#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/10/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος εναντίον Χρυσής Αυγής

Ο Πειραιώς Σεραφείμ ως σημαίνον στέλεχος της Χρυσής Αυγής και ο Σιατίστης Παύλος ως σημαίνων επίσκοπος της Εκκλησίας

[caption id="attachment_184205" align="alignnone" width="600" caption="Μουσουλμάνες διαδηλώτριες: Ο Θεός να ευλογεί τον Χίτλερ"][/caption]

Το να πρέπει να υπερασπιστεί ο πιστός, το μέλος της Εκκλησίας, την εκκλησιαστική μαρτυρία από φυλετιστές, παγανιστές, νεοναζί και θρησκολήπτους (δηλαδή, για το τελευταίο: ανθρώπους που στέκονται στον αντίποδα της εκκλησιαστικής ελπίδας, σ' αυτούς εκτοξεύτηκαν τα φοβερά «ουαί») αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση.

Το να πρέπει να την υπερασπιστεί όμως από επισκόπους, από Μητροπολίτες της Εκκλησίας, αποτελεί πόνο αβάσταχτο.

Μαθαίνουμε ότι:  «Κλιμάκιο βουλευτών του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή αποτελούμενο από τους Συναγωνιστές Χρήστο Παππά, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Ευστάθιο Μπούκουρα παρευρέθη σήμερα το απόγευμα στο Α.Τ. Ομονοίας, συμπαριστάμενο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς, ο οποίος κατέθεσε μήνυση κατά των συντελεστών του θεατρικού έργου "Corpus Christi" για κακόβουλη βλασφημία. [...] Η Χρυσή Αυγή θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό δυναμικών και φωτισμένων Ιεραρχών και δεν θα επιτρέψει την προσβολή της ιστορικής μνήμης ή του θρησκευτικού συναισθήματος του Ελληνικού λαού.»

Αποδέχεται λοιπόν ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με κάθε επισημότητα την συμπόρευσή του με την Χρυσή Αυγή. «Εξαπτέρυγα» του Σεραφείμ σε κοινές ενέργειες, οι βουλευτές της. Μιλάμε όχι απλώς την προεκλογική, τότε, επίσημη συνάντηση με τον Μιχαλολιάκο, αλλά την από κοινού (κατ' ουσίαν) κατάθεση μήνυσης. 

Τί να πρωτοπούμε για να καταδείξουμε το γεγονός ότι η Εκκλησία και η Χρυσή Αυγή στέκονται στους απόλυτους αντίποδες;

Να θυμίσουμε την οριστική καταδίκη του εθνοφυλετισμού το 1872 από την Εκκλησία; Το «οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην»  (Γαλ. 3,28); Το «ὅστις σε ῥαπίσει ἐπί τὴν δεξιὰν σου σιαγόνα, στρέψον αὐτῷ καὶ τὴν ἄλλην» (Ματθ. 5:39); Μπορεί να υπάρξει κοινό σημείο με το «αίμα και τιμή, Χρυσή Αυγή», με μια βιολογική αντίληψη της ελληνικής ταυτότητας ως ύψιστου αγαθού, με το βίαιο, συχνά θανατηφόρο μίσος απέναντι στο πρόσωπο του αλλοεθνή; Με τον θαυμασμό στο πρόσωπο του Χίτλερ;

Να θυμίσουμε το χυδαίο, έμμισο, ανήκουστο υβρεολόγιο του βουλευτή της Χρυσής Αυγής στο χυτήριο «εν ονόματι του χριστιανισμού»;

Επιτέλους, δεν υπάρχει κανείς χριστιανός να πει μια κουβέντα στον Μητροπολίτη Πειραιώς; Να μη δίνει λαβές για να διασύρεται τόσο βάναυσα το πρόσωπο του Χριστού και η Εκκλησία του στον ελληνικό δημόσιο λόγο, κάτι που το προκαλεί κάθε τόσο κατά κόρον και με σφοδρότητα αποκαλυπτική;

[caption id="attachment_184206" align="alignnone" width="600" caption="Ο Χίτλερ με τον τότε Μουφτή της Αιγύπτου, σύμμαχό του στον αντισημιτικό αγώνα"][/caption]

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Όπως έχει δικαίωμα, σε μια πολιτεία που δεν τυγχάνει «χριστιανική» αλλά νεωτερική-φιλελεύθερη, να παρουσιάζει κάποιος ένα τέτοιο έργο σε ιδιωτικό χώρο έναντι αντιτίμου, έτσι έχει δικαίωμα ο Σεβασμιότατος Πειραιώς ή ο κάθε πολίτης να παραπονείται. (Διαφέρει η κατάσταση όταν κάτι χρηματοδοτείται από τον δημόσιο κορβανά, όπως η κιτς παράσταση της Κιτσοπούλου για τον Αθανάσιο Διάκο: εκεί έχουμε λόγο όλοι, καθ' ότι αν-αξιοποιείται το υστέρημά μας). Το μέγα πρόβλημα έγκειται αλλού:στην φιλική συμπόρευση με οργάνωση που ενσαρκώνει τους μεγαλύτερους εχθρούς της Εκκλησίας: την βία, τον φυλετισμό, την μισαλλοδοξία, εν τέλει για να μην ξεχνιόμαστε τον παγανισμό.

Επίσης, πρέπει να υπενθυμίσουμε το εξής: το υγιές Οικουμενικό Πατριαρχείο ζήτησε εγκαίρως, πριν βγουν τα πράγματα από κάθε έλεγχο, να εξεταστεί το ζήτημα του μητροπολίτου Πειραιώς. Η μέχρι πρότινος σχισματική(1850) και χαριστικά αυτοκέφαλη «άχρι καιρού» (πάλι 1850- κάτι που άνοιξε τον δρόμο για την γενικευμένη δημιουργία εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών-αυτοκεφαλιών με εθνοφυλετικά κριτήρια) Εκκλησία της Ελλάδος αρνήθηκε να κάνει το οτιδήποτε, όπως και για πολλά άλλα θέματα που φανερώνουν πληγές ανοιχτές και πυορροούσες. Και τώρα απλώς παρακολουθεί τον εαυτό της να μετατρέπεται σε δεκανίκι των τρόπων του θηρίου.

Στις 27/9/12, το Antinews έγραφε εγκαίρως: «οφείλουμε να θέσουμε το ερώτημα: η διοικούσα Εκκλησία προτίθεται να εκφράσει λόγο δημόσιο σχετικά με την Χρυσή Αυγή, ένα παγανιστικό κόμμα που προτάσσει τη βία και τον εθνοφυλετισμό (τον καταδικασθέντα ως αίρεση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1872); Ή τουλάχιστον να αντιδράσει σε φαινόμενα καταφανώς αντιεκκλησιαστικά, όπως τις με θετικό πρόσημο για την Χρυσή Αυγή δημόσιες νύξεις του Καλαβρύτων Αμβροσίου ή την δεξίωση του Νίκου Μιχαλολιάκου από τον Πειραιώς Σεραφείμ πριν μπει στο Κοινοβούλιο;»

Δεν το περιμέναμε να συμβεί τόσο σύντομα, μα νοσταλγούμε έντονα την εποχή που ο Σεβασμιότατος περιοριζόταν στην δημοσίευση εγκυκλίων για τον στοματικό έρωτα και τους κινδύνους του για την υγεία.

Όμως, από αλλού εμφανίζεται ένα φως στο τούνελ της εκπληκτικής αφωνίας της Εκκλησίας: Επιτέλους, έχουν αρχίσει να λέγονται τα αυτονόητα, και να ορθώνουν μητροπολίτες ξεκάθαρα το ανάστημά τους ενάντια στην βία και στον φασισμό - δυστυχώς, όχι χωρίς αργοπορία.

Σε ανακοίνωση του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου, και ενώ έχει εκφράσει δυσφορία για την εκζήτηση δημοσιότητας της εκούσιας πρόκλησης του «Χυτηρίου», διαβάζουμε:«Άφησα τελευταία τη «Χρυσή Αυγή» που στην πραγματικότητα είναι «μαύρη νύκτα».

Είναι θλιβερό ότι κάποιοι «χριστιανοί αγωνιστές» ταυτίστηκαν με τη χρυσή αυγή για να υπερασπιστούν τον Χριστό.

Τον Χριστό που η «χρυσή αυγή» τον διώκει, τον προσβάλλει και τον εξευτελίζει καθημερινά και το πράττει στα πρόσωπα, των προσφύγων, των μεταναστών ακόμα και των παιδιών.Ξεχάσατε αγαπητοί μου χριστιανοί το λόγο του Χριστού «εφόσον εποιήσατε, ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε;»

Δεν είναι ο άνθρωπος εικόνα του Χριστού όποιος και εάν είναι; Δεν είναι ένας μετανάστης, ένας πρόσφυγας, ελάχιστος αδελφός του Χριστού;

Δεν είναι ο «πλησίον» της Παραβολής του Καλού Σαμαρείτη; Σύμφωνα λοιπόν με την χρυσαυγίτικη αντίληψη θα έπρεπε ο Σαμαρείτης βλέποντας τον πληγωμένο Ιουδαίο να τον πετάξει στα σκουπίδια, τότε θα ήταν «καλός».

Κάθε εναγκαλισμός και χάϊδεμα χριστιανού η πολύ περισσότερο ιερωμένου προς την Χρυσή Αυγή δείχνει μπέρδεμα φρικτό και ακύρωση της πίστης.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει «εν ου παικτοίς». Ο λόγος του Θεού έχει απόλυτο και αιώνιο κύρος.

Είναι άλλο το θέμα των προσφύγων και των προβλημάτων που μια ανίκανη πολιτική ηγεσία άφησε να δημιουργηθούν και άλλο η απόλυτη αξία του ανθρώπινου προσώπου.

Δεν θα ακυρώσουμε την αλήθεια του Θεού για να λύσουμε τα προβλήματα μας. Αντιθέτως τα προβλήματα δημιουργήθηκαν γιατί την αλήθεια του Θεού την αντικαταστήσαμε με την αλαζονεία μας και την επιπολαιότητα μας.

Στώμεν λοιπόν καλώς! Στώμεν μετά φόβου! Η άκρη του κουβαριού είναι του Χριστού το θέλημα και όχι οι αυθαιρεσίες και οι εξυπνάδες των ανθρώπων!»

Όμως, τέτοιες προκλήσεις για την ζωή της Εκκλησίας όπως η θέση της στην άνοδο αυτού του φαινομένου στην ελληνική κοινωνία αξιώνουν φωνή ολόκληρης της διοικούσας Εκκλησίας, όχι μεμονωμένων Επισκόπων. Ειδάλλως θα καταλήξουμε να μετράμε πόσοι καταφέρονται εναντίον της Χρυσής Αυγής, πόσοι... καταθέτουν μηνύσεις από κοινού μαζί της και πόσοι σημειώνουν «Χ» σφυρίζοντας αδιάφορα. (Τονίζουμε ότι δεν πρόκειται για θέση της ιεραρχίας έναντι ενός « πολιτικού κόμματος», αλλά έναντι ενός πρωτοφανούς και γενικευμένου κοινωνικού φαινομένου).

Ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος έκανε την αρχή. Το εκκλησιαστικό πλήρωμα αναμένει εναγωνίως την Μαρτυρία των ποιμένων του.

Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης

ΥΓ: Ένα σχόλιο για τους στοιβαζόμενους «ευσεβείς» μπροστά από το «Χυτήριο», που εκφράζουν την όχι αναίτια δυσφορία τους με τον τρόπο του όχλου και των προπηλακισμών: «οἱ θρῆσκοι ἄνθρωποι εἶναι τὸ πιὸ ἐπικίνδυνο εἶδος μέσα στὴν ἐκκλησία».

(Από παλαιότερη, μη σχετική με την σημερινή επικαιρότητα ομιλία του Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανασίου:)

«Αὐτοὶ οἱ ἄνθρωποι νὰ ξέρετε, αὐτοὶ οἱ ἄνθρωποι,  οἱ θρῆσκοι ἄνθρωποι εἶναι τὸ πιὸ ἐπικίνδυνο εἶδος μέσα στὴν ἐκκλησία. Αὐτοὶ οἱ θρῆσκοι ἄνθρωποι εἶναι ἐπικίνδυνοι. Ὁ Θεὸς νὰ μᾶς φυλάει ἀπ'αὐτούς. Ἔλεγε ἕνας ἁγιορείτης ὅταν ἔκαμνα μία φορὰ λειτουργία καὶ λέγαμε «Κύριε σῶσον τοὺς εὐσεβεῖς» λέει ἀστειευόμενος «Κύριε σωσον ἠμᾶς ἀπὸ τοὺς εὐσεβεῖς» δηλαδὴ ὁ Θεὸς νὰ σὲ φυλάει ἀπὸ τοὺς θρήσκους ἀνθρώπους, διότι θρῆσκος ἄνθρωπος σημαίνει μία προσωπικότης διεστραμμένη ἡ ὁποία οὐδέποτε εἶχε προσωπικὴ σχέση μὲ τὸν Θεό. Ἁπλῶς μόνον κάμνει τὰ καθήκοντα τῆς ἀπέναντί Του, ἀλλὰ καμιὰ σοβαρὴ σχέση δὲν εἶχε γιὰ αὐτὸ καὶ ὁ Θεὸς δὲν λέει αὐτὸν τὸν ἄνθρωπο τίποτε. Καὶ σᾶς ὁμολογῶ καὶ ἐγὼ ἀπὸ τὴν πείρα μου ὅτι δὲν εἶδα χειρότερους ἐχθρούς της ἐκκλησίας ἀπὸ τοὺς θρήσκους ἀνθρώπους. [...] Γιὰ αὐτὸ οἱ θρῆσκοι ἄνθρωποι εἶναι τὸ πιὸ δύσκολο εἶδος μεσ' τὴν ἐκκλησία. Γιατί ξέρετε κάτι . Αὐτοὶ οἱ ἄνθρωποι καμιὰ φορᾶ δὲν θὰ θεραπευθοῦν. Γιατί νομίζουν ὅτι εἶναι κοντὰ στὸν Θεό. Ἐνῶ οἱ ἁμαρτωλοί, ξέρω ΄γῶ, οἱ χαμένοι ἂς ποῦμε, ἔτσι, αὐτοὶ ξέρουν ὅτι εἶναι ἁμαρτωλοί. Γιὰ αὐτὸ ὁ Χριστὸς εἶπε ὅτι οἱ τελῶνες καὶ οἱ πόρνες θὰ πᾶν στὴν Βασιλεία τοῦ Θεοῦ, ἐνῶ εἶπε στοὺς Φαρισαίους: Ἐσεῖς, ἐσεῖς ποὺ εἴσαστε θρῆσκοι δὲν θὰ πάτε ποτὲ στὴν Βασιλεία τοῦ Θεοῦ. Γιατί οὐδέποτε ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ ἄλλαξε τὴν καρδιά τους. Ἁπλῶς ἀρκοῦνταν στὴν τήρηση τῶν θρησκευτικῶν τύπων.»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 15/10/2012 11:45:43

  Καλώς έκανε και αντέδρασε ο Παύλος. Και εγώ και άλλοι εδώ μέσα εκφράσαμε τη δυσφορία μας για το είδος της αντίδρασης μπροστά στο Χυτήριο. Οι χριστιανοί δεν χρειαζόμαστε πολιτικούς προστάτες, ή άλλιώς νταβατζήδες. Πολύ περισσότερο, δεν χρειάζεται η ταύτιση της Εκκλησίας με την Άκρα Δεξιά και μάλιστα με ένα φασιστικό μόρφωμα που βασίζεται στον φυλετισμό. Η Εκκλησία ευθύς εξ αρχής ήταν αντίθετη στον φυλετισμό, δεν περίμενε τη Σύνοδο του 1870, που την επικαλούνται ευκαίρως-ακαίρως κάποιοι προοδευτικοί. (Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Σύνοδος εστράφη κατά του βουλγαρικού εθνοφυλετισμού, γιατί αυτός στρεφόταν τη συγκεκριμένη περίοδο κατά του ελληνισμού, για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου).
  Να προσέξει, όμως, ο Παύλος για το θέμα των μεταναστών, γιατί εδώ δεν μιλάμε για μετανάστευση, μιλάμε για οργανωμένη ισλαμική εισβολή, για οργανωμένο από την Τουρκία και άλλα ισλαμικά κέντρα εποικισμό της πατρίδας μας από φανατικούς μουσουλμάνους.
  Καλό είναι να τα γράφει αυτά από την ωραία Σιάτιστα, αλλά ας έρθει να δει στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά τι γίνεται.
  Σεβασμιώτατε, ο ιδεαλισμός είναι ψευδο-χριστιανισμός. Η Εκκλησία δεν ιδεαλίζει, εκχριστιανίζει. Η Εκκλησία εύχεται να μας φυλάξει ο Θεός "από επιδρομής αλλοφύλων". Εδώ δεν έχουμε μόνο επιδρομή αλλοφύλων, έχουμε επιδρομή φανατικών αλλοθρήσκων...
  Γνωρίζω παραδείγματα ανθρώπων στην Αθήνα που εγκαταλείπουν το διαμέρισμά τους ή τη γειτονιά τους γιατί δεν μπορούν άλλο να ζήσουν εκεί. Φοβούνται. Τόσο απλά.
  Οπότε, Σεβασμιώτατε, με όλο τον σεβασμό (και είστε άξιος ιεράρχης), πρέπει να σας πω ότι όποιος είναι έξω από τον χορό, ξέρει και πολλά τραγούδια. Μην μας πείσετε ότι είστε έξω από τον χορό...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΒΙΣ 15/10/2012 12:35:21

   Μία μικρή υπενθύμιση για το πόσο ως χριστιανοί ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να είμαστε αντίθετοι στον φυλετισμό - ρατσισμό:
   http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=2977

   Και επειδή είχε τεθεί και πάλι σε ένα σχόλιό μου θέμα, αναφορικά με την καταγωγή των Αρβανιτών: Αν ένα άτεκνο ζευγάρι με χριστιανικές αρχές υιοθετήσει ένα βρέφος με καταγωγή από Μπαγκλαντές, παρατημένο σε κάποιο μαιευτήριο της Αθήνας, και μεγαλώσει αυτό το παιδάκι ως χριστιανό ορθόδοξο και ως Έλληνα, θα ρωτήσω:
   Ποιος είναι περισσότερο Έλληνας; Ο βεγγαλικής καταγωγής αλλά ελληνικής συνείδησης και χριστιανός στην πίστη, ή ο αμιγούς ελληνικής καταγωγής, αλλά άθεος διεθνιστής και αριστεριστής; Και οι δύο έλληνες υπήκοοι.
   Η απάντηση η δική μου είναι προφανής.

   • IOKLOS ZARAS avatar
    IOKLOS ZARAS @ ΒΙΣ 15/10/2012 15:08:16

    Το ότι είναι κάποιος Έλλην υπήκος δε σημαίνει ότι είναι Έλλην - παράδειγμα ο ΓΑΠ και ο μπαμπάς του (για να μην ξεχνιόμαστε)
    Την απάντηση για το αν είναι Έλληνας το παιδί από το μπαγκλαντές την έχει δώσει ο συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής (και οι απογονοί του με τα όσα ισχυρίζονται και τα οποια είναι σωστά "ως εμοί δοκεί")
    Στο πόσο Έλληνας είναι ένας αριστερός (και πάσης άλλης μορφής διεθνιστής βέβαια) έχει απαντήσει ο Μυριβήλης : "Δεν υπάρχουνΈλληνες κομουνιστές ! Όταν κανείς γίνει συνηδειτά κομμουνιστής παύει να είναι Έλλην !"

   • Dexios avatar
    Dexios @ ΒΙΣ 15/10/2012 21:44:41

    Με ρέγουλα όμως. Οι Έλληνες δεν παύουν να ανήκουν στην λευκη φυλή, και μια Ελλάδα κατά το 20% μαύρη όπως η Γαλλία η η Αγγλία απλά δεν είναι πια Ελλάδα.
    Η Ελλάδα είναι ένα έθνος-φυλή, όχι ένα έθνος που οικοδομήθηκε από τα αλλεπάλληλα κύματα μεταναστών όπως η Αμερική η ο Καναδάς.

   • Stratis avatar
    Stratis @ ΒΙΣ 16/10/2012 10:18:29

    Πας Χριστιανός Μη Έλληνας

    • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
     Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Stratis 16/10/2012 11:43:51

     Παραδέξου το. Τώρα ποὺ τὸ εἶπες αὐτό, ἔνιωσες σημαντικώτερος.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΒΙΣ 15/10/2012 12:38:58

   Ο ιδεαλισμός δεν μπορεί να είναι ψευδο-χριστιανισμός, διότι απλώς δεν υπάρχει ούτε είναι δυνατόν να υπάρξει "υλιστικός Χριστιανισμός": "Ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος".
   Ο υλισμός αφορά την Ιστορία. Αντίστροφα, ο Ιησούς ήρθε επι γής για να αναιρέσει την Ιστορία, το "σφαγείο της ανθρωπότητας": Θανάτω θάνατον πατήσας.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Ο Θείος 15/10/2012 12:47:02

    Ούτε υλιστικός χριστιανισμός μπορεί να υπάρξει, αλλά, τουλάχιστον όσον αφορά στον ορθόδοξο χριστιανισμό, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για "πνευματοκρατικο ρεαλισμό". Ο χριστιανισμός χρησιμοποεί την ύλη, τουλάχιστον ο Ορθόδοξος κατά κόρον. Και βιώνει στους καθαγιασμένους Άρτο και Οίνο τον ίδιο τον Χριστό, σωματικά.
    Υπάρχει όμως στον χριστιανισμό, ειδικά στον προτεσταντισμό, ο κίνδυνος της διολίσθησης σε έναν ιδεαλισμό ντυμένο με χριστιανικά ενδύματα. Με την έννοια αυτή είπα ότι ο ιδεαλισμός είναι ψευδο-χριστιανισμός.
    Το κείμενο του μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου ολόκληρο εδώ (για να έχουμε σαφή εικόνα, που δεν συνάγεται από το δημοσιευμένο από τον Αστυάνακτα απόσπασμα):
    http://www.romfea.gr/epikairotita/14101-corpus-christi

    • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
     Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ ΒΙΣ 15/10/2012 14:21:25

     ΒΙΣ ὁ σύνδεσμος ὑπάρχει στὸ ἴδιο τὸ κείμενο.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 15/10/2012 16:58:51

      Εχεις δίκαιο, ζητώ συγγνώμη για την αθέλητη παράβλεψη.

   • Μακεδόνας avatar
    Μακεδόνας @ Ο Θείος 15/10/2012 12:55:49

    "Είναι άλλο το θέμα των προσφύγων και των προβλημάτων που μια ανίκανη πολιτική ηγεσία άφησε να δημιουργηθούν και άλλο η απόλυτη αξία του ανθρώπινου προσώπου." Ευτυχώς υπαρχουν και αυτοί οι ιεράρχες!!! "Δεν είναι ο άνθρωπος εικόνα του Χριστού όποιος και εάν είναι; Δεν είναι ένας μετανάστης, ένας πρόσφυγας, ελάχιστος αδελφός του Χριστού;"Ερώτημα για τον "Πειραιώς" υποκριτή.

    • DexMax avatar
     DexMax @ Μακεδόνας 15/10/2012 15:17:38

     Το ποιος μητροπολίτης είναι υποκριτής και ποιος όχι σε πολλά θέματα άστο καλύτερα...είναι μία πονεμένη ιστορία...μιας και η κουβέντα γίνεται για τον Σιατίστης-Σισανίου και τον Πειραιώς...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΒΙΣ 15/10/2012 12:41:59

   Υπάρχει μεγαλύτερος ιδεαλισμός από αυτόν;

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Ο Θείος 15/10/2012 12:48:39

    Οχι, δεν είναι ιδεαλισμός. Εχεις λανθασμένη έννοια περί του χριστιανισμού. Δεν είναι χεγκελιανισμός ο Ορθόδοξος χριστιανισμός.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ ΒΙΣ 15/10/2012 13:53:51

     Ο νεαρός Έγελος (ο φίλος του Σίλλερ και συγκάτοικος στο ίδιο φοιτητικό δωμάτιο με τον Χαίλντερλιν και τον Σέλλιγκ) ήταν βαθύτατα Χριστιανός. Οι 3 φίλοι οραματίσθηκαν την σωτηρία του κόσμου μέσω μιας "λαικής θρησκείας" (βλ. το ποίημα "Άρτος και Οίνος" του Χαίλντερλιν), μια συμφιλίωση του Χριστιανισμού με το κλασσικό Ελληνικό πνεύμα του "αληθούς και του ωραίου".
     Ο ιδεαλισμός τότε δεν ήταν αφηρημένος, αλλά είχε "σώμα και ψυχή": ¨Ηταν πνευματοποίηση της ύλης και υλοποίηση του πνεύματος.
     Αυτά τα πράγματα, άν και έρχονται από αλλού, είναι πολύ κοντά στις καλύτερες παραδόσεις της Χριστιανικής Ορθόδοξης παράδοσης (τόσο της Ελληνορθόδοξης όσο και της επίσης βαθειά φιλοσοφημένης Ρωσικής).
     Στη φάση της ωριμότητας, όχι πιά. Φαντάσθηκε την πραγματοποίηση του Λόγου μέσω της ιστορίας, του κράτους και της πολιτικής. Στην ίδια αυταπάτη έπεσε με την σειρά του ωριμάζοντας και ο Κάρολος Μάρξ, οδηγούμενος σε έναν αφηρημένο, "ασυνεπή υλισμό".
     Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η συζήτηση, αλλά δεν προσφέρεται ο χώρος και ο χρόνος.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Ο Θείος 15/10/2012 13:59:06

      Προφανώς θα γνωρίζεις την άποψη του Χέγκελ για το Βυζάντιο.
      Για τον ορισμό του ιδεαλισμού, κοίταξε είτε στο Φιλοσοφικό Λεξικό του Καίμπριτζ (μεταφρασμένο στα ελληνικά), είτε στο αντίστοιχο του Πελεγρίνη. Διότι πρέπει να γνωρίζουμε, όταν μιλάμε για ιδεαλισμό, για τί μιλάμε.

     • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
      Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ ΒΙΣ 15/10/2012 14:23:05

      Νὰ σημειωθεῖ δηκτικὰ ὅτι τὸ ἀντίστοιχο τοῦ Πελεγρίνη σὲ πάρα πολλὰ λήμματα ΕΙΝΑΙ τὸ Φιλοσοφικό Λεξικό τοῦ Καίμπριτζ μεταφρασμένο στὰ ἑλληνικά... {Γκοὺχ γκοὺχ}

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 15/10/2012 14:27:41

      Ναι βέβαια (το έχω διαπιστώσει, άλλωστε δεν νομίζω ότι είχε χρόνο ο Πελεγρίνης να συντάξει κάτι τέτοιο...), αλλά υπάρχουν και διαφορές. Και κάποια λήμματα στον Πελεγρίνη που δεν τα έχει το άλλο, και αντίστροφα.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 15/10/2012 15:03:20

      πφφφ, τρε μπανάλ έχει καταντήσει η λογοκλοπή.
      Κι άλλη υπουργός στου Μπέρτολτ Μπρέχτ τη χώρα ύποπτη για κλοπή πνευματικών οπωρών.
      Και δή Υπουργός Εκπαίδευσης και Έρευνας...
      h**p://news.sciencemag.org/scienceinsider/2012/05/german-research-minister-faces.html

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 15/10/2012 16:25:15

      Εκτος θέματος, αλλά συγχωρήστε την αναφορά: "Ο θρίαμβος των κυνηγών λογοκλοπής".
      h**p://www.spiegel.de/unispiegel/studium/plagiatsaffaere-von-schavan-wie-die-doktorarbeit-durchleuchtet-wurde-a-861263.html
      Απορώ πάντως. Στη Γερμανία οι διαδικτυακοί κυνηγοί των λογοκλόπων κάνουν πάρτυ, έχουν γελοιοποιήσει το μισό πολιτικό κόσμο.
      Εδώ, με τόσους περίφημους ανάρχες και φρικιά του διαδικτύου, με τόσους καθηγητάδες ΑΕΙ που δεν ξέρουν τι ακτιβώς σημαίνει η λέξη "παραπομπή", τίποτε. Τίποτε απολύτως. Μυστήριο. Ή και οι ανάρχες είναι τόσο αγράμματοι όσο οι μανδαρίνοι, ή συμβαίενι κάτι χειρότερο: "Το φίδι κι ο Αλέξανδρος τα κάνανε πλακάκια".

     • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
      Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Ο Θείος 15/10/2012 17:26:57

      Θεῖο στὴν Ἑλλάδα ἀκόμα καὶ ὅταν γίνονται ἐπώνυμες βάσιμες καταγγελίες γιὰ ΠΟΛΥ ΒΑΡΒΑΤΕΣ ΛΟΓΟΚΛΟΠΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ (μέχρι καὶ μετάφραση ξένης ἐργασίας μὲ ἄλλο ὄνομα, ἢ ἄλλη ἐργασία μὲ ἀλλαγμένη τὴ... σειρὰ τῶν κεφαλαίων) δὲν τρέχει κάστανο, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΟΤΑΝ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΟΧΟΙ, καὶ μάλιστα προάγονται κιόλας ἢ γίνονται πρόεδροι τῶν τμημάτων τους. Ἔχω πάμπολλα παραδείγματα, μὲ ὀνόματα καὶ διευθύνσεις. Γιὰ τοὺς καθηγητὲς δὲ ποὺ ἐπιτρέπουν συνειδητὰ τὴν λογοκλοπὴ στοὺς φοιτητές τους, οὔτε λόγος - θὰ χάσουμε τὸ μέτρημα.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΒΙΣ 15/10/2012 15:15:18

      Τον "υπερώριμο", υπερπολιτικοποιημένο Χέγκελ εννοείς (στη «Φιλοσοφία της Ιστορίας»), όπου έχει σαφώς αρνητική θέση.
      Ο νεαρότερος Χέγκελ δεν ειχε την ίδια άποψη. Δες αυτό:
      h**p://www.myriobiblos.gr/texts/greek/oehler_greekphylosophy.html

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ ΒΙΣ 15/10/2012 14:05:14

     Γι αυτό ακριβώς, οι 3 φίλοι, σπουδαστές τότε της Θεολογικής Σχολής στο Τύμπιγκεν, ήλθαν σε σύγκρουση με το (Ορθόδοξο) Προτεσταντικό κλίμα των σπουδών τους και εγκατέλειψαν τον "περιφργμένο" χώρο της Λουθηρανής Θεολογίας για χάρη των ελεύθερων χώρων της Φιλοσοφίας και της Ποίησης.
     Ο ιδεαλισμός τους είχε μέσα πολλή "ύλη". Το πνεύμα τους είχε πολλή φύση.
     Δυνητικά πνευματοποιημένη ύλη, εμψυχωμένο άψυχο και σωματοποιημένο άυλο.
     Πράγματα πολύ "Ορθόδοξα Χριστιανικά". Ίσως "πανθειστικά", θα πούν άλλοι. Πάντως πράγματα που λείπουν από την ταλαίπωρη εποχή μας, από την κομματιασμένη κτίση.

  • DexMax avatar
   DexMax @ ΒΙΣ 15/10/2012 15:13:41

   Ο Σιατίστης-Σισανίου αδιαφόρησε πλήρως για το κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών στη Νεάπολη Κοζάνης μιας και μιλάς για τους λαθρομετανάστες...μόνο όταν αντέδρασαν οι κάτοικοι της περιοχής και η δήμαρχος Βοϊου στο συγκεκριμένο θέμα και αφού άπαντες στηλίτευσαν την ένοχη σιωπή του Σιατίστης επί του συγκεκριμένου θέματος τότε και μόνο τότε έβγαλε ασθμαίνοντας μία χλιαρή ανακοίνωση κατά της δημιουργίας του στρατοπέδου...

  • ήγγικεν avatar
   ήγγικεν @ ΒΙΣ 15/10/2012 19:42:10

   Διαβάζω από το '09 το antinews και είσαι ΒΙΣ μια από τις γραφίδες που απολαμβάνω εδώ μέσα. Όμως στο θέμα των διαμαρτυριών στο Χυτήριο η θέση σου· πίκρα.
   Είχα πάει εκεί, χωρίς να είμαι ΧΑ (ούτε κάν ψηφοφόρος), χωρίς να ανήκω σε εκκλησιαστική οργάνωση (Ζωή, Σωτήρ κλπ, άν και δεν βρίσκω κανένα ψόγο σε αυτούς τους συκοφαντημένους χριστιανούς), που όλοι τις περνάνε γενεές 14, παραθρησκευτικούς κομπάρσους τους είπε το θρησκευτικό και ορθόδοξο ΚΚΕ!
   Είχα πάει εκεί μαζί με άλλους, που έβλεπα να έχουν φωτεινά βλέμματα, αντίθετα από αυτό του τσατσόπουλου (μερικές παραφράσεις είναι επιτυχημένες ακόμα κι από ΧΑυγίτες) , που ζήταγε στον Ευαγγελάτο να πάμε όλοι στον ψυχίατρο ( και σίγουρα θα μας είχε στείλει άν πέρναγε από το χέρι του, τα γκούλαγκ δεν είναι επιστημονική φαντασία).
   Ήμουν εκεί για να διαμαρτυρηθώ για την βλασφημία που διαπράτανε οι συντελεστές της παράστασης σε ότι έχω ιερώτερο.
   Λες ότι καπηλεύτηκε η ΧΑ την διαμαρτυρία μας. Και στις μεγαλειώδεις αντιμνημονιακές διαμαρτυρίες κάποιοι τις καπηλεύονταν (μπαχαλάκηδες, πραιτωριανοί κλπ), είναι λόγος για να μην διαδηλώσουμε η καπηλεία, ή η απόπειρα εκμετάλευσής της;

   Δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν, δεν σπάσαμε τίποτα, εκτός από κάνα δυο κεφάλια δικά μας από τις ασπίδες, χωρίς να έχουμε κάνει το παραμικρό όπως αναφέρει και ο κ. Αποστόλου των "Αναβάσεων".
   Λοιπόν που είναι το μεμπτόν;
   Είστε κι εσείς της άποψης ότι οι χριστιανοί πρέπει να είναι καρπαζοεισπράτορες, αμίλητοι, ακούνητοι στον τοίχο κολημένοι;
   Δεν νομίζω.
   Και κε Αστυάνακτα, δεν είναι ιδιωτικός χώρος οι θεατρικές, κινηματογραφικές κλπ παραστάσεις είναι δημόσια θεάματα, και έχει μνεία ο νομοθέτης για κολασμό της κακόβουλης βλασφημίας και προσβολής των θρησκευμάτων στις αίθουσές τους. Και κε Αστυάνακτα τι είναι αυτό το νεωτερική-φιλελεύθερη; Το Σύνταγμά μας, ακόμα, ξεκινά τιμώντας την Αγία και Ομοούσιο Τριάδα, της οποίας το Ένα πρόσωπο υβρίζεται ανήκουστα, από τα αθύρματα.
   Ε δεν θα κάτσουμε, μόνο με το κομποσχοίνι θα διαμαρτυρηθούμε και λίγο φωναχτά. Μα ςτο έδωσε το δικαίωμα ένας άλλος άνακτας πριν 1600 χρόνια μετά την νίκη του στην Μουλβία γέφυρα. Θα το κρατήσουμε.

   • liapis avatar
    liapis @ ήγγικεν 16/10/2012 02:01:20

    Aksios iggiken!!!kai su vlepo ise kali penna bravo!!! oso gia ton BIS pragmati ine GRAFIDA opos ipes monadiki, gnostis se pollous tomeis ton apolamvano kathe vradi, kai de nomizo natane pikros, apla apopse itan ligo sigkatavatikos kai sigkratimenos logo tou thematos, ean de gelieme ektimo oti ine ellinaras orthodoxos.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ήγγικεν 16/10/2012 12:08:07

    Αγαπητέ ήγγικεν, σε παραπέμπω στην απάντησή μου στον Γιώργο. Δεν υποτίμησα όσους νίωσατε ότι έπρεπε να πάτε στο Χυτήριο. Εγώ δεν πήγα επειδή δεν με εκφράζουν αυτού του τύπου οι διαμαρτυρίες και επειδή ξέρω ότι πάντα σχεδόν υπάρχουν παρατράγουδα.
    Είχα προτείνει κάτι άλλο: Μϊα αγρυπνία σε ένα κοντινό ναό, που να ξεκινά ακριβώς την ώρα έναρξης του θεατρικού έργου.
    Να προτείνω κάτι άλλο τώρα; Μία σιωπηλή ειρηνική διαμαρτυρία με κεριά ή μια πικετοφορία. Έξω από το θέατρο, χωρίς αποδοκιμασία των προσερχομένων.
    Και παραμένει και το ερώτημα για το πόσο τελέσφορη είναι η πράξη αυτή της διαμαρτυρίας, ειδικά με φωνασκίες και φανατισμούς (αφήνω κατά μέρος τη ΧΑ, που είναι από μόνη της ένα ζήτημα...). Γιατί να κάνω ήρωα τον σκηνοθέτη Laert Vasili, γιατί να παραστήσω την Παναγοπούλου ως διωχθείσα, γιατί να διαφημήσω ένα σκουπίδι που περνιέται σαν καλλιτέχνημα και επιβιώνει χάρη στο αβαντάρισμα που του κάνει το λόμπυ των γκέι; Ή μήπως πιστεύετε ότι το έργο θα έβλαπτε τους πιστούς; Θα πήγαινε κανείς συνειδητός χριστιανός να δει την παράσταση; Δεν νομίζω. Αυτός που θα τη δει είναι ο ίδιος που θα αγοράσει και τα βιβλία του υλιστή Michel Onfray (μέγας φιλόσοφος!), άντε και θα σταθεί στην ουρά στο Μέγαρο και θα τα σκάσει για να ακούσει από τον Ίρβιν Γιάλομ αυτά που γράφει στα βιβλία του...
    Δεν είμαι υπέρ της αποκρυφίας στην πίστη. Ποτέ μου δεν το έκρυψα το ότι είμαι εκκλησιαζόμενος χριστιανός Ορθόδοξος, και στον εργασιακό μου χώρο το γνωρίζουν όλοι, χωρίς φυσικά να το διακηρύσσω και να κάνω κυρήγματα. Απλά δεν το κρύβω, δεν είμαι κρυπτοχριστιανός. Και μου έχει στοιχίσει αυτό, από τα φοιτητικά μου χρόνια. Εντούτοις, έχω προσεγγίσει και ανθρώπους που είναι μακριά από την Εκκλησία, αλλά που κάποια στιγμή έχουν μία πνευματική αναζήτηση στη ζωή τους. Δεν λέω ότι η στάση μου είναι η μόνη ορθή, ούτε διεκδικώ το αλάθητο. Γνώμη μου, όμως, είναι ότι ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης στο Χυτήριο εκ μέρους ορισμένων πιστών ήταν λανθασμένος.
    Πολλές φορές πιστεύω πως οι καιροί που ζούμε είναι τόσο αντιχριστιανικοί που μόνο μία μεγαλύτερη βύθιση στον εαυτό μας, στον έσω άνθρωπο, μπορεί να βοηθήσει γενικότερα. Βέβαια, το ζήτημα είναι ποιος έχει τη δύναμη να το πράξει αυτό, και πρώτος εγώ...

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ ήγγικεν 16/10/2012 12:16:17

    «Λες ότι καπηλεύτηκε η ΧΑ την διαμαρτυρία μας.»

    Ὄοοοοχι φίλε μου. Ὅταν ἐμφανίζεται ὁ... σατανιστὴς Καιάδας μὲ τραγούδια ὅπως «And only then God had the brilliant idea of sending his bastard son, fucking Jesus Christ» καὶ οἱ εὐσεβεῖς χριστιανοὶ τοῦ Χυτηρίου συνεχίζουν νὰ διαμαρτύρονται ἐνάντια στὴν παράσταση καὶ νὰ συστρατεύονται μὲ τὸν... Καιάδα, χωρὶς νὰ τὸν θεωροῦν ΠΙΟ βλάσφημο ἀπὸ τὴν παράσταση ἀλλὰ συνοδοιπόρο στὸν κοινὸ χριστιανικὸ σκοπό, τὸ θέμα δὲν τίθεται ὡς «ἡ ΧΑ καπηλεύτηκε τὴ διαμαρτυρία». Τελείως ἁπλᾶ.

    «Ήμουν εκεί για να διαμαρτυρηθώ για την βλασφημία σε ότι έχω ιερώτερο.»

    Θὲς νὰ διαμαρτηρηθεῖς γιὰ τὴ βλασφημία; Θέλεις νὰ κρίνεις ἵνα κριθεῖς;

    Κατάγγειλε τὴν εἰδωλολατρικὴ ἑλληνικὴ κοινωνία (ἡ ὁποία ἐπεκτείνεται μὲ τὴν εἰσαγωγὴ καὶ ἑνὸς νέου θεοποιημένου εἰδώλου, τῆς «φυλῆς»).

    Κατάγγειλε τὴν θεοποίηση τοῦ χρήματος καὶ ἄλλων εἰδώλων, ποὺ ἀντιβαίνει πλήρως στὴν πρώτη ἐντολὴ τοῦ μωσαϊκοῦ νόμου.

    Κατάγγειλε τὸν ἐμπαιγμὸ μὲ τὴ βλασφημία του Θεοῦ σου (καὶ Θεοῦ μου) σὲ διακοσμητικὲς φιέστες φολκλὸρ ποὺ ἀντιποιοῦνται τὰ Μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας, τὸν Γάμο καὶ τὴν Βάπτιση, βλασφημώντας ἐπ' αὐτῶν.

    Κατάγγειλε τὰ κόμματα ποὺ κάνουν τὸν Θεὸ ἐμπόρευμα γιὰ νὰ κερδίσουν ψήφους.

    Ἀναγνώρισε στὸ πρόσωπο τοῦ συγκεκριμένου λαθρομετανάστη ποὺ προπηλακίζεται, βασανίζεται, ἐξευτελίζεται ἀπὸ συμπολίτες σου ὄχι ἁπλῶς τὴν εἰκόνα Θεοῦ, ἀλλὰ τὸ ἴδιο τὸ πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ (χωρὶς νὰ παύεις νὰ ὑποστηρίζεις πολιτικὲς περιστολῆς τῆς ἐγκληματικὰ ἀνεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης).

    Σὲ μιὰ κοινωνία ποὺ βλασφημεῖ καὶ ἐμπαίζει τὸν Χριστὸ καμωνόμενη τὴν χριστιανική, τάϊσε τοὺς πεινασμένους, στέγασε τοὺς ἀστέγους, ἐπισκέψου τοὺς φυλακισμένους. Ὄχι «ἀπὸ τὸ ὐστέρημά σου», ἀλλὰ μέχρι νὰ σοῦ μείνει μόνο ἕνα σὲτ ρούχων («ἕνας χιτώνας»). Αὐτὰ δὲν εἶναι γραμμένα μόνο σὲ ἕνα πολὺ παλιὸ βιβλίο, ἀλλὰ τὰ ἔχουν κάνει ἕνα σωρὸ σύγχρονοι Ἅγιοι ἀναγνωρισμένοι ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία.

    (Ξεκαθαρίζω τὸ δυστυχῶς αὐτονόητο: δὲν κάνω κανένα ἀπὸ τὰ παραπάνω).

    Στὸν σκηνοθετούλη τοῦ παραστασιδίου ξέρω νὰ διαμαρτύρομαι κι ἐγώ. Στὰ οὐσιαστικὰ σὲ θέλω. Καὶ μὲ θέλω.

 2. Γιώργος avatar
  Γιώργος 15/10/2012 11:56:23

  ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ πως οι συντελεστές επεδίωκαν την σύγκρουση με την Εκκλησία! Το "έργο" δεν είχε καν διαφημιστεί πουθενά και ο πιστός λαός ενημερώθηκε μονάχα από αναρτήσεις στο Διαδίκτυο και λίγες Ορθόδοξες εφημερίδες.
  - Η Ιερά Σύνοδος έβγαλε μια ανακοίνωση τον Ιούνιο (!!!) κι από τότε, ΜΙΛΙΑ! Συγχαρητήρια...!
  - Το παραμύθι που αναμασούν διάφοροι πως αν δεν ασχολιόμασταν με τους βλάσφημους τα πράγματα θα ήταν καλύτερα (!!!), το ακούμε χρόνια τώρα! Είδατε Σεβασμιώτατε να έχει κανένα αποτέλεσμα;
  - Γενικά, είδατε ο "καλός" τρόπος να έχει αποτέλεσμα με τους βοθρο - αντιχρίστους; Όχι μόνο η σιωπή μας και η προσπάθεια να πειστούν με το καλό δεν απέδωσε, αλλά αντίθετα το θεώρησαν ως ένδειξη αδυναμίας και αποθρασύνθηκαν!
  - Αλήθεια, για ποιους "ψευτο - ομολογητές" και "ψευτο - ήρωες" έχετε το θράσος να μιλάτε; Για εκείνους που επί 3 ημέρες έφαγαν ξύλο και δακρυγόνα από τα ΜΑΤ;
  Για εκείνους που έσπευσαν απλά ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟ, πάντα σε κόσμια και νόμιμα πλαίσια;
  Μήπως ενοχλείστε επειδή αυτοί οι διαδηλωτές μεγενθύνουν ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ, ΩΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;
  - Μπλέκετε μέσα την Χρυσή Αυγή, άρα ΕΣΕΙΣ κομματικοποιείτε το θέμα και όχι μόνοι οι αχρείοι Τατσοπουλορεπούσηδες! Αλλά επί του θέματος: Θέλετε να μας πείτε πως όποιος διαμαρτυρήθηκε για την παράσταση είναι χρυσαυγίτης;
  Ή ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν διαδηλώσεις, γιατί σε κάποια από αυτές πήγαν εκείνοι;
  Αλήθεια, τι σχέση έχει η τακτική της Χ.Α στο θέμα των ΛΑΘΡΟμεταναστών;

  Αν τύχει μεθαύριο και οι "φίλοι" των λαθρομεταναστών, δηλαδή οι αναρχοαριστεροί λυσσασμένοι χριστιανομάχοι, πάνε ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, εσείς να μην εμποδίσετε τους χρυσαυγίτες, αν εκείνοι πάνε να την υπερασπίσουν!
  Ή θα το κάνετε στο όνομα του...καλού Σαμαρείτη;

  • apo23 avatar
   apo23 @ Γιώργος 15/10/2012 15:09:30

   ..."Για εκείνους που έσπευσαν απλά ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟ, πάντα σε κόσμια και νόμιμα πλαίσια;";;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

   Να ομολογήσουν Χριστό δια φασιστικού χαιρετισμού;;;;;;;;;;;;;;

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ apo23 15/10/2012 17:28:55

    Νὰ πᾶνε νὰ ὁμολογήσουν Χριστὸ ἐκεῖ ποὺ ἔχει κόστος, ὅπως οἱ Μάρτυρες, ὄχι σὲ μιὰ χώρα μὲ συνταγματικὴ «ἐπικρατούσα θρησκεία» τὴν ὀρθόδοξη χριστιανικὴ καὶ τὰ ΜΑΤ καὶ τὴν Χ.Α. ἀρωγούς. Αὐτὸ δὲν εἶναι ὁμολογία Χριστοῦ, αὐτὸ εἶναι ἀπογευματινὸ πάρτυ τσαγιοῦ μὲ βουτήματα.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 15/10/2012 17:42:32

     +10000
     ...και λίγο μπάχαλο για χαβαλέ διασκέδαση.
     Το μπάχαλο στο γήπεδο δεν έχει πιά παράπλευρο ενδιαφέρον, η ποιότητα των ομάδων έπεσε.

    • ήγγικεν avatar
     ήγγικεν @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 16/10/2012 10:19:44

     Τι λέτε;
     Είχαμε αρωγούς τα ΜΑΤ; (εκτός αν εννοείτε χορηγίες τις γκλομπιές και τα χημικά)
     Οι χριστιανοί να ομολογούμε μόνον εν καμίνω προσευχόμενοι;
     Μήπως κάψατε και τίποτα άλλο πλην της καλύβης σας;
     Ει δ' άλλως κερδίζετε επάξια τον τίτλο του πρώτου πολυτονικού troll. Με τις υγείες σας.

     • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
      Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ ήγγικεν 16/10/2012 11:53:12

      Πρῶτον, ἡ λέξη troll ἔχει ἄλλο νοηματικὸ περιεχόμενο ἀπὸ αὐτὸ ποὺ τοῦ ἀποδίδετε. Δεύτερον, τὸν τίτλο τοῦ πρώτου πολυτονικοῦ τὸν ἔχει κερδίσει στὰ μήκη καὶ στὰ πλάτη τοῦ διαδικτύου ὁ κ. Γ.Ἰ.Γεωργάνας. Ἀναζητῆστε καὶ θὰ μὲ θυμηθεῖτε.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Γιώργος 15/10/2012 18:09:03

   Αγαπητέ Γιώργο,
   "πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ' οὐ πάντα συμφέρει" (από την Α΄ Προς Κορινθίους).
   Καταλαβαίνω όσους χριστιανούς, καλοπροαίρετους, πήγαν να διαμαρτυρηθούν. Να σκεφτούμε όμως και να σκεφτούν και αυτοί ότι έκαναν φίρμα έναν τριτοκλασάτο σκηνοθέτη και ένα trash της gay culture. Και τη Βάσια Παναγοπούλου (καταδικασθείσα στο παρελθόν για κάτι περίεργες οικογενειακές ιστορίες).
   Και από την άλλη, να σκεφθούμε πόσο μπορεί να μας εκμεταλλευθούν, ως χριστιανούς. Η ΧΑ εκμεταλλεύθηκε την κατάσταση, αυτό το έγραψα εξ αρχής. Αξίζει να δίνουμε τροφή σε τέτοιες καταστάσεις;
   Ζούμε σε μία μεταχριστιανική ή αποχριστιανοποιημένη κοινωνία. Να το καταλάβουμε. Είχα πάει τη Μεγάλη Σαρακοστή σε μία προηγιασμένη Παρασκευή πρωί. Ερχεται ένα λύκειο, απίστευτη κατάσταση, οχλαγωγία, κόλαση. Οι καθηγητές έξω να κυνηγάνε τα παιδιά σαν τα γαλιά " περάστε μέσα, περάστε μέσα!". Εγώ ευχόμουν να έμεναν όλα έξω, τέτοια κατάσταση επικράτησε μέσα στον ναό. Το είπα σε μία καθηγήτρια. Μου λέει "Και τι να κάνουμε; Να μην πηγαίνουμε τα παιδιά στην εκκλησία;". "Όχι κυρία μου, να μην τα φέρνετε, αν είναι να τα φέρνετε έτσι". Και μετά σου λέει, να μην καταργηθεί ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός. Και βέβαια να καταργηθεί, ανταπαντώ. Ας ανακαλύψουν τα παιδιά τη λειτουργία μόνα τους, όταν έρθει η ώρα.
   Και ένα άλλο σημείο: Πολύ σύντομα θα ξαναδούμε τριτοκοσμικούς μουσουλμάνους να τα σπάνε στην Αθήνα, ίσως και αλλού. Ισως δούμε και καταλήψεις κτιρίων από αυτούς. Να ξέρουμε ότι έχουμε ένα καρκίνωμα μέσα στα σπλάχνα της χώρας μας, το Ισλάμ, στη χειρότερη, την τριτοκοσμική εκδοχή του (ίσως αυτό μας κάνει πιο συνειδητούς χριστιανούς, αλλά έτερον εκάτερον). Ξέρεις τότε τι θα πουν οι προοδευτικάντζες; Το έγραψε άλλωστε ο Σισανίου, πολύ σωστά: " Τα ίδια κάνουν και οι χριστιανοί" . Θα συμψηφίσουν τους 1000 ζωώδεις ταλιμπάν με τους 100 χριστιανούς που μαζεύτηκαν στο Χυτήριο.
   Εγώ, ως χριστιανός, δεν θέλω να ταυτίζομαι με το Ισλάμ, δεν θέλω να ταυτίζομαι ούτε με τη ΧΑ. Δεν πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που τηλεφωνεί στον πατέρα του σκηνοθέτη Laert Vasili (αυτόν που έπιασε δουλειά ως καντηλανάφτης στον Άη Δημήτρη στα Ταμπούρια, όταν είχαν ανάγκη την Εκκλησία...), και του λέει ότι θα σου στείλω τον γιο σου κομμάτια εκπροσωπεί τον εκκλησιαζόμενο Έλληνα Ορθόδοξο χριστιανό. Πολύ σωστά είπε, και πάλι, ο μητροπολίτης Παύλος ότι αυτή είναι η αντίδραση του Πέτρου: Έβγαλε το μαχαίρι. Και λίγο μετά αρνήθηκε τον Χριστό!
   Ως χριστιανός μεταξύ Πέτρου και Ιωάννη, προτιμώ τον Ιωάννη. Που στάθηκε σιωπηλός δίπλα στον Σταυρό μέχρι τέλους...

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ ΒΙΣ 16/10/2012 11:56:00

    Πάρα πολὺ ὡραῖος.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/10/2012 12:34:23

  Ο εθνοφυλετισμός είναι αίρεση (με νεο-παγανιστική προέλευση).
  Βλ. Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1872, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Ανθίμου του ΣΤ΄.
  Ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος επαληθεύει δικαιώνει την ιεραρχική προσφώνησή του: Σεβασμιότατος.
  Ο Μητροπολίτης Πειραιώς (δυστυχώς και άλλοι ομόβαθμοί του, φοβάμαι), θα πρέπει, άν και μη έχων σχέση με την Θεσσαλονίκη, κατ' εξαίρεσιν να έχει "τιμητικά" την προσφώνηση "Παναγριώτατος".

 4. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 15/10/2012 13:19:50

  " Η μέχρι πρότινος σχισματική(1850) και χαριστικά αυτοκέφαλη «άχρι καιρού» (πάλι 1850- κάτι που άνοιξε τον δρόμο για την γενικευμένη δημιουργία εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών-αυτοκεφαλιών με εθνοφυλετικά κριτήρια) Εκκλησία της Ελλάδος αρνήθηκε να κάνει το οτιδήποτε, όπως και για πολλά άλλα θέματα που φανερώνουν πληγές ανοιχτές και πυορροούσες" .
  Aστυάναξ, πάλι μεταθέτεις αλλού το θέμα. Και προσβάλλεις τους ομόδοξους αδελφούς μας των Βαλκανίων που ΘΕΛΟΥΝ τις Εκκλησίες τους αυτοκέφαλες (όχι αδέσποτες, φυσικά). Εκτός και αν προτιμούμε οι Αλβανοί Ορθόδοξοι να γίνουν ουνίτες, για παράδειγμα. Διότι, υποθετικά μιλώντας, μία Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία υπαγόμενη απευθείας στο Φανάρι σημαίνει ομαδική προσχώρηση μεγάλου μέρους των Αλβανών Ορθοδόξων στην Ουνία. Τελεσίδικο. Και στο λέω ως γνώστης, πίστεψέ με.
  Ξέρεις πότε καταργήθηκε το αυτοκέφαλο Πατριαρχείο Ιπεκίου και η αυτοκέφαλη αρχιεπισκοπή Αχρίδας;
  Mόλις το 1767 (!), την εποχή των θλιβερών αλλαξοπατριαρχειών στο Φανάρι και κατόπιν απαίτησης της Οθωμανικής εξουσίας. Ωστε να ελέγχονται καλύτερα οι σλαβικοί πληθυσμοί! Το οποίο σημαίνει ότι το Οικ. Πατριαρχείο μέχρι το 1767 δεν είχε στη δικαιοδοσία του ούτε την Καστοριά, ούτε το Βεράτιο, ούτε το Μοναστήρι. Ανήκαν σε άλλη, αυτοκέφαλη δικαιοδοσία. Και είναι άπειρες οι σχετικές πηγές, αλλά και οι μαρτυρίες από επιγραφές ναών της Καστοριάς όλη σχεδόν τη μεταβυζαντινή περίοδο, μέχρι τον ύστερο 18ο αιώνα.
  Το γνωρίζεις ότι ο εξισλαμισμός στην Αλβανία (που υπαγόταν στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδας) σημείωσε πρόοδο με την κατάργηση της Αρχιεπισκοπής; Παραπέμπω, όχι σε αλβανική (ανύπαρκτη) ή σλαβική βιβλιογραφία, αλλά στην εμπεριστατωμένη εισαγωγή του βιβλίου του Κ. Γαρίτση για τον Νεκτάριο Τέρπο, εκδόσεις Θεσβίτης.
  Καλό είναι να γνωρίζουμε λίγο εκκλησιαστική ιστορία πριν αναπαράγουμε διάφορα θέσφατα. Υπάρχουν και καλύτερες πηγές από τον Παπαχρήστου του Αμήν (και πότε)....

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ ΒΙΣ 15/10/2012 14:31:10

   Ἀγαπητὲ ΒΙΣ,

   (θὰ μποροῦσε νὰ εἶναι) ἄλλο ἡ ἀνεξαρτησία τῶν δικαιοδοσιῶν καὶ ἄλλο ἡ δόμηση ἐκκλησιῶν μὲ -ἐθνικὰ- κριτήρια. Πανθομολογουμένως, ὁ ἐθνικισμὸς στὶς ὀρθόδοξες ἐκκλησίες ἀποτελεῖ ἕνα ἀπὸ τὰ πρῶτα προβλήματα. Νὰ ἀντιστρέψω τὴν ἐρώτηση, μὲ ἕνα θέμα ποὺ συνδέεται ΑΜΕΣΑ μὲ τὸ τεθειμένο: στὴν σημερινὴ κατάσταση, καὶ ἀναφέρομαι στὰ καινοφανῆ Πατριαρχεῖα, ἤτοι ΠΛΗΝ τῶν Πρεσβυγενῶν, ποιό τὸ νοηματικὸ περιεχόμενο τοῦ ὅρου «Πατριαρχεῖο»;;; Γιατί κάποιες ἐκκλησίες εἶναι αὐτοκέφαλες καὶ κάποιες νέα Πατριαρχεῖα, ποιά ἡ εἰδοποιὸς διαφορὰ ποὺ τὸ κανονίζει πλὴν τοῦ ἐθνοφυλετικοῦ προσήμου; Ἐν τέλει ἔχει κάποιο μὴ ἐθνοφυλετικὸ ἐκκλησιολογικό, ἐκκλησιαστικὸ ἢ ΕΣΤΩ διοικητικὸ περιεχόμενο ὁ ὅρος «Πατριαρχεῖο» καὶ «Πατριάρχης» ἀναφορικὰ μὲ τὰ μὴ πρεσβυγενῆ; Δὲν εἶναι ρητορικὴ ἡ ἐρώτηση, ἐνδιαφέρομαι γιὰ τὴν ἄποψή σου ἀφοῦ θεωρεῖς θετικὲς τὶς ἐξελίξεις τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ κατακερματισμοῦ τῶν Βαλκανίων.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 15/10/2012 17:19:18

    Ο όρος Πατριαρχείο δόθηκε μάλλον από τυχαίες ιστορικές συγκυρίες. Το γνωρίζεις και εσύ, δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας. Πατριαρχεία υπήρχαν και τον 13ο αιώνα, πλην των πρεσβυγενών. Το νεώτερο και το πλέον βραχύβιο, αυτό του Τυρνόβου, στη Βουλγαρία. Οπως γνωρίζεις ότι οι καυγάδες μεταξύ εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών είναι αρχαιότερες του...Διοκλητιανού και του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Στη συνέχεια, απλώς πολλαπλασιάσθηκαν. Η Ρώμη το έλυσε το θέμα κηρύσσοντας παγκόσμια μονοκρατορία, ειδικά με τη Γρηγοριανή Μεταρρύθμιση του 11ου αιώνα, αν και τα σπέρματα υπήρχαν ήδη νωρίτερα. Σε εμάς εδώ, στους Ανατολικούς, έχω τη διαίσθηση ότι οι καυγάδες θα συνεχίζονται μέχρι Δευτέρας Παρουσίας (ελπίζω όχι και μετά από αυτήν, να θυμίσω εδώ την ανελεήμονα μάνα του αγίου Φανουρίου και το κρεμμυδότσουφλο μέσα στο καζάνι της Κόλασης, κατά τον κρητικό θρύλο...).
    Με παρεξήγησες αναφορικά με τις Αυτοκεφαλίες. Δεν είμαι θεολόγος και κανονολόγος και, κατά τη γνώμη μου, τα κανονικά ζητήματα οι ιστορικοί τα βλέπουν πιο ψύχραιμα από τους κανονολόγους (για την ακρίβεια, ούτε ιστορικός είμαι, αλλά κάπου εκεί κοντά τέλος πάντων). Δεν είπα ότι καλώς έγιναν όπως έγιναν. Είπα ότι ήταν αναπόφευκτο να δοθούν. Δεν οφελεί να μουρμουρίζουμε διαρκώς και να λέμε "κρίμα που έγινε έτσι, και γιατί να γίνει έτσι". Να είμαστε ρεαλιστές. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, που ήταν κραυγαλέα περίπτωση εθνοφυλετισμού, κινδύνευε με εξουνιτισμό σε περίπτωση που έμενε υπό το Πατριαρχείο. Ακόμα περισσότερο κινδύνευε με απορρόφηση από την Ουνία η πολύ πιο ασταθής και αδύναμη πνευματικά Εκκλησία της Αλβανίας. Αυτά είναι γεγονότα. Και ένα γεγονός - αρνητικο για το Οικ. Πατριαρχείο, το οποίο ως θεσμό σέβομαι και αγαπώ απεριόριστα - είναι ότι αρνείτο πεισματικά τη λειτουργία στην αλβανική, ακόμα και όταν δεν είχε ακόμα τεθεί το ζήτημα της αυτοκεφαλίας, δηλαδή στα τέλη του 19ου αιώνα. Έπρεπε δηλαδή να περιμένουμε τον ιδιοφυή, αλλά τυχοδιώκτη και αδίστακτο, αντικανονικώς (με την απειλή χειροδικίας κατά του ρώσου επισκόπου!) χειροτονημένο Φαν Νόλι (που δεν ήταν καν καθεαυτό Αλβανός...) για να τελέσει τη λειτουργία στην αλβανική στη Βοστώνη;
    Άρα, και το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ήταν αμέτοχο του ελληνικού εθνοφυλετισμού, και μάλιστα μετά τη σύνοδο του 1872...
    Τα λέω αυτά κάνοντας τον δικηγόρο του διαβόλου, όχι δικαιώνοντας φυσικά τον αλβανικό εθνικισμό. Αλλά άλλο τι μας συμφέρει ως Έλληνες, και άλλο τι είναι η αλήθεια.
    Έχω τη διαίσθηση ότι ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έκανε και κάνει, με διάκριση και σύνεση, πολλά για να αφήσει κάπως να μείνει στην άκρη η εθνικιστική κληρονομιά του Φαν Νόλι, που σίγουρα δεν ωφέλησε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα γίνει μετά...
    Όμως, δεν θα είχε υπάρξει κανείς Φαν Νόλι αν ήταν πιο εφεκτική η ελληνική Εκκλησία στην Αλβανία, δηλ. το Οικ. Πατριαρχείο, σε λογικά αιτήματα αλβανών Ορθοδόξων. Θα είχε απομονώσει τους ανθέλληνες εξτρεμιστές.
    Πιστεύω να έγινα σαφής. Η δημιουργία αυτοκεφάλων Εκκλησιών στα Βαλκάνια, καλώς ή κακώς, υπήρξε αδήριτη ανάγκη, πρέπει να δούμε τα πράγματα κατάματα.

 5. ΣΤΑΦ avatar
  ΣΤΑΦ 15/10/2012 13:38:37

  Πολύ ωραίο το άρθρο σας.Δίνει καίριες απαντήσεις σε ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Ο εθνοφυλετισμός θα οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.Μόνο οι ψευδώνυμοι χριστιανοί είναι οπαδοί του ενθοφυλετισμού.

 6. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 15/10/2012 14:49:45

  ...Οι ευσεβοφανείς όμως έχουν ένα «ύφος» και μια σιγουριά κυριολεκτικά απάνθρωπα. Συνοφρυωμένοι και σπουδαιοφανείς, φέρνουν σ' εκείνους που τους συναπαντούν αηδία, όχι μονάχα γι' αυτούς, αλλά και για τις τίμιες και ιερές θέσεις που υποστηρίζουν. Διασύρουν τον Χριστιανισμό και παραμορφώνουν με τη βιαιότητα και τη σκληρότητά τους την πίστη. Εφευρίσκουν κι επιθέτουν στους ώμους των ανθρώπων βάρη δυσβάστακτα με μια κακή ηδονή και μια μοχθηρία που όταν τα προσέξει κανείς, δύσκολα θα τα ξεχάσει. Και λησμονούν πως η έσχατη Κρίση θα γίνει με βάση την Αγάπη, και μάλιστα, την Αγάπη προς τους άλλους, μέσα στους οποίους, κατοικεί και περιμένει ο ίδιος ο Θεός. Σιγά - σιγά έχουν τόσο πολύ ξεφύγει, που έχασαν και την αίσθηση και το μέτρο του ανθρώπου. Ξέχασαν πως έχει αυτό το έξοχο πλάσμα του Θεού καρδιά και πως η αθάνατη κι αγωνιώσα ψυχή του κατοικεί μέσα σ' ένα κορμί ευαίσθητο κι αδύναμο. Αυτοί, σαν τους Φαρισαίους, επιθέτουν βάρη πάνω στα βάρη και στο τέλος, εκείνοι που τους προσέχουν κι έχουν απατηθεί απ' την ευσεβοφάνειά τους, βλέπουν μ' απελπισία πως ο Χριστιανισμός είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί από τους ανθρώπους της εποχής μας και φεύγουν μακριά, απογοητευμένοι...

  h/p://www.oodegr.com/oode/efsevismos/efsevofaneis1.htm

  Η Αγάπη ουδέποτε εκπίπτει....

  Καλημέρα

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Γιάννης Φαίλτωρ 15/10/2012 15:22:53

   ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει...
   ...νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ άγάπη...
   (Παύλος Προς Κορινθίους Κεφ. ιγ΄, 1-13)
   Έτσι υπέροχα το μελοποίησε ο Πολωνός συνθέτης Zbigniew Preisner στην ταινία Blue (Μπλε) του συμπατριώτη του Krzysztof Kieslowski. Ορχήστρα: Sinfonia Barsovia, σοπράνο: Elzbieta Towarnicka.
   h**p://www.youtube.com/watch?v=FFdyapLD3K4

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Γιάννης Φαίλτωρ 15/10/2012 15:38:13

   Σωστά Γιάννη.
   Εὐσεβοφανείς,ἐκεῖνοι πού κηρύττουν μέ τό μέτρο καί ἐφαρμόζουν μέ τόν πόντο...

 7. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 15/10/2012 15:20:08

  Πραγματικά ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης.
  .

 8. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 15/10/2012 16:09:46

  Ο Πειραιώς Σεραφείμ πολιτεύεται ως Δεσπότης μιας θρησκειακής έκφανσης πολιτικής ορθοδοξίας. Ανάλογες συμπεριφορές θα βρει κανείς σε όλους τους χώρους των θρησκειών είτε χριστεπώνυμων είτε όχι. Είναι η απόκλιση δεν είναι ο Κανόνας της Εκκλησίας.
  Ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος δίνει ΜΑΡΤΥΡΙΑ ως ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ της Εκκλησίας του Χριστού.
  Η ειδοποιός διαφορά είναι σαφής.

 9. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 15/10/2012 16:10:40

  Ωραίος ο Δεσπότης. Τα πράγματα στη θέση τους.
  Πού είναι τα τρολ του Μιχαλολιάκου να τον υβρίσουν;

 10. εξωκοινοβουλευτικη αριστερα avatar
  εξωκοινοβουλευτικη αριστερα 15/10/2012 16:34:57

  Σαν το μητρ.σιατιστης , θελω να πιστευω οτι θα ηταν καποτε οι μαρτυρες του χριστανισμου που σφαγιαστηκαν απο τις ορδες των τουρκων , σε ολο τον ελληνισμο... Υποθετω οτι τωρα θα κινδυνεψει απο τους νεοναζι .. Ας βρει συμπαραστατες στον αγωνα του, στα προσωπα ολων μας , ανεξαρτητως ιδεολογιας..

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ εξωκοινοβουλευτικη αριστερα 15/10/2012 18:13:59

   Και οι μάρτυρες του κομμουνισμού επίσκοποι και κληρικοί, που σφαγιάστηκαν και υπέφεραν τα πάνδεινα στη σοβιετική Ρωσία και είναι αυτή τη στιγμή στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 11. إيهاب avatar
  إيهاب 15/10/2012 16:56:49

  Μπράβο για το άρθρο σας, μπράβο και στον μητροπολίτη. Στο χώρο της εκκλησίας υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα. Λίγα, αλλά υπάρχουν.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ إيهاب 15/10/2012 21:01:38

   Αν είσαι μουσουλμάνος και το όνομά σου είναι Ihab, με βάζουν σε υπόνοιες οι έπαινοί σου για έναν χριστιανό επίσκοπο...

 12. fotzio avatar
  fotzio 15/10/2012 16:57:20

  ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ Ο ΠΑΠΑΣ. ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΤΟΥΣ.

 13. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 15/10/2012 17:19:12

  Καλά είσαι σοβαρός αγαπητέ σχολιαστή; Δηλαδή αν υπερασπιστεί για ψηφοθηρικούς λόγους η ΧΑ τον οποιονδήποτε, αυτός είναι χρυσαυγίτης ή οι χρυσαυγίτες που πιστεύουν σε δωδεκάθεα, διαβάζουν τα άστρα και κοροϊδεύουν το σύμπαν είνα υποκριτάρες; Είναι διαστροφή να μας οδηγείς σε συμπεράσματα που βολεύουν τους πολεμίους του λεβέντη και Ελληνοπρεπή Σεραφείμ Πειραιώς! ΕΛΕΟΣ! Είπαμε πως γράφεις την άποψή σου αλλά να μη μας καταστρέψεις και το λογικό που μας έμεινε στο κεφάλι σε όσα βλέπουμε. Εκτός αν το κάνεις άθελά σου. Τότε πάσο...

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Γεώργιος Τ. 15/10/2012 18:15:52

   ΓΕΩΡΓΙΕ Τ., Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΣΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΑΓΚΑΖΕ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Χ.Α., ΜΕ ΓΟΥΤΣΟΥ-ΓΟΥΤΣΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ. ΑΠ' ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ; ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣ;

   http://www.xryshaygh.com/resources/images/preview/3192/serafeim-vasiki__article.jpg

   http://www.xryshaygh.com/resources/images/news/serafeim1.jpg

   My God, Help Me to Survive This Deadly Love
   Господи! Помоги мне выжить среди этой смертной любви
   Mein Gott, hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Γεώργιος Τ. 15/10/2012 18:38:17

   Γεωργιε Τ., ο λεβεντης σου καταθετει μηνυσεις κυριολεκτικα αγκαζε με βουλευτες της χ.α., με γουτσου-γουτσου φωτογραφιες απο κοινου και τα τοιαυτα. Απ' το μυαλο μας τα βγαζουμε; θα μας τρελλανεις τελειως;
   http://www.xryshaygh.com/resources/images/news/serafeim1.jpg

   My God, Help Me to Survive This Deadly Love
   Господи! Помоги мне выжить среди этой смертной любви
   Mein Gott, hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben
   https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/404601_440878182615870_1152170028_n.jpg


   Ἄσε δὲ τὸ «Ἑλληνοπρεπὴς» γιὰ τὴν συμπόρευση μὲ τὴν Χ.Α. Νά'λεγες «Γερμανοπρεπής», θὰ ἦταν ἁπλῶς ρατσισμός, ἀπαράδεκτη γενίκευση/ταύτιση τῶν Γερμανῶν μὲ τοὺς Ναζί. Ἀλλὰ τὸ «Ἑλληνοπρεπὴς» πάει πολύ!

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Γεώργιος Τ. 16/10/2012 15:30:45

   Ξέχασες και το άλλο άνθος του εθνικοφρονισμού απο τα καλάβρυτα, τον χωροφύλακα.

   Ρε Λεβέντες, σεβαστές οι απόψεις για μιάσματα,ακόμη και για εκτελέσεις αλλά όχι απο παπάδες.Ας βγάλουν τα ράσα και ας κατέβουν στις εκλογές να πείσουν τον κόσμο με τις πολιτικές τους θέσεις και όχι με τα άμφια.
   Τότε μπορούν αντί για ράβδο να έχουν και γκλόμπ αν θέλουν, η μετάταξη στα ΜΑΤ δεν είναι απαγορευτική.

   Ωραίες απόψεις πάντώς έχουν..Και πολύ Χριστιανικές. Θα προσαρμόσουν και τις κουβέντες του Χριστού στην σύγχρονη εποχή.
   Αφες τα παιδία τα μαυριδερά τέκνον ηρώδη να έρθουν προς ημάς ...Το νέο παιδομάζωμα.
   Πάντως ο μέγας πατριώτης άνθιμος ,τα παιδάκια που αρρώστησαν απο καρκίνο τα έβγαλε απο το σπίτι τους για να στεγάσει τους δικούς του κολλητούς της θεολογίας και να τους μάθει τους σωστούς τρόπους βοήθειας στον συνάνθρωπο.
   Ποτέ δεν είναι αργά...Μπορούσε να τους στείλει και τον καιάδα τον χρυσόαυαγο να καθαρίσει, για να μάθουν να αρρωσταίνουν και αυτά τα σκασμένα ,και μάλιστα απο καρκίνο..
   Ελαβε τα μέτρα του έγκαιρα.
   Θα μπορούσε να φιλοξενηθεί κανένα μαυριδερό εκεί μέσα και να μολύνει τα ιερά και τα όσια της φυλής μας.
   Να τον χαίρεστε τον δεσπότη αυτό , το άνθος της φυλής μας.

 14. stamoschios avatar
  stamoschios 15/10/2012 17:56:06

  Αν νομίζεται ότι υπάρχει εθνικόφρονας που να μην στηρίζει τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο και το Σεβασμιότατο Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ πλανάσθαι πλάνη οικτράν. Είναι άξιοι συνεχιστές του έργου του μακαριστού εθνάρχου Χριστοδούλου. Δυστυχώς και την εποχή της εαμοβουλγαρικής ανταρσίας υπήρχαν τρεις μητροπολίτες (δυστυχώς ανάμεσα τους και ο συντοπίτης μου Ιωακείμ Στρουμπής) που στήριξαν τα εν λόγω εθνομηδενιστικά μιάσματα. Δεν μας ξενίζει λοιπόν η ύπαρξη ανικάνων να φέρουν τα άμφια όπως ο Σιατίστης. Όσον δε αφορά τους "Χεγκλελιστάς" ας διαβάσουν και λίγο Γιόχαν Γκόντφρηντ Χέρντερ, Τόμας Σ. Έλιοτ, Έζρα Πάουντ και από τους δικούς μας Ίωνα Δραγούμη, Περικλή Γιαννόπουλο και Ιωάννη Συκουτρή (ειδικά το "Πλατωνικός Ευαγγελισμός")καλό θα τους κάνει, να καταλάβουν και την άλλη πλευρά.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ stamoschios 15/10/2012 18:10:55

   Χριστιανοὶ «Ἐθνικόφρονες» καὶ «Ἐαμοβούλγαροι»/μιάσματα. Καὶ στὸ φόντο «άξιοι συνεχιστές του έργου του μακαριστού εθνάρχου Χριστοδούλου» - ΜΠΡΡΡΡΡΡΡΡΡ σύγκρυο. Μαμὰ ἔχω ἀρχίσει νὰ μὴ νοιώθω τόσο ἄνετα στὴν Ἑλλάδα τοῦ 2012...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ stamoschios 16/10/2012 18:09:53

   Είλικρινά, αισθάνεσθε προσωπικά τόσο επαρκής, ικανός και καθαρός ώστε να χαρακτηρίζετε έτσι τον σεβ. Σιατίστης;
   Ξέρετε τόσο καλά τον Χέρντερ, ώστε φθάνετε να κάνετε πολιτικό εργαλείο δια εντοπίαν χρήσιν, τον αποκλειστικά πολιτισμικό εθνοκεντρισμό του;
   Το όραμα μιας Χριστιανικής Ευρώπης του Έλιοτ θα το μεταλλάξετε σε εθνικοφροσύνη για μιαν αντιευρωπαική Ελλάδα;
   Τον καθαρούς αγνούς ιδεολόγους (της δικής τους πλευράς) Ι. Δραγούμη και Π. Γιαννόπουλο θα τους βάλετε δίπλα σε πατριδοκάπηλους εμπόρους παρηγοριάς για δύσκολους καιρούς;
   Τον Ιωάννη Συκουτρή, τον Γερμανικής παιδείας φίλο των αντιναζιστών Γερμανών και του ίδιου του διάσημου Γερμανο-Πολωνού Ulrich von Wilamowitz-Moellendorff, του μεγαλύτερου φιλολόγου της Γερμανίας , τον Συκουτρή -μέλος του συλλόγου Graeca Wilamowitziana, θα τον βάλετε δίπλα στους "δεξιούς" Γερμανοφάγους του 2012;
   Έλεος, ξέρουμε πόσα απίδια βάζει του καθενός ο σάκκος...

 15. Καλλιπολίτης avatar
  Καλλιπολίτης 15/10/2012 18:34:59

  Αν ειμαι Χριστιανός παραδέχομαι ότι ο Χριστιανισμός κατέστρεψε το Γνήσιο Ελληνισμό

 16. ΚΜ avatar
  ΚΜ 15/10/2012 18:42:03

  Οι οπλές του Πανός ήταν ο γνήσιος Ελληνισμός;

 17. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 15/10/2012 18:42:30

  Υπήρξε ποτέ τέτοιο πράγμα; Και ακόμα και να υπήρξε, υπήρχε στην Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο; Η ίδια η αμηχανία του Ιουλιανού, που η θρησκεία του ήταν κάτι μεταξύ αφελούς παγανισμού και μαγείας, κάτι λέει...

 18. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 15/10/2012 19:05:28

  Καθόλου δὲ διαφωνῶ μ' αὐτὰ ποὺ λὲς παραπάνω, οὔτε φυσικὰ ἐνδέχετο ποτὲ νὰ ὑπερασπιστῶ π.χ. τὸ νὰ μὴν τελεῖται ἡ λειτουργία στὴ γλῶσσα ἑνὸς λαοῦ (Ἕλληνες, μὴ χαίρεστε: ΗΔΗ τελεῖται στὴ γλῶσσα σας!). Ἡ ἑλλαδικὴ αὐτοκεφαλία ὅμως εἶναι μιὰ ΠΟΛΥ -ΠΟΛΥ!- προβληματικὴ περίπτωση, ποὺ δημιουργεῖ συνεχῶς παθογένειες, ἐκκλησιολογικὲς «ἀμηχανίες» καὶ ἄλλα πιὸ πεζὰ προβλήματα (τί νὰ πρωτοπῶ; Ὅτι εἶναι μιὰ αὐτοκέφαλη ἐκκλησία χωρὶς Προκαθήμενο, ἀφοῦ ἡ ἱερὰ σύνοδος μνημονεύει τὴν... ἱερὰ σύνοδο; Ὅτι οἱ προτεσταντικές της ρίζες ἐλέῳ Μάουερ ζοῦν καὶ βασιλεύουν; Ὅτι οἱ θεολογικές της σχολὲς ἀποτελοῦν μεῖγμα «παπικοῦ κληρικαλισμοῦ καὶ προτεσταντικοῦ εὐσεβισμοῦ», περίπου κατὰ Μεταλληνό, τοῦ ὁποίοι τὸ "Ἑλλαδικῆς Αὐτοκεφαλίας Παρεπόμενα/Παρελκόμενα" εἶναι ἐξαιρετικό; Ὅτι ἡ αὐτοκεφαλία τῆς δωρήθηκε χαριστικὰ μετὰ ἀπὸ 17ετῆ ἐκβιασμὸ ἐν σχίσματι, κάτι ποὺ δὲν ἔχει ἀκόμα θεραπευτεῖ; Ὅτι ἡ «Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος» ἀφορᾶ ἕνα ἐλάχιστο κομμάτι τῆς Ἑλλαδικῆς ἐπικράτειας, μὲ ἀποτέλεσμα ἕνα κάρο συγχύσεις; Ποιοῦ γένους γενάρχης εἶναι ὁ Ἕλληνας Πατριάρχης, ἀφοῦ ὑπάρχει ἑλλαδικὴ ἐκκλησία; Φαινόμενα τυρείας, ἀπύθμενης διαφθορᾶς -ὅρα 2005- καὶ μητραλοιακῆς νοοτροπίας βασίμως θρυλούμενης ἐπιθυμίας αὐτοαναγόρευσης σὲ πατριαρχεῖο θὰ μποροῦσαν νὰ εὐδοκιμήσουν σὲ ὁποιαδήποτε ἄλλη αὐτοκέφαλη Ἐκκλησία; Καὶ λοιπὰ καὶ λοιπά, ἕνα ἐλάχιστο παράδειγμα ἔφερα). Μὴν τὰ ὡραιοποιοῦμε, τὰ προβλήματά μας ἔχουν αἰτίες, κάποτε θεραπεύσιμες, καὶ δὲν ἐξαντλοῦνται στὸ «ἔ, ἔτσι προέκυψαν τὰ πράγματα, δὲν πειράζει» - χωρὶς νὰ ἰσχυρίζομαι ὅτι πρεσβεύεις κάτι τέτοιο, τονίζω.

 19. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ 15/10/2012 20:16:33

  ‘Να θυμίσουμε’ ‘να υποδείξουμε’ ‘να παραθέσουμε’. Πολλά θέλεις να μας πεις και πολλά παραθέτεις γιατί κατ’ ουσίαν δεν έχεις ούτε έστω και ένα σοβαρό επιχείρημα για να μας πείσεις. Είναι η δεν είναι περιύβριση και σπίλωση νεκρού προσώπου που δεν δύναται να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον προσδιορισμό της αυτοδιάθεσής του όταν τον αποκαλούν ομοφυλόφιλο; Να ήταν και έστω πρόσφατα πεθαμένος που θα υπήρχαν έγκυρες μαρτυρίες και αναμνήσεις από τον βίο του, ίσως να το προσπερνούσα παρ΄ όλη την θρασύτατη και τσογλανοειδή συκοφαντία που τον σπιλώνει το έργο. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον Άγιο των Αγίων στην Πίστη της πλειοψηφίας του λαού αλλά και όλων των χριστιανών. Σκοπούμενη απρόκλητη επίθεση στο θρησκευτικό συναίσθημα ενός ολόκληρου λαού, με μοναδικό σκοπό το εύκολο κέρδος λίγων ευρώ. Αθλιότητα και ξεπεσμός πιο χαμηλά και από την δράση αλβανών ληστοφονιάδων για 25 ευρώ, όσο δηλαδή και η μέση τιμή εισιτηρίου σε θέατρο!!! Αυτά στα γράφει ένας άθρησκος που προ δεκαετιών δεν αποδέχομαι καμία σχέση με κάθε θρησκεία. Σε Ένα Υπέρτατο Ον Παντοδύναμο Θεό πιστεύω Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου, χωρίς γιούς, μητέρες, προφήτες και εκλεκτούς αγιατολάχηδες, χοντζάδες, παππάδες και επισκόπους.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ 15/10/2012 21:15:15

   «Πολλά θέλεις να μας πεις και πολλά παραθέτεις γιατί κατ’ ουσίαν δεν έχεις ούτε έστω και ένα σοβαρό επιχείρημα για να μας πείσεις.»

   Φτού, μὲ καταλάβανε!

 20. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 15/10/2012 23:44:39

  Η παρέμβαση του Σιατίστης Παύλου είναι καίρια. Θα πρέπει να την διαβάσει ο Πειραιώς και να προβεί σε κάποια ενέργεια που θα τον αποσυνδέει από την υποστήριξη της Χρυσής Αυγής.

 21. Stratis avatar
  Stratis 16/10/2012 10:45:56

  Βρε δήθεν Έλληνες δεν κοιτάτε την τύφλα σας και τα χάλια σας η ορθοδοξία που κατέστρεψε τον Ελληνικό πολιτισμό και φίμωσε το Ελληνικό πνεύμα και Ελληνικά ιδεώδη σας μάρανε Χριστιανοί υποκριτές απόγονοι κάποιου Προαγωγού Αβραάμ και Ισαάκ και αντιρρησίες των Πλάτωνα Αριστοτέλη Ομήρου Επίκουρου και εκατοντάδων άλλων επιφανών αρχαίων εμού προγόνων μια και εσείς σαν δήθεν Έλληνες δεν δικαιούστε να ομιλείτε προδότες Ρωμιοί Ραγιάδες και ιουδαϊστές όπως αρέσκεστε να προσδιορίζεστε Ένας Αυσρραλός

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Stratis 16/10/2012 10:58:22

   Ἄν ζοῦσες στήν Ἑλλάδα,ἴσως καί νά μήν τά ἔλεγες αὐτά...

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ @ Stratis 16/10/2012 11:30:00

   Αυστραλέ το τι μέρος του λόγου ήταν ο Αβραάμ και το ποιος κοιμόταν με τις κόρες του τα γνωρίζουμε πολύ καλά. Επίσης γνωρίζουμε καλύτερα από εσένα το απαράμιλλο μεγαλείο και την παγκόσμια διαχρονικότητα του πνεύματος των αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων Διδασκάλων της ανθρωπότητας. Η διαφωνία δεν γίνεται για τον Ιουδαίο, αλλά για την απόπειρα μαζικών λαϊκών ταραχών δια μέσου της προσβολής προσώπου ιερού της πίστης μεγάλου μέρους του λαού. Εγώ όπως και πολλοί άλλοι έλληνες την ίδια άποψη θα εκδήλωνα και αν η αρνητικά αναφορά ήταν κατά του άραβα (που δεν τους ’πάω’ ούτε με σφαίρες)Μωάμεθ ή του Βούδα. Ασχολήσου εσύ με το από πού κρατάει η δικιά σου καταγωγή. Που ξέρεις μπορεί κάποιος μογγόλος τούρκος να βάτεψε κάποια προ προ γιαγιά σου και άσε εμάς τους έλληνες στα δικά μας μεγάλα τωρινά προβλήματα. Η δική μου καταγωγή είναι κεφαλλονίτικη. Γεννημένος στο νησί των βλάσφημων και ριζοσπαστικών. Μεμέτης δεν πάτησε στα μέρη μας και οι καταχωρήσεις στα ληξιαρχεία μας βαστάνε από πολλούς αιώνες πίσω. Το έγραψα για να μην μου τα ζαλίσεις με επιστροφή απάντηση για τις δικές μου ρίζες.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Stratis 16/10/2012 12:00:08

   Αὐστραλὲ Stratis, λυπᾶμαι ἀλλὰ εἶσαι τελείως ἐκτὸς ἑλληνισμοῦ - σὰν τοὺς ἐξισλαμισμένους τῆς Τουρκοκρατίας. Καὶ κράτα καὶ κανέναν ἀπὸ τοὺς «ἐσοῦ προγόνους», μὴ μᾶς τοὺς μοστράρεις ὅλους.

 22. ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ avatar
  ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 16/10/2012 17:36:44

  Μερικὰ σημεῖα μὲ βρίσκουν σύμφωνο. Ἔχω ὅμως μία βασικὴ διαφωνία (ἢ μᾶλλον περισσότερες, ἀλλὰ δὲν θὰ ἐπεκταθῶ). Θὰ ἤθελα νὰ δῶ καὶ τὶς ἀνακοινώσεις τοῦ Σιατίστης Παύλου ἐναντίον τοῦ ΠΑΣΟΚ, τῆς ΝΔ, τοῦ ΣΥΡΙΖΑ καὶ τοῦ ΚΚΕ. Ὑποθέτω ὅτι σαράντα χρόνια τώρα ποὺ οἱ τελευταῖοι κυβερνοῦν καὶ ἐπιδεικνύουν ἐμπράκτως τὴν ἀγάπη τους γιὰ τὴν ἐκκλησία καὶ τὸν σεβασμὸ καὶ τὴν φροντίδα τους γιὰ τὴν ἑλληνικὴ παράδοσι καὶ κληρονομιά, ὁ μητροπολίτης Παῦλος θὰ ἔχει σχολιάσει τὸ πρᾶγμα ἀρκούντως.

  Βρίσκω, ἐννοῶ, θλιβερὸ νὰ ὀδύρεται ἕνας ἐκκλησιαστικὸς ποιμὴν ἐπειδὴ αὐτοὶ ποὺ τάσσονται ὑπὲρ τῆς ἐκκλησίας εἶναι κακὰ παιδιά (καναδυὸ μάλιστα ὅταν ἦταν νεαροὶ ἔπαιζαν καὶ σατανιστικὸ χέβυ μέταλ), καὶ νὰ μὴν καταγγέλλει, νὰ μὴν κλαίει καὶ νὰ μὴν ὀδύρεται γιὰ τὸ ὅτι ΟΛΟΙ οἱ ἄλλοι εἶναι ΑΠΟΝΤΕΣ - ἢ τάσσονται ἀνοιχτὰ ΕΝΑΝΤΙΟΝ τῆς ἐκκλησίας καὶ τῆς Ἑλλάδος.

  (Φεῦ, ἀκόμη καὶ γιὰ τὸ μνημόνιο, ἡ ἐντονότερη ἀντίδρασις τῆς διοικούσης ἐκκλησίας σημειώθηκε ὅταν ἐθίγη τὸ ζήτημα τῆς ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας. Καὶ σὲ αὐτὸ τὸ ζήτημα εἶχε δίκιο βεβαίως ἡ Ἱερὰ Σύνοδος, ἀλλὰ ὅταν ἔχεις ἐμπεδώσει τὴν αἴσθησι τουλάχιστον τῆς ὑποτονικότητος, δύσκολα πλέον συγκινεῖς.)

  Ὑ.Γ. Ἐλπίζω νὰ συνειδητοποιοῦν οἱ σεβαστοὶ πατέρες πόσο ὁλέθριο θὰ ἦταν, σὲ μιὰ χώρα μὲ ἤδη τὸ 10-15% τοῦ πληθυσμοῦ μετανάστες, μιὰ χώρα ποὺ τριτοκοσμικοποιεῖται ραγδαῖα καὶ ποὺ ἀπειλεῖται ἄμεσα μὲ πολιτισμικὴ (καὶ θρησκευτικὴ φυσικὰ) καὶ βιολογικὴ γενοκτονία, καὶ ποὺ αὐτὸ ἐπιδιώκεται μὲ ὅλα τὰ μέσα ἀπὸ ντόπια καὶ ξένα συμφέροντα, ἡ Ἐκκλησία νὰ ἔπαιρνε θέσι ἐναντίον τῶν Ἑλλήνων. Εἶμαι βέβαιος ὅτι δὲν πρόκειται νὰ συμβῇ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 16/10/2012 17:49:06

   Η Εκκλησία απο τη φύση της ως θεσμός Χριστιανικός, δεν έχει την εξουσία να διαμαρτύρεται εναντίον των "κακών παιδιών" (στους κόλπους της ή μη), ούτε βέβαια εναντίον των απόντων ή των αντιπάλων της.
   Οφείλει όμως να επισημαίνει την υποκρισία και την σκοτεινή συμπεριφορά ("ὁ Θεὸς φῶς ἐστι καὶ σκοτία ἐν αὐτῷ οὐκ ἔστιν οὐδεμία", Α' Επιστολή Ιωάννου 1,5) και προπάντων να αποτρέπει από το μίσος ("μείζον δε τούτων η αγάπη", Παύλος).

 23. Θησειώτης avatar
  Θησειώτης 17/10/2012 17:56:35

  Αυτή η σύγκριση Πειραιώς - Σιατίστης, μου θυμίζει την περίφημη "μονομαχία" Χριστοδούλου - Αναστασίου . Μόλις εκοιμήθη ο πρώτος, ξεχάστηκε ο δεύτερος (και ομολογουμένως δεν το αξίζει γιατί πρόκειται για εξαιρετικό άνθρωπο & ιεράρχη).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.