#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/09/2012 19:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά τα δημοσιεύματα του Antinews κυβερνητική παρέμβαση για τα 550 εκατομμύρια των τραπεζώνΜια ακόμα επιτυχία κατέγραψε το antinews κι αυτή τη φορά σχετίζεται με την υπόθεση της μη διεκδίκησης από τις τράπεζες οφειλής 550 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό κράτος. Ο σάλος που ξέσπασε, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δε μπορούσε παρά να έχει αποτέλεσμα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Επειδή αν τα 550 εκατομμύρια εισπραχθούν τελικά από τις τράπεζες και μπουν στον Προϋποπολογισμό τότε θα αφαιρεθεί ισόποσο μέρος των μέτρων, τα ειδικά μισθολόγια για παράδειγμα που ανέρχονται συνολικά στα 360 εκατ. 

Έτσι λοιπόν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πριν από λίγο –προφανώς εν γνώσει του Μαξίμου- απέστειλε επιστολή προς τον Γ. Προβόπουλο και τον Γ. Ζανιά ως πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, και τους ζητά να καταθέσουν τις θέσεις τους σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διευθετηθεί το θέμα του χρέους διότι το ποσό των 550 εκατ. ευρώ εγγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη καθώς για πρώτη φορά μαθαίνουμε ότι το χρέος των τραπεζών έχει περαστεί στον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου θα πρέπει να εισπραχθεί. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σταϊκούρας:

«Γνωρίζετε την εκκρεμότητα που υφίσταται σε σχέση με το θέμα της σταθερής απόδοσης 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου στις τράπεζες που υπήχθησαν στο α΄ μέτρο του Ν.3723/2008.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει την βούληση για τη διευθέτηση του θέματος δεδομένου ότι εγγράφεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό.Παρακαλώ, σε συνέχεια της Συνεδρίασης στο Συμβούλιο Συστημικής  Ευστάθειας, να έχω, το ταχύτερο δυνατό, τις θέσεις σας για την διευθέτηση του ζητήματος».

Εμείς προφανώς και πρέπει να συγχαρούμε τον κ., Σταϊκούρα για την πρωτοβουλία που πήρε και η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την άποψη που εξέθεσε στη Βουλή προχθές. Είχε πει τότε ότι η επιστροφή των οφειλών θα δημιουργούσε «σοβαρά προβλήματα στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και η κυβέρνηση εξετάζει και αναζητά βέλτιστη λύση, μεριμνώντας σε κάθε περίπτωση για την διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος».

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο κ. υπουργός κάνει μια στροφή 180 μοιρών στην άποψή του η οποία θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι επρόκειτο για κάποιο… φραστικό λάθος, για γκάφα της στιγμής κι όχι για σκόπιμη στήριξη των μεγαλοτραπεζιτών. Με την επιστολή του ο κ. Σταϊκούρας διορθώνει το λάθος του. Αυτό του το αναγνωρίζουμε.

Όμως, θα πρέπει να πούμε κάτι τελευταίο: Θα παρακολουθούμε στενά την υπόθεση. Αν δεν υποχρεωθούν οι τράπεζες να πληρώσουν τα 550 εκατ. ευρώ και βρεθεί μια μεσοβέζικη λύση που όμως δε θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, τότε θα μας βρουν απέναντί τους. Και θα είμαστε πιο σκληροί από ποτέ. Διότι είναι γνωστό ότι οι πολιτικοί όταν θέλουν να υπεκφύγουν από κάτι, συστήνουν μια επιτροπή ή πετάνε αλλού το μπαλάκι. Ελπίζουμε να μη συμβεί κάτι τέτοιο και στην περίπτωση του κ. Σταϊκούρα.

Τι είχαμε γράψει:

Προς κυβέρνηση: Ιδού πως δεν θα κοπούν τα ειδικά μισθολόγια

Γράφουμε και σε προηγούμενη ανάρτηση για τα 555 εκατ. ευρώ που χρωστάνε οι τράπεζες στο κράτος, από την ανακεφαλαιοποίησή τους επί ημερών Γ. Αλογοσκούφη και κυβέρνησης Καραμανλή.

Το θέμα αποκάλυψε πρόσφατα στην Βουλή ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Παπαδάκης. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είχαν λάβει τότε «ένεση» ρευστού 5 δισ. ευρώ -στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου των 28 δισ. ευρώ- έναντι προνομιούχων μετοχών και όφειλαν να αποδίδουν ως μέρισμα το 10% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, αυτό συνέβη μόνο την πρώτη χρονιά. Στη συνέχεια το χρέος των τραπεζών “ξεχάστηκε” μέσα στο γενικότερο χαμό.

Κατά την διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, έσπευσε να καλύψει το θέμα λέγοντας ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών διαπραγματεύεται με το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να επιστραφούν στο κράτος τα χρήματα αυτά.

Με ποιους από το δημόσιο “διαπραγματεύονται” οι τραπεζίτες, αν διαπραγματεύονται; Και πόσο θα κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις; Θα ζούμε ή θα έχουμε πεθάνει μέχρι τότε;

Το λέμε επειδή την ώρα που το δημόσιο “διαπραγματεύεται” με τις τράπεζες για να του δώσουν μερικά ψωροεκατομμύρια (γι αυτές) την ίδια στιγμή ρίχνει χιλιάδες ανυπεράσπιστους πολίτες στον Καιάδα με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Αν δεν κάνουμε όμως λάθος η συνολική δαπάνη για τα ειδικά μισθολόγια που θα κοπούν ανέρχεται στα 360 εκατομμύρια. Αν λοιπόν το κράτος απαιτήσει να εισπράξει άμεσα τα 55Ο εκατομμύρια που του χρωστούν οι τράπεζες και δεν θα αναγκασθεί να κόψει τα ειδικά μισθολόγια και θα περισσέψουν και 200 εκατομμύρια για να γλιτώσουμε κάποιο άλλο επαχθές μέτρο.

Διαβάστε κι αυτό:

Πήγανε…άκλαυτα τα 550 εκατ. από τις τράπεζες

Απάντηση του κ. Σταϊκούρα σε δημοσίευμα του Antinews

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tak avatar
  tak 07/09/2012 19:53:14

  Φάκτορα, έχει ... ειδική προστασία ο Σταϊκούρας; Δε φταίει βεβαίως αυτός... Φταίει εκείνος που τους περιμάζεψε και τους έκανε "αστέρια".

  • factorx avatar
   factorx @ tak 07/09/2012 20:11:59

   Νομίζω είσαι άδικος εδώ. Κατά την γνώμη μου το όλο θέμα δείχνει την ευαισθησία του Μαξίμου για την κοινή γνώμη. Και η τελική αντίδραση είναι σωστή μέχρι στιγμής

   • tak avatar
    tak @ factorx 07/09/2012 20:26:43

    Όπως το θέτεις συμφωνώ... Φυσικά δεν αμφισβητώ την ευαισθησία του Πρώτου... Αλλά αν πήραν τα σκάγια το Σταϊκούρα, πυροβολούσα και πυροβολώ και τους άλλους! Σου θυμίζω: "Ο Σαμαράς είναι μόνος"...

   • franc avatar
    franc @ factorx 07/09/2012 20:27:00

    Το πρόβλημα αγαπητέ φάκτορα είναι οτι επειδη το antinews δεν είναι κυβέρνηση, δεν ξέρουμε πόσα άλλα εκατομμύρια ή μήπως δισεκατομμύρια μας έφυγαν με τον ίδιο τρόπο. Εκτός αν ο Σαμαράς αποφασίσει να προσλάβει, ανευ αποδοχών εννοείται, το αντινιούζ ως σύμβουλο και να μας ρωτάει πριν τον πρωινό καφέ τι θα κάνουμε σήμερα...
    Πχ. γιατί δεν μας απάντησαν ακόμα ποιά ήταν η μετοχική σύνθεση του ομόλογου απ' τα Κέυμαν που στέρησε τα φάρμακα των καρκινοπαθών λίγο πρίν τις εκλογές, και γιατί πληρώθηκε τελικά. Επίσης γιατί δεν μας ενημερώνουν ποιά είναι η μετοχική σύνθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που τόσο πολύτιμη μας είναι η κεφαλαιακή της επάρκεια. Να μην ξέρουμε ούτε ποιός την κουμαντάρει? Μόνο να την πληρώνουμε?

    • factorx avatar
     factorx @ franc 07/09/2012 20:35:30

     Η μικρότητα στο μεγαλείο της Franc, για μια ακόμα φορά σε σχόλιό σου. Εμείς αναδείξαμε ένα θέμα όταν όλοι οι άλλοι, και ο αγαπητός σου ΣΥΡΙΖΑ, δεν το πήραν χαμπάρι ή έκαναν τον ψόφιο κοριό μπροστά στις τράπεζες. Η απόκριση της κυβέρνησης είναι θετική και αν η προσπάθεια ευοδωθεί θα αφαιρεθεί ισοδύναμο ποσό από τα δυσβάστακτα μέτρα. Εσυ ομως διυλιζεις τον κώνωπα με απεραντολογίες και κοινοτυπίες που τις γνωρίζει και η κ. Κουτσή Μαρία

    • Thesti avatar
     Thesti @ franc 08/09/2012 10:23:59

     Τι θα πει "μετοχική σύνθεση ομολόγου"; Ή έχεις μπερδευτεί εσύ ή πας να μας μπερδέψεις εμάς. Ανεξαρτήτως του τι από τα δύο συμβαίνει, τέτοιο πράγμα που λες δεν υπάρχει. Κανένα ομόλογο, παγκοσμίως, δεν έχει μετοχές (και καμία μετοχή δεν έχει ομόλογα). Είναι δύο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ μορφές δανεισμού. Αν τώρα εσύ βρεις τρόπο να γίνεται αυτή η μαγκιά, πας καρφί για Νόμπελ οικονομίας.
     Όσο για τους μετόχους της Τράπεζας της Ελλάδας, ψάξε βρες την ανακοίνωσή της σχετικά. Και κουμάντο κάνει ο διορισμένος από το Ελληνικό Δημόσιο Διοικητής της.
     (Η μετοχική της σύνθεση δίνει σημαντική πλειοψηφία στο Δημόσιο, με μετοχές δικές του και των ΝΠΔΔ. Ειδικά στις Γενικές Συνελεύσεις, όπου οι διάφοροι "σκόρπιοι" μικρομέτοχοι δεν προσέρχονται, το Δημόσιο έχει σταθερά πλειοψηφία πάνω από 90%.)

 2. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 07/09/2012 20:00:57

  Κοίτα τώρα να δεις που το ίδιο το υπουργείο βάζει ιδέες στους πολίτες να απαιτήσουν απο το κράτος να ακολουθήσει την ίδια τακτική απέναντι τους ως προς την αποληρωμή των φόρων τους.

  Δηλαδή αντί να στέλνουν διαταγές πληρωμης να στελνουν εγγραφο που θα καλει τους φορολογολυμενους να καταθέσουν τις θέσεις τους σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διευθετηθεί το θέμα του χρέους τους.

 3. Κονιορτοποιός avatar
  Κονιορτοποιός 07/09/2012 20:34:00

  ''---απέστειλε επιστολή προς τον Γ. Προβόπουλο και τον Γ. Ζανιά ως πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, και τους ζητά να καταθέσουν τις θέσεις τους σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διευθετηθεί το θέμα του χρέους διότι το ποσό των 550 εκατ. ευρώ εγγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό.---''
  Πολύ απλή η λύση που ζητά ο κος Σταικούρας από τον κο Προβόπουλο και κο Ζανιά αλλά και λοιπούς τραπεζίτες. Θα ''συναινέσουν'' οι τράπεζες σε αναστολή πλειστηριασμών για άλλο ένα έτος (εδώ γελά ο κάθε πικραμένος) , θα κάνουν και καμία ρύθμιση ληξ. δανείου παραπάνω ,το πολύ πολύ να φανούν πως τους το επιβάλλει και η κυβέρνηση για ευνόητους λόγους και ούτε cent απο τα 550 μύρια ευρώ... για λόγους σωστής οικονομικής πολιτικής και στήριξης του τραπεζικού μας συστήματος που είναι άλλωστε και ο πυλώνας της οικονομίας μας... Δυστυχώς εκεί που ο Α.Σ. θα έπρεπε να τους πατήσει στην κυριολεξία κάτω ,κάθεται και ανέχεται πράγματα και καταστάσεις ...

 4. Αριστερός Ψάλτης avatar
  Αριστερός Ψάλτης 07/09/2012 20:45:24

  Οπως γράψαμε, δεν είναι απλά θέμα τιμής για την κυβέρνηση η είσπραξη των 550 εκατ. ευρώ. Είναι και θέμα «τιμής» δηλαδή οικονομικών αφού τα λεφτά αυτά μπορούν να αφαιρεθούν από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Χαλάει κανέναν δηλαδή να μην κοπούν για δύο χρόνια τα ειδικά μισθολόγια και από το 2015 έχει ο θεός;

  • Tasos avatar
   Tasos @ Αριστερός Ψάλτης 07/09/2012 21:06:14

   Μα αν είναι ήδη εγγεγραμμένο το ποσό στον προϋπολογισμό τότε δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τα μέτρα, αντίθετα αν δεν εισπραχθεί τότε τα 11,5 δις γίνονται 12. Κατάλαβα λάθος?

 5. alexei avatar
  alexei 07/09/2012 21:04:46

  το θεμα ειναι να μην κοπουν τα ειδικα μισθολογια των ΕΔ/ΕΛΑΣ/ΠΥΝ;

  γιατι; γιατι αν τους τα κοψουν θα κανουν λευκη απεργεια; προτεινω τα 550εκ ευρω να ριχτουν στην αναπτυξη, και οχι σε κρατικους μισθους ή στην κεφαλαιοποιηση μιας τραπεζας επενδυσεων; μηπως;

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ alexei 07/09/2012 21:58:41

   Το θέμα δεν είναι κανένα μισθολόγιο.Το θέμα είναι οτι τόσοι σύμβουλοι και τόσοι ειδικοί δεν σκέφτηκαν ένα τρόπο να πάρουν χρήματα αλλά κατευθείαν επέλεξαν την μείωση μισθών-συντάξεων.Είναι τόσο ασχετοι

   • voter avatar
    voter @ Μεγάλες στιγμές 08/09/2012 00:20:36

    Δεν νομίζω ότι δεν σκέφτονται ούτε οτι είναι άσχετοι ! Δεν θέλουν ...η τουλάχιστον δεν θέλουν όλοι και όσοι θέλουν δυσκολεύονται να επικρατήσουν .Ο ΑΣ είναι πραγματικά μόνος.

 6. victoria (true) avatar
  victoria (true) 08/09/2012 00:45:37

  Μπράβο antinews.

 7. Nietzsche avatar
  Nietzsche 08/09/2012 01:02:32

  Συγχαρητήρια, παίδες!

  Μάλλον, όμως, όχι προς τον Σταϊκούρα, αλλά προς τον Σαμαρά πρέπει να δώσετε τα εύσημα.

 8. neo avatar
  neo 08/09/2012 09:05:49

  «σοβαρά προβλήματα στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και η κυβέρνηση εξετάζει και αναζητά βέλτιστη λύση, μεριμνώντας σε κάθε περίπτωση για την διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος».
  Ακριβώς αυτή είναι η θέση που δημιουργεί τεράστια προβλήματα για το "ποιος τελικά θα πληρώσει τα σπασμένα". Αντί να επιμερίζεται το "κόστος" των σπασμένων, τα φορτώνουμε όλα στο πολίτη.
  Αν κάποιος π.χ. δημόσιος υπάλληλος πήρε ένα στεγαστικό δάνειο που εξυπηρετεί με 200 ευρώ το μήνα (τραπεζική εκτίμηση εσόδων του δανειολήπτη προκειμένου να εξυπηρετηθεί το δάνειο) και με ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ πράξη επέρχεται μείωση μισθού κατά 200 ευρώ, δεν θα έπρεπε με ταυτόχρονη διοικητική πράξη ή άλλη αυτόματη μέθοδος να υπάρξει ισοδύναμη της σημερινής ικανότητας του δανειολήπτη να εξυπηρετεί το δάνειο του;; Ναι, θα δημιουργήσει "προβλήματα στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών" (που φυσικά θα "καλύψει" το "δίχτυ ασφαλείας" δηλ. ο φορολογούμενος ή η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) αλλά έτσι επιμερίζεται το "κόστος" των σπασμένων...

 9. Γεωργία avatar
  Γεωργία 08/09/2012 09:19:07

  Μακάρι να ακουστούνε και άλλα πράματα, διότι έτσι όπως το πάνε....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.