#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/02/2013 21:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με την... ελπίδα οδηγό και νέο υφυπουργό επιχειρούν να «ξεκλειδώσουν» το ΕΣΠΑΦαίνεται ότι στην κυβέρνηση άρχισαν να «ξυπνάνε» από τη χειμερία νάρκη και να κάνουν την αρχή για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Το πρώτο βήμα για να προκύψει ο σωστός συντονισμός έγινε με το υπουργικό συμβούλιο όπου ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών που θα κάνει η χώρα για να ενεργοποιηθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα.

Την επόμενη Δευτέρα θα γίνει το Δεύτερο βήμα με τη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με βασικό θέμα το συντονισμό γύρω από την οικονομία και την ανάπτυξη.

Το υπουργικό έβγαλε φυσικά και την είδηση της ορκωμοσίας ενός υφυπουργού με αποκλειστική αρμοδιότητα το ξεκλείδωμα και τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, βουλευτής Χανίων, είναι γιος της Αικατερίνης Μητσοτάκη, ανιψιός του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ελπίζουμε όλοι ότι ένας άνθρωπος του Μητσοτάκη θα καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το ΕΣΠΑ και δε θα είναι απλά μια ακόμη διακοσμητική πινελιά στο κάδρο της κυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Χαζτηδάκης είπε ότι τα συνολικά κοινοτικά κονδύλια για την Ελλάδα θα ανέλθουν στα 36 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 και η χώρα έχει τη χρυσή ευκαιρία να τα εκμεταλλευτεί και να βγει από την κρίση. Άλλωστε, πρόκειται για πάνω από 10% του ΑΕΠ που μπορούν να πάνε στην ανάπτυξη, δεν είναι και λίγο πράγμα. Σύμφωνα με τον υπουργό τα 15 δισ. ευρώ προέρχονται από τις άμεσες αγροτικές ενισχύσεις ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο τα 20,4 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η χώρα μας για τη νέα προγραμματική περίοδο μπορούν να προσφέρουν 203.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει πρόσθετο ΑΕΠ ύψους 46 δισ. ευρώ.

Στις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ένα αναπτυξιακό συνέδριο στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός.

Δημιουργείται μία Συντονιστική Επιτροπή Χάραξης Πολιτικής, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία καθώς και εκπρόσωποι των Περιφερειών. Υποστηρικτικά θα λειτουργεί μία Τεχνική Επιτροπή Συντονισμού Κατάρτισης του Προγράμματος καθώς και ομάδες κατάρτισης των προγραμμάτων των υπουργείων και των Περιφερειών.

Στη διάρκεια των επόμενων μηνών θα γίνει ανοιχτή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες για την κατάρτιση του προγράμματος.

Στα τέλη Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο οποίο θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική και η κατανομή των πόρων στα επιχειρησιακά προγράμματα σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η λεπτομερής κατάρτιση της Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), όπως θα λέγεται στην κοινοτική ορολογία το νέο ΕΣΠΑ.

Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η κατάρτιση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το καλοκαίρι.

Η ΣΕΣ υποβάλλεται τον Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες και αναμένεται έγκριση της τον Οκτώβριο.

Το νέο ΕΣΠΑ μαζί με τα Επιχειρησιακά Προγράμματά του αναμένεται να είναι έτοιμο να τρέξει στις αρχές του 2014.

Τέλος, μιλώντας στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα καλέσει τους τραπεζίτες τις επόμενες ημέρες ώστε να τους ζητήσει να επισπεύσουν την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης είπε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ και ήδη έχουν υπογραφεί από δύο τράπεζες προγράμματα ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Σαμαράς: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ανεργίας 

Την ανάγκη ορθής διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θέτοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Τα χρήματα πρέπει να πάνε εκεί που θα πιάσουν τόπο, να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας και να μην υπάρξει κατακερματισμός σε μικρά έργα», σημείωσε.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι η ανεργία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπισή της και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα απέδωσε, ότι εξασφαλίστηκε η παραμονή στο ευρώ και πως δημιουργούνται προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.

«Θέλω να έλθετε να μου πείτε τα προβλήματά σας και ποιες λύσεις προτείνετε», ανέφερε απευθυνόμενος στους υπουργούς και για αυτόν τον λόγο ανακοίνωσε κύκλο συναντήσεων μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 10 πμ με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στις 12 μμ με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 5 μμ την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και στις 7 μμ  με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Την Πέμπτη στις 10 πμ ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και στη 1 μμ του υπουργείου Εργασίας.

Την Παρασκευή στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στις 12 μμ με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στις 5 μμ με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και στις 7 μμ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 10 πμ με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, στις 12 μμ με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στις 2 μμ με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 15/02/2013 18:50:59

  Από τώρα για το 2014???/Και φέτος τι θα κάνουν??? θα βλέπουν την ανεργία να φτάνει στο 30%???.Δεν είμαστε καλά.

 2. tak avatar
  tak 15/02/2013 19:35:46

  Και η κυβέρνηση των δεκαπέντε, πότε, για να χουμε το καλό ρώτημα;

 3. theo1611 avatar
  theo1611 15/02/2013 20:25:49

  Τώρα ανακάλυψε ο Χατζηδάκης ότι δεν μπορεί να κουμαντάρει (και) το ΕΣΠΑ?

  Τα υπόλοιπα του Υπερυπουργείου μπορεί να τα κουμαντάρει, έχει επιλέξει όσους χρειάζονται και τους κατάλληλους, για να μπορεί να αναλάβει την ευθύνη του ως Υπουργού? Ή αραδιάζει αρμοδιότητες χωρίς έλεγχο για να μεταβιβάσει την ευθύνη που δεν ματαβιβάζεται?

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ theo1611 15/02/2013 23:02:33

   Καλα ο Χατζηδακης φταιει τωρα για ολα τα δεινα του τοπου ?Ενας Υπουργος ο οποιοσδηποτε Υπουργος 6 μηνων θα επρεπε να κατεβασει τον δεικτη ανεργιας μεσα σε 6 μηνες για να ειναι επιτυχημενος! Προσωπικα πιστευω οτι ο Χατζηδακης κανει καλη δουλεια εχοντας υποψη την ρηση του Λινκολν ''Εαν ειναι να ριξω ενα δεντρο κατω σε 8 ωρες θα δαπανησω 6 ωρες ακονιζοντας το τσεκουρι μου ''.Ετσι λοιπον και ο Χατζηδακης εξ οσων τον παρακολουθω φτιαχνει το πλαισιο δρασης ,ειδε τους αρμοδιους στην ΕΕ ,εκανε τις εσωτερικες ρυθμισεις ,οριζει τον συντονιστη του εργου και αρχιζει να παιρνει τα μετρα προς επιτευξη των στοχων που ειναι μετακυ αλλων και ο ενας και μεγαλυτερος ''Μειωση της ανεργιας ''. Υπομονη λοιπον για λιγο εκτος εαν προσβλεπουμε στους συριζοτσιπραιους να ξεκολλησουν το ΕΣΠΑ με τον Σταθακη ,Μηλιο και Λαφαζανη !

 4. 1kris avatar
  1kris 15/02/2013 22:02:30

  Επιτελους αρχισε να ξυπνα ο Σαμαρας η κινησι να ορισει υφυπουργο για το ΕΣΠΑ ειναι απο τα λιγα θετικα.θα ηταν βεβαια σοφοτερο αν εδιωχνε εντελως αυτον τον Χατζηδακη.πιστευω οτι και αυτο θα γινει συντομα

 5. Evangelos avatar
  Evangelos 15/02/2013 23:36:36

  "Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, βουλευτής Χανίων, είναι γιος της Αικατερίνης Μητσοτάκη, ανιψιός του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας."

  ε άμα είναι έτσι, τότε θα έρθει ΣΙΓΟΥΡΑ η ανάπτυξη ...

  το πρόβλημα ήταν τόσο καιρό ότι δεν είχαμε τον Βιρβιδάκη

 6. nikias avatar
  nikias 16/02/2013 04:28:36

  Ο κ. Βιρβιδάκης είναι εξαιρετικός τεχνοκράτης .
  Ως δήμαρχος Χανίων αξιοποίησε επιτυχέστατα πλείστα όσα ευρωπαϊκά προγράμματα.
  Είναι βέβαιο πως θα ξεκλειδώσει και τα ... κολλημένα ΕΣΠΑ !
  Αν τον αφήσουν, φυσικά...

  • polites avatar
   polites @ nikias 16/02/2013 13:23:44

   Ο Κυριάκος κι η Κουβέλου είναι καλύτεροι...

 7. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 16/02/2013 18:16:24

  Ας δουμε πρωτα τι θα πετυχει, και μετα βγαλτε συμπερασματα. Το σιγουρο ειναι, οτι ειναι εντιμος ανθρωπος και ικανος αυτοδιοικητικος.

 8. Evangelos avatar
  Evangelos 16/02/2013 20:14:53

  πρέπει όμως κάποτε να τελείωσουμε με τους συγγενείς , δεν νομίζεις ???

 9. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 17/02/2013 00:07:13

  Ευάγγελε ο Βιρβιδάκης ήταν και παρέμεινε στέλεχος της ΝΔ και δεν πήγε στη ΔΗΣΥ.
  Το να είσαι συγγενής πολιτικού δεν σου στερεί το δικαίωμα να προσφέρεις στα κοινά. Και οι Χανιώτες λένε τα καλύτερα για τον βουλευτή τους.

  • tak avatar
   tak @ Β.Κ.Σ. 17/02/2013 10:00:57

   Αυτό είναι αλήθεια... Ούτε ο Κυριάκος πήγε...

   • Evangelos avatar
    Evangelos @ tak 17/02/2013 17:24:00

    και οι άλλοι που πήγανε ... τελικά πάλι εδώ είναι ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.