#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/02/2011 08:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά τις γερμανικές εκλογές τα νεότερα απο την ΜέρκελΑναθερμαίνεται το σχέδιο της Γερμανίας για συνολικό πακέτο λύσης στο πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και τη Δευτέρα και Τρίτη, όπου θα γίνει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και το Ecofin θεωρείται σίγουρο ότι θα γίνουν συζητήσεις αλλά δε θα ανακοινωθούν τελικές συμφωνίες. Αυτές θα υπάρξουν στις 11 Μαρτίου στην έκτακτη σύνοδο κορυφής και στις 24-25 Μαρτίου. Πάντως, ένα δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel ανέφερε και πάλι ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα αντικαταστήσει το προσωρινό ταμείο διάσωσης κι ότι θα διαχειρίζεται 500 δισ. ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν και για κρατικών ομολόγων σε χώρες με τεράστιο χρέος όπως η Ελλάδα. Τα χρήματα του μηχανισμού θα δώσουν τα κράτη μέλη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στην ΕΕ. Κάτι τέτοιο, πάντως, ενδεχομένως να “κόλλαγε” στα κοινοβούλια των χωρών αυτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε αναδιάρθρωση χρέους, την οποία απαιτεί με έμφαση η γερμανική κυβέρνηση, προβλέπεται σε ηπιότερη μορφή. Το Spiegel παραπέμπει σε έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αναφέρει ότι τα κράτη που έχουν πρόβλημα θα πρέπει να ξεκινούν «έγκαιρα διάλογο» με τους πιστωτές τους για την εκούσια συμμετοχή των πιστωτών στα μέτρα εξυγίανσης.
Αναγκαστική παραίτηση από τις απαιτήσεις τους προβλέπεται μόνον ως «έσχατη διέξοδος» και μάλιστα «όταν θα έχουν αποτύχει εναλλακτικές λύσεις, βάσει συμφωνιών της αγοράς». Στους πιστωτές παρέχεται δικαίωμα να συναποφασίζουν για το εάν θα περιληφθεί το επίμαχο μέτρο στη συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος. «Αυτή η παράγραφος θα ελεγχθεί με παράγοντες της αγοράς», αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα επιμείνει το Βερολίνο στη συμφωνία η οποία θα προβλέπει μόνιμα σκληρά μέτρα και με συνταγματική κατοχύρωση. Το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που θέλει να επιβάλλει με τη Γαλλία σε όλη την Ευρώπη, κάτι που πολλοί χαρακτηρίζουν Ευρωπαϊκό Μνημόνιο με σκληρή γερμανική συνταγή.

Θεωρείται σίγουρο ότι η Μέρκελ θα θελήσει να τρενάρει τις τελικές συμφωνίες προκειμένου να περάσουν κάποιες από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι θα διεξαχθούν εκλογές για τις τοπικές κυβερνήσεις σε 7 από τα 16 γερμανικά κρατίδια. Οι πρώτες κάλπες ανοίγουν στις 20 Φεβρουαρίου στο Αμβούργο, όπου έχει σχεδόν προεξοφληθεί ότι η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση του υπουργού Βεστερβέλε (CDU) θα χάσει. Ακολουθούν τον Μάρτιο εκλογές στα κρατίδια Σαξονίας-Ανχαλτ, Βάδης-Βυρτεμβέργης και Ρηνανίας-Παλατινάτου. Τον Σεπτέμβριο ακολουθούν το ανατολικό κρατίδιο Μέκλενμπουργκ-Δυτική Πομερανία και το Βερολίνο. Μέχρι λοιπόν να περάσουν οι εκλογές του Μαρτίου η Μέρκελ δε θα θελήσει να εξοργίσει περαιτέρω τους Γερμανούς. Στη σύνοδο κορυφής 24-25 Μαρτίου απαλλαγμένη ίσως από τις εκλογές θα μπορέσει να ανακοινώσει το σχέδιο ευρωπαϊκής κυριαρχίας της Γερμανίας, ίσως με ελαφρές βελτιώσεις από αυτά που έχουν δει το φως τη δημοσιότητας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. γ.κ. avatar
  γ.κ. 14/02/2011 09:44:41

  Ειλικρινά αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν Έλληνες οικονομολόγοι να μήν έχουν αναλύσει την προέλευση του "χρέους" της Ελλάδας. Πώς είναι δυνατόν να αποδέχονται ότι η Ελλάδα χρωστάει στους "δανειστές"!!!
  Και όταν λέω Ελλάδα εννοώ τον Ελληνικό λαό.
  1. Τα δάνεια τα πήραν οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες, αλλά όχι ο λαός.
  2. Από τότε που μπήκαν τα δάνεια στη χώρα οι κυβερνήσεις αγόραζαν από την Ευρώπη και Αμερική κυρίως προϊόντα και υπηρεσίες σε τιμές μεγαλύτερες από τις τιμές που αγόραζαν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατα 20 έως 30%, εκ των οποίων το 10% πήγαινε σαν προμήθεια στους υπογράφοντες τις συμβάσεις (μίζες) και το υπόλοιπο (υπερτιμολογήσεις) σε αισχροκέρδεια των πωλητών. Αυτό είναι εύκολο να ελεγχθεί από τισ πρεσβείες μας στην Ευρώπη, ελέγχοντας τις αντίστοιχες τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που πουλήθηκαν π.χ. από Γερμανικές εταιρίες στη Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κ.λ.π. και την Ελλάδα. (αυτοκίνητα, οπλικά συστήματα, επικοινωνίες κ.λ.π.).
  3. Οι συμβάσεις που έγιναν για την εισδοχή μας στην ΕΟΚ, σήμερα Ε.Ε., και στην νομισματική ένωση (Ευρώ), ήταν χωρίς διαπραγμάτευση, ενώ όλες οι άλλες χώρες διαπραγματεύτηκαν σκληρά την εισδοχή τους και πήραν σημαντικά ανταλλάγματα.
  4. Τα κατα κατα επιτόκια των δανείων ήσαν πάντοτε υψηλότερα των δανείων στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
  Μόνον αυτά τα στοιχεία, αν ερευνηθούν, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
  Συνεπώς το πραγματικό χρέος της Ελλάδος είναι μόνον η όποια διαφορά υπάρχει μεταξύ των ιδιωτικών εισαγωγών, οι οποίες είναι τρομερά ηυξημένες (λόγω της αποβιομηχάνησης της χώρας) και της μη αγροτικής πολιτικής μας, μείον τις όποιες εξαγωγές μας.
  Μπορεί κάποιος οικονομολόγος, που ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ, να μου απαντήσει αν κάνω λάθος;
  Αν όμως δεν κάνω λάθος η μοναδική λύση σήμερα είναι:
  ΤΩΡΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ, ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΔΡΑΧΜΗΣ (άτοκο χρήμα) και χαμηλότοκη ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ σε μικρές και μεγάλες βιοτεχνίες και βιομηχανίες μετά από έλεγχο και αγροτική πολιτική.
  γ.κ.

 2. kakofonix avatar
  kakofonix 14/02/2011 10:10:36

  Οι Γερμανοί στήνουν εφιαλτικό σκηνικό μέσα στο ευρω και ουσιαστικά εκβιάζουν με οικειοθελή έξοδο το νότο.

  Τα περιθώρια φαίνεται πως στενεύουν επικίνδυνα, αλλά υπομονή μέχρι τις 25.3

  Θα ήταν πάντως χρήσιμα όλα τα κόμματα να έχουν έτοιμες εναλλακτικές, πριν τις εκλογές.

  • anonymous avatar
   anonymous @ kakofonix 14/02/2011 13:43:22

   Οι Γερμανοί στήνουν εφιαλτικό σκηνικό μέσα στο ευρω και ουσιαστικά εκβιάζουν με οικειοθελή έξοδο το νότο.
   Στο πρώτο συμφωνώ, στο δεύτερο διαφωνώ. Έξοδος του νότου σημαίνει:
   1) ανατίμηση του Ευρώ και μη ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας στις διεθνείς αγορές
   2) απώλεια των αγορών του Νότου από τους Γερμανούς
   Αυτό που επιδιώκουν είναι να μας έχουν σε καθεστώς δουλοπάροικου και να μας παίρνουν όλα τα λεφτά.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/02/2011 11:27:00

  Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) δεν είναι του αντικαγκελλάριου και υπουργού Εξωτερικών Βεστερβέλε, αλλά φυσικά το κόμμα της Μέρκελ. Ο Βεστερβέλε είναι πρόεδρος στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. (FDP).
  Στο Αμβούργο, για την Κυριακή, έχει όντως προεξοφληθεί ότι η CDU θα πάρει γύρω συο 20 % και το FDP πιθανότατα θα είναι κάτω από το 5 %, δηλ. εκτός Βουλής. Αυτό που παίζεται είναι άν οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) - πάνω από 40 % στισ δημοσκοπήσεις - θα έχουν απόλυτη πλειοψηφία ή θα χρειαστεί να συμπράξουν με τους Πράσινους (Die Grünen) για κυβέρνηση.
  Στo μεγάλo Ομόσπονδo Κράτoς της Βάδης-Βυρτεμβέργης είναι πρώτο κόμμα το CDU, αλλά το FDP πολύ χαμηλά και τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτε. Μάλλον θα προκύψει πρωθυπουργός από τους δεύτερους αλλά πολύ ψηλά Πράσινους (ο "αντίποδας της Μέρκελ" Winfried Kretschmann, "νοτιοδυτικός και Ρωμαιοκαθολικός" έναντι της "βορειοανατολικής και Προτεστάντισσας" καγκελλαρίου), σε συνεργασία με το SPD.
  Όσο για το Βερολίνο, όπως στο Αμβούργο, δύσκολα η CDU θα πάρει πάνω από 20 % και δύσκολα το FDP θα μπεί στη βουλή. Παίζεται όμως η πρωτιά μεταξύ Πράσινων και SPD, δηλαδή ποιός θα γίνει Κυβερνήτης-Δήμαρχος στην προαποφασισμένη συνεργασία τους, κατά το δόγμα "ο μεγάλος μάγειρας, ο μικρός σερβιτόρος". Έτσι ψήνεται σωστά το λουκάνικο και σερβίρεται η μπύρα.

 4. γ.κ. avatar
  γ.κ. 14/02/2011 15:02:53

  Κανείς δεν μπορεί να ΜΟΥ απαντήσει στο σχόλιό μου ότι ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ;
  γ.κ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ γ.κ. 14/02/2011 15:28:47

   Χρωστάμε.
   Στο Μιχάλη και στη Μιχαλού.
   Αφού, ως πολίτες, επί 60 χρόνια αφήσαμε τους πολιτικούς μας και τους επιχειρηματίες μας να φτιάξουν αυτό το οικονομικό έκτρωμα, στο Μιχάλη χρωστάμε. Όσοι ξέραμε, και είπαμε "δεν βαριέσαι, εμείς νά 'μαστε καλά, άς πάει και το παλιάμπελο".

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ γ.κ. 14/02/2011 15:39:24

   Που πήγαν τα δάνεια του Δημοσίου και οι Κοινοτικοί πόροι επί δεκαετίες; Σε παραγωγικές επενδύσεις;
   Φυσικά, πήγαν στην κατανάλωση, σε υψηλόμισθους "πελάτες" των ΔΕΚΟ ή σε "ημετέρους επιχειηματίες" και έγιναν καταθέσεις σε offshore, 400άρες μεζονέτες κτλ
   Το βλέπαμε; Το "παίξαμε"; Που πήγαν οι διαφυγόντες φόροι, που δεν πλήρωσαν οι έχοντες και οφείλοντες; Στα ίδια.
   Το βλέπαμε. Τους εμπιστευθήκαμε; Τους ξαναψηφίσαμε;
   Ούτε μαζί τα φάγαμε, ούτε φταίμε όλοι. Και μή μας πάρουν και το βόδι, αυτοί που μας χρωστάνε. Αλλά κάποια στιγμή, άς γίνει σαφές ότι ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες (όπως στους πολίτες της κάθε χώρας) υπάρχουν και πρόβατα και ερίφια.
   Με τη διαφορά, ότι τα εδώ "ερίφια" έφαγαν και τα παχνιά και τη στάνη όλη. Και τώρα ζητάνε να γίνουν σαρκοφάγα, να φάνε και τα πρόβατα.

 5. γ.κ. avatar
  γ.κ. 15/02/2011 07:02:24

  επαναλαμβάνω:

  Δ Ε Ν Χ Ρ Ω Σ Τ Α Μ Ε! !

  Απαντήστε μου επί της ουσίας. κ. Σταϊκούρα, κ. Μηταράκη, κ. οποιεδήποτε υπεύθυνε της ΝΔ.
  Λύση: πτώχευση, έκδοση δραχμής, έξοδος από Ευρώ, ανάπτυξη.
  γ.κ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.