#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/12/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με εξαθλιωμένους αξιωματικούς δεν υπάρχει άμυνα της χώραςΤις περικοπές στους μισθούς των στρατιωτικών (ανάλογες θα υπάρξουν για αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές και διπλωματικούς υπαλλήλους) πιθανόν να «φωτογράφισε» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του Προϋπολογισμού ανέφερε ότι «οι αποδοχές θα είναι μειωμένες το 2012 κατά 6,15% ή 2,14 δισ. ευρώ». Πιθανότατα η περικοπή του ποσού αυτού θα προέλθει από το ειδικό μισθολόγιο που έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών και είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή εντός του 2012 με μειώσεις έως 20% ανάλογα με το βαθμό, το μισθό και τα χρόνια υπηρεσίας. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις άλλες κατηγορίες των δημόσιων λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Σημειώνεται ότι οι στρατιωτικοί έχουν ήδη απολέσει τουλάχιστον 30% των αποδοχών τους, ενώ καμία απολύτως μέριμνα δεν έχει αναληφθεί για να υπάρξουν ανταποδοτικά μέτρα, δεδομένης της φύσεως του αντικειμένου τους (συχνές μεταθέσεις, μετακινήσεις, 24ωρες υπηρεσίες, συμμετοχή σε ασκήσεις κ.ά.). Η εξαθλίωσή τους αντανακλάται στο δραματικά αυξανόμενο αριθμό όσων προστρέχουν στις μονάδες τους για το μεσημεριανό τους φαγητό. Ποσοστά που προκαλούν ανησυχία στην ηγεσία του Πενταγώνου και σκέψεις για την εφαρμογή συμβολικού τιμήματος αντί της δωρεάν σήμερα σίτισης.

 Μείωση κονδυλίων

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μίλησε επίσης για μείωση 5,46% στο λειτουργικό μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων, αγγίζοντας, όπως είπε, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ποσό κάτω του 1 δισ. ευρώ. Με την Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τα ανταλλακτικά των μαχητικών αεροσκαφών (και όχι μόνο) λόγω περιστολών των δαπανών, το Πολεμικό Ναυτικό και το Στρατό Ξηράς να μην έχουν καύσιμα να κινήσουν τα πλοία τους και τα οπλικά συστήματα, αντιλαμβάνεται κανείς το τι σημαίνει επιπλέον μείωση των λειτουργικών κονδυλίων. Πόσω μάλλον όταν δεν έχει γίνει κανένα απολύτως βήμα στην κατεύθυνση εξορθολογισμού της δομής δυνάμεων και είναι απαραίτητο να συντηρείται ένα τεράστιο και δυσκίνητο σύστημα. Αν δεν υπάρξει συνδυασμός των δύο, τότε η απειλή για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι τεράστια και οι δηλώσεις των υπουργών Εθνικής Αμυνας (και των τριών τα δύο τελευταία χρόνια) ότι, δήθεν, επιτυγχάνεται μείωση κόστους με διατήρηση του επιχειρησιακού επιπέδου θα μοιάζουν ως κακόγουστο αστείο.

 Εκπέμπουν SOS

Και αυτό για έναν επιπλέον λόγο. Ο Προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει μείωση κατά 37,5% των εξοπλιστικών δαπανών, ήτοι 1 δισ. ευρώ, «οροφή» κατά τον κ. Αβραμόπουλο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν να προβούν σε παραγγελία οπλικού συστήματος από το 2005 (τα 30 αεροσκάφη F-16) και τα ποσά που δαπανώνται σχετίζονται με την αποπληρωμή προηγούμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Τα διατιθέμενα κονδύλια δεν επαρκούν ούτε για τη συντήρηση των υπαρχόντων», επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματικοί κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαθεσιμότητες, αεροσκαφών, πλοίων αρμάτων μάχης και άλλων συστημάτων.

Στα συσσίτια και οι αξιωματικοί

Καθολική είναι στο μεταξύ, η συμμετοχή των στρατιωτικών στα συσσίτια που προσφέρονται δωρεάν εντός των μονάδων. Το ποσοστό όσων «εγγράφονται» στις λίστες για το μεσημεριανό φαγητό προκαλεί πανικό στην ηγεσία του Πενταγώνου, αφού διαφαίνεται το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος εκτροχιασμού των δαπανών για σίτιση των Επιτελείων.

Επικρατούν μάλιστα σκέψεις να επιβληθεί ένα συμβολικό ποσό της τάξεως τού ένα με ενάμισι ευρώ το γεύμα, ώστε να ξεπεραστούν σε ένα βαθμό τα οικονομικά προβλήματα που ανακύπτουν από τη μεγάλη συμμετοχή στα συσσίτια και προληπτικά να αποφευχθούν δυσλειτουργίες στην τροφοδοσία των στρατιωτικών μονάδων.

Η συμμετοχή στα συσσίτια και όχι μόνο των υπαξιωματικών και επαγγελματιών οπλιτών, αλλά και των χαμηλόβαθμων αξιωματικών, αναδεικνύει το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με την ακολουθούμενη πολιτική των τελευταίων δύο χρόνων. Κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όσοι σχεδιάζουν νέες μειώσεις μισθών μέσω ειδικού μισθολογίου, καθώς επίσης και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Με εξαθλιωμένους στρατιωτικούς, η αμυντική και αποτρεπτική ικανότητα της χώρας είναι σαφές ότι κινδυνεύει από σοβαρή υποβάθμιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ανδρέας Κούτρας, στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 06/12/2011 09:44:57

  ΜΕ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟ ΛΑΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: Οι παρατηρήσεις της ανάρτησης είναι απολύτως σωστές. Όμως τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την άμυνα της χώρας μας; Να αμοίβουμε όπως τους αξίζει τους στρατιωτικούς τους αστυνομικούς κλπ; Και με τον απλό λαό μας τι θα γίνει; Θα τον αφήσουμε να βγάλει αυτός τα κάστανα από την φωτιά και μετά να πάει να κόψει τον λαιμό του; Με δυστυχείς πολίτες τίποτε δεν είναι εξασφαλισμένο και τίποτε δεν προχωρά.

  • kimon avatar
   kimon @ Χρήστος Δημάρης 06/12/2011 19:57:26

   ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟΣ

 2. Michal.V. avatar
  Michal.V. 06/12/2011 09:57:43

  Αγαπητέ κ.Κούτρα, σε παρακολουθώ τακτικά. Με όσα συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας,(Θράκη, Αλβανία, Σκόπια), θέλει πολύ μυαλό και εξειδικευμένες γνώσεις για να καταλάβει κανένας, πού το πάνε οι άσπονδοι υπερατλαντικοί φίλοι μας;
  Τεκταίνονται το διαμελισμό της Ελλάδος, κατα τα πρότυπα της Γιουγκοσλαυΐας και μάλλον σ' αυτό αποβλέπει η κατ' επιταγήν μείωση των λειτουργικών εξόδων στις ένοπλες δυνάμεις, με συνέπεια την αποδιοργάνωσή, τους και όχι πρωτίστως στην οικονομία. Άλλωστε δεν το είχε δηλώσει εκείνη η ανεκδιήγητη Κοντολίζα Ράϊς, ότι θα πληρώσει η Ελλάδα; Ακολουθώντας βέβαια την ίδια πολιτική με την προκάτοχό της Μαντλίν Ολμπράιτ, που διέλυσε την πατρίδα της;

 3. jimmys avatar
  jimmys 06/12/2011 10:22:00

  ΚΥΡΙΕ ΚΟΥΤΡΑ .ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΤΕ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΕΠΑΚΡΙΒΟΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟ ΣΑΣ ........ ΕΥΧΟΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΘΕΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ .... ΠΟΥ ΔΥΣΤΙΧΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ................... ΠΕΣΤΕΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΟΤΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ............. ΡΩΤΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΤΑ ΕΝΔΩ ΤΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ !!!!!!

 4. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 06/12/2011 12:18:54

  Φοβάμαι ότι η ζημιά που έγινε τα δύο τελευταία χρόνια είναι ανεπανόρθωτη.Κατέρευσε το εσωτερικό μέτωπο με την πολιτική διαίρει και βασίλευε.Ο λαός βλέπει μόνο το άμεσο πρόβλημα επιβίωσης,που έγινε επιτακτικό και δεν τον απασχολεί η εθνική άμυνα.Η καταράκωση του ηθικού μόνο κακά προμηνύει.Μην ξεχνάμε οτι το Ηθικό είναι ο σημαντικότερος πολλαπλασιαστής ισχύος.

 5. Orestios avatar
  Orestios 06/12/2011 13:56:44

  Οι περικοπές αφορούν χαλιά και ταπετσαρίες γραφείων πολιτικών?????

 6. foros avatar
  foros 06/12/2011 23:11:39

  Οι παρατηρήσεις σας είναι σωστές. Ότι όμως συμβαίνει στην πλειοψηφία των ελλήνων συμβαίνει και σε αυτόν τον κλάδο εργαζομένων. Ο κάθε κλάδος έχει την δική του βαρύτητα στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία. Π.χ το γεγονός ότι οι αστυνομικοί παίρνουν λίγα χρήματα πρέπει να τους αποτρέψει από τη σύλληψη των εμπόρων ναρκωτικών στην Αγίου Κων/νου; Και πριν 2 χρόνια που έπαιρναν περισσότερα χρήματα πάλι οι μαύροι πούλαγαν ναρκωτικά ( τώρα πλέον έχουν φτάσει μέχρι τις αρχές Πανεπιστημίου). Τα χρήματα είναι απαραίτητα για την επιβίωση όλων μας, όσοι όμως επικαλούνται ότι επιτελούν λειτούργημα μήπως θα έπρεπε να είναι και πιο ανεκτικοί σε περίοδο που το σύνολο των ελλήνων τείνει στην εξαθλίωση;
  (όποιος πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι Δ.Υ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.