29/10/2009 02:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με την επιτυχημένη συνταγή Αλογοσκούφη πάει η ΝτόραΣύμφωνα με πληροφορίες του antinews,o μηχανισμός του πάλαι ποτέ Τσάρου της Οικονομίας, οι  ...δικοί του άνθρωποί του με λίγα λόγια , χρησιμοποιούνται σε θέσεις-κλειδιά από την υποψήφια για τη προεδρία της ΝΔ, Ντ. Μπακογιάννη. Αν και το μεγαλύτερο τμήμα της υποστήριξης που είχε, έχει αποχωρήσει (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής, που τα "έσπασε",΄), εν τούτοις στενοί του συνεργάτες, έχουν αναλάβει ρόλους για την προώθηση των θέσεων της Αγίας Οικογένειας.

Μία από αυτές είναι η θέση του συντονιστή του επαρχιακού τύπου, την οποία καταλαμβάνει ένας πολύ κοντινός συνεργάτης του κυρίου-πλέον-καθηγητή επιδιώκοντας να μεταφέρει με επιτυχία την αυτογνωσία του, στις υπηρεσίες της Ντόρας Μπακογιάννη. Άλλωστε, ο Κ. Μητσοτάκης  ανακάλυψε  τον κ. Αλογοσκούφη στις αρχές της δεκαετίας του '90 και τον τοποθέτησε ως πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της δικής του κυβέρνησης, με όλα τα γνωστά, θαυμαστά επιτεύγματα που ακολούθησαν στην οικονομική πολιτική. Είναι γνωστή άλλωστε η συνταύτισή τους στις νεο-φιλελεύθερες αντιλήψεις της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. zaza avatar
  zaza 29/10/2009 03:51:08

  Αν θέλει κάποιος την απληστία, την ανηθικότητα και το συντηρητισμό (δηλαδή πράγματα με καλώς ορισμένο περιεχόμενο εδώ και χρόνια) να τα αποκαλεί "νεοφιλελευθερισμό" μπορεί να το κάνει.
  Να θυμίσω ότι υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο πιστεύουν όλοι οι φιλελεύθεροι είναι ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός είναι η πιο κατάλληλη μορφή οικονομικής οργάνωσης των αγορών.
  Δε βλέπω, λοιπόν, γιατί να κοτσάρεις το συνθετικό "φιλελεύθερος" σε ανθρώπους που υποστηρίζουν τα τεράστια ιδιωτικά μονοπώλια και τις ανεπιθύμητες επιχειρηματικές πρακτικές-ανηθικότητες.
  Οι φιλελεύθεροι έχουν βαρεθεί να δηλώνουν πως οι νεοσυντηρητικοί δεν τους εκφράζουν και το μόνο που μπορεί να αναφερθεί σα "νεοφιλελεύθερο", με την έννοια των κριτικών, είναι το ρεπουμπλικανικό κόμμα στην Αμερική. Για να μιλήσεις όμως για μια ιδεολογία χρειάζεσαι βιβλία, άρθρα, δημοσιεύσεις, στοχαστές και διανοητές.
  Αυτή τη λατρεία προς την αγορά δεν υπάρχει κανείς άνθρωπος με σώας τας φρένας που να την υπερασπίζεται σε τέτοιο βαθμό. Αυτοί που το κάνουν δεν είναι εκπρόσωποι κάποιας συγκροτημένης ιδεολογίας αλλά...καθάρματα! Είναι ασυνήδειτοι μεγαλοκαπιταλιστές, καθάρματα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα πάντα για να βγάλουν λεφτά, τα golden boys και οι μεγαλολομπίστες που δίνουν τα λεφτά τους για να στηρίξουν την εκστρατεία αυτού που όταν ανέλθει στην εξουσία θα προτιμήσει τα προϊόντα του!

  Αυτούς αν τους ρωτήσεις δεν ξέρουν τι θα πει φιλελευθερισμός και δεν έχουν ιδέα περί μηχανισμών κατανομής των πόρων, κοινωνικής δικαιοσύνης, αοτελεσματικότητας της αγοράς κλπ.
  Απλά θέλουν να βγάζουν λεφτά και δεν τους νοιάζει ποσώς ποιον και πόσο θα τον εκμεταλλευτούν. Δεν απαντούν με τα λόγια κάποιου διανοητή-φιλοσόφου-εκπροσώπου της ιδεολογίας τους: δεν έχουν ιδεολογία για να της προσδώσει κανείς και κάποιο όνομα (και δη ένα όνομα που συκοφαντεί ένα από τα μεγαλύτερα φιλοσοφικά ρεύματα της Ιστορίας, το βασικό απόγονο του πολιτισμού και το θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού).
  Έχουν στόχο το κέρδος και την επιρροή-και δεν ξέρω γιατί σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων πρέπει να δίνουμε όνομα που εμπεριέχει τον όρο της ελευθερίας όταν επί της ουσίας την μάχονται με όλες τις δυνάμεις τους.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ zaza 29/10/2009 07:36:26

   την λατρεία προς την αγορά την υπερασπίζομαι εγώ, που σίγουρα δεν έχω σώας τας φρένας φυσικά μπορώ να σου απαριθμήσω πως άπληστοι πονηροί μπορούν να ελιχθούν στις αδυναμίες που έχει ΚΑΘΕ ανθρώπινο σύστημα, και η επιλογή είναι πιο σύστημα είναι λιγότερο τρωτό, αλλά αυτή είναι άλλη μεγάλη κουβέντα, και το πρωινό ρολόι κα΄νει τικ-τακ αμέιλικτα, καλημέρα. Αν ενδιαφέρεσαι να συνεχίσεις την κουβέντα, στην διάθεσή σου αργότερα... Μερικά από τα αναφερόμενα άτομα είναι όσο νεοφιλελεύθερα όσο ο Μπλακ Πητ!...

   • Blimblomblim avatar
    Blimblomblim @ archaeopteryx 29/10/2009 09:22:46

    Επιτρέψτε μου να πω ότι, αν ερμηνεύω καλά το φίλο zaza, αυτό που θέλει να πει είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε απέναντί μας μια εκπεφρασμένη ιδεολογική πρόταση, αλλά μια λαμογιά που ενδύεται ιδεολογικό μανδύα. Ιδεολογικοποιούν δηλαδή τη μίζα που παίρνουν από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για να το περάσουν στο λαό ή, έστω, στο τμήμα του λαού που τους υποστηρίζει μέσα από την κομματική ταυτότητα. Άρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για θέσεις ιδεολογικές σε αυτό το πλαίσιο.

   • zaza avatar
    zaza @ archaeopteryx 29/10/2009 15:06:11

    archaeopteryx.
    Ο όρος νεο-φιλελεύθερος δεν υπάρχει και ούτε υποστηρίζεται από βιβλιογραφία ή διανοητές. Δεν υπάρχει φιλοσοφικό υπόβαθρο, ιδεολογία ή σκέψη.
    Το ΚΑΠΕΛΩΜΑ του όρου Φιλευθερισμός από τους νεο-κονς με τον νέο όρο ΝΕΟΦιλελευθερισμός είναι μεγάλη απάτη και δυσφήμιση ενός από τα μεγαλύτερα φιλοσοφικά ρεύματα.
    Ο νεοσυντηριτικος=νεο-φιλελευθερος δεν είναι λάτρης της ελεύθερης αγοράς όπως την έχουν επεξεργαστεί οι διανοητές των φιλελευθέρων αλλά της προσωπικής του τσέπης και της παρέας του. Εκεί αναφέρεται και η προτασή μου "Αυτή τη λατρεία προς την αγορά δεν υπάρχει κανείς άνθρωπος με σώας τας φρένας που να την υπερασπίζεται σε τέτοιο βαθμό. Αυτοί που το κάνουν δεν είναι εκπρόσωποι κάποιας συγκροτημένης ιδεολογίας αλλά…καθάρματα....."
    Το ασυνάρτητο το έχουν ονομάσει ΝΕΟφιλελευθερισμό και επ’ αυτού δεν μπορεί να γίνει καμία κουβέντα.
    Που διαφωνούμε?

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ zaza 29/10/2009 15:15:04

     δεν ξέρω αν διαφωνούμε... αλλά δεν θεωρώ τον εαυτό μου ...κάθαρμα (!) Άστο τώρα, μεγάλη κουβέντα... Ο blimblomblim έχει δίκιο. Το Λάδωμα δεν προβλέπεται σε κανένα από τα μοντέλα μου (απεναντίας είναι κακό γιατί μειώνει την αποτελεσματικότητα της αγοράς) :-)

  • Kώστας Θ. avatar
   Kώστας Θ. @ zaza 29/10/2009 09:49:50

   Να μην ξεχνάμε ότι οι μίζες προϋποθέτουν και εμπλοκή του κράτους. Όσο μεγαλύτερος ο κρατισμός στην οικονομία τόσο περισσότερες οι ευκαιρίες για τους κρατικοδίαιτους λωποδύτες.

   Τo πρόβλημα, όμως, είναι για μένα ΗΘΙΚΟ και όχι ιδεολογικό. Τα λαμόγια και οι πολιτικοί αριβίστες που κατέκλυσαν την Ελλάδα και την ΝΔ δεν έχουν ιδεολογία. Μην μπερδεύουμε το ένα με το άλλο.

   Ας ξεμπερδέξουμε πρώτα με την φατρία και μετά τα συζητάμε αυτά.

   • Κεραυνός avatar
    Κεραυνός @ Kώστας Θ. 29/10/2009 10:29:43

    Τα λαμόγια και οι κλέφτες είναι άλλο θέμα μιλάμε για καθαρά οικονομική πολιτική, ο Αλογοσκούφης όπως απέδειξε με την πολιτική του απο το 2004 είναι σκληρότατος νεοφιλελεύθερος.

    • Kώστας Θ. avatar
     Kώστας Θ. @ Κεραυνός 29/10/2009 14:08:44

     Πήρε απλώς κάποια φιλελεύθερα μέτρα, μεταξύ άλλων. Το να μιλάμε για νεοφιλελευθερισμό στην Ελλάδα είναι κάπως αστείο. Η οικονομία μας, με βάση τα στοιχεία, ήταν και είναι από τις πιο κρατικιστικές της Ευρώπης.

 2. Κεραυνός avatar
  Κεραυνός 29/10/2009 07:19:28

  Δηλαδή ο οικονομικός εγκέφαλος του Μητσοτάκη ο Αλογοσκούφης είναι ο ίδιος με τον οικονομικό εγκέφαλο του Καραμανλή. Η οικονομική πολιτική της εξαετίας Καραμανλή είναι έργο Αλογοσκούφη, με άλλα λόγια Μητσοτάκης Καραμανλής στα οικονομικά είναι το ίδιο πράγμα γι'αυτό καλά λένε πολλοί οτι η Ντόρα είναι η φυσική διάδοχος του Καραμανλή.

 3. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 29/10/2009 08:18:11

  Mην απλοποιούμε τα πράματα. Ο Αλογοσκοσκούφης ούτε είναι ούτε δήλωσε νεοφιλελεύθερος. Αυτά τα έλεγαν ΠΑΣΟΚ και αριστερά για προπαγάνδα.

 4. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 29/10/2009 10:53:55

  απληστία, την ανηθικότητα ...ακούώ..΄

  παίδες..με μεταφυσικούς όρους δε κάνουμε οικονομία.τι πάει να πει απληστία?ο κακός Αλογοσκούφης?Μια χαρά καλός είναι για την τάξη που εκπροσωπεί...μια χαρά τα κατάφερε για τα κέρδη τους.
  και είναι επιτέλους πλεόν κατανοητό πως η ελέυθερη αγορά είναι μια απάτη...δε μπορεί να υπάρξει ελεύθερη αγορά από τη στιγμη που νομοτελειακά οδηγούμαστε σε μονοπώλια...εκτός αν ζούμε στο μότο live your myth in capitalism
  αυτό όμως που έχει σημασία είναι η εμπλοκή του μηχανισμού σε όλη αυτη τη διαδικασία, του Αλογοσκούφη, με επικεφαλής το Βασίλη Τοκάκη, ο οποίος είχε φτιαξει για τους γνωρίζοντας ένα δικό του υπο-μηχανισμό. ένα από αυτά τα θέματα που έβλαψαν σαφώς τον καραμανλή.

 5. Varvara avatar
  Varvara 29/10/2009 13:21:48

  Mipos apla kapoioi fovountai to revma tis Doras stin koinonia. Lene oti o pnigmenos apo ta mallia pianetai. Alla mi rixnoume kai laspi genikos kai aoristos...

 6. Θ.Τ. avatar
  Θ.Τ. 29/10/2009 13:52:06

  Varvara κλείσε τη πόρτα...κρυώσαμε..

 7. bananaRepublic avatar
  bananaRepublic 29/10/2009 15:04:45

  Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος και όλη αυτή τη θεωρητικολογία περί το κατά πόσο η πολιτική Αλογοσκούφη είναι η δεν είναι νεοφιλελεύθερη δεν την αντιλαμβάνομαι - ίσως η αδιάκοπη παπαρολογία του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς όλα αυτά τα χρόνια οτι "νεο-φιλελευθερισμός = διάβολος" να μας έχει ποτίσει όλους τελικά. Αντ' αυτού θα ήταν σκόπιμο να κοιτάξουμε τα μέτρα που προώθησε (ή προσπάθησε να προωθήσει) ο Αλογοσκούφης και να δούμε αν ήταν γενναία και αν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα, ποιός άλλος Υπουργός τόλμησε να εντάξει τους ειδικούς λογαριασμούς των Υπουργείων στον προϋπολογισμό; Κατά τα λοιπά θεωρώ τη γενικόλογη αφοριστική αναφορά στον Αλογοσκούφη άδικη έως και κακόπιστη.

  • Κεραυνός avatar
   Κεραυνός @ bananaRepublic 29/10/2009 16:21:04

   Μήπως είσαι κανένας συγγενής του; Τέτοια διθυραμβική υμνολογία στον πιό αποτυχημένο υπουργό εθνικής οικονομίας που έχει περάσει κάτι που αναγνώρισε και ο ίδιος ο φίλος και πρωθυπουργός του με την αντικατάσταση του δέν εξηγείται αλλιώς.

   • Κώστας Θ. avatar
    Κώστας Θ. @ Κεραυνός 29/10/2009 17:48:13

    Η αλλαγή Αλογοσκούφη δεν έγινε λόγω αποτυχίας αλλά για επικοινωνιακούς λόγους (άλλο λάθος του Καραμανλη). Τα οικονομικά μεγέθη παίγαιναν καλά.
    Ο ανασχηματισμός δε σημαίνει οπωσδήποτε ομολογία αποτυχίας.
    Π.χ. Θυμάσαι εκείνο το ιστορικό που είπε ο Ανδρέας στον Τρίτση όταν τον άλλαξε:" Αντώνη,έγραψες ιστορία !"
    Καλά αυτός μας δούλευε όλους..

    • αχαβαχ avatar
     αχαβαχ @ Κώστας Θ. 29/10/2009 17:59:46

     Ε, συμβαίνουν κάτι τέτοια μερικές φορές στην ιστορία. Ενώ τα οικονομικά μεγέθη παγαίνουν καλά κι εσύ πας για επόμενος αρχηγός, δεν βγαίνεις ούτε βουλευτής. Άτιμη οικονομική κρίση, αχάριστε ελληνικέ λαέ...

    • Κώστας Θ. avatar
     Κώστας Θ. @ Κώστας Θ. 29/10/2009 19:05:58

     Οι περισσότεροι από τους άλλους που βγήκαν στη ίδια περιφέρεια δεν είναι καθόλου καλύτεροι. Απλώς τον πήρε η μπάλα όπως και όλους τους στενούς συνεργάτες του Καραμανλή.
     Όσο για την κρίση, δεν υπάρχει κανείς στο κόσμο που να συζητάει αν υπήρξε ή όχι και πόσο σοβαρή ήταν. Mόνο εδώ στο Εllada. Aν βγούν 5 δημοσιογράφοι και πουν ότι δεν τρέχει και τίποτα και για όλα φταίει η κυβέρνηση, ο κόσμος θα το χάψει. Έτσι γίνεται στις μπανανίες.

    • Κεραυνός avatar
     Κεραυνός @ Κώστας Θ. 29/10/2009 19:31:15

     Εντάξει οι δημοσκοπήσεις όμως έδειχναν την Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται 7 μονάδες πίσω απο τα τέλη του 2008 πρίν ο Αλογοσκούφης απολυθεί και πρίν ακόμα ξεσπάσει η παγκόσμια κρίση.

    • Κώστας Θ. avatar
     Κώστας Θ. @ Κώστας Θ. 29/10/2009 19:44:43

     Αυτό έγινε λόγω ΔΕΘ και Βατοπεδίου. Ηταν ακριβώς εκείνη την περίοδο που λές. Τότε άρχισε η κατρακύλα. Αλλά ο Αλογοσκούφης δεν ήταν μπλεγμένος σε αυτά.
     Για μένα το Βατοπέδι ήταν ο κύριος λόγος της τόσο μεγάλης ήττας.

 8. Κεραυνός avatar
  Κεραυνός 29/10/2009 19:54:00

  Οι σκληρές φοροεπιδρομές είχαν ξεκινήσει απο τον Αλογοσκούφη τον προηγούμενο χρόνο γι'αυτό ο Αλογοσκούφης είχε αποκληθεί τότε και φορομπήχτης ή Αλογοδίκας. Αλλά με την αντικατάσταση του απο τον Παπαθανασιου στις αρχές του 2009, ο Παπαθανασίου ξεκίνησε μιά πιό φιλολαική πολιτική με αποτέλεσμα η ψαλίδα προσωρινά να κλείσει αλλά το ξέσπασμα της κρίσης τότε στάθηκε αιτία ο Παπαθανασίου αλλάζοντας τακτική να γίνει χειρότερος απο τον Αλογοσκούφη.

 9. nantia avatar
  nantia 30/10/2009 15:37:36

  Αποφασίστε επιτέλους ποιον στηρίζει ο Αλογοσκούφης!!!
  Μία τη Ντόρα, μία τον Καραμανλή... Τίποτα άλλο θα φορτώσετε στη Ντόρα??

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.