#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/01/2010 19:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με κουπόνια οι οικιακές βοηθοίΜε κουπόνια θα πληρώνονται πάνω από 250.000 άτομα που παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» στην εισφοροδιαφυγή. Tο συγκεκριμένο μέτρο ανακοινώθηκε χθες από τον υφυπουργό Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης Γιώργο Kουτρουμάνη και οι σχετικές ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

H νέα ρύθμιση αφορά άτομα που παρέχουν κατ’ οίκον υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα οικιακοί βοηθοί, γυναίκες που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών, κηπουροί) αλλά και τους αγρεργάτες (που ασχολούνται με τη συγκομιδή ροδάκινων, πατάτας, ελαιοκάρπου κ.ά.). Στόχος είναι να ασφαλιστούν οι συγκεκριμένες ομάδες (όπου σήμερα υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσοστά εισφοροδιαφυγής) και να αυξηθούν τα έσοδα των Tαμείων κατά 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

 Η νέα διαδικασία, που θα καθιερώσει το υπουργείο Eργασίας, έχει ως εξής:

O εργοδότης θα προμηθεύεται τα κουπόνια από τις τράπεζες ή τα Kέντρα Eξυπηρέτησης Πολιτών. Στόχος είναι σε δεύτερη φάση -και εφόσον διασφαλιστεί πως δεν θα μπορεί να παραβιαστεί η γνησιότητα- τα κουπόνια να πωλούνται ακόμα και στα περίπτερα.

Tα κουπόνια θα εκδίδονται σε διάφορες τιμές (π.χ. 10 ευρώ, 20 ευρώ). Mάλιστα οι εργοδότες θα μπορούν να κάνουν και συνδυασμούς ανάλογα με το τελικό ποσό (π.χ. αν η αμοιβή είναι 70 ευρώ να παίρνουν ένα κουπόνι των 50 ευρώ και ένα κουπόνι των 20 ευρώ).

O εργοδότης θα δίνει το κουπόνι στον εργαζόμενο.

O εργαζόμενος θα πηγαίνει στην τράπεζα ή στο IKA (όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες θα πηγαίνουν στον OΓA) και θα δίνει το κουπόνι. Πάνω στο κουπόνι θα αναγράφεται και το ποσό που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές.

Tο Ταμείο θα κρατά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές και στη συνέχεια θα καταβάλλει στον εργαζόμενο τα υπόλοιπα χρήματα.

Eιδικά για τον OΓA προβλέπεται πως όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες πρέπει να καταβάλλουν 450 ευρώ ετησίως. Oταν συμπληρωθεί αυτό το ποσό δεν θα υπάρχει επιπλέον παρακράτηση για εισφορές.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

- Ιδιώτης απασχολεί για λίγες ώρες μία οικιακή βοηθό. Ο συγκεκριμένος εργοδότης παίρνει από την τράπεζα κουπόνι των 50 ευρώ και το δίνει στην εργαζόμενη. Στη συνέχεια η οικιακή βοηθός προσκομίζει το κουπόνι στο ΙΚΑ, το οποίο παρακρατεί 10 ευρώ για εισφορές και τις δίνει 40 ευρώ

- Αγρεργάτης αμείβεται με 40 ευρώ την ημέρα για τη δουλειά που κάνει. Πηγαίνει στον ΟΓΑ με το κουπόνι. Το Ταμείo κρατά 3 ευρώ για εισφορές και δίνει 37 ευρώ στον εργαζόμενο.

http://www.ethnos.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 20/01/2010 19:40:45

  Σε λίγο θα πληρώνονται και οι Δ.Υ. με ρεβίθια και φακές σε 5κιλες συσκευασίες. Θα ζήσουμε ημέρες του `41. Το ΠΑΣΟΚ είχε σχέδιο τελικά. Τσάμπα το αμφισβητούσαν κάποιοι κακεντρεχείς.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 20/01/2010 19:52:19

  Μα, ΣΕ ΟΛΑ προχειρότητα αυτοί οι άνθρωποι; Τι να πει κανείς πια!

  Δηλαδή, για όσους δεν συμμετάσχουν σ' αυτό το γαϊτανάκι τι ακριβώς θα γίνει; Θα... εκδοθούν εισαγγελικά εντάλματα ερεύνης κατ' οίκον και θα μπουκάρει το ΣΕΠΕ συνοδεία εισαγγελέα για να δει αν η αλβανίδα που σου καθαρίζει εκείνη τη στιγμή το σπίτι έχει κουπόνι ή όχι; Ας γελάσω...

  Και ποιος διασφαλίζει ότι η ίδια η αλβανίδα δεν προτιμά με τη συναίνεσή της να τα πάρει μαύρα, ώστε στο τέλος του μήνα να στείλει μεγαλύτερο έμβασμα στη χώρα της;

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 20/01/2010 22:14:35

  τι γκρινιάζετε; Αυτός που το εισηγήθηκε έχει έτοιμη την βιοτεχνία που θα εκδίδει τα κουπόνια και θα δημιουργήσει ΝΕΕΣ θέσεις εργασίας στα ΚΕΠ. Τμήμα κουπονιών οικιακών βοηθών. Έργο Πνοής. Με 20 φιλιπινέζες συντηρείς μία ΚεΫλανέζα στο ΚΕΠ

  Τι νομίζατε ρε; Ότι σας δώσαμε έτσι τσάμπα την Ιθαγένεια; Στην ουρά στο ΚΕΠ, τώρα

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 20/01/2010 22:24:58

  Καταπληκτικό και έχω και εγώ προτάσεις στους φωστήρες που θα σώσουν το ασφαλιστικό:

  -να γίνεται κάθε μήνα κλήρωση και ο λήγοντας να έχει πρόωρη συνταξιοδότηση
  -στα 2 κουπόνια το 1 δώρο
  -στα ...ετήσια κουπόνια να γίνεται έκπτωση
  -αντί για μισθό να δίνεται κουπόνια super market τι να κάνεις τα χρήματα...

  κλπ κλπ κλπ

  Με τέτοια μυαλά έχουμε φτάσει εδώ, να ρωτήσω λοιπόν:

  -με 3 € την ημέρα πόση σύνταξη θα δικαιούται;
  -γιατί στα 50 € οι εισφορές είναι το 1/5; θα κατέβουν οι εισφορές και των υπολοίπων ηλιθίων που πληρώνουν το ΙΚΑ; ή τα υπόλοιπα Ταμεία;
  -γιατί ο Χ ή ο Ψ εργοδότης να πληρώνει τις νόμιμες εισφορές και να μην μοιράζει κουπόνια; πέρα από τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού θα είναι το λιγότερο μ@@@@@ς.....
  -οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που τους παρακρατείται διψήφιο ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών είναι μ@@@@@ς;

  Με μαθητευόμενους μάγους δεν βγαίνουν ούτε λαγοί ούτε περιστέρια από το καπέλο παρά ....μπούφοι

  ΥΓ

  αντί για να πιάσει την εισφοροδιαφυγή, αντί να κοιτάξει τους 2,500 της Ολυμπιακής που κάθονται στον ΟΑΕΔ και περιμένουν μετατάξεις (και δεν μιλώ για ανταποδοτική σύνταξη για Βούλγαρους που παίρνουν κατοστάρικα με 4-5 χρόνια, για πρόωρες κλπ)μετά από 100+ ημέρες ανακάλυψαν τα κουπόνια...

 5. Orestios avatar
  Orestios 20/01/2010 23:02:22

  Φαιδρότητες. Αν όσα λένε εδώ είπαν και στην ΕΕ τότε καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία που υπάρχει για την διαβίωσή μας. Όλα τα συνομωσιολογικά, ότι μας υπονομεύουν και τα λοιπά, είναι για τον λούτσο.
  Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι ερασιτέχνες.

 6. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 21/01/2010 01:55:32

  Αυτος ο Κουτρουμανης εδειχνε για σοβαρος ανθρωπος, αλλα φαινεται οτι η σοβαροτητα διηρκεσε μεχρις οτου αποκτηθει η πολυποθητη και ιδιαιτερα προσοδοφορα βουλευτικη καρεκλα. Ενα αμεσο ερωτημα το οποιο προκυπτει απο αυτη την δαιδαλωδη διαδικασια που πηγαινουν να καθιερωσουν οι γονατογραφοι της κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ αφορα το ποτε θα μπορουνν ολοι αυτοι οι ανθρωποι να εισπραξουν τις αμοιβες τους, δεδομενου οτι συνηθως μετα το τελος της καθημερινης εργασιας τους ολα ειναι κλειστα, και το ΙΚΑ και οι Τραπεζες. Ασφαλως υπαρχει τεραστιο προβλημα εισφοροδιαφυγης, που τουλαχιστον στην κατηγορια αυτη των εργαζομενων θα μπορουσε να επιλυθει με το μπλοκ των αποδειξεων της εφοριας με τσουχτερα προστιμα σε οσους δεν θα συμπληρωνουν τιςαποδειξεις, απο τις οποιες θα προκυπτει και ο πραγματικοςχρονος εργασιας και συνεπως και οι ασφαλιστικες εισφορες που αναλογουν και με την απειλη της αμεσης απελασης για ξενους και κυριως ξενες που απασχολουνται στις εργασιες αυτες. Αλλα, τα απλα πραγματα ειναι πολυ δυσκολα για τους μαθητευομενους μαγους της σημερινης αλλα και της προηγουμενης κυβερνησης, που προσπαθουν ('η προσπαθουσαν) να μαθουν στου κασιδι το κεφαλι, δηλαδη το δικο μας...

 7. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 21/01/2010 08:25:35

  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΟΝΙΜΟ Η ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΟΥΠΟΝΙ ΤΩΝ 30 Ε Π.Χ. ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΙ 25 ΚΑΤ'ΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΖΕΣΤΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΦΤΑ! ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑ 3-4 ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΟΥΠΟΝΙΑ, ΜΕ ΤΙ ΚΙΝΗΤΡΟ, ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥ ΤΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΣΑΝ ΕΞΟΔΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΗ? ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ.. ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΟΦΙΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΚΟΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ?..ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΜΑ Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΦΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΟ..

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/01/2010 10:36:10

  Η μέθοδος θυμίζει αυτό που ίσχυε στις βιομηχανίες, και στα εργοστάσια των ΗΠΑ επί πρώιμου καπιταλισμού κατά τον 19ο αιώνα. Είχαν τους εξαθλιωμένους μετανάστες και λοιπούς εργαζόμενους να δουλεύουν επί 12-16 ώρες την ημέρα και τους πλήρωναν με κουπόνια τα οποία μπορούσαν να εξαργυρώσουν μόνο στα "μπακάλικα" που διατηρούσε το ίδιο το εργοστάσιο. Στην ίδαι τσέπη δηλαδή.Στο τέλος της εβδομάδας έβγαιναν και χρεωμένοι. Κάτι σαν δουλεία αλλά προς το το πιο συμφέρον για τους εργοδότες. Το ΠΑΣΟΚ κάνει μια επιστροφή στο ζόφο δηλαδή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.