#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/09/2010 10:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεταμεσονύκτιος ανασχηματισμόςΤι γράφουν οι εφημερίδες για τον ανασχηματισμό:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Μεγάλες αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία της κυβέρνησης, κυρίως σε τομείς όπου ήταν εμφανές ότι χώλαινε, επέφερε, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον… μεταμεσονύχτιο ανασχηματισμό, ο οποίος καλλιέργησε προσδοκίες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο το πολυάριθμο του νέου υπουργικού συμβουλίου -12 μέλη περισσότερα- καθώς και οι επτά αναπληρωτές υπουργοί που ορίστηκαν, προκαλεί εκ των πραγμάτων κινδύνους σύγχυσης αρμοδιοτήτων και εκδήλωσης ενδοκυβερνητικών τριβών».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Δυναμική επανεκκίνηση της κυβέρνησής του, με πρώτο στόχο την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου και την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, επιδιώκει ο Πρωθυπουργός με το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε αργά χθες του βράδυ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου βασίζεται για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε μια ισχυρή πεντάδα υπουργών η οποία απαρτίζεται από τους κ.κ. Ι. Ραγκούση, Μ. Χρυσοχοΐδη, Α. Λοβέρδο, Γ. Παπακωνσταντίνου και Χ. Παμπούκη που θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και θα διαχειριστεί τις ρήξεις που προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες».

ΤΑ ΝΕΑ : «Ο ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε- για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά- μετά τα μεσάνυχτα, περιελάμβανε εντυπωσιακές ανατροπές, σημαντικές ανακατατάξεις και μία μόνον αποχώρηση, αυτή της Κατερίνας Μπατζελή. Κυρίως όμως, σηματοδότησε την πρόθεση του Πρωθυπουργού να μηδενίσει το κοντέρ σε σχέση με τον χρόνο που πέρασε και ουσιαστικά να ξεκινήσει από την αρχή την προσπάθεια για να βρεθεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : «Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά ανασχηματισμός γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες. Ύστερα από ένα οργιώδες παρασκήνιο από τ' απόγευμα και μια πρωτοφανή εμπλοκή, ο Γ. Πεταλωτής εμφανίστηκε στις 1.30 τη νύχτα, τρακαρισμένος, και ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησης. Χρειάστηκαν τόσες ώρες και τόσο τηλεοπτικό αλαλούμ για να ανατρέψει ο πρωθυπουργός τη δική του συνταγή, με την οποία σχημάτισε την πρώτη κυβέρνησή του πριν από έναν χρόνο! Τώρα αύξησε τα μέλη του πρώην ευέλικτου υπουργικού συμβουλίου κατά 12. Αποφάσισε να σταματήσει τις τριβές μεταξύ υπουργών, με τη μετάθεση της κ. Κατσέλη στο υπουργείο Εργασίας».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ανακόλουθος με ό,τι επαγγελλόταν και διαφήμιζε ως εκσυγχρονιστική επιλογή προεκλογικά περί μικρού, ευέλικτου και ολιγομελούς σχήματος, αποδείχθηκε ο πρωθυπουργός μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. Στο μόνο ανασχηματισμό ‘που ξεκίνησε Δευτέρα και ανακοινώθηκε Τρίτη’ –όπως εύστοχα σημείωνε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χθες βράδυ- και ακολουθώντας πιστά τη συνταγή του πατέρα του ‘να μένουν όλοι ευχαριστημένοι’ αλλά και να τηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, ο Γ. Παπανδρέου πραγματικά πρωτοτύπησε».

ΕΘΝΟΣ: «Ισχυρό σχήμα με τρεις υπερυπουργούς, που αναλαμβάνουν την οικονομία, την ανάπτυξη και το κράτος, και άλλα τρία στελέχη σε ειδικές αποστολές, στην υγεία, τις ξένες επενδύσεις και το κόμμα, δημιούργησε ο Γ. Παπανδρέου με τον χθεσινό σαρωτικό ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός άλλαξε ρόλους και σύστημα, κάλεσε ενισχύσεις, επιστρατεύοντας έμπειρα στελέχη, και προσπάθησε να θωρακισθεί εν όψει της κρίσιμης μάχης που έχει μπροστά του».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Σε νυχτερινό θρίλερ εξελίχθηκαν οι αλλαγές που υποχρεώθηκε να δρομολογήσει ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να παρουσιάσει “ανανεωτικό προφίλ” στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου εν όψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου».


Τι λένε τα κόμματα:

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος μίλησε για «αποτυχία της κυβέρνησης και κωμικοτραγικό παρασκήνιο».

»Δεν χρειάστηκαν παρά 11 μήνες και μία μακρά νύχτα, με ένα πρωτοφανές κωμικοτραγικό παρασκήνιο, για να αναγνωρίσει ο πρωθυπουργός την αποτυχία της κυβέρνησής του.

»Με τον ανασχηματισμό, που είναι προϊόν πιέσεων και συμβιβασμών, την πληρώνουν βέβαια ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης. Όμως, με τη διατήρηση της ίδιας πολιτικής θα συνεχίσουν να την πληρώνουν ο τόπος μας και ο λαός μας».

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι είναι μία κυβέρνηση για τα «μαύρα μεσάνυχτα» που αυτοδιασύρεται από το ξεκίνημά της εξαιτίας των χειρισμών του πρωθυπουργού.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του σχολίασε: «Ο πρωθυπουργός αναζητά υπουργούς ικανούς να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα να έχουν τη ικανότητα να ξεγελούν το λαό. Η πολιτική που οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία δεν είναι αποτέλεσμα λαθών ή κακού συντονισμού της κυβέρνησης ούτε αριθμού υπουργείων ή ονομασίας τους. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

»Όσο ο συσχετισμός δύναμης θα είναι υπέρ τους είτε αλλάζουν πρόσωπα είτε αλλάζουν ακόμα και κόμματα στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα για το λαό θα είναι διαρκώς χειρότερο. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός να αλλάξει το συσχετισμό δύναμης προς όφελός του. Αντί να εμπιστεύεται και να ανέχεται αυτούς που τον καταδικάζουν στη φτώχεια, να εμπιστευτεί τη δύναμή του, να φτιάξει τη συμμαχία του και να τα αλλάξει όλα» καταλήγει το ΚΚΕ.

Για «ανασχηματισμό άνευ ουσίας που αφήνει αδιάφορους τους πολίτες», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «προωθείται μια νέα δομή της κυβέρνησης, που ενισχύει τον πρωθυπουργικό συγκεντρωτισμό, μετατρέποντας τους υπουργούς σε άβουλες μαριονέτες».

Για «μετατάξεις προσώπων σε μία κυβέρνηση και όχι αλλαγή πολιτικής» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

«Όταν βασικές πολιτικές παραμένουν αδιέξοδες, λίγα πράγματα μπορούν να προσφέρουν οι αλλαγές στα πρόσωπα», σχολιάζουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 07/09/2010 11:11:29

  Όπου ακούς επιδοκιμασίες από την "Καθημερινή", βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επέλαση μυρίζει...

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Αυριανιστής 07/09/2010 11:14:26

   Ο Μπάμπης δεν πήρε ακόμα θέση?

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/09/2010 11:17:02

    δεν άκουσα, πάντως ο Πορτοσάλτε έκανε επαναλαμβανόμενη εντυπωσιακή τούμπα το πρωί ...

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/09/2010 11:20:02

    Πάντα ήταν καλός στην ενόργανη γυμναστική.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/09/2010 11:26:29

    Οι κυβιστήσεις δεν είναι ενόργανη γυμναστική. Είναι... ασκήσεις εδάφους και απαιτούν ιδιαιτέρως ευλύγιστα... σκέλη!

   • ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
    ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/09/2010 14:00:33

    Πηρε θεση Ο Παπαχελας. Στο σημερινο αρθρο του με πολυ τεχνη εξακαλουθει να καλλιεργει ενα καθεστως φοβου και αβεβαιοτητας για το μελλον. Ζητα δε απο την ΝΔ συναίνεση για την οικονομία. Με ενα σμπαρο πολλα τρυγονια. Μην μιλατε γιατι χανομαστε..οποιος διαμαρτυρεται ειναι εχθρος του τοπου, χρεοκωπια προ των πυλων, και οτι αλλο μπορει να σκεθφει ο νους των ανθρωπων του μνημονιου. Θα περιμενα ομως να ρωτηση ευθεως τον πρωθυπουργευοντα γιατι τα προηγουμενα χρονια κτυπιοταν σαν το χταποδι εναντιον της ΝΔ γιατι δεν συναινεσε σε τιποτα, και τι τελος παντνων συβμαινει με τον Μαντελη , τον Τσουκατο, και τους λοιπους συγγενεις. Για τον Αγγελου δεν ρωτω γιατι αυτος ως συνεργατης της Δεξιας ειναι εξ ορισμου ενοχος και πρεπει να κρεμαστει.
    Και κατι αλλο Λεφτα για υπουργους 48 τον αριθμο ΥΠΑΡΧΟΥΝ, για τους κοινους θνητους τι υπαρχει;
    Το πετρελαιο θερμανσης τραβαει την ανηφορα για την μισθοδοσια του Υπουργικου συμβουλιου;
    Παντως στην τριτη σελιδα της Καθημερινης διατυπωνονται καποια ερωτηματα για το πληθος των υφυπουργων και τις αρμοδιοτητες τους

    h**p://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_07/09/2010_1292526

    Ανάγκη συναίνεσης για την οικονομία
    Tου Αλεξη Παπαχελα

    Τώρα που περάσαμε τον κάβο του ανασχηματισμού, καλό είναι να σκεφτούμε τι χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει τον επόμενο μεγάλο κάβο: το ενδεχόμενο να μην πάρει την κρίσιμη τρίτη δόση του πακέτου διάσωσης και να ξαναβρεθεί στο παρά πέντε της χρεοκοπίας. Πολλοί και σοβαροί άνθρωποι θεωρούν ότι ξεπεράσαμε για τα καλά αυτόν τον κίνδυνο και πως πλέον είμαστε εμείς, ως χώρα, που κρατάμε σε ομηρία την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και όχι το αντίστροφο. Θα τους συνιστούσα να αρχίσουν να διαβάζουν πολύ προσεκτικά το νέο μπαράζ φθινοπωρινών μελετών και δημοσιευμάτων που επαναφέρουν με σφοδρότητα το σενάριο της αναδιάρθρωσης του χρέους ή της χρεoκοπίας.

    Εν πάση περιπτώσει, αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα είναι μεγαλύτερη υπευθυνότητα από τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Παπανδρέου διόρθωσε τα όποια προβλήματα συντονισμού θεωρούσε ότι είχε η κυβέρνησή του και τώρα πρέπει να λύσει μια δύσκολη εξίσωση: να ξαναβάλει μπρος την οικονομία, να πείσει τις αγορές ότι όντως βάζει μαχαίρι στην κρατική σπατάλη και να υλοποιήσει γρήγορα μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός έχασε πολύτιμο χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο το πρώτο εξάμηνο της θητείας του και τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση μοιάζει να ασχολείται με τη χαλάρωσή της αρχικώς και κατόπιν με τον ανασχηματισμό. Αυτό το έργο τέλειωσε τώρα και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα χρειασθεί να πάρει αποφάσεις που τώρα μοιάζουν, ακόμη, απίθανες: από το μερικό κλείσιμο του ΟΣΕ έως την απόλυση υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε το λάθος, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τώρα, να μην επιχειρήσει ποτέ να βρει ένα ελάχιστο κοινό τόπο με τους αντιπάλους του. Το ίδιο λάθος κάνει τώρα ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια επικίνδυνη αντιμνημονιακή ατραπό. Είναι ένα θέμα να κάνεις κριτική στους υπερβολικούς φόρους, είναι όμως διαφορετικό ζήτημα να κάνεις τη μάχη κατά του μνημονίου σημαία. Η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλους να γίνει λίγο πιο ευρωπαϊκή, να ακολουθήσει την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, όπου αντίπαλοι πολιτικοί ηγέτες ζυγίζουν τα αδιέξοδα της χώρας και συναινούν σε γενναίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Οι πολιτικοί μας ηγέτες αγνοούν το φάσμα της χρεοκοπίας και συνεχίζουν να παίζουν πολιτικό φουτμπόλ σαν να μην τρέχει τίποτα. Ο κ. Παπανδρέου οφείλει λοιπόν να σταματήσει τη διχαστική του ρητορεία και να επιδιώξει έστω και τώρα τη συναίνεση. Και ο κ. Σαμαράς οφείλει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους τι θα έκοβε και από πού για να λύσει το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα. Τίποτα δεν θα βοηθήσει αυτή τη χώρα να σταθεί στα πόδια της περισσότερο από το να υπάρξει μεγαλύτερη, υπεύθυνη και έμπρακτη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων γύρω από ένα πυρήνα δομικών αλλαγών σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Γιατί στο κάτω κάτω είναι όλο και λιγότεροι οι φανατισμένοι που νοιάζονται για το αν θα κερδίσουν τα κόμματά τους στις επόμενες εκλογές και πολύ περισσότεροι εκείνοι που αγωνιούν για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους...

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/09/2010 14:12:39

    μπα, μπα, εντόπισε διχαστική ρητορεία ο Αλέξης? να το εξηγήσει και στον Παπουτσή, γιατί αυτός δεν πρόλαβε να διαβάσει τη φυλλάδα του, φαίνεται, σήμερα !

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/09/2010 14:40:20

    Μόλις σχολιάσουν ο Πάσχων Μανδραβέλης και ο Τάκης Καμπύλης θα δέσει το γλυκό.
    Εκεί κατάντησαν την Καθημερινή. Ιλουστρασιόν Ευαγγέλιο της Νέας τάξης.

   • Αφροδίτη avatar
    Αφροδίτη @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/09/2010 14:55:14

    Μα ο άνθρωπος φαινόταν από μακριά ότι είναι ο δημοσιογραφικός προπομπός της νέας τάξης.
    Κάτι σαν εκπρόσωπος τύπου της παγκόσμιας διακυβέρνησης, στο Ελληνικό «καντόνι»! Και η Καθημερινή πια η εφημερίδα αυτής της κυβέρνησης στην ελληνική της έκδοση!

   • ouf avatar
    ouf @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/09/2010 15:31:36

    Περιμένω τον φαηνό νου Μπάμπη. Αλλά κια αυτός ο κακομοίρης περιμένει την γραμμή Αλαφούζου. Οταν είσαι his maste voice?

 2. co avatar
  co 07/09/2010 11:38:55

  αυτο δεν ειναι κυβερνηση αλλα παρεα - το κοστος δημιουργιας και καταργησης υπουργειων (βλ. ναυτιλιας) το εχει υπολογισει κανεις;

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ co 07/09/2010 14:46:29

   δε λες, πάλι καλά που αναγνωρίσανε τη μ@λ@κία - έχε χάρη που τους έβαλαν χέρι οι εφοπλιστές. Για τον τουρισμό, όμως, δε βρέθηκε κανείς ακόμη να επέμβει.

 3. Μ Μ avatar
  Μ Μ 07/09/2010 16:13:44

  Κόβουν μισθούς και επιδόματα από τον απλό κόσμο,μειώνουν τις θέσεις εργασίας, αυξάνουν ΦΠΑ και ο χειριστής ποδηλάτου- κανό, αυξάνει αντί να μειώσει, σε 48 τους υπουργούς του!!!Μάλλον εδώ πάει το λεφτά υπάρχουν!!!! Ωραίο παράδειγμα λιτότητας και περιορισμού εξόδων ρε συ ΓΑΠ. Και μας δουλεύεις και μας λες συγχαίρω τους μικροσυνταξιούχους για τηνπροσφορά τους;; Άλλη μια προεκλογική δέσμευση(ολιγομελές υπουργικό συμβούλιο) τηρήθηκε.!!!Όπως εκείνο το ¨λεφτά υπάρχουν”.
  Μαύρο ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε. Σε αυτόν και σε όλα τα δεκανίκια του(Δημ Αρ. – ΛΑΟΣ- Ντόρα)

 4. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 07/09/2010 16:18:12

  PASOK: τώρα με 30% περισσότερη επιτελική κυβέρνηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.