Με Τσακαλώτο ή με Βαρουφάκη η χρεοκοπία θα είναι ίδια
27/04/2015 21:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με Τσακαλώτο ή με Βαρουφάκη η χρεοκοπία θα είναι ίδια

Αν δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες σοβαρότητα...

Η «εκπαραθύρωση» Βαρουφάκη από την ομάδα διαπραγμάτευσης έγινε και σίγουρα με το που θα κλείσει η συμφωνία θα διωχθεί και από την κυβέρνηση. Όμως, ας δούμε τα πράγματα νηφάλια. Τι σημαίνει η αλλαγή αυτή; Τι θα αλλάξει άραγε με το να αναλάβει ο Τσακαλώτος να κάνει τις διαπραγματεύσεις και ο Σπ. Σαγιάς τον συντονισμό;

Όπως είπαν και οι Ευρωπαίοι, δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα αρκεί αυτοί που κάνουν τα παζάρια να έχουν σαφείς εντολές. Ουσιαστικά δηλαδή δεν είναι στραβός ο γιαλός, η κυβέρνηση στραβά αρμενίζει κι αν δεν αλλάξει δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός και θα είμαστε πάλι με το πιστόλι στον κρόταφο.

Καταρχάς να θυμίσουμε τι εστί Τσακαλώτος, ο υπουργός με τα κίτρινα παντελόνια που θα κάνει τη διαπραγμάτευση μετά την αναβάθμισή του.

Στα τέλη Μαρτίου σε μια συνέντευξή του είπε μεταξύ άλλων: «Σκοπίμως δημιουργούμε ασάφεια για να ξέρουν ότι είμαστε έτοιμοι για ρήξη» και σημείωσε ότι «τα τεχνικά κλιμάκια αισθάνονταν τα μέτρα του μνημονίου “σαν το μωρό τους”».

Μόλις 10 μέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, λέει ο νέος μέγιστος οικονομολόγος: «Ανάμεσα στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία είναι η επιβολή συντελεστή 60% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ».

Να θυμίσουμε ακόμη ότι αυτός που θα κάνει τα παζάρια με τους δανειστές, τους κακούς δανειστές και τις κακές αγορές έχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο χαρτοφυλάκιο. Συγκεκριμένα το πόθεν έσχες του περιλαμβάνεται μεγάλο χαρτοφυλάκιο που πλησιάζει τις 500.000 ευρώ με μεγάλο ποσό εξ αυτών να επενδύεται σε funds όπως η JP MORGAN, ή η BLACK ROCK.

Εν πάση περιπτώσει, ο Τσακαλώτος δεν είναι κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Μπορεί οι δανειστές να μη χωνεύουν τον Βαρουφάκη και ο νέος επικεφαλής να είναι πιο ήρεμος, πιο συμπαθής ή λιγότερο ψώνιο, όμως, υπηρέτησε εδώ και χρόνια μια λογική του ΣΥΡΙΖΑ εκτός πραγματικότητας. Ο καλοθρεμμένος και καλοσπουδαγμένος αστός κ. Τσακαλώτος απλά είδε φως και μπήκε στην Κουμουνδούρου και αν και δεν έχει καμιά σχέση με τους ακροαριστερούς «βολεύτηκε» μια χαρά στο αντιμνημόνιο με το οποίο έκαναν κι άλλοι καριέρες.

Σημασία δεν έχουν λοιπόν τα πρόσωπα, αλλά αν η... αύρα Βαρουφάκη πλανάται πάντα από την κυβέρνηση. Ενδεικτικό της ασάφειας και του ερασιτεχνισμού της κυβέρνησης είναι η σύσκεψη που έγινε στο υπ. Οικονομικών και οι διαρροές για τα αποτελέσματά της. Θα κάνουν, λέει, νομοσχέδιο με τα μέτρα που περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη.

Μα θα τρελαθούμε τελείως; Αυτή η λίστα δεν είναι που μας έφερε στην κατάσταση αυτή; Οι σοφιστείες του Βαρουφάκη δεν αποδοκιμάστηκαν και οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να τον βλέπουν; Τι θα αναστήσει λοιπόν η νέα ομάδα διαπραγμάτευσης; Τον μακαρίτη;

Είναι σίγουρο ότι οι δανειστές που διαβάζουν τις ανακοινώσεις μετά τον «ανασχηματισμό» θα γελάνε ή θα κλαίνε. Και θα έχουν δίκιο να μας πιέζουν ακόμη περισσότερο.

Πράγματι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει υποχωρήσεις και σκέφτεται πως θα περάσει στο ακροατήριό του αυτές τις επώδυνες προτάσεις που θα κάνει. Είτε ο Βαρουφάκης είτε ο Τσακαλώτος να τα πάρουν τα μέτρα και να πατήσουν τις κόκκινες γραμμές το ίδιο «αγγούρι» είναι. Ας τα πάρουν επιτέλους να τελειώνουμε. Τρεις μήνες μας έπρηξαν, τρεις μήνες ο κόσμος έχει πάθει βέρτιγκο. Ας αποφασίσουν λοιπόν να κουνηθούν προτού χαθεί ακόμη περισσότερος χρόνος. Δεν είναι... Ευκλείδειο θεώρημα ο έντιμος συμβιβασμός. Είναι μια απόφαση που θα έπρεπε να έχουν πάρει εδώ και καιρό. Αλλά πως να το κάνουν όταν έχουν υποσχεθεί τόσα και τα έχουν πάρει πίσω; Και στο κάτω - κάτω γιατί δεν το έκαναν τόσο καιρό και ξαφνικά αποφάσισαν να τρέξουν; Ήταν ο Βαρουφάκης βαρίδι;

Με Τσακαλώτο ή με Βαρουφάκη η χρεοκοπία θα είναι ίδια αν δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες σοβαρότητα. Με κίτρινο παντελόνι ή με λαχούρι πουκάμισο το ίδιο κάνει για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 27/04/2015 21:45:21

  To κακό είναι πως αν οι Συριζαίοι μας χρεωκοπήσουν και μας πάνε στη Δραχμή, μετά ούτε ο Σαμαράς θα μπορέσει να μας ξαναβάλει στο Ευρώ...

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ οδυσσεύς Κ. 28/04/2015 08:43:42

   Πράγματι @οδυσσεύς Κ. ... θα χρειαστεί να καταφύγουμε πάλι στον κ. Σημίτη και τους καταπληκτικούς του συνεργάτες της κυβέρνησής του.

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ Βαγγέλης 28/04/2015 18:19:26

    Δηλαδή πάλι Στουρνάρα, Χαρδούβελη, Λοβέρδο, Χρυσοχοίδη και Φώφη εννοείς?

 2. Αργόστροφος avatar
  Αργόστροφος 27/04/2015 22:45:16

  Κοιτάζοντας την φώτο του άρθρου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον διαχειριστή γιατί μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια, τότε που η αγαπημένη μου παιδική σειρά ήταν ο Μπόλεκ & ο Λόλεκ. Επίσης θα ήθελα να μου πει κάποιος εάν γνωρίζει την επίσημη πρεμιέρα στους κινηματογράφους, του '' Dumb & Dumber To'', Ελληνικά μεταφρασμένο, ''Ο Ηλίθιος & και ο Πανηλίθιος 2''.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Αργόστροφος 28/04/2015 01:39:07

   καλο !!!!!

 3. KM avatar
  KM 28/04/2015 02:33:55

  Με τον Κοντονή θα τον αλλάξουν.

 4. airman avatar
  airman 28/04/2015 07:16:31

  Η επιλογή τακτικής όσον αφορά την "αναδόμηση" της ομάδας διαπραγμάτευσης έχει όλα τα χαρακτηριστικά του επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και της επικοινωνιακής διαχείρισης του φιάσκου στη Ρίγα. Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει δράση με σκοπό να δώσει καταλυτικές λύσεις, συνεχίζοντας όμως ακόμα και σε αυτό το σχήμα να κρατάει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, ήτοι και ο minister V "απενεργοποιημένος" και ο Τσακαλώτος στην πρώτη γραμή του μετώπου (ωσάν ο στρατηγός πρόγονός του). Οι ευθύνες όμως πλέον βαρύνουν διπλά ή και τριπλά τον Αλέξη Τσίπρα. Φέρει την ευθύνη της επιλογής του minister V και της ανάθεσης σε αυτόν του κρίσιμου ρόλου του επικεφαλής της διαπραγμάτευσης. Φέρει την ευθύνη της αδράνειας επί τουλάχιστον δύο μήνες (από την 20/2 και έπειτα), διάστημα κατά το οποίο δεν έδωσε την απαιτούμενη σημασία ή εμπιστεύτηκε τις ενημερώσεις που του έκαναν επί του θέματος, με απ[οτέλεσμα νε στερέψει ο χρόνος. Ο χρόνος είναι χρήμα ως γνωστόν και εμείς έχουμε στερέψει και από χρήμα. Τέλος φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι έδωσε την απασφαλισμένη χειροβομβίδα στον κ. Τσακαλώτο, που πριν λίγες μέρες αναγνώρισε το λάθος της συμφωνίας της 20/2 όπου δεν εξασφαλίστηκε κάποια χρηματοδοτική ένεση. Οι θεσμοί πλέον έχουν απέναντί τους κάποιον ο οποίος παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι είτε προσπαθήσαμε ανεπιτυχώς να τους τη φέρουμε μέσω της "δημιουργικής ασάφειας", είτε κατάφεραν πολύ εύκολα να μας δέσουν χειροπόδαρα οπότε πλέον δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Η επικοινωνιακή τακτική της Κυβέρνησης (όχι προπαγάνδα) έχει βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο "έντιμος συμβιβασμός", το οποίο εάν τελικά δεν καταφέρει να περάσει θα έχει ως αποτέλεσμα να τεθεί ο λαός μπροστά στο "υπερήφανο δίλημα" ευρώ ή κάτι άλλο. Υ.Γ. Πληροφορίες ότι αναζητάτε παραλλαγή ώστε ο "χορός της βροχής" ώστε μετατραπεί με τα κατάληλα βήματα σε "χορό της δραχμής" ελέγχονται. Φαίνεται πως στόχος είναι να χορέψουμε τελικά το "χορό της βροχής" παράλληλα με το "χορό της δραχμής" με σκοπό να βρέξει δραχμές!

 5. kromanos avatar
  kromanos 28/04/2015 08:21:06

  gaidourinoidialogoi.wordpress.com

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.