15/07/2008 13:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με αφορμή τη σημερινή σεισμική δόνηση στα Δωδεκάνησα

Στις 8 Μάη, το τουρκικό «κοινοβούλιο» ψήφισε νόμο για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το εξωτερικό και τη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια!
Ο νόμος εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να ξεκινήσει διεθνείς διαγωνισμούς για την κατασκευή τριών (3) πυρηνικών εγκαταστάσεων, της συνολικής τάξης 5.000 Megawatt. Ένας από τους χώρους  – όχι πως οι άλλοι είναι λιγότερο επικίνδυνοι – κατασκευής των επονομαζόμενων «πράσινων εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας» - ίσως από εκεί εμπνεύστηκε τον χαρακτηρισμό και ο κ. Σουφλιάς στην Ελλάδα -, είναι τα Άδανα, στη Μεσόγειο, το Αιγαίο, απέναντι από την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Τουρκία, προβλέπεται να έχει κατασκευάσει 3 έως 5 δολοφόνους-εγκαταστάσεις μέχρι το 2012.

Μπροστά σ’ αυτή τη γνωστή κατάσταση - και αφήνει αδιάφορα τα “αμερόληπτα” ελληνικά ΜΜΕ, πόσο μάλλον τα πολιτικά κόμματα - η Ελλάδα παραμένει «σιωπηλή». Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, ποιούν τη νήσσα!  Οι περιβαλλοντολογικές - οικολογικές οργανώσεις και οι δήθεν «ειδικοί περιβαλλοντολόγοι» των κομμάτων, “εμφανίζονται” σαν μανιτάρια στα τηλεοπτικά παράθυρα όταν τα προβλήματα έχουν οξυνθεί και επιπροσθέτως απευθύνουν όμορφες ομιλίες – χωρίς περιεχόμενο – για δήθεν «προστασία του περιβάλλοντος» και «πράσινη ανάπτυξη», χωρίς ποτέ να συνδέουν όλα αυτά με την πολιτική.

Σε λίγο θα εμφανιστεί και στην Ελλάδα η πλαστή «αναγκαιότητα» παραγωγής φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνική ενέργεια και θα έχουν δημιουργήσει το απαραίτητο κλίμα για δήθεν ενεργειακή εξάρτηση, μείωση των τιμών στα τιμολόγια της ΔΕΗ…Έτσι δημιουργείται – αν δεν έχει παγιωθεί – το αντίστοιχο «κλίμα» για καύση των σκουπιδιών κλπ. Πρόκειται για μια γενικότερη πολιτική που διατρέχει τις λεγόμενες «πολιτισμένες» και «αναπτυγμένες» χώρες της δύσης, στις οποίες μπροστάρηδες είναι οι εκσυγχρονιστές «τεχνοκράτες» επιστήμονες. Στην πραγματικότητα είναι συνήθως πανεπιστημιακοί που χρηματοδοτούνται από τις κατασκευαστικές εταιρίες και κόμματα μαζί με κυβερνήσεις είναι υπάλληλοι των πολυεθνικών. Ίσως, η πρόσφατη σεισμική δόνηση στα Δωδεκάνησα, ευαισθητοποιήσει τμήμα του πολιτικού συστήματος της χώρας μας, αλλά αυτό δεν θα συμβεί και θα παραμείνει μια ευχή. Ήδη, οι δολοφόνοι έχουν πάρει κεφάλι στην κούρσα της εξαθλίωσης του πλανήτη. Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό της «ελεύθερης αγοράς»!

Νίκος Κλειτσίκας(http://www.nikosklitsikas.gr/)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 15/07/2008 13:50:34

  Όταν γράφεται από κάποιους κάτι καλό είναι να αφήνουν τους επιθετικούς προσδιορισμούς έξω και να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις γα την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος. Βλέπουμε είτε το χειμώνα είτε το καλοκαίρι ότι δεν έχουμε επάρκεια. Το λιγνίτη μας τον απαγορεύουν και τελειώνει. Πυρηνικά δε θέλουμε. Που θα βρούμε ρεύμα?

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/07/2008 14:55:49

  μύθοι και αλήθειες...

  Τπ πυρηνικό ρεύμα ΔΕΝ είναι φτηνό, απεναντίας είναι πανάκριβο λόγω των δικλειδων ασφαλείας. Ωστόσο η πυρηνική ενέργεια είναι, με τις παρουσες συνθήκες αγοράς (και αν δεχτούμε ότι το CO2 κάνει κακό στο κλίμα) ή μόνη λύση. Ανεμογεννήτριες, ηλιακά και μεθάνιο αγελάδων είναι «εναλλακτικά», διακοσμητικά, δημοσιοσχεσίτικα.

  Δεν νομίζω οι Τούρκοι να επιλέξουν ακατάλληλη περιοχή, εξ άλλου δεν είναι στο χέρι τους.

  Οι Αγγλοι ανακοίνωσαν 5 νέες μονάδες (6 GW?). Θα ακολουθήσουν όλοι. Οι Γερμανοί μπορεί να φαντάζονται ότι θα εισάγουν από Ανατολικά, αλλά θα ξυπνήσουν και θα καταλάβουν ότι όποιος τους εξάγει ρεύμα θα τους έχει από τα ευαίσθητα.

  Σκουπίδια: ΔΕΝ είναι πηγή ενέργειας. Αλλά στην προσπάθεια να τα ξεφορτωθείς, μπορείς να ανακτησεις λίγη ενέργεια. Δηλαδή: 100 μονάδες να τα ψήσεις, μείον 40 μονάδες που περιέχουν = 60 μονάδες για να τα ψήσεις.

  Ο πλανήτης εξαθλιώνεται γιατί οι φτωχοί θέλουν και αυτοί να ανάβει φως όταν γυρίζουν τον διακόπτη, να τρώνε δύο γεύματα, να έχουν αυτοκίνητα, να βλέπουν τηλεόραση...Δεν έχει σχέση με «ελεύθερη αγορά»

  Δεν είμαι πανεπιστημιακός.

 3. Φιδίας avatar
  Φιδίας 15/07/2008 17:19:56

  Tέλειο το "Δεν είμαι πανεπιστημιακός" που υπονοεί και τις αμφιβολίες που έχουν οι περισότεροι με τους "πανεπιστημιακους" και τις ίντριγκες τους. Αρχαίε έγραψες πάλι, καί με την ανάλυση και με την διευκρίνηση:)

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/07/2008 17:55:21

  Φιδία, ζητώ συγνώμη εάν προσέβαλα οποιονδήποτε πανεπιστημιακό...Το ανέφερα μόνο σαν "αλήθεια" και στο πλαίσιο των αρνητικών υπαινιγμών της αρχικής ανάρτησης. Έχω μάθει πολλά από καθηγητές (πανεπιστημιακούς και μη)...

 5. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 15/07/2008 22:01:33

  "Με αφορμή τη σημερινή σεισμική δόνηση στα Δωδεκάνησα" αν παίρνουμε τέτοιες αφορμές δεν έπρεπε να φτιάξουμε τη γέφυρα Ριο-Αντήριο.Οι αντιρρήσεις στην χρήση της πυρηνικής ενέργεια στηρίζονται στον φόβο που δημιουργεί η άγνοια του θέματος. Αργά η γρήγορα(καλλιτερα)θα πρέπει να αποδεχτούμε την τεχνολογία και να την χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.