#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/01/2010 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με ρυθμό χελώνας προχωρεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμόςΘυμάστε που γράφαμε για τα 36 δισεκατομμύρια που χάθηκαν απο το ΕΣΠΑ (http://www.antinews.gr/?p=30828); Ιδού μια ακόμα επιβεβαίωση απο τα ρεπορτάζ των σημερινών εφημερ'ιδων:

Μηδενική μέχρι στιγμής απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ έληξε η προθεσμία που είχε θέσει η Επιτροπή για την Cosco Λούκα Κατσέλη  έσπευσε να τους επιβεβαιώσει. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αναπτυξιακός νόμος νωρίτερα από τον Ιούνιο. Στο μεταξύ όμως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να προσελκύσει νέες επενδύσεις προκειμένου να πετύχει τους στόχους του ΠΣΑ και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Αυτό προϋποθέτει ότι φροντίζει όσες υπάρχουν ήδη στη χώρα και δεν θα δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας δείχνοντας ότι δεν βιάζεται για να υλοποιήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Ωστόσο το παράδειγμα της Cosco δείχνει το αντίθετο.

Επειτα από απεργίες, διαφωνίες υπουργών, διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περίπου έναν μήνα, διαβήματα από την πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα, η Cosco μπήκε στο λιμάνι του Πειραιά. Εμενε ένα κεφάλαιο ανοιχτό για να κλείσει η ιστορία: Να απαντήσουν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών στις 33 ερωτήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ προκειμένου να πάρει θέση επί των εικαζόμενων κρατικών ενισχύσεων. Η ΕΕ μελετά το θέμα από τις 14 Ιουλίου 2009 και στο διάστημα αυτό έχει ανταλλάξει με το ελληνικό Δημόσιο αρκετές επιστολές, αλλά η Κομισιόν δεν ήταν ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που λάμβανε. Στις 14 Οκτωβρίου έφθασε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου  υπόμνημα από τις κοινοτικές αρχές για την παροχή περαιτέρω στοιχείων. Χθες έληγε η προθεσμία που είχε θέσει η ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση δεν απάντησε διακινδεύοντας τη δυσαρέσκεια των Βρυξελών και την οργή της Cosco. Και μάλιστα σε μια στιγμή όπου οι σχέσεις με την Κίνα βρίσκονται σε λεπτό σημείο και η απάντηση της κυβέρνησης στην ΕΕ δεν είναι το μόνο ζήτημα τριβής στις σχέσεις της εταιρείας με τα αρμόδια υπουργεία.

Ε να ακόμη αγκάθι στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης αποτελεί η μηδενική μέχρι στιγμής απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που αποτελεί τον μοχλό της ανάπτυξης και παραμένει «παγωμένο». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης που είναι αρμόδιος για το ΕΣΠΑ θα τοποθετεί εντός των προσεχών ημερών. Θα είναι πάντως μια από τις επιλογές που γίνονται στη λήξη της διαδικασίας επιλογής μέσω των βιογραφικών, προκαλώντας απορίες για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στους βουλευτές του κόμματος. Μόλις προχθές ρωτούσε η κυρία Βάσω Παπανδρέου  πότε θα ανακοινωθεί ο γενικός γραμματέας για το ΕΣΠΑ και αν οι περιφερειάρχες που επέλεξε το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν τι είναι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=309777&dt=16/01/2010

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ares avatar
  ares 16/01/2010 12:02:51

  Κρίση; Ποια κρίση?
  Παρακολουθώ με θλίψη την επικαιρότητα και βρίσκω εξαιρετικά ανόητα όλα αυτά που συμβαίνουν !!!
  Ολος ο κόσμος - αρμόδιοι, ειδικοί, εφημερίδες, αναγνώστες….. όλοι έχουν βουλιάξει σε αναλύσεις, θεωρίες, προτάσεις, προβλέψεις, ανησυχίες, προβληματισμούς για μια επικείμενη (?) οικονομική καταστροφή.
  Είναι δυνατόν όσα περιλαμβάνονται στα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε φορολογικούς νόμους, σε σχέδια εξυγίανσης ή ανασυγκρότησης, αλλά και στις σοβαρές και βασανισμένα τεκμηριωμένες απόψεις που ακούγονται και καταγράφονται παντού όπως και στις σελίδες σας, να αντιμετωπίσουν την αιτία μιας δυσάρεστης και ενδεχομένως αποκλίνουσας από τις ευρωπαϊκές νόρμες κατάστασης;
  Ο διογκωμένος δημόσιος τομέας, η σπατάλη του δημόσιου χρήματος, η κακο-διαχείριση οργανισμών ή όποιου άλλου αντικειμένου, το ρουσφέτι ή οι κομματικές ιδιοτέλειες είναι το πρόβλημα;
  Ή η αύξηση των εσόδων, η μείωση των δαπανών, ο σχηματισμός αφορολόγητου με αποδείξεις, τα πράσινα τέλη ή το «ένα» ευρώ ανά τετραγωνικό δαπέδου θα λύσουν το πρόβλημα;
  Ή όλη αυτή αγωνιώδης αναστάτωση αφανίζει, ακόμη και από διαυγείς αντιλήψεις, την μόνη και πραγματική αιτία μιας κακής οικονομίας (ώστε να μπορεί να συνεχίζεται απρόσκοπτα) μηδενίζοντας συνάμα κάθε προσοχή από άλλες συμφορές πολύ χειρότερες από μία καταρρακωμένη οικονομία.
  Μία είναι η αιτία, το όνομα της οποίας ή παραλείπεται ή παραλλάσσεται αλλά πάντως ποτέ δεν προφέρεται: ΚΛΟΠΗ.
  Τρία δείγματα:
  -> Ο Ανδρέας Παπανδρέου στην δεύτερη πρωθυπουργική του θητεία είχε διαρρεύσει σε βάρος Γεν. Δ/ντού ΔΕΚΟ ότι «είπαμε να πάρει ένα δωράκι αλλά όχι και 500.000 δρχ.» στέφοντας ευφυέστατα τα βλέμματα ανεξαιρέτως όλων στον δύσμοιρο συνεργάτη του, καλύπτοντας έτσι λυσιτελώς την παραδοσιακή διακομματική λεηλασία του δημόσιου χρήματος.
  Ακόμη και σήμερα όλοι (κόσμος και ΜΜΕ) ζητάνε πρόσωπα στο εδώλιο, και όλο το σύστημα μαζί, Εξεταστικές Επιτροπές (και μάλιστα τώρα, σε μέρες μιας ενδεικνυόμενης συναίνεσης) για την ανάδειξη υπευθύνων! Είμαστε καλά;
  Ατομική είναι η ευθύνη για το μαύρο πολιτικό χρήμα;
  (από πότε είναι γνωστό σε όλους ότι όταν ζητούσε, κάτω από αυστηρές συστάσεις για οικονομία, ο υπεύθυνος ενός τμήματος μιας υπηρεσίας 10 πακέτα χαρτί γραφομηχανής, παραλάμβανε τελικά τα διπλά; ή πότε το σιντριβάνι στην πλατεία, η διαπλάτυνση του δρόμου ή η επισκευή του νοσοκομείου προγραμματίστηκαν και κατασκευάστηκαν από κάποια πολιτιστική, κοινωνική ή κυκλοφοριακή ανάγκη;)
  -> Στις 30 Μαΐου 2009 δημοσιεύτηκε σε μία απογευματινή, δύο οικονομικές και δύο ιστοσελίδες η είδηση των ΑΠΕ-ΜΠΕ:
  « ΕΠΤΑ μεγάλες αλυσίδες εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών, καθώς και σούπερ μάρκετ που πωλούν αντίστοιχα είδη, εμπλέκονται σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής της τελευταίας δεκαετίας, που αποκάλυψε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.
  Οι προαναφερόμενοι, με τη συνέργια διεθνούς κυκλώματος έκδοσης - διακίνησης εικονικών τιμολογίων, εισέπραξαν παράνομα ΦΠΑ με την μορφή της επιστροφής, ύψους 10 εκατ. ευρώ μόνον για το δεύτερο εξάμηνο του 2007.
  Όπως διευκρινίζει η ΥΠΕΕ, ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί το ακριβές ύψος της φοροδιαφυγής, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ανέρχεται σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσό. Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι η αξία των εικονικών τιμολογίων που εκδόθηκαν μόνον στο β' εξάμηνο του 2007, ανέρχεται στο ποσόν των 130 εκατ. ευρώ.
  Συγκεκριμένα, στη διαδικασία έκδοσης - διακίνησης εικονικών τιμολογίων εμπλέκονται 13 ελληνικές εταιρίες, εκ των οποίων κατά την διάρκεια των ελέγχων μόνον η μία διαπιστώθηκε ως υπαρκτή. Επίσης, αναφέρεται ενδεικτικά ότι η συγκεκριμένη εταιρία, κατά τη χρήση του 2005, είχε δηλωμένο κύκλο εργασιών 50.000 ευρώ και κατά τη χρήση του 2007 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ.
  Κοινό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων 12 εταιριών είναι ότι, στην πλειονότητά τους, οι ιδρυτές - διαχειριστές είναι Κύπριοι υπήκοοι, οι οποίοι και αναζητούνται από την EUROPOL. Όπως επίσης ότι και οι 12 εταιρίες είχαν κάνει έναρξη εργασιών σε 4 συγκεκριμένες Δ.Ο.Υ της Αττικής.
  Το εκτιμώμενο πρόστιμο για τις παραβάσεις που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, τόσο στις εκδότριες εταιρίες, όσο και στις εταιρίες που έλαβαν τα εικονικά τιμολόγια, ανέρχεται στο ποσόν των 360 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 114 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στις 7 εταιρίες που έκαναν χρήση των εικονικών τιμολογίων. »
  Βαρύτατο περιστατικό, που δεν έτυχε {απ’ όσο μπόρεσα να διαπιστώσω) άλλης περαιτέρω δημοσιότητας ή σχολίου, πέραν των πιο πάνω αναφερομένων την συγκεκριμένη μόνον ημερομηνία ούτε από άλλο έντυπο, ραδιοφωνικό, τηλεοπτικό ή δικτυακό μέσο.
  Προσέχτε την απουσία ονομάτων, την μετάφραση της κλοπής ΦΠΑ σε «υπόθεση φοροδιαφυγής» και την σιωπή που ακολούθησε. Κανείς δεν γνωρίζει, σήμερα, ποιοι έκαναν, τι έκαναν, τι έγιναν τα κλεμμένα, τι έγιναν τα πρόστιμα! Χάθηκαν όλα στην … μετάφραση. Και οι «Αλυσίδες» λειτουργούν κανονικά.
  -> Πολύ δύσκολα μπορεί να βρεθεί φορολογούμενος που να θεώρει τα ονομαζόμενα τεκμήρια ότι είναι δημιουργικότερη και αποτελεσματικότερη βάση φορολογίας από το εισόδημα ή τα περίφημα αντικειμενικά κριτήρια. Αντίθετα χαρακτηρίζονται αορίστως «άδικα» μέσα από πολύπλοκα και βαρύγδουπα επιχειρήματα! Γιατί;
  «Μήπως το πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είναι βολεμένο, φοβικό και συνένοχο και δεν αντέχει σε καθαρές θεραπείες» αναρωτιέται αξιόλογος σχολιαστής.
  «Πιθανή «χρεοκοπία» αντανακλά την κατάρρευση ενός μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο ευνοεί τον παρασιτισμό και την κλεπτοκρατία και παρεμποδίζει τις παραγωγικές δραστηριότητες. Γι’ αυτό και η διαπλοκή, η διαφθορά και η λεηλασία του δημοσίου χρήματος είναι συστημικά φαινόμενα και όχι εξαιρέσεις. Το «υποκείμενο νόσημα» της ελληνικής οικονομίας...»
  σημειώνει άλλος διακεκριμένος αρθρογράφος. Ακούει κανείς;;;
  Είναι δυνατόν κακουργήματα όπως τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων, τα ομόλογα ή το Βατοπέδιο να βαφτίζονται σκάνδαλα και να μη προκαλούν καμία κοινωνική ταραχή;
  Αλλά ποιος μπορεί ή θέλει να πιάσει τον κλέφτη; Όλα λέγονται, γράφονται και γίνονται για να βρεθεί ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Εις υγείαν του κλέφτη! Ερρωσθε!!!

  Υ.Γ. ♪♫ …Καλημέρα Ελλάδα…..
  /να κρατάς το κεφάλι ψηλά στον αγώνα
  /και να βγάζεις για κυβέρνηση το ίδιο κόμμα …♪♪♫♪

  • Hase avatar
   Hase @ ares 16/01/2010 13:58:33

   Φιλε σε ολα εχεις δικιο, μαζι σου ειμαι. Και θελω να πω στον ΓΑΠ που φωναζε γοερα και προπροεκλογικα σχετικα με τα ομολογα "ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ", τωρα που ειναι κυβερνηση ας ψαξει και να τους χωσει μεσα.
   Αλλα κορακας κορακου ματι δεν βγαζει.

 2. yangoolas avatar
  yangoolas 16/01/2010 12:53:18

  To ΕΣΠΑ το φυλάνε για το ΥΤΕΡΝΑ και τα αιολικά "εθνικής σημασίας" της κυρίας ΜπιΤΕΡΝΑ.

 3. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 16/01/2010 15:40:00

  Θα πρέπει κάποτε να σταματήσει το παραμύθι ότι υπάρχει πραγματική ανάπτυξη σην Ελλάδα.

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 16/01/2010 16:59:01

  Τελικά έχω καταλήξει ότι πρέπει να καταργηθούν όλοι οι νόμοι σχετικά με τις επιχειρήσεις και όλοι οι κανονισμοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις και κυρίως:

  - Οι νόμοι που θα προσδιορίζουν πόσο φόρο θα πληρώνουμε (ΚΒΣ και άλλες ανοησίες είναι επειδή έχουμε μάθει να λέμε ψέματα στο κράτος).

  - Οι νόμοι για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων (οι υπόλοιποι να πληρώνουν αν θέλουν κι αν δεν θέλουν να μην πάρουν σύνταξη)

  - Οι νόμοι για τις χρήσεις γης και τη δόμηση, που θα πρέπει να γίνουν σαφείς παντού και να υπάρχει γη κατάλληλη και επαρκής για βιομηχανία και ανάπτυξη

  - Οι νόμοι για ειδικές κατηγορίες δραστηριοτήτων, όπως το τραπεζικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

  Οι υπόλοιποι διοικητικοί νόμοι (δεν μιλάμε για αστικό κώδικα, για ποινικό κώδικα, κλπ., μιλάμε για τους διοικητικούς νόμους) δεν χρειάζονται, είμαι πια σχεδόν σίγουρος. Άδειες, ιστορίες κλπ., είναι για να διογκώνουμε το κράτος και να βρισκόμαστε σε δουλειά. Αν μπορείς να κάνεις καφετέρια χωρίς τουαλέτα, να κάνεις και άμα μπει πελάτης μέσα να μου γράψεις.

  Επίσης να καταργηθούν και όλες οι επιδοτήσεις. Αν έχεις λεφτά επενδύεις, αν δεν έχεις λεφτά, δεν θα σου δώσουμε εμείς, να πας να βρεις.

  Γιατί το "ελληνικό δαιμόνιο" διαπρέπει στην Αμερική και αλλού, και στην Ελλάδα δεν μπορεί να στήσει επιχειρήσεις; Μα, τελικά, γιατί το αποτρέπει το ελληνικό κράτος, πολύ απλά. Αφαιρούμε λοιπόν τα εμπόδια, όλα τα εμπόδια, διώχνουμε το κράτος και τη γραφειοκρατεία του από παντού από όπου δεν εξυπηρετεί ουσιαστικούς σκοπούς, και αφήνουμε τους ανθρώπους να μεγαλουργήσουν με τα λεφτά ΤΟΥΣ και τη δημιουργικότητά ΤΟΥΣ χωρίς να τους πρήζουμε.

  Α, βασικό: Για να πιάσει το σύστημα αυτό, πρέπει να μάθουμε, επιτέλους, να λέμε την αλήθεια ο ένας στον άλλον, να λέμε την αλήθεια στο κράτος, στο έντιμο κράτος.

  Πόσο εύκολο, αλλά και πόσο δύσκολο είναι ταυτόχρονα να υπάρξει το "έντιμο κράτος", έτσι δεν είναι; Μακάρι να το είχαμε.

 5. popolaros avatar
  popolaros 16/01/2010 17:09:19

  Η soros-κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες...ιθαγένεις,καλλικρατο-καποδίστριες.
  Που καιρός για ανάπτυξη και ΕΣΠΑ.

 6. άστεγος avatar
  άστεγος 16/01/2010 17:40:29

  Γιωργάκης, ο ορισμός της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας.

  Θα μας βγάλει και από την παγκόσμια κρίση, μη μου στενοχωριέστε.

  Να τον χαιρόμαστε !

  http://www.youtube.com/watch?v=odVGroOBs-Y

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.