#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/07/2013 01:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με Γεωργία Βασιλειάδου η μεταβατική ΕΡΤΕξηγήσεις για την εκπομπή του μεταβατικού φορέα της ΝΕΡΙΤ έδωσε χθες η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υφυπουργού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Π.Καψή.

Στη λογική της εκ των ενόντων,  τόσο οικονομικής όσο και βεβιασμένης λύσης και με το ραδιόφωνο και τα multimedia να απουσιάζουν προς το παρόν και με διαχειριστή τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, Γκίκα Μάναλη, η κυβέρνηση επέλεξε να εκπέμψει σήμα από ιδιωτικό στούντιο με το λογότυπο ΕΔΤ (Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση) αρχικά, που στη συνέχεια και μετά τις 9 μ.μ. απώλεσε το διακριτικό “Ε” για να μείνει μόνο το “ΔΤ” φιγουράροντας πάνω δεξιά στην οθόνη όταν προβαλλόταν η ελληνική μαυρόασπρη ταινία “Η κυρία δήμαρχος” με την Γεωργία Βασιλειάδου. Η εκπομπή γίνεται  μέσω DIGEA από τις συχνότητες 48 και 52 της πρώην ΝΕΤ. Πιο συγκεκριμένα, το σήμα, κωδικοποιείται ψηφιακά στις εγκαταστάσεις της Digea και γίνεται η πολυπλεξία - μαζί με τα σήματα της Βουλής, του ΡΙΚ Sat, της Deutsche Welle και του BBC World που δεν εκπέμπουν - και φεύγουν ως ένα σήμα. Από την Digea το σήμα πηγαίνει στον ΟΤΕ και αυτός στέλνει τα σήματα ως ένα στους ψηφιακούς πομπούς και εκπέμπονται στα σημεία όπου υπάρχει ψηφιακή τηλεόραση, κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Το   πρόγραμμα της μεταβατικής εκπομπής  περιλαμβάνει ταινίες και εκπομπές από το αρχείο της ΕΡΤ (“Παρασκήνιο”, “Μονόγραμμα” κ.α.), που είναι προσβάσιμο από την κυβέρνηση, ντοκιμαντέρ από το αρχείο της Βουλής ,15 κινηματογραφικά έργα που διέθεσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, φιλμ από ιδιωτική ταινιοθήκη (αρχείο Παπανδρέου) και ενημέρωση από πρακτορεία που θα περνάει αρχικά με «κρόουλ » στη βάση της τηλεοπτικής οθόνης.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και μεθαύριο Παρασκευή η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει προκήρυξη θέσεων όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να περάσει στη β΄ φάση του μεταβατικού σχεδίου.

Ο υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση Π.Καψής δηλώνει ότι “η πόρτα στον διάλογο με τους εργαζόμενους παραμένει ανοιχτή, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση του ΣτΕ”, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια μετά και την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας με την προκήρυξη, θα προσληφθούν δημοσιογράφοι με δίμηνες συμβάσεις. Μάλιστα έθεσε ως όρο την εκκένωση του Ραδιομεγάρου και των άλλων εγκαταστάσεων της ΕΡΤ ανά την Ελλάδα, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 2.000 εργαζομένων για το μεσοδιάστημα.

“Ήλπιζα  ότι θα μπορούσαμε να βρούμε μια συναινετική λύση, να πάμε στα στούντιο της ΕΡΤ και να υπάρξει πραγματικά δημόσια τηλεόραση με όλη την έννοια της λέξης. Δεν έγινε δυνατό” επισημαίνει ο Π.Καψής δηλώνοντας ότι “η κυβέρνηση είναι όμηρος των συνδικαλιστών και καταληψιών που παραμένουν στο Ραδιομέγαρο εμποδίζοντας τόσο τη διαδικασία παράδοσης του υλικού της ΕΡΤ όσο και την επίσπευση της διαδικασίας διαμόρφωσης της ΝΕΡΙΤ”.

Ο ίδιος δηλώνει ότι λόγω του ότι η ΕΡΤ έχει ιδρυθεί με νομοθετική ρύθμιση, δεν χρειάζεται να ζητήσει άδεια εκπομπής από το ΕΣΡ το οποίο ωστόσο ενημερώθηκε από την κυβέρνηση. Εντωμεταξύ στις 17/7 καταφθάνει στην Ελλάδα αντιπροσωπεία της  EBU,  προκειμένου να συναντηθεί με τον υφυπουργό δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή και τον ειδικό διαχειριστή εκκαθαριστή της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη.

 

Τι υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι

 

Για παραβιάσεις της νομοθεσίας και για “πραξικόπημα που εξελίσσεται σε πειρατεία” κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι και θέτουν μια σειρά από ερωτήματα: “Πώς οι δύο φορείς, Digea και ΟΤΕ, εκπέμπουν σταθμό χωρίς αδειοδότηση;” και “Ποιος πληρώνει τους δύο ιδιωτικούς φορείς, τεχνικούς και σκηνοθέτες που φέρονται να εργάζονται και με τι είδους συμβάσεις;” αναρωτιούνται την ίδια στιγμή που επικαλούνται το νόμο του 2011 για τη Διαύγεια, αναφέροντας ότι “καμία σύμβαση ή συμφωνία, δεν έχει ισχύ, αν προηγουμένως δεν έχει αναρτηθεί στο Internet”.  Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι “ως πάροχος δικτύου, εμφανίζεται η εταιρεία EDT η οποία δεν έχει αναγνωριστεί ως τέτοια  από την ΕΕΤΤ και θέτουν ζήτημα παράβασης καθήκοντος για την Ανεξάρτητη Αρχή”.

Επικαλούμενοι απόψεις συνταγματολόγων, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η  ενέργεια της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στην απόφαση του ΣτΕ, “εφόσον η εκπομπή της ΕΔΤ δεν αποβλέπει στην αποκατάσταση της λειτουργίας  ραδιοφώνων, ιστοσελίδων και   λοιπών λειτουργιών του δημόσιου  φορέα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία”. Ανέφεραν επίσης, ότι θα προβούν σε κινήσεις, όπως: Αίτηση στο ΣτΕ για σύγκληση της Επιτροπής Αναστολών λόγω μη συμμόρφωσης της κυβέρνησης με την προηγούμενη απόφαση, κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της νομοθεσίας περί ψηφιακών συχνοτήτων,  αγωγή για ακύρωση  απολύσεων,  δικαστική προσφυγή για αναστολή λειτουργίας της ΕΔΤ από συχνότητες της ΕΡΤ και  καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για μη δήλωση  προσωπικού από την ΕΔΤ. Ο νομικός σύμβουλος της ΕΡΤ Βασίλης Κωστόπουλος επεσήμανε ότι η υπογραφή δίμηνων συμβάσεων στον μεταβατικό φορέα από τους εργαζομένους της ΕΡΤ, σημαίνει την απεμπόληση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ τόνισαν ότι η ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσαν στον αρμόδιο υφυπουργό για συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ “δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ στην περίπτωση που εφαρμοστεί η κυβερνητική απόφαση προκύπτει μόνο για τις αποζημιώσεις κόστος 120 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται σημαντικά με την καταβολή αποζημιώσεων για ρήτρες και διακοπές συμβάσεων”. Οι  συνδικαλιστικές Ενώσεις (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ και ΠΟΣΠΕΡΤ) αποφάσισαν 5ωρη στάση εργασίας στα ιδιωτικά κανάλια, για σήμερα από τη 1 – 3 μ.μ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαιρετώ! avatar
  Χαιρετώ! 11/07/2013 01:37:06

  ΑΝ, ΑΝ, ΑΝ καταστραφεί ή χαθεί ή κλαπεί το ανεκτίμητο ΑΡΧΕΙΟ της ΕΡΤ, ποιος θα έχει την ΕΥΘΥΝΗ;

  Αυτός... που έπαιρνε μαϊμού επιδόματα για τις κόρες του, ή το κράτος- κυβέρνηση- πολιτεία;;;

 2. sender avatar
  sender 11/07/2013 01:55:57

  Απωλέσθη το διακριτικό Ε,ας μας εξηγήσουν λοιπόν οι αρμόδιοι,τι σημαίνει το πρώτο συνθετικό του BBC;[που το θεωρούν και πρότυπο]

 3. partyman avatar
  partyman 11/07/2013 06:17:06

  έτσι.. αυτό θα πει εξυγίανση και εκσυγχρονισμός..

  θα μας πει πάντως κάποιος απο την κυβέρνηση, ο κ.Καψής για παράδειγμα, πόσο κοστίζουν όλα αυτά τα καραγκιοζιλίκια με την εκπομπή απο ιδιωτικά στούντιο, τις αποζημιώσεις, τις ρήτρες κλπ ?

 4. πΔπ avatar
  πΔπ 11/07/2013 08:18:11

  Στην αρχή ειπώθηκε ότι στην ΕΡΤ εργάζονταν κοντά τρεις χιλιάδες άτομα ενώ, η δουλειά μπορούσε να γίνει με οκτακόσια άτομα περίπου.
  Αυτές τις μέρες διαβάζω πάλι για πρόσληψη δύο χιλιάδων ατόμων στην "νέα ερτ"!
  Τι ακριβώς δεν έχω αντιληφθεί ότι έχει αλλάξει;!

 5. Φυγόκεντρος avatar
  Φυγόκεντρος 11/07/2013 10:30:53

  Μάλλον κάποιος της σειράς της κ. Βασιλειάδου σχεδίασε και το νέο σήμα της ΔΤ.

  • GO avatar
   GO @ Φυγόκεντρος 11/07/2013 11:24:23

   Ο Ορέστης Μακρής (μάλλον θα ήταν μεθυσμένος) ή ο Βασίλης Αυλωνίτης (μάλλον θα κυνήγαγε κάποιο πιπίνι).

   • Φυγόκεντρος avatar
    Φυγόκεντρος @ GO 11/07/2013 15:01:24

    Σαν δουλειά του “Μπακαλόγατου” Χατζηχρήστου μου φαίνεται εμένα.

 6. GO avatar
  GO 11/07/2013 11:00:40

  Όπου να 'ναι βγαίνει και η Ελένη Κυπραίου να πει "καλημέρα σας".

 7. sender avatar
  sender 11/07/2013 11:08:53

  Βρείτε τους πιο ταλαντούχους διανοητές και φτιάξτε μία καλαίσθητη,ελληνική τηλεόραση.Για την αξιοπιστία της κυβέρνησης,εφαρμογή των όσων έχετε υποσχεθεί σχετικά.Και,ο κόσμος περιμένει να δει,μέσω των επιλογών σας για την Ελληνική Τηλεόραση,το αληθινό πρόσωπο των πολιτικών που κυβερνούν.Γιατί είναι ο απόλυτος καθρέπτης.Και δεν κρύβει κανέναν.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ sender 11/07/2013 13:07:12

   +1.000!
   Αλλιώς συνεχίστε με την "κάλπικη λίρα"...

   • GO avatar
    GO @ Αιρετικός 11/07/2013 13:18:05

    Και όποιος δοκιμάσει, α λα Μίμης Φωτόπουλος, τη γνησιότητά της, να προσέχει μη σπάσει κάνα δόντι. Ε;

    • Φυγόκεντρος avatar
     Φυγόκεντρος @ GO 11/07/2013 15:03:46

     Για αλλού πήγαινε το σχόλιο αυτό, αλλά και εδώ μια χαρά ταιριάζει!

     • GO avatar
      GO @ Φυγόκεντρος 11/07/2013 23:22:03

      "Κάλπικη λίρα", you know?

 8. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 11/07/2013 13:49:35

  Για να πεισθώ πως τελείωσε η βασιλεία της Αριστεράς στην κρατική τηλεόραση, θα ήθελα να δώ να προβάλονται ταινίες όπως "οι Δραπέτες του Μπούλκες" και "Γράμμος - Βίτσι"!

  Μη γελάτε , πόσες δεκάδες φορές έχουμε φάει στη μάπα απο την ΕΡΤ τον "Ανθρωπο με το Γαρύφαλο" και λοιπά?

 9. Joao avatar
  Joao 11/07/2013 14:24:19

  αν πάρω από νεριτ , εδτ , δτ ,ψυχάρης, μπομπόλας,γκορμπατσώφ,αποζημίωση σκηνοθέτη ΄΄Κυρία Δήμαρχος'' ............... Φαντάσου πως γίνεται η διαπραγμάτευση... Περαστικα..

 10. Χρήστος avatar
  Χρήστος 11/07/2013 15:01:56

  Πολύ καλύτερη η ΕΔΤ και οι ελληνικές ταινές με την Βασιλειάδου από τα αηδιαστικά τούρκικα των μεγκάλων εθνομηδενιστικών καναλιών.

 11. roadrunner avatar
  roadrunner 11/07/2013 15:05:29

  Βάλτε και κανένα παιδικό πρόγραμμα εκεί στη ΔΤ ....
  έχουμε και παιδιά τηλεθεατές (λόγω καλοκαιρινών διακοπών).....

 12. Μυρμιδών avatar
  Μυρμιδών 11/07/2013 16:15:16

  Με Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλη Αυλωνίτη, Γιάννη Γκιωνάκη και Νίκο Σταυρίδη αλλάξτε τους τα φώτα.

 13. η Dimi avatar
  η Dimi 11/07/2013 20:08:25

  - Γεωργία Βασιλειάδου: «Καί θα μ’αφήσεις μόνη μου με τον ταξιτζή;»
  - Μίμης Φωτόπουλος: «Ναί. Ο ταξιτζής δεν σε φοβάται πιά. Σ’ έχει συνηθίσει.»
  (Από τη ταινία «Η Ωραία των Αθηνών»)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.