Με όνομα «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία» ο τρίτος πόλος
22/02/2014 15:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με όνομα «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία» ο τρίτος πόλος

Την ονομασία «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία» αναμένεται να φέρει το ευρωψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς και των συνεργαζόμενων κινήσεων και προσωπικοτήτων στο πλαίσιο του λεγόμενου «τρίτου πόλου».

Αυτό εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει για να εγκρίνει τον παραπάνω τίτλο και τα υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας, ο γραμματέας του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Όπως εξήγησε, η συμφωνία περιλαμβάνει ακόμη τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου, στο οποίο πρόκειται να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ και προσωπικότητες (μεταξύ των οποίων Π. Μπεγλίτης, Γ. Τσαμουργέλης, Μαριλένα Κοππά Γ. Σωτηρέλλης κ.ά). Το Συντονιστικό Όργανο θα έχει την ευθύνη καθόδου στις ευρωεκλογές, θα συντονίσει τις διαδικασίες συγκρότησης του ψηφοδελτίου και θα διαμορφώσει το πολιτικό πλαισίο της εκλογικής διακήρυξης.

Το σχετικό κείμενο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες.

Το επόμενο δεκαήμερο πρόκειται να δημοσιοποιηθεί επίσης λίστα προσωπικοτήτων και επιστημόνων από όλο το κοινωνικό φάσμα το οποίο εκφράζεται θετικά και στηρίζει την προσπάθεια αυτή.

Ακόμη εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου προγραμματίζεται ανοιχτή πολιτική εκδήλωση για τη δημόσια ανακοίνωση της πρωτοβουλίας.

Φ. Κουβέλης: Ο προοδευτικός πόλος είναι υπόθεση της κοινωνίας, όχι συμφωνιών κορυφής

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «ο προοδευτικός πόλος είναι ιστορική ανάγκη στη σημερινή κατάσταση της χώρας και υπόθεση της κοινωνίας και όχι συμφωνιών κορυφής».

«Ο τόπος χρειάζεται την Κεντροαριστερά των αλλαγών και όχι της παγίωσης των ανισοτήτων. Χρειάζεται την Κεντροαριστερά των πολλών, της συμμετοχής, της ποικιλομορφίας και όχι σχήματα αναπαλαίωσης - στηρίγματα της συντήρησης», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική δύναμη στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο που δεν θα ταυτίζει την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα με συντηρητικές επιλογές. Χρειάζεται μια πολιτική δύναμη που δεν θα αμφισβητεί τις ιστορικές κατακτήσεις του ελληνισμού, την καταστατική του θέση στον δυτικό κόσμο και στο κατεξοχήν προωθημένο υπερεθνικό σύστημα ολοκλήρωσης. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται μια πολιτική δύναμη που εντασσόμενη σε ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια θα μάχεται για το προοδευτικό, για αλλαγές προοδευτικού περιεχομένου , για πολιτικές που υπηρετούν την κοινωνική συνοχή».

Ο κ .Κουβέλης έκανε λόγο για συμπαράταξη σοσιαλιστών, σοσιαλδημοκρατών, προοδευτικών, αριστερών και οικολόγων υπογραμμίζοντας ότι «ο προοδευτικός πόλος θα είναι πραγματικά προοδευτικός. Δεν θα είναι λαϊκιστικός για να θωπεύσει συνειδήσεις, δεν θα βασίζεται στην άκρατη υποσχεσεολογία ούτε θα αθροίζει συντεχνιακά αιτήματα προς άγραν ψήφων».

Σχολιάζοντας τις διαπργματεύσεις με την τρόικα και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ο κ. Κουβέλης είπε: «Οι προτάσεις για την χρονική επιμήκυνσή του και κυρίως για τη μείωση των επιτοκίων, φαίνεται ότι αποτελούν κοινό τόπο στο Eurogroup. Ταυτόχρονα, προτείνουμε την ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών από τον ESM, που θα μείωνε το ελληνικό χρέος τουλάχιστον κατά 26 δισ. ευρώ, που είναι οι συμμετοχές του ΤΧΣ».

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε τη στήριξή του στους κ.κ. Καμίνη και Μπουτάρη και στήριξε την πρωτοβουλία και τις προτάσεις της κίνησης των «5 δημάρχων».

Κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση ότι στρέφεται όλο και πιο δεξιά, ενώ την επέκρινε και για το γεγονός ότι αποφάσισε να αλλάξει τη εκλογική διαδικασία λίγο πριν την κάλπη των ευρωεκλογών.

Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της ρύθμισης για ψήφο των νομίμων μεταναστών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.