#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/11/2013 19:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά τον Ανδρέα ο ΣΥΡΙΖΑ "οικειοποιείται" και τον Γεώργιο ΠαπανδρέουΕίναι απίστευτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την οικειοποίηση του Ανδρέα Παπανδρέου, πάει και ακόμη παραπέρα. Αποθεώνει τον Γεώργιο Παπανδρέου, θέλοντας προφανώς να γίνει κι επίσημα... ΠΑΣΟΚ. Μόνο ο ήλιος ο πράσινος έμεινε να κάνει δικό του και ο ΣΥΡΙΖΟΚ θα είναι γεγονός.

Έφτασαν στο σημείο, μέσω της ιστοσελίδας του ρ/σ «Στο Κόκκινο» να κάνουν εκτενές αφιέρωμα στον παππού του ΓΑΠ πλέκοντάς του το εγκώμιο λες και πρόκειται για ηγέτη της Αριστεράς.

Οι γιαλαντζί αριστεροί της Κουμουνδούρου ξέχασαν ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν απηνής διώκτης του κομμουνισμού και του κάνουν και αφιερώματα. Οπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα: «Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου το 1963, και ιδίως μετά τις εκλογές του 1964, με πρωθυπουργό και υπουργό παιδείας τον Γεώργιο Παπανδρέου, υφυπουργό τον Λουκή Ακρίτα και γενικό Γραμματέα τον Ε. Π. Παπανούτσο, προχώρησε στην υλοποίηση των προεκλογικών της εξαγγελιών για τα εκπαιδευτικά, εξασφαλίζοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου που έμεινε στην ιστορία ως νόμος της Μεταρρύθμισης Παπανδρέου – Παπανούτσου.

Ποιο όμως ήταν το φάσμα των παρεμβάσεων; 1) Κατάργηση των οποιονδήποτε οικονομικών επιβαρύνσεων για σπουδές και στις τρεις βαθμίδες ( υλοποίηση των εξαγγελιών για «δωρεάν παιδεία») 2) Επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από έξι σε εννέα χρόνια 3) Διαίρεση της Μέσης εκπαίδευσης σε δύο ανεξάρτητους κύκλους 4) Καθιέρωση (παρά την συνταγματική δέσμευση) της δημοτική γλώσσας στο δημοτικό σχολείο και ως ισότιμης στις άλλες βαθμίδες 5) Ριζική αναμόρφωση του τρόπου επιλογής των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια (με την καθιέρωση του «ακαδημαϊκού απολυτηρίου») Τη δημιουργία της εντύπωσης ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης για αναβάθμιση του συστήματος της παιδείας ήταν ειλικρινείς ενίσχυσαν τόσο η ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση στον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και η βελτίωση της οικονομικής θέσης των εκπαιδευτικών. Με το νομοθετικό αυτό πλαίσιο , το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα προσαρμοζόταν στις παγκόσμιες μεταπολεμικές τάσεις με καθυστέρηση 20 χρόνων. Στην Ελλάδα , μάλιστα καλλιεργήθηκε η αντίληψη ότι τότε υλοποιήθηκε – επιτέλους – η «αστική» μεταρρύθμιση, που είχε περιγραφεί για πρώτη φορά στα σχέδια της κυβέρνησης Τρικούπη το 1889.

Όταν τελείωσε ο εμφύλιος το 1949, κανένας δεν φανταζόταν ότι δέκα χρόνια αργότερα το κίνημα θα ξαναφούντωνε και στα Πανεπιστήμια και στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς και στα συνδικάτα. Στις αρχές της δεκαετίας του 60 δεν μιλάμε πια μόνο για φοιτητικές διαδηλώσεις αλλά για τη γενιά του 114 και του 15%. Πολλές ήταν οι κοινωνικές μεταβολές στην Ελλάδα της δεκαετίας του '60. Οι εσωτερικοί μετανάστες εγκαθίστανται στα αστικά κέντρα επιδιώκοντας να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Οι πληγές του εμφυλίου είχαν αρχίσει να επουλώνονται, χωρίς βεβαίως να έχει βελτιωθεί το επίπεδο της δημοκρατίας. Οι εκλογές της νοθείας του 1961, που έδωσαν την εξουσία στην ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ξεχείλισαν το ποτήρι και οδήγησαν στον "Ανένδοτο" αγώνα.

Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται και το 1-1-4. Ήταν ένα κίνημα το οποίο στηρίχτηκε στον ενθουσιασμό των νέων και στόχευε στην προστασία της συνταγματικής νομιμότητας, όπως επέτασσε το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, το άρθρο 114.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/11/2013 19:58:45

  Oυτε με το ΠΑΣΟΚ ειχε σχεση ο Γερος.Αλλο Ενωση Κεντρου και άλλο ΠΑΣΟΚ.
  Και βεβαια ειναι αστειο να μιλανε για αυτον καποιοι που ησαν σε ενα κομμα που ο Γερος ονομαζε κομμα του εγκληματος και της προδοσιας.

 2. Magganas avatar
  Magganas 26/11/2013 20:04:04

  Με αιχμή του δόρατος τους δημοσίους υπαλλήλους, έχει πάει ΣΥΣΣΩΜΟ το βαθύ ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ!
  Δημόσιοι υπάλληλοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που είχαν πελάτη "το κράτος", μεγάλοι επιχειρηματές (προμηθευτές και εργολάβοι) που τους κυνηγάει τώρα το ΣΔΟΕ κτλ.
  ΌΛΟ το βαθύ ΠΑΣΟΚ έχει πάει στο ΣΥΡΙΖΑ (όπως και η "βαθιά Ν.Δ" στον Καμμένο).
  Αυτό πρέπει να αναδείξει και να το εκμεταλλευτεί πολιτικά στο έπακρο η Νέα Δημοκρατία αλλά καί ο Βενιζέλος για να παγιώσει το ΠΑΣΟΚ ένα 7%-8% στην πολιτική σκηνή.

  • CHRIS avatar
   CHRIS @ Magganas 26/11/2013 21:49:59

   Να δεις που χθες στις εκλογές του ΤΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τρίτος και η ΝΔ πρώτη.

   • Magganas avatar
    Magganas @ CHRIS 26/11/2013 22:20:16

    Το ΤΕΕ δεν είναι ΔΕΚΟ αγαπητέ...

    • CHRIS avatar
     CHRIS @ Magganas 27/11/2013 01:53:51

     Ούτε και η ΓΣΕΒΕΕ όπου το ΠΑΣΟΚ βγήκε πρώτο με 45%!

     • Magganas avatar
      Magganas @ CHRIS 27/11/2013 12:35:54

      Η ΓΣΕΒΕΕ είναι "συνδικάτο" και μάλιστα από τα αμαρτωλά...
      Από αυτά τα "συνδικάτα" που άνδρωσε το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΚΚΕ και που ενσωματώνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ...

 3. Δημήτρης Πολλάτος avatar
  Δημήτρης Πολλάτος 26/11/2013 20:15:40

  Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν καθημερινά επίπονες προσπάθειες για να αποκτήσουν επάξια εκτός των άλλων και άλλον έναν χαρακτηρισμό, ως «οι γυφτοσκοπιανοί» στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας αντιγράφοντας τις σφετεριστικές τακτικές των βόρειων γειτόνων μας.

 4. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 26/11/2013 20:42:38

  Έχει πολλή πλάκα πάντως το γεγονός ότι κάποιοι από τους δημοκράτες μεταρρυθμιστές του γερο-παπατζή έγραφαν ύμνους για τον Τρίτο Ελληνικό Πολιτισμό στο Νέον Κράτος. Οι μεταλλάξεις πάντοτε στο προσκήνιο. Ανάλογα με το δοβλέτι.

 5. βαγόνι avatar
  βαγόνι 26/11/2013 20:59:48

  Προφανώς, κάνουν χρήση της πιό αποδοτικής πλευράς της κεντρώας
  διακυβέρνησης του '63-'65...ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε διατελέσει,
  νεώτερος, υπουργός παιδείας στην κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου το'30-'32...
  Το '64-'65 ήταν, όντως, η πιό συγκροτημένη "αστική" μεταρρύθμιση στο
  χώρο της παιδείας, με την καλύτερη τριπλέτα της νεώτερης ιστορίας,
  μετά απο αυτήν του "εκπαιδευτικού ομίλου"...Λουκής Ακρίτας,
  Ε.Π.Παπανούτσος, Ι.Θ.Κακριδής...δυστυχώς, η χουντική ανεπάρκεια
  και ανοησία έστειλε πολύ πίσω τα πράγματα...δεν πήραν κάν υπόψιν τους
  την ευελιξία του Μεταξά,30 χρόνια πρίν,που προώθησε στο γλωσσικό
  τη δουλειά του Μανόλη Τριανταφυλλίδη.....οι προσπάθειες αποκατάστασης,
  του '76 και του '82, ξεκινούσαν με καλές προθέσεις αλλά χωρίς τη συγκρότηση,
  το σχέδιο και το επίπεδο των προσώπων του '64...είχε χαθεί το timing....
  Tώρα, ο σύριζα κάνει τρέχουσα πολιτική με μιά περίοδο, που δεν του
  ανήκει...μεταπολιτευτικά,η αριστερά προωθούσε "αντιπαράθεση" και
  ευρύτερη "χρηματοδότηση"....από όραμα "παιδείας" λίγα πράγματα,με
  ελάχιστες φωτεινές ατομικές εξαιρέσεις...!

 6. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 26/11/2013 21:15:49

  Ποιός να περίμενε ότι ο Τσίπρας και ο συρφετός του θα είχαν ξεπεράσει σε γελοιότητα ακόμα και τον Καμμένο!

 7. blue nile avatar
  blue nile 27/11/2013 00:59:55

  Aν δεν βγαίνουν τα κουκιά το γυρνάμε σε σύμβολα πουρά ...

 8. Γιώργης Α. avatar
  Γιώργης Α. 27/11/2013 08:01:39

  Ε λογικό, αφού όλο το πασοκ κάνει μετάσταση στο συριζα...

 9. Zeno avatar
  Zeno 27/11/2013 08:08:44

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να αναστήσει και νεκρούς για να έρθει στην εξουσία, βασιζόμενος στην θεωρία του ώριμου φρούτου...

  • Eva avatar
   Eva @ Zeno 27/11/2013 10:35:43

   Εγώ επιμένω πως όταν συνειδητοποιήσουν
   οτι δεν έχει μάσα (διορισμοί -εξυπηρετήσεις)
   η μάζα της μάσας θα εγκαταλείψει το πλοίο
   οπως γίνεται συνήθως.

 10. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 27/11/2013 09:28:04

  O A. Παπανδρέου είχε διευκρινίσει ότι δεν έχει καμμία σχέση με τον Γ. Παπανδρέου και τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ότι ασφαλώς δεν ευθύνεται για το ιδιώνυμο.

  Θυμάται κανείς αυτή την δήλωση στην κρατική τότε τηλεόραση;

 11. NEMESIS avatar
  NEMESIS 27/11/2013 10:06:07

  ΣΙΓΑ ΤΟ " ΚΕΦΑΛΑΙΟ" ΠΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ
  Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΓΑΠ - ας ειναι καλά το πασοκαληταριο που απαξιώσε την επιθυμία γνώσης της Ιστορίας- ειναι παντελώς αδιάφορος και αγνωστος στους νέους. Κατι μορμολύκεια της γενιας του 114 και των λαμπρακηδων τον θυμούνται- οσοι δηλαδη εξ αυτών δεν έχουν ήδη αλτζχαϊμερ ή οσων δεν έχουν καταστραφει τα αγγεία του εγκεφαλου απο τις καταχρήσεις προς τις οποιες (κρινοντας απο την κραιπάλη του 80-90) ήταν ιδιαιτέρως επιρρεπείς
  Ο παππους του γαπ ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τις σφαγές που διενηργησαν οι κομμουνιστές ιδια στην Πελοποννησο κατα την περίοδο που αποχωρούσαν οι γερμανοι κατα το τέλος της πρωτης κατοχης (1941-1944, η δεύτερη αρχισε το 2010 και συνεχίζεται), ο μονος υπεύθυνος των χειρισμων έναντι των κομμουνιστών τους οκτ-νοε/1944 που οδηγησαν στη σφαγή του δεκέμβρη, ο υπαιτιος της οικονομικής παρακμής του 65 που θα οδηγούσε σε καταστροφή αν η Χουντα δεν μαζευε τα λουρια και για πολλά άλλα
  Το πιο αστείο - το οποιο δείχνει και το ηθος του ανδρός- ηταν το πως συμπεριεφέρθη μετα τις εκλογες του 61, στις οποιες εγιναν λαμογιές όχι για να βγει η Δεξιά, αλλα για να γίνει αντιπολίτευση το κέντρο, καθότι μετά τις εκλογές του 57 αξιωματική αντιπολίτευση ηταν η ΕΔΑ (ο συριζα της εποχής). Διέταξε δικαστική έρευνα η οποια κατέληξε στο με αρ 38/1966 απαλλακτικό βούλευμα το οποιο προφανώς η Δεξιά αγνοεί.
  Αντι να νοιαζει τη ΝΔ αν τα μορμολύκεια της αριστερας, της "κεντροαριστερας" των άλλων δημοκρατικών δυνάμεων και γενικώς των λουμπεν κοινωνικών παρασίτων υιοθέτησε τη ρητορική ενος ήκιστα σημαντικού πολιτικού ο οποιος ανεδείχθη γιατι ολοι οι υπόλοιποι αρχηγίσκοι του κέντρου ηταν χειρότεροι αυτού - πλην Μητσοτακη-, καλό θα ηταν να ασχοληθει με το πως θα στερησει επιχειρήματα, θέσεις στον κρατικό μηχανισμο και γενικότερα πόρους απο τον πανάθλιο συρφετο που ακούει στο ονομα "δημοκρατική παράταξη" και αρχίζει από τα αριοστερα της ΝΔ και φτάνει ως το κκε και τα άλλα μπολσεβικογενή κομματίδια του χωρου. Το οτι αυτό το συμφυρμα ειναι ο φυσικος αυτουργος της καταντιας μας - με ηθικο την ψοφια κεντροδεξια- εχει γίνει κατανοητο απο ολους πια των ιδιων συμπεριλαμβανομενων. Και οταν η μάζα όσων χανουν συνεχως για να αυτοϊκανοποιείται η "δημοκρατική παραταξη" ακκιζομενη και κυβερνώσα γίνει "κρίσιμη" το τσουναμι θα παρασυρει και τη υπόλοιπη ΝΔπου φταιει μονο θεωρητικώς. Η ώρα αυτη είναι πολύ κοντα αν κρινω απο το οτι το βαρόμετρο Νοεμβριου του σκάϊ δεν δημοσιεύτηκε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.