#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/01/2012 07:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με το αγγλικό δίκαιο θα μπλέξουμε άσχημαΠολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν για το περιβόητο αγγλικό δίκαιο που διέπει σίγουρα τις επίσημες δανειακές συμβάσεις του μνημονίου και όπως όλα δείχνουν έχει «κλειδώσει» στο πρόγραμμα ανταλλαγής-αντικατάστασης ελληνικών ομολόγων, γνωστότερο ως PSI.

Τις προηγούμενες ημέρες Αntinews ενθάρρυνε τον διάλογο,  ζωηρό μάλιστα, γύρω από αυτό το φλέγον κεφάλαιο της ελληνικής δανειοδότησης, δεδομένου ότι πρόκειται για δεσμεύσεις που αφορούν το μέλλον όχι της επόμενης γενιάς, αλλά και πολλών ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αυταπόδεικτα στοιχεία που καθιστούν  την επιλογή του αγγλικού δικαίου μεγίστη υποχώρηση, καθώς αντικειμενικά ναρκοθετούν την θέση του δανειζόμενου έναντι του δανειστή.

Η συζήτηση θα είχε ακαδημαικό ίσως χαρακτήρα, αν το επίπεδο του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, ήταν τέτοιο που θα επέτρεπε την οποιαδήποτε αισιοδοξία για την μελλοντική διαχείριση και εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Παρά την παρέμβαση των ξένων θεσμικών δανειστών(Βλέπε Γερμανία και ΙΜF) το PSI, όλα δείχνουν ότι θα γίνει τελικά στο επίπεδο της απομείωσης 50% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων(face value) και με μεσοσταθμικό επιτόκιο πέριξ του 4%, που σύμφωνα με τους λιγότερο αισιόδοξους αναλυτές(και είναι πολλοί και έγκυροι αυτοί), προδιαγράφει νομοτελειακά ανάγκη για νέο κούρεμα στο ελληνικό χρέος σε βάθος διετίας!

Το νομικό status των νέων ομολόγων επομένως, που θα αντιστοιχούν στο 35% της ονομαστικής αξίας των παλαιών, αναδεικνύεται σε λυδία λίθο του εγχειρήματος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, γιατί χωρίς αμφιβολία δεν επιτρέπει την επίκληση μιας «δεύτερης ευκαιρίας» στο μέλλον.

Σε απλά ελληνικά και για να εξηγούμαστε. Αφής στιγμής φτάσαμε στην απευκταία εκδοχή του «κουρέματος», αυτό πρέπει να γίνει στην πληρέστερη δυνατή μορφή.  «Επιτυχημένο PSI» είναι αυτό που εγγυάται ότι δεν θα χρειαστεί άλλο «κούρεμα» στο μέλλον. Και στην περίπτωση μας, αυτό δεν ισχύει...

Το νομικό καθεστώς των νέων ομολόγων επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό και για να μην έχουμε αυταπάτες, πρέπει να ξέρουμε τα εξής:

1. Προκειμένου να καταστήσουν ελκυστικό το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, οι νομικοί σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα το Νεουρκέζικο δικηγορικό γραφείο, Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton που ειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις εθνικών χρεών, οργάνωσε την «νομική θωράκιση» των νέων ομολόγων, ώστε να προσφέρουν την μεγαλύτερη δυνατή εγγύηση στον πιστωτή.

2. Το αγγλικό δίκαιο, στο οποίο κατα τα φαινόμενα θα υπαχθούν τα νέα ομόλογα, προσφέρει την μεγαλύτερη δυνατή νομική κάλυψη στον πιστωτή και επ΄αυτου δεν χωρά καμία απολύτως αμφιβολία. Επι της ουσίας μάλιστα, αίρει πλήρως τα δικαιώματα ασυλίας του δανειζόμενου, εν προκειμένω ελληνικού κράτους, και καθιστά τις απαιτήσεις των δανειστών εκτελεστές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

3. Η γραμμή άμυνας περί «δικαίου αναγκαστικής εκτέλεσης» που θα περνάει, υποτίθεται, από τα ελληνικά δικαστήρια είναι απολύτως αδύναμη, αφού θα είναι τόσο «κρυστάλινη», η τεκμηρίωση της αξίωσης του πιστωτή, ώστε το οποιοδήποτε ελληνικό δικαστήριο, αν κληθεί να γνωμοδοτήσει, δεν θα μπορεί να αγνοήσει τα νομικά δεδομένα και να συνηγορήσει υπέρ του δανειζόμενου με...εθνικο-πατριωτικά κριτήρια.

4. Σε κάθε περίπτωση οι ξένοι ομολογιούχοι, δεν διεκδικούν τυχαία, την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο και δεν θα αποτελούσε αυτό κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης, αν μπορούσε εύκολα να «ακυρωθεί» μία εντολή κατάσχεσης από τα ντόπια δικαστήρια.

5. Αποτελεί μύθο επίσης ο ισχυρισμός ότι οι ξένοι πιστωτές δεν θα μπορέσουν να προβούν σε αναγκαστική εκτέλεση κατασχετικών πράξεων γιατί θα τους πούμε...this is Sparta!  Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν, αρχαιολογικά μνημεία, δημόσιες παραλίες, δάση ή...νησιά. Οτιδήποτε όμως υπάρχει εγγεγραμμένο στο περίφημο ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας προσφέρεται προς δυνητική κατάσχεση! Θυμίζουμε δε, ότι με ολόκληρο άρθρο του πολυνομοσχεδίου, στο Ταμείο εκτός από τις ΔΕΚΟ και τα διάφορα φιλέτα τύπου Ελληνικό, στο Ταμείο περνάει και ολόκληρη η καταγεγραμμένη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου(κτίρια, οικόπεδα κλπ).

6. Σε κάθε περίπτωση το αγγλικό δίκαιο ευνοεί όλων των ειδών τις διεκδικήσεις επί ελληνικής δημόσιας περιουσίας και κανείς δεν έχει όρεξη να βάλει υποθήκη την ελληνική γή, ακόμη και τις πολύπαθες ΔΕΚΟ που στηρίχτηκαν με τον ιδρώτα του Ελληνα φορολογούμενου.

7. Με το αγγλικό δίκαιο μπλέξαμε. Τελεία και Παύλα! Επομένως το κούρεμα πρέπει να είναι σε τέτοιο βάθος ώστε να εγγυάται ότι το ελληνικό κράτος δεν θα χρειαστεί να προβεί σε αθέτηση πληρωμών στο άμεσο μέλλον. Αλλιώς την βάψαμε. Γιατί με τα ομόλογα των ιδιωτών στο βρετανικό δίκαιο, θα είναι αδύνατο να «ξανακουρέψουμε» χωρίς ορατό κίνδυνο να βγούν στο σφυρί σημαντικά τμήματα της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.

Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να «τζογάρει» νομικά την τύχη ελληνικών κρατικών κεφαλαίων, ας είναι έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες σε περίπτωση...στραβοπατήματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos karas avatar
  nikos karas 21/01/2012 07:48:59

  αφου θα μπλεξουμε ασχημα η ν.δ γιατι επιμενει; δεν υπαρχει αλλος δρομος;

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 21/01/2012 08:06:12

  Εύγε, αγαπητέ! Παίρνεις ξεκάθαρη θέση και αυτό σε τιμά.

  • Κωσταντινος Π. avatar
   Κωσταντινος Π. @ Διογένης 21/01/2012 08:40:00

   παντα ειχε ξεκαθαρη θεση!
   ειναι το μονο σαιτ στη χωρα μας που βαζει τετοιους προβληματισμους και αναδεικνυει τα "ψιλα" γραμματα, τις "υποσημειωσεις" σε καθε θεμα!

   Φανατικα Antinews!!!!!!!!!

 3. Γιώργος avatar
  Γιώργος 21/01/2012 08:13:33

  Πιο απλά καλές βουτίες στα γαλάζια νερά της Καραϊβικής θάλασσας....

 4. Pluto avatar
  Pluto 21/01/2012 08:33:15

  (Προσ)εύχομαι να σας διαβάζουν καί λαμβάνουν υπ` όψιν στην Συγγρού!! Γιατί το μέλλον της χώρας εξαρτάται από τις σημερινές αποφάσεις της ηγεσίας της ΝΔ περισσότερο από ποτέ!
  Δεν μπορεί να μη συνυπολογίζουν τόσο οι κάτοχοι των ομολόγων που εκπροσωπεί ο Dalara,όσο καί οι Γερμανοί καί το ΔΝΤ πως η Κυβέρνηση Παπαδήμου μετατρέπεται ραγδαία σε Κυβέρνηση υποδίκων.Οτι δηλ.οιαδήποτε συμφωνία την οποία δεν θα συνυπογράψει ο Αντώνης έχει μηδενικές πιθανότητες εφαρμογής....
  Ας σκεφθούμε καί το εξής,διόλου απίθανο ενδεχόμενο:
  να ανακοινωθεί επί της αρχής σήμερα η όποια συμφωνία γιά το PSI καί μετά, λόγω κατάρρευσης της Κυβέρνησης (αλλά ταυτόχρονα καί λόγω δυσπιστίας πάρα πολλών κατόχων ομολόγων να την υλοποιήσουν αυτή την συμφωνία,αποδεχόμενοι τα νέα ομόλογα παρά τις όποιες εγγυήσεις ,ενόσω δεν ξεκαθαρίζει στοιχειωδώς το ζήτημα της Κυβέρνησης στην Ελλάδα) να πάει η διαπραγμάτευση καί σύναψη της δανειακής μετά τις (άμεσες πλέον)εκλογές.
  Στην περίπτωση αυτή θα ήταν ωφέλιμο καί σκόπιμο για την Ελλάδα να παραπεμφθεί μετεκλογικώς καί η συμφωνία γιά το PSI.
  Καί αν χρεοκοπήσουμε στις 21 Μαρτίου;; Η βρεγμένη Ελλάδα θα χάσει σ` αυτή την περίπτωση πολλά αλλά πάντως λιγότερα της στεγνής Γερμανίας , γιατί τότε θα κλυδωνισθεί --ίσως ανεπανόρθωτα-- η παραπαίουσα Ευρωζώνη.Συνεπώς, μάλλον θα προτιμήσουν να μας καλύψουν προχείρως τα 15,8 δισ του ομολόγου που λήγει στις 20 Μάρτη....
  Κοντολογίς, καλύτερα να τσακιστούμε αποτολμώντας το ρίσκο της σωτηρίας μας παρά ν` αυτοκτονήσουμε με το κώνειο (PSI) που μας τείνουν!

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ Pluto 21/01/2012 09:14:17

   Pluto και Κakophonix σαν ...Ρουμπινί ακούγεστε!
   Θα κάνατε μια χαρά καριέρα στο Χόλυγουντ ως σεναριογράφοι καταστροφής!

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ Αδέξιος Δεξιός 21/01/2012 18:01:09

    Ρε μπας και είναι ο Καψής;

 5. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 21/01/2012 08:36:21

  Το άρθρο 7 του πολυνομοσχεδίου σε αυτό αναφέρεται: δίδεται η δυνατότητα εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής. Θα πρέπει να τοσκεφθούν πολύ καλά όσοι αποφασίσουν να το ψηφίσουν.

 6. dosilhthos avatar
  dosilhthos 21/01/2012 08:38:12

  συμφωνώ απόλυτα να υπαχθούμε στο αγγλικο δικαιο...με την προϋποθεση να υπαχθούν με νομο του διεθνούς δικακαστηρίου πχ της Χαγης του ΟΗΕ η καποιου αλλου οργανισμου,δεν ειμαι νομικος να γνωριζω,(αγανακτισμενος ειμαι)στο νομο της Σαρίας.... ολοι οσοι ασελγησαν πανω στο κορμι της πατριδας μας και το δικό μας.... και να προβλεφθεί με νομο στο συνταγμα της ελλαδος οτι οποιος εκτελει καποιο απο τα λαμογια αυτα θα απολαμβανει αυτός και οι απογονοι του μεχρι τριτης γενιας τιμες ολυμπιονικη...αι στο ..... κοπριτες..επισης να δοθει χαρη στον κ. Κουφοντίνα και ενα σαρανταπενταρι

 7. kakofonix avatar
  kakofonix 21/01/2012 08:41:52

  Με το PSI το κούρεμα ουσιαστικά είναι 30% (στο σύνολο του χρέους) όταν όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν σε ένα 80 - 90 προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Ακόμα και αν πετύχαινε η εφαρμογή του, θα περνούσαμε σε νέο στάδιο αβεβαιότητας, ύφεσης, λιτότητας, απλά περιμένοντας ένα νέο κούρεμα, το οποίο όμως θα γινόταν υπό Αγγλικό δίκαιο, δηλαδή θα ήταν καταστροφικό. Πρέπει επιτέλους να πιάσουμε πάτο.

 8. Αλέξανδρος Αρβανιτάκης avatar
  Αλέξανδρος Αρβανιτάκης 21/01/2012 08:46:03

  Υπάρχουν δύο τρόποι να ξεμπλέξουμε, ακόμα και με αγγλικό δίκαιο:
  1. η μείωση του χρέους και το επιτόκιο των νέων ομολόγων να επιτρέπει τη δραστική μείωση των τόκων που πληρώνει σήμερα η Ελλάδα (ξεπέρασαν τα 17 δις ευρώ το χρόνο από 12 δις το 2009). Το κούρεμα μας παρέχει αυτή τη στιγμή τον περιορισμό των τόκων σε επίπεδο χαμηλότερο ούτως ώστε να μπορούμε να το εξυπηρετούμε;
  2. να μας επιτραπεί να υιοθετήσουμε μια αναπτυξιακή πολιτική, με λίγα λόγια να τροποποιηθεί το μείγμα οικονομικής πολιτικής, το Μνημόνιο. Η Τρόικα έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα αλλαγής μείγματος; Την ενδιαφέρει να μπορέσει η Ελλάδα να ορθοποδήσει ώστε να πάρει τα χρήματα που έχει δανείσει τη χώρα μας; Το σίγουρο είναι ότι η πατρίδα έχει αδρανές δυναμικό πελώριο, που επιτρέπει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όχι όμως με ΦΠΑ 23% κλπ.
  Με μείωση τόκων και ισχυρή ανάπτυξη δεν πρέπει να φοβόμαστε ακομα και το αγγλικό δίκαιο, κατά την ταπεινή μου άποψη.
  Απο την άλλη δεν μπορεί η κεντρική εναλλακτική που εστιάζουμε και ποντάρουμε να είναι ένα νέο κούρεμα. Η χώρα πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, δεν υπάρχει μόνο το δημόσιο χρέος, υπάρχει και μια ιδιωτική αγορά που πρέπει να μπορεί να δανειστεί ή να προσελκύσει ρευστότητα και επενδύσεις.
  Καταληκτικά, το καίριο παραμένει η τροποποίηση του Μνημονίου.

 9. siakkas avatar
  siakkas 21/01/2012 09:03:46

  Εύγε στο antinews.
  Τώρα και σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις να δούμε αν εισπράξει το "εύγε" και την ψήφο των πολιτών η Νεα Δημοκρατία.
  Μιλάμε και διαπραγματεύονται για μια ΝΕΑ δανειακή σύμβαση που είναι αποτέλεσμα της ΜΗ βιώσιμης πρώτης δανειακής σύμβασης που είναι αποτέλεσμα χαλκευμένων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ απο τους πολιτικούς προϊσταμένους.
  Χθες ο σεβαστός καθ' όλα φάκτορας προέτρεπε την "τακτική" αντιμετώπιση του ειδεχθούς εγκλήματος από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας διότι δεν είναι εξωκοινοβουλευτικό κόμμα και ότι ελοχεύει ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί η ενέργεια των εισαγγελέων ως υποκινούμενη κίνηση.
  Λέω!! Μήπως πρέπει να πάει το Άλογο μπροστά από την άμαξα; ΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;

  • factorx avatar
   factorx @ siakkas 21/01/2012 12:53:07

   Εγώ δεν σε έβρισα. Άκου "σεβαστός"!!!!

   • siakkas avatar
    siakkas @ factorx 21/01/2012 14:10:22

    Έχετε τα διπλά χρόνια περίπου
    μας έχεις μέσω διαλόγου ενήμερους και με ορθό λόγο προβληματισμένους πως να σας αποκαλέσω!!
    "αιρετικός" της ενημέρωσης, τότε με την αρχαία έννοια της λέξης.

 10. Αδέξιος Δεξιός avatar
  Αδέξιος Δεξιός 21/01/2012 09:11:30

  Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά και ας με διορθώσει ο αρθρογράφος:
  Αν το κούρεμα είναι ...βαθύ και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τότε δεν μας απασχολεί το αγγλικό δίκαιο.
  Σωστά;
  Θα παρακαλούσα μια απάντηση.
  Γιατί ο ...Κακοφωνίξ κοντεύει να με πείσει να αρχίσω πρόβες ....αυτοκτονίας επειδή λέει πως ό,τι και να κάνουμε θα πάμε ....άπατοι.

  • Κατερινα avatar
   Κατερινα @ Αδέξιος Δεξιός 21/01/2012 09:35:58

   δεν ειμαι ο αρθρογραφος, αλλα πολυ σωστα, αν το κουρεμα ειναι τοσο βαθυ που εξασφαλιζεται η βιωσιμοτητα του ελληνικου χρεους, αφ΄ενος απο το κουρεμα και αφ' ετερου απο την ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ δεν εχει καμμια σημασια η ... προελευση του δικαιου!
   στην παραπανω περιπτωση και της... Ζουαζιλανδης να ειναι το δικαιο ειναι απολυτως αδιαφορο.

   αν κατανοω τον κακοφωνιξ, και μερικως συμμεριζομαι το "αγχος" του, ειναι η επικειμενη αναπτυξη σε μια χωρα με απολυτα διαλυμμενη οικονομια, εκεινη η παραμετρος που καθοριζει τα παντα.
   και αν αυτη δεν υπαρξει, και ειμαστε στο αγγλικο δικαιο, τοτε χαιρετα μας τον ... πλατανο!
   δεν ειναι πεσιμισμος, αλλα λογικο σκεπτικο με ολα αυτα που βλεπουμε και βιωνουμε τα δυο τελευταια χρονια.

   • Αδέξιος Δεξιός avatar
    Αδέξιος Δεξιός @ Κατερινα 21/01/2012 09:50:58

    Θα ήσουν μια χαρά αρθρογράφος!
    Ο Κακοφωνίξ δεν έχει ...άγχος! Απλώς του αρέσει να μας ...τρομάζει με τα σενάρια καταστροφής που γράφει ο ...αθεόφοβος! Περιμένω ο αριστούργημά του για τις ....ημέρες αποκάλυψης!
    Τέλος, αν αυτό το διαλυμένο κράτος δεν πάρει μπροστά και το δίκαιο του ...Κακοφωνίξ να ισχύει στα ελληνικά ομόλογα, πάλι θα πάμε κατά διαόλου!

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Αδέξιος Δεξιός 21/01/2012 13:47:48

   Πες τον "κοκοφοινίξ" και θα κάνεις και grand premier, μετά τις πρόβες σου!!!

   Με το συμπάθειο και εκτίμηση!

   • Ιεροφάντης avatar
    Ιεροφάντης @ Σταύρος 21/01/2012 14:55:51

    Άσε Σταύρο, την παραποίηση του nick του Κακοφωνίξ, κατά το Κοκοφοίνιξ, την έχω καπαρώσει εδώ και καιρό. Διαλόγους ολόκληρους έκανα μαζί του παραποιώντας το όνομά του. Και ήμουν σίγουρος ότι τον προσφωνούσα και σωστά...!

    Χαχαχαχα

    • Σταύρος avatar
     Σταύρος @ Ιεροφάντης 21/01/2012 15:56:08

     !!! :)
     Αν υπάρχει επίπεδο βρε παιδί μου...

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Αδέξιος Δεξιός 21/01/2012 18:15:13

   Πάμε πάλι:

   Βρισκόμαστε ενώπιον δύο δυσάρεστων επιλογών:
   1. PSI
   2. Hard Default
   Η πρώτη συνοδεύεται με Αγγλικό δίκαιο κατά απαίτηση των πιστωτών και καθώς αυτοί ‘εθελοντικά’’ μας κάνουν τη χάρη να μας χαρίσουν τα φέσια, όπως γλαφυρότατα ανέλυσε και ο άριστος χτες.

   Στη δεύτερη επιλογή η διαδικασία δεν έχει εθελοντικό χαρακτήρα και εκτελείται με νομοθετική ρύθμιση (ελληνικό δίκαιο) σε μεγάλο βάθος (80 – 90%).

   • Αδέξιος Δεξιός avatar
    Αδέξιος Δεξιός @ kakofonix 21/01/2012 18:45:31

    εσύ είσαι υπέρ του hard default;

 11. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 21/01/2012 09:25:47

  Δεν πάμε καθόλου Καλά στηριξαμε κ´ στηρίζουμε τον αντωνη ελπίζουμε όλοι μας πιστεύω να δικαιωσητην εμπιστοσύνη μας

 12. k avatar
  k 21/01/2012 09:29:47

  ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΟΥΣ 70 ΔΙΣ ΕΥΡΩ 35ΕΤΙΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ??? ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ . ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ 190 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.

  • Απογοήτευση avatar
   Απογοήτευση @ k 21/01/2012 09:42:03

   Ομερτά. Αυτά είναι κάτω από το χαλί. Θα μας απασχολήσουν αργότερα,όχι και πολύ, αν υπάρχουμε ως κράτος.

 13. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/01/2012 09:48:36

  Aκόμα και η συζήτηση περί υπαγωγής σε αγγλικό δίκαιο είναι ομολογία παραχώρησης της όποιας εναπομείνασας εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας.

  Το Αντινιους το διαβάζουν.

  Το θέμα είναι αν εισακούεται ή εάν αφήνουν να εισακουσθεί.

  Διότι, οι φηντανάκηδες ΛΣΕ τρών, ΛΣΕ μολογάν...

  Και για ποια ομόλογα μιλάμε και για ποιους κατόχους; Και για ποιο χρέος; Αυτό που αυξάνεται τεχνητά με κάθε διακράτηση;

  Το χρέος έχει αλλάξει 100 φορές χέρια.

  Ουδεμία διαφορά έχει από το τοκογλυφικό κύκλωμα της Σαλόνικας, απλά εδώ έχουν σφραγίδα ΧΑΡΒΑΤ (των καρχαριών αποφοίτων... CEO's των vulture funds)

 14. ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
  ΟΔΥΣΣΕΑΣ 21/01/2012 09:48:52

  Aκριβώς!!!! Μπλέκουμε πολύ άσχημα και επικίνδυνα. Και με δεδομένη την επιβολή του δικαίου των ισχυρών, τετέλεστε....
  Μπράβο που ξεκαθαρίζετε τη θέση σας, γιατί με μυοχαλαρωτικά αρθράκια και παυσίπονα σχόλια-ευχέλαια περί...... αντιμετώπισης των λωποδυτών τοκογλύφων κατόπιν εορτής, απλά παραμυθιαζόμαστε και ματαιοπονούμε.
  Το παιχνίδι παίζεται τώρα. Μετά θα είναι πολύ αργά, ως συνήθως, για δάκρυα.

 15. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 21/01/2012 10:01:16

  Όταν η Γερμανία δεν πλήρωσε τις αποζημιώσεις του Α΄ΠΠ που διέπονταν από ανάλογο δίκαιο,εισέβαλε ο Γαλικός Στρατός και κατέσχεσε τα αποθέματα άνθρακα,οδηγώντας τους Γερμανούς στην απόλυτη εξαθλίωση.
  Βέβαια οι Γερμανοί έχασαν έναν πόλεμο,εμείς που νικηθήκαμε και μας κατάντησαν έτσι ο ΓΑΠ με τον Μπένυ;
  Αναλογιστείτε τι μας περιμένει!

 16. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 21/01/2012 10:04:24

  Επειδή από χθές το βράδυ επιχειρούν να στήσουν ένα σκηνικό ...επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το PSI (ο μεν Βενιζέλος για να ...διασωθεί πολιτικά μετά από τόσες και απανωτές αποτυχίες και ο Παπαδήμος για να ...δικαιολογήσει την επιλογή του), ας είναι έτοιμοι εκεί στη Συγγρού.
  Αν η συμφωνία δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε βάθος χρόνου, θα πρόκειται για έναν ακόμα από τους γνωστούς ...θριάμβους που είχε συνηθίσει να μας παρουσιάζει η κυβέρνηση Παπανδρέου.
  Το δεύτερο είναι, πώς αν εφεξής δεν δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, τα όποια οφέλη, θα είναι πρόσκαιρα.
  Και έμφαση στην ανάπτυξη σημαίνει εγκατάλειψη της καταστροφικής συνταγής του Μνημονίου!
  Το είπε ακόμα και ο Σημίτης!

 17. Geros avatar
  Geros 21/01/2012 10:09:38

  Νομίζω υπάρχει ένας παράγοντας που τείνουμε να υποτιμάμε στο θέμα του δικαίου των ομολόγων , αυτός είναι ο διπλωματικός. Καλές οι νομικές αναλύσεις , καλές οι οικονομικές αλλά σε περίπτωση χρεοκοπίας το παιχνίδι θα παιχτεί κυρίως στο διπλωματικό πεδίο. Τι μεγαλύτερη απόδειξη θέλετε για αυτό από το ότι όλες οι συμφωνίες μέχρι τώρα από την αρχή της κρίσης καταπατήθηκαν , γίναν άχρηστα χαρτιά και αντικαταστήθηκαν με άλλες? Πριν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών άρχισαν να μιλάνε κάθε φορά για αλλαγές. Τι κολλάτε σε αυτή την υπογραφή? Ας μην απομονωθούμε εμείς και θα έχει την τύχη των προηγουμένων.
  Το Αγγλικό δίκαιο επιμένω είναι θέμα ελαχίστης σημασίας , η δανειστές το θέτουν στο τραπέζι (δεν το θέτουν ως απαράβατο όρο όπως λένε μερικοί) γιατί σε περίπτωση Ελληνικής αυτοκτονίας (πλήρους εθελοντικής της απομόνωσης) το Αγγλικό δίκαιο τους δίνει περισσότερες δυνατότητες στην μακροχρόνια δικαστική διαμάχη που θα ακολουθήσει.
  Εμείς γιατί να το κάνουμε τόσο τεράστιο θέμα? Το θέμα να το κυνηγήσουν αυτοί που θέλουν μια Ελλάδα απομονωμένη , χωρίς συμμάχους , που βαράει γροθιές στο μαχαίρι και όποιον πάρει ο χάρος. Σε περίπτωση που η αριστερά μπει στα πράγματα θα μας οδηγήσει σε απόλυτη απομόνωση οπότε το θέμα του δικαίου την νοιάζει , εμάς τι μας νοιάζει? Εμείς είμαστε το κόμμα των νοικοκυραίων , ή μήπως δεν είμαστε?

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Geros 21/01/2012 11:28:53

   "Εμείς είμαστε το κόμμα των νοικοκυραίων , ή μήπως δεν είμαστε?"
   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Καλά τι ρατσισμός είναι αυτός;
   Αν καταλαβαίνω καλά, αν κάποιος μένει στο Πέραμα, εργάζεται στη ναυπηγοεπισκευαστική βάση, έχει 4 παιδιά και χύνει ιδρώτα καθημερινά για να τα μεγαλώσει, δεν είναι νοικοκύρης αν δεν ανήκει στη ΝΔ, αλλά είναι αριστερός....

   Αν αυτό είναι το σκεπτικό σου, τα θερμά μου .... συλληπητήρια

   Για μένα τα κόμματα θα πρέπει ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές να υπηρετούν τη πατρίδα, τη κοινωνία και τη δημοκρατία.

   • Geros avatar
    Geros @ Αρματιστής 21/01/2012 11:59:51

    Αν πιστεύει στην ανατροπή χωρίς να προτείνει ρεαλιστική εναλλακτική , αν πιστεύει στο "πρώτα γκρεμίζω και μετά βλέπουμε" (σαν την ΑΕΚ ένα πράγμα), δεν με νοιάζει αν είναι από Κερατσίνι ή από Εκάλη , για εμένα νοικοκύρης δεν είναι. Εσύ πρώτα θα γκρέμιζες το σπίτι σου και μετά θα σκεφτόσουν που θα κοιμηθούν τα παιδιά σου ή το ανάποδο? Έτσι και με την πατρίδα , πρώτα βρίσκω που θα κοιμηθούν τα παιδιά μου και μετά γκρεμίζω το σύστημα , αλλιώς συγγνώμη αλλα δεν μπορώ να λέγομαι νοικοκύρης.
    Η ΝΔ είναι αναμφισβήτητα το κόμμα των νοικοκυραίων αλλα ποτε δεν υπονόησε κανείς ότι όποιος δεν είναι ΝΔ δεν είναι νοικοκύρης , αντίθετα με την αριστερά που προσπαθεί να μονοπωλήσει το "δημοκράτης" και το "προοδευτικός"

    • TopGunZ avatar
     TopGunZ @ Geros 21/01/2012 13:10:29

     Εκτός του ότι θέλω να συμφωνήσω με την ανάλυσή σας περί νοικοκυραίων, θέλω να σας συγχαρώ και για το θέμα που αναδείξατε περί της απομόνωσης. Σε ανύποπτο χρόνο, πολλές φορές έχω γράψει ότι η βασική επιδίωξή μας είναι να παραμείνουμε στο παιχνίδι και να αφήσουμε τις γροθιές στα μαχαίρια και άλλα όψιμα πατριωτικά σε επίδοξους κομματάρχες του στυλ της δεκαετίας του '50. Η τακτική υποχώρηση που σου δίνει άλλη μια μέρα μάχης είναι θεμιτή (βλέπε Αγγλικό δίκαιο), όταν σε οδηγεί όμως σε εμφανή ενέδρα του εχθρού είναι προδοσία (βλέπε Αγγλικό δίκαιο σε συνδυασμό με εξόφθαλμα μη βιώσιμους όρους).

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ Geros 21/01/2012 13:29:23

     Εγώ αντίθετα πιστεύω, ότι κανένα από τα δύο μεγάλα (;) κόμματα που κυβέρνησαν το τόπο τα τελευταία 37 χρόνια δεν δικαιούται το τίτλο "κόμμα των νοικοκυραίων". Πως θα το κάνουμε δηλαδή; Είναι νοικοκυραίοι τα μέλη και δεν είναι οι ηγέτες των κομμάτων; Διότι οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων και λέγοντας ηγεσίες εννοώ όλους όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, άσκησαν εξουσία, μόνο νοικοκύρηδες δεν ήσαν. Απέτυχαν να νοικοκυρέψουν το κράτος. Και οι "σοσιαλιστές" και οι "νοικοκυραίοι" και οι "εκσυγχρονιστές" και οι "επανιδρυτές" και ο μέγας οραματιστής. Καλά αυτός ήταν που ήταν για τα μπάζα... Όλοι μα όλοι, αντιμετώπισαν το κράτος ως λάφυρο... Ας αφήσουμε λοιπόν τη πλάκα για το κόμμα των νοικοκυραίων.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Geros 21/01/2012 18:47:57

   Δεν θα διαφωνήσω επί της ουσίας, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι η διπλωματία δε χαρίζει χρέη. Επιπλέον μπορεί η απομόνωση στην οποία αναφέρεστε να προκύψει από ατύχημα (διάλυση ευρωζώνης) και όχι από επιλογή (από επιλογή δεν θα προκύψει ποτέ). Ίσως υποτιμάτε το θέμα του δικαίου, αλλά δεν είστε ο μόνος. Το υποτιμάω και εγώ, γιατί οσμίζομαι ότι το PSI πάει άπατο!

   • Γιαννης Ν. avatar
    Γιαννης Ν. @ kakofonix 22/01/2012 02:12:31

    Επιτέλους βρήκα και κάτι να διαφωνήσω μαζί σου Κακοφωνίξ !!! Η διπλωματία είναι που και χρέη χαρίζει και δάνεια με ευνοϊκούς όρους φέρνει και επενδύσεις προωθεί και αναπτυξιακούς στόχους επιτυγχάνει.
    (Αν είχαμε ζητήσει δάνειο από τη Ρωσία (όπως έκανε η Κύπρος) δεν θα είχαμε μπει καν στο Μνημόνιο).
    Επίσης ο απομονωτισμός προκύπτει όταν πάσχει η διπλωματία σου. Αν διαλυθεί η Ευρωζώνη δεν χάθηκε ο κόσμος . Υπάρχουν τα Βαλκάνια , η Β. Αφρική , η Ρωσία και εγγύς και άπω Ανατολή που θα μπορούσαν να μας εξασφαλίσουν και επενδύσεις και ανάπτυξη και τελικά να μας βγάλουν από την κρίση . Αλλά χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και διπλωματία.

 18. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 21/01/2012 10:21:17

  Απειλή μονομερούς στάσης πληρωμών. Όποιος θέλει έξτρα εξασφαλίσεις για τα ανταλλασσόμενα ομόλογα ας μην τις ζητάει με την υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο, υπάρχουν και τα CDS τα ασφάλιστρα κινδύνου μη αποπληρωμής του ομολογιούχου δανειστή

 19. Τι εννοούμε όταν λέμε, ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ; avatar
  Τι εννοούμε όταν λέμε, ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ; 21/01/2012 10:44:20

  Καλημέρα. Βιώσιμο χρέος αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα σημαίνει φτώχεια για ένα απελπιστικά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες όπως διατροφή, θέρμανση, πληρωμή τιμολογίων ρεύματος, νερού, τηλεφώνου κλπ. Γιατί ας δεχτούμε πως η Ελλάδα πρέπει να ζει με αυτά που βγάζει αλλά όταν από αυτά ένα μεγάλο μέρος πάει σε δάνεια και τόκους, η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο τραγική. Βέβαια υπάρχει η μαγική λέξη ανάπτυξη που έχει πέραν του γεγονότος πως έχει καταντήσει σαν τον παπά (εδώ παπάς, εκεί παπάς-που είναι ο παπάς;) είναι πλέον διάχυτη η αίσθηση πως αν ποτέ υπάρξει ανάπτυξη θα γίνει με όρους που θα ευνοούν λίγους. Για τους υπόλοιπους μπορεί να συνεπάγεται δουλειά αλλά με μισθούς επιπέδου επιδόματος ανεργείας. Το τραγικότερο όλων είναι πως σε ετούτες τις ώρες ο πολύς κόσμος, ο λαός δηλαδή, αισθάνεται αφημένος στην μοίρα του μέσα στον λάκκο των λεόντων. Οι περισσότεροι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν και ήδη το κάνουν. Το βλέπω γύρω μου και είναι από τα πράγματα που σε κάνουν να αντλείς αισιοδοξία. Αλλά η μάχη που δίνουν πολλοί από αυτούς είναι τόσο άνιση και αν επρόκειτο για πραγματικό πόλεμο θα μιλούσαμε τώρα για κολάσιμα εγκλήματα πολέμου. Και για να μιλήσω με την γλώσσα σας κε Παπαδήμο, η ανέχεια και η εξαθλίωση του κόσμου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί πολιτική επιλογή. Πόσοι δηλαδή θα πρέπει να πέσουν στα χέρια του Μινώταυρου για να σωθεί αυτή η χώρα. Κι όταν μιλάμε για σωτηρία της Ελλάδας, αναρωτιέμαι, στην έννοια αυτή χωράνε όλοι οι Έλληνες ή μήπως κάποιοι πρέπει να πέσουν οπωσδήποτε έξω από το σκάφος;

  • Γιαννης Ν. avatar
   Γιαννης Ν. @ Τι εννοούμε όταν λέμε, ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ; 22/01/2012 02:15:00

   Συγχαρητήρια !!!!!! Προσυπογράφω

 20. Ελληνίς avatar
  Ελληνίς 21/01/2012 10:53:49

  Αν υπογραψουν το PSI στο αγγλικο δικαιο , αυτοματως και η νεα δανειακη παει με αγγλικο δικαιο!!!
  Δεμενοι χειροποδαρα ή ετσι ή αλλιως!!!
  Θα τους αφησουμε να το κανουν???

 21. στεφανος γραγας avatar
  στεφανος γραγας 21/01/2012 11:04:17

  επιτελους, ξεκαθαρη θεση και σταση...αυτη ειναι η αληθεια που αναφερεται στο κειμενο...εχω δε να υπερθεματισω σε οσα αναφερει ο κακοφωνιξ σε σχεση με το κουρεμα που μονο κουρεμα δεν ειναι στη πραγματικοτητα....μονο σεναρια καταστροφης δεν ειναι οσα γραφει....λυπαμαι αλλα θα σας στεναχωρησω λεγοντας οτι και η ΝΔ θα τα ψηφισει ολα αυτα..δυστυχως...καλημερα σας

 22. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 21/01/2012 11:04:38

  Eπιτέλους! Σαφής και κρυστάλινη η τοποθέτηση του Αντι για το αγγλικό δίκαιο. Τόσες μέρες μας είχατε...τρομάξει. Είναι πολύ σοβαρή η πρόνοια του άρθρου 7 στο πολυνομοσχέδιο(που είχε προ ημερών αναδείξει ως πρώτο θέμα ο Ελ. Τύπος). Στην ουσία φορτώνουν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων με όλη τη δημόσια ακίνητη περιουσία, εκτός από τις ΔΕΚΟ, για να έχουν έτοιμα φιλέτα προς προσημείωση. Πρόκειται για μία πονηρή παραλλαγή του σχεδίου "Ευρηκα" της Ρολαντ Μπέργκερ. Προς τα εκεί πάει, άλλα δεν ομολογείται. Και εν τέλει ο αρθρογράφος έχει απόλυτο δίκιο. Οποιος έχει αποφασίσει να παίξει δικαστική ρουλέττα με την ελληνική περιουσία, ας είναι έτοιμος να εισπράξει και τα επίχειρα...

 23. dorothea avatar
  dorothea 21/01/2012 11:09:41

  Αριστο το άρθρο, ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο. Δεν κατάλαβα τις ενστάσεις σου αδέξιε. Φυσικά και αν το κούρεμα γινόταν σε επίπεδο 80-90% το δίκαιο στο οποίο υπάγονται τα νέα ομόλογα θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα, γιατί το ποσό που θα αντιπροσώπευαν θα ήταν συγκριτικά αμελητέο. Θα μπορούσε δηλαδή να γίνει μία υποχώρηση ως προς το δίκαιο, μόνον εάν το μέγεθος του κουρέματος εξασφάλιζε πλήρως την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στην περίπτωση μας δεν συμβαίνει αυτό. Τα νέα ομόλογα αντιπροσωπεύουν το 35% του χρέους που κατέχουν στα χέρια τους ιδιώτες ομολογιούχοι. Δηλαδή περισσότερα από 70 δις. Και το ποσό αυτό δεν είναι αμελητέο. Από αυτό θα χρειαστεί να ξανακουρέψουμε και δεν θα μπορούμε. Τοσο απλά!

 24. sitting duck avatar
  sitting duck 21/01/2012 11:14:28

  Πολύ σωστό το άρθρο, βάζει με απλό τρόπο το θέμα στις σωστές του διαστάσεις. Αγγλικό δίκαιο= η χαρά του δανειστή! Δεν μας λέτε όμως τι θα γίνει με τα 45 δις ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει κοψοχρονιά στη δευτερογενή η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Σε περίπτωση επιβολής ρήτρας συλλογικής δράσης(σ.σ. που προς τα εκεί πάει το πράγμα) θα πρέπει να κουρευτούν και το ομόλογα της ΕΚΤ. Ερωτώ: Θα έχει το ψυχικό σθένος να το απαιτήσει ο πρώην υπάλληλος της; Και τα υπόλοιπα κόμματα τι λένε; Απο Συγγρου μεριά;

 25. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 21/01/2012 11:29:30

  Χίλια μπράβο στον αρθρογράφο

 26. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 21/01/2012 11:50:02

  Έχω την αίσθηση πως στη ρίζα της συζήτησης βρίσκεται πάντα η καταραμένη νεοελληνική κουτοπονηριά: Με Ελληνικό δίκαιο θα μπορέσουμε να κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους, ενώ με το Αγγλικό όχι…

  Η περίπτωση να μην κοροϊδέψουμε κανέναν, να παραδεχτούμε πως μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας γιατί δανειζόμασταν 30 χρόνια για να αγοράζουμε Cayenne , να σοβαρευτούμε ,και να παλέψουμε για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα με τη βοήθεια της Ε.Ε και της Ευρωζώνης όπου έχουμε την καλή τύχη (ναι!) να ανήκουμε , υποθέτω θεωρείται προδοτική μνημονιακή ευρωλαγνεία…

  • siakkas avatar
   siakkas @ ΣΤΕΛΙΟΣ 21/01/2012 12:05:18

   Αδερφέ αν αγόρασες Cayenne με τους κόπους και την εργασία σου μαγιά και χαλάλι σου.
   Άλλοι που πήραν 1 δάνειο ή μισό, αν είχαν κάποιες οικονομίες, με παρακαταθήκη τον μισθό της εργασίας τους και υποθήκη το σπίτι, γιατί να χάσουν και την εργασία και το σπίτι εξαιτίας χαλκευμένων στοιχείων του πασοκ; ή κακής διαπραγματευτής των ήδη επαχθών δανειακών ομολόγων;
   ο Μόσιαλος είσαι;

  • Ακις avatar
   Ακις @ ΣΤΕΛΙΟΣ 21/01/2012 12:15:52

   Δυστυχως, δεν μπορω να συμφωνησω περισσοτερο απο αυτο που λες...
   Οσο πιο γρηγορα καταλαβουμε και διορθώσουμε τα κακως κειμενα, τοσο πιο γρηγορα θα βγουμε...
   Στο κατω κατω στην Ελλαδα ζουμε, αυτος ο τοπος ειναι ενας και μοναδικος, ας σταθουμε στο υψος των ανθρωπων που εζησαν καποτε εδω και ειμαστε η φυσικη και πνευματικη συνεχεια τους...

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ ΣΤΕΛΙΟΣ 21/01/2012 18:29:25

   Αγαπητέ η τοποθέτησή σας ακολουθεί την Παγκάλειο ρήση περί συλλογικής ευθύνης.

   Αντίθετα πολλοί πολίτες πιστεύουμε ότι η ευθύνη ανήκει κυρίως σε αυτούς που ενώ είχαν την ευθύνη διαχείρισης, επέτρεψαν την εκτροπή.

   Αυτοί που πήραν τις Πόρσε, μάλλον έχουν ήδη τιμωρηθεί, τα αυτοκίνητα προφανώς έχουν κατασχεθεί μαζί με τα ακίνητά τους.

   Αυτοί που καμάρωναν πίσω από υπουργικά γραφεία αντίθετα δεν τιμωρήθηκαν (ακόμα).

   Είναι επίσης άδικο να υφίσταται ένας ολόκληρος λαός συλλογική τιμωρία επειδή κάποιοι έχασαν τον έλεγχο του χρέους.

   Θα ήμασταν ως πλειοψηφία σύμφωνοι, πιστεύω, να επιστρέφαμε στο ακέραιο τα δανεικά, αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

   Δυστυχώς δεν υπάρχει, δεν μας βγαίνει καμία μελέτη βιωσιμότητας, χωρίς ένα γενναίο κούρεμα, το οποίο μην ξεχνάτε πως αποτελεί μέρος του ρίσκου αυτών που μας δάνεισαν, καθώς δε μας δάνεισαν με μηδενικό επιτόκιο. Άλλωστε οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας είναι οδυνηρές, ιδιαίτερα σε τράπεζες και ασφαλιστικό σύστημα και θα υποφέρουμε αρκετά.

   Τώρα θα πρέπει να επιλέξουμε ο τρόπος χρεοκοπίας να συμφέρει περισσότερο εμάς και λιγότερο την Goldman Sachs.

   Εκτός αν κάποιοι, από αυτούς που μας έφεραν ως εδώ, έχουν αντίθετη άποψη...

  • Γιαννης Ν. avatar
   Γιαννης Ν. @ ΣΤΕΛΙΟΣ 22/01/2012 02:29:00

   Όταν κάποιος λέει ότι δανειζόμασταν (ως κράτος) για να πάρουν Καγιέν οι πολίτες λαϊκίζει σε επικίδυνο βαθμό.
   Δεν πήρα Καγιέν κύριε , δεν έκλεψα την εφορία , δεν έκλεισα δουλειές με το Δημόσιο , δεν με διόρισε κανείς βουλευτής , δεν μετείχα σε κανένα πάρτυ (ούτε εγώ ούτε η οικογένειά μου ούτε κανείς γνωστός μου)
   Στο πάρτυ που υπήρχε δεν με κάλεσαν , και τα έφερνα δύσκολα βόλτα και πριν από 3 και πριν από 5 και πριν από 10 χρόνια. Απλά σήμερα είμαι σε απόγνωσηόταν δεν μπορώ να πάρω ούτε το πετρέλαιο που χρειάζομαι για να ζεσταθούν τα παιδιά μου.
   Αν θέλετε να λυπηθώ αυτούς που παίζουν τα λεφτά τους το βράδυ στο καζίνο και το πρωί σε διάφορα Funds και μπορεί να χάσουν κάποια από αυτά συγχωρέστε με αλλά δεν θα προλάβω. Εχω εν τω μεταξύ να λυπηθώ όλους αυτούς που κοιμούνται στο δρόμο και όλους αυτούς που δεν έχουν να φάνε.

 27. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 21/01/2012 11:51:53

  Για να απλοποιησουμε λοιπον τα πραγματα, με το αγγλικο δικαιο θα μπλεξουμε, οχι απλως "ασχημα", αλλα σε τραγικο επιπεδο και για τουτο θα ευθυνονται απολυτως ΟΛΟΙ οσοι συμμετεχουν σ' αυτη την δοτη κυβερνηση και την στηριζουν στις αποφασεις της. Οσο για το "κομμα των νοικοκυραιων" για το οποιο μιλαει ο Geros, φοβαμαι οτι απαρτιζεται απο ανθρωπους για τους οποιους ταιριαζει κατι που ελεγε καποτε ο Αρθουρ Καισλερ: "Το χειροτερο δεν ειναι να ξυπνησεις ενα πρωϊ και να δεις να περνανε μπροστα απο το σπιτι σου τα τανκς. Πολυ χειροτερο ειναι να εχεις κοιμηθει το προηγουμενο βραδυ χωρις να εχεις καταλαβει οτι ο φασισμος εχει ηδη εγκαθιδρυθει απο την προηγουμενη μερα".

 28. ΜΠ avatar
  ΜΠ 21/01/2012 12:01:17

  Επιτέλους !!!! Ξεκάθαρη θέση !!!!
  Στη Ν.Δ ελπίζω να είναι όλα τα στελέχη επί ποδός και σε εγρήγορση. Ο Α.Σ θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει αν θα έχει δυνατότητες διαπραγμάτευσης μελλοντικά ως ο νέος Ηγέτης, αν θα μπορεί να ασκήσει Ηγετικά καθήκοντα ή καθήκοντα δουλοπάρικου. Αν μετα τις Εκλογές δεν μπορεί να είναι Ηγέτης λόγω των υπογραφών που καλείται να βάλει, τότε να αρνηθεί να υπογράψει και να πάμε στις 19/02 σε Εκλογές. Οι μέρες μετράνε αντίστροφα.

 29. akis avatar
  akis 21/01/2012 12:08:18

  Ετσι ειναι,
  δυστυχως δεν μπορουμε να εχουμε το καρπουζι και το μαζαιρι, εμεις...
  αλλα μπορουμε να τα καταφερουμε!

 30. τάσος avatar
  τάσος 21/01/2012 12:30:23

  χαίρω πολύ.

 31. Περιεργος avatar
  Περιεργος 21/01/2012 12:58:08

  Ειναι εντυπωσιακο!

  Δεν περνα απο κανενος το κεφαλι - μυαλο οτι υπαρχει ζωη ΧΩΡΙΣ να χρωσταμε ΠΟΥΘΕΝΑ.

  Γιατι πρεπει και καλα να χρωσταμε, να εχουμε δανεια? Ποιος το επιβαλει? Γιατι χρωστανε ΟΛΟΙ και ποιοι εν τελει ειναι ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ.

  Το ΕΥΡΩ ειναι τυπικα και ουσιαστικα ενα ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ. Τι, ποιοι, χρειαζονται τα κρατικα ομολογα στα πλαισια του €? Για ποιο λογο κρατικα ομολογα "μπαινουν" σε "δευτερογενης - υποπτες αγορες" και γιατι εχουν και ποιοι αυτο το δικαιωμα.

  Ακουω σημερα οτι η ΕΚΤ διακατεχει ομολογα Ελληνικου δημοσιου αγορασμενα στο 30-40% της ονομαστικης τους αξιας. Απαιτει δε να τα πληρωσουμε στο 100%!!!!. Τι ειδους βοηθεια ακριβως προσφερει η Ευρωπη? Στελεχη για να μας οδηγησουν στην υφεση και στην εξαθλιωση?

  Μη ψαχνετε την camora στη Σαλονικη. Δειτε και τις Βρυξελες.......

  Μηπως ολοι χρωσταμε σε ολους και τελικα ορισμενοι εχουν πιασει το νοημα και "τρωνε" στη λογικη οτι "μαζι τα φαγαμε". Οποτε και οποιος χρωσταει περισσοτερα ειναι ο καλυτερος...........

 32. franc avatar
  franc 21/01/2012 12:59:20

  Aυτή τη στιγμή οι Ελληνες πολιτικοί πλήν της Αριστεράς έχουν αποδεχτεί παρά την αντίθετη γνώμη του Ελληνικού λαού, ότι ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ που εχουν ενα διαμέρισμα 100 τ.μ. έχουν "φάει" μερίδιο απο τα 370 δις ευρώ που δανείστηκαν χωρίς την ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΗ έγκριση του λαού οι πολιτικοί μας και ΔΙΚΑΙΩΣ (κατά την άποψή τους) πληρώνουν τα "χαράτσια". Πρέπει λοιπόν να εξοφλήσουμε αυτά τα 370 δίς μέχρι κεραίας. Σ' αυτό ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ άσχετα αν θα συστήσει επιτροπή εκ των υστέρων για να δεί πως φτάσαμε ως εδώ. Επομένως εμείς ανεξαρτήτως ποίου δικαίου επιθυμούν οι έντιμοι δανειστές μας που στερούνται των χρημάτων τους για χάρη μας, ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΜΕ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Αν πχ. ανακαλύψουμε πετρέλαιο στο Ιόνιο αξίας πχ. 400 δις ευρώ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ θα δώσουμε απ αυτά τα 370 δις στους δανειστές μας και θα κρατήσουμε τα ρέστα.Με κανένα δίκαιο πέραν αυτού του ποσού δεν θα μπορέσουν να μας πάρουν ούτε 1 ευρώ παραπάνω. ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΜΕΧΡΙΣ ΕΞΟΦΛΉΣΕΩς ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΚΩΝ (αφού τα αποδεχόμαστε)Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και στην περίπτωση του Αγγλικού και οιουδήποτε άλλου δικαίου. Κάθε άλλη κουβέντα είναι εκ του πονηρού. Δηλαδή οι επιμένοντες στο Ελληνικό δίκαιο έχουν κατα νούν οτι η Ελληνική Δικαιοσύνη ΘΑ ΑΔΙΚΗΣΕΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ αφαιρώντας τους ένα μέρος απο τα οφειλόμενα. Τότε αυτοί θα προσφύγουν στο Διεθνές Δίκαιο και θα έχουμε νέο διασυρμό του τύπου "Greek Justice".
  Aν θεωρούμε έστω και μέρος του δανείου παράνομο οφείλουμε ευθαρσώς να το καταγκείλλουμε και να προσφύγουμε πρώτοι εμείς στη δικαιοσύνη κατά των τοκογλύφων δανειστών μας. Τα υπόλοιπα είναι κουβέντες του αέρα...

 33. TopGunZ avatar
  TopGunZ 21/01/2012 13:15:02

  Χαίρομαι γιατί τίθεται το θέμα στη σωστή του διάσταση. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ' αυτό το Αγγλικό δίκαιο, αλλά το ότι θα το φορτωθούμε τζάμπα και βερεσέ. Και επειδή έχουνε προφανώς πάρει πρέφα στη Συγγρού ότι το PSI θα είναι μια αποτυχημένη φιέστα του ΠΑΣΟΚ, ήδη αρχίσανε να απορρίπτουν την ιδέα υπαγωγής σε άλλο δίκαιο (Κεφαλογιάννης τις προάλλες).

 34. Economist avatar
  Economist 21/01/2012 13:29:11

  Το ύψος των κρατικών εσόδων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2012 θα δείξει που βαδίζει η ελληνική οικονομία. Οπότε λίγο υπομονή. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα καθορίσει και τις εξελίξεις.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Economist 21/01/2012 18:32:56

   Και η προθυμία των Ευρωπαίων να δώσουν κι άλλο χρήμα, να προσθέσω στην πολύ σωστή επισήμασνη.

 35. factorx avatar
  factorx 21/01/2012 13:44:05

  Δεν θα ευχαριστήσω για τα τα "μπράβο" και τα "συγχαρητήρια", ειδικά όσους αναγνώστες μας τα έχωναν κανονικά τις προηγούμενες ημέρες για τα προηγούμενα άρθρα επί του θέματος, επειδή δυστυχώς επιβεβαιώνεται μια μεγάλη αλήθεια: Δεν έχουμε μάθει να συζητάμε σαν χώρα, σαν λαός και σαν έθνος, που λέγαμε παλιά. Ο Ροδινός σας πληροφορώ είναι περισσότερο "δεξιός" από τον "Κακοφωνίξ", ενώ ο "Ιεροφάντης" είναι πιο "τεχνοκράτης" από τους δύο και με τον συντάκτη του άρθρου αυτού που προσυπογράφω βρεθήκαμε κάποτε σε αντίπαλα πολιτικά μετερίζια. Οι απόψεις τους είναι εντελώς διαφορετικές όπως είδατε και προσωπικά τις σέβομαι όλες και τα συζητάμε κάθε μερα με όλους και γι αυτό ανέβασα την σχετική αρθρογραφία. Ποιό είναι το κοινό σημείο όλων; Είναι όλοι πατριώτες, αδιαπραγμάτευτα. Και ψάχνονται να δουν τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει σε αυτές τις καταστάσεις που ούτε στα βιβλία της ιστορίας δεν υπάρχουν για να διαβάσουμε και να αντλήσουμε παραδείγματα. Σκεφτείτε μόνοι σας την διαφορά με όλους εκείνους που αρκούνται σε εύκολες σημαίες λύσεις και σημαίες και κατηγορούν εύκολα όποιον διαφωνεί μαζί τους σαν "προδότη".

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ factorx 21/01/2012 15:48:48

   Μιας και αναφερεσαι σε βιβλια ιστορικου ενδιαφεροντος....
   τι γραφουν για τα δάνεια του Αγώνα, που η Ελληνικη κυβερνηση καταφερε να εξασφαλισει λεγοντας πως θα χρησιμοποιηθουν για στρατιωτικους σκοπους για να προστατευσουν την χωρα απο τους Τουρκους, ενώ τελικά μονο ενα μικρο μερος χρησιμοποιηθηκε για τον σκοπο αυτο..
   Αντιγραφω μεταφράζοντας απο αναφορα που ειδα προσφατα : ''Το μεγαλυτερο μερος πηγε σε διαφορους μεσαζοντες (οπως τους Ελληνες 'επιτροπους' για τις κοπιώδεις προσπαθειες που κατεβαλαν για να διαπραγματευτουν το δάνειο, σε διαφορους γνωστούς Άγγλους Φιλέλληνες για να τους αποζημιώσουν για τις ζημίες που ειχαν υποστεί για την πτωση αξιών την εποχη εκεινη στα χρηματηστηρια. Στον ναυαρχο Κοχραν για να μπορεσει να περασει με άνεση το υπόλοιπον του βίου του, σε αρκετους ναυπηγους του Μπρούκλυν ως πληρωμη για τις φρεγάτες, οι περισσότερες απο τις οποίες ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν στον Αγώνα. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν πληρωσε τόκους σ'αυτά τα ομόλογα για περισσοτερο απο μισό αιώνα...'' Edwards, G. 'The Evolution of Finance Capitalism' (1938 ...)

   Γιαυτο οπως λεω και παρακάτω πρωτα κυβέρνηση..
   το μεγαλυτερο σκανδαλο ειναι ότι θα αποκτήσουμε αφου γινουμε πρώτα δέσμιοι κυρίως των νέων πιστωτών.

  • Απόστολος avatar
   Απόστολος @ factorx 21/01/2012 17:26:55

   Δεν σχολιάζουμε για να μας ευχαριστήσεις.
   Δέξου την αντίθετη άποψη, προώθησε την με όποιο τρόπο μπορείς και ενδεχομένως να αποτελέσει πηγή άντλησης επιχειρημάτων.
   Κανείς δεν έχει το αλάθητο καθώς και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα ξέρει όλα. Όποιος όμως έχει κλειστά τα αυτιά και τα μάτια θα σκοντάψει.
   Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 36. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 21/01/2012 14:02:02

  Η υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο είναι ο θανάσιμος εναγκαλισμός της Ελλάδας και αποτελεί ένα ακόμη γεγονός στην αλυσίδα των κρίκων εγκλωβισμού της χώρας και των πολιτών στα δίχτυα των διεθνών αιμοβόρων λύκων.Προσοχή στις εξελίξεις απ'όλους μας και ας είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ό,τι ακούσουμε διότι η προπαγάνδα θα οργιάσει.Εξάλλου,κούρεμα ίσον χρεωκοπία.Και κάτι ακόμη:Οι εξελίξεις θ'αρχίσουν να τρέχουν από δω και πέρα.Ας είμαστε ψυχικά ενωμένοι στη καταιγίδα των γεγονότων,που είναι προ των πυλών πια.Η ισχύς εν τη ενώσει.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Komis Montechristo 21/01/2012 15:30:13

   Εκει ειναι η ουσια 'κουρεμα ισον χρεωκοπία'
   ..ισον καθεστως κηδεμονίας λογω αποκλεισμου απο 'ανεξαρτητες' ιδιωτικές πηγες χρηματοδότησης για παρα πολύ καιρο..

   Και ο Παπαδημος (πριν γινει πρωθυπουργος) και ο Ορφανίδης αν και τεχνοκράτες με δηλωσεις αφησαν αν φανει το αυτονόητο - ότι το κουρεμα δεν ειναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ειναι προς τον συμφερον όσων παρεχουν τωρα χρηματοδότηση (βλ. Τροικα)
   Το παιχνιδι όμως τους ξεπερνά και αυτα θα παραμεινουν ακαδημαικες διαπιστώσεις..

   Συγκεκριμενα σε τι δικαιο θα υπαχθεί το αναδιαρθρωμενο χρεος ειναι λεπτομερεια μπροστα στις αλλες απειλες.
   Το πραγματικο προβλημά ειναι ότι η χώρα δεν εχει ισχυρη πατριωτικη κυβέρνηση σε πολυ κρισιμη φαση της ιστορίας της.

   Αποτελεσμα όπου και να κοιτάξει κανεις, όλοι οι τομεις που εχουν σχεση με παραγωγικη δραστηριοτητα, δυνατοτητα σταθεροποιήσης και αναπτυξης της οικονομιας να εξακολουθουν να ελεγχονται απο ατζέντηδες συγκεκριμενων συμφερόντων, χωρις καμμία εθνικη στρατιγική,
   Στην κυβέρνηση εξακολουθουμε να εχουμε ανθρωπους που εδιναν ψηφο εμπιστοσύνης στον ΓΑΠ οταν ήταν πασιφανες ότι ο ΓΑΠ πρόδωσε και συνεχιζε να κατεστρεφει την Ελλάδα.
   Η δικαιοσυνη επαψε να λειτουργει - η προδοσία και η διαφθορά παραμένουν ατιμώρητες.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Komis Montechristo 21/01/2012 18:36:00

   Κόμη, είπατε τη μαγική λέξη. Ενωμένοι. Είτε εθελοντικά, είτε όχι, η χρεοκοπία θα είναι επώδυνη και χρειάζεται γερά καρύδια από όλους.

 37. KENZO avatar
  KENZO 21/01/2012 15:37:11

  Συμφωνω απολυτα με το αρθρο....Καθαρη ματια σε αυτο το θεμα Φακτορ.

 38. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 21/01/2012 15:41:31

  Καλησπέρα σε όλους τους φίλους και στον αγαπητό μου Κακοφωνίξ, με τον οποίο έχουμε ανταλλάζει πολλές φορές επιχειρήματα γόνιμου διαλόγου.

  Τοποθετήθηκα στο θέμα του δικαίου ερμηνείας της σύμβασης έκδοσης ομολόγων προ μιας - δυο ημερών. Τα σχόλιά σας τα είδα και όσο μου επέτρεψε ο χρόνος μου, προσπάθησα να απαντήσω.

  Επί της επιχειρηματολογίας του Κακοφωνίξ, σημειώνω:

  (1) Ένα ομόλογο καθίσταται ελκυστικό όταν κατά σειρά σπουδαιότητας (α) εκδίδεται από μια φερέγγυα και αξιόχρεη χώρα που παρέχει εχέγγυα ότι θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της λόγω της υγιούς ανάπτυξης της οικονομίας της (β) έχει υψηλή αξιολόγηση από τους Οίκους Αξιολόγησης (γ) έχει ικανοποιητικό επιτόκιο (δ) δίδει καλό τοκομερίδιο (ε) διέπεται από το αγγλικό δίκαιο (στ) περιέχει παραίτηση από ρήτρες ασυλίας του εκδότη. Επειδή εμάς μας λοίπουν τα τρία πρώτα, οι νομικοί σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης, προφανώς γνωρίζουν ότι η έκδοση ενδέχεται να περιλαμβάνει και ορισμένες ρήτρες που θα καταστήσουν τα ομόλογα πιο ελκυστικά. Θα προτείνει μεν, αλλά είναι η ελληνική κυβέρνηση που θα αποδεχθεί, ότι αποδεχθεί, δε.

  2. Το αγγλικό δίκαιο από μόνο του, ακόμα και αν υπαχθεί σε αυτό η ερμηνεία της σύμβασης έκδοσης ομολόγου, δεν προσφέρει την μεγαλύτερη δυνατή νομική κάλυψη στον πιστωτή. Χρειάζεται και η θετική βούληση του άλλου μέρους, του οφειλέτη, προκειμένου να συντρέξουν οι όροι της σύμπτωσης δήλωσης βούλησης των δύο μερών σε έναν όρο. Ούτε από μόνο του ένα δίκαιο με βάση το οποίο ερμηνεύεται μια σύμβαση έκδοσης ομολόγου κράτους, έχει την δύναμη να άρει ασυλίες κράτους, που είναι αναγνωρισμένες με βαση κανόνες του Δημοσίου και Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και τεράστια νομολογία ξένων και διεθνών δικαστηρίων. Και εδώ απαιτείται η ρητή κατηγορηματική και έγγραφη παραίτηση του οφειλέτη από αυτές και μάλιστα να δηλώνεται αυτή η παραίτηση με θετικό και άμεσο τρόπο.

  3. Η γραμμή άμυνας περί «δικαίου αναγκαστικής εκτέλεσης» που θα περνάει, υποτίθεται, από τα ελληνικά δικαστήρια δεν είναι καθόλου αδύναμη. Διότι η εκτελεστότητα μιας αλλοδαπής δικαστικής απόφασης έναντι περιουσίας (ιδιωτικής ή δημόσιας) του ελληνικού Δημοσίου θα κριθεί κατά τον ελληνικό νόμο και από Έλληνες δικαστές. Έχεις δίκιο όμως να επισημαίνεις τον κίνδυνο πιθανής εμπλοκής, αν φερ' ειπείν η κυβέρνηση, δεχθεί συγκεκριμένες ρήτρες εκποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, στην περίπτωση αθέτησης υποχρέωσης από το ομόλογο. Εκεί θα γίνει στάθμιση συμφερόντων και μπορεί να οδηγηθούμε σε περιπέτειες. Αλλά αυτό το θέμα δεν αφορά αποκλειστικά το δίκαιο, αλλά και τον όρο περί παροχής εξασφαλίσεων της σύμβασης έκδοσης ομολόγου, ο οποίος είναι διαφορετικός, νομοτεχνικά αφορά άλλο σκέλος της συμβατικής σχέσης και ρυθμίζεται σε άλλο τμήμα της σύμβασης έκδοσης ομολόγων.

  4. Εννοείται ότι δεν ζητούν τυχαία δίχτυ προστασίας. Και κατά την γνώμη μου ευλόγως το ζητούν. Πόσο δίχτυ όμως θα τους δοθεί, και με τι διατύπωση, αυτό είναι μέσα στη διαπραγμάτευση και σε αυτό έχει λόγο και η ελληνική κυβέρνηση. Αν ικανοποιηθεί σε όλα τα άλλα, γιατί να μη κουβεντιάσει μια ρήτρα τέτοια; Άλλωστε, όπως πολύ ορθά έχουμε όλοι παρατηρήσει, κρίσιμο μέγεθος είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Η βιωσιμότητα όμως εξαρτάται από την ανάπτυξη της οικονομίας, από τη διάρκεια των ομολόγων, το ύψος του κουρέματος, το ύψος του επιτοκίου και τη συμμετοχή στο κούρεμα και του επίσημου τομέα για τον οποίο δεν μιλάει κανείς έως τώρα. Το δίκαιο στη σύμβαση της έκδοσης της σύμβασης ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές από μόνο του, δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του χρέους.

  5. Σε αυτό απαντώ στο σημείο (3) του σχολίου μου, οπότε δεν επαναλαμβάνω.

  6. Το αγγλικό δεν ευνοεί όλων των ειδών τις διεκδικήσεις επί ελληνικής δημόσιας περιουσίας περισσότερο από όσο το γερμανικό, το γαλλικό ή το ελληνικό. Απλά το αγγλικό δίκαιο είναι για μεγάλα παιδιά. Χρειάζεται προσοχή σε οποιαδήποτε συμφωνία που συνάπτει κανείς με βάση το αγγλικό δίκαιο διότι εκεί, αν κάνεις τη μακακία και δεχτείς πράγματα που σε ζορίζουν, θα τα πληρώσεις και δεν θα μπορέσεις εύκολα να πεις "δεν ήξερα - δε ρώταγα"!

  Και κάτι δικό μου τώρα. Ακούω κάποιους να μιλάνε για ρήτρες συναλλαγματικού κινδύνου ή ρήτρες μεταβολής νομίσματος, ώς αντιστάθμισμα και καλά του κινδύνου να πάμε δραχμή ενώ τα ομόλογα θα είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ. Νομίζω ότι θα είναι δυσμενής εξέλιξη και δεν θα επιλύσει κάποιο πρόβλημα παρά θα το εντείνει. Όχι μόνο φέρνει τη χώρα μας ως εκδότη ομολόγου που θα περιέχει αυτή τη ρήτρα σε δυσχερέστερη θέση έναντι της αγοράς (προκειμένου να το πουλήσει το ομόλογο) αλλά ταυτόχρονα συνιστά και μέγιστη πρόκληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τρόπο απαράδεκτο. Είναι σαν να ομολογεί μια ευρωπαϊκή χώρα του ευρώ, ότι το ομόλογό της είναι κατευθείαν για τα σκουπίδια, η ίδια η χώρα είναι ένα fail state, και το προσωρινό της νόμισμα (πριν πάει στη δραχμή) που τυχαίνει και είναι το νόμισμα άλλων 16 χωρών, είναι ένα νόμισμα αφερέγγυο, αφορά μια ευρωπαϊκή οικονομία παραπαίουσα και καλό θα είναι να έχετε κύριοι πιστωτές της ευρωπαϊκής οικονομίας το νού σας, διότι μετά από εμάς μπορεί να ακολουθήσει και άλλος...!

  Αυτά τα ολίγα.

  Τα συγχαρητήρια μου Κακοφωνίξ για το άρθρο και για την ευκαιρία που δίνεις, μέσω της έκφρασης μια άλλης άποψης να γίνεται διάλογος αλλά κυρίως να μπορεί κάθε ένας που μας διαβάζει να κρίνει, να σκεφθεί, να αποφασίσει.

  Μετά τιμής

  Ιεροφάντης

  • franc avatar
   franc @ Ιεροφάντης 21/01/2012 19:34:28

   Πολύ καλή τοποθέτηση αγαπητέ Ιεροφάντη.
   Μια παρατήρηση στο 4:
   Η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους εξαρτάται κυρίως απο την σταθεροτητα της Γερμανίας στη θέση οτι το Ελληνικό Ευρώ είναι πρωτ,στως Ευρωπαικό και είναι αδύνατο να χρεωκοπήσειχωρίς ανοιξει την πόρτα της χρεωκοπίας του ευρώ συνολικά. Ο Σόρος ξέρει πολύ καλά να ξηλώνει ένα πουλόβερ αν του παραδώσεις την αρχή του νήματος.
   Και μια γενική παρατήρηση για να μην ματαιοπονούμε άδικα: ΑΝ ΣΩΘΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ, ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ ΣΩΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.
   Αν η Ιταλία καταρρεύσε, τσάμπα το "μελάνι" στο ANTINEWS.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ franc 21/01/2012 20:40:37

    xmm.. παιζει το σενάριο για να σωθεί η Ιταλία να πρεπει να καει η Ελλάδα, ωστε να υπαρχει παραδειγμα προς αποφυγή και να μπορουν να το πουλησουν στους ψηφοφορους/αναγνώστες του Focus ευκολότερα..

    Συγκεκριμενα για την Ιταλία δεν τιθεται καν θέμα σωτηρίας..too big to save..αν φτασουν τα πραγματα στο να παιζεται η τυχη της Ιταλίας..game over για όλους

    προς το παρον ειναι για μας μονο 'Μοντι - Παπαδημος οι δρομοι χωριζουν - ο πρωτος τυγχανει αποδοχής ενω ο δευτερος αντιμετωπιζει την χρεωκοπία'

    Η Ελλάδα θα γινει το παραδειγμα για να αποδεχτουν τη λιτοτητα οι υπολοιποι Ευρωπαίοι,
    Οι υπαίτιοι ειναι ήδη προκατ...'ποιός ειναι αυτος ο Σαμαράς που τολμα να πει ότι τα προγραμματα λιτοτητας απέτυχαν', 'νομιζουν οτι η Ευρωπη θα τους (Ελληνες) σωζει ες αεί', 'ξεκαθαρο πλεον ότι η Ελλάδα ειναι πολύ ειδική περίπτωση', ...αυτο ειναι το κλιμα που επικρατει εντος Ευροζώνης, και σε λίγο η Ελλάδα θα εχει εγκαταλειψει και την τελευταια γραμμή αμυνας..

 39. factorx avatar
  factorx 21/01/2012 15:55:24

  Πάρε πίσω όσα ..έλεγες (χα χαχααα)

 40. andreas avatar
  andreas 21/01/2012 17:43:57

  ειδατε τον κυριο στυλιανιδη?

  • Ιοκαστη avatar
   Ιοκαστη @ andreas 21/01/2012 19:10:11

   ρωτατε αν τον ειδαμε, που?
   στο επιμαχο βιντεο, οπου τον βριζουν πατωκορφα, η στα μπουζουκια?

 41. kakofonix avatar
  kakofonix 21/01/2012 18:07:57

  Μπορεί και ο Καλλίτσης της Καθημερινής. Θυμάμαι τότε τα πύρινα άρθρα του για τις ΄΄μοιρολογίστρες'', τότε που προσπαθούσε να μας πείσει για το μονόδρομο του μνημονίου και πώς θα μας οδηγούσε στην ανάπτυξη. Τη συνέχεια την ξέρετε. Τότε ήμασταν οι ''μοιρολογίστρες'', τώρα είμαστε ''ρουμπινίδες''. Εν τω μεταξύ δεν έχει υπάρξει σοβαρός αντίλογος, πλην ευχολογίων. Αν έχετε σπουδάσει ανάλυση αγαπητέ, εξηγήστε μας τα δεδομένα σας και τις μεθόδους σας, ώστε να τις αντιπαραθέσουμε με τις δικές μας. Αν απλώς εκφράζετε πόθους, δηλώστε το, για να αποτυπωθεί και η βαρύτητα των παρεμβάσεών σας.

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ kakofonix 21/01/2012 18:43:30

   Κakofonix
   για να τελειώνουμε με τις ....κακοφωνίες.
   Εγώ ούτε ....ανάλυση έχω σπουδάσει, ούτε ....διάλυση.
   Ενας......φτωχός Αδέξιος Δεξιός είμαι.
   Ούτε επαφές με το City έχω, ούτε με τραπεζίτες μιλάω.
   Γράφεις, σαν ....πλασιέ CDS.
   Aυτό μου έχει προκαλέσει τρομερή εντύπωση.
   Αν είχα ελληνικά ομόλογα θα έτρεχα αμέσως να αγοράσω ασφάλιστρα κινδύνου.
   Αν δεν εύρισκα, θα σκότωνα τα ομόλογά μου όσο, όσο
   Αν ήμουν vulture fund θα έτριβα τα χέρια μου.
   Αν είχα σορτάρει στο ευρώ, θα είχα γίνει πλούσιος!

   Ποιά είναι η διαφορά της επιχειρηματολογίας σου, απο εκείνη του Ρουμπινί;
   Λέτε τα ίδια πράγματα.
   Ο Ρουμπινί έχεις λόγους να τα λέει επειδή εκεί έχει επενδύσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.