#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/12/2011 07:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μερκοζί εναντίον όλων
Δημοσιονομική πειθαρχία «γερμανικού τύπου», μέσω ευρείας αναθεώρησης της Συνθήκης, απαιτούσε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες από τους εταίρους της η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, με τη στήριξη του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί. Η σκληρή στάση των Γερμανών προκαλεί εντονότατη δυσφορία στους εταίρους, ενώ ο πρόεδρος της Ε.Ε. αναζητούσε τρόπους αποφυγής ενός «ναυαγίου», με τεράστιες συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής επιβεβαίωσε όλες τις προβλέψεις των τελευταίων ημερών που αναφέρονται σε μια εξαιρετικά αβέβαιη ως προς το τελικό αποτέλεσμα συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, δεδομένου ότι οι διαφωνίες ήταν τεράστιες και σε ζωτικής σημασίας θέματα.

Το μόνο θέμα στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας και πειθαρχίας και η αυτοματοποίηση των κυρώσεων εναντίον των χωρών που δεν τηρούν τους κανόνες.

Ωστόσο, ο γαλλογερμανικός άξονας έθεσε τους εταίρους ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να αποσπάσει την απαραίτητη συγκατάθεσή τους σε μια ευρεία αναθεώρηση της Συνθήκης, την οποία δεν θέλει κανένας.

Γερμανοί και Γάλλοι προειδοποίησαν ότι εάν δεν αποφασιστεί η ευρεία αναθεώρηση σε επίπεδο «27», τότε θα προχωρήσουν μόνοι οι «17» της ευρωζώνης, μέσω διακυβερνητικής συνεργασίας.

Το Βερολίνο θέλει την ευρεία αναθεώρηση, ώστε να προωθήσει, κυρίως σε επίπεδο ευρωζώνης, μια εξαιρετικά σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, μέσω εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας στην Κομισιόν, σε θέματα επιβολής οικονομικών πολιτικών όχι μόνο σε σχέση με το έλλειμμα και το χρέος, αλλά και στην αγορά εργασίας, στους μισθούς, στις συντάξεις και γενικά να ασκείται η οικονομική πολιτική των «προβληματικών» χωρών μέσω Βρυξελλών.

Χώρες που παραδοσιακά στήριζαν τις γερμανικές θέσεις, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, χθες διαφοροποιήθηκαν πλήρως, ζητώντας οι αλλαγές να γίνουν με μια απλουστευμένη αναθεώρηση της Συνθήκης, η οποία δεν απαιτεί επικυρώσεις και δημοψηφίσματα, ενώ μπορεί να τεθεί σε ισχύ σε μερικούς μήνες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επιτέθηκε ευθέως στο Βερολίνο χαρακτηρίζοντας παράδοξο να εμφανίζονται οι Γερμανοί ως οι καλύτεροι και να λένε ότι πληρώνουν για τους άλλους. Όπως είπε, αυτό δεν είναι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι πάντα υπήρχαν χώρες με πολύ καλύτερες επιδόσεις από το Βερολίνο. Μάλιστα, κατά τον κ. Γιούνκερ η μεγάλη προτεραιότητα της παρούσας Συνόδου είναι η θωράκιση της ευρωζώνης, δηλαδή τη εξεύρεση των μέσων για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων δημοσιονομικά χωρών.

Αργά χθες το βράδυ, και σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική συμφωνία, οι πρόεδροι της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρότειναν στο γαλλογερμανικό άξονα να αποφασιστεί τώρα σε επίπεδο «27» μια απλουστευμένη αναθεώρηση της Συνθήκης και σε δεύτερο στάδιο να δεσμευθούν σε μια ευρεία αναθεώρηση. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε χθες να συναινέσει, απειλώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι χώρες της ευρωζώνης θα προχωρήσουν μόνες τους.

Ανάλογα ήταν τα προβλήματα και σε σχέση με άλλο μεγάλο θέμα της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή τη θωράκιση της ευρωζώνης, ώστε να έχει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα για τη διάσωση χωρών όπως η Ιταλία ή η Ισπανία.

Και εδώ η κ. Μέρκελ ήταν αρνητική σε όλα. Αρνήθηκε κατηγορηματικά την εισαγωγή ευρωομολόγων που πρότεινε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ, έστω και σε βάθος χρόνου και αφού εμπεδωθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς και στην αύξηση των πόρων του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αλλά και το Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα το διαδεχθεί το 2012. Αρνείται επίσης την παράλληλη λειτουργία των δύο ταμείων, ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν πόρους άνω των 1.000 δισ. ευρώ για τη διάσωση χωρών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από τη Σύνοδο πραγματοποιήθηκε συνάντηση κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων (Βαν Ρόμπεϊ, Μπαρόζο, Γιούνκερ, Ντράγκι) με τον Νικολά Σαρκοζί και τη Μέρκελ, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποια προσέγγιση.

Το βέβαιο, όμως, είναι ότι εάν η κ. Μέρκελ δεν ικανοποιηθεί στη βασική της επιδίωξη για ευρεία αλλαγή της Συνθήκης, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόοδος και στο θέμα της θωράκισης της ευρωζώνης, αφού δεν θα έχει κανένα λόγο να κάνει υποχωρήσεις.

Καθοριστικής σημασίας η Σύνοδος και για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ωστόσο, μια αδυναμία εξεύρεσης δραστικής λύσης στην κρίση δημόσιου χρέους θα οδηγούσε σε ραγδαία επιδείνωση του κλίματος στην ευρωζώνη, όπου τα μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετώπιζαν οι πλέον αδύναμοι, και κυρίως η Ελλάδα, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές για το «κούρεμα» του χρέους.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση, χθες το απόγευμα, προτού αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Εκτός από την προετοιμασία των εργασιών της Συνόδου, στη συνάντηση αυτή έγινε διεξοδική συζήτηση και της πορείας υλοποίησης των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου για τη νέα στήριξη της Ελλάδας.

Βρυξέλλες, ανταπόκριση του Νίκου Μπέλλου για τον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 09/12/2011 07:46:47

  23 χώρες δέχθηκαν το Γερμανικό όνειρο.

 2. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 09/12/2011 08:28:21

  Οι νότιες χώρες μαζί και η Ελλάδα δεν έχουν κανένα λόγο να συναινέσουν στα νέα απολυταρχικά σχέδια της γερμανίας και των δορυφόρων της. Ας προχωρήσουν σε δημοσιονομικές πειθαρχίες και κοινό υπουργείο οικονομικών οι 17. Ας αφήσουν εμάς. Προτιμούμε να έχουμε εθνική κυριαρχία και ας είμαστε φτωχώτεροι από αυτούς. Να είναι έτοιμοι όμως να σταματήσουμε τις εισαγωγές των προϊόντων τους και όσον αφορά Γαλλία Γερμανία και των στρατιωτικών τους εμπορευμάτων. Υπάρχουν και σινορωσικές πορτοκαλιές

  • Ένας avatar
   Ένας @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 09/12/2011 10:24:22

   Θέλω να δω, φίλε Μανώλη, σε τι χάλια θα βυθιστούν Γερμανία και Γαλλία όταν θα σταματήσουμε να αγοράζουμε τα "πορτοκάλια" τους. Μόνο από το "λυπάμαι, δεν θα πάρω" τής Ελλάδας, οι αμυντικές βιομηχανίες αυτών των δύο χωρών θα καταρρεύσουν!

 3. SABI avatar
  SABI 09/12/2011 09:16:11

  Aν δεν κάνω λάθος ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ έχουν στείλει σαφές τελεσίγραφο πως αν τη Δευτέρα η Ευρώπη δεν κάνει αυτό που έκανε η Αμερική το 2007 (το συνιστούσε και τότε και τώρα ο Κρούγκμαν και το είχε συστήσει και ο Κέυνς το1929) δηλαδή να τυπώσει αφειδώς Ευρώ και με ελικόπτερο να τα ρίξει στισ υπο κατάρρευση οικονομίες της Ευρώπης, οι οίκοι-"ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥΣ" αρχίζουν πυρ ομαδόν μέχρι τελικής πτώσεως κατά των 17 και του Ευρώ. Αν οι Μερκοζήδες πιστεύουν οτι είναι μπλόφα ή άν έχουν γραμμένους τους υπόλοιπους τότε νομίζω η καλύτερη λύση γι' αυτούς είναι να υπογράψουν αβλεπί αλλα ΓΑΠ και μόλις το ελικόπτερο ρίξει τα εκατομμύρια να κάνουν δημοψηφίσματα. Ετσι κι αλλοιώς το καλοκαίρι δεν θα υπάρχουν Μερκοζήδες...

 4. JOHN avatar
  JOHN 09/12/2011 09:47:06

  Οχι και παλι οχι στη Γερμανικη Ευρωπη.Η εισοδος μας στη ΕΕ δεν εγινε με προοπτικη να γινουμε αποικια κανενος.Οσο το εμεις φταιμε, ναι,αλλα οτι γινονταν στη χωρα μας τα τελευταια χρονια γινονταν με την ανοχη και ενθαρυση σε πολλες περιπτωσεις των΄μεγαλων και πειθαρχημενων¨της ΕΕ γιατι ετσι τους συνεφερε,γιατι πουλουσαν και δημιουργουσαν πλεονασματα σε βαρος μας,και τωρα φυσικα που το παιγνιδι δεν τραβουσε αλλο μας στελνουν και το λογαριασμο υποδουλωσης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.