21/07/2009 15:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με … συστάσεις πιέζει η κυβέρνηση τράπεζες για τις παράνομες χρεώσειςΑυστηρές συστάσεις προς τις τράπεζες απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Τις καλεί να καταργήσουν τις καταχρηστικές χρεώσεις από τις συμβάσεις των δανειοληπτών. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης καταναλωτών, καθώς και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που επιτρέπει στους καταναλωτές να λάβουν δάνεια και από άλλες χώρες της Ε.Ε. , με επιτόκια ενδεχόμενα χαμηλότερα από τα ελληνικά,

Όπως είπε ο υπουργός, η κοινοτική οδηγία θα αποτελεί νόμο του κράτους από τις αρχές του 2010 ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και συμβάλλοντας στην βελτίωση των τραπεζικών προϊόντων και πιθανότατα των επιτοκίων

Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε εκ νέου τις τράπεζες να απαλείψουν τους όρους που έχουν κριθεί από τα δικαστήρια καταχρηστικοί

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, μέσα από την αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ, και κυρίως από το ΕΠΑΝ το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης καταναλωτή τραπεζικών προϊόντων.

Η δομή αυτή θα λειτουργεί στα πλαίσια της ΓΓΚ, και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει: 

-  Τηλεφωνική γραμμή για την καταγραφή ερωτήσεων, παραπόνων και καταγγελιών για θέματα της χρηματοπιστωτικής αγοράς 
-  Χαρτογράφηση των προσφερομένων τραπεζικών προϊόντων
-  Συμβουλευτική υποστήριξη του καταναλωτή για τη καλύτερη δυνατή επιλογή δανείου ή άλλου τραπεζικού προϊόντος
-  Νομική υποστήριξη σε αρχικό στάδιο, για την απεμπλοκή από διάφορα προβλήματα
-  Στην ενημέρωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.

Η μορφή θα οριστικοποιηθεί μετά από μελέτη η οποία θα προκηρυχθεί εντός Αυγούστου. Η χρηματοδότηση της μελέτης θα γίνει από το Ε.Π. Πολιτεία και θα είναι προϋπολογισμού 55.000 ευρώ.

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

«Με τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για τις επιθετικές πρακτικές των τραπεζών, φάνηκε για άλλη μια φορά το έλλειμμα πολιτικής βούλησης που χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση στο φλέγον κοινωνικό ζήτημα της προστασίας των υπερχρεωμένων καταναλωτών. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι αντί να δηλώσει αν συμφωνεί ή όχι με τη χθεσινή νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων καταναλωτών, ο αρμόδιος υπουργός απάντησε για άλλη μια φορά γενικώς και αορίστως με συστάσεις προς τις τράπεζες αλλά και με τη δημιουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης των καταναλωτών», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. osaperas avatar
  osaperas 21/07/2009 22:39:40

  Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κατακλέψει το δημόσιο χρήμα ΄πριν από δέκα χρόνια δεν θα φθάναμε σήμερα στην ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση να μας ξεσχίζουν οι τράπεζες και να αναγκάζεται ο Χατζηγάκης να τους κάνει συστάσεις.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/07/2009 22:59:53

  Συγγνώμη, αλλά δεν φταίει το Πασόκ που κάθε πικραμένος θέλει διακοποδάνεια και εορτοδάνεια. Εμείς που θέλουμε να ζούμε καλύτερα από ότι μας παίρνει φταίμε. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης με τις τράπεζες είναι φαιδρές. Σαν να παραπονιέται το μυρμήγκι που το πατάει ο ελέφαντας. Υπάλληλοι.

  • osaperas avatar
   osaperas @ archaeopteryx 21/07/2009 23:11:18

   Το θέμα αφορά "τις καταχρηστικές χρεώσεις από τις συμβάσεις των δανειοληπτών." Για αυτό το θέμα γίνονται οι συστάσεις από τον Χατζηγάκη, ο οποίος -λατα την αποψη μου - σαφέστατα και δεν φέρει καμία ευθύνη όπως άλλωστε και η κυβέρνηση αλλά τουναντίον όλα ξεκινουν από τις κλεψιές του ΠΑΣΟΚ

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ osaperas 22/07/2009 05:41:42

    Ό,τι πεις. Χρεώνει η 'Αλφα-Βήτα-Γάμμα πολλά για την τάδε προσημείωση και φταίει το Πασόκ. Πως είναι δυνατόν; Φταίει το Πασόκ για την υψηλή τιμή του φρεντοτσίνο στην πλατεία Κεφαλαρίου; Ή φταίει που δεν έχει χώρο να παρκάρουν τα Kαγιέν; Φταίει το Πασόκ που όλοι όι νεόπλουτοι θέλουν Καγιέν; Ή είναι όλες οι ξανθιές που μιλάνε με προφορά Πασόκες; Ή φταίει το Πασόκ που το τσιμέντο είναι ακριβό; Ή φταίει που είμαστε λίγο στο κιτς;

    Το Πασόκ φταίει που χωρίς παιδεία, αποφασίσαμε όλοι οι βοσκοί και λούστροι ότι γίναμε α' κατηγορία και δικαιούμαστε διακοπές και σχολεία (με ξένα λεφτά). Φταίει που δεν λύθηκε το ασφαλισικό όταν το ΧΑ ήταν στις 8.000... Άλλά για τα καπέλα των τραπεζών, ΔΕΝ φταίει.

 3. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 22/07/2009 08:47:57

  Η μεγάλη διαφθορά της Ελλάδας είναι συγκεντρωμένη στον Τραπεζικό χώρο. Μεγάλοι πρωταγωνιστές τα ρετάλια που έχει βρεί η Νέα Δημοκρατία και τους έδωσε πρωταγωνιστικούς ρόλους ένω δεν έπρεπε να τους αφήσει να περνάνε ούτε από έξω.
  Η Τράπεζα Ελλάδος που έχει μία σχετική δύναμη να τραβήξει κάποια αυτιά, αν θυμάστε την διοίκησε επι Κυβερνήσεως Ν.Δ. εκείνο το άθλιο υποκείμενο ο Γκαργκάνας που σαν υπάλληλος παλιά είχε αναλάβει να υπερασπιστεί τον Κοσκωτά. Ας είναι καλά ο Αλογοσκούφης που τον κράταγε για να βγάζει ωραίες εκθέσεις πόσο καλά πάει η Οικονομία και να κάνει τα στραβά μάτια για τα ομόλογα.
  Από καιρό έπρεπε να εγκατασταθούν μέσα επίτροποι, αλλά πείτε μου ποιός καταλαβαίνει τι του γίνεται για να πάρει και σοβαρά μέτρα.

 4. ataktos avatar
  ataktos 22/07/2009 11:44:19

  Archaeopteryx- μην λες εδώ τόσο δύσκολα σχεδόν δυσνόητα για κάποιους και οι κυβερνητικοί που μας διαβάζουν σίγουρα τους ιδρώνει το αυτάκι .Αυτοί έχουν μόνιμα το μυαλό τους στα ποσοστά από τα 28 δις που έκοψαν με το έτσι θέλω

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.