Μεϊμαράκης: Πρέπει να βρούμε την λιγότερο επώδυνη λύση για τον τόπο
21/08/2015 14:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεϊμαράκης: Πρέπει να βρούμε την λιγότερο επώδυνη λύση για τον τόπο

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης προκειμένου να λάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν εχθές αργά το βράδυ, ενώ ήδη συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κατά τη συνάντηση Μεϊμαράκη - Κωνσταντοπούλου έλαβε χώρα η πρωτοφανής επίθεση της κ. Κωνσταντοπούλου κατά του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που δρομολόγησαν, τις οποίες χαρακτήρισε θεσμικά και συνταγματικά μη ενδεδειγμένε.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν την ενημέρωσε για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης όσο και για τη συντελεσθείσα παραίτηση. Επίσης χαρακτήρισε δυσάρεστο γεγονός ότι ¨ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να παρακάμψει την πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα με ιδιάζουσα και αστισυνταγματική σπουδή τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών¨, όπως και το ότι δεν επικοινώνησε μαζί της πριν τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ (και ενώ, όπως είπε, τον είχε αναζητήσει).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρωτόγνωρη και πολυσύνθετη και εξάφρασε τη βεβαιότητα ότι η πρόεδρος της Βουλής θα προσπαθήσει να διαφυλάξει τη συνταγματική τάξη.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσε την άποψη ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση από την παρούσα Βουλή, και προέτρεψε τους αρχηγούς των κομμάτων να συννενοηθούν με την πρόεδρο της Βουλής προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να διασφαλίσει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και τη λαϊκή κυριαρχία, η οποία, όπως σημείωσε, δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου.

Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο της ΝΔ για τις μεταβολές στην κοινοβουλευτική σύνθεση της Βουλής.

Νωρίτερα, αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι θα ζητούσε να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Βουλής ώστε να πληροφορηθεί για τους νέους συσχετισμούς στις δυνάμεις των κομμάτων αλλά και να της ζητήσει να προχωρήσει η ίδια σε συναντήσεις με τους προέδρους των κομμάτων.

Μίλησε για πρωτόγνωρο, πολυσύνθετο πολιτικό σκηνικό στο οποίο θα πρέπει να λάβουν θέση και οι βουλευτές.

Ανέφερε ότι θα επιδιώξει επαφή και με τον κ. Τσίπρα για να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα για τη δημιουργία κυβέρνησης, από την παρούσα Βουλή ή μετά τις εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερος όπως ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο όνομα του κ. Δραγασάκη, αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός «τρίτου, αλλά πάντα πολιτικού προσώπου» που θα μπορούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 6 το απόγευμα θα ακολουθήσει συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέθεσε στον πρόεδρο της ΝΔ διερευνητική εντολή για τη διακρίβωση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης.

Κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Μεϊμαράκης, ενώπιον των δημοσιογράφων, είπε στον κ. Παυλόπουλο ότι θα κάνει πλήρη χρήση της διερευνητικής εντολής που έχει στα χέρια του.

Πρόσθεσε πως η παράταξή του εξετάζει αν υποκρύπτονται συμφέροντα και σκοπιμότητες πίσω από την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό δεν είναι της παρούσης, ενώ ανακοίνωσε ότι μετά την συνάντηση με τον ΠτΔ θα κατευθυνθεί στη Βουλή, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής για να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με ευρωπαϊκή προοπτική.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε χθες ότι στις προθέσεις του είναι να λάβει την εντολή και να ξεκινήσει κύκλο επαφών. Οι πρώτοι αρχηγοί που προτίθεται να συναντήσει θα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά,

Αργά χθες προκλήθηκε πάντως αναστάτωση, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας e-mail μέσω του οποίου του γνωστοποιούσε την ανάθεση της εντολής, γεγονός που φέρεται να προκάλεσε την ενόχληση του κ. Μεϊμαράκη.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. kromanos avatar
    kromanos 21/08/2015 17:24:03

    πρώτη φορά αριστερή παραίτηση... http://wp.me/p5N5EW-cO

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.