05/09/2007 00:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετεκλογική προμήθεια-μαμούθ στον ΟΤΕ

Προμήθεια-μαμούθ αναμένεται να βάλουν στην τσέπη τους από το προγραμματιζόμενο ξεπούλημα του ΟΤΕ οι ξένοι και εγχώριοι «συμβουλάτορες» της κυβέρνησης. Αυτή άλλωστε, είναι μια από τις σημαντικότερες «δουλειές» της επόμενης περιόδου. Για να γίνει κατανοητό πάντως, το μέγεθος των κερδών από τις διαμεσολαβήσεις τους, ενδεικτική είναι η διάθεση του 10,7%% του ΟΤΕ μέσω χρηματιστηρίου, τον Ιούνιο του 2007. Από τη διαδικασία-εξπρές το Δημόσιο εισέπραξε 1,12 δισ. ευρώ, ενώ οι Εθνική, Alpha, Πειραιώς, UBS, Eurobank, Deutsche Bank, Merill Lynch και Credit Suisse, μοιράστηκαν προμήθεια ύψους 11,2 εκατ. ευρώ.
Άλλες μεγάλες προμήθειες: Το 2004 μόνον από την πώληση το 7,5% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας εισπράχθηκαν προμήθειες 5 εκατ. ευρώ. Το 2005, η πώληση του 16,7% των μετοχών του ΟΠΑΠ και του 10% του ΟΤΕ, απέφερε προμήθειες 60-70 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ κερδισμένες ήταν οι επενδυτικές τράπεζες Citigroup, CSFB, Deutsche Bank και Morgan Stanley, καθώς και οι Alpha Finance, EFG Telesis Finance, Emporiki Bank και Εθνική Τράπεζα. Στον ΟΤΕ κερδισμένες ήταν οι Goldman Sachs, JP Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς. Το 2006, ως βασικοί ανάδοχοι στις τοποθετήσεις πακέτων μετοχών και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ελληνικών εταιρειών, υπολογίζεται ότι οι ξένοι οίκοι εισέπραξαν σε προμήθειες πάνω από 110 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos avatar
  nikos 06/09/2007 14:37:49

  Πάντως όπως αποδεικνύετε-ακολουθεί , εμάς οι «νταμαρτζήδες»,»αετονύχηδες» μας αγαπάνε ,λατρεύουν …  Merrill Lynch: «Εκλογικοί» κίνδυνοι για τη μετοχή του ΟΤΕ
  06 Σεπτεμβρίου 2007 12:39
  Το αποτέλεσμα των εκλογών αναγνωρίζουν οι αναλυτές της Merrill Lynch ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς όπως επισημαίνουν, απαιτείται η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας για να διασφαλισθεί η συνέχεια στην αναδιάρθρωση της εγχώριας σταθερής τηλεφωνίας, η εκμετάλλευση των ακινήτων και η πιθανή πλήρης εξαγορά της Cosmote. Πάντως, ο οίκος δηλώνει θετικός για τον οργανισμό, λόγω της ανάπτυξης που εξασφαλίζουν οι δραστηριότητες κινητής στα Βαλκάνια και της συντελούμενης αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα, για αυτό και συστήνει την αγορά της μετοχής, με στόχο τα 26 ευρώ.

  Για τους επενδυτές που έχουν θέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, πάντως, και αναζητούν «προστασία» απέναντι στην πτώση που ενδεχομένως να προκαλέσει το εκλογικό αποτέλεσμα, η Merrill Lynch συστήνει την αγορά του putspread Οκτωβρίου 2007 23/21 ευρώ και την πώληση του call Οκτωβρίου 2007 26 ευρώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.