14/07/2008 16:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά την Ζήμενς η Νέα Υόρκη καλεί και …ΟΤΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.Gr, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – η οποία ελέγχει τις εισηγμένες στη Νέα Υόρκη – έχει ήδη ενημερωθεί για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της διοίκησης του ΟΤΕ και ιδιωτών και προτίθεται να ζητήσει εξηγήσεις από την διοίκηση της ελληνικής εταιρείας σχετικά με την πορεία και τις επιπτώσεις της υπόθεσης. Στο παρελθόν υπάρχει μια ανάλογη υπόθεση, καθώς SEC (επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Νέας Υόρκης ) είχε εντοπίσει τις μελλοντικές πωλήσεις τις οποίες υπολόγιζε στους ισολογισμούς της η Aremisoft η οποία ήταν τότε συνεταίρος ελληνικής εταιρείας.Ο έλεγχος αυτή τη φορά θα προσομοιάζει με τον έλεγχο που είχε υποστεί η Siemens στις ΗΠΑ όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις διεθνείς μίζες που έδινε η προηγουμένη διοίκηση, προκειμένου να εξασφαλίσει συμβάσεις. Και όπως είναι γνωστό η γερμανική Siemens υποχρεώθηκε στην καταβολή βαρύτατου προστίμου προς την αμερικανική εποπτική αρχή, για παραβάσεις της νομοθεσίας και παραπλάνηση των επενδυτών.  Όπως είναι γνωστό, όλες οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ( Εθνική, ΟΤΕ κ.α ) περνούν περιοδικούς έλεγχους ( κάθε 2-3 χρόνια) από στελέχη της Αμερικανικής Επιτροπής κεφαλαιαγοράς τα οποία εξετάζουν τους ισολογισμούς και ερωτούν τις διοικήσεις. Και όπως όλα δείχνουν, αυτή τη φορά ο έλεγχος δεν θα είναι τυπικός, αλλά εξονυχιστικός...

Τι λέγαμε εδώ στο post Μια ματιά στα βαθιά νερά της υπόθεσης Ζήμενς; Η ιστορία των μαύρων ταμείων ξεκίνησε από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και την αγωγή που κατέθεσε εναντίον της Ζήμενς. Κύριος αντίπαλος της Ζήμενς στην διεθνή αγορά είναι η General Electric για την οποία ακούγεται ότι όχι μόνο θέλει να εξαγοράσει την γερμανική εταιρεία, αλλά και ότι επέβαλε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να αναθέσει την «ανεξάρτητη έρευνα» των μαύρων ταμείων στην «Debevoise & Plimton».

Λέτε να έρχεται και η σειρά του ΟΤΕ;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. korelis avatar
  korelis 14/07/2008 17:27:50

  ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΕΗ....
  ΔΕΗ-ΜΕΤΚΑ 3 ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΙΤΕΡΕΣ ΜΙΖΕΣ ΑΠΟ ΟΤΕ-SIEMENS....
  TA NEA ΕΡΧΟΝΤΑΙ
  ΘΥΝΗΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟΚΡΑΣΣΑ!

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006
  «Διαχρονική η διαπλοκή στην ενέργεια»
  Aποκαλυπτικό υπόμνημα του κ. I. Παλαιοκρασσά
  «To σχέδιο της διαπλοκής στην ηλεκτρική ενέργεια» αποκαλύπτει ο πρώην πρόεδρος της ΔEH σε υπόμνημα που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Aθηνών. Tα στοιχεία αποτελούν ουσιαστικά την πολιτική απάντηση του κ. Παλαιοκρασσά στην αμήχανη αντίδραση των υπουργών Oικονομίας Γ. Aλογοσκούφη και Aναπτυξης Δ. Σιούφα, ως προς το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησής του από τη θέση του προέδρου της ΔEH στις 2/12/2005, την οποία είχαν αποστείλει στον εισαγγελέα του Aρείου Πάγου. Tο υπόμνημα του κ. Παλαιοκρασσά υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Aθηνών στις 30 Mαρτίου 2006, συονδευόμενο από 43 σχετικά έγγραφα με τα όσα περί διαπλοκής καταγγέλλει.
  «H διαπλοκή στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ενεργεί ως άτυπος και αφανής μηχανισμός προώθησης οικονομικών συμφερόντων ορισμένων επιχειρηματιών, με τη συνεργασία κρατικών παραγόντων και μέσων μαζικής ενημέρωσης (MME), που τη στηρίζουν είτε με δημοσιεύματα είτε με συγκάλυψη και σιωπή», αρχίζει το υπόμνημα. Περιγράφοντας με αυτό τον τρόπο το πλαίσιο δράσης μιας «διαχρονικής όπως αποκαλύπτεται διαπλοκής» με επίκεντρο τη ΔEH, ο κ. Παλαιοκρασσάς προχωράει σε πιο συγκεκριμένες καταγγελίες, κατανομάζοντας αυτήν τη φορά πρόσωπα: από πλευράς του κράτους, η διαπλοκή αποδίδεται στο υπουργείο Aνάπτυξης (και σε όλες τις ηγεσίες από το 1999 και μετά) και δευτερευόντως στο υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών, τη Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας, τον Διαχειριστή του Eλληνικού Συστήματος Mεταφοράς Hλεκτρικής Eνέργειας (ΔEΣMHE) και τη ΔEH.
  «Tο φαινόμενο της διαπλοκής στη ΔEH», σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο κ. Παλαιοκρασσάς, αποδεικνύεται με στοιχεία που παραθέτει από το 2000 και μετά με την ανάληψη της διοίκησης από τον κ. Στέργιο Nέζη. Tην περίοδο αυτή, εμφανίζεται η METKA του Oμίλου Mυτιληναίου ως βασικός προμηθευτής της επιχείρησης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 63,5% των συνολικών προμηθειών της επιχείρησης έναντι 24% του αμέσως επόμενου (AΘHNA -FOSTER) και 12,5% του τρίτου (AEΓEK). Στο υπόμνημα παρουσιάζονται στοιχεία μεθοδευμένων διαγωνισμών για την κατάληξη των έργων στη METKA. Στις μεθοδεύσεις αυτές, φέρονται να συμμετείχαν εκτός του κ. Nέζη, ο γενικός διευθυντής παραγωγής K. Πανέτας και ο διευθυντής ΔMKΘ Aβραάμ Mιζάν. H διοίκηση των κ. Σ. Nέζη και Δ. Παπούλια κατηγορείται για την τοποθέτηση γενικών διευθυντών και διευθυντών σε θέσεις-κλειδιά για την ανάθεση και κατασκευή θερμοηλεκτρικών σταθμών, προσώπων που συνδέονται με τη METKA. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι από μία ομάδα 10-12 στελεχών, 7 έχουν διασυνδέσεις με τη METKA, καθώς συγγενείς πρώτου βαθμού και συγγενείς εξ αγχιστείας, τους οποίους ο κ. Παλαιοκρασσάς κατανομάζει, εργάζονται στη METKA.
  Tη διαπλοκή αυτή φέρονται να στήριξαν, ο υπουργός Aνάπτυξης Δ. Σιούφας και ο γ.γ. του υπουργείου κ. Nίκος Στεφάνου. O κ. Παλαιοκρασσάς, εμφανίζει τη διοίκηση του YΠAN να παρεμβαίνει σε καθημερινή βάση σε καίρια θέματα για την ανάπτυξη της ΔEH, στην κατεύθυνση της εδραίωσης του παγιωμένου καθεστώτος της διαπλοκής, καθώς και για παρέμβαση στον Tύπο: «Eνδεικτική των διασυνδέσεων που υπάρχουν είναι η συνιδιοκτησία της εταιρείας επικοινωνίας PREMIUM A.E. από τους κυρίους Γρηγόρη Nικολόπουλο, διευθυντή Σύνταξης στο "Bήμα", Eυάγγελο Mυτιληναίο, πρόεδρο του Oμίλου MYTIΛHNAIOΣ και Παναγιώτη Ψυχάρη, υιό του Σταύρου Ψυχάρη, εκδότη του "Bήματος". Προκειμένου να διατηρηθεί ανέπαφο το σύστημα της διαπλοκής, το YΠAN χρησιμοποιούσε επιλεκτικώς μερικούς δημοσιογράφους, ως επί το πλείστον του αντιπολιτευόμενου της κυβέρνησης Tύπου, προκειμένου να προωθούν, με το αζημίωτο, τις θέσεις του YΠAN και να προβάλλουν τα "επιτεύγματα" της πολιτικής ηγεσίας του».
  O κ. Παλαιοκρασσάς κάνει εκτενή αναφορά στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης απελευθέρωσης της αγοράς, το οποίο, όπως σημειώνει, συνιστά «απιστία κατά της ΔEH», αφού καλείται να επιδοτήσει τους ιδιώτες ανταγωνιστές της. Aναφέρεται σε πρωτοφανή «τέρατα και σημεία, τεκταινόμενα υπό την αιγίδα του σημαίνοντος υπουργού, από επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, όπως ο πρόεδρος της PAE, δεν επιδέχονται καμία λογική εξήγηση, άλλη από το ότι γίνονται υπό την πίεση των ισχυρών συμφερόντων της διαπλοκής». H ηγεσία του YΠAN κατηγορείται για μεθοδεύσεις, νομικές αλλά και απροκάλυπτες παραμβάσεις στη ΔEH. «O κ. Mανιατάκης, που επέλεξε ως διάδοχο του κ. Nέζη, είναι πρώην εργοδότης, κουμπάρος και προσωπικός φίλος του γ.γ. κ. Nίκου Στεφάνου, ενώ ο κ. Kυριακόπουλος που επελέγη ως αντικαταστάτης μου, είναι συνταξιούχος στέλεχος της ALPHA BANK και στενός φίλος του κ. Mανιατάκη», αναφέρει σχετικά ο κ. Παλαιοκρασσάς στο υπόμνημα και υπογραμμίζει τις σχέσεις της ALPHA BANK με τον Oμιλο Mυτιληναίου (χρηματοδότησε την εξαγορά της «Aλουμίνιον της Eλλάδας»).
  «Eίμαι πεπεισμένος, ότι ο βασικός λόγος της αντίθεσης του υπουργού, προς το πρόσωπό μου, ήταν ότι δεν ήμουν πειθήνιο όργανο της πολιτικής συμβιβασμού, με τα συμφέροντα της διαπλοκής. O ίδιος μού είχε πει χαρακτηριστικά, ότι η ΔEH δεν θα ησυχάσει, αν δεν τα βρουν μεταξύ τους οι Mυτιληναίος και Kοπελούζος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 2. Nightwalker avatar
  Nightwalker 14/07/2008 20:57:31

  Αφού δε είδαν στην ελληνική κυβέρνηση τι έκαναν οι αμερικάνοι με την Deutsche Telecom καλά να πάθουν!!! και κουφοί και τυφλοί αποδυκνύονται!!! Ας πληρώσουν τώρα τα πρόστημα στην αμερικανική κεφαλαιοαγορά και ασ κάνουν μόκο!!! πολύ φοβάμαι ότι επειδή χρήμα δεν υπάρχει αρκετό για τα σπασμένα θα γίνουν ............άλλου έιδους συμφωνίες με αυτούς!!!!! και γ............ και π..............

 3. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 14/07/2008 21:46:55

  Θα μαθουμε αληθειες μεσω ΗΠΑ. Καταντια μεν,σωτηριο ενδεχομενως δε...
  Οι εποπτικες αρχες των χρηματαγορων στην Αμερικη ειναι ανεξαρτητες περισσοτερο απο καθε αλλη χωρα. Αυτο το εχουνε...

 4. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 14/07/2008 23:06:18

  ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΑΣ, ΠΡΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ:

  «Βαθύτατα απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των υπευθύνων φορέων της πολιτείας καταγγέλλω τα τεκταινόμενα εις βάρος της ΔΕΗ, ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, ως υστάτου υπερασπιστού της ηθικής και του δικαίου, με την ελπίδα ότι θα επιτύχει να προασπίσει από τους αρπακτικούς όνυχες της διαπλοκής τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού».

  Η δομή της διαπλοκής

  «Η διαπλοκή στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ενεργεί ως άτυπος και αφανής μηχανισμός προώθησης οικονομικών συμφερόντων ορισμένων επιχειρηματιών, με τη συνεργασία κρατικών παραγόντων και μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ), που τη στηρίζουν είτε με δημοσιεύματα είτε με συγκάλυψη και σιωπή.

  Κατά την παρούσα περίοδο, οι συγκεκριμένοι παράγοντες είναι:

  α. Από πλευράς κράτους και ευρύτερου δημόσιου τομέα, το υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) και δευτερευόντως το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και η ΔΕΗ.

  β. Από επιχειρηματικής πλευράς, η ανάλυση των αναδόχων των έργων της ΔΕΗ αναδεικνύει τη ΜΕΤΚΑ Α.Ε., που ανήκει στον Όμιλο Μυτιληναίου, ως κατ’ εξοχήν ωφελουμένη.

  γ. Από πλευράς ΜΜΕ, η στατιστική ανάλυση των επισυναπτόμενων δημοσιευμάτων δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από τις εφημερίδες «ΒΗΜΑ» και «ΝΕΑ» και δευτερευόντως από το «ΕΘΝΟΣ».

  Ενδεικτική των διασυνδέσεων που υπάρχουν είναι η συνιδιοκτησία της εταιρείας επικοινωνίας PREMIUM Α.Ε. από τους κυρίους

  Γρηγόρη ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ, διευθυντή σύνταξης στο «Βήμα»,

  Ευάγγελο Μυτιληναίο, πρόεδρο του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, και

  Παναγιώτη ΨΥΧΑΡΗ, υιό του Σταύρου Ψυχάρη, εκδότη του «Βήματος».

  Εφ’ όσον επιβάλλεται πλέον, πρέπει η Εισαγγελική Αρχή να ζητήσει τους καταλόγους της Γ. Γ. Τύπου, οι οποίοι δείχνουν τους δημοσιογράφους που αμείβονται από το ΥΠΑΝ και την, εποπτευομένη από το ΥΠΑΝ, ΔΕΠΑ Α.Ε., για να διαπιστώσει την ύπαρξη σχέσεων με ομόρροπα συμφέροντα και άλλων συγκεκριμένων προσώπων.

  Τίθεμαι δε στην διάθεση της Εισαγγελικής Αρχής για την υποβοήθηση της σχετικής έρευνας. Είναι πολύ σοβαρό να εντοπισθούν και να αποκαλυφθούν οι ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΕΣ της ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, την οποία εν συνεχεία επικαλούνται ως επιχείρημα οι εμπλεκόμενοι», (Απρίλιος 2006, καταγγελία στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας).

 5. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 15/07/2008 00:59:24

  Υπαρχει μαθηματικος τυπος που να υπολογιζει την ταχυτητα της μιζας ωστε να ξερουμε στον χρονο αναρτησης του κειμενου μας τι μιζα επεσε?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.