#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/09/2013 15:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετασχηματίζεται η ελληνική οικονομία: από την κατανάλωση στις επενδύσεις και τις εξαγωγέςΣτο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει τη διαδικασία μετασχηματισμού της, από οικονομία που βασιζόταν στην κατανάλωση, σε οικονομία με μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, καταλήγει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής επιδίωξε τη διόρθωση των ανισορροπιών στην οικονομία και οι εξαγωγές έχουν ήδη αυξηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά, λόγω της ύφεσης και της μείωσης της προσφοράς πιστώσεων, οι επενδύσεις είναι ακόμα πολύ χαμηλότερες των προσδοκιών.

'Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, το ρυθμιστικό περιβάλλον αποτέλεσε τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη ανταγωνισμού, έχει οδηγήσει σε χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά εμπόδια και οι κανονιστικές δυσλειτουργίες. Θετικό γεγονός είναι, κατά την Κομισιόν, ότι πολλές προσπάθειες έχουν αρχίσει να έχουν αποτελέσματα, και η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας με βάση τους δείκτες «Doing Business» έχει βελτιωθεί. Έχουν ληφθεί περαιτέρω σημαντικά μέτρα για να διευκολυνθεί η δημιουργία επιχειρήσεων και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χορήγησης άδειας και έγκρισης των επενδύσεων. Με την τεχνική βοήθεια της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, οι επαχθείς διαδικασίες εξαγωγών έχουν απλουστευθεί, σημειώνει η έκθεση.

Εξάλλου, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, και κυρίως η μείωση της προσφοράς πιστώσεων εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδίως για τις ΜΜΕ. Η οικονομική ανάπτυξη είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης, και, στο πλαίσιο αυτό, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης θα έχει καθοριστική σημασία για τη διασφάλιση τόσο της αριθμητικής επάρκειας της δημόσιας διοίκησης όσο και της ικανότητας του προσωπικού να εφαρμόσει την πρόσφατη νομοθεσία και να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, εκτιμά η Επιτροπή, η οποία υπογραμμίζει ότι η μεταρρύθμιση της οικονομίας πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές. Ένας δυναμικός εταιρικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την αναθέρμανση της οικονομίας και την επίτευξη της ανάπτυξης, υποστηρίζει η Επιτροπή, η οποία θεωρεί πως με την αξιοποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού των πολιτών και με τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες της και να επιτύχει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις εξελίξεις στη δημόσια διοίκηση η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι συνολικές επιδόσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, όπως αξιολογούνται από τον δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αποτελεσματικότητα του κράτους, είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η παρατηρούμενη ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης και της εφαρμογής της πολιτικής, είναι πολύ χαμηλή (0,52 σε σύγκριση με 1,18 στην ΕΕ).

ΑΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πίθηκας avatar
  Πίθηκας 25/09/2013 15:54:56

  Αυτό είναι ευλογία!
  Επιτέλους!
  Πάντως το καταναλωτικό μοντέλο θα υποχωρεί κυρίως όσο μειώνουμε την εξάρτηση των συνταξιούχων από το κράτος που έχουν σφιχταγκαλιαστεί με τον κρατικό κορβανά και λόγω της υπερπληθώρας τους ρίχνουν την πατρίδα μας στον Καιάδα.

  Η εκλογίκευση των συντάξεων πρέπει έτσι να διερευνηθεί άμεσα(ειδικά χηρείας, άγαμων θυγατέρων, δικαστικών, συμμοριτών του εμφυλίου κλπ).
  Άλλωστε ότι δίνουμε στις συντάξεις πάει απευθείας στην κατανάλωση και ειδικά στην κατανάλωση εισαγόμενων φαρμάκων.
  Εν ολίγοις ότι χρήματα κερδίζει το Ελληνικό Δημόσιο από τον τουρισμό και τη ναυτιλία τα αποστέλλει πίσω στη Δυτική Ευρώπη μέσω των φαρμακοβιομηχανιών που έχουν βρει στο πρόσωπο του Έλληνα συνταξιούχου τη χήνα με τα χρυσά αυγά.

  4.400.000 συντάξεις είναι αυτές και 3.000.000 δικαιούχοι...σε πληθυσμό 10.000.000 ψυχών.Κάθε φορά που το σκέφτομαι ανατριχιάζω!

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Πίθηκας 25/09/2013 18:05:10

   Δε μας λέτε όμως τι εννοείτε. Τι προτείνετε να κάνουμε με τους συνταξιούχους. Το σχόλιο σας είναι παρερμηνευσιμο.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Πίθηκας 26/09/2013 03:16:08

   @Πιθηκ>> μηπως εχεις προβληματα με τους γονεις σου, και τα βγαζεις εδω??
   Τη λεξη Πατριδα, να μην τη πιανετε στο στομα σας, ΣΥΡΙΖΕικα παιδακια...

 2. Aggelos avatar
  Aggelos 25/09/2013 16:11:46

  αιντε μακαρι..

  • Mariana avatar
   Mariana @ Aggelos 25/09/2013 18:26:28

   Μακάρι, θα περάσουμε και την Κίνα, θα το δείτε! Ευρωπαϊκός βορράς και νότις, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Λατ. Αμερική, φαίνεται πως αγωνίζονται σθεναρά προς αυτή την κατεύθυνση, θα αυξήσουν τις εξαγωγές και θα ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία. Βέβαια τίθεται το ερώτημα "σε ποιους θα εξάγουν" όλη αυτή την υπερπαραγωγή αγαθών καθώς η παγκόσμια οικονομία ήδη βρίσκεται σε ύφεση εξαιτίας την πληθώρας αδιάθετων προϊόντων. Αλλά αυτό βέβαια δε μας απασχολεί. Ο λαός διψάει να ακούει για "εξαγωγές" και "πλούτο" που ΘΑ φέρουν ακόμα και όταν πεινάει.

   • George avatar
    George @ Mariana 25/09/2013 22:09:14

    Ο κόσμος πετυχαίνει αύξηση ΑΕΠ κοντά στο 4% που είναι μεν μια μονάδα λιγότερο από αυτόν που είχε πριν την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ αλλά πάντως είναι τεράστια. Μόνο η Τουρκία δίπλα μας κάθε 4 έτη προσθέτει μια Ελλάδα στην οικονομία της. Εμείς έχουμε κρίση, η Ευρώπη πρόβλημα αλλά ο υπόλοπος κόσμος πάει μια χαρά. Ιδίως η υποσαχάρια Αφρική και αυτό είναι το πραγματικά καλό νέο.

    • Mariana avatar
     Mariana @ George 26/09/2013 00:10:34

     Μιλάς σαν να είμαστε ανεξάρτητη χώρα οπότε θα είχαμε και το... προνόμιο της δικής μας κρίσης. Αλλά αυτό δυστυχώς δεν ισχύει. Όταν οι μητροπόλεις "πάνε μια χαρά" δεν ρημάζουν τις αποικίες τους. Τους αφήνουν στην ψευδαίσθηση της "ανεξαρτησίας" για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.
     Η Ελλάδα είναι πολύ καλός ανεμοδείκτης για τον παγκόσμιο άνεμο.

 3. Tassos avatar
  Tassos 25/09/2013 20:08:30

  Δηλ. δεν θα δανειζόμαστε ώστε να πουλάει ο ένας στον άλλο μπουγάτσες, βίλλες και Πόρσε?

 4. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 25/09/2013 22:20:02

  Πιο ευτυχισμένος άνθρωπος είναι ένας που παράγει ή ένας που καταναλώνει;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Βατάτζης 25/09/2013 22:26:47

   Ο δεύτερος μπορεί να το κάνει για λίγο αν δεν παράγει. Ο πρώτος πατάει σε σταθερή βάση και ανεβάζει συνεχώςτο βιοτικό του επίπεδο. Και τα δύο χρειάζονται αλλά το 2ο θέλει όρια.

 5. Προφήτης avatar
  Προφήτης 25/09/2013 22:24:43

  Ενδιαφέρουσα μαγική εικόνα

 6. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 26/09/2013 02:28:31

  Ευτυχώς, που ο Προφήτης παραπάνω είπε τις τρείς λέξεις του, γιατί νόμιζα ότι μόνο εγώ βλέπω "τον βασιλιά γυμνό". Και από τις τρείς ελέγχω την μία. Δεν είναι "ενδιαφέρουσα" Προφήτα μου: Ανιαρή επανάληψη του "Παρηγοριά στον άρρωστο..." είναι.
  Η καταβαράθρωση της καταναλώσεως έφερε την αναλογία των υπολοίπων κινήσεων του χρήματος ψηλότερα. Αναπόφευκτα αναμενόμενο. Δεν είδα όμως αποδόμηση του φετίχ της "Κοινωνίας της Αφθονίας" -για να θυμηθούμε και τον Γκαλμπραίηθ- της κεντρικής προτροπής, δηλαδή, σε κατανάλωση. Δεν είδα κεντρική απαξίωση των εισαγομένων και στήριξη της εσωτερικής παραγωγής. Και, κοντά σ'αυτά, εξακολουθούμε να πρέπει να προσκομίζουμε δικαιολογητικά που εκδίδει το κράτος στο κράτος (διαστροφή στον 21ο αιώνα) για το παραμικρό, κατατρεχόμαστε από γραφειοκρατικές διαδικασίες, που σκοπό έχουν να εξυπηρετειται το κράτος, οι φόροι μας συνεχώς μεγαλώνουν, η αγορά συνεχώς μικραίνει, τα αναιμικά ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακός (που θα μας σώσουν...) τα διαχειρίζονται οι ίδιοι φορείς, με τον ίδιο τρόπο, που μας χαντάκωσαν όταν δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα (προ του 2008), ο τραπεζικός δανεισμός έπαυσε, και το φορολογικό σύστημα αλλάζει κάθε βδομάδα.
  Ά, και οι "επιδόσεις ανταγωνιστικότητας"; Βασίζονται σε έκθεση για το χαμηλότερο εργατικό κόστος, την "εκπεφρασμένη επιθυμία για ταχύτερες διαδικασίες ενάρξεως" και τα "one stop shop" όπου ελάχιστοι μπαίνουν πιά.
  Μαγική εικόνα, όντως!

 7. blue nile avatar
  blue nile 26/09/2013 03:10:37

  Ναι τα πράγματα πάνε πολύ καλά αλλά όχι για μας.
  Πάνε καλά για τους εμπνευστές της θεραπείας σοκ που έχουν μετατρέψει την εξαθλιωμένη Ελλάδα σε αποικία χρέους.
  Από που συμπεραίνουν ότι η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε τόπο υλοποίησης επενδύσεων και αύξησης εξαγωγών;
  Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι επενδύσεις του 2013 θα έχουν καταφέρει να πέσουν 12% σε σχέση με τις σχεδόν ανύπαρκτες του 2012 ενώ οι εξαγωγές αν αυξομειώνονται σχετικά εύκολα είναι λόγω του πολύ χαμηλού μεγέθους τους.
  Ανάπτυξη που δεν βασίζεται και στην κατανάλωση σημαίνει ότι η όποια προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας θα εστιάζει στο χαμήλωμα του μισθολογικού κόστους. Ταχτική που προοιμιακά είναι αναποτελεσματική, γιατί υπάρχουν χώρες με τόσο φτηνά μεροκάματα που πάντα θα πλεονεκτούν και πάνω από όλα επικίνδυνη γιατί θα φέρει την εξαθλίωση των χαμηλών στρωμάτων.
  Όσες μεταρυθμίσεις και να γίνουν ανάπυξη δεν θα έρθει αν δεν λυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους , αν οι τράπεζες δεν αρχίσουν να δίνουν δάνεια (που δεν θα δώσουν παρόλο που πήραν 50 δις που τα χρεωθήκαμε εμείς) και αν διατεθούν κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις.
  Και επειδή τίποτα από αυτά δεν πρόκειται σύντομα να γίνει ας παρηγορηθούμε με τις παραισθησιογόνες εκθέσεις των Ερωπαικών επιτροπών που το μόνο που θέλουν είναι να κρύψουν το γεγονός ότι με τις εγκληματικές πολιτικές τους η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά σ'αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν σπιράλ θανάτου...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.