#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/11/2013 18:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με το ζόρι "διαφωνία" Στουρνάρα - ΣταϊκούραΚαι να που ξαφνικά κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση. Μια φράση του Γ. Στουρνάρα χθες στην «Ανατροπή» κι άλλη μια του Χρ. Σταϊκούρα σήμερα στη Βουλή ήταν αρκετή για να δημιουργήσει σχόλια και πικρόχολες αναλύσεις ότι υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των δύο υπουργών

Ο κ. Στουρνάρας είπε χθες ότι νομίζει πως  "είμαστε η τελευταία χώρα στον ΟΟΣΑ που δεν είχε στην ουσία φόρο ακινήτων" και υποστήρισε πως "ο φόρος ακινήτων είναι ο δικαιότερος φόρος και ιδιαίτερα σε μια χώρα που έχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και πολλά έσοδα από τη φοροδιαφυγή επενδύονται σε ακίνητα".

"Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται" είπε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων δεν στηρίζεται στις αντικειμενικές αξίες παρά μόνο ως προς την κατηγοριοποίηση των περιοχών. Υποστήριξε δε πως εάν άλλαζαν τώρα οι αντικειμενικές αξίες, θα έπρεπε η κυβέρνηση να τις μειώσει στα βόρεια προάστια και να τις αυξήσει σε περιοχές όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα.

Ως προς τους φόρους των επιχειρήσεων ο κ. Στουρνάρας, είπε πως οι επιχειρήσεις πληρώνουν τώρα δίκαια, ενώ στο παρελθόν δεν κατέβαλαν όσα πραγματικά έπρεπε. Το αν είναι δίκαιοι οι φόροι στα ακίνητα ή τις επιχειρήσεις μπορεί ο καθένας να το κρίνει και να το κατακρίνει. Αυτά είπε, πάντως, αναφερόμενος κατά κύριο λόγο στην ακίνητη περιουσία και τονίζοντας ότι δεν υπερφορολογείται.

Σήμερα, λοιπόν, από τη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή». Κανείς δεν διαφωνεί επ' αυτού, αφού οι Έλληνες, και μετά τη μείωση των εισοδημάτων τους, πληρώνουν συνεχώς φόρους. Ομοίως και οι επιχειρήσεις. Άλλο όμως αυτό κι άλλο ότι υπάρχει κόντρα Στουρνάρα – Σταϊκούρα για το αν είναι υψηλή η φορολόγηση ή όχι.

Μπορείς να βρεις χίλια δύο λάθη της κυβέρνησης και να ασκήσεις κριτική. Μπορείς να κατηγορήσεις και τον Στουρνάρα και τον Σταϊκούρα και άλλους πολλούς ότι βρίσκονται σε διαφορετικό μήκος κύματος. Όμως, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη διαπραγμάτευση, δεν είναι ότι καλύτερο να «δημιουργούνται» θέματα από το πουθενά.

Και στο κάτω – κάτω, ποιος νοιάζεται αν ο ένας λέει ότι είναι η δίκαιη η φορολογία και ο άλλος ότι δεν είναι; Άλλα είναι τα σοβαρά προβλήματα της χώρας.

Άλλωστε, αν όντως υπάρχει διαφωνία, αυτό κακό κάνει στο οικονομικό επιτελείο, την κυβέρνηση και τη χώρα. Όσοι επιδιώκουν να βάλουν φωτιές το μόνο που κάνουν είναι να παίζουν τα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ και να του δίνουν επιχειρήματα που δεν έχει. Να θυμίσουμε, πάντως, ότι υπήρξε και πριν λίγο καιρό μια εικόνα διαφορετικών απόψεων του κ. Στουρνάρα και του κ. Σταϊκούρα με τον δεύτερο να φέρεται να παρακάμπτει τον υπουργό και να στέλνει e-mail στην τρόικα σχετικά με τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Τότε είχε ειπωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός ποτέ δεν κάνει κάτι χωρίς να ρωτήσει το Μαξίμου, επομένως, ήταν «άδειασμα» του Στουρνάρα.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι παρακάμφθηκε και είπε ότι ήταν εν γνώση του e-mail προς την τρόικα.

Δηλώσεις Στουρνάρα 

Δημοσιογράφος: Ξέρετε, Υπουργέ, έχει προκαλέσει συζήτηση η δήλωσή σας ότι οι Έλληνες δεν είναι υπερφορολογημένοι. Το έχετε ξανασκεφτεί;

Ι. Στουρνάρας: Βεβαίως το έχω ξανασκεφτεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι φόροι στην Ελλάδα, τα έσοδα στην Ελλάδα τα φορολογικά στο επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, είναι χαμηλότερα από την Ευρωζώνη, περίπου 2 εκατοστιαίες μονάδες. Όλοι θέλουμε να μειωθούν οι φόροι και αυτό θα γίνει, όταν δημοσιονομικά αποκτήσουμε τη δυνατότητα αυτή. Πάντως, σήμερα, όπως μιλάμε, το επίπεδο της φορολογίας στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από την Ευρωζώνη. Αυτό ακριβώς σήμαινε η δήλωσή μου αυτή.

Δημοσιογράφος: Όταν, όμως, πάμε σε μία διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία πιέζει για φόρους και εμείς δεχόμαστε ότι είμαστε...

Ι. Στουρνάρας: Δεν πιέζει για φόρους η τρόικα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Anonymous avatar
  Anonymous 26/11/2013 19:11:02

  Διαβάζω από ειδεσιογραφεία
  “Επένδυση της Coca Cola στην Ελλάδα
  Η Αθήνα επελέγη από την μητρική εταιρία της Coca Cola ως έδρα του νέου Citizen Interaction Center (Κέντρο Διαδραστικής Επικοινωνίας Πολιτών)”

  Να, η Ανάπτυξη. Η Ελλάδα ένα διεθνές “Call Cender”
  (Οι κακοπροαίρετοι, να μη τολμήσουν αντικατάσταση του “Cender” με το “Girl”)

 2. George avatar
  George 26/11/2013 20:13:41

  "Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται" Famous last words :-)

 3. διον avatar
  διον 27/11/2013 13:50:37

  George : κρυβε λογια....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.