Με 251 «ναι» ο Τσίπρας παίρνει εξουσιοδότηση για συμφωνία – Χάνει τη δεδηλωμένη
11/07/2015 05:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με 251 «ναι» ο Τσίπρας παίρνει εξουσιοδότηση για συμφωνία – Χάνει τη δεδηλωμένη

Εθνική συνεννόηση στη Βουλή – Διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Με αυξημένη πλειοψηφία 251 ψήφων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ) σε 291 παρόντες βουλευτές εγκρίθηκε η εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Ωστόσο τίθεται μείζον πολιτικό θέμα εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Τσίπρα, καθώς μέτρησε 17 απώλειες βουλευτών.

Ανάμεσά τους ένας κορυφαίος υπουργός και επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης , ένας αναπληρωτής υπουργός ο Δημήτρης Στρατούλης, ο πρώην υπουργός οικονομικών Βαρουφάκης και η πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Δύο καταψήφισαν, οχτώ ψήφισαν παρών και 7 απείχαν.

Αναλυτικά:

ΌΧΙ ψήφισαν οι Ιωάννα Γαϊτάνη, Ψαρέα Παναγιώτα-Ελένη.

ΠΑΡΩΝ: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούρας, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΑΠΟΧΗ: Γιάνης Βαρουφάκης, Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης

Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή, Βασίλης Κυριακάκης.

Συνολικά τη συμφωνία καταψήφισαν 32 βουλευτές (ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή), ενώ παρών ψήφισαν 8 (όλοι του ΣΥΡΙΖΑ).

Ναι ψήφισαν με τη δεύτερη ανάγνωση του καταλόγου (στην πρώτη απείχαν) οι Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) και από τους ΑΝΕΛ οι Παύλος Χαϊκάλης, Σταυρούλα Ξουλίδου και Νίκος Μαυραγάνης.

Την ίδια στιγμή με δήλωσή τους 15 βουλευτές (πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα του Λαφαζάνη) που ψήφισαν ΝΑΙ αναφέρουν ότι ψήφισαν μόνο και μόνο για να μη χαθεί η δεδηλωμένη και αναφέρουν ότι το ΝΑΙ δεν πρέπει να εκληφθεί ως ναι στη συμφωνία την οποία τη χαρακτηρίζουν ως πρόγραμμα λιτότητας. Ουσιαστικά διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους, ενώ δηλώνουν αλληλέγγυοι με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν. Αναλυτικά οι βουλευτές που υπογράφουν τη δήλωση είναι:

Αμανατίδου Λίτσα, Κώστας Δελημήτρος, Ζάννας Ζήσης, Ζερδελής Γιάννης, Ήσυχος Κώστας, Ηλίας Ιωαννίδης, Ηλίας Καματερός, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Κώτσιας Θωμάς, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στέφανος Σαμοϊλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Νίκος Χουντής.

Παρά την πρωτοφανή πλειοψηφία των 251 βουλευτών το γεγονός ότι επί της ουσίας η κυβέρνηση απώλεσε τη δεδηλωμένη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θέτει θέμα πολιτικών εξελίξεων καθώς είναι σίγουρο ότι οι Ευρωπαίοι θα βάλουν ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει τη συμφωνία.

Τα σενάρια πλέον είναι όλα ανοικτά. Ενδεχομένως να υπάρξουν παραιτήσεις βουλευτών από τις έδρες τους και υπουργών ή της Προέδρου της Βουλής από τη θέση της. Μπορεί ο κ. Τσίπρας μετά τη διαπραγμάτευση και εφόσον έχει θετική έκβαση να έρθει και να θέσει θέμα εκλογών. Μπορεί, πάντως, να κάνει ακόμη και ανασχηματισμό ή να οδηγηθεί σε κάλπες το φθινόπωρο, θέλοντας να μην οδηγήσει τη χώρα τώρα σε κάλπες, διαλύοντας όποιες ελπίδες υπάρχουν για ανάταση της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας ζητήσει την παράδοση των εδρών όσων βουλευτών του δεν ψήφισαν ΝΑΙ οι περισσότεροι εξ' αυτών δε φέρονται διατεθειμένοι να πειθαρχήσουν. Εξέλιξη που ενδεχόμενος να οδηγήσει στην διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως σε δηλώσεις του ο Α. Τσίπρας άφησε τα πάντα ανοικτά.«H εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομκά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα, είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση.Ολα τ' άλλα στην ώρα τους».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 11/07/2015 06:50:07

  Και μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη, μένει να δούμε αν εφεξής, με τη Πύρρειο "νίκη" του, θα μπορεί να επιτύχει τους όποιους στόχους του. "Άν χαθεί η δεδηλωμένη πάμε σε εκλογές", είχε δηλώσει πριν από 10 περίπου ώρες.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Δήμητρα Μ. 11/07/2015 11:18:11

   ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΓΕΛΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ..............

   • dikastisdredd avatar
    dikastisdredd @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 11/07/2015 14:52:15

    Φασιστικό Λαϊκό Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κώμα ΦΛΕΚΚ

 2. ουδέτερος avatar
  ουδέτερος 11/07/2015 07:32:24

  πόσο καλλίτερα θα ήταν και για τον ίδιο και για τη χώρα. να τους ξεκαθάριζε πριν τις εκλογές το τι θα έκανε. 'Εκανε το σωστό, την αποφυγή του grexit θα την χρωστάμε στον Ομπάμα. Μάλλον τώρα αρχίζει η πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 3. Ανναμπουμπούλα avatar
  Ανναμπουμπούλα 11/07/2015 09:43:44

  1) Η πρόταση, ακόμα δεν ...εμπλουτίστηκε από τον φιλέλληνα Σόϊμπλε. Ας περιμένουμε να δούμε. Το πακετάκι μπορεί να εξελιχθεί σε ακόμη χειρότερο από αυτό που ήδη γνωρίζουμε. 2) Η επιλογή αλλαγής νομίσματος ακόμη και αν αποτελούσε επιθυμία κάποιων είναι σήμερα πρακτικά ανέφικτη (ανύπαρκτο σχέδιο, πλήρης αδυναμία χειρισμού του εγχειρήματος, κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής), συνεπώς όσο και αν η τίγρης χτυπιέται με μανία στο κλουβί της, το πολύ πολύ να αυτοτραυματιστεί. 3) Δεν έχουμε ακούσει κάτι οριστικό και συγκεκριμένο ακόμα περί της απομείωσης του χρέους και αν δεν υπάρξει και γενναίο αναπτυξιακό πακέτο ικανό να αντιμετωπίσει την παρατεινόμενη ύφεση που τα μέτρα θα μας επιφυλάξουν, η κατάσταση προβλέπεται δραματικά εκρηκτική, όποιος και αν τη χειριστεί. 4) Όταν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στα λεφτά ή τη ζωή σου, επιλέγεις σαφώς να παραχωρήσεις τα χρήματα. Μόνο που εδώ το δίλημμα είναι ή η άμεση κι απόλυτη ισοπέδωση της ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων, ή η αργή κι απόλυτη ισοπέδωση της ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων.... Ό,τι και ν΄απαντήσει κανείς, έχει χάσει. Έτσι συμβαίνει πάντα όταν αδυνατεί ο ερασιτέχνης, να προβλέψει 5-6 κινήσεις μπροστά και να δράσει ανάλογα. Η μόνη ελπίδα, είναι να παίζουμε σε ...τουρνουά και η χαμένη παρτίδα, ν' ακολουθείται από πολλές ευκαιρίες μιάς ανατρεπτικής ρεβάνς. Και όλο αυτό να μην είναι συνηθισμένη καθησυχαστική αυταπάτη, αλλά υπόσχεση και πείσμα και ακλόνητη πίστη. Θέλουμε δε θέλουμε, είμαστε οι πρωταγωνιστές σ΄αυτή την Τραγωδία κι οφείλουμε να δράσουμε κατά συνείδηση.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Ανναμπουμπούλα 11/07/2015 10:02:37

   "...η το αλογο στ αλωνι η το βοδι στο χωραφι" Αγ Κοσμας ο Αιτωλος, δλδ τα σοβαρα γεγονοτα θα ξεκινησουν η τον Ιουνιο η τον Οκτωβριο "...εμας θα μας πιασει πεινα, θα πεινασει η Ελλαδα κι επειδη θα κρατησει αυτη η μπορα καμποσο διαστημα, μηνες θαναι, θα πουμε το ψωμι ψωμακι" Αγιος Παϊσιος που γιορταζει αυριο 12 Ιουλιου και εχει πει τοσα για την Ελλαδα, ας τον διαβασουμε γιατι γνωριζε πολυ καλα τον συγχρονο ανθρωπο και τα ελατωμματα του και φωτισμενος απο το Θεο μας προειδοποιησε για πολλα. Δεν θα μας προειδοποιουσε ο Θεος αν ηταν μονο για το πορτοφολι μας, κατι μεγαλυτερο ερχεται. Μπορει να μας προσπερασει ακομα μια φορα αλλα ειναι φανερο οτι δεν αργει. Αν παλι οχι, ας ετοιμαστουμε να το αντιμετωπισουμε σαν Ελληνες και οχι σαν φοβισμενα ποντικια.....

 4. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 11/07/2015 09:51:17

  NOMIΖΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ. ΕΦΕΡΕ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΒΡΕ ΑΔΕΛΦΕ. ΔΗΛ. ΠΟΣΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ? 12 ΔΙΣ. ΑΡΑ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ 12 ΔΙΣ. ΠΟΣΑ ΜΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ? 12 ΔΙΣ . ΑΡΑ ΤΗΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ 12 ΔΙΣ. Ε, 12 ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ,12 ΤΗΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ .ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΤΣΙ.

 5. Φρουρός avatar
  Φρουρός 11/07/2015 11:58:23

  Μεγάλη ήττα σε πολλά επίπεδα. 1. Ακόμα και σε περίπτωση συμφωνίας (καλό σενάριο), για 3 χρόνια δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα, φανταστείτε τον Φεβρουάριο θα βγαίναμε από τα μνημόνια χωρίς μέτρα 12 δις (μόνο 1 δις). 2. Δημιουργήθηκε ήδη πολιτική αστάθεια αφού η κυβέρνηση έχασε την δεδηλωμένη. 4. Απομονώθηκε η χώρα από τους φυσικούς συμμάχους της, αφού πλέον δεν μας εμπιστεύονται. 5. Ήδη έχουμε έναν παραπληροφορημένο λαό - μάζα που διχάστηκε. Η μία μερίδα του λαού που πλέον δεν έχει αντιμνημονιακή στέγη θα στραφεί ακόμα πιο ακραία (Χ.Α.) , με όλα τα εφιαλτικά επακόλουθα. Άρα υπάρχει κίνδυνος για την ίδια την δημοκρατία.

 6. aris avatar
  aris 11/07/2015 13:06:14

  Πάμε σε ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ...

 7. Naruto avatar
  Naruto 11/07/2015 13:48:33

  Η μεταπολίτευση δεν θα τερματισθεί αν δεν γίνουν αλλαγές στο πολίτευμα και το Σύνταγμα . Αλλαγές που πχ θα απαγορεύουν τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς , τον ανεξέλεγκτο δανεισμό , τις συντάξεις πριν απο τα 60 , θα επιβάλει ανώτατο αριθμό Δ. Υπαλλήλων και πολλά άλλα . Αυτό που επείγει για την κεντροδεξιά είναι η επανίδρυση του κόμματος με την απομάκρυνση των φθαρμένων στελεχών και την επάνδρωση με νέα και πετυχημένα απο τον χώρο των επιχειρήςεων , να σκεφτούμε ακόμα και την αλλαγή ονόματος . Ολα αυτά στο συντομότερο δυνατόν χρόνο .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.