#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/06/2011 21:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με αφορμή τα γεγονότα στον Πήγασο σκέψεις για την κρίση των ΜΜΕΤου Σπύρου Γκουτζάνη

Η γενική οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητα τα Μέσα Ενημέρωσης. Αντιθέτως η κρίση επιδείνωσε τα ενδογενή  προβλήματα του κλάδου. Όλοι δεν μιλούσαμε για την φούσκα των Μέσων Ενημέρωσης; Εδώ και έναν χρόνο η φούσκα αυτή σκάει με πάταγο μέσα σε περιβάλλον ύφεσης που μειώνει τις δυνατότητες διαχείρισης του προβλήματος με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους εργαζομένους.

Λόγω της γενικής ύφεσης τα έσοδα στον χώρο των ΜΜΕ που είναι κλάδος υπηρεσιών είναι μειωμένα. Τόσο τα έσοδα από την διαφήμιση που είναι πεσμένη από 30% έως 70% ανάλογα με το Μέσο Ενημέρωσης όσο και από τις πωλήσεις που κατρακυλούν συνεχώς όταν αναφερόμαστε σε εφημερίδες. Αλλά και τα αδιαφανή έσοδα από την διαπλοκή, την κρατική και την ιδιωτική έχουν σχεδόν εκμηδενισθεί. Η τρόικα έχει επιβάλλει περιορισμούς στον δανεισμό από τις τράπεζες, το κράτος έχει μειώσει την διαφήμιση και όσο για τους ιδιώτες επιχειρηματίες σε ποιόν περισσεύουν λεφτά τέτοια εποχή να τα «χώνει» σε ΜΜΕ αφού δουλειές δεν γίνονται;

Από την στιγμή λοιπόν που τα συνολικά έσοδα ενός Μέσου είναι μειωμένα θα γίνουν περικοπές σε όλο τον κύκλο εργασιών και δυστυχώς και μείωση του εργατικού κόστους. Κάποια Μέσα ξεκίνησαν από τις περικοπές στις προσφορές, στην διαφημιστική τους προβολή, στους υψηλούς μισθούς των στελεχών και συνέχισαν και με τη μείωση του εργατικού κόστους. Κάποιοι άλλοι ξεκίνησαν από το εργασιακό κόστος πρώτα με μαζικές απολύσεις και στην συνέχεια με μειώσεις μισθών. Με βάση επίσημα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει ο “zoornalistas” όλα τα μεγάλα συγκροτήματα, Πήγασος, ΔΟΛ, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Αττικές Εκδόσεις από την αρχή της σαιζόν έχουν κάνει περικοπές εργασιακού κόστους. Νομίζω το μικρότερο γύρω στο 10% η Ελευθεροτυπια, 16% η Καθημερινή και το υψηλότερο ο Πήγασος που ξεπερνούσε το 20% όπως και ο ΔΟΛ. Σε Πήγασο και ΔΟΛ μάλιστα η μεγάλη μείωση έγινε με απολύσεις (περισσότερες από 300 στον Πήγασο και πάνω από 200 στον ΔΟΛ).  Στο «Πρώτο Θέμα» έγινε περικοπή 10% στους μισθούς άνω των 1500 ευρώ που αναλογικά είναι γύρω στο 7% του εργατικού κόστους. Στα μικρότερα έντυπα τα πράγματα είναι επίσης άσχημα. Χαμηλοί μισθοί, καθυστερήσεις πληρωμών για μήνες, περικοπές και μειώσεις χωρίς όρια. Στις τηλεοράσεις τώρα: μειώσεις έγιναν το 2010 και το 2011 στο Mega, στον Αντ1 γίνονται περικοπές μισθών και απολύσεις συνεχώς τα τελευταία χρόνια σε σημείο που σε λίγο δεν θα μπορούν να βγάλουν δελτίο. Στον ΑΛΦΑ η εκκαθάριση έγινε όταν το πήραν οι Γερμανοί και συνεχίζεται. Για το ALTER τα βλέπουμε. Τα δε ραδιόφωνα έχουν αποδεκατιστεί. Όσο για τα ινετερνετικά μέσα όταν πληρώνουν δίνουν ελάχιστα. Το ξαναλέω σε εκείνους που επιμένουν ότι τα sites και τα  blogs είναι η εναλλακτική λύση στην παρακμή των παραδοσιακών Μέσων ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τρόπος –όχι μόνο στην χώρα μας αλλά στην Αμερική και στην Ευρώπη εκεί που τα πράγματα είναι σοβαρά- να έχουν έσοδα που να καλύπτουν αξιοπρεπή δημοσιογραφική λειτουργία με πλήρη οργανισμό συντακτών και ανταποκριτών.

Αποφάσεις σε συνθήκες κρίσης

Μέσα σε αυτό το τοπίο της κρίσης και της συρρίκνωσης καλούνται να πάρουν θέση οι εργαζόμενοι στον χώρο του Τύπου και τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εγκατέλειψε την προσπάθεια από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, δεν έκανε καμία προσπάθεια και άφησε τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις που αφενός μειώνουν το εργατικό κόστος και αφετέρου τους επιτρέπουν να κερδίζουν καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό έναντι εκείνων που δεν προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις. Για παράδειγμα μέρος των χρημάτων που εξοικονομεί κάποιος από τη μείωση του εργατικού κόστους μπορεί να το διαθέτει για καλύτερες προσφορές.

Από την άλλη υπάρχει η άποψη «καμία υποχώρηση, οι ιδιοκτήτες έβγαλαν πολλά λεφτά τα προηγούμενα χρόνια τώρα να πληρώσουν εκείνοι την κρίση». Ακούγεται καλό αλλά δεν στέκει. Τα μεγάλα συγκροτήματα μπήκαν μέσα άλλο 20, άλλο 30 και άλλο 50 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Ακόμη κι αν πιεστούν οι ιδιοκτησίες για πόσα χρόνια θα συντηρούνται έτσι; Το να βάλλουν χρήματα θα βοηθήσει σε ένα μεταβατικό διάστημα για να είναι λιγότερο επώδυνη η προσαρμογή, μακροχρόνια λύση όμως δεν είναι. Επιπλέον έστω ότι τα Μέσα Ενημέρωσης βρουν τρόπο να τα βγάλουν όπως στο παρελθόν από την διαπλοκή με το δημόσιο: δάνεια, κρατική διαφήμιση, δημόσια έργα κλπ, αυτή είναι η θέση των δημοσιογράφων; Να συνεχίσει ο κλάδος να φορτώνει το έλλειμμα του με διάφορους τρόπους στο δημόσιο χρέος για να συντηρούνται οι δικές μας θέσεις εργασίας; Γιατί τι περισσότερο έχουμε εμείς από άλλους υπαλλήλους και εργαζομένους; Επιπλέον αν το δεχθούμε μοιάζει σαν τα Μέσα να είναι τα πειρατικά και οι δημοσιογράφοι το τσούρμο που τσακώνονται με τα αφεντικά για την λεία.

Προβάλλεται ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα δώσει την λύση. Σε ποιά βάση; Σε εκείνη που έχει ήδη προκύψει από τις εκτεταμένες περικοπές; Αν κάποιος έχει ήδη κάνει περικοπή 10, 20 ή 30% του εργασιακού κόστους μπορεί πλέον άνετα να υπογράψει μηδενική σύμβαση ή με επιπλέον 10% μείωση μισθών αφού η σύμβαση θα έλθει να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα και τις απολύσεις. Αλλά και πέρα από αυτό υπάρχουν περίπου 70 διαφορετικές επιχειρήσεις στον χώρο των ΜΜΕ μικρές μεγάλες μεσαίες. Η συλλογική σύμβαση θα γίνει στην βάση του πλέον υγιούς Μέσου ή του πλέον προβληματικού; Η Συλλογική Σύμβαση θα μπορούσε να αποτελέσει λύση πέρυσι τον Σεπτέμβριο πριν αρχίσουν οι εκατόμβες εργαζομένων επί τη βάση μίας ορθολογικής συμπεριφοράς με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Την τορπίλισαν με απόλυτη ευθύνη δική τους οι ιδιοκτήτες και το ανέχτηκε το προηγούμενο ΔΣ της Ένωσης που απεμπόλησε και την δυνατότητα να υπογράψει τον Δεκέμβριο με όσους δέχονταν.

Αν επιμείνουν οι εργαζόμενοι στην μαξιμαλιστική θέση «κάτω τα χέρια από τα κεκτημένα μας» υπάρχει ο κίνδυνος οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να κλείσουν. Φυσικά εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί αυτή την απειλή επισείουν συνεχώς οι ιδιοκτήτες είτε είναι πραγματική είτε όχι.

Πάντως το ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης δεν μπορεί να γνωρίζει τα διαφορετικά προβλήματα και δεδομένα σε τόσο πολλά διαφορετικά μεταξύ τους Μέσα Ενημέρωσης και δεν μπορεί να τα υπαγάγει σε έναν ελάχιστο κοινό παρανομαστή. Η όποια λύση θα είναι σε κάθε Μέσο ξεχωριστά με βάση τις προοπτικές βιωσιμότητάς του. Τις αποφάσεις θα τις πάρουν οι εργαζόμενοι του κάθε Μέσου και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θα έρχεται ως αρωγός για να τους βοηθήσει και όχι για να τους επιβάλλει. Σε ποιά κατεύθυνση; επιβίωση του κάθε  Μέσου με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές του. Λύση χωρίς κόστος και για τους εργαζομένους δυστυχώς δεν υπάρχει όσο σκληρό κι αν είναι αυτό. Το θέμα είναι να μην πληρώσουν την κρίση μόνο οι εργαζόμενοι και να συμβάλλουν στο μάξιμουμ και οι ιδιοκτήτες οι οποίοι την περασμένη εικοσαετία πράγματι έβγαλαν πολλά.

Καθώς όμως οι επιχειρηματίες των Μέσων εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες ψιλικών (δεν θα μου κάνει κουμάντο εμένα κανένας στο μαγαζάκι μου) και δεν συνεννοούνται με τους εργαζόμενους χάνεται και αυτή η ευκαιρία να εξορθολογισθεί ο χώρος των Μέσων Ενημέρωσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αριστοτέλης avatar
  Αριστοτέλης 13/06/2011 21:41:47

  Σπύρο προσυπογράφω μόνο που την υπερδιόγκωση των μέσων την προκάλεσαν ως ένα βαθμο οι ιδιοκτήτες εξυπηρετώντας ρουσφετολογικές προσλήψεις και αμοίβοντας με εξωπραγματικούς μισθούς τους διαφορους "καμικάζι" της δημοσιογραφίας. Κατα τα λοιπά είναι βέβαιον ότι τώρα είναι ανάγκη να τα δούν ως πραγματικές επιχειρήσεις. Αλλωστε όπως ξέρεις σε αυτό το συνάφι μπήκε και η κουτση μαρία και δηλώνει δημοσιογράφος-ερευνητής-ειδικός επι των λοιμώξεων κ.ο.κ.

 2. Tem avatar
  Tem 13/06/2011 21:48:08

  σύντομα θα κλείσουν και άλλα. Λογικό είναι. Τέλος λοιπόν.

 3. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ avatar
  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 13/06/2011 21:55:24

  Να κλείσουν επιτελους τα ΜΜΕ της διαπλοκής ,ο καρκίνος στο σώμα της δημοκρατίας μας.
  Αδιαφορώ για τους μεγαλοψευτοδημοσιογράφους δεν ανησυχώ για τους αληθινούς δημοσιογράφους θα μαθουν να ζουν με ποιό λίγα ,θα ερθουν ποιό κοντά στον λαό.

 4. madprof avatar
  madprof 13/06/2011 22:07:36

  "μοιάζει σαν τα Μέσα να είναι τα πειρατικά και οι δημοσιογράφοι το τσούρμο που τσακώνονται με τα αφεντικά για την λεία."

  Δυστυχώς έτσι λειτούργησ-αν, -ατε έως σήμερα και γι' αυτό οδηγήθηκε η χώρα σε χρεοκοπία και οι πολίτες της σε κοινωνικό-πολιτικό-υπαρξιακό αδιέξοδο !.
  Ο ρόλος της 4ης μη θεσμικής εξουσίας, συνολικά, έχει τεράστιες ευθύνες για το σήμερα. Αντί να ελέγχει και να καταγγέλλει την διαπλοκή και την αδιαφάνεια λειτουργίας των 3 θεσμικών, κατάντησε καμαριέρα τους !!.

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ @ madprof 13/06/2011 22:12:02

   Μήπως οι πολιτικοί ήταν οι καμαριέρες των μεγαλοεκδοτών/μεγαλοεργολάβων του Δημοσίου;

 5. Αριστοτέλης avatar
  Αριστοτέλης 13/06/2011 22:14:18

  Μακάρι το πρόβλημα να ήταν μόνο οι δημοσιογράφοι...Το μέγα πρόβλημα είναι η έλλειψη διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των εξουσιών που υπάρχει στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ @ Αριστοτέλης 13/06/2011 22:32:55

   Μήπως θυμάσαι Αριστοτέλη, ποιός κατάργησε τις διαχωριστικές γραμμές;
   Ποιός ανέβασε τις γραφίδες στους υπουργικούς (και άλλους) θώκους;Ποιός μερίμνησε ούτως ώστε να δίνονται από τα κονδύλια της Ε.Υ.Π. διπλοί μισθοί σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους για διαρκές λιβανιστήρι;Τα "λούζονται" τώρα αγαπητέ φίλε και τους κακοφαίνεται...Είδες πόσο σκληρή γίνεται η ιστορία;

 6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 13/06/2011 22:27:24

  Τώρα κύριε Γκουτζάνη φαίνεται η γύμνια τους και το ότι τόσα χρόνια έκαναν "μνημόσυνο με δανεικά κόλυβα"...Οι παραδοσιακοί "εφημεριδάδες" μετεξελίχθηκαν σε εργολάβους των δημοσίων έργων και απέκτησαν δύναμη τέτοια που τους επέτρεπε ξεδιάντροπα να εκβιάζουν καταστάσεις και να περνάνε τη γραμμή τους.Φτάσαμε στο σημείο να "ανεβάζουν" πολιτικούς και να σπιλώνουν αδιάκριτα και ατιμώρητα υπολείψεις. Ανεδείχθησαν σε "εκδότες" άτομα αμφιλεγόμενης ηθικής υπόστασης και ύποπτων παρασκηνιακών δραστηριοτήτων.Και τώρα τους φταίει η "κρίση";Μάλλον όχι. Ξέρετε καλύτερα από μένα ότι σε περιόδους κρίσης ο τύπος αυξάνει τις κυκλοφορίες του. Αλλού είναι το πρόβλημα: δεν τους πιστεύει πια το αναγνωστικό κοινό διότι διαπίστωσε στην πράξη ότι ο τύπος εκτροχιάστηκε από τον θεσμικό του ρόλο και έγινε "5η φάλαγγα" του κάθε λογής "δοτού" της εξουσίας.Νομοτελειακά η "μπάλα" παίρνει -δυστυχώς- και το σύνολο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές (τεχνικούς, διοικητικούς κλπ).Λυπάμαι για τους εργαζόμενους αυτούς δεν λυπάμαι όμως καθόλου για όλους αυτούς τους ξεγάνωτους τενεκέδες που τόσα χρόνια μας μαγάρισαν τη ζωή urbi et orbi.

 7. Ταλάντη avatar
  Ταλάντη 13/06/2011 22:46:09

  Τέλος εποχής για την ενημέρωση με Εφημερίδες , Ότι είχαν να το δώσουν το έδωσαν .

 8. Γκουτζ avatar
  Γκουτζ 13/06/2011 22:54:12

  Σωστές είναι οι παρατηρήσεις αλλά βγάζουν ένα μένος εναντίον του Τύπου και των ανθρώπων του. Θα μπορούσα να σας φέρω παραδείγματα μέσων ενημέρωσης που απέτυχαν γιατί προσπάθησαν να κάνουν σοβαρή και υπεύθυνη δημοσιογραφία αλλά το κοινό προτίμησε τα δελτία ριάλιτι και άλλα σκουπιδοπροιόντα. Το ίδιο κοινό που τώρα στρέφεται αδιακρίτως εναντίον όλων. Οι διαπλοκή είναι μία σύνθετη κοινωνική διαδικασία. Τα παλιά και δήθεν σοβαρά έντυπα είναι δικτυωμένα με πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, διοικητικούς παράγοντες, επώνυμους μεγαλοδικηγόρους και μεγαλογιατρούς, δικαστικούς κ.λ.π. Οι ρίζες αυτών των σχέσεων είναι μακροχρόνιες. Το θέμα όμως τώρα είναι ότι κανένα δημοκρατικό πολίτευμα έστω και κωλοβό όπως το δικό μας δεν λειτουργεί χωρίς Τύπο. Η κυβέρνηση αντί να εγκύψει στο πρόβλημα εκμεταλλεύεται την δύσκολη θέση των ΜΜΕ για να εκβιάζει την στήριξή τους στο μνημόνιο. Οπότε το ζήτημα ξεπερνά το αν θα τιμωρηθούν οι δημοσιογράφοι για την αβελτηρία τους

 9. redteam avatar
  redteam 13/06/2011 23:17:12

  Ο αγαπητός Σπύρος Γκουτζάνης τι υπονοεί; Να βοηθήσουν οι εργαζόμενοι τους εκδότες δεχόμενοι μείωση των μισθών τους; Να βοηθήσουν οι εργαζόμενοι δεχόμενοι περικοπές δικαιωμάτων; Πως θα συμβάλλουν οι ιδιοκτήτες στο μάξιμουμ; Κάνοντας απολύσεις και μειώσεις μισθών; Τι έγιναν τα λεφτά των κρατικών διαφημίσεων που αφειδώς εισέπρατταν τόσα χρόνια; Που πήγαν; Και δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει το "Αν επιμείνουν οι εργαζόμενοι στην μαξιμαλιστική θέση «κάτω τα χέρια από τα κεκτημένα μας» υπάρχει ο κίνδυνος οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να κλείσουν". Υποταγή στους εκδότες που αυτοί τα έφαγαν (μέσω χρηματιστηρίου και εκβιασμών της πολιτικής εξουσίας) κι ας αφήσουν την πλάκα και τους εκβιασμούς. Θεωρώ αδιανόητο ότι ένας εργαζόμενος συντάσσεται με τους εκδότες πάνω σε αυτό το ζήτημα. Τότε φαίνεται ότι υπάρχει θέμα εκφοβισμού των συναδέλφων του. "Προσκυνάτε γιατί χανόμαστε" είναι το σύνθημά του;

 10. alvita avatar
  alvita 13/06/2011 23:52:31

  Τώρα, γιατί το έγραψε αυτό το κείμενο ο κ.Γκουτζάνης; Παραβιάζει ανοικτές θύρες αναλύοντάς μας γιατί πεθαίνει το σάπιο πολιτικο-επιχειρηματικό διαπλεκόμενο οικοδόμημα της Μεταπολίτευσης. Το ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια. Οταν όμως, κάποιοι φώναζαν "Μην αφήνετε να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο τα μαγαζιά και παραμάγαζα των ΜΜΕ, είτε από μεγαλοεπιχειρηματίες, είτε από ξεπλυματίες", κάποιοι (ποίοι άραγε; Μήπως εκείνοι που υπεραμύνονται σήμερα το γιατί πρέπει να γίνουν περικοπές και απολυσεις επί δικαίων καια αδίκων) έλεγαν: "Μη μιλάτε, εδώ δημιουργούνται θέσεις εργασίας". Ας εισπράξουν τώρα λοιπόν, θέσεις ανεργίας και στραυό ανέργων που θα πιέζει τους εργαζόμενους προς τα κάτω.

  Το κείμενο του κ.Κουντζάνη, μάλλον μου φαίνεται ότι γράφτηκε για να δικαιολογήσει το κόψιμο (μέσα στο Πάσχα, άκουσον-άκουσον) των μισθών των εργαζομένων του Πρώτου Θέματος. Είναι εντυπωσιακό όμως, πως εκεί στο ΠΘ, οι άνθρωποι που στήριξαν τον Θέμο στις περιπέτειές του ως "κομιστή" δέχτηκαν τώρα να τους κόψει απροειδοποίητα (άραγε ο κ.Γκουτζάνης σαν εργασιακός εκπρόσωπος το ήξερε;) τους μισθούς τους.

  Και μιας και μιλάμε για τον Θέμο και τα προβλήματα του κοντραμπατζίδικου, επαρχιώτικου και συχνά ψιλικατζίδικου ελληνικού καπιταλισμού, θα μας πεί και ο Θέμος πως έβγαλε όλα εκείνα τα εκατομμύρια,που είχαν αποκαλυφθεί ότι είχε; Διότι, κ.Γκουτζάνη, οι εργαζόμενοι του ΠΘ δεν τα έφαγαν μαζί με τον κ.Θέμο. Αλλο να έχεις βίλες και κότερα, και άλλο έναν κωλομισθό για να ζήσεις. Εν πάση περιπτώσει, με γειά του με χαρά του να'χει τα κότερα. Θα μας πεί που τα βρήκε τα λεφτά; Τι ευάρεστον δημοσιογραφικό λειτούργημα έκανε, που τα'βγαλε;

  Α, και για να μην ξεχαστώ. Ηταν ο Θέμος που συμμάχησε με τον Μπόμπολα για να σώσει -έλεγε- το ΠΘ. ΟΚ, μαζι του, και τον στηρίξαμε, επειδή κινδύνευε να πάρει την εφημερίδα το Μητσοτακέϊκο. Αλλά μέχρι εκεί.

  Επίσης, ο "Μάκης" (κι'αυτός στην μπανιέρα του ΠΘ, μαζί με τον Θέμο ήταν), αυτός ο φοβερός και τρομερός εκδότης, πήρε τα εκατομμύρια των ονείρων του και συνέχισε στην ωμά αποτυχημέρνη περιπέτειά του Βέτο.

  Πολλά λεφτά κ.Γκουτζάνη, δεν συμφωνείτε; Αυτά τα έχουν πάρει δύο άτομα. Εμείς τι παίρνουμε; (....) Αλλά, συγγνώμην, το ξέχασα. "Μαζί τα φάγαμε", που λέει και ο Πάγκαλος.

 11. parsifal avatar
  parsifal 14/06/2011 00:09:19

  Ο κ. Γκουτζάνης ως εργαζόμενος στο καταδρομικό του "εκσυγχρονισμού", το μαγαζί των κουμπάρων του κ. Αντιπροέδρου των Ιμίων αλλα μας ελεγε ΤΟΤΕ..

 12. alvita avatar
  alvita 14/06/2011 00:28:27

  Μα τι του λές και συ βρε Ταλάντη του κυρίου Γκουζανη; Θυμισέ του, γιατί μάλλον, το χει ξεχάσει εκείνο το υπέροχο πρωτοσέλιδο του τσίτσιδου Ζαχοπουλου με την άλλη την τσίτσιδη. Μνημειο δημοσιογραφίας, δεν ήταν; Και μετά σου λέει, ποιός έβαλε πλάτες για να απαξιώνειο ο κόσμος τον τύπο και τα μμε. Μα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, οι επιχειρηματίες και πάμπολλοι δημοσιογράφοι. Αλλά, βλέπεις, όπως ο Θέμος, έτσι και ο Κουρής με τις βυζ...ες της Λιάνη πρωτοσέλιδες, εξακολουθούν να ζούν και να βασιλεύουν.

  • alvita avatar
   alvita @ alvita 14/06/2011 00:29:05

   Στο Πρώτο Θέμα ήταν το ξετσιτσίδωμα, έτσι;

 13. alvita avatar
  alvita 14/06/2011 00:33:56

  Και τι κάνατε εσείς τουνΠρώτου Θέματος; Πολεμήσατε τα σκουπίδια των ρεάλιτι, κάνοντας ένθετο στην εφημερίδα σας τις ξέκωλες γκόμενες και τους ξενέρωτους της Μυκόνου; Κάθε Κυριακή κύριε Κουτζανη αυτά βλέπαμε στην εφημερίδα σας.

  Θα συμφωνησω πάντως, στο "Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την δύσκολη θέση των ΜΜΕ για να εκβιάζει την στήριξή τους στο μνημόνιο". Και εσείς ως δημοσιογράφοι το δέχεστε να σας βάζουν τα αφεντικά σας και να γράφετε υπερ του μνημονίου ή εν πάση περιπτώσει να μην γράφετε κατά (δεν είναι προσωπική αιχμή για σας, αλλά για την πλειοψηφία των "αστέρων" δημοσιογράφων)

 14. alvita avatar
  alvita 14/06/2011 00:39:26

  Το πρόβλημα της συμβιβασμένης δημοσιογραφίας με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ (διαπλεκόμενων επιχειρηματιών και συνεργατών τους σημαντικής μερίδας πολιτικών) είναι ότι, αντί να ελέγχουν την εξουσία, όπως έκανε η κάθε κατεστημένη ή μη δημοσιογραφία, ανα τις εποχές, είναι ότι δέχτηκε να παίζει το ρόλο του "κομιστή". Κεροκουβαλητής ή κομιστής DVD της εκάστοτε εξουσίας που της διασφάλιζε το παντεσπάνι της έγινε. Γι'αυτό απαξιώνεται. Εννοείται βέβαια ότι όπως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν δημοσιογράφοι με παντελόνια, αλλά και μυαλό. Για να δούμε κύριε Γκουζάνη, πότε οι δημοσιογράφοι για γίνουν και αυτοί "αγανακτισμένοι"; Για να δούμε πότε θα πιστεύουν ότι είναι ελίτ και ότι μπορεί από τους διαδρόμους της εξουσίας να βρεθούν στην εξουσία; Μάλλον πρέπει να πέσει χοντρή κατραπακιά για να κατεβούν κι αυτοί στο Σύνταγμα, ετσι;

  • alvita avatar
   alvita @ alvita 14/06/2011 00:40:24

   διόρθωση
   αντί να ελέγχουν την εξουσία (έστω και στοιχειωδώς)

 15. alvita avatar
  alvita 14/06/2011 00:42:25

  Αριστοτέλη, ο έχων δυο μανδύες, κατά τα πρωτοχριστιανικά δεδομένα, πρέπει να δώσει τον έναν. Για να δούμε, ο έχων δύο δουλειές δημοσιογράφος, θα δώσει τη μια;

 16. factorx avatar
  factorx 14/06/2011 00:57:19

  Αγαπητέ Σπύρο, διαφωνούμε σε πάρα πολλά ζητήματα στο συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο ο διάλογος και η συζήτηση δεν έβλαωε ποτέ κανέναν. Πάμε λοιπόν:

  1. "Το ξαναλέω σε εκείνους που επιμένουν ότι τα sites και τα blogs είναι η εναλλακτική λύση στην παρακμή των παραδοσιακών Μέσων ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τρόπος –όχι μόνο στην χώρα μας αλλά στην Αμερική και στην Ευρώπη εκεί που τα πράγματα είναι σοβαρά- να έχουν έσοδα που να καλύπτουν αξιοπρεπή δημοσιογραφική λειτουργία με πλήρη οργανισμό συντακτών και ανταποκριτών..."

  α)Δεν υπάρχουν έσοδα στα sites κυρίως επειδή η μεγαλύτερη διαπλοκή στον Τύπο είναι η διαφημιστική όπως γνωρίζεις πολύ καλά. Που θα δίνουν όμως τις διαφημίσεις που θέλουν οι πελάτες τους τα media shop, όταν σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν εφημερίδες, ή δεν θα συγκρίνονται από πλευράς αναγνωσιμότητας με το διαδίκτυο;

  β) Το διαδίκτυο λειτουργεί σαν μία ενότητα. Το ένα site ειδικεύεται σε έναν τομέα και το άλλο σε άλλον τομέα. Το ένα μπλογκ συμπληρώνει το άλλο. Έτσι οι αναγνώστες του διαδικτύου βρίσκουν σε πολλά μπλογκς που έχουν μάθει να σερφάρουν ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ. Θα έπρεπε να αγοράζουν όλες τις εφημερίδες μαζί για να την βρουν γι αυτό ο Τύπος χάνει και σ΄αυτό.  2. γράφεις: "Σωστές είναι οι παρατηρήσεις αλλά βγάζουν ένα μένος εναντίον του Τύπου και των ανθρώπων του. Το ίδιο κοινό που τώρα στρέφεται αδιακρίτως εναντίον όλων. Οι διαπλοκή είναι μία σύνθετη κοινωνική διαδικασία. Τα παλιά και δήθεν σοβαρά έντυπα είναι δικτυωμένα με πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, διοικητικούς παράγοντες, επώνυμους μεγαλοδικηγόρους και μεγαλογιατρούς, δικαστικούς κ.λ.π. Οι ρίζες αυτών των σχέσεων είναι μακροχρόνιες. Το θέμα όμως τώρα είναι ότι κανένα δημοκρατικό πολίτευμα έστω και κωλοβό όπως το δικό μας δεν λειτουργεί χωρίς Τύπο. Η κυβέρνηση αντί να εγκύψει στο πρόβλημα εκμεταλλεύεται την δύσκολη θέση των ΜΜΕ για να εκβιάζει την στήριξή τους στο μνημόνιο. Οπότε το ζήτημα ξεπερνά το αν θα τιμωρηθούν οι δημοσιογράφοι για την αβελτηρία τους"

  Απάντηση: Το θέμα της ευθύνης λύθηκε από τον καιρό της Νυρεμβέργης. Ξέρεις πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας σαν όλα τα άλλα επαγγέλματα επειδή ο δημοσιογράφος διαμορφώνει άποψη. Οπότε δικαιολογημένη η αγανάκτηση του κόσμου και δυστυχως όπως συμβαίνει πάντα μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά

 17. alvita avatar
  alvita 14/06/2011 01:01:22

  1Φακτορα στη Νυρεμβέργη μπορεί να καταδικαστηκε ο Γκαιμελισμος, αλλά πολλοί κλώνοι του, ισως και καλύτεροι, βγήκαν μετλα

 18. alvita avatar
  alvita 14/06/2011 01:01:42

  διόρθωση Γκαιμπελισμός

 19. alvita avatar
  alvita 14/06/2011 01:02:20

  2 Οταν οι μεγαλοεκδότες φτιάξουν τα σαϊτ τους, ποιός θα παίρνει τη διαφημιοστική πίτα;

  • factorx avatar
   factorx @ alvita 14/06/2011 01:15:22

   φιλε δεν κατάλαβες τι έγραψα. Την ευθύνη εκείνου που δέχεται εντολές εννοούσα

   • alvita avatar
    alvita @ factorx 14/06/2011 16:57:44

    Φακτορ, εγώ άλλο ρωτάω, εσύ άλλο μου απαντάς. Στο ξαναλέω. Οταν οι μεγαλοεκδότες οργανώσουν τα σαϊτ τους και φτιάξουν τις ηλεκτρονικές εφημερίδες (όχι όπως είναι σήμερα), ποιός θα παίρνει και πάλι τη διαφήμιση. Εσύ ή αυτοί; Ακόμα και εσύ να παίρνεις, αναρωτήσου τι κομμάτι θα παίρνεις. Οι τύποι με ξένα κόλυβα θέλουν να κάνουν τα μνημόσυνα. Ετσι έμαθαν μέχρι σήμερα οι διαπλεκόμενοι των ΜΜΕ. Ετσι θα συνεχίσουν να κάνουν. Νομίζεις ότι θα σου αφήσουν έστω και ένα ψίχουλο;

 20. Μέλλον Αγρότης avatar
  Μέλλον Αγρότης 14/06/2011 01:13:19

  Αγαογτοι κύριοι δημοσιγράφοι και εκδότες,

  Περιορίστε τις σελίδες των φύλλων σας, αντί να έχετε 20 σελίδες για χρηματιστήριο που δεν διαβάζει κανείς πλέον, κάντε την μία. Αντί για πολιτιστικά που δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια σε αυτό τον τόπο, κάντε την μία. Κρατήστε στήλες με απόψεις, όχι κατευθυνόμενες, που θέλει ο κόσμος να διαβάζει μήπως και ανακάμψει η κυκλοφορία σας. Τα αθλητικά σας δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν σε 12σέλιδα ένθετα. Τα κουτσομπολίστικά σας μπορείτε να τα εξαφανίσετε, έτσι θα δώσετε και κύρος στο φύλλο σας.

  Δυστυχώς τόσα χρόνια ολοι είσασταν σε λάθος κατεύθυνση, δημοσιογράφοι, εκδότες και αναγνώστες. Όποιος δεν το καταλάβει εγκαίρως πως έχουν αλλάξει τα ήθη και τα έθιμα, δυστυχώς θα κλείσει. Απλή πραγματικότητα.

 21. Προφήτης avatar
  Προφήτης 14/06/2011 03:22:26

  Κι όποιος θέλει να διαβάζει ελληνικά διαβάζει ΕΣΤΙΑ

  • kiki avatar
   kiki @ Προφήτης 14/06/2011 08:23:23

   Νασαι καλα Προφητη,
   μου θυμισες τον αντρα μου που του διαβαζε ο πατερας του υποχρεωτικα την Εστια, απο μωρο και εμαθε πολυ καλα και σωστα Ελληνικα.

 22. Γκουτζ avatar
  Γκουτζ 14/06/2011 09:10:06

  Προσωπικές επιθέσεις με κάλυψη την ανωνυμία είναι εύκολες αλλά ανέντιμες. Επίσης είναι ποταπό να διαστρεβλώνεις τις απόψεις του άλλου. Τώρα το παίχτηκε με το σύστημα Ρουσόπουλου και την συμμαχία της τότε διαπλοκής εναντίον του Πρώτου Θέματος είναι πολύπλοκη υπόθεση. Η άποψη ότι επειδή εργαζόμαστε σε αυτό ή το άλλο μέσο χρεωνόμαστε τις αμαρτίες των αφεντικών είναι και αντεργατική και φασίζουσα. Σε ότι με αφορά προσωπικά την κρίσιμη περίοδο εξέφραζα δημοσίως ομόφωνες αποφάσεις των εργαζομένων. Τι θα έπρεπε να κάνω ως εκπρόσωπός τους; Αυτό το ξεχνούν οι όψιμοι επικριτές. Απόψεις του είδους "αυτά που λες σημαίνουν να σκύψουμε το κεφάλι στα αφεντικά" φυσικά δεν βοηθούν ούτε το διάλογο ούτε την αναζήτηση λύσεων. Ακόμη και στον χώρο της δημοσιογραφίας δεν είναι όλοι ίδιοι ούτε το ίδιο ικανοί. Όπως έγραψε άλλος αναγνώστης στον χώρο μπήκαν πολλοί την τελευταία εικοσαετία. Φυσικά θέλουν όλοι να παραμείνουν και επικαλούνται τα λεφτά των αφεντικών θέμα στο οποίο απάντησα. Στην ουσία δεν τους ενδιαφέρει που βρίσκουν λεφτά τα αφεντικά αρκεί να τους πληρώνουν. Ήταν η απάντηση που είχα πάρει στο Μικτό από αριστερό συνδικαλιστή. Ορισμένοι θέταμε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και της φούσκας εδώ και χρόνια και όχι μόνο τώρα στα επίσημα όργανα και γι αυτό δικαιούμαστε να μιλάμε. Εκείνοι που κρύβονται και πετάνε πέτρες πάντα κρυμμένοι ήταν. Που ήταν αλήθεια όλοι αυτοί οι επαναστάτες όταν γίνονταν εκατοντάδες απολύσεις στο ΔΟΛ και στον Πήγασος; Γιατί επιτίθενται στο Πρώτο Θέμα που δεν έχει απολύσεις και έχει τις μικρότερες περικοπές; Καταλαβαίνω πάντως ότι η προσωπική αποτυχία δημιουργεί εμπαθή και συμπλεγματικη συμπεριφορά. Δεν αναφέρομαι στους αναγνώστες που κάνουν σκληρή αλλά καλοπροαίρετη συμπεριφορά αλλά σε εκείνου που γνωρίζουν όπως φαίνεται από τα γραφόμενα του πρόσωπα και πράγματα και συμπεριφέρονται σαν γκεμπελίσκοι διαστρεβλώνοντας λεγόμενα και καταστάσεις.

  • Dee Jay Stelios avatar
   Dee Jay Stelios @ Γκουτζ 14/06/2011 12:25:14

   Ωραία αποψη έχεις φίλτατε για τη δημοσιογραφία τώρα που ο κόσμος δεν θα έχει να φάει και οι φυλλάδες με ενθετα για τα πάρτι των Λάτσηδων,των Νιάρχων και των λοιπών κροίσων που φιλιπινέζες σαν εσένα και τους φίλους σου Θέμο και Περρή θέλετε να κάνετε τη ζωή τους,δεν ενδιαφέρουν κανέναν.Πάρτε τα κουβαδάκια σας και σε άλλη παραλία γιατί σε λίγο θα ψάχνετε τρύπα να κρυφτείτε και εσύ και οι φίλοι σου που μας έλεγαν τι ωραία τα κάνει ο Γιώργος και ότι είναι η μόνη ελπίδα της χώρας.Και ρώτα τον κολλητό σου απο αυτό που λέει ότι δεν είδε, κάνει καλό κρεββάτι η 35χρονη.Παλιολιγούρια....

  • alvita avatar
   alvita @ Γκουτζ 14/06/2011 16:33:20

   "Τώρα το παίχτηκε με το σύστημα Ρουσόπουλου και την συμμαχία της τότε διαπλοκής εναντίον του Πρώτου Θέματος είναι πολύπλοκη υπόθεση".

   Το τι παίχτηκε αφορά όλον τον λαό, και πρωτίστως θα έπρεπε να αφορά τους δημοσιογράφους που δέχονται οι "αστέρες" και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να είναι "κομιστές". Δέχονται άραγε οι δημοσιογράφοι να είναι ουσιαστικά βαποράκια και παπαγαλάκια; Με τις υγείες τους τότε. Ας λουστούν τις συνέπειες.

   Αφορά επίσης τον ελληνικό και τα παιχνίδια του ρουσοπουλέϊκου και τα παιχνίδια του μητσοτακέϊκου και σε σχέση με το Πρώτο Θέμα και τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ εξάλλου πρέπει να είναι, κατά κάποιο τρόπο, κοινωνική ιδιοκτησία, λόγω της ιδιαίτερης αποστολής που έχουν. Το ίδιο αφορά το λαό και τα γυμνά πρωτοσέλιδα με τον Ζαχόπουλο (έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, μην ξεχνούμε), όπως και αυτά της Μιμής.

   Κύριε Γκουτζάνη δεν είπε κανείς να μην στηρίξετε τον εκδότη σας τη στιγμή που παίζονταν άθλια παιχνίδια σε βάρος του από κέντρα και παράκαεντρα εξουσίας, με στόχο είτε να περάσει το Θέμα σε άλλα χέρια, είτε να κλείσει. Ομως, στο όνομα όλων αυτών των καταστάσεων, δεν μπορείτε να τον αφήνετε στο απυρόβλητο και παρ'ολίγον, να τον παρουσιάζετε σαν αγιο. Εμείς ως λαός, εσείς ως κομμάτι μας, οι δημοσιογράφοι, επιτρέψαμε να ανθίσουν τα γαϊδουράγκαθα της εκδοτικής διαπλοκής, και τις παλιάς και της νέας. Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας. Και κάνετε ειλικρινή αυτοκριτική.

  • alvita avatar
   alvita @ Γκουτζ 14/06/2011 16:45:40

   Μην εξάπτεσθε κύριε Γκουτζάνη. Εφόσον "εκτεθήκατε" δημόσια και εκθέσατε τις απόψεις σας, θα ακούσετε και άλλες γνώμες και σκληρές κριτικές. Μην τα βάζετε με το διαδίκτυο. Αυτό ακριβώς είναι το όπλο του. Η ανωνυμία του σχολιαστή. Εσείς το μόνο που καλείσθε να κάνετε, είναι να δώσετε πειστικές απαντήσεις. και δεν τις δίνετε σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αλλά προσπαθέιτε να βγε'ίτε και από πάνω κατηγορώντας τους σχολιαστές για ανωνυμία ("Προσωπικές επιθέσεις με κάλυψη την ανωνυμία είναι εύκολες αλλά ανέντιμες"). Που τις βρήκατε τις προσωπικές επιθέσεις; Δεν σας κατηγόρησε κανείς για τη στάση που κρατήσατε στην κόντρα κομιστή με ρουσόπουλο και μητσοτακέϊκο. Αλλά δεν είπατε ούτε κουβέντα για το πέρασμα της εφημερίδας σας στον Μπόμπολα (που την πήρε για να προστατεύσει πολιτικά τον Θέμο για να μην τον βάλουν στη στενή), ούτε όταν έκοψε τους μισθούς στους εργαζόμενους στο Θέμα μέσα στο Πάσχα. Το ξέρατε αυτό από πρίν, ναι ή όχι; Το εάν έπρεπε να κοπούν μισθοί ή όχι είναι άλλο θέμα. Να δεχθούμε ότι έπρεπε να γίνει. Οχι όμως και να λέτε ότι εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες μαλώνουν πάνω στο καράβι που βουλιάζει, έτσι επειδή το θέλουν οι πρώτοι. Οι μεν πρώτοι φωνάζουν επειδή θα βρεθούν στον ωκεανό μέσα σε καρχαρίες, χωρίς ούτε βάρκκα. Και οι δεύτεροι θα βρεθούν και αυτοί στη θάλασσα, μέσα σε θαλαμηγούς. Στην ίδια κατάσταση είναι οι δυό τους; Εγώ συμφωνώ να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να διαπραγματευθούν. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό όμως, είναι να θέσουν υπόψιν των εργαζομένων τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεών τους, τα στοιχεία για τα περιουσιακά τους στοιχεία και πως αυτά αποκτήθηκαν. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ερευνηθεί το πόθεν έσχες όλων των πολιτικών και υπουργών που ενεπλάκησαν σε προμήθειες και να μην ξέρω πως ο εχθρός του Θέμου, Ψυχάρης, έχει αποκτήσει τα πιο κυριλάτα κτίρια σε Αθήνα και επαρχία, αλλά και πως ο Θέμοςμ, ο Μάκης και ο πάσα ένας από αυτούς, έβγαλαν θαλαμηγούς ή πιάνονταν με επιταγές πέντε εκατομμυρίων στην Ελβετία;

  • alvita avatar
   alvita @ Γκουτζ 14/06/2011 16:54:22

   "Που ήταν αλήθεια όλοι αυτοί οι επαναστάτες όταν γίνονταν εκατοντάδες απολύσεις στο ΔΟΛ και στον Πήγασος; Γιατί επιτίθενται στο Πρώτο Θέμα που δεν έχει απολύσεις και έχει τις μικρότερες περικοπές; Καταλαβαίνω πάντως ότι η προσωπική αποτυχία δημιουργεί εμπαθή και συμπλεγματικη συμπεριφορά. (...) συμπεριφέρονται σαν γκεμπελίσκοι διαστρεβλώνοντας λεγόμενα και καταστάσεις".

   Εσείς που ήσαστε κύριε Γκουτζάνη όταν γίνονταν οι απολύσεις στον ΔΟΛ; Αυτοί τουλάχιστον, έστω και ακτιβιστικά (διαφωνώ με αυτές τις μεθόδους όταν γίνονται μονόπατα) πήγαν εκεί. Εσείς περάσατε έστω και απέξω; Οταν έλεγε η Μάνια Τεγοπούλου ότι υπογράφει συλλογική σύμβαση και άλλοι "νεοι" εκδότες (μου φαίνεται και ο Θέμος) μηδενικές συλλογικές, πήρατε τους εργαζόμενούς σας, συννενοηθήκατε με άλλους εργαζόμενους σε άλλες εφημερίδες να κατεβείτε στην ΕΣΗΕΑ και να τα κάνετε ... καλοκαιρινά; Ποιός ήταν τότε ο πρόεδρος; Ο Σόμπολος με στενό συμπαραστάτη του τον Τσαλαπάτη. Πως άλλαξαν όλοι αυτοί οι μικρο-εκδότες που πρότειναν μηδενικές αυξήσεις, και μέσα σε λίγο καιρό πήγαν στο -10% των μισθών;

   Προσωπικά δεν με αφορούν οι κόντρες σας με τους αριστερούς της ΕΣΗΕΑ, γιατί δεν ανήκω σε αυτούς. Αλλά να πείτε επιτέλους τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Βολεύει προφανώς πολλούς να αφήνουν την ΕΣΗΕΑ να γκρεμίζεται. Και τα αφεντικά των ΜΜΕ που δεν θέλουν συλλογικές συμβάσεις και κάποιους βολεμένους (ή που θεωρούν εαυτούς βολεμένους) δημοσιογράφους.

 23. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/06/2011 16:01:26

  Για την ιστορία:
  Ο Κουρεύς, ευνοών τότε τον "Μεγάλο", "γκρέμισε τον Καραμανλισμό Α" .
  Μετά άλλαξε γνώμη και "γκρέμισε τον Παπανδρεισμό Β' " (τότε με τις "βυζάρες" που λέει ο φίλος).
  Ακολούθως συνέχισε και "γκρέμισε τον Μητσοτακισμό" (θυμάται καινείς την ανύπαρκτη "Κατερίνα τη Σαλονικιά";). Αυτός ήταν ο πραγματικός "μπουλντόζας"!
  Μετά είχε σειρά ο Σημίτης. Εδώ ο κατεδαφιστής δυσκολεύτηκε (8,5 χρόνια είναι αιώνας), αλλά τελικά το Κινέζικο φρούτο έπεσε μόνο του.
  Τι έγινε μετά; Το απίστευτο: Ο Κουρεύς αυτή τη φορά ...στήριξε τον "Καραμανλισμό Β".
  Τώρα επανήλθε στις "φυσιολογικές" του δραστηριότητες: Βάζει φουρνέλα στον " Παπανδρεισμό Γ' ".
  Έτσι πέρασε ένα τρίτο του αιώνα και βάλε. Ήμουνα νιός και γέρασα. Είναι απίστευτοι αυτοί οι τύποι (οι άλλοι, οι μονοπύθμενοι, τρυποπύθμενοι και απύθμενοι, απλώς δεν είναι τόσο προκλητικοί και ξεδιάντροποι όσο ο outsider).
  Αφού ο Μπόμπ ο Μάστορας αποφάσισε και αυτός να ¨εξορθολογίσει τα έξοδα", φαίνεται πώς θα έχουμε αλλαγές ιδιοκτητών, αγοραπωλησίες.
  Άντε σε καλή μεριά το ρευστό. Και καλά κέρδη στους αγοραστές - αλλά μακριά από τον κρατικό κορβανά.

 24. igognito avatar
  igognito 14/06/2011 22:40:05

  ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΛΛΑ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ.ΦΑΓΑΝΕ ΜΕ ΕΚΑΤΟ ΜΑΣΕΛΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ
  ΚΟΡΒΑΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ.ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
  ΚΑΘΗΓΗΤΗ Μ.ΔΡΕΤΤΑΚΗ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΕΦΑΓΕ?Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΤΩΡΑ
  ΗΡΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ.ΑΝ ΕΠΕΤΡΕΠΑΝ ΣΤΟΝΜ.ΔΡΕΤΤΑΚΗ ΝΑ ΠΑΤΑ-
  ΞΕΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΩΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ
  ΗΤΑΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ.Ο ΙΔΙΟΣ Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΝ ΕΦΑΓΕ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ
  ΚΑΘΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ (ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΣΚΩΤΑ).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.