#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/10/2010 12:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με υπουργική απόφαση (!!!) οι μειώσεις μισθών σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν
Την ελαστικοποίηση των αμοιβών των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, ενώ για την εξισορρόπηση της δυσμενούς κατάστασης καταρτίζει ειδικά προγράμματα για την διασφάλιση 400.000 θέσεων εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ.


Ειδικότερα, σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν θα δίνεται για ένα χρονικό διάστημα στους εργαζόμενους η δυνατότητα καταβολής χαμηλότερων) αποδοχών (από όσα προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνάπτεται ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση για τη σχετική απόκλιση (μείωση μισθολογικού κόστους εργασίας). Τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα ισχύσουν θα τα καθορίσει λεπτομερώς ειδική υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή με νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα επιδιωχθεί η διατήρηση θέσεων εργασίας μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών (μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας). Το πρώτο πρόγραμμα ήδη εγκρίθηκε και προβλέπει τη διατήρηση συνολικά 400.000 θέσεων εργασίας μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού τους και με υποχρέωση των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται στο σχετικό πρόγραμμα να απασχολήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο το σύνολο των εργαζομένων τους (επιδοτούμενους και μη).

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2011 θα υπάρξουν 145.000 νέοι άνεργοι (θα φτάσει στο 14,5% η ανεργία) ενώ η ΓΣΕΕ παρατηρεί ότι οι άνεργοι θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=358820&dt=06/10/2010#ixzz11ZKPSlSl


ΣΧΟΛΙΑ

 1. tiramola avatar
  tiramola 06/10/2010 12:35:38

  Κάνουν αυτό που δεν "τολμούν" να κάνουν τα συνδικάτα όπως εδώ και χρόνια "τόλμησαν" τα αντίστοιχα στην Γερμανία.
  Δεν λέω ότι είναι σωστό, λέω ότι είναι άθλιο όπως είναι άθλιο και το καπιταλιστικό παγκοσμιοποιημένο οικονομικό μοντέλο που πνίγει τον ελεύθερο εργαζόμενο πολίτη μετατρέποντάς τον σε κρατούμενο στη φυλακή της ανέχειας και του φόβου.

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ tiramola 06/10/2010 12:45:51

   Ε βέβαια, το μοντέλο φταίει...

   Άμα όμως φταίει το μοντέλο, μεσάζοντες δεν χρειαζόμαστε. Ξεπουλιώμαστε και μονάχοι μας.
   ΌΞΩ ΡΕΕΕ!

 2. Damokles avatar
  Damokles 06/10/2010 12:35:48

  "Τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα ισχύσουν θα τα καθορίσει λεπτομερώς ειδική υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες."... σε αυτή τη φράση είναι όλο το παιχνίδι.

  Να φανταστώ πάντως πως η ελαστικοποίηση θα αφορά μόνο στους απλούς (ήδη εξευτελιστικά χαμηλά αμοιβόμενους) εργαζόμενους και όχι σε μεγαλομανατζαραίους και "μέλη" ΔΣ κλπ, οι οποίοι είναι οι συνήθως οι κύριοι υπεύθυνοι που μια επιχείρηση δεν πάει καλά και που αμοίβονται ο καθένας όσο 4-5 υπάλληλοι αθροιστικά...

 3. ataktos avatar
  ataktos 06/10/2010 12:38:12

  αυτό που δεν πρότειναν και δεν εφάρμοσαν στην εφημερίδα της Κυβέρνησης .. είναι και τα συρματοπλέγματα ...

 4. Πλατων avatar
  Πλατων 06/10/2010 12:45:27

  Το εθνικο παρασιτο σε ολο του το μεγαλειο ειστε οι αποπανω...

 5. Damokles avatar
  Damokles 06/10/2010 13:38:55

  Πλάτωνα, θα μπορούσες σε παρακαλώ να εξηγήσεις τί εννοείς και σε ποιούς αναφέρεσαι ως "παράσιτα";

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Damokles 06/10/2010 13:48:56

   Καλά τώρα κι εσύ... σε πείραξε ο κάθε τυχάρπαστος που πετάει μια προσβολή σε ένα blog. Δεν εχει χρόνο για να επιχειρηματολογήσει, πρέπει να γράψει και σε 10-15 ακόμα blogs διάφορα τέτοια.

   Η υπουργική απόφαση μυρίζει.... αλχημίες τύπου ΗΠΑ στον υπολογισμό της ανεργίας. Δεν θα χρειάζεται να είσαι full απασχολούμενος για να σε συμπεριλάβουν στους μόνιμα εργαζόμενους και να σε εξαιρέσουν από τους πίνακες της ανεργίας..

   Έτσι μαγικα.. το ΠΑΣΟΚ από το 15% ανεργίας θα το ρίξει του χρόνου στο 10 ... ίσως και σε μονοψήφιο αριθμό και θα ακολουθήσουν οι διθύραμβοι κλπ κλπ...

  • Damokles avatar
   Damokles @ Damokles 06/10/2010 14:26:28

   10% λοιπόν ανεργία (πλασματικά φυσικά), με νέους να δουλεύουν για λιγότερο από 600eur υπό καθεστός ομηρείας και μετά θα βγαίνουν κοινωνιολόγοι να αναλύουν το ελληνικό φαινόμενο 30άρηδες να μένουν ακόμα με τους γονείς τους, να μην μπορούν να κάνουν υγιείς σχέσεις και ό,τι άλλο συνεπάγεται το να είναι ουσιαστικά άνεργος ένας άνθρωπος στα πιο δημιουργικά του χρόνια.

   Παρεμπιπτόντως, η επίσημη ανεργία δεν λαμβάνει υπόψιν της κάποιους κλάδους όπως οι νέοι δικηγόροι, οι οποίοι θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι. Ουσιαστικά όμως, ένα σημαντικά μεγάλο μέρος τους εργάζεται σε γραφεία ως "συνεργάτες" χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα (αποζημίωση απόλυσης, πληρωμένες άδειες κλπ). Προφανώς αυτό ισχύει και για άλλους κλάδους.

   Πλάτωνα, μήπως κι αυτοί είναι παράσιτα; Αν έχεις να πεις κάτι ουσιαστικό στο internet, πες το. Αλλά μην γράφεις αρλούμπες απλά για να φαίνεσαι κάπου. Γιατί τότε, εσύ αποτελείς το διαδικτυακό παράσιτο.

   Φιλικά πάντα...

 6. Σαος avatar
  Σαος 06/10/2010 15:10:41

  Στην εταιρεία που εργάζομαι έχουν απολύσει μέχρι τώρα το μισό προσωπικό, ενώ άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες έχουν βάλει λουκέτο από καιρό. Δεν μπορώ να καταλάβω πως η Στατιστική Υπηρεσία μαγειρεύει τόσο καλά τα νούμερα ώστε να μας λένε ότι ΘΑ φτάσει η ανεργία στο 14,5% όταν όλοι μας ξέρουμε πως στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.

 7. Orestios avatar
  Orestios 06/10/2010 16:14:57

  Τί είδους κρατική παρέμβαση είναι αυτή?
  Ζούμε σε Σοσιαλιστική χώρα?
  Αυτά γινόταν σε Σοβιετίες.

 8. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 06/10/2010 21:13:36

  ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΛΗΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
  Αφού δεν υπάρχουν χειροπιαστές προτάσεις για αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού μας τομέα (αν υπήρχαν θα είχαν συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού) πέραν της μειώσεως των μισθών και,
  οι μισθοί συμμετέχουν, το πολύ, κατά 1/3 στην διαμόρφψση του κόστους και,
  παλαιότερα χρειαζόμασταν μιά υποτίμηση δραχμής της τάξεως του 20% για να πετύχουμε βελτίωση ανταγωνιστικότητος κατά 15% και,
  ΔΡΑΧΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ, άρα:
  Χρειαζόμαστε γενική μείωση μισθών κατά 50% για το ίδιο (15%) αποτέλεσμα, ή:
  ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ !!!!
  Έλα όμως, που θα ζημιώσουμε το Ευρώ, αν ζητήσουμε να βγούμε !
  Γι' αυτό, χωρίς συζήτηση και επιχειρήματα, η Κυβέρνηση και, δυστυχώς, όχι μόνο αυτή, επέλεξαν να ζημιώσουν την Ελλάδα. Και επέβαλαν Ομερτά στο θέμα.

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ ΠΗΛΕΑΣ 07/10/2010 11:46:42

   ΕΥΓΕ Ω ΠΗΛΕΑ!

   Αυτή είναι η ομερτά

   Στο εξωτερικό το λένε ευθαρσώς. Αρκεί να ενημερωθείτε από τα ξένα

   σχετικά άρθρα. Η λύση που επιχειρείται είναι εσωτερική υποτίμηση

   μέσω μείωσης μισθών και γενικά μείωση αγοραστικής δύναμης.

   Έάν βγαίναμε από το ευρώ θα κάναμε τεράστια ζημιά στις... τράπεζες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.