#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/12/2011 11:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετεξεταστέοι στη ‘’φοροδιαφυγή’’ (πάλι)Όταν πήγαινα στο δημοτικό θυμάμαι έναν από εκείνους τους παράξενους δασκάλους, που είχαν συναίσθηση της σοβαρότητας του έργου τους.  Που έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις εγκυκλίους του προοδευτικού υπουργείου παιδείας (δεκαετία ’80) και πρόσεχε πολύ τα θέματα ήθους και τάξης.  Που μας έβγαζε για μάθημα στο δάσος και ήταν ταυτόχρονα αυστηρός και προστατευτικός.  Αυτός ο άξιος Έλληνας μου είχε διδάξει πρώτος, ότι όταν έχω ένα σοβαρό πρόβλημα είναι προτιμότερο να ασχολούμαι με την πρόληψη παρά με τη θεραπεία.  Να εντοπίζω τους μηχανισμούς που το δημιουργούν.

Ήταν κάτι που με βοήθησε πολλές φορές μεγαλώνοντας να αντιληφθώ πότε τα πράγματα δουλεύουν ρολόι και πότε όχι.  Όταν αντιμετωπίζεις χιλιάδες θανάτους από καρκίνο, δίνεις χρήματα για την έρευνα του φαινομένου και όχι για να ανοίγεις καινούριους τάφους.

Ακούγοντας ακόμα μια φορά την πιπίλα της φοροδιαφυγής, όχι μόνο από την χαρούμενη κυβέρνηση, αλλά από όλο το φάσμα της πολιτικής, μου ήρθαν στο μυαλό τα λόγια του δασκάλου.  Κατανοώ απολύτως ότι η έννοια της φοροδιαφυγής αποτελεί το τέλειο άλλοθι του πολιτικού, αφού ότι και αν πάει στραβά, δε φταίει ο ίδιος, αλλά ο πολίτης που φοροδιαφεύγει.  Και ο εκάστοτε υπεύθυνος, αντί να ερευνήσει τους λόγους της φοροδιαφυγής ανακοινώνει νέα εξοντωτικά μέτρα για την καταπολέμησή της.  Ανοίγει νέους τάφους για τους μελλοθάνατους αστούς.

4-4-2

Όταν ο απίθανος κ. Σπινέλλης ‘’έδωσε’’ το 4-4-2, για να δικαιολογήσει ακόμα μια αποτυχία επιφανούς τεχνοκράτη στον τομέα των εσόδων, οι φυλλάδες ενθουσιάστηκαν με τη σούπερ αποκάλυψη και έγινε ο κακός χαμός.  Αυτοί οι τύποι έχουν μεγάλη πλάκα όταν καμώνονται τους έκπληκτους, λες και δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με λογιστή, λες και η καθημερινή τους διαδρομή είναι Γενεύη – Ζυρίχη και τούμπαλιν.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν το ‘’φαινόμενο’’, οι πιο ευφάνταστες φυλλάδες υπαινίχθησαν ότι αφορούσε σε φόρους, ότι δηλαδή ο φορολογούμενος επιχειρηματίας ερχόταν σε επαφή με το ‘’σύστημα’’ και αντί να πληρώνει τους φόρους του στο κράτος, λάδωνε τους διεφθαρμένους εφοριακούς.  Δεν ξέρω αν το ψέμα ήταν εσκεμμένο ή όχι.  Αν κρίνω πάντως από το επίπεδο πληροφόρησης και αντιληπτικότητας του μέσου δημοσιογράφου, κλίνω προς τη δεύτερη εκδοχή.  Γιατί το 4-4-2 δεν αφορά φόρους, αλλά πρόστιμα.

Την εποχή των μεγάλων αφανών σκανδάλων, τότε που στην πολιτική σκηνή μεσουρανούσε ο κ. Σημίτης και τα νομισματικά θέματα χειριζόταν ο μαιτρ κ. Παπαδήμος, ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες εκλάμψεις του κράτους, που τελικά είχε ως κατάληξη το 4-4-2.

Πώς στήθηκε το κόλπο και γιατί;

Ως γνωστόν, η μεγαλύτερη πρεμούρα της κυβέρνησης Σημίτη, εκτός από τα παιχνιδάκια στο χρηματιστήριο, ήταν η τακτοποίηση των ξέφραγων δεικτών της οικονομίας μας, προκειμένου η χώρα να προλάβει την εκκίνηση της ευρωζώνης.  Αυτό όμως έπρεπε να γίνει, όχι με μια βίαιη προσαρμογή, μια προσαρμογή που θα έμοιαζε με το σημερινό μας χάλι, αλλά με τακτ, με το μαλακό, ώστε να κερδηθούν και οι εκλογές.  Έτσι επιστρατεύθηκαν λύσεις λογιστικές και όχι ουσιαστικές.

Δεν θα αναφερθούμε σήμερα στα πιο χοντρά κόλπα με τα swaps, αλλά σε πιο μικρά και ασήμαντα που σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ένα από αυτά ήταν η επινόηση των τερατωδών προστίμων.  Με πρόσχημα την αυστηροποίηση των ποινών της φοροδιαφυγής, τα συνεργεία του ΣΔΟΕ εντόπιζαν κάποιους εύκολους στόχους και διενεργούσαν τους ελέγχους τους.  Καθώς δεν υπάρχει ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση χωρίς λογιστικές ατασθαλίες, εντοπίζονταν εύκολα το θύμα.  Στη συνέχεια το ΣΔΟΕ έκοβε ένα ογκώδες, δυσανάλογο πρόστιμο στην επιχείρηση, ένα πρόστιμο που μπορεί να ισοδυναμούσε με τον ετήσιο κύκλο εργασιών της.

Φυσικά στο υπουργείο γνώριζαν ότι το πρόστιμο δεν θα μπορούσε ποτέ να αποπληρωθεί.  Όμως το πρόστιμο εγγράφονταν στις απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου και με τον τρόπο αυτό μειωνόταν δραστικά το έλλειμμα (λογιστικά).  Με κάτι τέτοια τερτίπια το κράτος κατάφερε να κοροϊδεύει τους κουτόφραγκους μέχρι την αποκάλυψη των Greek Statistics. Στη συνέχεια ο λογιστής  προσέγγιζε τον ‘’τελειωμένο’’ πελάτη του και του πρότεινε έναν έντιμο συμβιβασμό, ας πούμε στο 1/10 του αρχικού προστίμου.  Ο αναπτερωμένος επιχειρηματίας έβρισκε εσπευσμένα τα χρήματα, που στη συνέχεια μοιράζονταν μεταξύ εφοριακών, λογιστή και κράτους. (4-4-2)

Παρακάτω παραθέτουμε ένα διαγώνισμα φοροδιαφυγής με τη μέθοδο του multiple choice, για να βοηθήσουμε τους πολιτικούς μας να βρούνε τη λύση στο δυσκολότερο πρόβλημα της μεταπολίτευσης:

1. Ποιος κυρίως ευθύνεται για τη φοροδιαφυγή;

Α. Ο Βαμβακούλας

Β. Η υψηλή φορολόγηση

Γ. Ο ΣΥΡΙΖΑ

2. Ποιο από τα παρακάτω, αν εξαφανιζόταν, θα βοηθούσε στην πάταξη της φοροδιαφυγής;

Α. Η περαίωση

Β. Ο Πειραιάς

Γ. Το πείραμα του CERN

3. Ποιο από τα παρακάτω θεωρείται πρόοδο του φορολογικού συστήματος;

Α. Την εκλογική νίκη του ΚΚΕ

Β. Την επανασύσταση της 17 Νοέμβρη

Γ. Την κατάργηση της άμεσης επαφής του πολίτη με τις εφορίες

4. Τι θα αποκαταστούσε τη σχέση εμπιστοσύνης πολίτη – κράτους;

Α. Η παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου

Β. Ένα φορολογικό σύστημα που δεν θα άλλαζε κάθε εβδομάδα

Γ. Ένα νέο χαράτσι, αυτή τη φορά στο νερό

5. Ποιο από τα παρακάτω φορολογικά συστήματα θεωρείται δίκαιο;

Α. Τη χαμηλή φορολόγηση στην πηγή

Β. Τα τεκμήρια διαβίωσης

Γ. Τις παντός είδους έκτακτες εισφορές

Αν βρήκατε τις απαντήσεις, ψιθυρίστε τες και στους φουκαράδες του οικονομικού επιτελείου.  Μην είστε όμως σίγουροι ότι θα τις κατανοήσουν.  Γιατί, αν τις κατανοήσουν, θα πρέπει μετά να σας εξηγήσουν, γιατί δεν έπιασαν τους στόχους των εσόδων και πρέπει τώρα να αποδεχθούν το Αγγλικό δίκαιο, ‘’για να μη χρεοκοπήσει η χώρα’’.

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. koukos avatar
  koukos 23/12/2011 12:57:55

  Ευγε! Πολυ καλο αρθρο .

  Αλλα εδω διεπραξες ενα ..ατοπημα:
  Γ. Ένα νέο χαράτσι, αυτή τη φορά στο νερό
  ==
  Κυριε αν το επομενο διαστημα δουμε και αυτο το χαρατσι θα σε θεωρησω και εσενα υπευθυνο!!!

  (οχι δηλαδη οτι δεν το σκεφτηκαν και αυτο οι εταιροι και εταιρες του κωματος πασοκ.
  Απλα κατι τους εμποδισε μεχρι στιγμης.
  Λοιπον θα θεωρηθεις "ηθικος αυτουργος"!!!)

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 23/12/2011 14:30:40

  Εγώ πάλι όταν πήγαινα δημοτικό, κυριαρχούσε η βέργα και το μαλλί γουλί.....
  Οι δάσκαλοι ασχολούνταν με την πειθαρχία, και ούτε με την πρόληψη, ούτε με τη θεραπεία.
  Αυτά τα κρίσιμα χρόνια της ανάπτυξης ενός παιδιού, παίζουν σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του ως άνθρωπος και πολίτης.
  Τι να πει κανείς;

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Strange Attractor 23/12/2011 17:02:03

   Αφού είσαι παππούς, ρε strange!

 3. Πηνελόπη avatar
  Πηνελόπη 23/12/2011 14:58:29

  Έγώ θα διαφωνίσω για τη φοροφιαφυγή φταίει και ο πολίτης είναι θέμα κουλτούρας ανοησίας και ψευτομαγκιάς δέν καταλάβαίνουν αυτοί οι ανόητοι που δεν δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα τους ότι πυροβόλησαν τα πόδια τους. Τώρα πού έμειναν άφραγκοι οι μισθώτοι και οι συνταξιούχοι και κυνηγούν τον πελάτη με το δίκανο άς καταλάβουν τι ζημία προξένησαν στην πατρίδα , τα παιδιά τους και στον εαυτό τους. Ολα αύτα τα ξέρω πολύ καλά γιατί προέρχομαι από οικογένεια έμπόρων . Ούτε το ένα δέκατα των έσόδων δεν δηλώνουν. Οσο για τους εφοριακούς τουλάχιστον στην μικρή επαρχιακή πόλη που ζω συμμαθητές μου που έκαναν να τελειώσουν το εξατάσιο γυμνάσιο 8 η 9 χρόνια έχουν γίνει πολύ ευκατάστατοι και έχουν εξασφαλήσει και τα έγγόνια τους. Απορώ γιατί ψαχνουν για εφέδρους δημ.υπαλ. όσες εφορίες δεν πίανουν τους στόχους τους να πάνε σπίτι τους και τα παραμάγαζα να κλείσουν. Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδός.

 4. unfair avatar
  unfair 23/12/2011 15:04:36

  Ένα φορολογικό σύστημα που δεν θα άλλαζε κάθε εβδομάδα!!!
  κ βέβαια, πιο απλό!
  Όλοι πιστεύω πως θέλουν να έχουν τακτοποιημένες τις φορολογικές τους υποθέσεις, κ έτσι να κάνουν κ αυτοί τους προϋπολογισμούς τους, να έχουν μια τάξη.
  Είναι εξωφρενικό να θες να είσαι τίμιος, κ παράλληλα να βλέπεις να ξεφεύγουν άλλοι δίπλα σου μέσα από ένα σωρό παραθυράκια που ανοίγουν κ κλείνουν κατά το δοκούν!

 5. ΝΙΚΗ avatar
  ΝΙΚΗ 23/12/2011 19:20:07

  "Ένα νέο χαράτσι, αυτή τη φορά στο νερό". Μη δίνεις ιδέες...... Σε διαβάζει ο βαγγέλης Κακοφωνίξ;

 6. ένας βισάλτης avatar
  ένας βισάλτης 24/12/2011 10:21:00

  Πολιτική βούληση χρειάζεται γιατί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι πολιτικό ,μιας και οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες που έχουν παρκαρισμένα τα λεφτά τους σε ελβετία κλπ. αντί να φορολογηθούν για καταστρατήγηση ελεύθερου ανταγωνισμού,δημιουργία καρτέλ,παράνομες επιδοτήσεις για κλείσιμο των μονάδων τους στην ελλάδα και έναρξη σε βουλγαρία-σκόπια,λαθρεμπορία,τοκογλυφία κλπ.προτιμούν να πάρουν τηλέφωνο τον πολιτικό προστάτη και να του ζητήσουν να λύσει "το πρόβλημα" με το ύφος του προεκλογικού χρηματοδότη-χορηγού.
  Το ίδιο συμβαίνει και για όλους έχουν πρόσβαση στο σύστημα-πολιτευάμενοι-τοπική αυτοδιοίκηση κλπ...που έχουν καταντήσει τις εφορίες περαιωτήρια και τους εφοριακούς ένα πλήθος ανεκπαίδευτων υπαλλήλων παντός πτυχίου που έμαθαν να λουφάρουν και να στηρίζονται σε πολιτικούς -συνδικαλιστές φοβισμένοι να πάρουν πρωτοβουλίες ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.