#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/10/2011 09:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά τον Φράγκο, ο Τούρκος…του Γιώργου Καραμπελιά

Αυτός ο τόπος, εδώ και εννιακόσια χρόνια τουλάχιστον, βιώνει την ίδια μοίρα, βλέπει το ίδιο σενάριο να εκτυλίσσεται. Ο Τούρκος μας υποχρεώνει σε υποταγή στον Φράγκο, ο Φράγκος μας εξαθλιώνει οικονομικά, μας υποτάσσει πνευματικά και πολιτιστικά και έρχεται στη συνέχεια και πάλι ο Τούρκος να ολοκληρώσει τον ίδιο θανάσιμο και καταθλιπτικό κύκλο. Το 1071 οι Τούρκοι θα εισβάλουν στη Μικρά Ασία και με τη μάχη του Ματζικέρτ θα αποσπάσουν το μεγαλύτερο μέρος της από το βυζαντινό κράτος –και η καταστροφή θα ολοκληρωθεί με τη μάχη του Μυριοκεφάλου το 1176. Την ίδια χρονολογία, το 1071, οι Νορμανδοί θα καταλάβουν τη Νότια Ιταλία και τη Σικελία, και το 1081 το Βυζάντιο θα παραχωρήσει στη Βενετία, και σύντομα και στις υπόλοιπες ιταλικές πόλεις, εμπορικά προνόμια που μέσα σε εκατό χρόνια μετέβαλαν το Βυζάντιο σε ιταλική ημιαποικία. Όταν το 1182 θα ξεσηκωθούν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης και θα φθάσουν μέχρι και σε σφαγές των Φράγκων, οι Βενετσιάνοι θα οργανώσουν την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, το 1204, και τον διαμελισμό της Αυτοκρατορίας σε όλα τα φραγκικά «έθνη», Γάλλους, Γερμανούς, Ιταλούς, Εγγλέζους, Βέλγους κ.λπ.. Έτσι το Βυζάντιο θα αποδυναμωθεί θανάσιμα και παρά την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1261, δεν θα μπορέσει ποτέ να ξαναπάρει τα πάνω του. Οι Τούρκοι θα καταλάβουν τη Μικρά Ασία και το 1354 θα περάσουν στην Ευρώπη. Οι Βαλκάνιοι, Έλληνες, Σέρβοι, Βούλγαροι θα βγάζουν τα μάτια τους μεταξύ τους και οι Δυτικοί θα αφυπνιστούν πολύ αργά για να μπορούν να αντιδράσουν έναντι της Τουρκίας. Έ τσι οι Οθωμανοί θα καταλάβουν τη Βαλκανική επί πέντε αιώνες.

Και όμως, και στη διάρκεια αυτής της κατοχής, το ίδιο σενάριο θα παίζεται και πάλι. Όταν μετά το 1700 οι Έλληνες θα ξαναρχίσουν να δυναμώνουν οικονομικά, με το εμπόριο και τη ναυτιλία, πνευματικά, με τον φωτισμό του γένους, και στρατιωτικά, με το δυνάμωμα της κλεφτουριάς, ενώ η παρακμή της Τουρκίας θα αρχίσει να επιταχύνεται, οι Φράγκοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τους Έλληνες να αναστήσουν το κράτος τους, που φοβούνταν πως θα αποτελέσει έναν ανταγωνιστή τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μια στιγμή και μόνο θα αλλάξουν πολιτική, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν θα είναι διαιρεμένοι μεταξύ Αγγλογάλλων και Γερμανών  και οι πρώτοι θα προσπαθήσουν να διαμελίσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία για να πάρουν τα αραβικά πετρέλαια. Ωστόσο αμέσως μετά, από το 1920 και εξής, θα επανέλθουν στην παλιά στρατηγική: Να εμποδίσουν τη Ρωσία, να στηρίξουν την Τουρκία και να συρρικνώσουν την Ελλάδα σε ένα κρατίδιο-πελάτη τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Και αυτή την τακτική θα την κρατάνε απαρέκκλιτα μέχρι σήμερα, που ένας νέος κύκλος μοιάζει να διαγράφεται.

Μετά τις επιθετικές κινήσεις των Τούρκων, με την κατάληψη της Βόρειας Κύπρου το 1974 και τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο, η Ελλάδα θα περάσει υπό την σκέπη των Φράγκων για να «προστατευτεί» από τους Τούρκους. Έτσι θα προσχωρήσει στην ΕΟΚ / Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωζώνη, και θα μεταβληθεί σε ένα παράσιτο που κατανάλωνε ιταλικά ρούχα, γερμανικά αυτοκίνητα και υποβρύχια, γαλλικά αρώματα και Μιράζ, χάνοντας κάθε οικονομική αυτοδυναμία. Και όταν ήρθε η στιγμή της οικονομικής κρίσης, όταν το παράσιτο δεν μπορεί πια να καταναλώνει, οι Φράγκοι δείχνουν  όλη την αγάπη τους για την Ελλάδα.

Έχει ολοκληρωθεί ή τείνει να ολοκληρωθεί μία φάση του κύκλου. Και επιταχύνεται η συνέχεια. Η νεοθωμανική Τουρκία καραδοκεί. Και αν ορισμένοι κύκλοι στη Δύση αρχίζουν να ανησυχούν, είναι ήδη αργά. Η Τουρκία επιθυμεί να ολοκληρώσει την απομάκρυνση της Κύπρου από την Ελλάδα ως πρώτο νέο μεγάλο βήμα της. Με την ευκαιρία της πρόσφατης κρίσης γύρω από τις έρευνες και την ΑΟΖ, η Τουρκία παρεμβαίνει ανοικτά απειλώντας, ενώ η Ελλάδα κρύβεται, έχοντας εγκαταλείψει με την συνέργεια των μειοδοτικών κυβερνήσεων των δύο χωρών ακόμα και τις τυπικές υποχρεώσεις της ως εγγυήτριας δύναμης της Κύπρου. Και μπορεί οι Τούρκοι να μην κάνουν ίσως άλλες κινήσεις αυτή την στιγμή, αλλά έχουν επιτύχει το μείζον, εμφανιζόμενοι ως ο αποκλειστικός συνομιλητής της κυπριακής κυβέρνησης. Το ελλαδικό ανδρείκελο, μετά την οικονομική καταστροφή της χώρας, έχει επιτύχει και τον δεύτερο στόχο του, την παράδοση της Κύπρου σε Τουρκία, Ισραήλ, Αγγλία. Και είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και τα επόμενα βήματα, στο Αιγαίο, την Θράκη και την μεταβολή, σε πρώτη φάση, της Ελλάδας σε condominium Ελλάδας-Γερμανίας. Και ο Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη είναι εδώ, για να τονίσει πως «οι Τούρκοι είναι πιο κοντά μας από τους Ευρωπαίους», προετοιμάζοντας το πέρασμα στη δεύτερη φάση του κύκλου, την οθωμανική.

Γι’ αυτό και οι πράκτορες ετοιμάζονται να πετσοκόψουν και τις αμυντικές δαπάνες με πρόσχημα την κρίση, ώστε να αφοπλιστεί εντελώς η χώρα. Και συνεπικουρούνται από τους χρήσιμους ηλίθιους της «Αριστεράς», ή όσους ονειρεύονται την «ουδετερότητα της Ελλάδας» –ίσως γιατί πουλάνε πολλούς δίσκους στην Τουρκία–, όπως ο Νταλάρας, που δήλωσε γυρνώντας από την «Ισταμπούλ», πως «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του». Γι’ αυτό και ο Μπεγλίτης στήνει παρακρατικό μαγαζί στο υπουργείο Άμυνας, για να μπορέσει να κάμψει την αντίσταση των αξιωματικών στα ξεπουλήματα που στήνει με τον πρωθυπουργό του.

Πρέπει λοιπόν να έχουμε συνείδηση πως δεν έχουμε ένα μέτωπο μόνο, αλλά δύο, και πως πίσω από τον Φράγκο, πίσω από τους Γερμανούς που ξανάρχονται, καραδοκούν οι αιώνιοι σύμμαχοί τους, οι Τούρκοι.

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε απέναντι σε αυτή την εξέλιξη; Είναι άραγε μοιραία η επανάληψη του κύκλου;

Μόνο οι ραγιάδες και οι προσκυνημένοι έχουν χάσει τις μάχες πριν να τις δώσουν!

Διότι, ας είμαστε βέβαιοι πως τόσο η απόπειρα των Γερμανών να υποτάξουν την Ευρώπη (η τρίτη μέσα σε εκατό χρόνια), όσο και των Τούρκων να ανασυστήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, θα προκαλέσουν σε μεσο/μακροπρόθεσμη βάση τέτοιες αντισυσπειρώσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Μέση Ανατολή, ώστε τελικά να αποτύχουν. Το ερώτημα είναι αν εμείς θα αντισταθούμε και αν θα αποτελέσουμε ενεργό παράγοντα των αντισυσπειρώσεων που περιγράψαμε. Οι Έλληνες άρχισαν το ξήλωμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821 και ήταν οι πρώτοι που αντιστάθηκαν σθεναρά στον Άξονα στο 1940-41. Και τότε υπήρχαν τουρκόφιλοι Μαυρογένηδες και γερμανόφιλοι Τσολάκογλου, αλλά και Κολοκοτρωναίοι και Βελουχιώτηδες. Και σήμερα υπάρχουν ο ΓΑΠ και ο Χριστόφιας, αλλά και απέναντι τους αγέρωχος ο Σολωμός Σολωμού.

Εμείς αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε. Πιστεύουμε πως το ίδιο θα κάνει και η πλειονότητα του λαού, που μέσα από την πείρα του θα αναδείξει τις νέες ηγεσίες και τα νέα στελέχη αυτής της μεγάλης μάχης που έχει αρχίσει.

(από τη Ρήξη που κυκλοφορεί)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. k. avatar
  k. 10/10/2011 09:57:07

  Ωραίο άρθρο, όπως πάντα. Ο Καραμπελιάς πάντα βλέπει την μεγάλη εικόνα.

  Υ.Γ.δυστυχώς εκεί που λέει Σολωμός Σολωμού δε μπορούμε να πούμε Αντώνης Σαμαράς.. εκτός και αν αλλάξει κάτι δραματικά.

  • blue nile avatar
   blue nile @ k. 10/10/2011 12:14:28

   Γιατί να μην μπορείς;
   Kαλά να μην πειστείς απο τον πρότερο έντιμο βίο.
   Η γενναία του στάση απέναντι στους ευρωπαίους ηγέτες τρεις μήνες πριν δεν σε έπεισε;

 2. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/10/2011 10:12:00

  Καθαρό ελληνικό μυαλό.

 3. Γλαυξ avatar
  Γλαυξ 10/10/2011 10:39:19

  Ως και η Linguaphone το κατάλαβε εγκαίρως και διά τούτο προσάρμοσε τη διαφημιστική της καμπάνια ως εξής: Αγγλικά Γερμανικά Τούρκικα Ιταλικά...
  Πότε θα θυμώσουμε πραγματικά ;;

 4. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 10/10/2011 10:53:56

  Ο Γιώργος Καραμπελιάς είναι ένας δόκιμος ιστορικός ερευνητής και συστήνω σε όλους τον εξαίρετο "Νέο Λόγιο Ερμή" (είναι από τους επιμελητές της έκδοσης και είμαι από τους φανατικούς αναγνώστες του), όπως και το βιβλίο του "Κοραής και Γρηγόριος Ε΄".
  Εδώ όμως, λόγω προφανώς του γεγονότος ότι το κείμενό του είναι κείμενο πολεμικής, παραλείπει να δει τις δικές μας ευθύνες ως έθνος, αν και είμαι βέβαιος ότι τις αναγνωρίζει.
  Για την ήττα στο Μαντζικέρτ το 1071, για την οποία πολλά και διαφορετικά έχουν ειπωθεί, σαφώς δεν ευθύνονται οι Σελτζούκοι του Αλπ Αρσλάν, αλλά η προγενέστερη πολιτεία των Βυζαντινών, μετά τον θάνατο του Βασιλείου Β΄ και ιδίως μετά τον Κωνσταντίνο Μονομάχο, όσο και στρατηγικά σφάλματα του ίδιου του Ρωμανού Δ΄.
  Ανάλογα, για τη σημερινή κατάσταση, δεν ευθύνονται οι "κακοί" Φράγκοι, αλλά η όντως κακή πασοκοκρατία, που παρέλαβε το 1981 μία χώρα με αξιοπρεπή πενία αλλά όχι υπερχρεωμένη και παρέδωσε το 1989 μία χώρα με ευημερούντα σρατό διορισμένων και διεφθαρμένων αμοραλιστών πρασινοφρουρών και καταχρεωμένη. Παρέλαβε η πασοκοκρατία το 1981 μία χώρα όπου η ανομία, όσο και αν υπήρχε, δεν ήταν λόγος καύχησης και παρέδωσε μία χώρα όπου η διαφθορά ήταν μαγκιά.
  Δείτε τη χθεσινή συνέντευξη Κουλουριάνου στο "Βήμα της Κυριακής", όπου ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αλλαγής καταλογίζει εγκληματική αμέλεια και εγκληματική συνέργεια στον Ανδρέα.
  Οι προθέσεις των Φράγκων δεν είναι καλές και σίγουρα οι Γερμανοί δεν είναι φίλοι μας, αλλά καλές προθέσεις και φιλίες στις διακρατικές σχέσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν συμφέροντα (ο Ελ. Βενιζέλος το είχε πει ξεκάθαρα).
  Άρα, αντί για αυτολιβάνισμα (είμαι βέβαιος ότι ο Γ. Καραμπελιάς δεν θα το ήθελε), μας χρειάζεται γερή αυτοκριτική ως λαός και ειδικά απαλλαγή από τις αριστερίστικες ιδεοληψίες και τον μηδενισμό και τον υλισμό που πάνω τους κουβαλούν. Αυτά είναι που χαντάκωσαν την ελληνική κοινωνία πρώτα και ακολούθησε και η ίδια η κρατική μας υπόσταση.
  Στην εκκλησιαστική γλώσσα, αυτό λέγεται μετάνοια. Θα τολμούσα λοιπόν να πω ότι μας χρειάζεται μία ουσιαστική και ειλικρινής συλλογική μετάνοια ως λαός και ως άτομα, όχι επιφανειακή μεταμέλεια. Μόνο τότε θα δούμε την εθνική μας ανόρθωση...
  Η κρίση είναι ευκαιρία, όχι με την έννοια που τις δίνουν οι διάφοροι σπεκουλαδόροι ή οι υλιστές του νεοφιλελευθερισμού, Μπάμπης, Μιράντα κλπ. Αλλά με την έννοια της ευκαιρίας για αναστοχασμό και πνευματική ανόρθωση. Και όσο αυτολιβανιζόμαστε και ψάχνουμε γύρω μας για κακούς, αυτό δεν θα γίνει. Οι κακοί υπάρχουν, το σκοτάδι υπάρχει, αλλά αν έχουμε τα παντζούρια μας κλειστά, το φως δεν θα μπει ποτέ (αυτό το έλεγε ο γέροντας Πορφύριος). Στο χέρι μας να τα ανοίξουμε.

  • Herr K. avatar
   Herr K. @ ΒΙΣ 10/10/2011 11:58:43

   ΒΙΣ παραθέτω ένα απόσπασμα από την πρόσφατη εγκύκλιο του Μητροπολίτη Μεσογαίας:

   [...] Σίγουρα και η δική μας ευθύνη ως λαού δεν είναι καθόλου μικρή. Συμφωνήσαμε με τις μικρονοϊκές πολιτικές επιλογές και τις κάναμε συνήθειες και νοοτροπία μας. [...] Δεν αμφισβητώ βέβαια ότι είμαστε και θύματα. Κάποιοι μας ξεγέλασαν. Κάποιοι διαχειρίσθηκαν τα θέματά μας με ένοχη ανικανότητα. Κάποιοι μας διέσυραν διεθνώς και μας οδήγησαν στα στόματα των θηρίων αυτού του κόσμου είτε από επιπολαιότητα είτε ενδεχομένως και από ύποπτες σκοπιμότητες. [...] Καιρός πλέον να ξεσηκωθούμε. [...]

   Η αυτοκριτική - η μετάνοια, όπως το διατυπώνεις - δεν αντιφάσκει με την απόδοση ευθυνών ούτε με τη δράση.
   Φιλικά.

  • Tonia G avatar
   Tonia G @ ΒΙΣ 10/10/2011 12:08:28

   Συμφωνώ και επαυξάνω. Ούτε οι Φραγκο-γερμανο-αγγλοσάξωνες φταίνε, ούτε και οι Σελτζουκο-οθωμανοί. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας από τότε μάλιστα που ήρθαν οι Ρωμαίοι στα μέρη μας. Τόσο παλιά είναι η αρρώστια μας. Απλά από το 1821 και μετά είχαμε μια μεγαλειώδη ευκαιρία ανάκαμψης, η οποία βρέθηκε πολύ κοντά στην υλοποίηση της επί του Μεγάλου πολιτικού Ελ. Βενιζέλου...
   Και τότε πάλι βγάλαμε τα μάτια μας όπως γίνεται πάντα άλλωστε. Ούτε οι Μεγάλες Δυνάμεις μας έφταιγαν ούτε οι Τούρκοι... Εμείς είμαστε το πρόβλημα ΜΑΣ.
   Ενα πρόσφατο παράδειγμα: To Χριστόφια τον θεωρώ υπαίτιο της τραγωδίας του καλοκαιριού στη Κύπρο... Ομως σήμερα το δεύτερο Ελληνικό κράτος στο κόσμο βρίσκεται σε ανοικτή διαδικασία εξόρυξης υδρογοναθράκων, η οποία διαδικασία παράλληλα δίνει ένα τεράστιο και ιστορικό χαστούκι στην Τουρκία. Πόσο "σοφό" είναι να δημιουργηθεί αναμπουμπούλα, ανωμαλία και κενό εξουσίας σήμερα στην Κύπρο; Ποιον συμφέρει πιο πολύ μια τέτοια εξέλιξη; Για σκεφτείτε το λιγάκι.

  • Εύμηλος avatar
   Εύμηλος @ ΒΙΣ 10/10/2011 13:08:22

   Η αναπαραγωγή του στερεότυπου του "φράγγου" αδικεί τον Καραμπελιά, ο οποίος αναμφίβολα έχει δώσει δείγματα εξαιρετικής ιστοριογραφικής γραφής.
   Κατανοώ ότι έχει τόσο από το στερεότυπο του "φράγγου" όσο και το σχήμα φράγγος/τούρκος versus ρωμαίος=έλληνας ανάγκη για να περιγράψει τα σημερινά πράγματα, κατ' αναγωγήν έστω. Αλλά διάολε, υπάρχουν λεπτομέρειες (τα έγραψε ο Βρυώνης διεξοδικά) που ανατρέπουν αυτό το υπεραπλουστευτικό και καθ' υπερβολήν σχήμα ανάγνωσης των πραγμάτων.
   Η ανάγνωση Καραμπελιά είναι πρωθύστερη. Εξυπηρετεί (καλώς εννοούμενη) την εσωτερική κατανάλωση, τη δημιουργία εσωτερικού μετώπου, την ενίσχυση και ακολούθως το μπετονάρισμα του εθνικού συνειδησιακού των σημερινών Ελλήνων. Γι΄αυτό και παραβλέπει το γεγονός ότι οι Σελτζούκοι εγκαταστάθηκαν ειρηνικά στην Ανατολία αρχικώς για να την ιδιοποιηθούν-κατακτήσουν στη συνέχεια με την ενθάρρυνση κι εν πολλοίς συστηματική βοήθεια των ρωμαίϊκων περιφερειακών φυγόκεντρων δυνάμεων. Παραβλέπει την κοινωνική κι οικονομική διαφοροποίηση που συνηγορεί και σε διαφοροποιημένη πολιτική συμπεριφορά. Με λίγα λόγια παραβλέπει τις αντίστοιχες ευθύνες των Ρωμαίων τότε και των σύγχρονών μας Συνελλήνων. Οι οποίες ασφαλώς εντοπίζονται κι επιμερίζονται διαφορετικά σε κοινωνικές ομάδες και ηγεσίες.
   Ο ΒΙΣ παραπάνω έβαλε τα πράγματα στο πραγματικό τους πλαίσιο. Γεγονός είναι ότι οι Άλλοι κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς τι κάνουμε; Αλλά πριν απαντηθεί το "τι κάνουμε" θα έπρεπε να απαντήσουμε στο ΕΜΕΙΣ. Στο ΣΗΜΕΡΑ. Από Αδάμ και Ευας έχει προ πολλού απαντηθεί. Θεωρώ ότι δεν αρκεί πλεόν το ένδοξο παρελθόν από μόνο του να γεμίσει το σημερινό ΕΜΕΙΣ. Χρειάζεται όραμα για το ΑΥΡΙΟ, σχέδιο και μεθοδικότητα για το γέμισμά του. Και κυρίως λόγος σύγχρονος που να αγγίξει τον κόσμο. Λόγια απλά, πραγματικά. Όπως του εθνικού μας ποιητή. Η "γενιά της Καφετέριας", του ευδ(ι)αιμονικού δεν ξέρω αν αναζητεί μέσα στη δίνη πρότυπο. Ζει ακόμη από το λίπος, που ισχυρίζονται κάποιοι, ότι υπάρχει. Έτσι την έμαθαν και βολεύτηκε. Αλλά τώρα όλα έχουν αλλάξει. Το πήρε είδηση άραγε;
   Απαντήσεις σε όλα αυτά δε μπορεί να δώσει βέβαια από μόνη της ούτε η νεοορθόδοξη, σήμερα, "Αριστερά", όπως δε μπόρεσαν κι οι δίδυμοί της εκσυγχρονιστές "αριστεροί" στον αντίποδά της. Διότι πάσχουν από δογματισμό. Πρέπει καταρχήν να μάθουν να διαβάζουν τα πράγματα στο συγκεκριμένο χωροχρονικό τους πλαίσιο. Έχουμε ανάγκη από λογικές και πολυεπίπεδες αναγνώσεις. Σε ένα φιλελεύθερο πολιτικό πλαίσιο, όπως το έθεσε ήδη ο Αντώνης Σαμαράς, αυτό είναι δυνατό. Όπως κι η σύνθεση.

   • μαρικα avatar
    μαρικα @ Εύμηλος 10/10/2011 17:16:33

    Ευμηλος +10000000000000000000000

  • Eυαγγελία avatar
   Eυαγγελία @ ΒΙΣ 10/10/2011 19:53:28

   Καλή η αυτοκριτική, αλλά ας μην παραμελούμε όσα πρέπει να γίνουν άμεσα με τους προδότες.

 5. ΒΠ avatar
  ΒΠ 10/10/2011 11:04:04

  Εξαιρετικό άρθρο: Σε μιά σελίδα συνοψίζει το δράμα του Ελληνισμού. Επισημαίνει την νέα μειοδοσία της Ελλάδας έναντι της Κύπρου.

  Οι Έλληνες δεν περιμένουμε από τον Α. Σαμαρά να πει "όχι στην συγκυβέρνηση".

  Του ζητάμε να πει στον γαπ και την "κυβέρνησή" του να πάνε στον αγύριστο.

 6. parsifal avatar
  parsifal 10/10/2011 11:13:10

  Συγχαρητήρια στο antinews για την ανάδειξη ολων των εθνικά σκεπτόμενων απο ολους τους πολιτικούς χώρους.
  Ο Γ. Καραμπελιάς στην μακρά πορεία του απο την Gauche Proletarienne στο Παρίσι του 68 - 73 εως σήμερα υπήρξε αδιαπραγμάτευτος Ελληνας πατριώτης.

  • ΒΠ avatar
   ΒΠ @ parsifal 10/10/2011 11:37:08

   Ναι, πολύ ορθή η επισήμανση του parsifal. Μπράβο στο antinews, που δίνει "βήμα" στις πατριωτικές φωνές και πέννες.

 7. Κτησιας avatar
  Κτησιας 10/10/2011 11:14:01

  Δηλαδή τέρμα οι κουμπαριές οι χορευτικές φιγούρες και οι μπίζνες ? Και τα μεμέτια δεν θα προσλαμβάνουν πια τους πολιτικούς μας ως συμβούλους ? Επανήλθε η ορασή μας και βλέπουμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός ?

 8. Ignoramus avatar
  Ignoramus 10/10/2011 12:15:41

  αυτο που χρειαζομαστε ειναι ενας συγχρονος Κολοκοτρονης ή Καραισκάκης ή Αρης Βελουχιωτης
  οχι άλλοι νενεκοι.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Ignoramus 10/10/2011 14:47:21

   Αν Βελουχιώτη εννοείς κάποιον να το παίζει τζάμπα μάγκας στους Γερμανούς και μετά αυτοί να σφάζουν τον Ελληνικό λαό, έχουμε και τον Γιωργάκη. Απλά ο ΓΑΠ προδίδει την πατρίδα του για χάρη πατρώνων στην άλλη άκρη του χάρτη.

 9. stefanos avatar
  stefanos 10/10/2011 12:27:38

  Λαός που ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να εξαφανιστεί. Ευτυχώς εδω στην Ελλάδα παρά την τεράστια αύξηση των προδοτών, των προσκυνημένων και των καλοπερασάκηδων υπάρχουν πολλοί που μας θυμίζουν την αληθινή μας ιστορία για να διδασκόμαστε και να επαγρυπνούμε.

 10. SZAE avatar
  SZAE 10/10/2011 12:46:18

  Eξαιρετικο αρθρο. Συγχαρητηρια. Εαν δεν απατώμαι ο κ. Καραμπελιας εμφανιζεται και σε τηλεοπτικες συζητησεις στο κανάλι HIGH.

 11. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/10/2011 13:01:45

  Δεν εγιναν ομως ετσι τα πραγματα στην παρουσα φαση.Την κριση την ξεκινησε ο Παπανδρεου και οχι η Γερμανια.
  Εαν ενας λαος βαυκαλιζεται οτι δεν φταιει σε τιποτα δεν μπορει να κανει σχεδια.
  Οι "Φραγκοι" δηλαδη οι Γαλλογερμανοι δεν ειχαν κανενα λογο να προκαλεσουν την κριση δανεισμου που την προκαλεσε ο Παπανδρεου για λογαριαμο εξωευρωπαικων συμφεροντων.
  Θα ξαναπω οτι η Ιταλια εχει χρεος 120% ,το 25% της ευρωζωνης και ειναι η πραγματικη βομβα.Οταν απειληθηκε ο Μπερλουσκονι μιλησε τηλεφωνικα με τον Τρισε ,πηρε 2-3 μετρα και η ΕΚΤ αρχισε να αγοραζει ιταλικα ομολογα.
  Πολυ πιο ευκολα μπορουσε να γινει αυτο το 2009 για την Ελλαδα.Ο Παπανδρεου αρνειτο να παρει μετρα και αγωνιζοταν να φερει το ΔΝΤ.
  Ο αντιγερμανισμος και αντιφραγκισμος ειναι κατανοητος απο αυτους που υποφερουν αλλα ολα αλλιως ξεκινησαν.

 12. NIK THE GREEK avatar
  NIK THE GREEK 10/10/2011 13:09:13

  Συγχαρητηρια για το αρθρο,δεν νομιζω να διαφωνει κανεις για τις αρχες του πλην των δογματικων αριστερων και των πραιτωριανων πρασινοφρουρων(στο ιδιο καζανι κι δυο την ιδια ζημια προκαλεσαν και προκαλουν).
  Θα συμφωνησω με πολλους πιο πανω οτι το προβλημα ειμαστε εμεις και οχι οι ξενοι,αυτοι την δουλεια τους κανουν σε συμφωνια με τους τουρκους και τους εγχωριους εφιαλτες,εμεις πρεπει να οργανωθουμε,το πως και ποσο πρεπει να το προσπαθησουμε μεσα απο εθνικες επιλογες που δεν θ αλλαζουν με την παρουσια καθε πολιτικου λαμογιου, μπορουμε?

 13. Κτησιας avatar
  Κτησιας 10/10/2011 13:15:04

  Οι απόγονοι των γενίτσαρων των δωσίλογων και έχουν καλή Βιτρίνα ! Δεν είναι δύσκολο να τους αναγνωρίσεις !

 14. ΜΠΑΜΠΗΣ avatar
  ΜΠΑΜΠΗΣ 10/10/2011 15:35:24

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ.
  ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΥΠΕΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΡΚΕΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΣΑ.
  Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΜΕ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΝΤΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΧΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣΠΟΥ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΑΝ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.

 15. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 10/10/2011 15:44:50

  Ας μετατραπούμε επιτέλους σε έθνος ηρώων. Νεκροί ή ζωντανοί!

 16. Ναβουχοδονόσορας avatar
  Ναβουχοδονόσορας 10/10/2011 16:19:45

  Στις 20/10/1827 κάποιοι Φράγκοι (Βρετανοί και Γάλλοι), μαζί με τους Ρώσους, συνέτριψαν την οθωμανική και αιγυπτιακή αρμάδα, στο Ναυαρίνο, διασώζοντας μία ποικιλοτρόπως χρεοκοπημένη επανάσταση.
  Τα δάνεια που ξεκίνησε να λαμβάνει η Ελλάδα από το 1823 δεν της επιβλήθηκαν έξωθεν. Και το γεγονός ότι η αξιοποίησή τους ήταν και είναι, σχεδόν πάντα, από συζητήσιμη έως ανύπαρκτη δεν οφείλεται σε κανένα Φράγκο, Τούρκο, Βησιγότθο ή εξωγήινο. Επίσης δεν θυμάμαι να έχει κυβερνηθεί αυτή η χώρα από την Αριστερά, οπότε καλό θα ήταν να αναζητηθούν και κάπου αλλού οι υπαίτιοι

  • Tonia G avatar
   Tonia G @ Ναβουχοδονόσορας 10/10/2011 16:32:02

   και αυτό σωστό...
   Διότι όταν δεν μας φταίνε οι ξένοι, μας φταίνε κάποιοι από εμάς...
   Το ότι οι Υπουργοί της Δεξιάς όπως και του ΠΑΣΟΚ συστηματικά καταπατούσαν και καταπατούν τους νόμους και το Σύνταγμα... φυσικά το ξεχναμε.

   • Tonia G avatar
    Tonia G @ Tonia G 10/10/2011 16:33:42

    ξέχασα και τους Βουλευτές της Κεντροδεξιας και του κέντρου τα τελευταία 30 χρόνια που κάνουν νόμους και φυσικά τα παραθυράκια αυτών...

 17. Κυαίστωρ avatar
  Κυαίστωρ 10/10/2011 17:10:26

  Εξαιρετικό το άρθρο όπως όλα λίγο πολύ του συγγραφέα, θα μου επιτρέψετε μιαν ένσταση όμως.

  Η μάχη του Μαντζικέρτ δεν ήταν τόσο μεγάλη στρατιωτική συντριβή όσο παρουσιάζεται δραματοποιημένα σήμερα. Ήταν μια ήττα με αρκετές απώλειες αλλά όχι τόσο δυσαναπλήρωτες για το Βυζάντιο της εποχής εκείνης. Δεν έπεσε η αυτοκρατορία απο μια ήττα στη λίμνα Βαν ! Αυτό που ακολούθησε την ήττα όμως, ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Ρωμανού Δ΄Διογένη και του Μιχαήλ Ζ΄ (και γενικά της οικογένειας των Δουκάδων) που έδωσε την ευκαιρία στους Σελτζούκους να πατήσουν γερά στην κεντρική Μικρά Ασία και να εδραιώσουν σταδιακά κτήσεις τους ενώ μέχρι τότε οι επιδρομές τους είχαν καθαρά ληστρικό χαρακτήρα.
  Όσο για τους Οθωμανούς, πάλι και αυτοί εν μέσω εμφυλίων συγκρούσεων βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν στην Ευρώπη. Πολεμούσε ο παππούς με τον εγγονό, και ο Τούρκος αλώνιζε.
  Τα εμπορικά προνόμια των Βενετών και των λοιπών Ιταλικών πόλεων στραγγάλισαν οικονομικά το Βυζάντιο αλλά δεν ήταν μόνο αυτά. Η μη φορολόγηση των μεγάλων γαιοκτημόνων και των μοναστηριακών περιουσιών συν τις αλλαγές στη μέθοδο στρατολόγησης με την εγκατάλειψη του "εθνικού στρατού" και την δημιουργία ενός αμιγώς μισθοφορικού επι Κομνηνών ήταν η χαριστική βολή αν και χρειάστηκε να μεσολαβήσουν και άλλα περιστατικά μέχρι την άλωση του 1204. Απλά να θυμόμαστε πως πίσω απο κάθε εχθρική επιβουλή ή καταστροφή που συντελέστηκε ευθύνονταν "δικα μας" λάθη.
  Και άντε τότε να δεχθώ πως υπήρχε το δίκιο των ισχυρών και των όπλων, υπήρχε όμως και μια κάποια υποτυπώδης δική μας αντίσταση. Τώρα τι υπάρχει ; Τα έχουμε εκχωρήσει όλα δίχως μάχη, αντίσταση, οι Εφιάλτες είναι η μεγάλη πλειοψηφία.
  Το μέλλον προβλέπεται ζοφερό ; Γιατί μήπως το παρόν πως είναι ;
  Και για να κλείσω. Η μεγαλύτερη ζημιά που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση δεν είναι τόσο η οικονομική, αλλά κυρίως η κοινωνική (που είναι απότοκο βεβαια της οικονομικης πολιτικης εν μερει). Μπορούν να μας πάρουν τα πάντα αλλά τουλάχιστον μπορούσαμε μέχρι ενός σημείου να κάνουμε και όνειρα, να έχουμε όραμα. Τώρα μας τα κλέψανε και αυτά...

  • μαρικα avatar
   μαρικα @ Κυαίστωρ 10/10/2011 17:25:08

   Κυαιστωρ,Η Ελλαδα ποτε δεν πεθαινει!!!!!!!!!!κανε και καμια θετικη σκεψη
   μας εχεις κατεβασει το ηθικο.

   • Κυαίστωρ avatar
    Κυαίστωρ @ μαρικα 10/10/2011 18:22:37

    Προσπαθώ, μη νομίζεις απλά στο χώρο που βρίσκομαι τον εργασιακό έρχομαι καθημερινά σε επαφή με νέα παιδιά που πριν 6-7 μήνες συζητούσαν μαζί μου για τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες τους σε επίπεδο συνέχισης σπουδών και τώρα η μεγάλη τους πλειοψηφία έχει ανακρούσει πρύμνα ελέω της οικονομικής κατάστασης.
    Να φανταστείς προσπαθώ να μην βλέπω τηλεόραση για να μην γίνομαι δέκτης όλων των αρνητικών και απαισιόδοξων που συνεχώς δείχνουν ! Απλά δεν ξέρω αν έχουμε όντως πιάσει πάτο ή έχουμε potential και για παρακάτω.

    • μαρικα avatar
     μαρικα @ Κυαίστωρ 10/10/2011 19:50:17

     Σε καταλαβαινω αλλα δεν ειναι η πρωτη φορα που η πατριδα μας παιρναει δυσκολες στιγμες,και εγω ξενιτευτικα την δεκαετια του εξηντα,ξερω γιατι μειλαω .Ο Μοσιαλος ειπε οτι εμεις χτισαμε σπιτια κλευοντας τους βορειους λαους.Αν το ακουσουν αυτο οι βορειοι λαοι θα τον παρουν με τις πετρες γιατι αυτοι ξερουν οτι εμεις οι Ελληνες χτισαμε ξενες χωρες την μονη χωρα που μας απαγορευσαν να χτισουμε ειναι η ιδια η πατριδα μας.Στα παιδια να δεινεις κουραγιο να μεινουν στην πατριδα και να την αγαπουν να την βοηθησουν να ξαναβρει την περπατισια της και να αποφευγουν τις συρηνες που τους δειχνουν τον δρομο τις κακιας,
     να εισαι καλα,απο Γερμανια

 18. Stefanos avatar
  Stefanos 10/10/2011 18:30:05

  @ ΒΙΣ,
  "Yλιστές του νεοφιλελευθερισμού". Εννοείς και το κόμμα " Δράση" του Στ. Μάνου?

 19. christianorthodoxioannis avatar
  christianorthodoxioannis 10/10/2011 20:02:39

  ....Χρειαζεται καινουργιος προσανατολισμος της πατριδας μας...Ελλαδα, Ρωσια, Ορθοδοξια...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.