαριστώ πολύ για τις συμβουλές! Αλάφρωσα!

   Τώρα μένει να τσεκάρω κάτι αριθμούς τηλεφώνων, κινητών, αριθμούς λογαριασμών τραπέζης, ΑΦΜ κλπ. Το κακό είναι ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούμε έχουν και σειριακούς αριθμούς, κωδικούς είδους κατασκευαστή και μεταπωλητών. Θα αρχίσω από το ψυγείο να ελέγχω μπας και βρεθεί κανένα 666 ή 999 σε κανένα κωδικό. Το κακό είναι ότι οι συσκευές αποτελούνται από εξαρτήματα που έχουν και αυτά σειριακούς αριθμούς έτσι θα πάρει χρόνο η δουλειά αυτή.

   Αν μπορεί κανείς ειδικός από εδώ να μάθει πως το έχει λύσει το Πατριαρχείο με τις Porsche Cayenne, θα βοηθούσε πολύ...

 15. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 02/12/2009 03:17:46

  Πριν ειρωνευθείς θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την εις την άτοπον απαγωγήν: Γιατί ένοιωσε την ανάγκη η Ιερά Σύνοδος να εκδόσει σχετικό δελτίο τύπου;
  Για να σε βοηθήσω: βρες τί ημερίδα είχε στο Κάραβελ την Κυριακή που μας πέρασε, και δώσε βάση στό ...ποιός την οργάνωνε. Αν όμως δεν έχεις γνώσεις περί των "θεμάτων" αυτών, καλύτερα να μην ασχοληθείς περαιτέρω...

 16. περαστικός avatar
  περαστικός 02/12/2009 12:38:58

  Μερικοί δεν εννοείτε να καταλάβετε τα στοιχειώδη και κάνετε σαν χαζά παιδάκια.

  1. Ο Μπλιμ... σας έδωσε έξοχα και ικανοποιητικά παραδείγματα. Τους στρατιωτικούς και τους δικαστικούς. Είναι αυτοί "μειωμένων δικαιωμάτων"; Η ιδιότητα του μέλους κόμματος είναι ασύμβατη με ορισμένα λειτουργήματα. Ένα από αυτά είναι και η ιεροσύνη. Ένα είναι και η ιδιότητα του δικαστή ή του στρατιωτικού. Τα θαυμαστικά στο ποστ, οι απορίες και τα σχόλια ορισμένων δείχνουν παντελή άγνοια αυτής της ασυμβατότητας. Κακώς.

  2. Δεν ξέρει κανείς αν ψήφισαν (βλέπε, εγγράφτηκαν μέλη) και άλλοι ιερείς. Αν το έκαναν και αλλού κακώς που δεν έγινε το ίδιο από τον Μητροπολίτη τους.

  3. Ο Άνθιμος δεν ψήφισε. Δεν γράφτηκε μέλος. Ούτε καν παρότρυνε το εκκλησίασμα να ψηφίσει κάποιον. Δεν παρενέβη δηλαδή. Όποιος πρόσεξε, έκανε δηλώσεις φιλοφροσύνης και στους τρεις όταν τους συνάντησε. Θα επαναλάβω και εδώ ότι ο Άνθιμος φέρεται με απόλυτη αβρότητα και σεβασμό στον οποιονδήποτε. [Αντίθετα με ορισμένους που ψάχνουν να βρουν στη συμπεριφορά των άλλων αλλότρια ελατήρια]. Ό,τι έκανε και ό,τι είπε το έκανε από αβρότητα. Και όταν διαπίστωσε ότι παρεξηγήθηκε η (έστω, υπερβολή) παρακίνηση για χειροκρότημα, εξέδωσε ανακοίνωσε που το ξεκαθάριζε.

  4. Επειδή συνεχίζονται οι αναφορές στον "Χριστόδουλο Παρασκευαίδη" με πικρόχολα σχόλια, θα πω ότι παρά τα όσα γράφω εδώ, τάσσομαι προσωπικά ΥΠΕΡ των παρεμβάσεων των ιερέων και ιεραρχών στα "πολιτικά". Το να λέει τη γνώμη του για τα πολιτικά που αφορούν όλους, ναι, είναι δικαίωμα και υποχρέωση του καθενός. Κάποιοι μπορεί να συμφωνούν, κάποιοι να διαφωνούν. Έτερον εκάτερον. Αλλά το να γράφεται μέλος ενός κόμματος είναι απαράδεκτο.

  Ο αντικληρικαλισμός έχει τυφλώσει ορισμένους που κρίνοντας μόνο και μόνο από τις δημόσιες απόψεις του Χριστόδουλου επειδή διαφωνούσαν μαζί του, φτάνουν στον απόλυτο παραλογισμό να λένε ότι δέχονται και μάλιστα ενθαρρύνουν την εγγραφή ιερέων σε κόμματα και τη συμμετοχή τους στην εκλογή αρχηγού αλλά να μη δέχονται οι ίδιοι οι ιερείς να εκφράζοναι δημοσίως για τα κοινά, δηλαδή για τα πολιτικά θέματα.

  • ΜιχΜιχ avatar
   ΜιχΜιχ @ περαστικός 02/12/2009 15:33:54

   "Η ιδιότητα του μέλους κόμματος είναι ασύμβατη με ορισμένα λειτουργήματα. Ένα από αυτά είναι και η ιεροσύνη."

   Δεν υφίσταται καμία τέτοια διάκριση, με βάση το Σύνταγμα, την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η ασυμβατότητα υπάρχει μόνο στο μυαλό ορισμένων.

 17. ΜιΧαλης avatar
  ΜιΧαλης 02/12/2009 17:40:14

  Η Εκκλησία ενώνει. Δεν διχάζει τον ανθρωπο. Ας κοιταξουμε καταπροσωπα τον Ανθρωπο και ας τον βοηθησουμε να περασει τις δυσκολες στιγμες που ζουμε.

  Τα κομματα ειναι για αυτους που εχουν ελευθερο χρονο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.