12/11/2009 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά τη Ύφεση, η Ενεργειακή ΚρίσηΙδού τα άσχημα νέα για το αναμενόμενο σύντομα τέλος της παγκόσμιας ύφεσης: η οικονομική  ανάκαμψη,  είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, που θα αφορά στην  αυξημένη ζήτηση ορυκτών καυσίμων από τη Κίνα και άλλα αναπτυσσόμενα κράτη, σφιχτότερες προμήθειες πετρελαίου, και εκτινασσόμενες στα ύψη τιμές για το μαύρο χρυσό. Και αυτά μόνο όσον αφορά στο εγγύς μέλλον. Η μακροπρόθεσμη εικόνα είναι ακόμη πιο απειλητική. Εάν ο πλανήτης συνεχίσει τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης  πετρελαίου και φυσικού αερίου, η θερμοκρασία της γης θα αυξηθεί κατά 6Ο  έως το 2030, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στο πλανήτη.

Η προειδοποίηση έρχεται από την Παγκόσμια Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η ετήσια Έκθεση  της οποίας, λέει μεταξύ άλλων πως, «Η διάσωση του πλανήτη δεν μπορεί να περιμένει…η ώρα για δράση έφτασε».

Όμως, η ενεργειακή κρίση μπορεί τελικά να αποδειχθεί χειρότερη ακόμη και από τις προβλέψεις της ΙΕΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η υπηρεσία μπορεί και να υποτιμάει (επίτηδες) τη ταχύτητα με την οποία στερεύει το πετρέλαιο του πλανήτη, εξαιτίας πιέσεων που δέχεται από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή μέσα από την ΙΕΑ, η εταιρία έχει ενθαρρυνθεί «να υποτιμά το ρυθμό μείωσης των πετρελαϊκών αποθεμάτων και να τονίζει τη προοπτική ανεύρεσης νέων πετρελαιοπηγών». Η ίδια πηγή αμφισβητεί τη περσινή πρόβλεψη της ΙΕΑ, πως η παραγωγή πετρελαίου μπορεί να αυξηθεί στα 106 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από το σημερινό ρυθμό των 83 εκατομμυρίων βαρελιών. Πολλοί ειδικοί δεν συμφωνούν με τις αναφορές της ΙΕΑ, και όπως λένε, ο κόσμος έχει ήδη ξεπεράσει το μέγιστο του πετρελαίου που μπορεί να παράγει, και τα αναφερόμενα νούμερα στις προβλέψεις της υπηρεσίας είναι τόσο αισιόδοξα που δεν είναι πραγματοποιήσιμα.Η ΙΕΑ λειτουργεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αναλύοντας τις ενεργειακές προμήθειες της γης, καθώς και τη ζήτηση εκ μέρους των πλουσιότερων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας. Η ετήσια Έκθεση της υπηρεσίας, συζητιέται με όλες τις κυβερνήσεις των χωρών μελών, και στη συνέχεια εξετάζεται από 200 ειδικούς επί θεμάτων ενέργειας, πριν δημοσιευθεί.

Οι άσχημες προβλέψεις για τη διαφαινόμενη έλλειψη πετρελαίου είναι κοινό μυστικό σε αυτούς που ασχολούνται με το πετρέλαιο. Ο υπεύθυνος έρευνας και παραγωγής της γαλλικής εταιρίας Total, δήλωσε τη περασμένη εβδομάδα πως ο πλανήτης «διαθέτει αποθέματα πετρελαίου για 40  χρόνια, με βάση τη σημερινή ζήτηση». Όπως συμπλήρωσε, «η επέκταση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι ηλιακοί συλλέκτες, απλά θα προσθέσει μερικά χρόνια, πριν φθάσουμε στο οριστικό τέλος για το πετρέλαιο».

Η αναφορά της ΙΕΑ δεν χαϊδεύει τα αυτιά μας όσον αφορά στις κλιματικές αλλαγές του μέλλοντος, λέγοντας πως μας περιμένει καταστροφή αν οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν αναλάβουν δράση επ` ευκαιρία της επερχόμενης συνάντησης κορυφής που θα γίνει στη Κοπεγχάγη με θέμα τις κλιματικές αλλαγές.

Μεταξύ των πολλών ανησυχητικών προβλέψεων της Έκθεσης, υπάρχουν μερικές που θα ταρακουνήσουν για τα καλά τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας:

-Αν δεν υπάρξει  κάποια ενεργειακή επανάσταση, ο πλανήτης θα ανεβάσει θερμοκρασία κατά 6Ο έως το 2030. Η θερμοκρασία αυτή ξεπερνά κατά τρεις φορές τη θερμοκρασία που οι ειδικοί θεωρούν ως διαχειρίσιμη.

-Η παγκόσμια ύφεση έφερε και τη πρώτη μείωση στη ζήτηση ενέργειας από το 1981, προσφέροντας μια σπάνια ανάσα στο πλανήτη. Αυτή όμως η ανάσα θα χαθεί, αν δεν κινηθούμε γρήγορα προς τις εναλλακτικές ενεργειακές πηγές. «Η επερχόμενη ενεργειακή κρίση είναι πολύ σοβαρότερη από ότι φαντάζεται ο κόσμος» αναφέρεται στην Έκθεση.

-Η ζήτηση για ενέργεια θα επανέλθει αμέσως μετά την οικονομική ανάκαμψη, και θα ανέβει κατά 40% έως το 2030. Τα ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο, αέριο και κάρβουνο, θα αποτελούν τα ¾ της παγκόσμιας αύξησης στη κατανάλωση ενέργειας.

-Η καύση του άνθρακα (κάρβουνο) θα αυξάνεται κατά 2.5% κάθε χρόνο έως το 2030, κάτι που θα οδηγήσει και σε σοβαρή μόλυνση της ατμόσφαιρας.

-Αν δεν υπάρξει ενεργειακή επανάσταση, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν σε $100 το βαρέλι έως το 2020, και σε $115 έως το 2030.

Για να αποφευχθούν όλα αυτά, σύμφωνα με την ΙΕΑ, ο κόσμος θα πρέπει  να αποφασίσει να ξοδέψει περί τα $10.5 τρισ. από το 2010 έως το 2030 προκειμένου να αναπτυχθούν νέες πηγές ενέργειας. Πολύ ακριβή λύση. Αλλά αν η ΙΕΑ έχει δίκιο, η όποια άλλη λύση θα είναι ακόμη χειρότερη.

 www.time.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ελεύθερος avatar
  ελεύθερος 12/11/2009 08:49:33

  Μόνο μία ενεργειακή πηγή συνδυάζει την ανάπτυξη, το χαμηλό κόστος ενέργειας και καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
  Η πυρηνική ενέργεια.
  Όλα τα άλλα είναι κουβέντες ημιμαθών επιπέδου καφενείου.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/11/2009 09:03:55

  Θα το πω και εγώ: Μόνο μία πηγή παρέχει απρόσκοπτη ηλεκτρική ενέργεια και δεν εκπέμπει CO2: H πυρηνική ενέργεια. Όλα τα άλλα είναι μπούρδες απατεώνων και καλοπροαίρετων προβάτων.

  Δεν είναι φτηνή (κόστος χωροθέτησης, ελέγχου, προδιαγραφών), δεν είναι χωρίς κινδύνους (αλλά είναι αποδεδειγμένη), και το πρόβλημα των αποβλήτων είναι διαχειρίσημο στα ορυχεία από όπου ξεκίνησε το ορυκτό,

 3. ελεύθερος avatar
  ελεύθερος 12/11/2009 09:11:55

  Εντύπωση μου κάνει η θέση σου archaeopteryx, που τα ξέρεις αυτά;
  Οι περισσότεροι Έλληνες ακούνε πυρηνική ενέργεια και βγάζουν καντήλες, λόγω της γνωστής καλοπληρωμένης προπαγάνδας των αμερικάνικων πετρελαϊκών εταιριών, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 80.
  Εξάλλου στην ελλάδα δεν έχουμε και πολλούς έμπειρους ενργειακούς μηχανικούς που να μπορούν να αποτιμούν, εκτός από τεχνικά, και χρηματοοικονομικά τις διαθέσιμες επιλογές.
  Είναι κρίμα για την Ελλάδα, βέβαια, αλλά είπαμε, shit happens.

  • Kώστας Θ. avatar
   Kώστας Θ. @ ελεύθερος 12/11/2009 09:24:19

   Ας ρωτήσουμε και τους Γάλλους..

 4. tiramola avatar
  tiramola 12/11/2009 09:16:28

  Πυρηνική ενέργεια ναι μόνο αν τα απόβλητα μεταφέρονταν σε άλλο πλανήτη και όχι στην Αφρική επειδή η ζωή έχει μικρότερη αξία...
  Διαφορετικά ας νοικιάσει το χωράφι του ο ελεύθερος που δεν είναι και ημιμαθής...

  • ελεύθερος avatar
   ελεύθερος @ tiramola 12/11/2009 09:28:18

   Βλέπω ότι έχεις την τάση να σχολιάζεις τα πάντα,ακόμη και θέματα για τα οποία δεν έχεις ιδέα.
   Τυχαίνει να τα έχω σπουδάσει τα πυρηνικά επί τέσσερα χρόνια και να δουλέψω σε αντοδραστήρα επί 2.
   Επίσης πριν ασχοληθώ με τα οικονομικά, έκανα μεταπτυχιακό στην Ενεργειακή διαχείριση.
   Σου φτάνουν αυτά;
   Και μιά και το αναφέρεις (προφανώς σαν αστείο, γιατί τόσα καταλαβαίνεις τόσα λές) ΝΑΙ, όταν υπάρχουν αρκετοί αντιδραστήρες για να έχουμε την απαραίτητη οικονομία κλίμακος, τα στέλνουμε και στα διάστημα, είναι πανεύκολο και ασφαλές.

   • ελεύθερος avatar
    ελεύθερος @ ελεύθερος 12/11/2009 09:29:06

    στην τελευταία παράγραφο εννοώ τα απόβλητα.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ tiramola 12/11/2009 09:34:31

   λάθος φίλε μου. Τα απόβλητα τα παίρνει πακέττο αυτός που επεξεργάζεται το καύσιμο. Το κάυσιμο βγαίνει από ορυχεία, το απόβλητο πάει σε ορυχεία. Ο κίνδυνος είναι στην μεταφορά και την διαχείριση και όχι στην τελική εναπόθεση. Υπάρχουν deep shaft mines στον κόσμο να χωρέσουν όλα τα απόβλητα του κόσμου. Δεν είναι φτηνό, αλλά είναι στο κόστος. Έξυπνο παιδί φαίνεσαι, μην χαβεις παραμύθια. Πες το και στην Μπιρμπίλη. Το έχω πει παλιότερα σε άλλη Μπιρμπίλη. Ξέρεις τι μου είχε πεί? "Ό τομέας της ενέργεια στην Ελλάδα ελέγχεται από Λάτση, Βαρδινογιάννη, Κοπελούζο (τότε), Αλαφούζο και εφοπλιστές. Οι 1-2 κατασκευαστικές που έχουν το μέγεθος να διαχειριστούν το έργο θα τους ενδιέφερε. Αλλά τα πυρηνικά ελεγχονται από διεθνείς οργανισμούς και δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε υπετιμολογήσεις ούτε να βγουν εύκολα λεφτά." Άλλος Μπιρμπίλης μου είχε εξηγήσει το κύκλωμα προμήθειας σαβουροκαζανιών από Γερμανούς για την ΔΕΗ. Βγαίνουν πιο εύκολα λεφτά από σαβουροκαζάνια από ότι από πυρηνικά.

   Αν ο ΓΑΠ έχει κότσια, μπορεί να λύσει το ενεργειακό της Ελλάδας, να δώσει δουλειές, να σώσει την βιομηχανία. Τώρα, είναι ο μόνος που μπορεί. Δεν είναι δύσκολο. Με project finance: Το equity από τους προμηθευτές (άστα... και η Ζήμενς είναι). Το debt me back to back από μακροχρονια συμβόλαια αγοράς από τις 3-4 βιομηχανίες που αγοράζουν μαζί 1500 MWe. Θέλει να το κάνει και σοσιαλιστικόι ή ελληνικό; Να βάλει και την ΔΕΗ στην άσκηση. Γιατι να απαξιώνουμε την ΔΕΗ... Άντε, ξυπνάτε.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 12/11/2009 09:35:48

    το παραπάνω για τον Τιραμόλα, την Μπιρμπίλη, τον Παπακωνσταντίνου, τον Διοικητή της ΕΤΕ και τον Πρωθυπουργό.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ archaeopteryx 12/11/2009 09:43:59

     σε ύφεση γίνονται τα δύσκολα. When the going gets tough the tough get going. Ή, για να γελάσεις,when the going gets weird, the weird turn pro.

    • tiramola avatar
     tiramola @ archaeopteryx 12/11/2009 10:04:15

     Δυστηχώς θα σε απογοητεύσω.Κάνω ένα copy-paste μέρους συνέντευξής του στο περιοδικό Energy Point τον Γενάρη του 2008...

     Energy point: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όπως «η λίθινη εποχή δεν τέλειωσε όταν τέλειωσαν οι πέτρες» έτσι δεν πρέπει να συνεχιστεί η εκμετάλλευση του λιγνίτη μέχρι εξαντλήσεως αποθεμάτων αλλά η σταδιακή του αντικατάσταση με ΑΠΕ. Αντ’ αυτού η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά για 2 νέους σταθμούς λιθάνθρακα, ενώ άλλοι τρεις βρίσκονται εν αναμονή. Πως το σχολιάζετε;

     Γιώργος Παπανδρέου: Η πρόθεση να δημιουργηθούν νέοι ενεργειακοί σταθμοί που στηρίζονται σε ένα καύσιμο εισαγόμενο και ρυπογόνο από τη μια δεν λύνει το θέμα των εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου και από την άλλη αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

     Η σταδιακή αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, με την παράλληλη ανάπτυξη τεχνογνωσίας και τεχνολογίας είναι ο μακροπρόθεσμος αναπτυξιακός στόχος που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών μας, με ορθολογική διαχείριση και αυξημένη κοινωνική ευαισθησία στη χρήση του λιγνίτη ως σημαντική ενεργειακή πηγή της χώρας μας.

     Energy point: Είστε ευχαριστημένος από τη μέχρι σήμερα ανάπτυξη των ΑΠΕ στην πατρίδα μας;

     Γιώργος Παπανδρέου: Η Ελλάδα έχει την τύχη να διαθέτει ένα σημαντικότατο δυναμικό ΑΠΕ, ηλιακό και αιολικό. Με κατάλληλο σχεδιασμό και προγραμματισμό, και την παροχή κίνητρων θα μπορούσε να είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη τους, όσο και στην εξαγωγή τεχνογνωσίας και συστημάτων. Δυστυχώς, η πολιτική της κυβέρνησης έχει μόνο καταφέρει να δημιουργήσει ένα χαοτικό πλαίσιο γύρω από την παροχή υποσχέσεων για επιδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ, που έχουν προσλάβει την έννοια ευκαιρίας εύκολου πλουτισμού, παρά εγκατάστασης και μακροχρόνιας λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή αποθάρρυνση των σοβαρών επενδυτών.

     Energy point: Πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στην πυρηνική ενέργεια;

     Γιώργος Παπανδρέου: Ξεκάθαρα όχι. Η Ελλάδα διαθέτει ασφαλέστερες πηγές καθαρής ενέργειας και με σωστή διαχείριση των ενεργειακών της πόρων πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα ανάπτυξής ασφαλούς και καθαρής ενέργειας και για τις γύρω χώρες.

     Energy point: Όλοι (σχεδόν) συμφωνούν ότι οι κλιματικές αλλαγές επιβάλλουν στροφή στους ενεργειακούς μας προσανατολισμούς. Η επιστήμη έχει δώσει τις ενεργειακές λύσεις. Η οικονομία σύμφωνα με τον Στερν, θα ωφεληθεί από την στροφή αυτή αντί να συνεχίσει ως έχει. Επομένως η εφαρμογή τους είναι θέμα κυρίαρχα πολιτικό. Πιστεύετε ότι οι πολιτικοί σε παγκόσμιο επίπεδο θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων; Πως περνάμε από τις ρητορείες σε ουσιαστικά έργα;

     Γιώργος Παπανδρέου: Η έκθεση Στερν λέει κάτι πολύ απλό: το κόστος της πρόληψης, δηλαδή του περιορισμού των κλιματικών αλλαγών είναι πολύ μικρότερο από την προσαρμογή στις επιπτώσεις τους αν αυτές δεν ελεγχθούν. Λέει ακόμα ότι με τη σωστή χρήση οικονομικών εργαλείων για την κοστολόγηση του άνθρακα, τα κίνητρα για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και αποτελεσματική χρήση της ενέργειας μπορούν να υπάρξουν αποτελεσματικές λύσεις, οι οποίες παράλληλα δημιουργούν νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες. Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει οι σύγχρονες πολιτικές να προσαρμοστούν σ’ αυτά τα δεδομένα, και να προωθήσουν τα αναγκαία νομοθετικά και ρυθμιστικά πλαίσια για την εφαρμογή τους, και αυτό προτείνουμε στο πρόγραμμα μας.

     Energy point: Πως βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτήν την παγκόσμια πρόκληση;

     Γιώργος Παπανδρέου: Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει το βήμα της στον περιορισμό των εκπομπών, να διαμορφώσει ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό και φιλόδοξο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η χώρα μας μπορεί να γίνει μοντέλο ανάπτυξης και αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών μέσα από την ενεργειακή της πολιτική, καθώς βρίσκεται σε πλεονεκτική γεωγραφική θέση για το σκοπό αυτό.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ archaeopteryx 12/11/2009 10:07:41

     καλύτεροι και ικανότεροι άνθρωποι, έχουν κάνει χειρότερα λάθη.

     Πες στον ΓΑΠ ότι στα ενεργειακά είναι άσχετος

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ archaeopteryx 12/11/2009 10:09:48

     ή, για την ακρίβεια, πες του ότι αυτός που τον συμβουλεύει είναι άσχετος (ή φαύλος)

    • ataktos avatar
     ataktos @ archaeopteryx 12/11/2009 11:18:55

     Σε παρακαλώ διάβασε και την σημερινή ανακοινώσει της ΔΕΗ(είναι σε όλες της εφημερίδες) για την παραγωγή να δεις πως εμπαίζουν την κυβέρνηση και τον λαό .Πρόκειται για αλήτες ..

   • ελεύθερος avatar
    ελεύθερος @ archaeopteryx 12/11/2009 09:47:18

    Καλά, πολύ καλά τα λές αλλά νομίζω ότι είσαι αρκετά μεγάλος για να ξέρεις ότι δεν θα γίνει τίποτε.
    Στην τεχνολογία είμαστε πάντα ο τελευταίος τροχός της αμάξης.
    Οταν μας περάσουν οι Αλβανοί, οι Τούρκοι και οι Σκοπιανοί ακόμη θα αναρωτιόμαστε "τί κάναμε λάθος".
    Ονομάζεται resistance to change.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ ελεύθερος 12/11/2009 09:49:41

     αν ασχολιόμαστε με την ουσία και όχι με τα κομματικά και τα σκατά και τα πολιτικά, κάτι θα γινόταν... Να το πω αλλιώς. Ο Ακτορας και τα τσιμέντα και τα σίδερα θα έχουν δουλειά για 3-5 χρόνια με μια τέτοια μονάδα. Στα συμφέροντα των ντόπιων πετρελαιάδων προσκρούει, και έχουν και αυτοί μήντια.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ ελεύθερος 12/11/2009 09:50:59

     και είμαι αρκετά μεγάλος να ξέρω ότι Μεγάλα Έργα χρειάζονται σε καιρούς ύφεσης. Έργα να παράξουν κάτι. Όχι μόνο πορδές.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/11/2009 09:22:56

  οι έλληνες, ειδικά, λόγω της καλής προπαγάνδας των μεταφορέων πετρελαίου, (βλέπε Ελευθεροτυπία και Καθημερινή) και του ισχυρού λόμπυ των εν Λονδίνω εφοπλιστών γκαζάδων.

  Οι αμερικάνικες εταιρίες δεν ασχολούνται με εμάς. Οι πετρελαιομεταφορείς μας ασχολούνται με εμάς (κάποιος, όταν τον ρώτησα σχετικά, μου είχε πει "εμείς τι θαγίνουμε? κλεφτες?")

  Περιοχή Κομοτηνής. Η χαμηλότερη σεισμικότητα, κοντα σε δίκτυα Ανατολή-Δύση, Βορράς-Νότος. Ή θα φτιάξουμε εμείς, ή θα εισάγουμε.

  Αφού ρωτάς, ξεκίνησα την "ζωή" μου σε συστήματα ασφαλείας και υδρόψυξης για PWR. Πάει πολύς καιρός, δεν έχω διαπλεκόμενο συμφέρον, και ασχολούμαι με παντελώς άλλα πράγματα. Αλλά δεν αντέχω το ψέμα και την κοροϊδία. Έζησα το 3 Mile Island, και δεν φοβάμαι να πω, είναι η "μόνη λύση". Εκτός αν θέλουμε μεσαίωνα, ρομαντικά καντήλια και τον φεουδάρχη στο κάστρο.

  • ελεύθερος avatar
   ελεύθερος @ archaeopteryx 12/11/2009 09:31:47

   Τί εννοείς έζησες το three mile island, προφανώς το 1979. Πές μου περισσότερα με ενδιαφέρει πολύ.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ ελεύθερος 12/11/2009 09:36:53

    δεν ήμουν μακριά... και αδειάσανε τα χάπια ιωδίου από τα φαρμακεία

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/11/2009 09:43:46

  Ο Σαρκοζυ παντως ειχε κανει προταση για γαλλικα πυρηνικα στη Θρακη που εχει χαμηλη σεισμικοτητα και νερο στον Εβρο.Φυσικα κατι παρομοιο συμφερει και εθνικα ισως και περισσοτερο απο τους αγωγους αφου η διεθνης κοινοτητα δεν θελει αναταραχες σε περιοχες με πυρηνικα ενω θα αναπτυξει την περιοχη.
  Βγηκαν ομως με τις πρωτες διαρροες τοπικοι βουλευτες και λοιποι πρωταθλητες οικολογοι και το κατακεραυνωσαν.
  Κατα τη γνωμη μου με την πολιτικη ιδεολογια που υπαρχει στην Ελλαδα οχι πυρηνικα εργοστασια δεν μπορουν να γινουν αλλα ουτε και πολλα άλλα μην περιμενουμε πολλα.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ψυχραιμια 12/11/2009 09:47:17

   Τώρα είναι η ώρα ψυχραιμία. Θέμα δημοσίων σχεσεων είναι, με την καλή έννοια. Θα έβαζα όλους τους ντόπιους σε 10 πούλμαν και θα τους πήγαινα βόλτα στη Γαλλία. Να δουν. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι δύο κατηγορίες: τα καλοπροαίρετα πρόβατα και οι πληρωμένοι αλήτες. Στα πρόβατα κουβέντα. Στους αλήτες ή ξύλο, ή λάδι (ή ρετσινόλαδο... με ένα σμπάρο 2 τριγώνια)

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ archaeopteryx 12/11/2009 10:21:12

    Μιλαμε για μια χωρα που δεν επιτρεπεται η ανεγερση ουρανοξυστων γιατι ειναι "χουντικοι" ή ¨καπιταλιστικοι" ετσι;
    Σε λιγο θα εχουν και τα Τιρανα αλλα οχι εμεις.

 7. alone avatar
  alone 12/11/2009 09:58:09

  Ο πολυμαθείς να ενημερωθούν καλύτερα γκάι το ρολο του CO2
  στην κλιματική αλλαγή. Η αιτιακή σχέση αυτή είναι αναπόδεικτη και αμφισβείται από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας και έρευνες.

  http://royalsociety.org/page.asp?id=6229

  Sxετικό ντοκιμαντέρ είχε το SKAI!!!..και ας σπρώχνει τις APE.


  Το πρόβλημα της διαχείρισης αποβλητων δεν έχει απειληθεί
  και η περιβαλλοντική ζημια είναι πολλαπλάσια από τις
  συμβατικές πηγες.

  "αρχαιοπτερυγα", πέρα από το μεγάλο κόστος αγοράς-εγκατάστασης αντιδραστήρα, θα μας πεις κάτι για το κόστος απομάκρυνσης
  του μετά το πέρας της ΜΙΚΡΗΣ ζωής του (μονο 20-25 χρονια λειτουργίας ) που κάνει το συνολικό ισοζύγιο κόστος-απόδοση
  αρνητικό; Ποια γειτονική χωρα έχει μετανιώσει γκάι τον αντιδραστήρα της ...ακριβώς για τους παραπάνω λόγους;

  Κάτι ακόμα. Δεν περιμένουμε από μηχανικούς όσες γνώσεις και να έχουν στην πυρηνική ενέργεια και τους αντιδρασtηρες να έχουν και βαρύνουσα γνώμη για τις πιθανές βλάβες στο περιβάλλον και την υγεία μας από τη διαχείριση αποβλητων , αλλα και την περίπτωση ατυχήματος.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ alone 12/11/2009 10:43:35

   Στο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, περιλαμβάνεται πακέττο και η αποκομιδή αποβλήτων και το decomissioning. Μπορεί να μην περιμένεις από μηχανικους να σου πουνε οτιδήποτε, αλλά τρως λαμογιά και παραμύθι, είσαι η φτωχότερη και πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη, και αφού βλέπεις και Σκάϊ... τι να πω... καλή τύχη και καλό ξημέρωμα.

   Αν δεν ενημερωθείς από μηχανικούς, ή τραπεζικούς, ή επενδυτικούς ή managers, δεν απομένει παρά να ενημερωθείς από δικηγορους και αποφοίτους πολιτικών επιστημών και τον Μήτσο τον περιπτερά για τον διαλεκτικό υλισμό και τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής.

   Η Βουλγαρία είχε Σοβιετικό αντιδραστήρα τεχνολογίας 1950 με controls της πλάκας. Θα σου πρότεινα να ψωνίσεις Γαλλικά, Γερμανικά, Αμερικανικά... Κάνουν και supply και decommissioning. Για οικωλογικές δουλειές, ξέρω κάτι κοττέτσια στα Μέγαρα. Βράζεις κουτσουλιές και παίρνεις μεθάνιο.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ archaeopteryx 12/11/2009 11:01:52

    H αποκομιδή αποβλήτων όντως περιλαμβάνεται, αλλά πρόκειται μόνον για το κόστος της εξαγωγής των αποβλήτων από τον αντιδραστήρα και της (σιδηροδρομικής συνήθως) μεταφοράς τους σε ειδικά container.
    Το ΟΛΙΚΟ κόστος της εγκατάστασης για τη μόνιμη ασφαλή εναποθήκευση των αποβλήτων (και των ίδιων των ακτινοβολούντων "μπάζων" του πυρηνικού σταθμού, όταν αποσυρθεί μετά από 25 - 30 χρόνια), είναι μιά άλλη θλιβερή ιστορία οικονομικού ανορθολογισμού. Και όπως ήδη επισήμανα, αυτό είναι αθροιστικά: Έρευνα γεωλογική + κόστος εγκατάστασης + μακροχόνιο κόστος διαχείρισης και ελέγχου (σε κλίμακα αιώνων) + κόστος οικονομικών ανταλλαγμάτων προς τη χώρα εναποθήκευσης (πάλι μακροχρόνιο).
    Εδώ να δείτε μεσάζοντες και "παράπλευρα κόστη"! Έζησα στη Γερμανία, παρακολουθούσα τα σχετικά στην οικονομική και τεχνική ενημέρωση, είμαι μηχανικός. Οι τρίπλες πάντως των δικηγόρων και άλλων παράπλευρων επαγγελμάτων, για να νομιμοποιήσουν τα ανομιμοποίητα των managers, ήταν κάτι που δεν ξεχνιέται.
    Δυστυχώς, τραπεζικοί, επενδυτές, managers, δικηγόροι, πολιτικοί και αρκετοί "Μήτσοι περιπτεράδες" έχουν κάτι να τους ενώνει: Το "μέλι" που τρέχει με τη μορφή χαρτονομισμάτων. Η σοφία και η λογική όμως είναι αλλού, εκεί που ο John Ruskin έλεγε "There is not wealth, but life".

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ archaeopteryx 12/11/2009 11:04:26

    Aρχαιοπτέρυγα το δικό μας πετρέλαιο δεν θα το εκμεταλλευτούμε ποτέ; Από κει δεν πρέπει να ξεκινά κάθε συζήτηση για τα ενεργειακά; Όσον αφορά την τεχνολογία των αιολικών ΑΠΕ και αυτή θα πρέπει να την αγοράσουμε από τους φίλους μας τους αμερικανούς ή τους γερμανούς, ή να συνδεθούμε με το desertec.

   • Le canard avatar
    Le canard @ archaeopteryx 12/11/2009 11:04:32

    @archaeopteryx

    Τώρα οι Ρώσοι (Ροσατομ) έχει συμμαχήσει με Siemens στον τομέα των πυρηνικών για κοινές μπίζνες ανα τον κόσμο. Είναι εμφανές ότι το τοπίο στα πυρηνικά αλλάζει δραματικά και πλέον το πυρηνικό λόμπυ ξεπερνάει το σοκ που προκάλεσε το Τσερνόμπιλ και ξαναμπαίνει δυνατά στο παιχνίδι.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Le canard 12/11/2009 11:07:35

     καλό αυτό γιατί έχεις γερμανικά ηλεκτομηχανολογικά και ρωσσικό καύσιμο και αποκομμιδή

   • tiramola avatar
    tiramola @ archaeopteryx 12/11/2009 11:06:13

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής Γεράνιο στο πανεπιστήμιο Αθηνών εκτός του ότι τα αποθέμματα Ουρανίου δεν ξεπερνούν τα 30 χρόνια μετά από 25 περίπου χρόνια λειτουργίας του αντιδραστήρα η υποχρεωτική διάλυση του ανάλογα με το μέγεθός του κοστίζει από 300 εκατ. έως 2 δις δολλάρια.
    Ο αντιδραστήρας είναι κάτι χρήσιμο για μερικές δεκαετίες και ένα επικίνδυνο απόβλητο για αρκετές χιλιάδες χρόνια.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ tiramola 12/11/2009 11:21:15

     Το πολιτικό ή το επικοινωνιακό, το καταλαβαίνω. Αν θες απεξάρτηση από πετρέλαια Μέσης Ανατολής και Καυκάσου, ή άμεση λύση είναι πυρηνική. Fissionable κάυσιμα υπάρχουν για το προβλεπόμενο μέλλον. To fusion είναι σαν τα φωτοβολταϊκά. Κάποτε "ΘΑ" παίζει... Σε 200 ή 2000 χρόνια δεν ξέρω τι θα γίνεται. Αν οι Γάλλοι σε άκουγαν την δεκαετία του 70 και του 80 σήμερα θα ζούσαν από ροκφορ.

     Ένα θα σου πω: ένας αντιδαστήρας παράγει συνέχεια, και παράγει περισσότερο ρεύμα από όσο χρειάζεται για την κατασκευή του. Μία Α/Γ παράγει όταν φυσάει (το ρεύμα δεν αποθηκεύεται) και, στην ζωή της, ίσως παράξει όσο ρεύμα χρειάστηκε για να κατσκευαστεί.

     Τι θα γίνουν οι A/Γ στην Εύβοια, ότα σε 10-15 χρόνια θα έχουν σαπίσει?

    • antiathlitikos avatar
     antiathlitikos @ tiramola 12/11/2009 11:39:02

     Πράγματι, τιραμόλα - και όχι επειδή το λέει ο Γεράνιος αλλά το Energy Watch Group - σχετικά με την κατάσταση των αποθεμάτων και για τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης, τα βεβαιωμένα αποθέματα ουρανίου μαζί με τα ήδη εξορυγμένα επαρκούν μέχρι το 2020. Τα λεγόμενα "πιθανά" και με βάση τη γνωστή σήμερα χαρτογράφηση μπορούν να επαρκέσουν μέχρι το 2050. Αυτό είναι το ένα θέμα. Το άλλο αφορά την πολύ μικρή περιεκτικότητα των κοιτασμάτων σε ουράνιο που αυξάνει δραματικά το κόστος εξόρυξης και εμπλουτισμού. Γι αυτό και η έρευνα (στην οποία τουλάχιστον μέχρι το 80 οι Ρώσοι ήταν πολύ μπροστά) έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία των προϋποθέσεων για εμπορική εκμετάλλευση της σύντηξης.

     Με τους δικούς μας βεβαίως ρυθμούς και από άποψη πολιτικής μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η ομλία Μυτηλιναίου στο Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 09». Για να ξέρουμε τι μας γίνεται, πολύ πριν ανοίξει η συζήτηση για τα πυρηνικά - που δε βλέπω να μας το επιτρέπουν οι Ουρανόγελοι της χώρας.

     http://www.energia.gr/article.asp?art_id=31932

   • alone avatar
    alone @ archaeopteryx 12/11/2009 12:43:43

    Θέλω τη γνώμη
    βιολόγων,περιβαλλοντολόγων,γιατρών.

    Όλοι αυτοί σήμερα τρέχουν να ανακαλύψουν και να δώσουν λύσεις στο περιβαλλοντικό
    κόστος και τις επιπτώσεις στη υγεία μας από την μονόπλευρη ανάπτυξη των σοφών managers και μηχανικών.

  • πρασινάλογα avatar
   πρασινάλογα @ alone 12/11/2009 11:05:10

   alone,
   Δυστυχώς ή ευτυχώς οι γνώμες είναι σαν τις ****τρυπίδες, ο καθένας έχει από μία.
   Όπως λένε πολλοί κοινωνιολόγοι, με άλλα λόγια, είμαστε αναρχικός λαός, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.
   'Ο,τι πείς φίλε alone, ότι πείς.

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/11/2009 10:34:34

  όσοι Έλληνες εργάζονται "παραγωγικά" θα έχουν πάει Αλβανία, Σκόπια, ή Βουλγαρία, οι υπόλοιποι ή στην σύνταξη ή στην έσπερία.

 9. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 12/11/2009 10:39:21

  Υπάρχει καμμιά πληροφορία για τα παγκόσμια εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ουρανίου και την τρέχουσα διακύμανση της εμπορικής τιμής του; Είναι μυστικά επτασφράγιστα;
  Επίσης για το (μακροπρόθεσμο) κόστος αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων, συγκριτικά με τα ολικά κόστη (έρευνα + εγκατάσταση) της ανάπτυξης των διαφόρων ανανεώσιμων πηγών;
  Δεν αναφέρθηκα στο κόστος της αρχικής επένδυσης ενος πυρηνικού σταθμού αφού είναι κάτι γνωστό. Αλλά για να υπολογίσουν το κόστος αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, συνήθως κάνουν ένα τρύκ: Υπολογίζουν μόνον την αρχική επένδυση παγίων της εγκατάστασης, χωρίς να λάβουν υπόψη άλλα πράγματα. Όπως π.χ. το μεγάλο κόστος της έρευνας για επιβεβαίωση της γεωλογικής ασφάλειας, την αποκατάσταση πιθανών αβαριών κτλ. Και κυρίως το κόστος του διαρκούς ελέγχου και εποπτείας συν τα οικονομικά ανταλλάγματα που δίνονται στη χώρα αποθήκευσης, όλα αυτά με προβολή στη μεγάλη χρονική κλίμακα λειτουργίας ενός τέτοιου κέντρου αποθήκευσης.
  Η πυρηνική ενέργεια είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ.
  Οι ανανεώσιμες είναι επίσης εξίσου ακριβές, σήμερα τουλάχιστον. Αλλά άς λάβει κανείς υπόψη:
  1. Το συγκριτικό παράγοντα κινδύνου.
  2. Το εξαντλήσιμο της πρώτης ύλης στη μία περίπτωση, με ανοδικό κόστος εξόρυξης και κτήσης, ανάλογο του πετρελαίου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η πρώτη υλη είναι ανεξάντλητη και χωρίς κόστος κτήσης.
  3. Τα γεωπολιτικά ρίσκα που συνεπάγεται η εξόρυξη ουρανίου όταν μπεί σε περίοδο σπάνεως, αλλά και η ίδια η εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών σε μεγάλη κλίμακα.
  Μια καλή άσκηση για ειδικούς περί τα ενεργειακά, θα ήταν επίσης η συγκριτική μελέτη δύο χαρακτηριστικών διαφορετικών τάσεων ανάπτυξης ενεργειακών συστημάτων: Του Γαλλικού και του Γερμανικού μοντέλου. Μελέτη από άποψη οικονομικής οργάνωσης, απόδοσης, σταθερότητας, αλλά μαι πολιτικού μοντέλου στο οποίο εντάσσεται (συγκεντρωτικού κρατιστικού και ομοσπονδιακού με ισχυρή επιρροή των τοπικών εξουσιών).
  Sorry, αλλά όταν έχω το πιστόλι στον κρόταφο, προτιμώ το "λαδάκι" της SIEMENS από τις πυρηνικές εκρήξεις στο κοραλλιογενές νησί του Ειρηνικού Μουρουρόα, με απόφαση ενός Προέδρου που ζεί σ' ένα παλάτι 20.000 χιλιόμετρα μακριά.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Sic transit gloria mundi 12/11/2009 12:13:48

   και το λαδάκι προτιμάς, και τις επιδοτήσεις, ζήτουλας ταπεινός με το κεφάλι κάτω... Άντε... θα πάρεις κάτι και εσύ, θα περάσεις τον χειμώνα.

   Το πιστόλι στον κρόταφο θα το έχεις σε 10 χρόνια που θα ψάχνεις σε ποιά χώρα θα μεταναστεύσεις με την οικογένεια.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ archaeopteryx 12/11/2009 12:50:38

    Δυστυχώς για μένα, archaeopteryx, δεν μετανάστευσα οριστικά και έγκαιρα. Αργά το κατάλαβα. Τώρα είναι αργά, είμαι μεγάλος. Τα παιδιά, μεγαλώνουν, έχουν όλες τις πληροφορίες, θα διαλέξουν μόνα τους τόπο διαμονής.
    Το θέμα είναι ότι πρέπει ως κοινωνίες (και η Ελληνική, που είναι στη γνώση πίσω) να επιλέξουμε μεταξύ αρνητικών, το μικρότερο κακό. Άν θέλεις την άποψή μου, για τη "μεγάλη εικόνα", σε πλανητική κλίμακα, ο τεχνολογικός πολιτισμός μας (και μαζί η οικονομία, όπως την ξέρουμε) βαδίζει προς την παρακμή. Ίσως προς μια παρατεταμένη, αργή καταστροφή. Ίσως έχουμε περάσει το σημείο μή επιστροφής. Το θέμα είναι να μετριάσουμε τον πόνο που θα προκαλέσει με δική της ευθύνη η γενιά μας (και η προηγούμενη) στις επόμενες γενεές. Προτιμώ λοιπόν τον αυτοπεριορισμό και την αναζήτηση νέων δρόμων, από τα "δοκιμασμένα" που μας οδήγούν σε αδιέξοδο.
    Το λαδάκι πάλι, είναι για άλλους, το απέφυγα μια ζωή γιατι κάνει κακό στην ψυχική, σωματική και ηθική μου υγεία. Έτσι, τους κυττώ όλους στα μάτια, αλλά ποιός το παίρνει αυτό στα σοβαρά, εδώ στη χώρα της φαιδράς μπανανέας; Και ποτέ δεν ήμουν, ούτε θέλω ούτε θα είμαι επιχειρηματίας, για να πάρω επιδότηση, πάντοτε ήμουν απλός υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα, εδώ ή έξω.
    Τη γνώμη μου λέω μόνον, "δεν χρωστάω σε κανέναν, ούτε θέλω πιό πολλά", πού λέει και το λαικόν άσμα. Άν θέλεις το πιστεύεις, ξέρω στη χώρα αυτή όλοι καχύποπτοι είμαστε, έμαθα όμως να μη θυμώνω καθόλου, όταν οι άλλοι μου ζητούν ν' αποδείξω ότι δεν έχω προβοσκίδα ούτε αυτιά αεροπλάνα.
    Πάντως, τη συζήτηση μαζί σου τη βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα. Έτσι, παρ' όλα αυτά, ...ευχαριστώ!

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ archaeopteryx 12/11/2009 15:05:33

    Η εμπορική τιμή του οξειδίου του ουρανίου ήταν πάντως συνεχώς πτωτική τα τελευταία 2 -3 χρόνια, λόγω ευρείας χρήσης ανακυκλωμένου υλικού από αχρηστευμένα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας. Από 100 $/lb κατέβηκε στα 48 $/lb (δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα στην πραγματικότητα, αφού το δολλάριο είναι πτωτικό σε σχέση με το Ευρώ - θεωρούμενο ως σταθερό νόμισμα).
    Το ενδιαφέρον είναι, ότι υποστηρίζεται για κερδοφόρα εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων θ' απαιτηθεί τουλάχιστον επάνοδος της τιμής στα 100 $/lb. Η προοπτική αυτή είναι πάντως πιθανότατη, αφού τα εκμεταλλευόμενα σήμερα κοιτάσματα εξαντλούνται, η εναλλακτική πηγή από τα ανακυκλούμενα όπλα στερεύει ενώ η ζήτηση, κυρίως από την Κίνα και άλλες Ασιατικές χώρες, αυξάνει.
    Βλ. και την εξής πηγή:
    http://www.miningweekly.com/article/industry-needs-much-higher-uranium-price-to-fund-new-production-2009-08-10

    Αυτά, δια την φιλαλήθεια.

 10. tiramola avatar
  tiramola 12/11/2009 11:19:26

  Στην δε Ιταλία ύστερα από δημοψήφισμα έκλεισε όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια πριν φτάσουν στην ηλικία γήρατος. Επιπλέον, διέκοψε την κατασκευή νέων αντιδραστήρων και ματαίωσε τα σχέδια μελλοντικών.

  Η Ισπανία έχει αυξήσει κατά 225% τη χρήση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και προγραμματίζει κάθε αντιδραστήρα που φτάνει στο όριο διάλυσης να αντικαθίσταται από συμβατικό φυσικό αέριο.

  Οι οικολόγοι απατεώνες φταίνε για αυτή την εξέλιξη σε αυτές τις χώρες της ΕΕ ή η μαλακία που τους δέρνει Αρχαίε?

  Κοντά στο Three Mile Island έγινε και η τρομοκρατική ενέργεια στις 9/11/2001...
  Με την Τουρκία είμαστε γείτονες...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ tiramola 12/11/2009 11:27:32

   γλυστράς και φέυγει από το θέμα. Το 225% είναι παπραπλανητικό. Αν από μηδέν πας σε 0,1, η αύξηση είναι άπειρη, μην παίζεις.

   Αααα... η Τουρκία... τώρα έθεσες θέμα. Θέμα non proliferation.., τι θα γίνει αν και εμείς έχουμε πυρηνικά για ενέργεια; χμμμ... Αν η Τουρκία θέλει βόμβα, υποψιάζομαι ότι θα την βρει πιο εύκολα από εμάς. Σε εμάς θα είναι εκεί ο Σκάϊ στις διαπραγματεύσεις αγοράς... Αλλά ο ΓΑΠ σε αυτά έχει πρόσβαση να μάθει τι επιτρέπεται και τι δεν από τον Μεγάλο Αδερφό. Αν φοβάσαι χτύπημα σε σταθμό, τι να πω... κοττέτσι στα Μέγαρα. Ειναι risk free και τρως και κανένα ημέρας στα ζόρια.

   Μην αναλώνεσαι σε κουβέντα με μένα. Πάρε την ιδέα του project finance και πήγαινέ την πιο πάνω. Μπορεί και να περπατήσει. Απασχόληση με περιορισμένη δημόσια επένδυση. Θα τον λατρέψουν στον ΣΕΒ, μπορεί να πείσει και την Ημερησία.

  • ataktos avatar
   ataktos @ tiramola 12/11/2009 11:31:07

   Αγαπητέ Ενεργειακό ισοζύγιο για τα επόμενα 20 χρόνια διαθέτης???? έγκυρο και επικαιροποιημενω ???? ΟΧΙ!!!! Άρα μην επαναλαμβάνεις της παπάρες τον διαπλεκομενων . .

 11. tiramola avatar
  tiramola 12/11/2009 11:27:09

  Να σου βάλω ένα ποστ και για τη Γαλλία που θα μας πήγαινες εκδρομή...

  Το επιχείρημα των υποστηρικτών της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για το «μοντέλο» της Γαλλίας, η οποία στηρίζεται πάνω από 80% στην πυρηνική κιλοβατώρα, σαν παράδειγμα ασφαλούς χρήσης της κάθε άλλο παρά θετικό είναι αν μελετηθεί αντικειμενικά. Από το 1967 έχουν γίνει 20 μικρά ή μεγάλα πυρηνικά ατυχήματα που και θανατηφόρα ήταν και ραδιενεργές μολύνσεις έδωσαν. Σε εγκαταλειμμένο αντιδραστήρα στη Ν. Γαλλία (Rapsodie), σημειώθηκε έκρηξη στη δεξαμενή αποβλήτων του σταθμού, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό τεσσάρων τεχνικών. Το ατύχημα αυτό έγινε στη διαδικασία αποσυναρμολόγησης του παλαιού αυτού σταθμού μεταξύ άλλων, που σταμάτησε τη λειτουργία του το 1981. Ακολούθησαν και άλλα ατυχήματα στους πυρηνικούς σταθμούς St. Laurent des Eaux, Cattenom, Fessenheim, Dampierre, Blayais κ.α. Εξι άλλοι γαλλικοί αντιδραστήρες έχουν βάλει λουκέτο σε τρεις αντίστοιχα πόλεις, Chinon, Marcoule και Monts d' Arree, και περιμένουν σαν πυρηνικά απόβλητα μια μη διαφαινόμενη λύση.

  Ο πολυδιαφημιζόμενος γαλλικός αντιδραστήρας Superphenix έκλεισε το 1990 λόγω επικινδυνότητας πριν καλά καλά προλάβει να λειτουργήσει.

  Και ας μη διαφεύγει την προσοχή μας ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία η Γαλλία, αναγκασμένη να σφραγίσει τους παλαιούς ακτινοβολούντες πυρηνικούς αντιδραστήρες, θα γίνει ένα νέο πυρηνικό «μοντέλο» πυρηνικών αποβλήτων αυτή τη φορά.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ tiramola 12/11/2009 11:30:00

   Προχτές το πρωί σκοτώθηκε ένας μηχανόβιος στην Μεσογείων. Το Σ/Κ, αν έχει καλό καιρό θα έχουμε 5 θανατηφόρα τροχαία. Τον Ιανουάριο θα πεθάνουν 10 από καρκίνο καπνίσματος. Τον Φεβρουάριο θα αυτοκτονήσουν 3 από αυξημένη μελατονίνη. Σε φιλώ, έχω δουλειά

   • πρασινάλογα avatar
    πρασινάλογα @ archaeopteryx 12/11/2009 11:44:57

    Άστο βρε αρχαιοπτερύξ είναι άλλος κόσμος τα παιδιά, τόσα χρόνια έτσι έμαθαν τώρα τα αλλάξουν;
    Τάπαμε, οι τελευταίοι των τελευταίων θα είμαστε πάντα, πρόκειται ενδεχομένως για γονιδιακό resistance to change.
    Η πλάκα είναι ότι δεν μπορείς κάν να πείς "εδώ είναι βαλκάνια".

    • tiramola avatar
     tiramola @ πρασινάλογα 12/11/2009 12:15:39

     @πρασιναλογα...
     Όταν επί τόσα χρόνια γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων και διαφωνίες με επιστημονικά δεδομένα , είναι να απορεί κανείς πως με τόση ευκολία διεκδικείς για τον εαυτό σου τον χαρακτηρισμό του προχωρημένου....

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ πρασινάλογα 12/11/2009 12:29:00

     για πολλά χρόνια τιραμόλα, η γη ήταν επίπεδη, ο ήλιος γύριζε γύρω από αυτήν και ο σοσιαλισμός ήταν καλός. Μην ξεχνάς την συμβολή του σοσιαλισμού στην Ελλάδα... και μην θεωρήσεις ότι δεν την ξέρω πολύ καλά, την συμβολή... καλύτερα και από εσένα ίσως.

    • ελεύθερος avatar
     ελεύθερος @ πρασινάλογα 12/11/2009 14:54:17

     Βρε τιραμόλα, σταμάτα πιά να κάνεις συνεχώς τον έξυπνο. Υπάρχουν άνθρωποι που τα έχουν σπουδάσει επί χρόνια αυτά, που τα έχουν δουλέψει και ξέρουν τί παίζει με την ενέργεια.
     Εσύ πάς και μαζεύεις σκόρπια άρθρα και απόψεις του κάθε τυχάρπαστου για να "ντύσεις" ιδεολογικά την προσωπική σου προκατάληψη.
     Αυτογελοιοποιείσαι όταν δεν ξέρεις τα όριά σου.
     Δηλαδή επειδή μου αρέσει (σαν χόμπυ) να διαβάζω στις εγκυκλοπαίδειες και το ίντερνετ διάφορα ιατρικά θέματα θα πάω να κάνω τον κοκοβιό σε ένα γιατρό;
     Εάν είναι ευγενής θα κουνήσει το κεφάλι του συγκαταβατικά (μουρμουρίζοντας μέσα του Θεέ μου τί μακάκας) εάν όχι θα με στείλει από εκεί που ήλθα.
     Know your limits, δείχνει προσωπικότητα.

  • ataktos avatar
   ataktos @ tiramola 12/11/2009 11:42:17

   Και να προσθέσω εδώ τα τεράστια υπερκέρδη από την λιγνιτικη τέφρα(πάντως ραδιενεργή!!!) στα τσιμενταδικα .....

 12. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/11/2009 11:42:50

  Νομίζω το σημαντικότερο επιχείρημα κατά των αιολικών ΑΠΕ Α/Γ είναι ότι δε φυσάει πάντα και δεν αποθηκεύεται η ενέργεια.
  Σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού έχουν τοποθετήσει οριζόντιες ανεμογεννήτριες στις στέγες των ουρανοξυστών. Φαντάζεστε στην Αθήνα εκτός από το δάσος των κεραιών στις πολυκατοικίες και μίνι ανεμογεννήτριες;

  Εξω επίσης φτιάχνουν ουρανοξύστες π.χ. δίδυμους ή τρίδυμους, και "γεφυρώνουν" ανάμεσα τις ανεμογεννήτριες ενσωματώνοντάς τις (π.χ. Μπαχρέϊν, ΗΠΑ)

  Στις παλιές πόλεις όμως (π.χ. στην Ιρλανδία, στην Αγγλία) τις τοποθετούν στις στέγες των σπιτιών και των σχολείων και έχουν γίνει πολλά ατυχήματα γιατί πέφτουν. Δηλαδή έχεις ένα σπίτι τριώροφο και μια ανεμογεννήτρια υπερφυσικών διαστάσεων που ξεπερνά το ύψος του κτιρίου 3 φορές.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ αλλενάκι 12/11/2009 12:34:37

   αλλενάκι, μα για αυτό ακριβώς δεν συμφέρουν... (1) Παράγουν όταν φυσάει, και (2) όχι "όταν ανάβεις τον διακόπτη", και (3) δεν αποθηκεύεται. Τουλάχιστον τα τα φ/β παράγουν όταν υπάρχει μεσημεριανή ζήτηση αιχμής (αλλά αυτά κι αν δεν συμφέρουν οικονομικά).

   Το μυστικό που δεν κυκλοφορεί, ούτε πρόκειται να κυκλοφορήσει, είναι ότι τα φ/β πεφτουν σε απόδοση μετά τον 4ο - 5ο χρόνο, αλλά δεν ενοχλεί καθόλου τους επενδυτές γιατί τα βγαζουν όλα από την επιδότηση σε 2 χρόνια. Και οι Α/Γ, μετά 7-8 χρόνια έχουν σημαντικό down time από φθορές που δεν επισκευάζονται ποτέ (και δεν απεικονίζονται στις "μελέτες"

   Η φρίκη είναι ότι οι ΑΠΕ για μια μικρή χώρα σαν και εμάς, είναι σαν να εκπορνέυεις τα παιδιά σου ή τους γονείς σου. Δίνεις γη για να απασχολούνται σε εργοστασια της Γερμανίας ή δεν ξέρω που. Η απασχόληση είναι για τωρα, για σήμερα, η γη είναι για πάντα. Ή φαντάζεσαι θα έρθουν συνεργεία με άσπρα γάντια να πάρουν τα σάπια όταν έχουν σαπίσει? Να τα κάνουν τι... Ο χαλκός, το σίδερο, το αλουμίνιο ανακυκλώνονται. Τα πλαστικά και τα τσιμέντα? Πράσινη ανάπτυξη: ανακύκλωση Α/Γ... σκουπιδιάρηδες μεγάλων αντικειμένων.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ archaeopteryx 12/11/2009 12:38:16

    Από τα πόσα μποφόρ είναι εκμεταλλεύσιμες;

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ αλλενάκι 12/11/2009 12:42:02

     4-7 (από 7-8 κόβουν για λόγους ασφαλείας). Το πρόβλημα, δεν είναι τα μποφόρ, το πρόβλημα είναι η ανισορροπία μεταξύ παραγωγής και ζήτησης, η ανάγκη για backup που, αν βασίζεσαι σε γκάζι ή πετρέλαιο είναι εύκολο. Αλλά, το έπιασες? βασίζεσαι σε γκάζι ή πετρέλαιο. Πονηρή η απάτη.

    • antiathlitikos avatar
     antiathlitikos @ αλλενάκι 12/11/2009 12:45:30

     Το εύρος της ταχύτητας του ανέμου στο οποίο υπολογίζεται ότι μια Α/Γ μπορεί να λειτουργεί αποδοτικά είναι πρακτικά από 4 έως 25 m/sec. Με βάση αυτό το εύρος καταστρώνονται τα αιολοικά projects τα οποία ακριβώς ξεκινούν με τη χαρτογράφηση του αιολικού δυναμικού των περιοχών ενδιαφέροντος.

   • ataktos avatar
    ataktos @ archaeopteryx 12/11/2009 18:04:48

    πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισάγονται 200.000 τόνοι λιθάνθρακα από την Ουκρανία, με προορισμό τον ΑΗΣ Καρδιάς.

 13. tiramola avatar
  tiramola 12/11/2009 11:58:39

  Δεν έχω λόγια άτακτε...
  Πάντως χαίρομαι που σε αυτήν την ιστοσελίδα γνώρισα τον μοναδικό μη διαπλεκόμενο Έλληνα που είσαι εσύ...

  • ataktos avatar
   ataktos @ tiramola 12/11/2009 12:05:23

   ευχαριστώ ..

  • ataktos avatar
   ataktos @ tiramola 12/11/2009 14:48:56

   Πάντως πάντα υπάρχει καιρός να αλλάζουμε έστω στην ηλικία μας χαχααχ

 14. by definition anti (back in 1972!) avatar
  by definition anti (back in 1972!) 12/11/2009 12:46:39

  Το ερώτημα δεν είναι "να γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων" και να έχουμε στο κεφάλι μας την κουλτουρα του "debate", αλλά να προκύψουν ΕΥΛΟΓΕΣ και ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ λύσεις σε υλοποιήσμο ΧΡΟΝΙΣΜΟ. Αλλιώς την ώρα που χτυπιόσαστε στα "debate" κάποιοι θα αναιρούν την πολιτική και θα υποθηκεύουν με τις πράξεις τους μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της χώρας (βλέπε πετρελαϊκό εφοδιασμό των Σκοπίων μετά το εμπάργκο του' 94 από πεθερό "σοσιαλιστή").

 15. silegav avatar
  silegav 12/11/2009 14:44:47

  Το καμάρι της πυρηνικής τεχνολογίας, ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής του πλανήτη είναι το Kashiwazaki-Kariwa στην Ιαπωνία.

  7 αντιδραστήρες με ισχύ 5Χ1.100 + 2Χ1.356 MW.

  Μετά τον σεισμό του Ιουλίου 2007 ο σταθμός τέθηκε εκτός λειτουργίας και μόλις πρόσφατα άρχισε η κανονική λειτουργία του ενός αντιδραστήρα και η δοκιμαστική ενός δεύτερου.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Kashiwazaki-Kariwa_Nuclear_Power_Plant

  Ακόμη και αν αγνοήσουμε τον περιβαλλοντικό κίνδυνο, δε νομίζω πως μπορεί μια εταιρεία του μεγέθους της ΔΕΗ να αναλάβει τόσο μεγάλο οικονομικό ρίσκο.

  Επίσης δεν νομίζω πως σε ένα σύστημα της τάξης των 10.000 MW σαν το Ελληνικό, και με τις διαθέσιμες διασυνδέσεις, θα "χώραγε" ένας σταθμός των 1000-1500 MW.

  --------------------------------
  Το επιχείρημα πως τα αιολικά δεν παράγουν ούτε την ενέργεια που χρειάστηκε για να κατασκευαστούν μπορεί να είχε κάποια βάση το 90 (τότε το έλεγα κι εγώ...) αλλά πλέον μόνο σαν αστείο ακούγεται. Δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας αλλά η απαξίωση που γίνεται από μερικούς σχολιογράφους είναι υπερβολική. Σήμερα το 3,8% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελάδα γίνεται από ΑΠΕ.

  --------------------------------
  Αν κρίνω από τις δηλώσεις τόσο της σημερινής όσο και του προηγούμενου υπουργού η χώρα επέλεξε λίγο εξοικονόμηση, λίγο ΑΠΕ, πολύ Φυσικό Αέριο (Αγωγοί, LNG, CNG). Όσο υπάρχει ακόμη λιγνίτης και τα δικαιώματα CO2 μένουν χαμηλά οι τιμές θα κινούνται σε λογικά επίπεδα, με την σταδιακή εξάντλησή του θα πάμε σε σημαντική αύξηση των τιμολογίων.

 16. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/11/2009 14:51:46

  "Σήμερα το 3,8% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα γίνεται από ΑΠΕ"

  και η βιομηχανία μετακομίζει βόρεια... ρώτα γιατί.

  δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι στην χώρα της επιδοτούμενης σφολιάτας θα φτιάξουμε πυρηνικά... σφολιάτα θα φτιάχνουμε, όσο συνεχίζεται να επιδοτείται, και αυτή ταγκιασμένη.

 17. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 12/11/2009 17:11:14

  Εδω ο Ελληνας φοβαται να κανει ενα αντιγριπικο εμβολιο σιγα μην δεχθει να λειτουργησει εργοστασιο πυρινικης ενεργειας στην περιοχη του.
  Ειμαστε οπισθοδρομικοι, γεματοι φοβιες,υιοθετουμε πολυ ευκολα καθε φημη και ξερουμε ολοι τα παντα.
  Γι αυτο και απο προκοπη μηδεν εις το πιλικιον....

 18. silegav avatar
  silegav 12/11/2009 17:25:01

  Φαντάζομαι επειδή τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλότερα.

  Λες να τους τραβάει το Κοζλοντούι? Δεν το είχα σκεφτεί.

  Τα περι επιδοτούμενης σφολιάτας δεν συνιστούν επιχειρηματολογία.
  Κατανοώ πως το θέμα των πυρηνικών σταθμών είναι κυρίως θέμα πολιτικό και διακρατικών σχέσεων. Εγώ αναφέρθηκα στο τεχνοοικονομικό κομμάτι του που είναι και αυτό που με ενδιαφέρει.

 19. alone avatar
  alone 12/11/2009 18:34:06

  @Αρχαιοπτερυγα και λοιποι εραστες της πυρηνικης:
  Απο τα επιχειρηματα αρκετων σχολιαστων -που δεν απαντηθηκαν πειστικα -φαινεται οτι αυτο που παρουσιαζεται σαν συγκριτικο πλεονεκτημα της πυρ.ενεργειας,δηλαδη
  το κοστος καταρεει σε σχεση με τισ συμβατικες πηγες.

  Αλλα και στην περιπτωση που ηταν οικονομικα συμφερουσα λυση,την αποριπτουμε λογω περιβαλλοντικων επιπτωσεων ΜΗ αναστρεψιμων για εκατονταδες χρονια.Οι αποψεις των αμετανοητων απλα επιβεβαιωνουν την ανοησια του ανθρωπινου γενους δεν διδασκεται απο την ιστορια.

  Καινοτομοι μηχανικοι και "οραματιστες" της αναπτυξης κατασκευσαν τις τσιμεντουπολεις που ασφυκτιουσαν απο το νεφος και τη ρυπανση το 70
  (Λονδινο,Τοκυο, λος Ατζελες..αργοτερα Αθηνα) και ψαχναν τροπους να αναστρεψουν την κατασταση. Οι ιδιοι δημιουργησαν αποδοτικες καλλιεργειες
  που εχουν μολυνει εδαφος,υδροφορους οριζοντες...Τρεφομαστε με τροφιμα γεματα συντηρητικα,φυτοφαρμακα,αντιβιοτικα..βλετιωτικες ,τεχνητες αρωματικες υλες και γευσεις.

  Εργοστασια πλαστικου σε πολεις της Αμερικης το 1ο μισο του 20 αιωνα με ενθουσιωδεις κατοικους να πανηγυριζουν για την αναπτυξη της περιοχης τους και τις θεσεις εργασιες και αγνοια για τις συνεπειες. Οταν αρχιζαν να αποδεκατιζονται οι ανθρωποι απο τους καρκινους αρχιζαν να ψυλιαζονται οτι κατι παει στραβα. Εκτοτε:

  20.000 χημικες ουσιες εχουν κατασκευαστει και χρησιμοποιουνται σε ολο το φασμα προιοντων, ΜΟΝΟ για τις 2000 υπαρχουν ασφαλη στοιχεια για τις
  επιπτωσεις τους. Δειτε και καμια στατιστικη για αυξηση καρκινου σε ολο το δυτικο κοσμο τις τελευταιες δεκαετιες και
  το ρολο των παραπανω.

  Η χρηση νεας τεχνολογιας και γενικοτερα επιστημονικων ανακαλυψεων και νεας γνωσης εχει παμπολλα παραδειγματα που οδηγησαν σε υπερβολες, ενιοτε κατασροφικες αλλα και σε συμπερασματα κωμικα και γελοια,
  αντιφασκοντα με την ιστορικα τεκμηριωμενη κοινη εμπειρια .
  Ειναι αστειο να παρουσιαζεται η χρηση της πυρηνικης σαν νεωτερισμος- και οι οπαδοι της προοδευτικοι-μια τεχνολογια που ειναι ηδη παλια και με γνωστες επιπτωσεις.

  Οι αποφασεις για την τεχνολογια και τη χρηση της δεν μπορει να αφηνονται σε μηχανικους και μανατζερς μονο. Αυτη η αντιληψη υπερισχυσε το 20ο αιωνα και ειναι ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΗ.
  Σημερα η αντιμετωπιση πρεπει να ειναι ολιστικη με διεπιστημονικη προσσεγγιση και κοινωνικη συμμετοχη.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ alone 12/11/2009 22:45:41

   Πυρηνικό εργοστάσιο στη Θράκη:
   -δεν είναι σεισμογενής
   -δίδεται βαρύτητα στην περιοχή
   -αναγκαστικά μαζεύονται οι ορέξεις της Τουρκίας
   -γυρίζουν πεντακόσια κεφάλια πίσω που τα γλεντάει η ξενητειά
   -σώζουμε το ελληνικό τοπίο από τις ΑΠΕ
   -δεν έχουμε ανάγκη ούτε τους Άραβες ούτε τον Πούτιν
   -το δίνουμε στους Αμερικάνους να το φτιάξουν να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και τους κάνουμε το χατήρι να δίνουν τζάμπα ρεύμα στο προτεκτοράτο τους το Φυρομ, και ως εκ τούτο με μια τέτοια εξάρτηση θα αρχίσουν να κόβουν τις παρλαπίπες για τον Μεγαλέξανδρο.
   Ζητάω πολλά;
   α, ξέχασα, δεν δίνουμε το Αιγαίο στους Τούρκους (απαραίτητη προϋπόθεση, δεν είναι της παρούσης η ανάπτυξή της...)

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ B.K.Σ. 13/11/2009 14:25:40

    Β.Κ.Σ. ξέχασες το βασικό:
    - Και ορίζουμε υπεύθυνους για την ασφάλειά του, τους γνωστούς μακακοτρίφτες που δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν από τη φωτιά ούτε την Ολυμπία! Κι έστελναν τ' αεροπλάνα να ρίχνουν νερό στο γάμο του Καραγκιόζη!
    Μεταναστεύει ή δεν μεταναστεύει κανείς για το Τιμπουκτού, λίγο πριν τεθεί σε λειτουργία;

 20. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/11/2009 22:24:03

  @alone, εραστής δεν είμαι της πυρηνικής (φαντάζομαι εαυτόν εραστή μόνο ζουμπουλούδικων κοκκινομάλλων και χυμωδών μελαχροινών γένους θηλυκού).

  Αν θες απρόσκοπτη ηλεκτρική ενέργεια, με τα σημερινά δεδομένα (όχι με τα δεδομένα του 2060), δύο είναι η λύσεις. Καρβουνοπετρέλαια και πυρηνική. Τα μεν έχουν τα γνωστά προβλήματα, τα δε επίσης. Είναι σε τελυταία ανάλυση τι εξάρτηση θέλει ή μπορεί να θέλει να έχει η Δύση από την Μέση Ανατολή, και από την Ρωσία. Πολιτκές αποφάσεις με οικονομικό αντίκτυπο. Το ρίσκο της πυρηνικής είναι πράγματι η δυνητικά μεγάλη ζημιά σε περίπτωση ατυχήματος.

  Αν αγαπάς τα λαχεία, δεν αντέχεις το ρίσκο της πυρηνικής. Κατι που λέγεται risk utility profile ή δεν θυμάμαι πως. Τα λαχεία είναι δημοφιλή στους ανεγκέφαλους, επομένως... Κράτα μόνο ένα πράγμα. Οι ΑΠΕ είναι ακριβή λύση πυο προϋποθέτει άχρηστη γη, αφ' ενός και οικονομία πετρελαίου και γκαζιού αφ' ετρέρου. Αυτά (και δεν είναι από την βικιπέδια)

 21. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/11/2009 22:57:05

  πες τα βρε ΒΚΣ, πες τα... κάποιος θα ξυπνήσει...

 22. aristos avatar
  aristos 13/11/2009 09:32:56

  Συναντηση ΑΝΥΠΕΞ Ελλάδας και ΥΦΥΠΕΞ Ρωσίας. Για τον αγωγό ΔΕΝ έχει συγκεκριμένες θέσεις η Ελλάδα είπε ο Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/11/blog-post_2962.html

 23. XAPLAS avatar
  XAPLAS 13/11/2009 15:48:45

  και ναμαι δω, με ολα αυτα τα φωτα,
  τυφλος οσο και πρωτα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.