#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/03/2012 15:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με το καλημέρα, μαύρη τρύπα 1,35 δισ ευρώ

Η αποτυχία του Προϋπολογισμού τινάζει στον αέρα όλες τις προβλέψεις και αποφάσειςΝέα βόμβα για την ελληνική οικονομία, αποτελούν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2012 καταγράφεται μαύρη τρύπα 1,35 δισ. ευρώ σε σχέση με τα εκτιμηθέντα έσοδα, γεγονός που τινάζει στον αέρα όλες τις προβλέψεις και βάζει τις βάσεις για να αποφασιστούν κι άλλα, πιο σκληρά μέτρα.

Το κίνημα «δεν πληρώνω» πλέον δεν είναι μόδα αλλά υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν να καταβάλουν ΦΠΑ. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ φέρεται να έχουν υποχωρήσει κατά 18%, κι αυτό δείχνει ότι η αγορά έχει πλέον καταρρεύσει και τα ταμεία θα συνεχίσουν να είναι άδεια. Παράλληλα, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις, αυξημένες είναι και οι δαπάνες κατά 395 εκατ. ευρώ κι αυτό δικαιολογείται ως πληρωμές στα νοσοκομεία για παλαιότερες οφειλές.

Η ουσία είναι ότι ο προϋπολογισμός έχει τιναχθεί στον αέρα και θα γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Η απορία είναι, πώς θα περνά η Ελλάδα κάθε τρίμηνο τον έλεγχο της τρόικας προκειμένου να παίρνει τις δόσεις των δανείων;

Όταν έχουν γίνει τόσες θυσίες, έχουν περικοπεί μισθοί και συντάξεις, έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτήσεις σε παιδεία και υγεία, έχουν φύγει χιλιάδες υπάλληλοι και παρ' όλα αυτά οι δαπάνες αυξάνονται, τι να πει κανείς.

Όπως και τι να πει κανείς όταν τα έσοδα μειώνονται δραματικά;

Η ανακοίνωση φυσικά του υπουργείου Οικονομικών είναι εξωραϊσμένη αλλά τι να κάνει ο Βενιζέλος; Αποτυχημένος μέχρι την τελευταία μέρα. Σύμφωνα, λοιπόν με την ανακοίνωση, τα στοιχεία είναι τα εξής:

«Για τον Ιανουάριο 2012, σε ταμειακή τροποποιημένη βάση, το έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 490 εκ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα 33 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.872 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο 2012 και ήταν απολύτως συμβατό με το στόχο (4.795 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012 που ψηφίστηκε από τη Βουλή και συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά την τελευταία επίσκεψή τους.

Η υστέρηση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους λόγω της λήξης της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί το 2011 και στη μείωση των εσόδων από έμμεσους φόρους (κυρίως ΦΠΑ) εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης (περίπου κατά -9.3% σε ετήσια βάση σε πραγματικές τιμές). Εντούτοις, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων καθώς και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του Ιανουαρίου 2012 ανήλθαν στα 5.362 εκατ. ευρώ, απόδοση που ήταν εντός των νέων στόχων του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012 αλλά αυξημένη κατά 395 εκ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011. Οι κύριοι λόγοι της αύξησης σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011 είναι η υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 410 εκ. ευρώ και των μεταβιβάσεων προς τα νοσοκομεία για τακτοποίηση παλαιότερων οφειλών κατά 180 εκ. ευρώ. Η αύξηση των πρωτογενών δαπανών αντανακλά την αύξηση των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 674 εκ. ευρώ με σκοπό την αναπλήρωση της σημαντικής μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές. Η εν λόγω αύξηση υπερκάλυψε τη σημαντική μείωση των υπολοίπων κατηγοριών των πρωτογενών δαπανών κατά 261 εκ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο 2011 που προέκυψε μετά τον εξορθολογισμό της καταναλωτικής και μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου.

Για την αντιμετώπιση της απόκλισης των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού, η Ελληνική Κυβέρνηση συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρεμβάσεις οι οποίες θα περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες κατά 3,2 δισ. ευρώ το 2012 και τις συμπεριέλαβε στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2012».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/03/2012 15:29:15

  Στα νοσοκομεία η βόθρα και στα ασφαλιστικά ταμεία η καταβόθρα.
  Στα πρώτα ρουφούν οι αχόρταγοι ό,τι τρομπάρουν στα δεύτερα οι συνερ-γάτες τους στη Διοίκηση.
  Κλειστό κύκλωμα είναι, μη βλέπετε που κλαίγονται.

 2. petros avatar
  petros 02/03/2012 15:31:19

  Άλλη μια παταγώδης αποτυχία του κ. Βενιζέλου. Και έχει εφαρμοστεί και το χαράτσι στη ΔΕΗ και οι μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Κ. Παπαδήμο, κ. Σαμαρά, πετάξτε τους έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Φτάνει πια με την αθλιότητα και την ανικανότητά τους.
  Δεν καταλαβαίνετε ότι η νέα αποτυχία οδηγεί και σε νέα υφεσιακά μέτρα ;
  Ξεσηκωθείτε. Σταματήστε τους ανίκανους Υπουργούς Οικονομικών. Κρεμάλες και δικαστήρια και δήμευση της περιουσίας τους.

  • ZEN avatar
   ZEN @ petros 02/03/2012 17:45:23

   Η εφορια μου χρωσταει απο περυσι τον Ιουλιο 3.300 ευρω . . . .δεν μου τα δινει πισω....και περιμενει αυτο το βρωμο κρατος να πληρωσω εγω ΕΤΑΚ και ΧΑΡΑΤΣΙ? χαχαχαχαχα

   Πανε αυτα....Δεν πληρωνω 1 δραχμη ξανα στο κρατος....τιποτα ρε παιδι μου μεχρι να βουλιαξει ολο το κολοσυστημα που τα 2 μεγαλα κομματα δημιουργησανε 30 χρονια τωρα....

   Δε θα πληρωσω ΤΙΠΟΤΑ στο κρατος μεχρι να βουλιαξει να τους παρει ολους μαζι του στο πατο της θαλασσας.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ petros 02/03/2012 21:16:31

   Νομίζεις ότι το πρόβλημα είναι ο χοντρός ή ο Παπαδήμος;
   Δυστυχώς δεν είναι!
   Αν ήταν τόσο απλό θα λυνόταν με μιας.

 3. Ραβινος avatar
  Ραβινος 02/03/2012 16:50:54

  Το κακο ειναι οτι σιγα-σιγα παιρνοντας ο χρονος εμπεδωνεται ασυναισθητα η γνωμη οτι συνυπευθυνη για ο,τι κακο ειναι και η ΝΔ η μονη δυναμη ικανη να αντιστρεψει το ρευμα και γι'αυτο φροντιζουν τα εξαπτερυγα ΛΑΟΣ & ΔΥΣΗ καθως και τα κομματα επιστροφης στην εποχη των σπηλαιων ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ,ΔΗΑΡΙ {για το ΠΑΣΟΚ δεν το συζηταω αυτο παει να γινει σαν τις καστες της Ινδιας }!Κατι πρεπει να γινει να ενημερωνεται τουλαχιστον ο λαος για τα βουβουζελια κολπα του ανεκδιηγητου Βενιζελου !Μια πρωτη κινηση κατα την γνωμη μου ειναι να φυγει αυτος που εχει βαλει η ΝΔ στο Υπουργειο Οικονομικων Μουρμουρη νομιζω τον λενε ετσι η αλλιως δεν κανει και τιποτα εκει την γλαστρα του Βενιζελου και του αλλου καππαδοκου Σαχινιδη παιζει !Αμαν αμην πια !

  • νικοςς avatar
   νικοςς @ Ραβινος 02/03/2012 20:58:42

   Ψέμματα είναι Ραβίνε , πως είναι συνυπεύθυνη;
   Δεν ΨΗΦΙΣΕ την μείωση των ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Ασφαλισμένων , που είχαν
   χρυσοπληρώσει (υποχρεωτικά) ΕΙΣΦΟΡΕΣ με ΑΤΟΜΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ
   στο ΙΚΑ (το ασφαλιστικό ταμείο πού πρέπει νά ενσωματωθούν όλα τα άλλα
   μέ τίς ΕΞΟΦΛΗΜΕΝΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ των Ασφαλισμένων τους)
   Δέν ΑΜΕΛΗΣΕ να εξηγήσει στον Ελληνικό Λαό γιατί τα ασφαλιστικά
   ταμεία έχουν ελλείμματα ??

 4. mitsos avatar
  mitsos 02/03/2012 17:13:40

  Ας τριπλασιασουν τους φορους στα τσιγαρα, στην Αγγλια εχει 10 ευρω το πακετο, οπως ειπε και καποιος αναλυτης του Bloomberg εχουμε τα πιο φτηνα τσιγαρα στην Ευρωπη και για αυτο και τους περισσοτερους αναλογικα καπνιστες. Ας πουλησουν και το Ελληνικο και τιποτα αλλα ασημικα να κλεισει η τρυπα. Εαν να χρεωκοπησουμε επρεπε να το κανουμε προπερσι, τωρα που μπηκαμε στα μνημονια, ας συνεχισουμε ετσι μπας και βγει κανενας Γαλλος Ολαντ και μαζι με τον Ιταλο Μοντι καταφερουν την Μερκελ είτε να ανοιξει το πορτοφολι να γινουν επενδυσεις ή να τυπωσει χαρτι αλλα Αμερικη, Αγγλια, Ιαπωνια. Σκεφτεστε τιποτα καλυτερο;

 5. theo1611 avatar
  theo1611 02/03/2012 17:17:36

  Πραγματοποιείται μία βίαιη εσωτερική υποτίμηση και απλά ο χρόνος αντίδρασης των πληττομένων είναι πιό αργός από το ρυθμό με τον οποίο επιβάλλονται οι αλλαγές.

  Από την άλλη πλευρά δεν λαμβάνεται κανένα αντισταθμιστικό μέτρο με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων στο έλλειμμα (π.χ. πάταξη της φοροδιαφυγής, μείωση του Δημοσίου, πάταξη της εισφοροδιαφυγής, κλπ)


  Τι πάει να πει δεν έχω να πληρώσω το ΦΠΑ? Αν τον εισέπραξες και έχεις προστιθέμενη αξία, οφείλεις να τον αποδώσεις. Αν μπαίνεις μέσα μάλλον πρέπει να κλείσεις ή να χρηματοδοτήσεις ή να αναδιοργανώσεις την επιχείρησή σου, αντί να τα φορτώνεις στους συμπολίτες σου προκειμένου να διατηρήσεις ή και να αυξήσεις τα κεκτημένα σου.

 6. δημης avatar
  δημης 03/03/2012 00:22:47

  ΑΑΑΑΑΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΛΑΘΟΥΣ......ΜΟΝΟ ΤΟΣΟ ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΕΞΩ;;;;;;
  ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ..ΘΑ ΕΧΑΣΑΝ (ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ) ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΤΟΥΣ.... (ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ Ο..GAP-GAP)....

 7. ΜΠ avatar
  ΜΠ 03/03/2012 02:59:59

  Χθες βράδυ αργά κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασε το ΣτΕ για το χαράτσι της ΔΕΗ.
  - Η ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε οτι η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει το ρεύμα σε όσους δεν το πληρώσουν
  - 'Εκρινε όμως συνταγματική και νόμιμη την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων
  - Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να κρίνει και πάλι τη συνταγματικότητά του αν το χαράτσι γίνει μόνιμο.
  Επιτέλους, αυτό που περιμέναμε έγινε.
  Αποδομήθηκε η ιδιότητα του συνταγματολόγου Βενιζέλου ως τέτοια. Κοινώς: ότι του φανεί του Λωλοστεφανή δεν περνάει !
  Αχτίδα ελπίδας. Το Σύνταγμα υπάρχει και μας βοηθάει όλους και φυσικά όταν μας βοηθάει συμβαίνει λόγω τήρησής του από τους λειτουργούς του, τους Δικαστές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.