30/08/2010 11:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με το... φανάρι ψάχνουν για υποψήφιους στο ΠΑΣΟΚ

ΣΕ δυσχερή θέση έχουν περιέλθει στο ΠΑΣΟΚ, καθώς δυο μήνες πριν από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση αναζητούν εναγωνίως υποψηφίους σε κρίσιμες πολιτικά περιφέρειες και μεγάλους δήμους. Η προσπάθεια σκοντάφτει στην άρνηση κορυφαίων υπουργών, αλλά και προβεβλημένων στελεχών να «κατέβουν στη μάχη», γεγονός που πέραν των άλλων αποκαλύπτει και το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.
Σε αρκετές περιπτώσεις στο Μαξίμου περιμένουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων προκειμένου να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις τους, ενώ στην απόγνωσή τους αναζητούν λύσεις και σε πρόσωπα εκτός πολιτικής. Η κατάσταση τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς τα πρόσωπα που φαίνεται να προωθούνται από την ηγεσία αμφισβητούνται, προκαλούν ακόμη και τις αντιδράσεις μερίδας στελεχών, ενώ δεν λείπουν και τα «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη». Την ίδια στιγμή παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του ορίου του 42%, αν και προϊόντος του χρόνου περιορίζονται οι πιθανότητες λόγω και της αμετακίνητης στάσης που τηρεί ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης. Ο τελευταίος επιμένει ότι μια υπαναχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη ηττοπάθειας, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί «καταστροφικό» για το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αντικείμενο έντονου προβληματισμού, αλλά και ανησυχίας, στο κυβερνών κόμμα αποτελεί η αποχή που θα σημειωθεί στις εκλογές και η οποία φοβούνται ότι θα ξεπεράσει το 50%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου θα έχει στα χέρια του τα ονόματα των υποψηφίων σε περίπου 140 δήμους, προκειμένου στη συνέχεια να δοθούν στη δημοσιότητα. Συνολικά το ΠΑΣΟΚ θα δώσει χρίσμα σε 150-170 από τους συνολικά 325 δήμους.

Θολό παραμένει το τοπίο στην Περιφέρεια Αττικής και κατά πώς φαίνεται ο υποψήφιος θα προκύψει από τη δημοσκόπηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην οποία έχουν περιληφθεί τα ονόματα των Στ. Μπένου, Κ. Σκανδαλίδη, Τ. Μπιρμπίλη, Γ. Μίχα, Αλ. Μητρόπουλου και Γ. Σγουρού. Μέσω της έρευνας δεν θα αναζητηθεί μόνο ο «καταλληλότερος», αλλά και το «ποιος κερδίζει τον Κικίλια». Σημειώνεται ότι μόλις πρόσφατα η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια. Στα υπόψη του κ. Παπανδρέου για την περιφέρεια φαίνεται να είναι και η κ. Βασιλάκου, από τον χώρο της Οικολογίας.

Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στον Δήμο της Αθήνας, καθώς η φημολογούμενη υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γ. Καμίνη χαρακτηρίζεται «επιλογή ήττας» και προκαλεί τις αντιδράσεις στελεχών που σημειώνουν ότι «έτσι χαρίζουμε τον δήμο ξανά στον Κακλαμάνη». Ο κ. Καμίνης έχει, όπως λέγεται, τη στήριξη του Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του Γ. Ραγκούση, αλλά δεν έχει «πέραση» στους πολίτες της πρωτεύουσας και σε μια από τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του κινήθηκε κοντά στο 15%. Η χαμηλή αναγνωρισιμότητά του είναι ένα στοιχείο που λειτουργεί ανασταλτικά για το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος δεν κρύβει την αντίθεσή του και θέτει το ερώτημα στους συντρόφους του στην κυβέρνηση: «Ποιος κάτω στη βάση ξέρει τον Καμίνη;» Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι, πέραν των άλλων, ο κ. Καμίνης δεν διαθέτει ούτε την εμπειρία, αλλά ούτε και τις γνώσεις για να διαχειρισθεί τις τύχες του μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο τέως επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη αποτελεί πρόταση του Φ. Κουβέλη, ο οποίος έχει συνομιλήσει και με τον Γ. Παπανδρέου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της Φ. Γεννηματά, η οποία έχει αποκλείσει την περίπτωση να είναι υποψήφια στην Περιφέρεια Αττικής.

Καλύτερα δεν είναι τα πράγματα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να υποδείξει υποψήφιο τόσο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Όσα στελέχη (Καστανίδης, Μαγκριώτης, Μπόλαρης, Φλωρίδης) βολιδοσκοπήθηκαν προκειμένου να είναι «αντίπαλοι» του Π. Ψωμιάδη, αρνήθηκαν κατηγορηματικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την τελική στάση τους αν τους ζητηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να είναι υποψήφιοι. Για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης διενεργούνται υποτίθεται δημοσκοπήσεις, κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις της ηγεσίας και αρκετοί λένε ότι το ΠΑΣΟΚ πάει σε μια προδιαγεγραμμένη ήττα. Περιορισμένες είναι οι πιθανότητες να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Γ. Μπουτάρη, καθώς θα προκαλούσε διχασμό στο κόμμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα ζητηθεί από την Κατερίνα Μπατζελή να είναι υποψήφια, με τέτοιον τρόπο που δεν θα μπορέσει να αρνηθεί.

(Από το ΠΑΡΟΝ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μisha avatar
  Μisha 30/08/2010 11:36:14

  H δημοσκόπηση που έχει αξία έχει ήδη γίνει :

  «Χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που έβγαλε η δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Γιούροστατ) δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στους πιο άγριους εφιάλτες της η κυβέρνηση Παπανδρέου. «Κακή» κρίνει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το... 98% (!) των ερωτηθέντων. «Κακή» κρίνει την κατάσταση της αγοράς εργασίας το... 99%! Μάλιστα, το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κατάσταση της οικονομίας θα χειροτερεύσει και μόνο το 8% ότι θα βελτιωθεί. «Πάμε άθλια και θα πάμε ακόμη χειρότερα», είναι δηλαδή η γνώμη της παμψηφίας του ελληνικού λαού. Ενας λαός σε απόγνωση, χωρίς ελπίδα.

  Κανείς δεν πιστεύει ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε καλύτερες μέρες... Κι όμως δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που οι Ελληνες επανέφεραν θριαμβευτικά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, προσδοκώντας ένα πολύ καλύτερο μέλλον από το μελαγχολικό παρόν που τους είχε επιβάλει η κυβέρνηση Καραμανλή. Η κυβέρνηση Παπανδρέου διέψευσε όμως οικτρά τις προσδοκίες και τις ελπίδες όχι μόνο των ψηφοφόρων της, αλλά όλων των Ελλήνων.

  Εγκαταλείπουν την κυβέρνηση ακόμη και όσοι είχαν αρχικά αυταπάτες ως προς τις ολέθριες επιπτώσεις του μνημονίου υποτέλειας στο ΔΝΤ και την ΕΕ. Οπως π.χ. το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το οποίο είχε υποστηρίξει με θέρμη το Μνημόνιο. Είδε τα αποτελέσματα και άλλαξε στάση. «Η συνολική πολιτική που επιβάλλει το Μνημόνιο όχι μόνο δεν αφήνει καμία ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης, αλλά αναιρεί και τις όποιες θετικές εξελίξεις θα μπορούσαν να προεξοφληθούν από μια «κλασική εθνική εκσυγχρονιστική πρωτοβουλία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΒΕΑ.

  «Τοκογλυφική (!) διαδικασία» αποκαλεί την πολιτική που επιβλήθηκε με το Μνημόνιο, το ΕΒΕΑ. «Οπως διαφάνηκε μέχρι σήμερα, το Μνημόνιο δεν αποτελεί συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αλλά τοκογλυφική διαδικασία επιβολής εύκολων, ισοπεδωτικών και αναποτελεσματικών επιλογών που αντί να εκσυγχρονίζουν, κατεδαφίζουν. Αντί να αναπροσανατολίζουν, αποσυνθέτουν. Και αντί να εξοικονομούν πόρους, προσθέτουν φτώχεια, διευρύνουν ανισότητες και αποδυναμώνουν ελπίδες και προοπτικές» προσθέτει στην ανακοίνωση - καταπέλτη που εξέδωσε.

  Ποιον εκπροσωπεί άραγε η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου από τη στιγμή που φτάσαμε στο σημείο να την καταγγέλλουν μέχρι και οι έμποροι και οι βιομήχανοι του ΕΒΕΑ; Εναντίον του Μνημονίου έχουν ήδη ταχθεί και οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία εκτιμά ότι περίπου 175.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν τους επόμενους μήνες. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι φυσικά έξαλλοι κατά του Μνημονίου.

  Τραπεζίτες και ΣΕΒ είναι πλέον οι τελευταίοι υποστηρικτές της πολιτικής της κυβέρνησης που εδράζεται στο διαβόητο μνημόνιο. Αυτές οι ολιγομελείς κοινωνικές ομάδες έχουν βεβαίως εξαιρετική οικονομική ισχύ. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι επαρκούν για να στηρίξουν μια κυβέρνηση που έχει στρέψει εναντίον της οικονομικής πολιτικής της όλα τα κοινωνικά στρώματα, τα οποία πλέον στρέφονται τώρα μαζικά και εναντίον της ΕΕ. Πολύ φυσιολογικό, καθώς οι Ελληνες είδαν με δυσάρεστη έκπληξη πόσο εχθρικά και περιφρονητικά συμπεριφέρθηκαν εναντίον της χώρας μας οι Ευρωπαίοι.

  Καταρρέει το κύρος της ΕΕ στη συνείδηση των Ελλήνων. Καταποντίστηκε από το 61% στο 44% (!) μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο, βάσει της δημοσκόπησης της Γιούροστατ, το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρεί «καλό πράγμα» τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Και να σκεφτεί κανείς ότι η δημοσκόπηση έγινε τον Μάιο, πριν αρχίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου να εξαγγέλλει τα αντιλαϊκά μέτρα που ξεσήκωσαν τους πάντες.

  Γ.Δελαστίκ

 2. factorx avatar
  factorx 30/08/2010 11:59:28

  ΝΕΑ: «Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εσωκομματικές διαδικασίες για να κλείσουν οι λίστες των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών, ενώ άρχισαν οι πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που επιχειρούν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις του κ. Παπανδρέου. Υποψήφιος για την Περιφέρεια της Αττικής δήλωσε ότι θα είναι ο νυν νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, δημιουργώντας ίσως το πρώτο σοβαρό τετελεσμένο στο θέμα των υποψηφιοτήτων του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν και οι ανακοινώσεις των ονομάτων των υποψηφίων για περιφέρειες και δήμους αναμένεται να γίνουν την προσεχή Κυριακή με τη λήξη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, ο κ. Σγουρός δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια της Αττικής και πως έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στα αρμόδια όργανα του Κινήματος»

  ΑΥΡΙΑΝΗ: «Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητα της Φ. Γεννηματά στο Δήμο Αθήνας. Το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο την υποψηφιότητά της προκρίνοντας τη λύση Καμίνη στο πλαίσιο της συμμαχίας που έχει διαμορφωθεί με το κόμμα του Φ. Κουβέλη, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να εξελιχθεί σε Βατερλό στις κάλπες που θα στηθούν το Νοέμβριο».

 3. παράθυρο avatar
  παράθυρο 30/08/2010 12:17:40

  Αυτό το κόμμα Κουβέλη πόσοι ψήφοι είναι; 250, 750, 2092; Πόσοι;
  Θυμάμαι και τη δυναμική που είχε προσδώσει στο ΠΑΣΟΚ ο Μπίστης, που ουδέποτε βέβαια εξελέγη βουλευτής, αλλά έγινε υφυπουργός.

  • ανώνυμος avatar
   ανώνυμος @ παράθυρο 30/08/2010 13:05:44

   ante 500 kai polloi einai poios toy xezei

 4. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 30/08/2010 13:08:52

  Ψηφίζεις υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ ψηφίζει νεα μείωση μισθού

 5. theod avatar
  theod 30/08/2010 17:50:10

  Φούμο στους Δημάρχους της τρόικας και του ΓΑΠ!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.