#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/07/2012 07:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με... "τσαμπουκάδες" της Τρόικα άρχισαν οι διαπραγματεύσεις της ΤρόικαΑν και οι επίσημες πληροφορίες έκαναν λόγο για καλό κλίμα στις χθεσινές συναντήσεις με την Τρόικα, εντούτοις φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς εξαιτίας της αδιαλλαξίας των δανειστών και της μη αποδοχής ότι το πρόγραμμά τους έχει αποτύχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην "αναγνωριστική" συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Τρόικας ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς τους ξεκαθάρισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ωστόσο, τους δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δε μπορεί να προχωρήσει η χώρα χωρίς τις αναγκαίες αλλαγές στο Μνημόνιο. Το μήνυμα που έστειλε σε ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ ο πρωθυπουργός ήταν ότι η ύφεση στην Ελλάδα βαθαίνει και δε θα μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει αν δεν αλλάξουν βασικές προβλέψεις και απαιτήσεις της τρόικας.Η επανάληψη της επιστολής που είχε στείλει στους Ευρωπαίους ο κ. Σαμαράς έγινε ώστε να δηλωθεί με κάθε επίσημο τρόπο ότι η Ελλάδα έχει κάνει «κτήμα» της το πρόγραμμα προσαρμογής αλλά... συν Αθηνά και χείρα κίνει.

Δηλαδή, η Ελλάδα θα κάνει κάθε προσπάθεια να μπει σε τροχιά αλλά το μνημόνιο δε βγαίνει και θα πρέπει να το χωνέψουν. Ο κ. Σαμαράς τους ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι στο πρόγραμμα υπάρχουν τεράστια προβλήματα κι ότι μέχρι τώρα οι προβλέψεις της τρόικας έχουν αποτύχει. Επανέλαβε μάλιστα την απαίτηση της Ελλάδας για μέτρα που θα φέρουν ανάπτυξη καθώς και για την επιμήκυνση του προγράμματος σταθερότητας.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι "η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη" και λόγω της απραξίας στους δύο μήνες των εκλογικών αναμετρήσεων αλλά κυρίως επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν και πολλά για να προωθήσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Οι "επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι" τονίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές οι οποίες ρίχνουν τον πήχη των προσδοκιών περί άμεσων αλλαγών στο Μνημόνιο με το επιχείρημα ότι "πρώτα πρέπει να δώσουμε δείγματα της προσήλωσης μας στο πρόγραμμα και μετά να απαιτήσουμε αλλαγές". Σύμφωνα με τις ίδιες η αδιαλλαξία της Τρόικα εξηγεί και την  επιμονή του κ. Σαμαρά να προχωρήσει γρήγορα στις αποκρατικοποιήσεις.

Τσαμπουκάς στον ... Στουρνάρα

Οι άγριες διαθέσεις της Τρόικα εκδηλώθηκαν στην πρώτη τους συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Δεν είναι τόσο το τι του έλεγαν, αλλά το πως. Ιδιαίτερα στα πρώτα λεπτά της τοποθέτησής τους, οι τροικανοί με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο επέμειναν να εστιάζουν στην εφαρμογή του προγράμματος του μνημονίου, σαν να μην μεσολάβησαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις αλλά -κυρίως- συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τροποποίηση του προγράμματος.

Μάλιστα, έδειχναν πολύ καλά διαβασμένοι για τα θέματα που σκοπεύει η κυβέρνηση να ζητήσει βελτιώσεις (όπως η παράταση του χρόνου αποπληρωμής φόρου), αφού πριν τεθεί οποιοδήποτε θέμα από τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με θέματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν, τα απέρριπταν ακόμα και ως ενδεχόμενο.

Ο ... τσαμπουκάς, όμως, που επιχείρησαν να κάνουν οι τροικανοί δεν πέρασε χωρίς απάντηση, όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε από νωρίς δείξει την αμέριστη στήριξη στο νέο υπουργό με αποτέλεσμα ο κ. Στουρνάρας απόλυτα ενισχυμένος και με τις «πλάτες» του πρωθυπουργού αντέδρασε στους τροικανούς. Κάτι που δεν περίμεναν οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Τρόικα ο υπουργός τους άκουγε σιωπηλός και όταν τελείωσαν τους είπε: “Ναι έχουμε ξεφύγει εκτός τροχιάς, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε ευθύνες αλλά να ξέρετε ότι το πρόγραμμα έχει αδυναμίες και η ύφεση που προκλήθηκε από το μνημόνιο είναι τέτοια που χρειάζονται βελτιώσεις”, τους είπε. Μάλιστα τους έκλεισε ραντεβού για την ερχόμενη Κυριακή (δηλαδή μετά τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης) ώστε να συζητήσουν ενδελεχώς για την ελληνική οικονομία και το πρόγραμμα προσαρμογής.

Βέβαια, οι επικεφαλής της Τρόικα δεν έχουν αυτήν τη στιγμή εξουσιοδότηση να μιλήσουν για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εντολή που έχουν είναι να καταγράψουν την κατάσταση, σε ποια σημεία το Πρόγραμμα βρίσκεται «εκτός πλαισίου» και σε ποια εντός, με στόχο να ενημερώσουν σχετικά το Γιούρογκρουπ, καθώς επίσης την Ουάσιγκτον, και τη Φραγκφούρτη.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι και το γεγονός ότι αμέσως μετά τις χθεσινές συναντήσεις κάποιοι επιστράτευσαν τα μεγάλα μέσα, ήτοι τους Financial Times οι οποίοι δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα παραιτείται του αιτήματός της για χαλάρωση των όρων του προγράμματος». Μια προφανής προβοκάτσια αφού κανείς στην κυβέρνηση δε διανοείται κάτι τέτοιο. Διότι άλλο να λες ότι θα τηρήσεις τις δεσμεύσεις για να δείξεις ότι κάνεις προσπάθειες για να έχεις δικαίωμα να ζητάς αλλαγές κι άλλο να μιλάνε κάποιες για παραιτήσεις από αιτήματα. Στο δημοσίευμα μάλιστα φέρεται να έχει κάνει δήλωση ο κ. Στουρνάρας ότι: «Το πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας προτού το επαναφέρουμε πίσω σε τροχιά».

Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι κ. Σαμαράς έχει δώσει σαφείς εντολές στον κ. Στουρνάρα να πάει στο Γιούρογκρουπ και να ζητήσει την επιμήκυνση του προγράμματος ενώ οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ξεφύγουν από τον σκόπελο της ψήφισής τους από τα εθνικά κοινοβούλια. Εκτιμάται επίσης ότι το αίτημα για την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στις αποφάσεις των Βρυξελλών θα τεθεί εν ευθέτω χρόνο.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 06/07/2012 09:00:33

  Για πολλοστή φορά επισημαίνω ότι η λέξη τρόικα δεν είναι άκλιτη.

  Από το Λεξικό της κοινής νεοελληνικής του Τριανταφυλλίδη :
  τρόικα η [tróika] Ο27 : 1. είδος μεγάλου έλκηθρου που το σέρνουν τρία άλογα και που το χρησιμοποιούν στη Ρωσία. 2. (μτφ.) ομάδα τριών ατόμων, κυρίως πολιτικών, που συνεργάζονται στενά στην άσκηση της εξουσίας.
  [ρωσ. troĭka]
  Η λέξη κλίνεται κατά το κλιτικό παράδειγμα: Ο27 (θάλασσα, θάλασσας, θάλασσες)

  • NTUA avatar
   NTUA @ Γιάννης Καλαματιανός 06/07/2012 09:57:20

   Μην ταλαιπωρείσαι, φίλε. Εδώ οι ξενολιγούρηδες έφτασαν να κλίνουν το πλήρως εξελληνισμένο Swaziland "της Ζουαζιλάνδη"! Κάτι τους κάνει η κλινόμενη Γενική της γλώσσας μας, που ακρογωνιαίος λίθος της η κλίση των γενών. Έτσι εισήγαγαν και το ανθελληνικό "ευρώ" (ως λέξη, εννοώ)... Έτσι, καταστρέφουν την γλώσσα μας, και την λογική μας. Ψιλά γράμματα θα μού 'πείς...

 2. ERASMUS avatar
  ERASMUS 06/07/2012 09:08:28

  Δεν είναι η πρώτη φορά που τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα , άλλα λένε πριν τις εκλογές και άλλα κάνουν μετά.Αυτός είναι γνωστός και ως " Ελληνικός κανόνας των εκλογών". Οπότε νομίζω ότι πιά γίνεται φανερό ότι η λέξη "επαναδιαπραγμάτευση" μάλλον θα διαγραφεί απο το πολιτικό λεξιλόγιο των επόμενων πολλών μηνών !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ ERASMUS 06/07/2012 11:31:34

   Περίμενε λίγο καλέ μου φίλε....
   μόλις και εδώ εις τας Βρυξέλλας συνειδητοποιήσουν το αγγούρι που έρχεται θα καταλάβουν... το Βέλγιο έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα μεγαλύτερο αό το δικό μας που λέγεται DEXIA και είναι ιδιωτικό.
   Το μόνο που θα σας πώ ότι βρήκαν ομόλογα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα χαρτοφυλάκια της ΝΤΕΞΙΑ! Μικρός αριθμός μεν, ενδεικτικός του τί σκουπίδια έχουν αγοράσει για να κάνουν μπίζνες....
   σε λιγάκι θα τα πούμε....
   457 δισεκατομμύρια ευρώ έχουμε τουλάχιστον σε καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού... δηλαδή με άλλα λόγια τους έχουμε δώσει τις καταθέσεις μας για να μας τις δανείζουν.... εάν τα χρήματα αυτά γύριζαν πίσω στην Ελλάδα ξέρετε πόσο ΔΥΣΚΟΛΑ θα επιβίωναν κάτι τραπεζούλες στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Αγγλία, κλπ. ...... αυτά είναι ρευστά δεν είναι χαρτιά....
   στο χέράκι λοιπόν του Στουρνάρα είναι λοιπόν να περάσει ΕΙΔΙΚΟ νόμο για την επιστροφή των καταθέσεων που να ορίζει ότι θα είναι ευρώ ή σε δολλάρια..... μετά τα ξαναλέμε με τους Βόρειους..... λογική και "παντελόνια" θέλει..... 5 δισεκατομμυριάκια επέστρεψαν από τα σεντούκια του εσωτερικού στις τράπεζες.... Ο νοών νοείτω...

 3. drider avatar
  drider 06/07/2012 09:16:24

  "Διότι άλλο να λες ότι θα τηρήσεις τις δεσμεύσεις για να δείξεις ότι κάνεις προσπάθειες για να έχεις δικαίωμα να ζητάς αλλαγές κι άλλο να μιλάνε κάποιες για παραιτήσεις από αιτήματα."

  Καλά κατάλαβα, μειώστε κανένα φόρο στους πλουσίους, προχωρήστε στις αποκρατικοποιήσεις, χαρίστε και άλλα λεφτά στις τράπεζες και όταν εξαθλιωθούν εντελώς όλοι οι μη προνομιούχοι τότε θα μας πείτε ότι ζητάτε την επιμήκυνση της εξαθλίωσης...

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/07/2012 12:51:39

  Άδοντες πήγαμε σε πρόωρες εκλογές, και μάλιστα 2. Με 6 μήνες προεκλογική περίοδο πρόβας.
  Άς χορεύουμε τώρα.
  Κορόιδα Ιρλανδοί, Πορτογάλοι, Ιταλοί κτλ, που τηρήσατε τα προγράμματα. Εμείς τους την σκάσαμε.
  Κορόιδα, έ κορόιδα, σφίγγεστε, ενώ εμείς χορεύουμε τσιφτετέλια.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/07/2012 12:54:00

  Το Μεγάλο Κορόιδο ο Ολλάντ έβαλε φορολογικό συντελεστή 75 % στους έχοντες πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
  Δεν ήξερε, δεν ρώταγε; Εμείς εδώ είμαστε, θα του κρατούσαμε κρυφή την συνταγή της επιτυχίας;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.