#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/05/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με την φανέλα της εθνικής Ελλάδος στο déjà vu ενός εφιάλτη

(Απογοητεύσεις, ορθολογισμός και οι θαυμαστές τεχνικές επιβίωσης της μεταπολίτευσης - Μέρος 1ο ) Είναι αλήθεια ότι από το 2009 μέχρι σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς έχει πετύχει πολλά και εξόχως σημαντικά πράγματα. Κάποια στιγμή λοιπόν, εκεί στο ξεκίνημα, επείσθην κι εγώ ο, ήδη καθ΄ έξιν, καχύποπτος και ανέβηκα με απόλυτη εμπιστοσύνη στο άρμα της αλλαγής, παρέα με γνωστούς κι αγνώστους, με φίλους από τα παλιά αλλά και με καινούργιους (με αρκετούς από τους οποίους μάλιστα αν και μας δόθηκε η χαρά να κοινωνήσουμε ελέω διαδικτύου τα εσώψυχά μας, εξακολουθούμε να αγνοούμε ο ένας το πραγματικό πρόσωπο του άλλου). Ήταν τότε μέρες που το πράγμα θύμιζε «πανστρατιά» (όχι την τωρινή, αυτό το ακαλαίσθητο συνώνυμο της κοπτοραπτικής) – χωρίς κανένας βέβαια να διανοηθεί να  χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη.

Κατόρθωσε πολλά και σπουδαία λοιπόν ο ΑΣ, τα οποία άλλωστε αποτέλεσαν το λόγο και την αφετηρία της πολιτικής σχέσης πολλών εξ ημών. Το πατριωτικό του όραμα δεν υπήρξε μετέωρο, είχε για ερείσματα τις νικηφόρες μάχες με τα πιο σαπρά από τα σαπρόφυτα της μεταπολίτευσης. Ο αέρας της επικράτησης έναντι των θεματοφυλάκων της υπανάπτυξης έδινε το δικαίωμα να ελπίζουμε στην πραγμάτωση ενός, έως και χθες, αδιανόητου εγχειρήματος: αυτού της ριζικής και οριστικής ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού, των ανθρώπων εκείνων δηλαδή που αύριο θα αναλάμβαναν τις τύχες της διακυβέρνησης της χώρας. Ο χρόνος όμως κυλούσε, η πολυπόθητη ανανέωση δεν ερχόταν, εν τω μεταξύ το ναι στο δεύτερο μνημόνιο έφερε τριγμούς και φθορά, η ανανέωση αν και εκκωφαντική πια ανάγκη – καταφανής μονόδρομος εκλογικής επικράτησης ακόμα για τους πλέον αδαείς – για άγνωστους λόγους καθυστερούσε, ώσπου τελικά… δεν ήρθε ποτέ. Για ακόμα μια φορά η απελπισία του χθες επικράτησε έναντι της διακινδύνευσης ενός ελπιδοφόρου αύριο.

Ως αντίβαρα στην παλαιοκομματική προσκόλληση εκφράστηκαν αντίλογοι και ανυπόκριτες, μα ευφάνταστες δικαιολογίες. Γιατί η πραγματικότητα είναι πως για μερικούς το ενδεχόμενο ο αρχηγός να κάνει λάθη απλώς δεν υφίσταται (όλα είναι μέρος ενός τέλειου σχεδίου). Ασχέτως αξιολογικών κρίσεων, σε κάποιους  αρκεί για να πειστούν πολιτικά απλώς και μόνον η παραφορά της βουβής θέας του Αντώνη Σαμαρά. Δεκτόν. Αλλά παράλληλα, καλώς ή κακώς, υπάρχουμε και εμείς, οι άπιστοι κεντροδεξιοί Θωμάδες, που δίνουμε  μεγάλο βάρος σε αυτά που λέει κανείς, απείρως μεγαλύτερο όμως σε αυτά που τον βλέπουμε να πράττει.  Και μπορεί με αυτόν τον πεζό τρόπο να κλείνουμε άκομψα την πόρτα στον πολιτικό ρομαντισμό, εντούτοις ο κόπος δεν πηγαίνει ολότελα χαμένος: αν μη τι άλλο διαφυλάττουμε τόσο τον εαυτό μας από διολισθήσεις μεσσιανικού τύπου, όσο και τον υποψήφιο Μεσσία  από το χειρότερο ανάθεμα του κόσμου, αυτό του αλάθητου.

Ναυαρχίδα λοιπόν δικαίωσης του παραλογισμού υπήρξαν τα ίδια τα αποτελέσματα των εκλογών. Για ποια ανανέωση μιλάτε δηλαδή, δεν βλέπετε ποιους (ξανα)ψήφισε ο κόσμος; Κι όμως, λέγονται τέτοια πράγματα χωρίς καν να υποψιάζονται οι εκφραστές τους πόσο πολύ υποτιμούν έτσι τον ίδιο τον άνθρωπο που κατά τα άλλα εμπιστεύονται και θαυμάζουν. Αν αξιολογείται ως αμάρτημα η επιλογή ενός πολίτη (όχι άμοιρου ευθύνης προφανώς) να ψηφίσει ένα πολιτικό παράσιτο, αναλογιστείτε πόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη εκείνων που τους επιλέγουν (τους κρίνουν δηλαδή άξιους, ικανούς) να εκπροσωπήσουν το κόμμα (τις αρχές, τις ιδέες, το ήθος) στην κοινωνία. Και στο κάτω κάτω, μισή ντροπή αυτών που τους ψήφισαν και μισή αυτών που τους επέλεξαν να βρίσκονται στα ψηφοδέλτια.

Κάπως έτσι ήρθε και το εκλογικό αποτέλεσμα. Όποιος είχε την παραμικρή επαφή με την κοινωνία, συνομιλούσε με 5-10 ανθρώπους το πολύ, όχι παραπάνω, καταλάβαινε ότι το πράγμα δεν τσουλάει και ότι έρχεται καταιγίδα. Βέβαια εκεί στη Συγγρού πολλοί φαίνεται να έχουν αποκόψει μια για πάντα τον ομφάλιο λώρο με την μπανάλ και μεμψίμοιρη κοινωνία και, έτσι, ακόμα και τη μέρα των εκλογών πίστευαν σε νούμερα και ποσοστά εξωφρενικά. Τόσο οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της εσωκομματικής οργάνωσης όσο και αυτοί που χαράσσουν και χειρίζονται την επικοινωνιακή πολιτική φέρουν τεράστιες ευθύνες. Οι μεν γιατί από τότε που συνελήφθησαν προκλητικά κοιμώμενοι με το όχι των 21 έχουν χάσει κάθε επαφή με τη βάση (όπου βάση βλέπε από τον τρίτο όροφο της Συγγρού και κάτω), ενώ οι δε παλινωδούν σε βαθμό  αδιανόητο για, υποτίθεται, γνώστες του αντικειμένου. Η επικοινωνία πάντοτε αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα της παράταξης αλλά το τωρινό επικοινωνιακό ολοκαύτωμα έχει ξεπεράσει κάθε όριο (και λίγο ενδιαφέρει τον κόσμο αν η ευθύνη αγγίζει και πρόσωπα που στήριξαν τον αρχηγό από την αρχή).

Βέβαια, την επομένη κιόλας των εκλογών βγήκαν οι συνήθεις κατατρεγμένοι της αλήθειας, οι θυμωμένοι μικροί ήλιοι της δικαιοσύνης, και τα έβαλαν με τον κόσμο που ψήφισε όπως ψήφισε. Δεν υπάρχει ποιο αντιαισθητικό πράγμα από αυτούς που εκ των υστέρων κουνάνε το δάχτυλο στο λαό και τον μαλώνουνε γιατί δεν… πείστηκε από το κόμμα τους. Κι εδώ πάντως τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Ο κόσμος δεν πείθεται τηλεπαθητικά, πρέπει κάποιος να καθίσει ήρεμα κι ωραία και να του εξηγήσει πρόσωπο με πρόσωπο τις απόψεις του, να του δώσει διευκρινίσεις, ερμηνείες πεπραγμένων και διασαφηνίσεις, τοποθετώντας πάντοτε όλα αυτά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, του εθνικού οράματος για την επόμενη μέρα. Ο κόσμος δεν πείθεται σε παλαιολιθικώς αλαλάζοντα κλειστά γήπεδα, θέλει να δει για να πιστέψει, θέλει να νιώσει ότι επιτέλους κάποιος δεν τον βλέπει σαν ψηφοθηρική εταίρα αλλά νοιάζεται τα συγκεκριμένα προβλήματα της συγκεκριμένης οικογένειας. Οι ψηφοφόροι σήμερα διεκδικούν την επωνυμία τους έναντι όλων όσων συμπεριφέρονται σ΄ αυτούς και στα προβλήματά τους ως αριθμούς και άψυχα ποσοστά. Στο κάτω κάτω, γι΄ ακόμα μια φορά, μισή ντροπή όσων δεν πείστηκαν και μισή όσων δεν έπεισαν.

Και να ΄μαστε τώρα εδώ, με την φανέλα της εθνικής Ελλάδος μεν, με το αριθμό 18 πίσω δε, να καλούμαστε σε πανστρατιά, δηλαδή στο déjà vu ενός εφιάλτη (που μας προέκυψε επειδή κρίθηκε από κάποιους αποτυχημένη μια ανανέωση που δεν επιχειρήθηκε ποτέ!), στο όνομα τίνος, της αποτροπής, λέει, της κατάληψης της εξουσία από την Αριστερά. Σύμφωνοι, καμιά αντίρρηση, αλήθεια. Μια υποσημείωση μόνο, τίποτα άλλο: Δεχόμενοι τον Σαμαρά πρωτίστως ή μόνο ως ανάχωμα στην άνοδο των δραχμολάγνων μπαχαλάκηδων, κάνουμε ήδη μια σημαντικότατη, ακραία σχεδόν, έκπτωση μέσα μας. Μεταβάλλουμε, ακόμα και ασυνείδητα ενδεχομένως, τη μέχρι τώρα αδιαπραγμάτευτη στήριξη και πίστη μας στο όραμά του σε μία επιλογή που ετεροπροσδιορίζεται και αντέχει κυρίως (ή αποκλειστικά) ως μη χείρων. Στηρίζουμε δηλαδή των Αντώνη Σαμαρά όχι όπως τότε, που τον θεωρούσαμε αυτοτελή δομική λύση ικανή να σαρώσει το πολιτικό σύστημα, αλλά ως καλύτερο από τους άλλους. Καλώς. Να γνωρίζουμε όλοι όμως ότι αυτή είναι η κερκόπορτα που μετέβαλλε την πανστρατιά σε παράφωνο και παραμορφωμένο θίασο, υπονομεύοντας δυστυχώς βάναυσα και ναρκοθετώντας με ακρίβεια την επόμενη μέρα. Αλλά ξέρω, η επόμενη μέρα ακόμα αργεί, φαντάζει αιώνες μακριά, προέχει η 17η του Ιουνίου…

Τιγράνης

(έπεται συνέχεια)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ avatar
  ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ 29/05/2012 13:33:31

  Επιτέλους !!!!
  Υπάρχουν και κάποιοι που σκέφτονται .και η σκέψη είναι το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε τα πράγματα.

 2. kostis avatar
  kostis 29/05/2012 13:34:20

  η Ν.Δ. οπως και το ΠΑΣΟΚ λειτουργουσε εως τωρα ως ομαδα νομης εξουσιας και οχι σαν παραταξη.. Συνυπηρχαν εκει φιλελευθεροι, κρατιστες, λαικιστες, ευρωσκεπτικιστες, εθνικιστες και λοιποι.. Η κριση ανεπτυξε φυγοκεντρες δυναμεις και ειδαμε το αποτελεσμα.. Οποτε ας μην ριχνουμε τις ευθυνες στον Σαμαρα. Ηταν νομοτελιακο να γινει καποια στιγμη. Σημερα, σε αυτες τις εκλογες, ο φοβος απο μια πιθανη εξοδο απο την ευρωζωνη, λειτουργει ως ενα βαθμο σαν συγκολητικη ουσια. Θα δουμε σε ποιο βαθμο στις 17 Ιουνη. Πιστευω ομως με αυτα που βλεπω και ακουω στον επαγγελματικο και κοινωνικο περιγυρο πως η Ν.Δ. θα κερδισει ανετα τις εκλογες χωρις ομως να πιασει ποσοστα του παρελθοντος..

 3. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 29/05/2012 14:11:55

  "Αν αξιολογείται ως αμάρτημα η επιλογή ενός πολίτη (όχι άμοιρου ευθύνης προφανώς) να ψηφίσει ένα πολιτικό παράσιτο, αναλογιστείτε πόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη εκείνων που τους επιλέγουν (τους κρίνουν δηλαδή άξιους, ικανούς) να εκπροσωπήσουν το κόμμα (τις αρχές, τις ιδέες, το ήθος) στην κοινωνία. Και στο κάτω κάτω, μισή ντροπή αυτών που τους ψήφισαν και μισή αυτών που τους επέλεξαν να βρίσκονται στα ψηφοδέλτια."

  Ἐδῶ ὐπάρχει κι ἕνας ἀκόμα παράγοντας. Ὅταν ἕνα κόμμα λειτουργεῖ ὡς συνασπισμὸς ἀτομικῶν φέουδων ποὺ φέρουν τὸν ἀνάλογο σταυροδοτικὸ στρατό, καὶ θὲς νὰ τὸ ἀλλάξεις, τότε δὲν σοῦ φταῖνε οἱ ψηφοφόροι ποὺ δὲν ἔγινε ἡ "ἀνανέωση" (παρεμπιπτόντως: ποιοί ἦταν ρὲ παιδιὰ αὐτοὶ οἱ ΤΟΣΟ ἀνανεωτικοὶ ὑποψήφιοι ποὺ καταψηφίστηκαν, ρὲ παιδιά; Πόσοι πραγματικὰ ἄξιοι καὶ ἄφθαρτοι ἔφθασαν μέχρι τὰ ψηφοδέλτια; Τοῦ λεκανοπεδίου τοὐλάχιστον;). Ἤξερες ὅτι δίνοντας γήπεδο στοὺς φεουδάρχες, αὐτοὶ θὰ ἔπαιρναν τοὐλάχιστον τὴν ψῆφο τῶν πελατῶν τους καὶ θὰ προπορεύονταν ὅσων καινούργιων δὲν ἔχουν τὸ μαῦρο πολιτικὸ χρῆμα γιὰ νὰ ἐξαγοράσουν ἀναγνωρισιμότητα. Γι' αὐτὸν τὸν λόγο ἔγραφα ἀπὸ τότε ὅτι τὸ ρητόρευμα "ἐμεῖς κάναμε τὴν ἀρχὴ τῆς ἀνανέωσης, αὐτὴν θὰ τὴν ὁλοκληρώσει ὁ λαὸς μὲ τὸν σταυρό του" ἦταν μιὰ ὑποτίμηση τῆς νοημοσύνης μας.

  Μεταβάλλουμε, ακόμα και ασυνείδητα ενδεχομένως, τη μέχρι τώρα αδιαπραγμάτευτη στήριξη και πίστη μας στο όραμά του σε μία επιλογή που ετεροπροσδιορίζεται και αντέχει κυρίως (ή αποκλειστικά) ως μη χείρων. Στηρίζουμε δηλαδή των Αντώνη Σαμαρά όχι όπως τότε, που τον θεωρούσαμε αυτοτελή δομική λύση ικανή να σαρώσει το πολιτικό σύστημα, αλλά ως καλύτερο από τους άλλους. Καλώς. Να γνωρίζουμε όλοι όμως ότι αυτή είναι η κερκόπορτα που μετέβαλλε την πανστρατιά σε παράφωνο και παραμορφωμένο θίασο, υπονομεύοντας δυστυχώς βάναυσα και ναρκοθετώντας με ακρίβεια την επόμενη μέρα. Αλλά ξέρω, η επόμενη μέρα ακόμα αργεί, φαντάζει αιώνες μακριά, προέχει η 17η του Ιουνίου…

  Σὲ παραπέμπω στὸ σημερνὸ γιατὶ σχετίζεται, μὲ τὸν τρόπο του: http://www.antinews.gr/2012/05/29/163513/

  {ΥΓ: Θὰ μοῦ στείλεις σὲ ἕνα μέηλ ποιός εἶσαι γιατί ἔχω λυσσάξει;}

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 29/05/2012 17:44:49

   Αστυάνακτα, ο Σαμαράς μέσα στην ατυχία του (ήρθε στα πράγματα όταν ήδη η χώρα είχε αρχίσει να κυλάει προς τον γκρεμό – ίσως πάλι αυτή ακριβώς η πορεία προς την άβυσσο να επέβαλε ενστικτωδώς, ως ύστατη ελπίδα σωτηρίας, την επάνοδό του) υπήρξε τυχερός. Το ακριβοθώρητο τρένο της ιστορία, ξέρεις, αυτό που συνήθως περνάει άπαξ, φαίνεται να του δίνει μια τελευταία ευκαιρία. Μια ευκαιρία για το τόλμημα που αναφέρεις, το ριψοκίνδυνο εκείνο βήμα δηλαδή που αν και συνεπάγεται πλείστους όσους κινδύνους (χωρίς κανείς να εγγυάται δηλαδή το αποτέλεσμά του), αποτελεί εντούτοις απαραίτητη, ιστορική πια, συνθήκη επιβίωσης της πατρίδας. Και υπό αυτό το πρίσμα αυτή τη φορά η ψήφος μας θα είναι κατά κάποιον τρόπο επί πιστώσει, αν και φοβάμαι ότι αν δεν γίνει το άλμα που γράφεις δεν θα υπάρχει ούτε πιστωτής ούτε οφειλέτης.

   ΥΓ. Τι να σου στείλω, εδώ εσύ ήρθες Ελλάδα και ούτε ένα τηλέφωνο δεν πήρες…

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Τιγράνης 29/05/2012 18:21:46

    Ἂν δὲν γίνει τὸ ἄλμα (ποὺ προϋποθέτει ἀφεύκτως ἐκκαθαρίσεις καὶ ἐπαναστελεχώσεις τέτοιας ἔκτασης, ποὺ θὰ ἐξέπλητταν πρῶτα-πρῶτα τοὺς σαμαρικούς), ἡ Ἱστορία ἁπλῶς θὰ γράψει ὅτι "μετὰ τὴν κρίση τοῦ Μνημονίου, δὲν ὑπῆρξε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ πολιτικὸς τοῦ παλαιοκομματικοῦ πολιτικοῦ συστήματος ποὺ νὰ μπόρεσε νὰ κομίσει τὸ νέο, μὲ ἀποτέλεσμα τὴν ὀλοσχερῆ ἀποστράτευση τοῦ παλαιοκομματισμοῦ. Μετὰ ἀπὸ τὴν πρωτοφανῶς ἀντιλαϊκὴ πολιτικὴ τοῦ πρωθυπουργοῦ τῆς Ἑλλάδος Ἀλέξη Τσίπρα, ὁ ὁποῖος ἐξελέγη τοὺς πρώτους μῆνες τοῦ 2013 (λόγῳ τῆς ἀποτυχίας τοῦ παλαιοκομματισμοῦ νὰ ἐπιφέρει τὶς ἀπαραίτητες μεταρρυθμίσεις) τὴν "καμμένη γῆ" καὶ τὴν μαύρη σελίδα στὸ "νέο Γουδὶ" μὲ θύματα τοὺς ἠγήτορες τῆς ἑλληνικῆς Ἀριστερᾶς, οἱ Ἕλληνες θὰ προκαλοῦσαν τὴν ἀναγέννηση τῆς πολιτικῆς ζωῆς τοῦ τόπου μὲ ὁλοκαίνουργια ὐλικά, ἀλλὰ σὲ πολὺ δύσκολες συνθῆκες". Θὰ διδάσκεται στὰ σχολεῖα, ἀλλὰ τὰ ὀνόματα ὅσων δὲν τόλμησαν τὶς μεταρρυθμίσεις ποὺ τοὺς δόθηκε ζηλευτὴ εὐκαιρία νὰ πετύχουν δὲν θὰ ἀναφέρονται κἄν.

    "ΥΓ. Τι να σου στείλω, εδώ εσύ ήρθες Ελλάδα και ούτε ένα τηλέφωνο δεν πήρες…"

    (Θέλει νὰ κάνει τὰ νεῦρα μου κουρέλια) Ἀφοῦ δὲν ἔχω τὴν παραμικρὴ ὑποψία ποιός εἶσαι, παρὰ τὴν ἐνδελεχῆ ἀναζήτηση! Στεῖλε ἕνα μέηλ, γιὰ νὰ λάβει χώρα ἡ παλιννόστηση τοῦ ἀσώτου ἀρθρογράφου στὰς ἀγκάλας τοῦ βερολίνειου σχολιαστῆ.

 4. regeneration avatar
  regeneration 29/05/2012 14:25:40

  Η 17η Ιούνη θα είναι η 17η Νοέμβρη του σάπιου συστήματος που φεύγει...

 5. xenios avatar
  xenios 29/05/2012 15:07:23

  Είμαι ένας απογοητευμένος Νεοδημοκράτης. Από το 1974 και μετά, δεν ψήφισα ΝΔ, την περίοδο του Μητσοτάκη 89-90 και τον Μάϊο.

  Ο Σαμαράς είχε την μεγάλη ευκαιρία, να κάνει την ανενέωση στο Κόμμα, τις πρώτες μέρες τις αποχώρισης της Ντόρας, με το μνημόνιο 1. Δεν το έκανε και αυτό έγινε αιτία η παράταξη να συρικνωθεί και να φτάσουμε το 2011, να υποχωρήσει στους Ριρίδες και να στηρίξει το μνημόνιο 2.

  Στις εκλογές Ιουνίου, δεν έχω και δεν έχουμε επιλογή δυστυχώς. Δεν θα αντέξω να δω κυβέρνηση ενός δεύτερου λαϊκιστή Ανδρέα Παπανδρέου. Ιδιαίτερα τώρα που δεν είναι 2011, που όλος ο κόσμος, θαύμαζε την Ελλάδα που κατάφερε να μπει στην ΕΟΚ, από έναν μοναδικό φωτεινό ηγέτη, σαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

  Καταπίνουμε τα παράπονα, πνίγουμε την αγανάκτιση, ανεχόμαστε πρόσωπα και καταστάσεις, γιατί σήμερα δεν κινδυνεύει μια παράταξη, η πατρίδα μας κινδυνεύει.

  Άστε τα παράπονα για μετά τις εκλογές. Σημασία έχει να βγούμε πρώτοι με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, όχι για τον Σαμαρά και το κόμμα, αλλά για την Ελλάδα.

  • xenios avatar
   xenios @ xenios 29/05/2012 15:08:41

   Για το 2011 βάλτε 1981...

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ xenios 29/05/2012 18:06:02

   Xenios, μετά τις «Απογοητεύσεις» ακολουθεί ο «Ορθολογισμός». Η στήριξη όμως στον Σαμαρά για μένα και για κάποιους άλλους δεν μπορεί να προκύψει ξανά αυτόματα, αυθόρμητα, υπερρεαλιστικά. Πλέον αποτελεί αιτούμενο. Και τούτο γιατί η πηγή του ενθουσιασμού έχει στερέψει - και ίσως να είναι για καλό αυτό. Υπάρχει ανάγκη για αυτοκριτική, απόδοση ευθυνών (επιτέλους), εν τοις πράγμασι αναγνώριση σφαλμάτων. Υπάρχει ανάγκη για αλήθεια, ειλικρίνεια, εντιμότητα. Με το να βάζουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα και τις αδυναμίες μόνο πειστικοί δεν γινόμαστε. Τα λάθη είναι εδώ, φωνάζουνε από μόνα τους, και η αναγνώρισή τους σημαίνει ότι τουλάχιστον υπάρχει διάθεση να θεραπευτούν. Προσωπικά ΔΕΝ καταπίνω τα παράπονα, ΔΕΝ πνίγω την αγανάκτηση, ΔΕΝ ανέχομαι πρόσωπα και καταστάσεις, γιατί τότε η παράταξη και η πατρίδα δεν θα κινδυνεύει μόνο σήμερα, αλλά και αύριο και μεθαύριο.

 6. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 29/05/2012 16:23:27

  Καλές οι θεωρείες , αλλα εδώ έχουμε πόλεμο- και σε λίγο θα έχουμε και στ'αλήθεια , εμφύλιο. (λυπάμαι, αλλα πιστεύω πως είναι αφελής όποιος ελπίζει πως θα ξεμπλέξουμε απο το χάλι που φτάσαμε χωρίς αιματοχυσία).

  Το μόνο που μετράει λοιπόν αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς να εμποδίσουμε την "άνοδο των δραχμολάγνων μπαχαλάκηδων" στη εξουσία.

  Αν δεν τα καταφέρουμε , φανταστείτε ένα ιστορικό σενάριο όπου στον Εμφύλιο του 1947-49 , ο Ζαχαριάδης θα είχε στα χέρια του ΚΑΙ τον κρατικό μηχανισμό...

  • sxolioblog avatar
   sxolioblog @ ΣΤΕΛΙΟΣ 29/05/2012 17:23:34

   προς θεου μην διολισθησουμε και στον αντικομμουνισμον ...προς θεου

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ ΣΤΕΛΙΟΣ 29/05/2012 18:15:35

   Στέλιο, φοβάμαι ότι διαφωνώ κάθετα. Το το ανακοπεί η άνοδος των δραχμολάγνων μπαχαλάκηδων στη εξουσία δεν είναι το μόνο που μετράει. Την ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να τη στοιχειώνει το φάντασμα του Ζαχαριάδη – προς Θεού – αλλά το πλέον κοντινό και, γιατί όχι, οικείο, αυτό του Αντρέα. Και επιγόνους του δημαγωγού εκμαυλιστή μπορεί κανείς να βρει παντού, ακόμα και μέσα στην... πολυκατοικία του. Αλλά περισσότερα επ΄ αυτού στο τρίτο μέρος.

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Τιγράνης 29/05/2012 21:58:44

    Οχι ,δεν παρομοιάζω τον Τσίπρα με το Ζαχαριάδη. Απλά ήθελα να τονίσω τον κίνδυνο να έχουν οι Τσιπραίοι την εξουσία στα χέρια τους ,οταν συμβούν ..αυτά που φοβάμαι πως θα συμβούν.

    Πράγματι ο Ανδρέας είναι καλύτερη αναλογία. Αλλα τα πράγματα σήμερα είναι απείρως πιό άγρια απο το 1981.

 7. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 29/05/2012 17:37:24

  Εκπληκτικό ... ίσως ότι πιο κοντινό στις σκέψεις μου έχω διαβάσει στο αντινιούζ αλλά και γενικότερα σε ανάλυση τον τελευταίο καιρό !!!

  υ.γ. Μόνο εδώ είναι δυνατή η δημοσίευση τέτοιας ανάλυσης , προς απογοήτευση των διαφόρων όψιμων και μη επικριτών του σαιτ !!! για αυτό και μερικοί από εμάς είμαστε καθημερινά εδώ ακόμα και τώρα που δεν ταυτιζόμαστε πλεον πολιτικά με τη ΝΔ !!!

  • Factorx avatar
   Factorx @ EVANGELOS 29/05/2012 17:41:55

   Ναι, ενώ εμείς είμαστε ταυτισμένοι πολιτικά με τη ΝΔ. Α, ρε Ευάγγελε, τόσον καιρό εδώ δεν καταάλαβες τίποτα απο το Antinews - εκτός αν τα γράφεις για να μου φτιάχνεις το κέφι

   • EVANGELOS avatar
    EVANGELOS @ Factorx 29/05/2012 17:49:57

    Μα ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΩ !!! ... μάλλον εσύ δεν καταλαβαίνεις τι λεω

    η εποδος "ακόμα και τώρα που δεν ταυτιζόμαστε πλεον" γράφτηκε όχι ως αντιδιαστολή με εσένα ή κάποιον άλλο αλλά ως επισύμανση ... με την έννοια ότι εξακολουθώ να παρακολουθώ ένα σαιτ με προβληματισμούς - αναλύσεις ανεξάρτητα του τι ψήφισα το Μάη ή του τι θα ψηφίσω τώρα

    υ.γ. για καλό το είπα !!!

    • Factorx avatar
     Factorx @ EVANGELOS 29/05/2012 18:14:55

     Κι εγώ για καλό το είπα

 8. Graikos avatar
  Graikos 29/05/2012 17:40:00

  Ειλικρινης ηταν ο Τιγράνης.
  Η γνωμη μου , χωρις προσκολληματα σε κομματα , ειναι οτι φως στο τουνελ δεν προκειται να δουμε ουτε με το Α.Σ ουτε με τον Τσιπρα. Αυτο με μια πρωτη σκεψη αποδεικνυεται απο την δημιουργια τεχνητου διπολου απο τον Α.Σ. Σκεφτειται δηλαδη το σημερα με ιστορικα γεγονοτα του παρελθοντος .
  2012 ΝΔ-ΠΑσοκ πανε χερι χερι(λεγανε και λενε ΝΑΙ σε συνεργασια),
  2000 ΝΔ#ΠΑσοκ ΔΙΠΟΛΟ ιδιας διακυβερνησης. Το συνδρομο δηλ καλου+κακου μπατσου, οπου και οι δυο εξυπηρετουν αλλοτρια συμφεροντα.
  1) Ο Α.Σ. με βαση τις κινησεις του στην κυβερνηση Παπαδημου και με τις διερευνητικες εντολες των προηγουμενων εκλογων μου εδωσε την πεποιθεση οτι οχι μονο δεν θελει να κυβερνησει αλλα δεν θελει καν συμμετοχη σε κυβερνηση. Εφοσον βγει πρωτο κομμα η ΔΝ, θα επικαλεστει παλι την ασυμφωνια του Συριζα για οικουμενικη και παμε με τα μΠουνια για ανωμαλη κατασταση ΜΗ διακυβερνησης για πολλα χρονια .
  2) Ο Τσιπρας για μενα παιζει το παιχνιδι που επαιξε ο Α.Π. το '81. , . Οσο ειδατε εξοδο απο Εοκ τοσο την ειδα και γω. Θα ρισκαρω να πω οτι και αυτος μετα το ταξιδι του στας Ευρωπας, εχει φιλησει το (99/100). Αν πεσω εξω και πραγματι κανει καταγγελια του Μνημονιου και των δανειων, να βρουμε δηλαδη το λεγομενο ειδεχθες χρεος ,θα πεσουν εκατονταδες κεφαλια , θα γινει η καθαρση αλλα παμε σε εθνικο νομισμα με 2 χρονια πενίας...(1/100)
  Δυστυχως δεν βλεπω σε καμια περιπτωση ηρεμια ταξη και ασφαλεια. Η μεταπολιτευση τελειωσε και μαζι με αυτην η αυταπατη του παραμυθιου οτι θα ζουμε μια ζωη χαρισαμενη για παντα εμεις και τα παιδια μας.
  Το για παντα ηταν 40 χρονια, μια γενια.

  • Graikos avatar
   Graikos @ Graikos 04/06/2012 21:06:29

   να προσθεσω 2 πραγματα που σβηστηκαν απο τα εισαγωγικα..
   1)..επαιξε ο Α.Π. το ’81. ,"εοκ και νατο το ιδιο συνδικατο", "εξω οι βασεις του θανατου
   2)..εχει φιλησει το "δαχτυλιδι του νονου ΔΝΤ"(99/100)

 9. δρόμος avatar
  δρόμος 29/05/2012 18:05:50

  Αγαπητέ Τιγράνη, υιοθετώντας όλα όσα γράφεις κι άλλα τόσα, που εσύ και αρκετοί άλλοι εδώ έχουμε επισημάνει από την πρώτη σχεδόν ημέρα μετά την 29/11, πριν να συντάξεις τη συνέχεια θέλω να σου θυμίσω ότι ο σπόρος έχει βρει προορισμό, και αν οι καιρικές συνθήκες φέτος είναι χάλια, το φυτό ξεπρόβαλε και ανθεί, σε πείσμα του χειμώνα! Τώρα έχει πόλεμο, αμείλικτο, μακρύ, με άπειρα επεισόδια και την πιό μεγάλη ανηφόρα μπροστά μας, μα ... το ποτάμι πίσω δεν γυρνά! Αυτό που σήμερα νομίζεις πισωγύρισμα ίσως να γίνει η αφετηρία της νίκης

 10. Δαναός avatar
  Δαναός 29/05/2012 18:17:20

  Καλώς επέστρεψες Τιγράνη μου, χαίρομαι και μαζί με μένα κι άλλοι, γιατί σε χάσαμε και ήταν έντονα αισθητή η απουσία σου. Όσο για τον Αστυάνακτα ε ναι, κοντεύει να σκάσει που δεν μπορεί να θυμηθεί και θα το έχεις κρίμα!!!

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ Δαναός 29/05/2012 18:44:05

   Α ρε Δαναέ, μου έλειψε κι εμένα η επικοινωνία μαζί σας. Κατά τα άλλα εδώ ήμουνα, σας διάβαζα και σας διαβάζω καθημερινά. Δεν κόβεται με τίποτα το άτιμο το antinews. Και δεν είναι μόνο η ενημέρωση, είναι το δέσιμο με ανθρώπους, κοινές αγωνίες, ελπίδες… Μπέρδεμα, αλλά καλό μπέρδεμα.

   Απλώς όταν είδα στην πορεία προς τις εκλογές ότι μάλλον τα έβλεπα (δικαίως τελικά) τα πιο πολλά μαύρα κι άραχνα και υπήρχε ο κίνδυνος να επηρεάσω αρνητικά ανθρώπους (άσε που θα μου την έπεφταν όλοι κατακεραυνώνοντάς με ως «εσωστρεφή» και «ηττοπαθή») επέλεξα συνειδητά να σιωπήσω.

   Καλά να πάθει ο Αστυάνακτας. Ευφυέστατος είναι, και αντί να δει το προφανές, αυτός προτιμά τις πολύπλοκες εξισώσεις.

   • Δαναός avatar
    Δαναός @ Τιγράνης 29/05/2012 18:52:06

    Δες τι μου έγραψε πριν λίγο σε μήνυμα: "Δαναέ, ..Λέγε! Ἀλλιῶς θὰ ψηφίσω ΑΝΤΑΡΣΥΑ!"

    • Τιγράνης avatar
     Τιγράνης @ Δαναός 29/05/2012 19:03:08

     Πες του, σιγά μην ψηφίσει και Δημοκρατικούς!

 11. Φελίζα avatar
  Φελίζα 29/05/2012 21:55:09

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας Τιγράνη.
  Η επιστροφή σας δε, ευχάριστη έκπληξη!

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ Φελίζα 29/05/2012 23:02:28

   Να είσαι καλά Φελίζα.

   Ελπίζω να έχουν κατανοήσει αυτοί που πρέπει ότι πολύς κόσμος τις υπερβάσεις του τις έκανε, έφτασε στα όρια των κόκκινων γραμμών του (για να μη πω ότι τα ξεπέρασε κιόλας) –κι όμως εξακολουθεί να δηλώνει παρών (ακόμα κι όταν δεν αρθρογραφεί ή σχολιάζει). Το μπαλάκι πλέον βρίσκεται σε όσους έχουν την ευθύνη των αποφάσεων.

   • Φελίζα avatar
    Φελίζα @ Τιγράνης 30/05/2012 00:00:51

    Να είστε και εσείς καλά και να συνεχίσετε , όπως και πολλοί άλλοι αρθρογράφοι και σχολιαστές, να μας αφυπνίζετε με την πένα σας , λέγοντας αλήθειες.
    Προσωπικά δεν με εκφράζουν οι εκπτώσεις και η λογική του μη χείρων .......

 12. Γλαυξ avatar
  Γλαυξ 30/05/2012 15:48:42

  Κε Τιγράνη,
  Ευχαριστούμε για την εξαιρετική ανάλυση. Έχω όμως την εξής απορία:
  Ο κ. Σαμαράς κάνει κι αυτός "μια σημαντικότατη, ακραία σχεδόν, έκπτωση μέσα" του; Διότι στην περίπτωση αυτή μιλάμε για πολιτικό αρχηγό και όχι
  για ηγέτη. Μήπως αποδίδονται στον άνθρωπο στοιχεία που είναι μόνον
  ευσεβείς πόθοι πολλών εξ ημών ; Μήπως απλώς είναι ο "καλυτερότερος"
  των εν ενεργεία πολιτικών ;
  Περιμένουμε τη συνέχεια (2ο ή 3ο μέρος) της ανάλυσης σας.

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ Γλαυξ 30/05/2012 18:28:43

   Αγαπητή Γλαύξ, ας είμαστε ειλικρινείς. Η ανάληψη της ηγεσία της ΝΔ, κόντρα βέβαια στις δυνάμεις του τέλματος και της αποσύνθεσης (εντός και εκτός κόμματος), δεν αρκεί για να χρίσει κάποιον ηγέτη. Όχι ότι είναι λίγα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα ο Σαμαράς. Κάθε άλλο. Γι΄ αυτό άλλωστε είμαστε μαζί του και συνεχίζουμε να τον στηρίζουμε. Αλλά πραγματικός ηγέτης θα γίνει αν καταστεί ο καταλύτης για μια ριζική αλλαγή στη κοινωνία, για την αποπασοκοποίησή της, τη διασφάλιση της αξιοπρέπειάς της στο διεθνές στερέωμα. Και λογικά τον ερχομό αυτών των αλλαγών θα τον προαναγγείλουν οι ανανεωτικές, συθέμελες πρωτοβουλίες εντός του κόμματος. Το Μάιο, για ποικίλους λόγους, τα προτάγματα αυτά ουσιαστικά αγνοήθηκαν. Οι τωρινές συνθήκες μας επιβάλλουν να στηρίξουμε ένα μη ελκυστικό συνονθύλευμα, στην ριζική ανανέωση του οποίου ελπίζουμε! Είναι πράγματι περίεργο, αλλά αυτή τη στιγμή εναλλακτική δεν υπάρχει. Αν μέσα από αυτό το οξύμωρο ο Σαμαράς βρει τον τρόπο και τον χώρο να μεταμορφωθεί σε ηγέτη, θα είναι σωτήριο τόσο για τον ίδιο όσο και τη χώρα. Αν όχι, η μεν χώρα θα εξαντλήσει κάθε διαθέσιμη λύση, ο δε ίδιος θα βυθιστεί στην αφάνεια. Ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε πάντως για το καλύτερο.

   «Μήπως αποδίδονται στον άνθρωπο στοιχεία που είναι μόνον ευσεβείς πόθοι πολλών εξ ημών;» Μεγάλη κουβέντα αυτή. Φοβάμαι ότι έχετε δίκιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.