#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/03/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με την Κύπρο έσπασαν τα ιερά και τα όσια των συναλλακτικών ηθώνΌπως γράφαμε σε παλαιότερη ανάρτηση ο οικονομικός «Αττίλας» στην Κύπρο δεν είναι μια απλή υπόθεση που αφορά μια μικρή χώρα και 700.000 πολίτες, σταγόνα στον ωκεανό της Ευρώπης δηλαδή.

Η απόφαση για «κούρεμα» καταθέσεων είναι πέρα για πέρα φασιστική από τους ισχυρούς της Ευρώπης και ουσιαστικά αλλάζει ριζικά την Ευρώπη.

Πάνω απ’ όλα αλλάζει το θεσμοθετημένο σε όλη την Ευρώπη σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Είναι από τα πιο σημαντικά οικονομικά δεδομένα η πίστη του μικροκαταθέτη που ξέρει πως αν βάλει τα λεφτά του σε μια τράπεζα, μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ο κόσμος να χαλάσει θα τα πάρει πίσω.

Μέχρι σήμερα γνώριζε ότι είτε πτωχεύσει μια χώρα είτε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αυτός δε θα χάσει ούτε ένα ευρώ από αυτά που βρίσκονται στους λογαριασμούς. Έπεσε ένα από ταμπού για το ευρωπαϊκό οικονομικό και τραπεζικό οικοδόμημα και οι συνέπειες μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες.

Ουσιαστικά, η απόφαση των υπουργών Οικονομικών, ακόμη κι αν ελήφθη με το μαχαίρι στο λαιμό, καταλύει κανόνες δεκαετιών. «Το "κούρεμα" καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ παραβιάζει το εγγυημένο όριο καταθέσεων και έτσι τα "ιερά και όσια" συναλλακτικών ηθών & τραπεζικής πίστης» γράφει στο Twitter ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος κι έχει απόλυτα δίκιο.

Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής θα το μάθουμε τις επόμενες μέρες, όμως, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα διότι εκατομμύρια μικροκαταθέτες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ξέρουν πλέον ότι δεν έχουν καμιά εγγύηση. Ξέρουν ότι κάθε στιγμή ένα κοινοτικό όργανο, φασιστικά, μπορεί να πάρει απόφαση για κούρεμα και των δικών του αποταμιεύσεων.

Τι σκέφτεται άραγε ο Έλληνας, ο Βούλγαρος, ο Λετονός, ο Εσθονός, ο Ισπανός, ο Πορτογάλος ή ο Ιταλός που ξέρει ότι η χώρα του δεν είναι τόσο ισχυρή και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα; Δε θα είναι δικαιολογημένος αν αύριο πάει στην τράπεζα και αποσύρει τα χρήματά του; Δε θα είναι δικαιολογημένος αν βάλει τα ελάχιστα χρήματά του στο σεντούκι ή τα στείλει στη…. Γερμανία για να γίνουν ομόλογα; Μήπως λοιπόν αυτή η απόφαση για την Κύπρο ουσιαστικά δεν είναι η σωτήρια κίνηση που όλοι μας «πουλάνε» αλλά σχέδιο των Βόρειων να διαλύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των νότιων χωρών αλλά και όσων είναι αδύναμες;

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ήδη έχουν αρχίσει παντού να γράφονται επικριτικά σχόλια για την απόφαση του Γιούργκρουπ και να εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια.

Ο Economist χαρακτηρίζει το σχέδιο διάσωσης κοντόφθαλμο, αυτοκαταστροφικό και άδικο, κυρίως σε σχέση με τη φορολόγηση των καταθέσεων έως 100 χιλιάδες ευρώ, που θεωρούνται ασφαλείς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Στο άρθρο του περιοδικού σημειώνεται ότι η επιβολή «κουρέματος» 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ ήταν σχετικά αναμενόμενη, καθώς το τελευταίο διάστημα γινόταν η σχετική συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η πολιτική του να σωθούν εύποροι Ρώσοι με τα χρήματα που θα δάνειζαν οι λιτοί Γερμανοί δεν θα πήγαινε πολύ μακριά» γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

Ωστόσο, για τις περιπτώσεις των καταθετών που θα φορολογηθούν με 6,75% (καταθέσεις έως 100 χιλιάδες ευρώ) το πράγμα είναι διαφορετικό.

Ο Economist εκτιμά ότι η απόφαση είναι λανθασμένη για τρεις λόγους. Καταρχήν, δημιουργούνται και πάλι φόβοι ότι η κρίση χρέους θα πάρει νέες διαστάσεις. Για πρώτη φορά οι καταθέτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν μείνει αλώβητοι από την κρίση χρέους, καλούνται αναγκαστικά να συμβάλουν. Ο δεύτερος λόγος για τον Economist έχει να κάνει με την αρχή της ισότητας. Μπορεί η συμφωνία να πλασάρεται με την αρχή της δικαιοσύνης, ωστόσο, πρόκειται για μια πολύ επιλεκτική δικαιοσύνη. Η επιμονή της Ευρωζώνης ότι πρόκειται για μοναδική περίπτωση το αποδεικνύει: με αρκετούς ξένους να χάνουν χρήματα σε μια μικρή χώρα, έχεις ένα αποτέλεσμα σαν αυτό της Κύπρου, το οποίο πόσο μοναδικό μπορεί να είναι; Ήδη αρκετοί έχουν αρχίσει να σκέφτονται την περίπτωση της εξίσου μικρής Λετονίας, στην οποία επίσης βρίσκουν καταφύγιο ρωσικά κεφάλαια, εν όψει εισόδου στην Ευρωζώνη το 2014...

Ο τρίτος λόγος είναι στρατηγικός. Η απόφαση για την Κύπρο, συνεχίζει το περιοδικό, δεν έχει συνοχή. Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είχε ηρεμήσει για ένα διάστημα, κυρίως χάρη στην ετοιμότητα της ΕΚΤ να παρέμβει σε χώρες που έχουν ανάγκη. Το τίμημα για αυτό ήταν ασφαλώς τα προγράμματα λιτότητας. Όμως το τίμημα πλέον έγινε ακριβότερο και το δίχτυ ασφαλείας για την ΕΚΤ λεπτότερο.

Τέλος, δεν είναι τυχαίες προτάσεις που κατατίθενται ήδη για προστασία των μικροκαταθετών κάτω των 25.000 ευρώ από το κούρεμα. Είναι εμφανής η αγωνία όλων για το τι θα συμβεί αν δεν ψηφιστεί το σχέδιο από την κυπριακή Βουλή. Αλλά είναι ίσως μεγαλύτερη η αγωνία αν ψηφιστεί, τι θα γίνει με τις καταθέσεις εκατομμυρίων πολιτών. Όπως και για το πόσο σταθερό είναι ή αν θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος –με τη μορφή του ντόμινο- ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παπαδόπουλος Τάσσος avatar
  Παπαδόπουλος Τάσσος 18/03/2013 09:32:18

  Οι “ενάρετοι” της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου, του Λιχτενστάιν, είναι έξω από το κάδρο του μαύρου χρήματος, οι Κύπριοι είναι οι κακοί…Και ποιός μας λέει πως, αφού καταστραφεί Κύπρος-Ελλάδα, θα συνεχίσει να υπάρχει ευρώ και Ευρωπαική Ένωση; Και με τον “κουμπάρο” μας τον Νταβούτογλου δίπλα; Και τότε τι θα γίνει, ποιός θα “σώσει” δύο εντελώς καταστραμένες οικονομικά χώρες; Αυτό δεν είναι ένωση, είναι ένα τερατούργημα…. χωρίς ΚΟΙΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, χωρίς ΚΟΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, μάλλον δεν ήξεραν τι έφτιαχναν… ή μήπως ήξεραν;
  Όταν τη 10ετία του ’50 έγινε ΔΙΑΓΡΑΦΗ χρέους στη Γερμανία, οι άλλοι ηταν οι ηλίθίοι και οι Γερμανοί οι έξυπνοι, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι ακόμα πιο έξυπνοι και οι άλλοι οι μογγόλοι, αλλά ποιός τα θυμάται αυτά… κυρίως οι “πολιτικοί”….Διάπραγμάτευση δε λέγεται, “θα σε καταστρέψω λίγο, όχι πολύ…το πολύ το αφήνουμε για αργότερα…” Διαπραγμάτευση είναι απειλές, εκβιασμοί και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, και κυρίως ΚΟΙΝΑ συμφέροντα τη ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ, όπου κι αν είναι αυτά. Τα "ανήκομεν εις τη Δύσιν" είναι κουραφέξαλα, ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ.
  Οι Γερμανοί το μόνο που ξέρουν είναι την Αγία Γερμανική Αυτοκρατορία του Γερμανικού έθνους, τίποτα άλλο. βλ. δύο παγκοσμίους πόλεμους…. Και μην ξεχνάμε ότι αυτοί λένε ότι οι ίδιοι είναι οι δουλευταράδες, και οι υπόλοιποι τα “κοπρόσκυλα” του Ευρωπαικού νότου, που κααααααααααααθονται όλοι τη μέρα….Το μόνο που καταφέρνουν είναι να ξυπνούν μίση που έτειναν να σβήσουν στη λήθη του παρελθόντος.

 2. m.s avatar
  m.s 18/03/2013 09:48:16

  Μου κάνει εντύπωση η χλιαρή αντίδραση της Ρωσίας. πολύ χλιαρή, αναιμική θα έλεγα , τουλάχιστον προς το παρόν. Με οδηγεί στη σκέψη ότι οι Ρώσοι ήταν ενήμεροι του όλου θέματος και ότι η Ευρώπη ποτέ δεν θα έπαιρνε το ρίσκο μιας τέτοιας απόφασης χωρίς να έχει βολιδοσκοπήσει την απέναντι πλευρά.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/03/2013 09:49:24

  Mόνο που ο Σωυμπλε ειπε οτι ζητησε να μη θιγουν οι καταθεσεις κατω απο 100.000 ευρω αλλα οι Κυπριοι το απερριψαν.Πανω απο 100.000 ευρω δεν υπαρχει καμμια υποχρεωση.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ψυχραιμια 18/03/2013 10:28:07

   Δε το απέρριψαν οι Κύπριοι. Οι ΕΕ και ΕΚΤ το απέρριψαν. Οι Κύπριοι αν ήταν απλό θα το απέρριπταν όλο το σχέδιο που είνα καθαρά γερμανικής έμπνευσης με αλλαγή σε λεπτομέρειες. Και ο τελευταίος που μπορεί με μια δήλωση να βγάζει την ουρά του απ' έξω είναι ο Σόιμπλε. Με τους εκβιασμούς του έχουμε βουλιάξει. Αδίστακτοι και απάνθρωποι. Εδώ πούλησε εκατομμύρια στρέμματα και κτίρια της πρώην Αν. Γερμανίας έναντι πινακίων φακής ως πρόεδρος του οργανισμού αποκρατικοποιήσεων. Δεν έχουν πατρίδα τέτοια όντα. Μόνο συμφέροντα των οποίων τις εντολές υπακούν τυφλά.

 4. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 18/03/2013 10:38:20

  Το άρθρο του Economist εκφράζει την πάγια θέση των κατόχων παρκαρισμένου χρήματος. Απλά κινδυνολογεί.
  Πρέπει να καταλάβουμε πως οι κανόνες του παιγνιδιού αλλάζουν.
  Η οικονομία χρειάζεται το υπάρχον χρήμα στην παραγωγή κι όχι παρκαρισμένο με τοκογλυφικά επιτόκια. Το επιτόκιο του 5% είναι τοκογλυφικό με βάση τα σημερινά επιτόκια της ΕΚΤ.
  Η πολιτική επιτοκίων των κυπριακών τραπεζών ήταν πολιτική τζόγου. Οι καταθέτες συνειδητά συμμετείχαν στο ρίσκο του τζόγου.
  Το κούρεμα που επιβάλλεται είναι η δυνατή μικρή χασούρα.
  Η απόφαση στέλνει ένα μήνυμα στου τζογαδόρους.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Μανιάτης 18/03/2013 11:43:30

   Να δω τι θα έκαναν οι Τράπεζες-ιερές αγελάδες αν αύριο έπαιρναν όλα τα κορόιδα το «παρκαρισμένο» χρήμα τους και το έθαβαν στον κήπο. Και τι οι επιχειρηματίες που από αυτό το «παρκαρισμένο» χρήμα παίρνουν δάνεια για την παραγωγή και τις επενδύσεις.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Νιόβη 18/03/2013 11:49:18

    Είναι τόσο ιερό το «παρκαρισμένο» χρήμα (που κατά τ᾽ άλλα βλάπτει τις οικονομίες) που η Κύπρος έχει παγώσει τις μεταφορές κεφαλαίων και το ΔΗΚΟ ζητά εγγυήσεις από την ΕΚΤ για αναπλήρωση κεφαλαίων σε περίπτωση bank run από το αλήτικο μέτρο που ετοιμάζονται να επιβάλουν. Και τόσο χρήσιμο, προφανώς, που η Γερμανία το σηκώνει από αλλού και το μαζεύει με τις χούφτες. «Επικίνδυνο» είναι μόνο όταν βρίσκεται σε λάθος χέρια (λάθος κοινωνική τάξη, λάθος χώρα) κατά την κρίση της ελίτ.

  • Π.Μ.Μ. avatar
   Π.Μ.Μ. @ Μανιάτης 18/03/2013 12:29:07

   Δεν υπάρχει 'παρκαρισμένο χρήμα'. Οι τράπεζες μετατρέπουν τις καταθέσεις σε στοιχεία ενεργητικού (πχ. ομόλογα, μετοχές, δάνεια). Αυτή είναι η δουλειά τους-έτσι χρηματοδοτούν την οικονομία.

   Το θέμα είναι τί τα κάνει αυτά τα χρήματα η οικονομία: άλλες οικονομίες τα επενδύουν σε παραγωγικές μονάδες (startups, επέκταση εξαγωγών κλπ), ενώ άλλες τα 'τρώνε' -δηλ. αυξάνουν την κατανάλωση (εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, γαμοδάνεια κλπ). Οι πρώτες επωφελούνται από τον 'χρηματοοικονομικό πολλαπλασιαστή', δηλ. αυξάνουν την απόδοση των επιχειρήσεων τους. Οι δεύτερες, απλά καλοπερνάνε και δεν έχουν κίνητρο να παράγουν. Μακροχρόνια, επειδή δεν παράγουν, δυσκολεύονται να αποπληρώσουν και χρεοκοπούν (κάτι μου θυμίζει αυτό).

   Παρεμπιπτόντως, να θυμίσω ότι το μόνο εναλλακτικό νομισματικό σύστημα είναι ο 'κανόνας του χρυσού' που οδηγεί σε αποθησαυρισμό: το εντελώς αντίθετο από την κινητικότητα του πλούτου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δομή της κοινωνίας.

   Αν όλα αυτά ακούγονται παράξενα, αυτό είναι δική μας ιδιαιτερότητα και οφείλεται στην υπερπροβολή, τα τελευταία χρόνια, προπαγανδιστικών κατασκευασμάτων όπως το debtocracy, το zeitgeist κλπ.

 5. Παπαδόπουλος Τάσσος avatar
  Παπαδόπουλος Τάσσος 18/03/2013 11:39:08

  Tότε κ. Μανιάτη ας κάνουν τα ίδια και στο Λουξεμβούργο, και στη Λετονία, και στο ΛΙχτενστάιν, και στη Γερμανία (SIEMENS, μίζες στις 3κοσμικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα, για αγορά όπλων και πόσα ακόμα που δεν έχουμε μάθει...)
  Αχ, το ξέχασα ο Ζαν Κλοντ Γιουνγκερ ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου......και η Μέρκελ με το "Γκόλουμ" λύνουν και δένουν στη Γερμανία....

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Παπαδόπουλος Τάσσος 18/03/2013 17:11:24

   Έχουν ξεκινήσει με όλες αυτές τις λίστες, πιέζουν την Ελβετία και νησιά φοροογικών παραδείσων, άφησαν την ολλανδική τράπεζα να πτωχεύσει σκληραίνουν οι νομοθεσίες για τον έλεγχο των καταθέσεων και της διαχείρησης των εταιρειών - σε χώρες της Β. Ευρώπης οι λογιστές και οι ορκωτοί λογιστές καθίστανται ποινικά υπευθυνοι - και συνεχίζουν.

 6. Π.Μ.Μ. avatar
  Π.Μ.Μ. 18/03/2013 12:09:44

  Σε αντίθεση με τη δική μας θέση, οι Κύπριοι δεν έχουν (προς το παρόν) ούτε δημοσιονομικό έλλειμμα ούτε έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (τρόφιμα, φάρμακα, κλπ).
  Κατά συνέπεια, το σοκ από μια υποτιθέμενη έξοδο από το ευρώ θα ήταν παροδικό (τουτέστιν, η αξία των καταθέσεων είναι πολύ πιθανό να επανέλθει σε μικρό χρονικό διάστημα στα σημερινά -προ "κουρέματος"- επίπεδα). Έτσι, θα γλίτωνε το "στίγμα", δηλ. δε θα είχε μόνιμη ζημιά στην επενδυτική εμπιστοσύνη. Επίσης, θα είναι πλέον εσωτερικό θέμα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζων (π.χ. με νέο χρήμα-το οποίο θα επιφέρει την -προσωρινή- υποτίμηση του κυπριακού νομίσματος).
  Από την άλλη, αν προχωρήσει το levy tax (το "κούρεμα") στις καταθέσεις αυτό θα συνεπάγεται μόνιμη απώλεια της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία: ήδη φημολογείται ότι ετοιμάζεται μαζική έξοδος καταθέσεων Ρώσων και γιαυτό αποφασίστηκε η απαγόρευση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων μέχρι την Τετάρτη (και βλέπουμε). Κατά συνέπεια, τα όποια οφέλη θα είναι προσωρινά και σύντομα θα χρειαστεί νέα ανκεφαλαιοποίηση και, προφανώς, νέο κούρεμα στις καταθέσεις. Οπότε, η λύση που προτείνεται μάλλον αποσκοπεί στην φυγή των καταθέσεων (~50 δισεκ. ευρώ) προς 'ασφαλείς' (βόρειους) προορισμούς, παρά στην λύση του πρβλήματος των κυπριακών τραπεζών. Και μπορεί να εξελιχθεί μέχρι και σε δημοσιονομική κρίση αν η Κύπρος μπει σε ένα φαύλο κύκλο κρατικού δανεσιμού-τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης.

  Στο δια ταύτα: ούτως ή άλλως, είναι μία lose-lose situation οπότε, μάλλον θα πρέπει η Κύπρος να δεχθεί τις λιγότερες απώλειες, έχοντας εξασφαλίσει πρώτα τη γεωπολιτική στήριξη συμμάχων της εκτός ευρωζώνης (όπως Ισραήλ, Βρεταννία, Ρωσσία). Επίσης, μία τέτοια κίνηση θα ήταν αλλαγή του παιχνιδιού σε βάρος των Γερμανών, δεδομένου ότι θα έδειχνε ότι οι χώρες με υγιή δημοσιονομικά δεν είναι υποχρεωμένες να δέχονται τους εκβιασμούς (και οι υπόλοιπες καλό είναι να εξυγιάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα δημόσια οικονομικά τους).
  Αυτά, με την προϋπόθεση ότι ο εκβιασμός γίνεται με βάση τα οικονομικά μεγέθη και όχι άλλους παράγοντες.

 7. gaskouk avatar
  gaskouk 18/03/2013 12:14:59

  Δεν καταλαβαινω γιατι κλαίτε και οδυρεστε. Αν εχω ομολογα και το κράτος χρεοκοπησει δε θα τα χασω; Αν εχω καταθεσεις σε Τραπεζα και αυτη χρεοκοπησει, γιατί να μείνω αλωβητος;

  • euagelos avatar
   euagelos @ gaskouk 18/03/2013 19:37:55

   Κι αν κατακτηθεί η χώρα σου από ξένους, επίσης χάνεις την περιουσία σου. Μες στο παιχνίδι είναι όλα. Απλά πρέπει να ξέρεις τι από όλα συμβαίνει για να αντιδράσεις αναλόγως.

 8. elli avatar
  elli 18/03/2013 12:51:50

  Πολύ απλά μας απέδειξαν ότι κανένας δεν πρέπεινα εμπιστεύεται τα χρήματά του στις τράπεζες-βρυκόλακες.
  Αυτό που είδαμε είναι ότι και σε περιόδους ευημερίας και σε περίοδο κρίσης οι τράπεζες "γδέρνουν"τους πολίτες με τη στήριξη και τη συνενοχή των πολιτικών.
  Οι ιδιωτικές τράπεζες δεν είναι τίποτε άλλο από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από τη στιγμή που "έριξαν έξω" την επιχείρηση από κακοδιαχείρηση έπρεπε να τιμωρηθούν, όπως κάθε απλός επιχειρηματίας.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ elli 18/03/2013 15:08:26

   Βασικά έχετε δίκιο. Ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, το 90 % των τραπεζών στην ΕΕ, μετά το 2008 είναι νεκρές. Επιβιώνουν ως ζόμπι με "αιμοδοσία" απο τους φορολογουμένους.
   Η "ασθένεια" αναπτυχθηκε όμως στην περίοδο της "αναπτυξης" και όχι τώρα. Αυτή η τραπεζική ασθένεια προκάλεσε την κρίση, όχι η κρίση κατέστρεψε τις τράπεζες.
   Σε τί συνίστατο η ασθένεια; Μηδενική εποπτεία και ρύθμιση απο ελεγκτικούς μηχανισμούς - τερατώδης διόγκωση του ενεργητικού που τροφοδοτούσε τα bonus των διευθυντικών - εξωπραγματικές μοχλεύσεις (ίδια κεφάλαια + καταθεσεις = 10, δανεισμός = 100) - επιχειρηματικά θαλασσοδάνεια - μεταφορά πόρων από το Δημόσιο προς την κατανάλωση και τη συσσώρευση των μεγαλομεσαίων στρωμάτων - και κυρίως τρελές υποθήκες, στεγαστική φούσκα με τρομπα τις τράπεζες.
   Μόλις έσκασε η φούσκα (με αρχή στις ΗΠΑ), ο ασθενής έπεσε σε προθανάτιο κώμα. Και άρχισε η αφαίμαξή μας ως εργαζομενων και φορολογουμένων, για να διατηρηθεί στη ζωή ως ζόμπι.
   Αυτό ΕΙΝΑΙ η κρίση, που αλλού παρουσιάζεται ως χρηματοπιστωτική (Ισπανία - Κύπρος), αλλού ως αμιγώς δημοσιονομική (Ελλάδα), αλλού ως αμιγώς στεγαστική (ΗΠΑ), αλλού ως κρίση στασιμοτητας (Ιταλια).

 9. Nik avatar
  Nik 18/03/2013 16:00:30

  gaskouk- πανευρωπαϊκά οι καταθέσεις κάτω των 100 000 Ευρώ υποτίθεται ότι είναι εγγυημένες, ακριβώς για να μην υπάρχει ρίσκο σε μικροεπενδυτές.

  Για τους υπόλοιπους- οι καταθέσεις είναι από χρήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί. Αν δεν θεωρείτε ότι κάπου πρέπει να σταματά η φορολογία τότε δεν έχετε ιδέα από οικονομικά. Οσο και αν φορολογείς τον πολίτη, σε κάποιο σημείο πρέπει να του αναγνωρίσεις ένα ποσοστό "προστατευμένου εισοδήματος". Αν δεν το έχει τότε δεν θα εμπιστεύεται, δεν θα αποταμιεύει, δεν θα συμμετέχει στην οικονομική ζωή του τόπου. Εκτός βέβαια και αν νομίζετε ότι η μη συμμετοχή είναι ΟΚ.

  Επίσης να θυμίσουμε την άθλια γερμανική τακτική της λασπολογίας (δια των ΜΜΕ) που ακολουθείται από υπερβολικό πουριτανισμό και προτάσεις για σκληρότατα μέτρα (μέσω Σόιμπλε). Στην Ελλάδα ήμασταν τεμπέληδες, στην Κύπρο το πλυντήριο βρώμικου χρήματος. Και όταν καταφέρουν το σκοπό τους ανακαλύπτουν ότι είμαστε οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην ΕΕ, και ότι η Κύπρος έχει λιγότερα μαύρα ρωσσικά λεφτά από την Αυστρία. Μπλέξαμε με καραγκιόζηδες και μάλιστα ιδεολήπτες τοιαύτους.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Nik 18/03/2013 17:03:50

   +10000

  • Ξένος avatar
   Ξένος @ Nik 18/03/2013 17:30:37

   Να προσθέσω πως οι μετοχές και τα ομόλογα είναι επένδυση και ενέχουν ρίσκο. Οι καταθέσεις δεν είναι επένδυση και είναι αδιανόητο το ρίσκο. Αντί να έχω τα λεφτά στο σεντούκι μου τα δίνω στην τράπεζα προς φύλαξη και η τράπεζα προκειμένου να με δελεάσει να το κάνω ή για να προτιμήσω αυτή και όχι κάποια άλλη, μου δίνει τόκο.
   Κούρεμα στις καταθέσεις είναι σαν να απλώνει κάποιος το ξερό του και να σου παίρνει λεφτά από την τσέπη. Αν το κούρεμα αφορούσε ποσά που έχουν προκύψει από τόκο, ίσως εκεί να μπορούσε να γίνει μια συζήτηση. Όταν όμως όλη την κατάθεση εξ’ολοκλήρου, μιλάμε για κλοπή εν ψυχρώ.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Ξένος 18/03/2013 17:44:51

    Έτσι ακριβώς.

   • euagelos avatar
    euagelos @ Ξένος 18/03/2013 22:57:58

    Θα διαφωνήσω. Η κατάθεση είναι επένδυση, γι' αυτό έχει τόκο. Στην ουσία δανείζεις την τράπεζα και αυτή υπόσχεται να σου επιτστρέψει κεφάλαιο συν τόκους. Αυτό φαίνεται πολύ καθαρά στις προθεσμιακές καταθέσεις, όπου το μεν επιτόκιο είναι υψηλό αλλά το κεφάλαιο δεν είναι διαθέσιμο. Το "δεν είναι διαθέσιμο" σημαίνει ότι έχει εκχωρηθεί στη δικαιοδοσία του δανειζόμενου, εν προκειμένω της τράπεζας. Αν η τράπεζα βαρέσει κανόνι, αντίο τα λεφτά. Ακριβώς εκεί έρχεται το κράτος να συμβιβάσει τα πράματα και λέει "εγγύηση καταθέσεων". Εγγυητής είναι το δημόσιο, όλοι οι κάτοικοι της χώρας δηλαδή εγγυόνται τις καταθέσεις όλων των κατοίκων. Σε περίπτωση που υπάρχει εθνικό νόμισμα, το δημόσιο έχοντας το εκδοτικό προνόμιο, εκτυπώνει όσο χρήμα χρειάζεται και αποζημιώνει τους καταθέτες. Αυτό επιφέρει πληθωρισμό και υποτίμηση αλλά αυτό ακριβώς δείχνει πως όλη η κοινωνία υφίσταται την υποτίμηση προκειμένου να μη καταστραφούν κάποια μέλη της. Αυτό είναι ένδειξη Δημοκρατίας. Με το ευρώ, ακριβώς επειδή δεν μας ανήκει το νόμισμα, ιδρύθηκαν σε όλες τις χώρες τα ΤΕΚΕ (ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ). Τα ΤΕΚΕ χρηματοδοτούνται πάλι από τους πολίτες. Επειδή λοιπόν δεν έχουμε δικά μας ευρώ, δεν μπορεί το κράτος να εγγυηθεί το σύνολο των καταθέσεων αλλά μέχρι ένα ύψος. Θυμηθείτε ότι επί κυβέρνησης Καραμανλή (2004-2007) έγινε αύξηση του ορίου εγγύησης από 20.000 σε 100.000 ευρώ. Συνεπώς η κατάθεση είναι επένδυση. Ειδικά στην ευρωζώνη είναι πλέον επένδυση... υψηλού ρίσκου. Μόνο αυτός που έχει το εκδοτικό προνόμιο έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί τις καταθέσεις οι οποίες είναι ο συσσωρευμένος πλούτος της κοινωνίας. Είναι ιδοκτησία της κοινωνίας. Γι΄αυτό πρέπει να έθνη-κράτη να έχουν αυτό το προνόμιο που οφείλεται το δικό τους εθνικό νόμισμα. Γι' αυτό και αυτό που συνέβη στην Κύπρο είναι υφαρπαγή της περιουσίας ενός λαού εξ αιτίας απόφασης άλλης χώρας. Είναι πολεμική ενέργεια και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά είναι ανακτήσει η Κύπρος το εθνικό της νόμισμα, να αποζημιώσει τους καταθέτες, ντόπιους και ξένους ώστε να διατηρήσει την φερεγγυότητά της, άρα και την ύπαρξή της. Αλλίως θα αδαίασει από ρευστό και θα γίνει ο επαίτης της ευωζώνης, δηλαδή της Γερμανίας. Διότι αυτός είναι και ο σκοπός της Γερμανίας. Τα ίδια ισχύουν και για μας στην Ελλάδα.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Ξένος 18/03/2013 23:50:05

    Στην Ελλάδα του γενικευμένου, πλέον, φθόνου και του τυφλού κοινωνικού αυτοματισμού, μην προσπαθείς να επισημάνεις τα αυτονόητα. Ματαιοπονείς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.