#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/01/2012 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με το «ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙ» απαντά η ΝΔ στο φορολογικό του ΒενιζέλουΤη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας στην προώθηση των νέων επαχθών φορολογικών ρυθμίσεων, για τις οποίες ήδη έχει δεσμευτεί στην Τρόικα με το Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής που υπέγραψε στις 31 Οκτωβρίου 2011, αναζητά ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής απέστειλε χθες στη Ν.Δ. (και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις) την επιστολή-πρόσκληση σε διάλογο για τη διαμόρφωση ενός νέου «Εθνικού Φορολογικού Συστήματος».

Επισήμως ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι «το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα υπάρξει κατά τη διάρκεια του βίου της κυβέρνησης αυτής γιατί ευτυχώς υπάρχει ευρεία σύμπτωση απόψεων επί των βασικών αρχών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας». Γνωρίζει βεβαίως ότι στο πακέτο των προτάσεων της Ν.Δ., που περιελήφθησαν στο «Ζάππειο ΙΙ» για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος, στη φορολογία μεταβιβάσεων ακινήτων, σε όλους τους συντελεστές ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, δηλαδή μέτρα για την τόνωση της ζήτησης και την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών που δεν τα έχει εγκρίνει η Τρόικα.

 

Μικρές μειώσεις

Όμως ο αντικειμενικός στόχος τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και της Τρόικας είναι η συναίνεση της Ν.Δ. στην εφαρμογή ενός νέου πακέτου φορολογικών μέτρων, επαχθών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που θα περιλαμβάνει καταργήσεις μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να… «χρυσωθεί το χάπι» και να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Ν.Δ. δεν αποκλείεται τελικά η Τρόικα να επιτρέψει μικρές μειώσεις στους συντελεστές φόρων εισοδήματος, φόρων μεταβίβασης ακινήτων, ΦΠΑ και ΕΦΚ, που όμως, στην ουσία, δεν θα έχουν πλέον κανένα νόημα για την ήδη κατεστραμμένη εγχώρια αγορά και από τις οποίες όποια οφέλη προκύπτουν θα υπεραντισταθμίζονται από τις καταργήσεις των φοροαπαλλαγών.

 

Επώδυνες ρυθμίσεις

Η πραγματική επιθυμία τόσο του «πράσινου» υπουργού Οικονομικών όσο και του διορισμένου πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου είναι να συμφωνήσει και η Ν.Δ. στην επιβολή νέων επώδυνων φορολογικών ρυθμίσεων που προβλέπουν:

1 Κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα εισοδήματα των εμποροβιοτεχνών, των ιδιοκτητών ακινήτων και των αγροτών.

2 Υπαγωγή των περισσοτέρων αγροτών στο φορολογικό καθεστώς των επιτηδευματιών.

3 Περικοπές στα αφορολόγητα όρια για απόκτηση πρώτης κατοικίας, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.

4 Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους μικρομεσαίους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

5 Μονιμοποίηση του ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, ενοποίησή του με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και -ει δυνατόν- με όλους τους λοιπούς φόρους και τα λοιπά τέλη στην κατοχή ακινήτων.

6 Κατάργηση των ειδικών καθεστώτων φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων για τα νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.

7 Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

8 Νέες περικοπές φοροαπαλλαγών για εισοδήματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

 

Η αντιπρόταση

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη παραδώσει στο Μαξίμου όλο το πακέτο των προτάσεων του κόμματος για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Οι βασικότερες προτάσεις της Ν.Δ. προβλέπουν:

-Επαναφορά του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των φυσικών προσώπων από τις 5.000 στις 12.000 ευρώ, περιορισμό του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων και μείωση ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 45% στο 40%.

-Θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.

-Θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα (flat tax), έναντι συντελεστών 20%-25% που ισχύουν σήμερα.

-Κατάργηση σε μόνιμη βάση των έκτακτων εισφορών.

-Καθιέρωση παράλληλου αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με ταυτόχρονη δυνατότητα αμφισβήτησης και υπαγωγής σε λογιστικό προσδιορισμό με πιστοποίηση της φορολογικής υποχρέωσης από πιστοποιημένο λογιστή ή ορκωτό ελεγκτή, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έσοδα μέχρι ενός χαμηλού ορίου.

-Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου συντελεστή στο 9% από 13% και του χαμηλού στο 5%.

-Υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής.

-Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

-Κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης και επαναφορά του στο 9%.

-Επανεξέταση του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο της.

-Πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη.

-Κατάργηση του επαχθούς τέλους φορολόγησης ακινήτων που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και αντικατάστασή τους από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ).

-Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Χωρών.

-Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.

-Ταχεία μείωση των ΕΦΚ για τα καύσιμα στα προβλεπόμενα από την κοινοτική νομοθεσία ελάχιστα όρια.

Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tassos avatar
  Tassos 17/01/2012 10:13:48

  Βγες, επικοινώνησέ τα στον Λαό και πάρε 50 %

 2. αλλήθωρος avatar
  αλλήθωρος 17/01/2012 10:50:09

  Όχι απλώς να τα ανακοινώσει στον Λαό, αλλά να απαιτήσει και την αποδοχή τους.
  Δεν είναι δυνατόν οι αποτυχημένοι, αυτοί που δημαγωγικά είπαν «λεφτά υπάρχουν», όπως παραδέχθηκε ο Λοβέρδος χθες στον Παπαδάκη, να προσπαθούν να επιβάλλουν την καταστροφή μας, απαιτώντας συναίνεση από την Ν.Δ.
  Άλλωστε και ο δελφίνος Μιχαλάκης είπε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι και οι έκτακτες εισφορές.

 3. reformfront avatar
  reformfront 17/01/2012 11:01:22

  Και κάτι πρόσθετο που έχει επιπωθεί από το Σαμαρά και υπάρχει και στο πρόγραμμα, δηλαδή τα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν μαζί και όχι αποσπασματικά αλλιώς δεν θα βοηθηθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας. Και φυσικά πρέπει να επικοινωνηθεί στο λαό, στις επιχειρήσεις, επενδυτές και Τροϊκανούς για να σταματήσουν τα παπαγαλάκια να λένε πώς θα κυβερνήσει ο Σαμαράς. Έτσι θα κυβερνήσει και θα το γνωρίζει ο λαός όχι όπως με τον ΓΑΠ που δεν έλεγε πρόγραμμα αλλά μόνο λεφτά υπάρχουν. Πρέπει επίσης να επικοινωνηθεί και το πρόγραμμα για άλλους τομείς, πχ μεταναστευτικό, επενδύσεις, διαχείριση χρέους, περικοπή δαπανών, ασφάλεια, παιδεία, υγεία, μεταφορές και υποδομές, πολιτισμό. Οι πολίτες θα εμπιστευθούν όταν δουν οτι έχει γίνει επεξεργασία κυβερνητικών προτάσεων και υπάρχουν αξιόπιστα πρόσωπα να τις εφαρμόσουν.

 4. Ραβινος avatar
  Ραβινος 17/01/2012 12:24:50

  Τι να πει κανεις !Αυτο που ταιριαζει στην πασοκαρια της λαμογιας το δανειστικα απο επομενη αναρτηση του Αριστερου Ψαλτη ναναι καλα !''Οι μούτσοι γίνανε καπεταναίοι και η Ελλάδα εξωκειλε''!

 5. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 17/01/2012 13:14:44

  Χρόνια πολλά στόν Πρόεδρο Ἀντώνη Σαμαρᾶ καί καλή δλυναμη στό δύσκολο ἒργο του!

 6. tak avatar
  tak 17/01/2012 13:25:40

  Αυτά φωνάζει ο καψερός Αντώνιος εδώ και καιρό, αλλά έχουν όλοι ... κερί στα αυτιά τους, για να μη πω τίποτα χειρότερο! Η απαράδεκτη μέχρι τώρα πρακτική των κουφών, επιτέλους πρέπει να τελειώσει... Και βρε Αντωνάκη μας, δε λες αυτό που σκέφτεσαι να κάνεις κιόλας, δηλαδή πως θα ψάξεις σε βάθος τις ευθύνες κάποιων και θα απαιτήσεις να τους καταλογισθούν; Δεν το λες να τελειώνουμε μια και καλή;

 7. Ηλίας avatar
  Ηλίας 17/01/2012 14:01:34

  Βρε παιδιά, όλα καλά και άγια, αλλά για όνομα του Θεού. Από τότε που είχε βγει ανακοίνωση της ΝΔ ότι ο Κρανιδιώτης με τα άρθρα του "επικοινωνεί τις απόψεις του", έχετε αλλάξει τον αδόξαστο σ' αυτό το φουκαριάρικο το ρήμα "επικοινωνώ". Δεν είναι "επικοινωνώ" κάτι, αλλά επικοινωνώ με κάποιον για κάτι. Απευθύνομαι κυρίως σ' αυτούς που έγραψαν "επικοινώνησέ τα στον λαό" και "πρέπει να επικοινωνηθεί στον λαό". Ανοίξτε και κανένα λεξικό πριν αναρτήσετε σχόλια.

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Ηλίας 17/01/2012 16:41:30

   Ε, καλά δεν έγινε και κάτι φοβερό...είναι φανερό ότι κοινός πόθος όλων μας είναι να γίνει ακόμη πιο άμεση η σχέση του Προέδρου μαζί μας...είναι άριστο να γράφουμε σωστά και να μιλάμε σωστά την ελληνική γλώσσα, αλλά όλοι κάνουμε λάθη..κι ο ένας μαθαίνει από τον άλλο που, ίσως, γνωρίζει καλύτερα...αλληλοδιδακτική μέθοδος!!!

   • Ηλίας avatar
    Ηλίας @ ΕΥΑ 18/01/2012 12:27:45

    Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το τι λέμε εμείς μεταξύ μας εδώ μέσα όσο το τι προκύπτει ως δημόσιος λόγος από φορείς που έχουν μια επιπλέον υποχρέωση να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την εκφορά της γλώσσας. Η αλήθεια είναι ότι, ενώ ποτέ δεν είχα δει τέτοια εσφαλμένη χρήση του ρήματος "επικοινωνώ", μετά από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΝΔ έχω βαρεθεί να βλέπω φράσεις του τύπου "επικοινωνεί τις απόψεις του" και "πρέπει να επικοινωνήσει αυτά που πιστεύει" και διάφορα άλλα τέτοια τραγελαφικά. Άρα, το πρόβλημα είναι πώς ένας φορέας ή οποιοσδήποτε που κατέχει ένα δημόσιο αξίωμα ή βρίσκεται έκθετος στην κοινή γνώμη, έχει τη δύναμη με μια του μόνο φράση να διαχύσει σε μια τεράστια μερίδα των πολιτών ένα πολύ σοβαρό λάθος, στη συνέχεια αυτό να διαιωνιστεί και τελικά να αντικαταστήσει την ορθή χρήση της γλώσσας. Ας είμαστε λοιπόν λίγο πιο προσεκτικοί και κυρίως ας είναι λίγο πιο προσεκτικοί αυτοί που έχουν την ευθύνη του δημόσιου λόγου.

    • ΕΥΑ avatar
     ΕΥΑ @ Ηλίας 18/01/2012 16:23:10

     Κατάλαβα απόλυτα τι εννοείτε, να είστε καλά

 8. JOHN avatar
  JOHN 17/01/2012 18:56:16

  Για να υλοποιηθουν ολα αυτα πρεπει να γινουν εκλογες.Συντομα και προτου μας δεσουν χειροποδαρα,γιατι τοτε τιποτε δεν θα εχει μεινει προς διαπραγματευση και απλως ο Σαμαρας θα γινει διαχειριστης της κρισης.

 9. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 17/01/2012 19:34:56

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΑΝΤΩΝΗ και με το καλό πρωθυπουργός! :-)

 10. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 17/01/2012 19:34:59

  Αποκλειστική συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο New Europe.
  Απόσπασμα : ''Θα είμαι σκληρός σε όποιον σχεδιάζει να μην επιτρέψει, πράγματα που πρέπει να συμβούν. Πρέπει να είμαστε σκληροί με ορισμένους ανθρώπους που δεν βλέπουν την πραγματικότητα, και οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες όλων των Ελλήνων.'' Επίσης ''Δεν είμαι σίγουρος ότι η παλαιά αντίληψη - ορισμένων που εμποδίζουν την κυβέρνηση να κάνει ότι πρέπει να κάνει - θα υπερισχύσει''.
  Από αυτά (πηγή taxalia.blogspot.com) καταλαβαίνετε ότι η αντιπρόταση που αναφέρεται στο άρθρο συνάδει με τα αποσπάσματα της συνέντευξης ή άλλα λέμε έξω και άλλα μέσα.
  Εγώ πάντως διαλέγω την ''αντιπρόταση'' και λέω να δεσμευτεί για αυτή άμεσα, όπως και για πολλά άλλα όπως τα εργασιακά.

 11. dimitri antigono avatar
  dimitri antigono 18/01/2012 05:43:25

  Lower taxes!! been tried check out the Conservatives in Great Britain how is that working for them?
  and the coming disaster in the USA when the Republicans win the White House. You need to spend and grow you way out,
  Spend not on public employees and DEKO but on public works, infrastructure and investment in ALL small export companies
  since no one will give you the money you need to increase the iffeciency of tax collection and open ALL occupations More spending, higher tax collection, till you start getting out of this mess created by you favority BLUE Green and REd gods

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.