09/08/2008 19:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεταλλαγμένοι Ολυμπιονίκες στο Πεκίνο;

Γράφει μεταξύ άλλων ο Economist: …Βασικός στόχος του γενετικού ντόπινγκ, σύμφωνα με το Τζιμ Ρούπερτ, ειδικό για την πάταξη του ντόπινγκ στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια, είναι το γονίδιο που ευθύνεται για την παραγωγή ερυθροποιητίνης (ΕΡΟ), της ορμόνης που ρυθμίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ερυθροποιητίνη (ένα από τα πρώτα προϊόντα της βιοτεχνολογίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980) κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά ως φαρμακευτικό σκεύασμα και χρησιμοποιείται ευρέως στα αθλήματα αντοχής όπως είναι η ποδηλασία. Όμως οι προπονητές πιστεύουν ότι καλύτερο από τη χορήγηση του φαρμάκου, θα ήταν η εξεύρεση ενός τρόπου ώστε να διεγείρονταν ο οργανισμός του ίδιου του αθλητή να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ΕΡΟ από το φυσιολογικό.

Αυτό, επειδή η ΕΡΟ, όπως εξάλλου και πολλά άλλα φάρμακα που στοχεύουν στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης, απαγορεύονται. Τέτοιες απαγορεύσεις, όμως, έχουν νόημα μόνον εφόσον είναι εφικτή η εφαρμογή τους, γεγονός που προϋποθέτει την ύπαρξη εξέτασης που να μπορεί να διακρίνει τη συνθετική ερυθροποιητίνη από τη φυσική ορμόνη που υπάρχει, ούτως ή άλλως, στον ανθρώπινο οργανισμό… Άλλα μέσα γενετικού ντόπινγκ ενδεχομένως να είναι ο αυξητικός παράγοντας του αγγειακού ενδοθηλίου, που, όπως η ερυθροποιητίνη, υποβοηθά την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά τους ιστούς να προσλαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο. Ή το IGF-1, ένας άλλος αυξητικός παράγοντας, που ενισχύει το μυϊκό σύστημα. Αν κάποιος εγχύσει το γονίδιο που ευθύνεται για την παραγωγή του σε οποιονδήποτε μυ, θα ενισχυθεί μόνο ο συγκεκριμένος και κανείς άλλος. Αυτή η εξειδίκευση ενδιαφέρει περισσότερο τους τενίστες καθώς και όσους κάνουν ρίψεις ακοντίου.

Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν οι γιγαντιαίοι μύες, νομίμως ή παρανόμως, διαφορετικά γονίδια μπορούν να προσαρμόσουν καταλλήλως τη δραστηριότητά τους. Το ΡΡΑR- delta, παραδείγματος χάρη, μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο οι μύες παίρνουν την ενέργειά τους. Οι ίνες που αποτελούν κάθε συγκεκριμένο μυ μπορούν να λειτουργήσουν κατά δύο τρόπους. Με βραδείες συσπάσεις προκαλούν καύση του λίπους και δεν κουράζονται εύκολα. Με ταχείες συσπάσεις καίνε σάκχαρα γεγονός που τους κάνει περισσότερο επιρρεπείς στην κόπωση αλλά χρησιμεύει για την απελευθέρωση μικρών ποσοτήτων ενέργειας. Και οι δύο τρόποι χρησιμεύουν στους αθλητές αλλά σε διαφορετικές καταστάσεις. Η ικανότητα να εξειδικεύονται οι μυϊκές ίνες στον ένα ή τον άλλο τρόπο θα έχει προφανώς τεράστια σημασία για τους αδίστακτους προπονητές. Το PPR-delta είναι αυτό που ελέγχει «τον διακόπτη».

Μέχρι στιγμής, βέβαια, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι χρησιμοποιούνται τέτοιες μέθοδοι για το ντοπάρισμα των αθλητών αλλά αυτή τη φορά οι αρχές δεν θέλουν να αφήσουν κανένα παράθυρο ανοικτό.

(από: http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100007_09/08/2008_280702)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mesas avatar
  mesas 09/08/2008 20:27:06

  η ντόπα πάντοτε είναι ένα - τουλάχιστον - βήμα από το αντί-ντόπινγκ, το οποίο - εδώ και χρόνια - χρησιμοποιείται ως μέσο "επίλυσης διαφορών"

  η φώτο γνωστή αλλά και από τις καλύτερες όλων των εποχών

 2. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 09/08/2008 22:00:08

  Το ντοπε ειναι οποιος πιανεται ειναι πλεον πιο επικαιρο απο ποτε!

 3. σπηλαιολόγος avatar
  σπηλαιολόγος 11/08/2008 10:23:01

  Το «ρετούς» που έχει γίνει στην φωτογραφία έχει γίνει σε φωτογραφία του Markus Ruhl, ενός γερμανού «αθλητή» που (πληροφοριακά το αναφέρω) για να δείτε πώς είναι στην πραγματικότητα βάλτε το όνομά του στο Γοογλε και πατήστε "εικόνες" ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του: www.markus-ruehl.de

  Μην σας εντυπωσιάζει τέτοια μυικότητα. Είναι εφικτή και χωρίς χημικά με αρκετό φαί, ύπνο, άρσεις με πολλά κιλά. Απλά με την φυσική μέθοδο η περίμετρος μέσης για έναν άνθρωπο ίδιας μυικότητας θα είναι 2,5 έως 3 φορές μεγλύτερη από του εν λόγω κυρίου...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.