#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/08/2013 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με τσαμπουκά έναντι της τρόικα και έξοδος στις αγορές το 2014«Και τώρα η τρόικα». Η φράση αυτή θα μπορούσε να αποτελεί την κεντρική ιδέα στο Μέγαρο Μαξίμου για το επόμενο διάστημα, καθώς η έλευση των εκπροσώπων των πιστωτών, ανεβάζει και πάλι το πολιτικό θερμόμετρο.

Η ελληνική κυβέρνηση, εμφανίζεται όμως στην παρούσα φάση εντελώς αλλαγμένη και αρκετά πιο σίγουρη για τον εαυτό της. Ο βαθμός αυτοπεποίθησής της αυξήθηκε, μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Πλέον, η Αθήνα, ευελπιστώντας ότι θα έχει και την στήριξη των ΗΠΑ, θα προετοιμαστεί πολύ καλύτερα για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία θα κορυφωθεί επί της ουσίας, μετά τις Γερμανικές εκλογές, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το πιο βασικό όμως που αποκαλύπτει σήμερα το Antinews, είναι ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες του οβάλ γραφείου στο Λευκό Οίκο, συζητήθηκε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2014.

Η ελληνική κυβέρνηση, με το όπλο του πρωτογενούς πλεονάσματος, εάν επιτευχθεί στο τέλος του έτους, θα επιδιώξει να βγει στις αγορές για να δανειστεί.

Το 2014 τελειώνει η διάρκεια του μνημονίου και ο Αντ. Σαμαράς θέλει να βγει δυναμικά η χώρα στις αγορές να βρει χρήματα, χωρίς όμως να έχει και πάλι ανάγκη ένα δανεισμό από την τρόικα με δυσμενείς όρους.

Η Αθήνα θέλει να αποφύγει όλη αυτή τη βασανιστική και εξευτελιστική εν πολλοίς διαδικασία που βίωσε το πολιτικό σύστημα και η ίδια η ελληνική κοινωνία με τα συνεχή μέτρα και τους εκβιασμούς των τροικανών και θα επιζητήσει να βρει μόνης της λύση στις αγορές.

Αυτό όμως για να έχει αίσιο τέλος, θα πρέπει να υπάρχει η στήριξη από μια μεγάλη χώρα. Αυτό το σύμμαχο τον βρήκε ο Αντ. Σαμαράς στο πλευρό του Ομπάμα, ο οποίος ήταν θετικός να συμβάλλουν οι ΗΠΑ στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές και να βρει τα απαραίτητα χρήματα.

Αυτό βέβαια δεν θα γίνει με το αζημίωτο, καθώς συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και της παραχώρησης ζωτικού πεδίου στο εγχώριο πεδίο, ενώ κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τι συζητήθηκε για τα εθνικά θέματα. Αυτό μένει να αποτυπωθεί σε μελλοντική φάση, όταν θα ανοίξουν και πάλι τα εθνικά θέματα, με πρώτο το Κυπριακό και σε δεύτερη φάση, έως τον Δεκέμβριο, με το Σκοπιανό.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά πλέον για την Ελλάδα με τον Πρωθυπουργό να υπολογίζει στην ενεργή στήριξη του Αμερικανού Προέδρου, εν αντιθέσει με πριν ένα χρόνο, οπότε και επιζητούσε την εύνοια του Βερολίνου.

Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική που ακολουθείται εξουδετέρωσε κοινωνικές τάξεις που στήριζαν το αστικό σύστημα και για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως π.χ. πολιτική αποσταθεροποίηση, επιλέγεται μια άλλη οδός.

Η ελληνική κυβέρνηση πλέον μετατοπίζει το βάρος στην αναμέτρηση που θα έχει με την τρόικα και ελπίζει στην βοήθεια των ΗΠΑ, κυρίως στο ΔΝΤ, όπου και έχει το «πάνω χέρι».

Ο Ομπάμα, συμφώνησε με τον Σαμαρά στο Λευκό Οίκο να υπάρχει ανοικτή γραμμή Ουάσιγκτον και Αθήνας, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη βοήθεια.

Γι’ αυτό και ορίστηκε υπεύθυνος ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, που έχει συγκρουστεί παλαιότερα με τον εμπνευστή της προτεσταντικής λιτότητας, τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να αναλάβει να χειριστεί το ελληνικό ζήτημα.

Επίσης, σημαντικό στοιχείο στην όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης, είναι οι προσωπικές επαφές και επικοινωνίες που θα έχει σε ανώτατο επίπεδο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ο Αντ. Σαμαράς θα βρεθεί και πάλι στις ΗΠΑ στα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου, οπότε και θα μεταβεί, σύμφωνα με τον έως σήμερα σχεδιασμό, στο άντρο του ΔΝΤ, για να συναντηθεί και με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Πρωθυπουργός, λίγο μετά τις γερμανικές εκλογές, θα βρεθεί στις ΗΠΑ, για την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ, και θα συνομιλήσει με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, που υποστηρίζει μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, εξέλιξη που θα επιτρέψει και τη συνέχιση της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

 Μάρκος Αυρήλιος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 12/08/2013 10:46:15

  Φαίνεται πως δεν έχουμε καταλάβει ποιά είναι η οικονομική πολιτική που ασκεί το Βερολίνο. Ποια είναι η σχέση της με την κοινωνική πολιτική και ποιά με την ανταγωνιστική ικανότητα της Ευρώπης.
  Δεν υπάρχει καμιά προτεσταντική πολιτική λιτότητας! Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Β. Ευρώπη προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τη βιομηχανική της παραγωγή, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.
  Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και να πετύχει πλεόνασμα.
  Μην αναζητούμε τακτικίστικες λύσεις!

  • Απορών avatar
   Απορών @ Μανιάτης 12/08/2013 14:51:21

   Πάρα πολύ σωστά! Λίγοι έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο με τις BRICS και το πόσο πίσω μείναμε οι νότιοι σε ανταγωνιστικότητα όσο η Γερμανία εφήρμοζε σκληρή λιτότητα για 10 χρόνια. Κανείς δεν εξηγεί στο κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει...
   Ωστόσο, ενώ κατανοώ τη στάση της Γερμανίας δεν καταλαβαίνω γιατί δεν την κοινοποιεί στον κόσμο... ότι στόχος είναι η δημοσιονομική ενοποίηση αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τέτοια ανισορροπία στα ελλείμματα ιδιαίτερα όταν είναι διπλά. Απορώ δηλαδή γιατί δεν μετατρέπουν την κρίση σε πρόκληση, σε ευκαιρία, σε ΘΕΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ για την Ευρώπη συνολικά... Μάλλον επειδή φοβούνται την γερμανική κοινή γνώμη την οποία λόγω των ελλειμμάτων μας τη δασκάλεψαν με τον αντίθετο τρόπο... και άντε τώρα να πάρουν στροφή και αυτοί...

   • blue nile avatar
    blue nile @ Απορών 13/08/2013 02:42:17

    Είστε με τα καλά σας;
    Εδώ αφήστε εμάς με τις γνωστές αμαρτίες, δε βλέπετε ότι χωρίς λόγο και αιτία καταστρέφονται η Ιταλία της αποστράπτουσας βιομηχανίας και η μέχρι πρότινος καραπλεονασματική Ισπανία; Με τη Γαλλία να ακολουθεί και αυτή επειδή είναι τόσο μεγάλη η ανάμιξη της στην ισπανική οικονομία που θα πέσει σφιχταγκαλιασμένη με τους Ίβηρες στο Ζάλογγο.
    Η ανταγωνιστικότητα των νοτίων χωρών ήταν μια χαρά με τα εθνικά νομίσματα. Κάθε φορά που οι Γερμανοί αύξαναν τις πωλήσεις των προιόντων τους το θετικό αντίχτυπο στην οικονομία τους μεταφραζόταν με ανατίμηση του μάρκου. Οπότε τα γερμανικά προιόντα ακρίβυναν στις νότιες χώρες ανώ τα αντίστοιχα νότια προιόντα φτήνυναν στην Γερμανία.
    Έτσι επερχόταν μια ισορροπία.
    Με το ευρώ η Γερμανία πουλάει όσο μπορεί χωρίς καμιά επίπτωση εντός ευρωζώνης γιατί το ευρώ είναι η ένωση πολλών νομισμάτων,.
    Η Γερμανία πουλάει και ανεβαίνει η οικονμία της, οι νότιοι δεν πουλάνε και φθίνουν αλλά το ευρώ... ευρώ.
    Με συνέπεια τα πλεονάσματα της Γερμανίας να είναι τα ελλείμματα των άλλων χωρών με τη Γερμανία να αναπτύσεται σε βάρος των ελλειμματκών χωρών εκμεταλευόμενη την κακή αρχιτεκτονική του ευρώ και την απουσία ενός καλοστημένου μηχανισμού αναδιανομής πλεονασμάτων που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε νομισματική ένωση αν θέλει αυτή να μακροηνερεύσει.

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ blue nile 13/08/2013 11:48:05

     Η ανταγωνιστικότητα του Νότου ήταν σαθρή διότι βασίζονταν στη συναλλαγματική πολιτική.
     Και τέλος πάντων το ευρώ δεν το επέβαλαν οι Γερμανοί με τα τανκς!
     Είναι γεγονός ότι το ευρώ επιτάχυνε την κατάρρευση του Νότου.
     Όμως, αν δούμε τα στοιχεία όγκου παραγωγής και των εξαγωγών της προ ευρώ Ελλάδος, αλλά και των άλλων χωρών του Νότου.
     Ιδιαίτερα σημαντικός δείκτης είναι η τάση των δύο αναφερομένων μεγεθών.

     Ήδη από τισ αρχές του 1990 με τις αλλαγές στην Α. Ευρώπη το επιτακτικό ζήτημα ήταν πώς θα επέλθει εξισορρόπηση μεταξύ Α και Δ Ευρώπης. Το απλό σκεπτικό: δεν μπορείς εσύ πλούσιος νάσαι κι ο γείτονας φτωχός.
     Τομείς της παραγωγής μεταφέρθηκαν Ανατολικά. Αυτό σημαίνει απώλειες εισοδημάτων για τη Δύση.
     Στη συνέχεια τομείς της παραγωγής μεταφέρθηκαν στη Ασία κτλ.
     Πώς μπορεί η Ευρώπη να κρατήσει την παραγωγή της και κατ΄ επέκταση το κοινωνικοοικονομικό της επίπεδο στο νέο καταμερισμό εργασίας;
     Η Γερμανία ετοιμάστηκε για τις νέες προκλήσεις με τις κυβερνήσεις συνασπισμού και με την πολιτική λιτότητας που απέβλεπε στη μείωση του κόστους παραγωγής.

     Η βασιζόμενη στις συναλλαγματικές ισοτιμίες πολιτική δεν έχει μεσοπρόθεσμα καμία τύχη. Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύει η εμπειρική έρευνα της Ιστορίας της Οικονομίας.

     • ειδωλοκλάστης avatar
      ειδωλοκλάστης @ Μανιάτης 14/08/2013 09:54:00

      Επιμορφωτικόν/θεραπευτικόν:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Optimum_currency_area

     • Αντιευρωπαίος avatar
      Αντιευρωπαίος @ Μανιάτης 14/08/2013 18:27:15

      Πρώτον, δεν είναι η συναλλαγματική πολιτική για αύξηση ανταγωνιστικότητας σαθρή. Είναι ιδιαιτέρως επιτυχημένη. Απλά, δεν αρκεί από μόνη της. Είναι εξαιρετικά απλό το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη. Να δημιουργήσει ένα εύφορο επιχειρηματικό περιβάλλον. Στην εποχή αυτή, αυτό που μετρά είναι η ασφάλεια. Οι επιχειρήσεις θέλουν ασφάλεια για να λειτουργήσουν. Ασφάλεια θέλουν; Ασφάλεια θα έχουν. Προστατευτισμός παραγωγής και κίνητρα να ξαναδημιουργηθούν βιομηχανίες. Αν δεν έχουν να ανησυχούν για τον διεθνή ανταγωνισμό τότε ποιός δεν θα θέλει να ξαναδημιουργήσει μια βαριά επιχείρηση στην Ευρώπη; Να οι θέσεις εργασίας και ο πλούτος που χάθηκε από την Δύση, όπως πολύ σωστά λες, μεταφερόμενος στην Ανατολή. Όνειρα που κάνουν μερικοί ότι αν κάνει η Ευρώπη "μεταρρυθμίσεις" (=μεγάλες μειωσεις μισθων, μειωση φορολογίας και εξάλειψη δαπανηρών κρατικών προγραμμάτων, δλδ περίθαλψης και συνταξιοδότησης) θα μπορέσει να ξανακερδίσει τις βιομηχανίες είναι για γέλια. Την ίδια στιγμή που οι ιδεολόγοι των μεγάλων κηρύττουν τις αηδίες αυτές, οι βιομηχανίες της Κίνας και της Ινδίας μεταφέρονται στο Μπαγκλαντές, Μογγολία, Ουζμπεκιστάν, κτλ γιατί τα 100 ευρώ μηνιάτικο για 12 ώρες εργασίας, 6 μέρες την εβδομάδα στην Κίνα τους φαίνονται πολλά! Και εσείς πιστεύετε ότι θα επαναφέρετε τις βιομηχανίες στην Ευρώπη με "μεταρρυθμίσεις"; Χα-χα-χα! Η μόνη λύση για την Ευρώπη είναι να δημιουργήσει μια προστατευμένη από τον διεθνή ανταγωνισμό οικονομία που θα επιτρέψει σε νέους επιχειρηματίες, απαλλαγμένους από την απειλή των κοστολογικά ανταγωνιστικών Μπαγκλαντεσιανών, να ξαναπαράξουν στην Ευρώπη για την Ευρώπη. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που χρειάζεται τόσο η Ευρώπη θα ξαναδημιουργηθούν. Πρόβλημα λύθηκε. Και άσε τους παλαιούς επιχειρηματίες να μείνουν με τα Μπαγκλαντεζιανά προϊόντα. Ίσως αποφασίσουν να δημιουργήσουν εγχώρια ζήτηση στο Μπαγκλαντές.

    • Απορών avatar
     Απορών @ blue nile 14/08/2013 10:55:14

     Μα δεν διαφωνούμε! Ακριβώς αυτό συμβαίνει και ακριβώς για αυτό μιλώ για δημοσιονομική ένωση και αναδιανομή των πλεονασμάτων. Μακροπρόθεσμα αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι βιώσιμο, άρα ή θα διαλυθεί η ευρωζώνη είτε θα προχωρήσει σε αυτό που λέω. Θεωρώ ότι στη Γερμανία (όπως και σε όλους μας) δεν συμφέρει να διαλυθεί και για αυτό θεωρώ ότι την επιθυμεί την εξέλιξη την οποία περιγράφω. Σε τί διαφωνούμε;

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Απορών 14/08/2013 18:03:46

      Δεν διαφωνούμε.
      Το σχόλιο μου ήταν για τον αγαπητό Blue nile.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Απορών 13/08/2013 10:06:16

    Πώς είσαι σίγουρος ότι στόχος της Γερμανίας είναι η δημοσιονομική ενοποίηση; Πώς αυτή η δημοσιονομική ενοποίηση θα λειτουργούσε υπέρ της γερμανικής εξαγωγικής βιομηχανίας;

    • Απορών avatar
     Απορών @ ΒΙΣ 14/08/2013 11:07:20

     Όταν δεν έχεις δημοσιονομική ενοποίηση και μηχανισμό ανακύκλωσης πλεονασμάτων μια νομισματική ενοποίηση λειτουργεί με όσο "νερό" έχει απομείνει. Π.χ. έστω ότι έχεις έναν νερόμυλο και τρέχει το νερό παράγοντας ενέργεια (κέρδος ή πλεονάσματα). Κέρδος/πλεονάσματα θα παράγεται όσο έχεις νερό που τρέχει. Τώρα συνεχίζει να τρέχει το νερό αλλά μειώνεται συνεχώς, τα πλεονάσματα της Γερμανίας έχουν υπερδιογκωθεί τα ελλείματα του Νότου επίσης. Το νερό τελειώνει, πως θα συνεχίσει να βγαίνει κέρδος; Για να συνεχίσει να λειτουργεί ο μύλος θα πρέπει να προχωρήσεις σε μηχανισμό ανακύκλωσης πλεονασμάτων (με κάποιο τρόπο δηλαδή να επαναφέρεις συνεχώς το νερό στην αρχική του θέση) και άρα να προχωρήσεις και σε δημοσιονομική ενοποίηση.
     Φυσικά, για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να συμφέρει το νερό που θα φέρνεις στην αρχική θέση να είναι πιο "φθηνό" από το νερό από άλλες θέσεις (γιατί ο νερόμυλος δεν είναι κλειστό σύστημα όπως ήταν κάποτε η Δύση και είχε νόημα ο κευνσιανισμός) και αυτό έκανε η Γερμανία εδώ και 10 χρόνια ενώ οι υπόλοιπες χώρες ιδιαίτερα του Νότου ζούσαμε στον κόσμο μας. Αν πηγαίναμε εξαρχής σε δημοσιονομική ενοποίηση χωρίς τα προγράμματα αυτά στο Νότο, απλά θα παθαίναμε ως Ευρώπη αυτό που έπαθε η Αμερική με τη μετανάστευση όλης της 2γενούς παραγωγής της στην Ασία. Γιατί είναι πλεονασματική η Γερμανία σήμερα; Λόγω της δεκαετούς και βάλε λιτότητάς της...
     Εγώ έτσι τη βλέπω την κατάσταση... και δεν θεωρώ ότι απλά είναι χαζοί, βλάκες κτλ. και εγώ πιο έξυπνος... για κάποιο λόγο γίνονται όλα αυτά και αυτός δεν είναι επειδή μισούν τους Έλληνες, ή επειδή έβαλαν στο μάτι τα κοιτάσματά μας ή οτιδήποτε από όλα αυτά. Ο λόγος είναι οι αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο με τις οποίες η Ελλάδα ως κράτος και ο Νότος γενικότερα, ποτέ δεν ασχολήθηκε επειδή μασουλούσε τα χρήματα της ΕΕ και θεωρούσε ότι δεν την αφορά το τί συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο...

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Απορών 14/08/2013 18:29:05

      Συμφωνώ απολύτως με τον τρόπος που προσεγγίζεις το ζήτημα.

      Ο Νότος συνέχισε να ζει στον αυτάρεσκο μικρόκοσμό του και μετά τις αλλαγές στην Α. Ευρώπη. Ανήμπορος να δε τις εξελίξεις στον μακρόκοσμο.
      Τώρα, η μόνη δυνατότητα υπεκφυγής από την ευθύνη που έχουν οι ανίκανες και διεφθαρμένες ελίτ και τα υποζύγια τους είναι μυθοπλασία και το κυνήγι των μελισσών.
      Και επειδή δεν υπάρχει η ικανότητα αναλυτικής σκέψης αρπάζουμε κάποια πρόσωπα και τα ρίχνουμε στην πυρά της λαϊκής...οργής.

 2. Aggelos avatar
  Aggelos 12/08/2013 11:41:09

  η παραγωγη πρεπει να απλωσει προς νοτια και η καταναλωση προς βορια

  μονο ετσι θα επιβιωσει η ευρωπη,,αλλιως νεος πολεμος

  ποτε θα το καταλαβει η γερμανια αυτο ?

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Aggelos 12/08/2013 11:52:59

   Η παραγωγή δεν γεννιέται από σχεδιασμούς επί χάρτου γραφειοκρατών.
   Ο Νότος πρέπει να γίνει ανταγωνιστικός και ικανός να παράγει.

  • Mpaaa avatar
   Mpaaa @ Aggelos 12/08/2013 12:21:04

   Η παραγωγη θα απλωσει προς νοτια οταν θα εχει γινει ολος ο νοτος μια ενιαια μαζα προσφορας εργαζομενων με παμφθηνα μεροκαματα που θα αγγιζουν αυτα της Ασιας .
   Τωρα βρισκομαστε στην φαση της προετοιμασιας που θα παρει καποιο χρονο.
   Εχουμε δρομο μπροστα μας .

   • Hawk avatar
    Hawk @ Mpaaa 12/08/2013 15:06:17

    Τι ευχάριστα που τα λέτε, όλος ο νότος μιά νέα Shanghai, ένα Bangladesh, μιά Manila, αλλά έλα ντε που δεν έχουμε σχιστά μάτια και δεν είμαστε και αρκετά μαυριδεροί, μήπως το γλυτώσουμε?

    • Σπορέας avatar
     Σπορέας @ Hawk 12/08/2013 19:48:45

     Κοίτα γύρω σου, θα δεις τους καινούργιους νεοέλληνες, αρκετά μαυριδερούς και πολλούς με σκιστά μάτια.

 3. Aggelos avatar
  Aggelos 12/08/2013 11:41:40

  με κεντρικη ευρωπαικη κυβερνηση,,οχι γερμανικη αλλα ολων των ευρωπαιων,,εκλεγμενη

 4. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 12/08/2013 12:36:14

  Αν επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα δε θα αργήσει η έξοδος στις αγορές. Ήδη τα spreads έχουν πέσει σημαντικά. Αυτό όμως πρέπει να το θυμάται το πολιτικό προσωπικό. Οποιαδήποτε αναταραχή, είτε από την αντιπολίτευση είτε από τη συμπολίτευση, μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες. Η τελευταία κρίση ακυβερνησίας μας πήγε δύο μήνες πίσω

  • Greg avatar
   Greg @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 13/08/2013 11:20:12

   Δηλαδή νομίζουμε ότι το πρωτογενές σαν συνέπεια της περικοπής των Δημοσίων Επενδύσεων, τον περιορισμό της επιστροφής φόρων και της αποπληρωμής των χρεών του δημοσίου με παράλληλη κεφαλαιοποίηση των επιδοτήσεων από Ε.Ε. είναι το ζητούμενο για επιστροφή στις αγορές; Νομίζουμε ότι τα Funds, επενδυτές διαβάζουν τις ασυναρτησίες του κάθε Σταϊκούρα και δεν ελέγχουν τη πραγματική πορεία της οικονομίας;

   Χωρίς πραγματική ανάπτυξη με υψηλούς ρυθμούς για 12 έως 18 μήνες , δεν υπάρχει δυνατότητα εξόδου στις αγορές, εκτός εάν εννοούμε έξοδο στις αγορές ανάλογης σοβαρότητας με το πλεόνασμα.

 5. Hawk avatar
  Hawk 12/08/2013 15:02:06

  Το Βερολίνο λόγω εκλογών έχει βάλει στον πάγο όλα τα ανοιχτά θέματα της Ευρώπης και ιδιαίτερα το δικό μας. Τελικά οι Γερμανικές εκλογές περνάνε μέσα από την Ελλάδα και να δείτε που ούτε ένα ευχαριστώ δεν θα πουν στο τέλος στον Αντώνη τον Σαμαρά που τήρησε τα συμπεφωνημένα, με νύχια και με δόντια κράτησε για να μην πέσει η κυβέρνηση και να περάσουν η τρελούτσικες απαιτήσεις των τροϊκανών, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να έχει στηλώσει τα πόδια και να τους έχει κάνει μπάχαλο. Το θέμα είναι μετά τις Γερμανικές εκλογές τι? Δεν ξέρουμε τι έχουν στα κατάστοιχά τους και ποιές είναι οι προτεραιότητές τους, πάντως σίγουρα δεν είναι η ευημερία και η ανάπτυξη της Ελλάδας.

 6. Ελευθεριάδου Βούλα avatar
  Ελευθεριάδου Βούλα 12/08/2013 15:37:01

  είστε μάγκες, τέλος!

 7. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 12/08/2013 16:49:12

  @Σπαρτιάτης.
  Και τι είναι δύο μήνες πίσω, μπροστά στην αιωνιότητα;

 8. Aggelos avatar
  Aggelos 12/08/2013 16:54:58

  "Ο Νότος πρέπει να γίνει ανταγωνιστικός και ικανός να παράγει."

  φτιαξε εταιρια παραγωγης ηλεκτρικων αυτοκινητων πχ αυριο στην ελλαδα..
  αν τι επιτρεψει αυτο η ευρωγερμανικη ειπτροπη ανταγωνισμου να με φτυσεις

  μη γελιομαστε

  η ευρωπη μας δεσμευει για το τι παραγωγη και καταναλωση θα εχουμε..

  • kotstak avatar
   kotstak @ Aggelos 13/08/2013 10:13:48

   Οι ευρωπαίοι δηλαδή ήσαν οι υποκινητές των απεργιών από τις οποίες έκλεισαν τα εργοστάσια. Oχι οι αριστεροί.
   Σας παρακαλώ να ψάξετε και να πληροφορηθείτε γιατί έκλεισε το εργοστάσιο που έφτιαχνε τα PONY στη Θεσσαλονίκη (NAMCO) και να έρθετε να διορθώσετε το σχόλιό σας.

   Έχετε υπόψη σας κάποιες από τις κατατεθειμένες στον ΟΒΙ πατέντες, να αφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
   Οι ευρωπαίοι μας έκαναν γραφειοκράτες;

   Την MLS, πως και την άφησαν οι ευρωπαίοι να φτιάχνει κινητά;

   • Αντιευρωπαίος avatar
    Αντιευρωπαίος @ kotstak 14/08/2013 18:32:47

    Τα εργοστάσια έκλεισαν γιατί άνοιξαν τα σύνορα με την Κίνα και την λοιπή πάμφτωχη ασιάτικη πλέμπα όπου βρίσκεις εργαζόμενο για 12 ώρες, 6 μέρες την εβδομάδα με μηνιάτικο 100 ευρώ. Τι δουλειά έχουν οι απεργίες με αυτό; Σε χώρες που δεν γίνονται απεργίες γιατί έχασαν κι αυτές τα εργοστάσια τους; Δείτε λίγο ρεαλιστικά τον κόσμο, γιατί σε λίγο και για τον καρκίνο του πνεύμονα θα μας πείτε ότι φταίνε οι απεργίες...

 9. Aggelos avatar
  Aggelos 12/08/2013 16:55:48

  μας αποβιομηχανισαν μας εκαναν καταναλωτες για να μας πουλανε τα πολυτελητουςπροιοντα..

  ε αυτο θα τελειωσει..αλλιως αντιο ευρωπη..

 10. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 12/08/2013 17:41:52

  Μα αν δεν τηρήσουν την δεδομένη υπόσχεση γοα μείωση του χρέους μας στους επόμενους μήνες, δίνουν πάτημα να αδιαφορούμε κι εμείς πλέον ως "πλεονασματικοί" για τις παραινέσεις τους προς συμμόρφωση. Και το ξέρουν πολύ καλά. Το λένε οι ίδιοι οι Γερμανοί αναλυτές.

 11. blue nile avatar
  blue nile 13/08/2013 02:23:10

  Οι Αμερικανοί παρόλο που έχουν την κύρια ευθύνη για την Κρίση του 2008 αμέσως μετά την εμφάνιση της, με μέτρα τελείως αντίθετης οικονομικής φιλοσοφίας από τις μισανθρωπικές ασκήσεις του Σόιμπλε κατάφεραν κουτσά στραβά να τη ξεπεράσουν (και βέβαια κουτσά στραβά, πως αλλιώς να γινότανε;)
  Είναι χαρμόσυνη εξέλιξη η συμπαράταξη μαζί τους ώστε να αλλάξουν οι αδιέξοδες μονοδιάστατες περιοριστικές πολιτικές που φέρνουν την καταστροφή.
  Μόνο που κομματάκι δύσκολο μου φαίνεται να βγούμε στις αγορές χωρίς την προστατευτική ομπρέλα του ΟΜΤ το οποίο συνεπάγεται κάποιου άλλου είδους τρόικα...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ blue nile 14/08/2013 19:03:14

   Αγαπητέ Blue nile,

   η κρίση του 2008 είναι εντελώς διαφορετική από την κρίση που αντιμετωπίζει η Δ. Ευρώπη - η κρίση στην ΕΕ δεν αφορά άμεσα τις πρώην σοβιετικοσοσιαλιστικές χώρες.
   Κι ενώ η κρίση του 2008 σχετίζονταν με την καζινοποίηση της οικονομίας, η κρίση στην Δ.Ε. συναρτάται με τα δομικά χαρακτηριστικά των κοινωνιών/οικονομιών τους.
   Αυτή η δήθεν θεωρητική διαφωνία φαίνεται αφελής.
   Η Γερμανία και η Β. Ε. ασκώντας πολιτική "λιτότητας" και προσαρμογών της παραγωγής τους προσπάθησαν να συναρτήσουν τις κοινωνικές και παραγωγικές τους δράσεις στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, αλλά και στις νέες μορφές επικυριαρχίας που ασκεί το αμερικάνικο χρηματοπιστωτικό και παραγωγικό κεφάλαιο.
   Οι χώρες της Ν. Ευρώπης ζώντας στη ραστώνη τους παπαγαλίζουν τις παραδοσιακές κεϋνσιανικές θεωρίες σαν ποίημα στο ηλιοβασίλεμα.

 12. Ανδρεας45 avatar
  Ανδρεας45 13/08/2013 04:45:24

  Οταν καταλαβουμε ολοι και εννοω ολοι οι Ελληνες,οτι για να περνας καλα,πρεπει να δουλευης αρκετα και οχι να τρως τα χρηματα των εγγονιων σου,τοτε και η πατριδα θα παη μπροστα.Τα υπολοιπα ειναι λογια για να περναη η ωρα.

 13. tassos.κ avatar
  tassos.κ 13/08/2013 08:01:09

  Η έξοδος από την κρίση ούτως ή άλλως είναι ένα όνειρο που θα αργήσει πολύ. Όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση, ο καιρός να περνάει. Μην ξεχνάτε τι λέγανε. " Η κρίση θα έχει ξεπεραστεί το ΄12, το ΄13, τώρα λένε το ΄14 και πάει λέγοντας, ταϊζουν στον κοσμάκη ελπίδα γιατί αυτή είναι που πεθαίνει τελευταία. Όσο για την παραγωγή.... Εδώ κάνουμε εισαγωγή ντομάτες από Ολλανδία, λεμόνια από Αργεντινή κλπ. Πού είναι ο κέντρικός σχεδιασμός για παραγωγή στον πρωτογενή τομέα και που είναι η Αγροτική πολιτική; Υπάρχει; Ούτε στα χαρτιά πιστεύω.

  • Greg avatar
   Greg @ tassos.κ 13/08/2013 11:22:18

   Επιτέλους μια σωστή και ρεαλιστική άποψη.

 14. Aggelos avatar
  Aggelos 13/08/2013 11:59:15

  "Οι ευρωπαίοι δηλαδή ήσαν οι υποκινητές των απεργιών από τις οποίες έκλεισαν τα εργοστάσια. Oχι οι αριστεροί.
  Σας παρακαλώ να ψάξετε και να πληροφορηθείτε γιατί έκλεισε το εργοστάσιο που έφτιαχνε τα PONY στη Θεσσαλονίκη (NAMCO) και να έρθετε να διορθώσετε το σχόλιό σας.

  Έχετε υπόψη σας κάποιες από τις κατατεθειμένες στον ΟΒΙ πατέντες, να αφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
  Οι ευρωπαίοι μας έκαναν γραφειοκράτες;

  Την MLS, πως και την άφησαν οι ευρωπαίοι να φτιάχνει κινητά;"


  το τσαμπα χρημα απο το 80 και μετα εδωσε τροφη στο πασοκ να τρωμε

  αν δεν μας εδιναν αυτα τα τσαμπα λεφτα δεν θα μπορουσε να τραφει η πασοκοκρατια,οπως ψοφαει τωρα

  πριν μπουμε στην ευρωπη ειχαμε παραγωγη..
  μετα βολευτηκαμε ως καταναλωτες bmw mercedes κλπ,,και οι ευρωπαιοι βολευτηκαν επισης..

  φταιμε και εμεις αλλα και οι ευρωπαιοι που μας εδωσαν τσαμπα χρημα..

  πριν το 80 πώς η ελλαδα ειχε παραγγη καποια πραγματα/?

  απλα ειχαμε απωθημενα και γιναμε νεοπλουτοι

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Aggelos 14/08/2013 18:40:59

   Η αναγωγή των ευθυνών σε εθνικό επίπεδο (Γερμανοί, Ιταλοί, "εμείς") πέρα του ότι είναι αναλυτικά λάθος, καταλήγει να δίνει άφεση αμαρτιών στους πραγματικά υπεύθυνους που είναι οι πολιτικές ηγεσίες και τα υποζύγια τους (κομματικοί αυλικοί στο Δημόσιο, ΜΜΕ κτλ).
   Δεν φταίει ο αγρότης που έτρωγε τις επιδοτήσεις στα σκυλάδικα, αλλά αυτοί οι διεφθαρμένοι κι ανίκανοι που του το επέτρεψαν. Κι αυτοί έχουν επώνυμο: Παπανδρεϊσκος, Λαλιώτης, Ακης, Βαρβιτσιώτης...μαζί με τους πορνοστάρ των ΜΜΕ.

 15. Aggelos avatar
  Aggelos 13/08/2013 12:02:32

  εδω η γερμανια ρουφηξε τη βιομηχανια και της ιταλιας και της αγγλιας τι λεμε ,και με νομιμους και παρανομους τροπους,,πχ μιζες

  εδω οι γερμανικες αντιπροσωπιες αυτοκιντων τρομοκρατουσαν σχεδον και πληρωναν αβερτα τους reviewers και δινανε παντα καλες κριτικες..παντα

  ενω πχ για γαλλικα ουτε να τα φτησουνε

  μας πηδαγανε τοσα χρονια και το χαιρομασταν με ονειρο ζωης μια μερτσεντε μπεμβε και τη μοστρα του πολυτελους φιγουρατσιδικους αυτοκινητου
  ε τωρα ας κατσουμε και να μην γκρινιαζουμε..καλα να παθουμε..

  μας χτυπησαν στην καλοπεραση και μας εδεσαν χειροποδαρα..

 16. ΣΚΟΥΡΑΣ avatar
  ΣΚΟΥΡΑΣ 13/08/2013 12:09:07

  Αν βγούμε στις αγορές με ποιό επιτόκιο θα μας δανείζουν;;; Ποιός πρέπει να ειναι ο ρυθμος αναπτυξης του ΑΕΠ ωστε και να πληρωθούν οι τόκοι -οι αυξημένοι τόκοι-αλλά και να υπάρξει μείωση του χρέους σε βιωσιμα επίπεδα;;;
  Πόσο δυσμένεστερα μετρα πρέπει να ληφθούν ωστε να καλυφθεί η διαφορά του επιτοκίου ανάμεσα σε τρόικα και αγορές;;;;
  Θέλουμε να βγούμε στις αγορές ;;;

 17. dem avatar
  dem 13/08/2013 17:55:04

  Αντιγράφω από το bloomberg
  """"Μία νέα “ενδιαφέρουσα” προοπτική ανοίγεται με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα, λίγες εβδομάδες πριν τις γερμανικές εκλογές και ενώ οι Γερμανοί επιμένουν πως το “κούρεμα” χρέους” αποκλείεται: Η... χρεοκοπία ! Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του πρακτορείου Bloomberg η αναλύτρια Μέγκαν Μακ Αρντλ.

  Και εξηγεί την άποψή της, τονίζοντας ότι η χρεοκοπία ήταν ουσιαστικά αδύνατη όσο η Ελλάδα χρειαζόταν να δανείζεται για να χρηματοδοτεί τις πιο βασικές της ανάγκες, καθώς “η άρνηση πληρωμής των δανειστών θα σήμαινε απλά περισσότερη λιτότητα”, όμως μία χρεοκοπία σε μία χώρα που παράγει πρωτογενές πλεόνασμα είναι εντελώς διαφορετική και η απειλή της στάσης πληρωμών πιθανόν να επέτρεπε στην Ελλάδα να έχει μία ευκαιρία βραχυπρόθεσμα.

  Σύμφωνα με την Μακ Αρντλ, αν και το πρωτογενές πλεόνασμα δε σημαίνει και πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, παραμένει ένα σημαντικό κατόρθωμα, καθώς “η Ελλάδα μπορεί ακόμα να δανείζεται για να χρηματοδοτήσει τις δανειακές πληρωμές της, αλλά τουλάχιστον δε δανείζεται για να χρηματοδοτήσει νέες δαπάνες”, όπως σημειώνει.

  “Δεδομένου του πόσο αντιδημοφιλείς είναι οι μεταρρυθμίσεις λιτότητας στην Ελλάδα, εκτός και αν οι Γερμανοί επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα περίμενα να ακούσω συζητήσεις περί χρεοκοπίας να έρχονται από το Αιγαίο σύντομα”, καταλήγει η Μακ Αρντλ.""""

  Aς το λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση ώστε να αρνηθεί τους εκβιασμούς της τρόϊκας.

 18. Σ/ς avatar
  Σ/ς 14/08/2013 15:45:14

  "Να υπάρχει ανοιχτή γραμμή"..Το ποιό σοβαρό που έχει επιτύχει Έλληνας Πρωθυπουργός μέχρι σήμερα.Οι άνθρωποι όταν μιλάνε με το Σαμαρά καταλαβένουν ότι έχουν συνομιλητή τους ένα σοβαρό και λογικό ηγέτη.Όσοι τον αποκαλούν στην πατρίδα μας κολοτούμπα δεν γνωρίζουν από πολιτική ούτε μπορούν να ξέρουν σε τι δύσκολη θέση ήταν η πατρίδα μας.Ο ηγέτης στα δύσκολα φαίνετεαι και στις δυσκολίες της πατρίδας μας ήμαστε τυχεροί που τις τύχες των παιδιών μας τις χείρίζεται αυτός ο άνθρωπος που λέγεται ΣΑΜΑΡΑΣ.Όσο για τις λοιπές "δημοκρ..."δυνάμεις να πηγαίνουν στα λιμάνια της χώρας να δούνε τι κίνηση και τι τζίρος γίνεται από τις επισκέψεις τουριστών, αυτοί το μόνο που ξέρουν είναι με κάθε τρόπο να εμποδίζουν την ανάπτηξη της χώρας ενάντια στα παιδιά μας.Α ρε καμποταζ που τους χρειάζεται.

 19. Apostolos Vlahos avatar
  Apostolos Vlahos 14/08/2013 18:10:30

  Μου αρέσει που το άρθρο μας εμφανίζει να αποζητούμε τη στήριξη του ΔΝΤ. Ο ΓΑΠ τώρα δικαιώνεται!

 20. PA avatar
  PA 16/08/2013 07:04:02

  Ακόμα κι αν επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ αμφίβολο ότι οι αγορές θα μας δανείσουν επαρκή ποσά με επιτόκιο συγκρίσιμο με αυτό των δανείων από ΕΕ και ΔΝΤ. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα...Η λύση στο πρόβλημά μας είναι πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως οικονομική: έγκειται στο κατά πόσο θα επιτραπεί στη χώρα μας (και με ποιούς όρους) να εκμεταλλευθεί επαρκώς τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα (περιλαμβανομένων των ενεργειακών πόρων).

 21. PA avatar
  PA 16/08/2013 07:08:29

  Και για να εξηγήσω καλύτερα την πρώτη πρόταση του προηγούμενου σχολίου μου, θα πω μόνο ένα: Κανείς δεν δανείζει με λογικά επιτόκια μια χώρα της οποίας το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Δυστυχώς όμως η ύπαρξη πρωτογενών πλεονασμάτων - ακόμα και επί σειρά ετών (πράγμα ουσιαστικά αδύνατο αν δεν ανακοπεί η ύφεση) δεν αρκεί μόνη της για να επαναφέρει το χρέος σε βιώσιμο επίπεδο. Χρειάζεται και ανάπτυξη και μάλιστα ισχυρή..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.