«Μετά από έξι χρόνια, η Ελλάδα μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης»
18/09/2014 18:44
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Μετά από έξι χρόνια, η Ελλάδα μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης»

"Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν"

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, του Αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ κ. Νίκου Ταγαρά και της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη. Η σύσκεψη αφορούσε την απεμπλοκή του υδροηλεκτρικού έργου Μεσαχώρας, όπου υπεγράφησαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Νίκο Ταγαρά τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Προχωρούμε σήμερα στην εφαρμογή των αποφάσεων που δρομολογούν ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τη χώρα μας, το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια από σήμερα. Γι’ αυτό το έργο έχουν ήδη στο παρελθόν επενδυθεί 283 εκατομμύρια ευρώ. Για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110. Και τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ.

Το έργο ξεκίνησε το ’86 και σταμάτησε το 2001 λόγω, όπως θυμάστε, δικαστικών εμπλοκών στην εκτροπή του Αχελώου. Ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου υπολογίζεται σε δύο χρόνια. Δυστυχώς, κάθε χρόνος καθυστέρησης κοστίζει στη ΔΕΗ 25 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές μέχρι σήμερα απώλειες λόγω καθυστέρησης που είχαμε στο έργο υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό το φράγμα της Μεσοχώρας θα παράγονται ετησίως –είναι τεράστιο υδροηλεκτρικό έργο- 360 γιγαβατώρες. Το έργο αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού. Η παραγόμενη ενέργεια ισοδυναμεί με το 10% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στη χώρα από υδροηλεκτρικά έργα. Για να το κατανοήσει κανείς, την αξία εκείνου που λέω, το έργο αυτό θα μπορούσε να καλύψει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ενός νησιού, όπως η Κέρκυρα, ή στο Περιστέρι της Αττικής ή την ετήσια κατανάλωση της Λέσβου και της Χίου μαζί.

Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αναπτυξιακών παρεμβάσεων που ξεκινούν σε ολόκληρη τη χώρα. Η Ελλάδα προχωρά. Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας. Το 2014 η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Και μας γεμίζουν όλους με πολλή αισιοδοξία οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η οποία διαπιστώνει μείωση της ανεργίας, σημαντική μείωση επιτέλους, στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, με σημαντικότερη τη μείωση της νεανικής ανεργίας.

Έχουμε να κάνουμε, όμως, ακόμα πολλά. Με τις θυσίες του Ελληνικού λαού αρχίζει να γίνεται μήνα με το μήνα η Ελλάδα μια χώρα φυσιολογική. Και πιστεύω, πραγματικά, ότι όλοι οι Έλληνες μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.