24/10/2008 20:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά την απληστία ο φόβος

«Τρεις είναι οι μεγάλες δυνάμεις που κινούν τον κόσμο: η ανοησία, ο φόβος και η απληστία», έλεγε ο Αϊνστάιν.

Με την απληστία να παραδίδει τη σκυτάλη στο φόβο (όπως γράφει η Gardian) οι χρηματοπιστωτικές αγορές στροβιλίζονται στη δίνη της κρίσης χωρίς τέλος. Έχουν άραγε χάσει οι χρηματιστές και οι επενδυτές την ψυχραιμία τους καθώς ο πλανήτης βουλιάζει, όπως φοβούνται πολλοί, σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση; Ή μήπως  οι βίαιες μεταβολές στα χρηματιστήρια αποτελούν σαφή ένδειξη της οικτρής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία;

Ο,τι κι αν συμβαίνει η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑΑ ήταν η χειρότερη από όες θυμούνται οι εν ζωή παίκτες του. Ο γενικός δείκτης βρέθηκε σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης να χάνει ακόμη και με 15%, για να περιορίσει τελικά τις απώλειες του και να κλείσει με πτώση 9,71% στις 1.728 μονάδες. Μεγαλύτερη πτώση αποφεύχθηκε όταν ελληνικές χρηματιστηριακές τραπεζών συνεννοήθηκαν να αγοράσουν συντονισμένα μετοχές.

Η Εθνική Tράπεζα έκλεισε με απώλειες 11,3 % η Eurobank 14,4%, η Τρία Έψιλον 10,8 % , η Μarfin13,6, η MOTOR OIL 13,9%....

Μέσα σε λιγότερους από 10 μήνες οι ξένοι επενδυτές έχουν προχωρήσει σε συνολικές ρευστοποιήσεις ελληνικών μετοχών που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων το τελευταίο διάστημα

"Βουτιά" και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών στοιχείων για τη βρετανική οικονομία η οποία φαίνεται να οδεύει σε ύφεση. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας μειώθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του έτους, για πρώτη φορά μετά από δεκαέξι χρόνια. Η βρετανική λίρα, σε συνέπεια αυτής της εξέλιξης, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα μετά το 1971 σε σχέση με το δολάριο. 

Υποχωρούν και οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg εκτιμά πλέον ότι τα κέρδη των σημαντικότερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που μετέχουν στον δείκτη DJ Stoxx 600 θα μειωθούν κατά περισσότερο από 4% φέτος, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση αναφερόταν σε άνοδο της τάξης του 11%. 

Λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης των δεικτών, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενεργοποιήθηκε μηχανισμός που περιορίζει τις αγοραπωλησίες συμβολαίων. Τα futures του Dow Jones και του S&P 500 δείχνουν πτώση πάνω από 6% για σήμερα. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΟΜ avatar
  ΚΟΜ 24/10/2008 20:29:56

  ο κόσμος χάνει χρήματα,επιχειρήσεις βουλιάζουν,η αγορά ειναι ακίνητη,κανένας οικονομικός φιστήρας δεν βγαίνει να κάνει μια εκτίμιση ,να κάνει μια ανάλυση για το που πάμε ,κάτι για το φάσμα της οικονομικής κατάρευσης που συντελείται γύρο μας.
  Βλέπετε οι μεγάλοι ,αντικειμενικοί και γνωρίζοντες τα πάντα δημοσιογράφοι τύπου αυτιά ,οικονομέα,πρεπεντέρη,τριανταφυλόπουλου και τα άλλα τα παιδιά θεωρούν το θέμα δευτεράτζα και ασχολούνται με το Βατοπέδι (δύο μήνες τώρα),τον μεγάλο στόχο ρουσόπουλο,τους δονητάς.....κλπ
  ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΥΣΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ

 2. t avatar
  t 24/10/2008 20:30:15

  A fundraiser for a major hedge fund said the period “between now and December 1, is a sort of death march” for the industry.

 3. miaouth avatar
  miaouth 24/10/2008 20:46:51

  Φίλοι, όλα αυτά είχαν έγκαιρα προβλεφθεί αλλά δεν θέλαμε να το πιστέψουμε.
  Γι αυτό, παραφράζοντας τον Παπαδιαμάντη, ακόμα και τώρα που μας βρήκε η καταστροφή, το σωστό και το δίκαιο είναι να μνημονεύουμε Nuriel Rubini και George Soros, Paul Krugman, αλλά και Amartya Sen Και μερικούς άλλους, για να μή λέω πολλά ονόματα.
  Το παραδέχθηκε άλλωστε χθες και ο Greenspann, είπε πέρίπου ότι ήταν λάθος που οι εποπτικές αρχές άφησαν τις επενδυτικές τράπεζες να "μαιμουδέψουν" και να φουσκώσουν την αγορά ακινήτων και τα παράγωγά της.
  Η απληστία σκοτώνει. Δυστυχώς, όχι ΜΟΝΟΝ τους άπληστους (άν σκότωνε μόνον αυτούς, θα ήταν καλό πράγμα).

 4. miaouth avatar
  miaouth 24/10/2008 20:56:05

  Μεταξύ μας, από τις 3 μεγάλες δυνάμεις που κινούν τον κόσμο, η απληστία συνήθως αυτοκαταστρέφεται και ο φόβος γίνεται επικίδυνος για σεένα μόνον όταν τον προκαλείς εσύ.
  Αλλά η ανοησία είναι ανίκητη. Ο σοφός άνθρωπος ποτέ δεν την πολεμά. Μόλις τη συναντήσει, φεύγει μέ χίλια, χωρίς να κυττάξει πίσω.

 5. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 24/10/2008 21:02:37

  miaouth -υπαρχει και ο σοφρων...

 6. miaouth avatar
  miaouth 24/10/2008 21:08:05

  @ δημοσθενης
  O σώφρων, ίσως ήρθε καιρός να πεί:
  Αγαπώ τον πλανήτη μου, τη ζωή και τους ανθρώπους, όχι άλλη ανάπτυξη.
  Ή αλλοιώς:
  There is no wealth, but life (John Ruskin, 1870).

 7. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 24/10/2008 21:09:06

  σωστος!!!

 8. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 24/10/2008 21:29:54

  Θα επανέλθω με την "λανθάνουσα γλώσσα" του κινδύνου της πραγματικής Οικονομίας από την Χρηματοπιστωτική κρίση.
  Παραδέχονται όλοι (μέσα στο κόλπο βέβαια) ότι η Χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι πραγματική Οικονομία.
  -Βέβαια μέσα στην τύφλα τους την μεγάλη, θα έπρεπε να μεταχειρίζονται τον όρο "Οικονομία της παραγωγής", αλλά θα διακινδύνευαν την αποκάλυψη από τους διεθνείς ιθαγενείς, ότι οι Χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι παραγωγή αλλά κακαοήθης καρκίνος του τζόγου.
  Συνεπώς η ερώτηση που θα ξεμπλοκάρει τις σκέψεις μας είναι η εξής/
  Μπορεί μία διεθνής τζογαδόρικη κομπανία, να τινάξει στον αέρα την παραγωγική οικονομία ;

  - Μπορεί γιατί αυτή η τζογαδόρικη κομπανία διαχειρίζεται βαπόρια ολόκληρα από χαρτονομίσματα και συνάλλαγμα παντός χρώματος (κυρίως μαύρο).
  - Μπορεί γιατί αυτή η τζογαδόρικη κομπανία είχε μεριμνήσει να πάρει όλες τις αποφάσεις για την ανεξέλεγκτη κίνηση των "βαποριών με το χρήμα", μέσω της σημαίας ευκαιρίας της "παγκοσμιοποίησης".
  - Μπορεί γιατί η πολιτική εξουσία γλυκά και όμορφα πέρασε στα χέρια των Διοικητικών Συμβουλίων των υπερεθνικών Α.Ε, επ΄ αμοιβή.

  Και τι κάνουμε τώρα;
  Αφήνουμε τα hedge funds να ναυαγήσουν και μαζί τους τα χρηματιστήρια.
  Βάζουμε χοντρό χέρι στις Τράπεζες που αποδέχονται καταθέσεις απλών ανθρώπων και παρατάμε στην τύχη τους τις "περίεργες Τράπεζες" οχήματα του κακοήθους τζόγου.
  Παρέχουμε πιστώσεις κατευθείαν στην παραγωγή μέσω του ιδίου του κράτους και όχι πιστώσεις στις Τράπεζες για να τις δώσουν (αν τις δώσουν) σε όσους θέλουν.
  Είναι πολλά τα 28 δίς για να διαχειριστούν αυτοί που δεν πρόσεξαν.

  Η εικονική Οικονομία δεν μας ενδιαφέρει, ας έχει την τύχη του Ρουσόπουλου με την εικονική Ελλάδα που μας τάιζε τόσα χρόνια.

 9. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 24/10/2008 21:31:07

  14.27 US time

  S.&P. 500
  869.28( –38.83)
  –4.28%

  Dow
  8,323.20(–368.05)
  –4.23%

  Nasdaq
  1,543.47(–60.44)
  –3.77%

  Με τον S&P500 η ST+poor να βλεπει στις 700, λογικα αναμενουμε στο ΑΧΕ ενα 10% κατω ακομη. Οσο υπαρχει λογικη φυσικα.

  ΠΠ

 10. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 24/10/2008 21:47:14

  Η πραγματική οικονομία δεν έχει πάθει τίποτε. Απλά θα πέσει λίγο η κατανάλωση μη απαραίτητων αγαθών και θα δούμε πάλι λογικές τιμές σε πολλά πράγματα. Έβλεπα τιμές παπουτσιών γύρω στα 150 Ευρώ κι έλεγα που πάμε. Η αξία τους είναι 70. Καιρός να τις κατεβάσουν στο 70. Πόσο μόνο τις μετοχές τα ακίνητα και τα υπόλοιπα πράγματα.
  Κρίση δεν υπάρχει. Απλά κάποιοι πισινάτοι, σκαφάτοι, πορσεράτοι και βιλάτοι θα χάσουν μερικές από τις βολές τους. Τι να κάνουμε. Αυτά έχει η ζωή.

  Και ξανατονίζω το 99 όταν έκαναν παιχνίδι τα κρατικά χαρτιά που βυθίστηκαν 20 φορές κάτω δε μίλησε κανείς ούτε είδε κανείς τους χαμένους. Τώρα η Εθνική έχει πέσει μόνο 4 φορές κάτω. Μπορεί να πέσει και λίγο ακόμη. Ε τι να κάνουμε.

 11. Basil avatar
  Basil 24/10/2008 21:54:54

  O I Wallrstein λέει ότι φτάσαμε στο τέλος και της Β φάσης του κύκλου Kondratieff (πτωτική τάση) που ταυτίζεται με το τέλος της μεγάλης περιόδου ηγεμονίας των ΗΠΑ και κατ'επέκταση της Δύσης. Την περίοδο αστάθειας την προβλέπει από 20-50 χρόνια.(;;) Άν έχει δίκιο δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα.

  Αρε Nick κάτι ήξερες...

 12. Nick avatar
  Nick 24/10/2008 22:01:34

  Άμα ήξερα basil, τώρα θα ήμουν εκατομμυριούχος.

  Πιστεύω να ετοιμάζεσαι ε; ;) (μη ξεχάσεις κιτ επιβίωσης, κίτ πρώτων βοηθειών και τρόφιμα)

 13. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 24/10/2008 22:01:38

  Εχακτινε,
  θα γλιτωσουμε και απο το lifestyle σουργελο !!!

  Που θα πουλανε την καθε αρχηστη παπαρια? Ισως σταματησουν και οι γυναικες τις βολτες στα μαγαζια ! Θα ζησουμε ιστορικες στιγμες.

  Αν και σημερα πχ μια παο τις 3 μεγαλ Τραπεζες, με πηραν τηλεφωνο να παω να παρω 20.000 ! χαχαα δεν εχουν το Θεο τους. Γελασα με τον πιτσιρικα στο τηλεφωνο και ειχε απορια.

  - Γιατι γελατε κυριε ταδε?
  ππ- δεν ξερω τι να τα κανω φιλε μου. Εχει καμια ιδεα καλη ?
  - Οχι κυριε
  ππ- μπορω να παρω μετοχες σας με τα 20 ?
  - Δεν με εχουν ενημερωσει γι αυτο. Δανειο ειναι με σταθερο επικοτιο μεχρι ...(δε θυμαμαι ποσο)
  ππ- Ρωτα και παρε με Δευτερα! Σταθερο για 36 μηνες και να παρω πετοχες σας. αλλιως μην κανεις τον κοπο !


  ΠΠ

 14. provato avatar
  provato 24/10/2008 22:13:17

  Δεν θα σταματήσω να το λέω έστω και αν γίνομαι κουραστικός.Οι μέχρι τώρα ΄΄λύσεις ΄΄ οδηγούν μαθηματικά σε ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΕΣ=ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙΣ.Αυτά...

  ΥΓ:Τι σημαίνει αυτό ,ας μην το συζητήσουμε τώρα.Απλώς θα αναφέρω μονολεκτικά κάποιες απο τις πολλές πιθανές ΄΄προοπτικές΄΄
  Διάλυση ΕΕ
  Αναστολή συντάγματος - στρατιωτικός νόμος - κατάρρευση διακρατικού εμπορίου αγαθών & πρώτων υλών.
  ΥΓ2:Υπερβολικός;E;Μπεεεεε......

 15. Basil avatar
  Basil 24/10/2008 22:20:10

  Το έβλεπες όμως καθαρά Nick. Αλλο να το βλέπεις να έρχεται και αλλο να συμβαίνει.
  Κιτ Α βοηθειών έχω, τρόφιμα όμως δεν έχω. 500gr φακές έχουν περίπου 2Ε.Το ίδιο και το ρύζι. Οσα και πάρεις θα τελειώσουν, δεν έχει νόημα. Με βλέπω στα συσσύτια και στα οδοφράγματα και κοντεύω 50.

 16. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 24/10/2008 22:25:02

  Στην αρχαιότητα, ο ρόλος του χρήματος ήταν ισχυρός. Ο Λυκούργος, ο μεγάλος μεταρρυθμιστής της Σπάρτης, προκειμένου ν’ αποτρέψει τη ροπή των Σπαρτιατών προς το χρήμα, επινόησε την εξής αποτελεσματική «νομισματική» μέθοδο. Η κάθε δραχμή ήταν ένα κομμάτι σίδερο, τόσο μεγάλο και βαρύ, που ήταν περίπου ασήκωτο. Έτσι οι συναλλαγές με το χρήμα, αλλά και η συσσώρευση του χρήματος, έγινε τόσο δύσκολη που είχε σαν αποτέλεσμα να μην αναπτυχθεί η φιλαργυρία στην αρχαία Σπάρτη. Ο Πλάτωνας, στην «Πολιτεία», απαγορεύει το χρυσό και το ασήμι. Παρά ταύτα, στην αρχαία Αθήνα, υπήρχαν νομίσματα όπως σήμερα, με αποτέλεσμα ν’ αναπτυχθεί η αγάπη για το χρήμα. Να τι μας λέει για το χρήμα ο Σοφοκλής στο μεγάλο του έργο «Αντιγόνη»:

  Δεν φύτρωσε χειρότερη καμιά
  εφεύρεση στον κόσμο σαν το χρήμα.
  Αυτό γκρεμίζει πόλεις, ανθρώπους ξεσπιτώνει,
  δασκαλεύει και πλανεύει το φρόνιμο
  μυαλό να κυνηγάει της ντροπής τα έργα.

  ΠΠ

 17. t avatar
  t 24/10/2008 22:28:00

  Aρκετές χώρες στον κόσμο, καλείται να υποστηρίξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) για να μην οδηγηθούν σε πλήρη κατάρρευση.
  Χώρες απο τη Λ. Αμερική έως την Κεντρ. Ευρώπη κλονίζονται οικονομικά ενισχύοντας τον πανικο στις αγορές.
  Το ΔΝΤ είναι υποχρεωμένο να χορηγήσει έκτακτα δάνεια και να εξασφαλίσει μια διαρκή πίστωση.
  Η λίστα των χωρών που απειλούνται άμεσα μεγαλώνει κάθε μέρα και περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ν. Αφρική και την Τουρκία.

 18. Nick avatar
  Nick 24/10/2008 22:34:18

  Εγώ βρε basil που είμαι 25 τι να πω; Πάλι καλά που κράτησα παραλλαγές και άρβυλα από τη θητεία μου.

 19. Nick avatar
  Nick 24/10/2008 22:36:31

  Εάν θες τη γνώμη μου, με 2.50 Ευρώ παίρνεις τη μεγάλη συσκευασία Ζwan, ικανή να θρέψει 4 άτομα (στο Στρατό το λέγαμε "Γκοντζίλα" γιατί το ψήνανε).

  Επίσης, ταχίνι με μέλι και Merenda σου δίνουν μπόλικη ενέργεια.

 20. game_is_over avatar
  game_is_over 24/10/2008 22:54:59

  "Συντροφοι προλεταριοι" , μηπως θα ηταν καλο να γινει ενα ποστ σε στυλ λιστας, για το ποια πραγματα θα μας χρειαστουν ωστε να την "βγαλουμε καθαρη" απο το τσουναμι που ερχεται ???
  Προσγειωθειτε και Αφηστε τις προβλεψεις, εδω τα "αφεντικα σας" δεν ξερουν ακριβως τι θα γινει.
  Για να δω ποσο δημιουργικοι εισαστε !

 21. Nick avatar
  Nick 24/10/2008 23:04:41

  1) Zwan 400 gram
  2) Ταχίνι
  3) Μερέντα
  4) Ξηροί καρποί
  5) Rio Mare
  6) Κίτ επιβίωσης
  7) Κιτ Α Βοηθειών
  8) Υπνόσακος (να αντέχει μέχρι -8 Βαθμούς Κελσίου)
  9) Χάπια Χαλαζόνης (για απολύμανση νερού)
  10) Σουγιά + Σουγιάς Μαχαίρι-Κουτάλι-Πιρούνι
  11) Καραβάνα - Παγούρι
  12) Όσοι/όσες έχουν κατοικίαδια, πολλές ζωοτροφές
  13) Χρυσές λίρες, χρυσά/αργυρά κοσμήματα.

  Μπορείτε να προσθέσετε πατατάκια, μακαρόνια, μπρίκι, γκάζι, οινόπνευμα, σπίρτα κλπ.

 22. miaouth avatar
  miaouth 24/10/2008 23:08:32

  @ Nick (25)
  Συμφωνώ για τα 13 και προσθέτω:
  14). Για τους φίλους των πολυτελών απολαύσεων:
  Ένα σκυλί ή γουρούνι καλά εκπαιδευμένο για να βρίσκει στο δάσος υπόγεια μανιτάρια τρούφας.
  Με φειδώ όμως η εξόρυξη, για να βρίσκουμε και τα επόμενα χρόνια.

 23. Nick avatar
  Nick 24/10/2008 23:10:29

  Διόρθωση: Η μεγάλη συσκευασία Zwan είναι 340 γραμμ.

 24. olaenataliro avatar
  olaenataliro 24/10/2008 23:27:59

  Eκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προυπολογισμό για να ενισχυθούν τα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία ζήτησε σήμερα η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά από τον Υπουργό Οικονομίας , κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το πρωί .

  Πρώτα στη λίστα για έκτακτη ενίσχυση βρίσκονται το ταμείο πρόνοιας που χορηγεί το εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους και ο ΟΑΕΕ, το ταμείο των ελεύθρων επαγγελματιών καθώς τα διαθέσιμά τους έχουν εκμηδενιστεί και δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις άμεσες υποχρεώσεις τους . Τα διαθέσιμα του ταμείου πρόνοιας δεν ξεπερνούν τα 80 εκ ευρώ την ώρα που χρειάζεται 500 εκ ευρώ για να καταβάλει τα 12.000 εφάπαξ που εκκρεμούν.

  Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται και το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών . Πριν ένα χρόνο ρευστοποίησε με ζημιά μετοχές και ομόλογα αξίας 64 εκ ευρώ για να πληρώσει συντάξεις ενώ πρόσφατα έλαβε έκτακτη ενίσχυση 180 εκ ευρώ.

  Και αυτά όμως απορροφήθηκαν στη μαύρη τρύπα των συσσωρευμένων οφειλών καθώς εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους , η πληρωμή προμηθευτών και φαρμακοποιών. Η διοίκηση του ΟΑΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν δοθεί και νέα επιχορήγηση 170 εκ ευρώ θα αποφασίσει στάση πληρωμών και δε θα μπορέσει να καταβάλλει το δώρο των χριστουγέννων.

  Oμως και τα ταμεία που έχουν περισσότερα διαθέσιμα αλλά βουλιάζουν στη δίνη των ελλειμμάτων ,όπως το ΙΚΑ , θα απαιτήσουν έκτακτη η τη θεσμοθετημένη επιχορήγηση χωρίς καθυστέρηση για να μην υποχρεωθούν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία μέσα στην κρίση.

  Η ελεύθερη πτώση των χρηματιστηρίων έχει εκτοξεύσει τις απώλειες των χαρτοφυλακίων τους στα ύψη, καθώς λογιστικά χάνουν πάνω από 4 δισ. ευρώ Ετσι αν δεν εισπράξουν ενίσχυση και αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν με ζημιά , οι λογιστικές απώλειες , θα γίνουν και πραγματικές ..

  Πάντως ο διοικητής του ΙΚΑ Γ. Μέργος έχει δηλώσει ότι το ίδρυμα λειτουργεί ως θεσμικός επενδυτής με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. «Ούτε πουλάει, ούτε αγοράζει, επομένως η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου , είναι λογιστική .”

  Αλλά και η κ. Πετραλιά έχει τονίσει την τελευταία εβδομάδα ότι “δεν υπάρχει λόγος εκποίησης καθώς το κράτος εγγυάται τις συντάξεις ” .

 25. provato avatar
  provato 24/10/2008 23:32:48

  Για να γελάσουμε (με τα χάλια μας)να τι έγραφε και ο προκόπιος απο την εφημερίδα Παρον το καλοκαίρι στη στήλη του Βυζάντιο πριν ξεσπάσει η κρίση:
  ΄΄Ούτως ή άλλως το τέλος του κόσμου είναι τόσο κοντά, που αδυνατούμε να το παραδεχθούμε. Προσωπικό μου ρεπορτάζ: στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να φτάνουν κάτι εμπιστευτικές μελέτες ξένων οίκων που προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα παγκόσμια χρηματιστήρια θα έχουν υποστεί κατάρρευση, ενώ οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούν να διαχειριστούν την άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος θα επιμένει παρά τον έλεγχο των επιτοκίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μαζεύουμε χώμα από τα μνήματα, το ρίχνουμε στο μπαλκόνι και κάνουμε μπαξέ για να έχουμε τα απαραίτητα προς επιβίωση. Πολιτικά σημαίνει μια κατάσταση μεταξύ παιδικής χαράς και ομηρίας από ένοπλο σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Θρησκευτικά σημαίνει ραγδαία αύξηση των πιστών στις εκκλησίες, διότι το αντίδωρο θα είναι πλέον ένα πλήρες πρωινό γεύμα.΄΄

 26. ahab avatar
  ahab 25/10/2008 10:37:28

  @8 γάιδαρος με λίγα λόγια πολύ σωστός

  @13 basil "Kondratief" η λειτουργία του ως κύκλου τελείωσε . Το χαμηλό του αναμένετο στο ~2000 και μας ήρθε το υψηλό. Αυτό σημαίνει τέλος ζωής κύκλου. Μήν τους εμπιστεύεσαι.

  Από τεχνική ανάλυση βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο (C) μιας μακρόχρονης διόρθωσης που ξεκίνησε απο το 2000 (1999 για το Ελληνικό) και διορθώνει την άνοδο 1987-2000.

  Αυτή η πτώση ειναι η πλέον βίαια γιατί ειναι η φάση της απογοήτευσης και δεν θα ολοκληρωθεί νωρίτερα του 2012 (έχω κάνει αλλού ανάλυση) . Το 2012 το ξανασυζητάμε.

 27. Basil avatar
  Basil 25/10/2008 11:01:03

  @ Ahab

  Κύκλοι, περίοδοι, φάσεις μου είναι κάπως δυσνόητα, για να φανταστεις η κβαντομηχανική μου φαίνεται πιό σαφής.

  Ο Wallerstein είναι ακαδημαικός και έχει δομήσει μια θεωρία που ίσως βοηθάει. Ξέρεις τα πρότυπα έχουν πάντα ένα σωρό προυποθέσεις και όρια. Συνήθως βοηθούν κατά την νεκροψία. (Ερμηνεία των γεγονότων που συμβαίνουν).

  Οι προτάσεις του Γαιδαρου άκούγονται σωστές αλλά ποιός θα τις επιβάλλει;Ο χατζηδάκης πχ; αυτοί και οι άλλοι κινούνται ακόμα με υψηλή κεκτημένη ταχύτητα (Uo), δηλαδή ο ορισμός του βλήματος κυριολεκτικά (projectile).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.