#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/06/2010 15:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μερικοί φαντάροι είναι πιο ίσοι από τους άλλους

Κάπου είχα διαβάσει (πριν πολλά χρόνια) μια ρήση, που δυστυχώς ξεχνάω ποιος τη διατύπωσε.  Ότι το μεγαλείο της ισονομίας και της ισοπολιτείας σε μια δημοκρατία είναι τέτοιο, που απαγορεύει εξίσου στον πλούσιο και στον άστεγο να κοιμούνται κάτω από γέφυρες και να κλέβουν μια φρατζόλα ψωμί.

Που κολλάει στα δικά μας; Μα στο μοντέλο της δημοκρατίας που έχουμε,  και που όλοι σπεύδουμε να υπερασπιστούμε με ζήλο. Μια δημοκρατία στην οποία όλοι είμαστε ίσοι, εκτός όταν έρθει η ώρα να πάμε φαντάροι.

Τα τρελόχαρτα και τις απαλλαγές για δήθεν λόγους υγείας κάπου τα καταλαβαίνω. Θεωρητικά συνοδεύονται και από κάποιες συνέπειες, ενώ αφήνουν και ένα στίγμα, όσο νάναι. Βέβαια, το πως η συντριπτική πλειοψηφία των απαλλαγέντων τυχαίνει να είναι τραγουδιστές, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, και γενικά σελέμπριτις, αδυνατώ να το αντιληφθώ. Μάλλον η πολλή δημοσιότητα νεκρώνει εγκεφαλικά και άλλα κύτταρα, προκαλώντας κάποια ανήκεστο βλάβη. Ποιος ξέρει;

Αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω και μου κάθεται στραβά, είναι η ευνοϊκή και προνομιακή αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν οι στρατευμένοι γόνοι πολιτικών και επιχειρηματικών μας παραγόντων. Πως γίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των νέων μας να υπηρετούν στα σύνορα, σε απομακρυσμένα φυλάκια και στα νησιά, ενώ οι καλομαθημένοι μπούληδες κάποιων μεγαλόσχημων να «ταλαιπωρούνται» στο κέντρο των Αθηνών, χτυπώντας γερμανικά νούμερα (παρέα με τη Τζούλια) στα πολεμικά μουσεία κλπ; Πως γίνεται;

Δεν λέω, κάποιες θέσεις είναι λογικό να υπάρχουν και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν θα μπορούσαν όμως να καλυφτούν με κάποιο άλλο τρόπο; Κλήρωση; Αρχαιότητα; Οικογενειακή κατάσταση; Κάτι αντικειμενικό τέλος πάντων;

Αμ το άλλο; Όταν είσαι ένας από τους πλουσιότερους κληρονόμους του πλανήτη, όταν μέχρι πέρσι χαριεντιζόσουν με την Πάρις Χίλτον στο Χόλιγουντ, όταν διαθέτεις άπειρες Bentley, θαλαμηγούς κλπ. ποιος ο λόγος να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και τη κοινωνία, παρουσιαζόμενος στο στρατό; Αφού ρε φίλε το μηνιάτικο χαρτζιλίκι σου είναι μεγαλύτερο από όλη τη μισθοδοσία της στρατιωτικής ιεραρχίας… τι το θέλεις το στρατιωτικό; Για να μας το παίξεις Ξανθόπουλος;  Πάρε μια ελβετική ή λιβεριανή ή ότι νάναι υπηκοότητα, και άντε στο καλό. Θα τα καταφέρουμε και χωρίς εσένα. Ο πρώτος θάσαι ή ο τελευταίος; Αλλά όχι. Εκεί. Όπως λένε και οι Αμερικάνοι: Adding insult to injury.

Δεν ξέρω αν είμαι σκληρός ή παλιομοδίτης ή απλά εκτός τόπου και χρόνου. Αλλιώς όμως αντιλαμβάνομαι την ευνομούμενη πολιτεία. Και ειδικά στο ζήτημα της στράτευσης, με την οποία παρεμπιπτόντως διαφωνώ πιστεύοντας στην ανάγκη επαγγελματικού στρατού, είμαι κάθετος. Ή όλοι  και επί ίσοις όροις ή κανείς. Απλά και σταράτα. Αλλά τι λέω τώρα; Θα πάει ο πατρίκιος με τον πληβείο; Ο κληρονόμος με τον πένητα; Είπαμε δημοκρατία και ισότητα… αλλά όλα έχουν και τα όρια τους. Έτσι δεν είναι;

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dtd avatar
  dtd 29/06/2010 16:09:57

  Strange,
  συμφωνώ μαζί σου - εννοείται - για το ίσοι όροι για όλους και το ή όλοι ή κανένας. Μήπως όμως το "κανένας" είναι αυτό που επιθυμούν κάποιοι; και οταν λέω κάποιοι δεν εννοώ τους "περίεργους" των Εξαρχείων. Μήπως η αντικατάσταση των εθνικών - λαϊκών στρατών από μισθοφορικούς αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα ενός γενικότερου στόχου. Μην ξεχνάμε ότι η δημιουργία στρατού με τη συμμετοχή του συνόλου των πολιτών συμβάδισε τόσο με τη δημιουργία των εθνικών κρατών, όσο και με την επικράτηση των δημοκρατικών πολιτευμάτων. Η δυνατότητα του απλού πολίτη να φέρει όπλα δεν είναι μόνο μια υποχρέωσή του, αλλα και ένα βασικό του δικαίωμα στο σύγχρονο κόσμο, που ήταν αδιανόητο στο μεσαίωνα.
  Αυτό το δικαίωμα καποιοι επιδιώκουν να το καταργήσουν, στο συνολικότερο σχέδιο διάλυσης του εθνικού κρατους και κατάλυσης των δημοκρατικών κατακτήσεων.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ dtd 29/06/2010 16:18:37

   Η αστυφίλία των τελευταίων 50 χρόνων μας έκανε μαλθακούς (δυστυχώς). Πλήν των σκληραγωγημένων αγροτόπαιδων, ποιός άλλος τα καταφέρνει στη θητεία του;
   Ιστορικά δες τον πόλεμο Αργεντινής-Αγγλίας στα Φοκλαντ το 1982. Κληρωτοί οι πρώτοι, δίπλα στο σπίτι τους, μισθοφόροι οι Βρετανοί, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ποιός νίκησε; Και εν πάση περιπτώσει, θα πολεμήσεις εσύ και γω για τον Λάτση ή τον Κορκολή; Γιατί; Οι αρχαίοι έβαζαν αυτούς που είχαν τα περισσότερα να χάσουν στη πρώτη γραμμή. Στη σύγχρονη εποχή αυτοί τη κάνουν κατά Λονδίνο μεριά.
   Όπως έχουμε επαγγελματική (τρόπος του λέγειν) αστυνομία και δεν εφαρμόζουμε αυτοδικία, έτσι θα έπρεπε να έχουμε και επαγγελματικό στρατό. Η σύγχρονη τεχνολογία και μορφή πολέμου το απαιτούν.
   Οι υπόλοιποι ας κάνουμε μια 3μηνη εκπαιδευτική θητεία, και αν ποτέ χρειαστεί στρατευόμαστε επικουρικά των επαγγελματιών. Το σημερινό χάλι δεν λέει....

 2. Παλαιός Οννεδίτης avatar
  Παλαιός Οννεδίτης 29/06/2010 16:34:37

  ο μισθοφορικός στρατός θα είναι εθνική αυτοκτονία... Τί είναι αυτά που λέτε; Είναι ιερό προνόμιο το Αμύνεσθαι Περί Πάτρης. Πέρα από κόμματα και τις διαφορετικές απόψεις οι "επώνυμοι" και τα παιδιά των "επωνύμων" πο υ είτε αποφεύγουν την θητεία είτε την γελοιοποιούν είναι μια θλιβερή ελάχιστη μειοψηφία.
  Εν κατακλείδι οι εκατοντάδες χιλιάδες των παιδιών που έχουν κάνει την θητεία τους κανονικά χωρίς να ζητήσουν "χάρες" και εξυπηρετήσεις δίνουν την καλύτερη απάντηση σε όσους δεν θέλουν να θυσιάσουν ούτε μερικούς μήνες για το κοινωνικό σύνολο.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Παλαιός Οννεδίτης 29/06/2010 16:37:44

   Άλλο μισθοφορικός και άλλο επαγγελματικός στρατός. Δεν είπα να προσλάβουμε Ινδούς Γκούρκας για στρατιώτες μας.
   Εξάλλου μη ξεχνάς πως σήμερα που μιλάμε, η πλειονότητα των στρατευμένων μας είναι ΕΠΟΠ, όχι κληρωτοί. Συνεπώς;

   • man8os avatar
    man8os @ Strange Attractor 29/06/2010 16:41:28

    Μεγαλο εξοδο δεν ειναι οι μισθοδοσιες τους?

   • Bodinus1576 avatar
    Bodinus1576 @ Strange Attractor 29/06/2010 16:45:53

    Πέρα από συναισθηματισμούς η εκπλήρωση καθολικής στρατιωτικής θητείας σε μια δημοκρατία είναι θεμελιώδης υποχρέωση, που απορρέει από την ίδια την μορφή του πολιτεύματος και δεν χρήζει περαιτέρω θεμελίωσης με νόμο ή με διάταξη του Συντάγματος. Έχει να κάνει με το ποιος είναι ο φορέας της κυριαρχίας. Παλαιότερα που ήταν ο μονάρχης ο στρατός του ήταν μισθοφορικός και ο λαός κατέβαλε το μισθώματα εξαγοράζοντας την παρόχή προστασίας από εχθρούς. Στη Δημοκρατία φορέας της κυριαρχίας είναι ο λαός και επομένως από αυτόν πρέπει να προέρχεται το στράτευμα για λόγους προστασίας του πολιτεύματος.

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Strange Attractor 29/06/2010 17:06:53

    Δυστυχώς συμφωνώ με τον Strange Attractor, η σημερινή εποχή απαιτεί εξειδίκευση και εξάσκηση που δεν μπορεί να ανταπεξέρχεται ο εθελοντής στρατεύσιμος.
    Τόσο οι ανάγκες όσο και η υφή των σύγχρονων όπλων και τεχνικών απαιτεί την δημιουργία επαγγελματικού στρατού με παράλληλη περιοδική τρίμηνη εκπαίδευση του πληθυσμού τόσο στα όπλα όσο και σε γενικότερη εκπαίδευση. Το 2010 δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με γιουρούσια ... όσοι μιλούν για κόστος ας αναλογιστούν ότι στις πλάτες των στρατεύσιμων πέφτουν οι σημαντικότερες ¨δουλειές¨ για κονόμα....

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Ο Ιθαγενής 03/01/2012 22:00:45

     +1000

  • extra muros avatar
   extra muros @ Παλαιός Οννεδίτης 29/06/2010 17:17:46

   Τστστσ… Πολύ ρομαντικό σε βρίσκω...
   Το μόνο ιερό προνόμιο στην εποχή που ζούμε είναι το "Αμύνεσθαι Περί Πάρτης"…

 3. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 29/06/2010 16:42:12

  "Πατρίδα και ελευθερία σαν ιδέα, σαν αίσθημα και σα λέξη είναι γέννημα δημοκρατικό. Οταν επικρατεί η τυραννίδα είτε η ολιγαρχία, χάνεται η πατρίδα μαζί με την ελευθερία". (Επίκουρος, η αληθινή όψη του αρχαίου κόσμου. Χρ. Θεοδωρίδης εκδόσεις Κολλάρου.)

  Ο "έχων" μεγάλη περιουσία ή ισχύ ή δημοσιότητα ή όλα αυτά, μπορεί να θεωρεί ότι ΔΕΝ χρειάζεται να έχει πατρίδα. Και άρα δεν υπάρχει και ανάγκη να υπηρετήσει σε κάτι. Η πατρίδα είναι γέννημα ανάγκης συλλογικής. Για επιβίωση, άμυνα και προκοπή. Και μάλιστα σαν τέτοια ιδέα είναι γέννημα του αρχαίου δήμου.

  Η αυτοκρατορικοί αιώνες, η φεουδαρχία, η βασιλεία δεν χρειάζονται πατρίδες και λαούς. Θεωρούν πως έδαφος και κάτοικοι είναι περιουσία τους προσωπική. Οπως οι Σαούντ στην Σαουδική Αραβία περίπου σήμερα.

  Την πατρίδα την γεννάει η ανάγκη του δημοκράτη να εκφράσει την ένταξή του στο δημοκρατικό σύνολο. Του λαού.

  Τέτοια ανάγκη δεν έχει ο γόνος της πλούσιας οικογένειας, η αναλφάβητη τηλε-περσόνα, ο "αοιδός" της μη-μουσικής και της γκλαμουριάς, ο εκατομμυριούχος ποδοσφαιριστής, κοκ. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Αυτός θέλει να ξεχωρίσει. Οχι να ενταχθεί στο σύνολο. Και μάλιστα το δημοκρατικό.

  Δεν γίνεται να ξεχωρίσεις υπηρετώντας την πατρίδα στον κάθε "Εβρο".

  Το πολίτης-οπλίτης είναι ιδανικό της δημοκρατίας. Οχι της γκλαμουριάς και της ολιγαρχίας.

  Θραξ Αναρμόδιος

 4. dtd avatar
  dtd 29/06/2010 16:51:48

  @Strange
  Λάτσηδες, Κορκολήδες,Τριανταφύλλόπουλοι κλπ. πάντα υπήρχαν.. και το '12 και το '40 και το '74. Πάντα υπήρχαν αυτοί που έπαιρναν φύλο πορείας για το σπίτι τους. Δεν πολεμάς γι αυτούς... Για ότι εσύ θεωρείς ότι αξίζει να πολεμήσεις, πολεμάς, για ότι θεωρείς ιερό...
  Ναι, βασική εκπαίδευση και μετά μόνιμη εφεδρεία με περιοδικές ασκήσεις (όχι ανά 20ετία) θα ήταν καλή λύση ενδεχομένως. Δεν είμαι τελείως σίγουρος

  • Παλαιός Οννεδίτης avatar
   Παλαιός Οννεδίτης @ dtd 29/06/2010 17:04:26

   οὐ καταισχυνῶ ὅπλα τὰ ἱερά, οὐδὲ ἐγκαταλείψω τὸν παραστάτην, ὅτῳ ἂν στοιχήσω, ἀμυνῶ δὲ καὶ ὑπὲρ ἱερῶν, καὶ ὑπὲρ ὁσίων, καὶ μόνος καὶ μετὰ πολλῶν. τὴν πατρίδα δὲ οὐκ ἐλάσσω παραδώσω, πλείω δὲ καὶ ἀρείω ὅσην ἂν παραδέξωμαι. καὶ εὐηκοήσω τῶν ἀεὶ κρινόντων καὶ τοῖς θεσμοῖς τοῖς ἱδρυμένοις πείσομαι καὶ οὔστινας ἂν ἄλλους το πλῆθος ἱδρύσηται· καὶ ἐάν τις ἀναιρῇ τοὺς θεσμούς, ἢ μὴ πείθηται, οὐκ ἐπιτρέψω, ἀμυνῶ δὲ καὶ μόνος καὶ μετα πάντων· καὶ ἱερὰ τὰ πάτρια τιμήσω· Ἵστορες θεοὶ τούτων.

 5. μικρός οδυσσέας avatar
  μικρός οδυσσέας 29/06/2010 16:56:19

  Μισθοφορικός στρατός και λεγεώνες ξένων. Μια τρίμηνη εκπαίδευση υποχρεωτική για όλους μόλις τελειώνουν το σχολείο, με συνέπειες αν δεν παρουσιασθείς και μετά ο στρατός στους επαγγελματίες. Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα απαιτούν γνώση και εξειδίκευση, ο καιρός του γιούργια τελείωσε...

 6. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 29/06/2010 17:00:08

  Δημοκρατία χωρίς πολίτη-οπλίτη δεν έχει νόημα. Ούτε την δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της.

  Οπου χρειάζονται ειδικοί καταρτισμένοι κλπ τους προσλαμβάνεις. Αλλά η υπεράσπιση της χώρας και του λαού της είναι δουλειά του πολίτη.

  Γιατί; Γιατί ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ να το πράξει.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 29/06/2010 17:03:49

   Μισθοφορικές λεγεώνες είχαν οι στρατηγοί της Ρώμης, οι μετέπειτα αυτοκράτορες. Μισθοφορικούς στρατούς είχαν οι αυτοκράτορες της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (γνωστής και με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Βυζάντιο), οι φεουδάρχες και οι παρόμοιοι.

   Και στον αιώνα μας μισθοφόρους έχει η αυτοκρατορία των ΗΠΑ.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Θραξ Αναρμόδιος 29/06/2010 19:03:22

    Πολιτες οπλίτες, συμφωνώ απόλυτα Θράξ, και τακτική επανεκπαίδευση όλου του Ελληνικού πληθυσμού. Θα λύνονταν ως δια μαγειας αρκετά προβληματα.

  • Παλαιός Οννεδίτης avatar
   Παλαιός Οννεδίτης @ Θραξ Αναρμόδιος 29/06/2010 17:06:26

   Συμφωνώ απόλυτα

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ Θραξ Αναρμόδιος 29/06/2010 19:57:53

   Συμφωνώ απόλυτα.
   Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία όλων των πολιτών με τον ταυτόχρονο αποκλεισμό των επαγγελματιών στρατιωτών (εκτός απο λιγες συγκεκριμενες περιπτώσεις), είναι εγγύηση για τη δημοκρατία.

  • ZARKO avatar
   ZARKO @ Θραξ Αναρμόδιος 29/06/2010 22:05:36

   Για να δημιουργήσεις όμως μια δημοκρατία πολίτη-οπλίτη είναι σημαντικό πρώτα να δημουργήσεις τους πολίτες και μετά αυτοί να γίνουν οπλίτες, για να μην αναφερθώ και στην εκπαίδευση των αξιωματικών. Το θέμα της στράτευσης έρχεται δεύτερο.
   Σε ένα κράτος ραγιάδων και όχι πολιτών τι νόημα έχει το πολίτης-οπλίτης;

 7. tiramola avatar
  tiramola 29/06/2010 17:21:17

  Πάντως οι δικές μου πιό όμορφες αναμνήσεις ήταν το 4μηνο που υπηρέτησα σε φυλάκιο στην Μυτιλήνη χαζεύοντας από τα Ελληνικά παράλια τα Τουρκικά.
  Κρασιά, μπύρες, τσίπουρα, μπάνια, ηλιοθεραπεία και αυστηρή πειθαρχία χαχαχα

  • Dimi avatar
   Dimi @ tiramola 29/06/2010 18:01:27

   @ tiramola

   Κατά τη σάλα και τα έπιπλα, όπως λένε στη Μυτιλήνη.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Dimi 29/06/2010 18:32:04

    η προβοκάτσια του Τιραμόλα δεν είναι οι μπυρες και τα τσίπουρα, είναι η φράση Ελληνικά - Τουρκικά παράλια.

   • tiramola avatar
    tiramola @ Dimi 29/06/2010 18:46:37

    Ποιά προβοκάτσια?

   • tiramola avatar
    tiramola @ Dimi 29/06/2010 18:54:43

    Α, κατάλαβα...
    Εντάξει να διορθώσω.
    ...αγναντεύοντας τα εχθρικά παράλια...
    Για να με εκτιμήσεις περισσότερο να σου πω ότι ήμουν και δόκιμος και τώρα φέρω τον βαθμόν του υπολοχαγού.
    Ημί-ανάς

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Dimi 29/06/2010 19:01:37

    η χαριτωμενη...
    Ιωνικά ειναι τα παράλια... και οι απέναντι το ξέρουν και το χρησιμοποιούν στη τουριστικη προβολη της χωρας τους

    τι αλλο εχουν να δειξουν τα μογγολια

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Dimi 29/06/2010 19:02:24

    Γειάσου ρε Τιραμόλα παρεξηγημένε και βαλλόμενε από παντού. Προυσ---σσσχήηηηη....

   • Dimi avatar
    Dimi @ Dimi 29/06/2010 20:41:14

    @ αλλενάκι

    Ακριβώς!!!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ tiramola 29/06/2010 19:04:15

   έλα στο Φάληρο να μάθεις για τα παράλια. Θα σου κάνουμε δώρο και μια κόπια της Αιολικής Γης και γράφε εσύ για τσίπουρα και αηδίες

   • tiramola avatar
    tiramola @ archaeopteryx 29/06/2010 19:13:52

    Δεν πιστεύω να έχεις υπηρετήσει στο πολεμικό μουσείο...

 8. man8os avatar
  man8os 29/06/2010 17:36:28

  Αλλη λυση δεν υπαρχει?
  Στο Ισραηλ νομιζω υπηρετουν ολοι ως εφεδροι.
  Ειναι αδυνατο να εχουμε θητεια 18 μηνη η οσο χρειαζετε προκειμενου να εχουμε επαρκως εκπαιδευμενους στρατιωτες?

 9. Οδυσσέας avatar
  Οδυσσέας 29/06/2010 18:01:05

  Είναι λυπηρό να βλέπεις άτομα που κατά τα άλλα προβληματίζονται σοβαρά για τα τεκταινόμενα στη χώρα και δε "μασάνε" ιδεολογήματα της μόδας, να έχουν ενστερνιστεί τα περί κατάργησης της θητείας, επαγγελματικού στρατού κλπ.
  Εν συντομία:
  1. Οι επαγγελματικοί, μικρότεροι, ευέλικτοι κλπ. κλπ. στρατοί είναι πρόσφατη ανακάλυψη της Δύσης, όταν εξέλιπε η απειλή συμβατικού πολέμου μεγάλης κλίμακας (λόγω της κατάρρευσης του σοβιετικού μπλοκ το 1989) και μπορούσαν πλέον να αφιερωθούν σε εκστρατείες τύπου Αφγανιστάν που απαιτούν "μικρές, εξειδικευμένες" κλπ. κλπ. δυνάμεις. Η Ελλάδα όμως δεν αντιμετωπίζει τέτοια απειλή. Αντιμετωπίζει ακόμα την απειλή μεγάλης κλίμακας πολέμου, από αντίπαλο πολυπληθέστατο (Τουρκία), ακριβώς όπως οι δυτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πριν το 1989.
  2. Δηλαδή η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένη απειλή, με συγκεκριμένο μέγεθος στρατού, είδος εξοπλισμών και τεχνολογικές δυνατότητες. Για να υπερασπίσει το δεδομένο χώρο απέναντι στο δεδομένο αντίπαλο, χρειάζεται συγκεκριμένο minimum αριθμό στρατιωτών και μέσων (τη λεγόμενη οροφή). Με λιγότερους απλά δε γίνεται.
  3. Το να καλυφθεί αυτή η οροφή (που είναι γύρω στις 100.000 μόνο για το στρατό ξηράς) με επαγγελματίες είναι οικονομικά αδύνατο. Ήδη με περίπου 25.000 επαγγελματικά στελέχη (αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες) ο προϋπολογισμός του ΥΕΘΑ επιβαρύνεται δραματικά, εις βάρος της εκπαίδευσης, των καυσίμων, των ανταλλακτικών και των άλλων λειτουργικών δαπανών. Και αν ακόμα για κάποιο μυστήριο λόγο αποφασίζαμε να επιβαρυνθούμε το ιλιγγιώδες κόστος ενός επαγγελματικού στρατού 100.000 στρατιωτών, θα απέμεναν προβλήματα όπως (α) η έλλειψη εκπαιδευμένων εφεδρειών την ώρα που οι Τούρκοι έχουν γύρω στους 800.000 σε περίπτωση επιστράτευσης (β) η μείωση της απόδοσης αυτών των επαγγελματιών στρατιωτών μετά από κάποια ηλικία (45 επιεικώς) κλπ
  4. Ο ισχυρισμός ότι η διεθνής τάση είναι οι επαγγελματικοί στρατοί, είναι εσφαλμένος. Αυτή είναι όντως η τάση κρατών που έχουν λύσει το πρόβλημα της "άμυνας του πατρίου εδάφους" και επιδίδονται σε εκστρατείες εκτός συνόρων τύπου Ιράκ, Αφγανιστάν, Γρενάδας κλπ. Γιατί εκεί αφ' ενός απαιτούνται εξειδικευμένες ικανότητες (ειδικές επιχειρήσεις κλπ.) και αφ' ετέρου χρειάζεται το έξτρα κίνητρο των χρημάτων για να πάει κάποιος να πολεμήσει στην άλλη άκρη της γης. Όσα κράτη αντιμετωπίζουν ακόμα απειλή και θέμα "άμυνας πατρίου εδάφους", βασίζονται σε κληρωτό στρατό μεγάλης οροφής με καθολική στρατιωτική θητεία, και τους αρκεί ως κίνητρο ο πατριωτισμός των στρατιωτών που αμύνονται για τον τόπο τους. Αν δε σας φτάνει ως παράδειγμα το "βάρβαρο" Ισραήλ, κοιτάξτε και την Ελβετία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία που θεωρούνται πρότυπα κοινωνικής προόδου. Θα εκπλαγείτε από την εμμονή τους στους "ξεπερασμένους" κληρωτούς...
  5. Παρεμπιπτόντως ως προς τους στρατιώτες, είναι εσφαλμένη ΚΑΙ η άποψη ότι ο κληρωτός δεν είναι καλός στρατιώτης. Όσο κι αν προχώρησαν οι τεχνολογίες, προχώρησαν και οι άνθρωποι μαζί τους. Είναι αστείο να λέμε ότι ένα παιδί 18 ετών που παίζει στα δάχτυλα το Νιντέντο δε μπορεί να χειριστεί τα απλούστατα χειριστήρια ενός αντιαρματικού ή αντιαεροπορικού συστήματος. Και επιπλέον, ο πόλεμος στη σύγχρονη εποχή δεν είναι μόνογκατζετάκια και πάτημα κουμπιών από απόσταση, όπως φαντάζονται ορισμένοι. Ακόμα και η εμπειρία των high tech δυτικών στρατών στο Αφγανιστάν δείχνει ότι in the end of the day, όσες έξυπνες βόμβες κι αν πέσουν, κάποιος θα πρέπει να πάει να πάρει το ύψωμα...
  6. Επίσης εσφαλμένος είναι ο ισχυρισμός ότι οι επαγγελματικοί στρατοί είναι ικανότεροι από τους στρατούς κληρωτών. Ιστορικά, οι καλύτεροι στρατοί κάθε εποχής ήταν στρατοί κληρωτών με γερό πυρήνα επαγγελματιών αξιωματικών (όχι οπλιτών). Παραδείγματα ο γαλλικός στρατός από το Ναπολέοντα ως τον Α΄ ΠΠ, ο γερμανικός στρατός του Β΄ ΠΠ, ο ισραηλινός στρατός σήμερα. Από την εποχή που η εκβιομηχάνιση επέτρεψε τη μαζική μετακίνηση/υποστήριξη μεγάλων στρατευμάτων, κανένας επαγγελματικός στρατός δεν είχε ποτέ τύχη απέναντι σε καλοεκπαιδευμένο στρατό κληρωτών - ούτε οι επαγγελματίες Πρώσοι κατά του Ναπολέοντα, ούτε οι επαγγελματίες Βρετανοί του Β΄ ΠΠ κατά των Γερμανών.
  7. Και κάτι τελευταίο: όποιος πράγματι θέλει να προωθηθεί η επαγγελματοποίηση των ελληνικών ΕΔ, ας υποστηρίξει την πλήρη επαγγελματοποίηση του Ναυτικού και της Αεροπορίας, όπου οι τεχνολογικές απαιτήσεις είναι πράγματι μεγάλες από κάθε στέλεχος, και όπου ο μόνος λόγος ύπαρξης της θητείας είναι να βολεύονται οι "πιο ίσοι από τους άλλους" σε βυσματικές θέσεις στην Αθήνα. Αλλά δε βλέπω μεγάλο ενθουσιασμό για αυτή την ιδέα από κανένα...
  Μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του θέματος θα βρείτε και εδώ:
  http://www.enkripto.com/2010/06/to-1818-18-18.html

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Οδυσσέας 29/06/2010 19:14:12

   Μου αρέσει που αν ποτέ κάποιος πει καλή κουβέντα για τη "μαγκιά" και τη σπαρτιάτικη στρατιωτική κουλτούρα του Ισραήλ, αμέσως χαρακτηρίζεται Εβραίος, Σιωνιστής,πληρωμένος, κλπ. Όταν όμως μας πιάνει το εθνικιστικό μας, τους φέρνουμε ως παράδειγμα. Μπορεί όμως κάποιος να μου πει αν οι σύγχρονοι Έλληνες και Ελληνίδες έχουν τη απαραίτητη όρεξη να πηγαίνουν φαντάροι (και τα δυο φύλα) για μεγάλο έως τεράστιο χρονικό διάστημα και μετά να ασκούνται τακτικά στα όπλα αλλά και να πολεμούν όταν χρειαστεί; Μάλλον όχι. Οπότε, καλές οι πατριωτικές κορώνες αλλά μόνο για τους άλλους....

   • Οδυσσέας avatar
    Οδυσσέας @ Strange Attractor 29/06/2010 20:21:31

    Δεν ξέρω τι λένε άλλοι για τους Εβραίους, εγώ πάντως δε λέω τέτοια. Επί της ουσίας τώρα:
    1. Οι Έλληνες πήγαιναν μια χαρά φαντάροι 18 και 24 μήνες χωρίς να τραβάνε κανένα ζόρι, και χωρίς να προβληθεί ποτέ ως λαϊκό αίτημα η μείωση της θητείας. Η μειωμένη θητεία είναι φρούτο της τελευταίας δεκαετίας, για λόγους ψηφοθηρικούς και όχι μόνο...
    2. Δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν Έλληνες και Ελληνίδες τρία χρόνια φαντάροι όπως στο Ισραήλ, γιατί έχουμε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. 18-20 μήνες θητείας για ΟΛΟΥΣ στα 18 θα έφταναν μια χαρά.
    3. Το αν οι Έλληνες είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν όταν χρειαστεί, θα έπρεπε να στο έχει δείξει η ετοιμότητα και η προθυμία που έδειξαν οι έφεδροι στις μερικές επιστρατεύσεις που έγιναν το 1987 και το 1996.
    4. Προσωπικά δε μου αρέσουν οι πατριωτικές κορώνες, και τέτοιες μομφές να τις απευθύνεις αλλού. Έκανα μια σύντομη ανάλυση, νηφάλια ελπίζω και χωρίς κορώνες, και παρέπεμψα σε μία εκτενέστερη. Από και και πέρα, υπηρέτησα κανονικά σε εποχή 18μηνης θητείας, έκανα παραμεθόριο στον Έβρο και σε περίπτωση "στραβής" θα είμαι εκεί... Οπότε τα περί "πατριωτισμού για τους άλλους" να τα πεις αλλού.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 29/06/2010 20:26:05

    Μιλούσα γενικά, μην αρπάζεσαι.

   • tiramola avatar
    tiramola @ Strange Attractor 29/06/2010 20:52:19

    Οδυσσέα του υιό Ζαγορίτη που τον υπολογίζεις να τον στείλουν στη "στραβή"?

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Strange Attractor 29/06/2010 21:15:42

    "χωρίς να προβληθεί ποτέ ως λαϊκό αίτημα η μείωση της θητείας"
    ότι θέλεις λες. Την μείωση της θητείας την χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν για προσέλκυση ψηφοφόρων. Ένα εξάμηνο είναι αρκετό. Δε χρειάζεται παραπάνω.

   • Lalakis avatar
    Lalakis @ Strange Attractor 30/06/2010 12:10:34

    γειασου ρε οδισσεα πατριωταρά. και συ στο κολονάκι μήπως εκανες θητεια;

  • ataktos avatar
   ataktos @ Οδυσσέας 29/06/2010 20:40:10

   Το σωστό είναι να πηγαίνουν όλοι ..για στοιχειώδη εκπαίδευση π.χ. 6 μηνών όπως π.χ. Φινλανδία ..και να έχουν κοινωνική ασφάλεια

  • μικρός οδυσσέας avatar
   μικρός οδυσσέας @ Οδυσσέας 29/06/2010 21:11:07

   Καταρχήν ψυχραιμία και στο συνονόματο nick και τους λοιπούς
   Tiramola μια βραδιά οπλίτη είχαν τα παιδιά μη το κάνουμε θέμα

 10. anonymous avatar
  anonymous 29/06/2010 18:11:45

  Θα διαφωνήσω με το μισθοφορικό στρατό. Δεν είναι δυνατόν κάποιος που έχει περάσει τα 30 άντε 35 να είναι αποτελεσματικός σα στρατιώτης. Δεν έχει την αντοχή.

  Εκείνο που απαιτείται κατά τη γνώμη μου είναι μια σωστή θητεία όπου όλοι θα μαθαίνουμε κάποια πράγματα και δε θα μας πηγαίνει πίσω επαγγελματικά.

  Επίσης ένα μεικτό σύστημα είναι επιθυμητό. Π.χ. μέχρι τα 30 στρατός, μετά οποιαδήποτε άλλη δουλειά στο δημόσιο ανάλογη των προσόντων με την ανάλογη φυσικά επιμόρφωση.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ anonymous 29/06/2010 18:30:08

   Επαναλαμβάνω: Άλλο μισθοφορικός και άλλο επαγγελματικός στρατός. Δεν είπα να προσλάβουμε Ινδούς Γκούρκας για στρατιώτες μας...

   • anonymous avatar
    anonymous @ Strange Attractor 29/06/2010 18:46:50

    Ναι κατάλαβα αλλά σου λέω ότι πέραν μιας ηλικίας δεν αντέχεις να είσαι στρατιώτης. Πρέπει να βρεις κάτι άλλο. Στη συνέχεια προτείνω να πηγαίνουμε όλοι στρατιώτες και όσοι θέλουν να μείνουν στο δημόσιο να μένουν για 10 χρόνια π.χ. στο στρατό και μετά να διορίζονται σε θέση ανάλογη με τα προσόντα τους.

   • μικρός οδυσσέας avatar
    μικρός οδυσσέας @ Strange Attractor 29/06/2010 21:12:45

    Γιατί τράκτορα μου. Όσους μας στέλνουν οι Τούρκοι να τους κάνουμε φαντάρους στα νησιά απένεντι τους

 11. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 29/06/2010 20:06:33

  Παραδείγματα υπάρχουν πολλά
  Κύπρος, Ελβετία και άλλα.
  Χωρίς κληρωτούς δεν υπάρχουν Ενοπλες Δυνάμεις.
  Ας εκπαιδευτούν όλοι στα όπλα από μικροί. Και οι γυναίκες.
  Δεν είναι λιγότερο άξιες.

  • Dimi avatar
   Dimi @ ΒΡΑΧΟΣ 29/06/2010 21:17:38

   Στη 5000χρονη Ελληνική Ιστορία, οι Γυναίκες Ελληνίδες με την μόρφωση και την κοινωνική τους θέση, στήριξαν ηθικά και οικονομικά την Πατρίδα. Και θυσιάστηκαν οι ίδιες με τα παιδιά τους γιά την Ελευθερία. Και βοήθησαν καταλυτικά τους άνδρες τους πολεμιστές.
   Κι έβγαλαν οι ίδιες, με θάρρος θαυμαστό, πολλές φορές "τα κάστανα απ'τη φωτιά"..

   Γυναίκες Ηπειρώτισσες, ξαφνιάσματα της φύσης, εχθρέ, γιατί δεν ρώτησες Ποιές πάς να κατακτήσεις ..

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ Dimi 29/06/2010 21:28:27

    Υπάρχει ένα καταπληκτικό απόσπασμα στο βιβλίο "Οι Πύλες της Φωτιάς", στο οποίο εξηγείται γιατί οι Σπαρτιάτες επέλεξαν τους συγκεκριμένους Τριακόσιους. Στο προτείνω ανεπιφύλακτα.

   • Dimi avatar
    Dimi @ Dimi 30/06/2010 00:18:58

    Θα ψάξω γιά το βιβλίο αυτή την εβδομάδα. Σ'ευχαριστώ πολύ.

    Οι Γυναίκες Σπαρτιάτισσες είχαν εξ’ίσου σκληρή ανατροφή με γυμνάσια, όπως οι άνδρες. Ήταν δυνατές στο σώμα και γενναίες.

    Όταν μία Αθηναία είπε σε μία Σπαρτιάτισσα:
    «Μόνο εσείς οι Σπαρτιάτισσες εξουσιάζετε τους άντρες σας».

    H Σπαρτιάτισσα απάντησε:
    «Γιατί μόνο εμείς γεννάμε άντρες!».

   • μικρός οδυσσέας avatar
    μικρός οδυσσέας @ Dimi 30/06/2010 00:25:49

    Άμα πιάσεις Πρέσφιλντ και "άνεμοι πολέμου" και "τελευταίες αμαζόνες" και "Σκοτώστε τον Ρόμελ"

 12. aristotelis avatar
  aristotelis 29/06/2010 20:50:18

  Εχω υπηρετήσει ως έφεδρος αξιωματικού πεζικού σε μάχιμη μονάδα στην ΚΩ οπού οι συνεχείς ασκήσεις ήταν μέσα στην καθημερινότητα μας καθώς και σε μονάδα προκάλυψης στα ΕλληνοΑλβανικά. Θεωρώ ότι έχω αρκετά μεγάλη εμπειρία από ασκήσεις αλλά και από την καθημερινή λειτουργία στρατιωτικών μονάδων ώστε να πω μετά βεβαιότητας ότι ειδικά στο Στρατό Ξηράς δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος για την δήθεν ακαταλληλότητα των κληρωτών και την υπεροχή των μονίμων σε θέματα εξειδίκευσης. Σε όσες θέσεις απαιτούσαν εξειδίκευση και επιλεγόντουσαν για αυτές κληρωτοί με τα αντίστοιχα νοητικά προσόντα σύντομα αποκτούσαν προβάδισμα έναντι των μονίμων. Αλλά και στις απλούστερες θέσεις των απλών πεζικάριων ακόμα θυμάμαι την ικανότητα που δείχναν όλοι οι εκπαιδευόμενοι στρατιώτες σε σχέση με πολλούς ΕΠΥ (όχι όλους για να μην κατηγορώ άδικα). Οπότε εκπέπτει ο μύθος του δήθεν καλύτερου επαγγελματικού στρατού. Η εκπαίδευση είναι εκείνη που μετράει και αυτοι που την διεξάγουν.
  Επίσης φιλικά στα όσα αναφέρει ο Οδυσσέας συμφωνώ με μόνο μια διαφοροποίηση στην οποία όμως είμαι απόλυτος καθώς αυτό που πιστεύω προκύπτει από την 24μηνη θητεία μου. Είναι απολύτως λανθασμένο να επιμένουμε για θητεία στα 18. Σε αυτήν την ηλικία υπάρχει μεγάλη ανωριμότητα είτε πρόκειται για παιδιά που προέρχονται από αστικές οικογένειες είτε από την επαρχία. Θα πρέπει πρώτα να υπάρχει ένα διάστημα κάποιων ετών είτε για σπουδές είτε για εργασία στο οποίο θα υπάρχει η απαραίτητη ωρίμανση. Εκτιμώ δε ότι η καλύτερη ηλικία για στράτευση είναι από τα 23 εώς τα 27 που σωματικά οι άνθρωποι είναι στην καλύτερη τους κατάσταση ενώ έχουν και την ανάλογη ωρίμανση.

 13. Βασίλης avatar
  Βασίλης 29/06/2010 20:51:46

  Με αφορμή διάφορα σχετικά σχόλια θα ηθελε να εκθέσω και τη δική μου άποψη.

  Για να μετατραπεί ο Ελληνικός Στρατός όχι σε επαγγελματικό, αλλά σε ημιεπαγγελματικό απαιτείται η πρόσληψη ενός πολύ μεγάλου αριθμού επαγγελματιών οπλιτών. Μέχρι σήμερα αυτό δεν κατέστη δυνατό και είναι σίγουρο ότι οι όποιοι στόχοι τεθούν σχετικά με την οροφή δεν θα επιτευχθούν ποτέ.

  Θα σας φέρω σαν παράδειγμα τους ελάχιστους αριθμούς επαγγελματιών οπλιτών που απαιτούνται για τις βαριές; Μονάδες του στρατού, δηλαδή τα Μ/Κ τάγματα πεζικού, τις Επιλαρχίες αρμάτων και τις Μοίρες πυροβολικού και ίσως δοθεί μία αρκετά ικανοποιητική εικόνα για το τι χρειάζεται. Οι αριθμοί που παραθέτω είναι κατά προσέγγιση, στο περίπου και πιστεύω με βάση την εμπειρία μου, ότι δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

  1)1600 ΤΟΜΠ ή 40 Μ/Κ Τάγματα Πεζικού – (Δύναμη στο πόλεμο: 24.000 άνδρες)
  Ομαδάρχες: 1200
  Β. Ομαδάρχες: 1200
  Οδηγοί ΤΟΜΠ: 1600
  Χειριστές Βαρέων Όπλων: 2800
  Τεχνίτες: 800
  Σύνολο: 7.600 Μισθοδοτούμενοι οπλίτες

  2)1250 Άρματα ή 30 Επιλαρχίες – (Δύναμη στο πόλεμο: 12.000 άνδρες)
  Πληρώματα αρμάτων: 4800
  Τεχνίτες : 1200
  Πληρώματα λοιπών ερπυστριοφόρων: 500
  Σύνολο: 6.200 Μισθοδοτούμενοι οπλίτες

  3)400 Α/Κ και Ρ/Μ Πυροβόλα ή 45 Μοίρες - (Δύναμη στο πόλεμο: 18.000 άνδρες)
  Πληρώματα Πυροβόλων: 1600
  Οδηγοί: 400
  ΚΔΠ: 200
  Τεχνίτες: 500
  Σύνολο: 2.200 Μισθοδοτούμενοι οπλίτες

  Γενικό Σύνολο: 16.500 Μισθοδοτούμενοι οπλίτες

  Υπάρχουν όμως και πάρα πολλές άλλες μονάδες που απαιτούν επαγγελματίες στρατιώτες:
  Απλά Τάγματα απλού πεζικού
  Μοίρες Καταδρομών – Πεζοναυτών
  Μοίρες Αλεξιπτωτιστών
  Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών
  Αερομεταφερόμενα Τάγματα
  Μοίρες Α/Α πυροβολικού
  Μοίρες MLRS
  Τάγματα Διαβιβάσεων και Μηχανικού
  Μονάδες Σωμάτων (ΣΕΜ, ΣΥΠ, ΤΧ)
  Τάγματα Ελικοπτέρων

  Κατόπιν των ανωτέρω ένας αριθμός 30.000 περίπου μισθοδοτούμενων οπλιτών θα πρέπει, φαντάζομαι, να θεωρείται ικανοποιητικός για να ισχυριστούμε ότι έχουμε ημιεπαγγελματικό στρατό!!! Αυτός ο αριθμός θα πρέπει να συγκριθεί με την προβλεπόμενη οροφή των 100.000 περίπου αξιωματικών και οπλιτών που προβλέπουν οι πίνακες οργάνωσης για την ειρηνική δύναμη του στρατού ξηράς. Η πολεμική δύναμη είναι παρά πολύ μεγαλύτερη και δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες γιατί επιβάλλεται να είναι αυτή που είναι.

  Τώρα υπηρετούν περίπου 16.000 ΕΠΟΠ στο στρατό ξηράς και το οικονομικό κόστος είναι ήδη δυσβάστακτο.

  Το ζήτημα όμως είναι, τι στρατιώτες θα είναι οι επονομαζόμενοι επαγγελματίες όταν θα φθάσουν στην ηλικία, ας μη πάμε μακριά, των σαράντα ετών και δεν θα μπορούν να πάρουν τα πόδια τους. Τι θα τους κάνουμε όταν θα έχουν αποκτήσει οικογένειες και θα σκέφτονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι. Θα τους κάνουμε όλους αξιωματικούς που είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν να το επιτύχουν μέσα από δικαστικές αποφάσεις και είναι ακόμη πλέον ή βέβαιο ότι θα το επιτύχουν. Από ότι πληροφορούμαι τα σχετικά προβλήματα, λόγω ηλικίας, έχουν αρχίσει και παρουσιάζονται.

  Οι Αμερικανοί, που οι διάφοροι αμερικανοτραφείς αξιωματικοί τους φέρνουν συνεχώς σαν παράδειγμα για να οργανώσουμε σε μισθοφορική βάση το στρατό μας, πόσα χρόνια κρατούν τους επαγγελματίες στρατιώτες τους; Τους κρατούν όλους;

  Θα πω όμως κάτι το οποίο είναι και το σοβαρότερο. Η πατρίδα μας δεν έχει σκοπό να εκστρατεύσει και να καταλάβει το (Ιράκ;), το δόγμα μας είναι αμυντικό, η αποστολή των Ε.Δ. είναι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας, δεν έχουμε βλέψεις εναντίον άλλων λαών, δεν διεκδικούμε εδάφη που δεν μας ανήκουν και κακώς τρέχουμε στις «δήθεν» ειρηνευτικές αποστολές για να καλύψουμε τα αποκαΐδια που αφήνουν πίσω τους οι Αμερικάνοι. Αυτό που χρειάζονται οι Ε.Δ. είναι ελεύθερους πολίτες που θα είναι και στρατιώτες στην υπηρεσία της πατρίδας. Δηλαδή χρειαζόμαστε κληρωτούς στρατιώτες, στρατιώτες της πατρίδας, όχι μισθοφόρους. Οι απόψεις που επικράτησαν με πλάγιο τρόπο, ότι δηλαδή οι κληρωτοί δεν είναι σε θέση να χειριστούν τα «σύγχρονα» όπλα, αποτελούν απλώς παπαρολογίες και ασυγχώρητες μπουρδολογίες.

  Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε αυξημένο αριθμό κατώτερων επαγγελματικών στελεχών, άρτια καταρτισμένων, που θα προέρχονται από αυστηρή επιλογή και από σχολές και όχι κέντρα εκπαίδευσης και οπωσδήποτε για ορισμένα οπλικά συστήματα, όχι πολλά, χρειάζονται επαγγελματίες χειριστές. Όχι όμως όλα τα μέλη των πληρωμάτων των αρμάτων, ούτε οι πυροβολητές ή οι γεμιστές των πυροβόλων, ή οι χειριστές των Α/Τ όπλων. Ένας πυροβολητής άρματος μαθαίνει άριστα όλα τα του πύργου σε 15 ημέρες σύντονης και ουσιαστικής εκπαίδευσης που διεξάγεται εντός του άρματος και όχι στο μαυροπίνακα. Στη συνέχεια υπάρχουν οι εξομοιωτές και τα πεδία ασκήσεων και βολής. Όλα είναι ζήτημα σωστής επιλογής, αποτελεσματικής εκπαίδευσης, πειθαρχίας και βεβαίως ισονομίας, ισοπολιτείας και όχι μεσαζόντων, που δυστυχώς καταδυναστεύουν τις ένοπλες δυνάμεις μας. Τα παραδείγματα είναι πολλά με τελευταίο αυτό του κανακάρη του Ζαγορίτη.

  Τα περί μετάπτωσης των μονάδων σε επαγγελματικές τα θεωρώ απολύτως παραπλανητικά. Με κληρωτούς στρατιώτες, κατά βάση, πορεύτηκα επί είκοσι χρόνια από το 1977 μέχρι και 1994 που τελείωσα και σαν διοικητής Επιλαρχίας και θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή που είχα τόσο ικανούς και καλούς κληρωτούς στρατιώτες και το κυριότερο περισσότερο στρατιώτες από τους περισσοτέρους ΟΠΥ, ΕΠΥ, ΕΜΘ κλπ.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Βασίλης 03/01/2012 22:06:19

   Σωστός!

 14. Οδυσσέας avatar
  Οδυσσέας 29/06/2010 21:08:43

  @ aristotelis:
  Έχεις δίκιο ως προς την ωριμότητα, αλλά πρέπει να σκεφτείς κι άλλα πράγματα που συνηγορούν υπέρ της θητείας στα 18:
  (α) ότι έτσι προκύπτει εκπαιδευμένη εφεδρεία ήδη από τα 20, και όχι από τα 25-27. Πρακτικά όλοι οι φοιτητές π.χ. της Κομοτηνής που τώρα σε περίπτωση "μπαμ" είναι άμαχος πληθυσμός, γίνονται πολύτιμη εφεδρεία.
  (β) ότι η μεγαλύτερη διαρροή κάθε στρατολογικής κλάσης προκύπτει από τις αναβολές στράτευσης, και τελικά πολλοί δεν υπηρετούν καθόλου, το τρενάρουν κλπ. κλπ. Με θητεία στα 18 θα είχαμε σχεδόν πλήρη απόδοση κάθε κλάσης
  (γ) η ωριμότητα δεν είναι απαραίτητα μεγαλύτερη στα 25. Υπηρέτησα κι εγώ ως δόκιμος και είχα παιδιά 19 χρονών πού ήταν ψημένα στη ζωή και ώριμα, ενώ κάτι 25ρηδες ψάχνονταν ακόμα και ήταν απροσάρμοστοι.
  @ Βασίλης:
  Ο κ. Αρματιστής, υποθέτω; ;)

 15. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/06/2010 21:26:08

  Πάντως για να μη ξεχνιόμαστε, το θέμα της ανάρτησης είναι οι βυσματίες γόνοι και κληρονόμοι. Όχι η ανάγκη ή μη επαγγελματικού στρατού.

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ Strange Attractor 29/06/2010 21:29:36

   Δεν φταίνε τα παιδιά. Οι γονείς είναι απόλυτοι φταίχτες. Απόλυτοι.
   Ότι μαθαίνουν κάνουν τα καλόπαιδα.

  • μικρός οδυσσέας avatar
   μικρός οδυσσέας @ Strange Attractor 29/06/2010 21:30:07

   Αφού ξέρεις πως γίνεται.Η κουβέντα πετά από δω και εκεί.
   Εδώ ο υπερήλιξ μας έβαλε να λύσουμε Φιμπονάτσι.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ μικρός οδυσσέας 29/06/2010 21:34:03

    Και μετά να δούμε αν θα παγώσει η κόλαση!

   • μικρός οδυσσέας avatar
    μικρός οδυσσέας @ μικρός οδυσσέας 29/06/2010 21:40:17

    Καλως τον. Λέγε Ισπανία ή Πορτογαλία

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ μικρός οδυσσέας 29/06/2010 21:45:38

    Δύσκολο! Πολύ δύσκολο!
    Το ένστικτο λέει Ελ Σιντ!

 16. Orestios avatar
  Orestios 29/06/2010 21:55:08

  Σιγά ρε παιδιά! Πως κάνετε έτσι? Πρώτη φορά μπήκε πουτάνα σε στρατόπεδο?
  Εδώ ανεβαίνουν στην κυβέρνηση, αυτό σας πείραξε?

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ Orestios 29/06/2010 22:07:38

   Ορέστιε ,τώρα γίνεσαι κακός.

   • Orestios avatar
    Orestios @ ΒΡΑΧΟΣ 29/06/2010 22:08:48

    Επειδή είπα πως ανεβαίνουν στην Κυβέρνηση?

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ ΒΡΑΧΟΣ 29/06/2010 22:11:39

    Ίσως κατάλαβα το "ποιοι" αντί το "πως", χα,χα,χα

   • Orestios avatar
    Orestios @ ΒΡΑΧΟΣ 29/06/2010 22:12:39

    χαχαχαχαχαχαχα

 17. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 29/06/2010 23:52:06

  Περί θητείας αντροσυζήτηση έχουμε;
  Εμ, γι'αυτό μας φεύγουν τα κορίτσια.

  Αφού το ξέρετε ότι οι γυναίκες τα βαριούνται αυτά.
  Οπως και τα ποδοσφαιρικά οι περισσότερες.
  Αλλά τα περί θητείας δεν τα αντέχουν καθόλου.

  Θραξ Αναρμόδιος

 18. ευτυχια avatar
  ευτυχια 29/06/2010 23:55:22

  Βρε παιδιά, αν σας φαίνεται πολυέξοδος ο στρατός και η μισθοδοσία τους, υπάρχει και η πρόταση να τον καταργήσουμε και να δουλεύουμε σκλάβοι στους Τούρκους για να έχουμε και πλεόνασμα. Ελεος οι αντρακλες!!!

 19. switchblade-sister avatar
  switchblade-sister 30/06/2010 13:26:19

  Κάτι ηρωικά για Ηπειρώτισσες που γράφτηκαν, και πέρα από αυτό, όσοι είναι υπέρ του "δικαίωματος" ή της "υποχρέωσης" όλων των πολιτών μιας δημοκρατικής κοινωνίας να υπερασπίζονται με όπλα την πατρίδα τους, δεν αναφέραν καθόλου τις γυναίκες. Τι γίνεται, οι γυναίκες δεν είναι πολίτες;
  Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει με συνέπεια το επιχείρημα για υποχρεωτική στράτευση χωρίς να συμπεριλάβει υποχρεωτική θητεία και για τις γυναίκες.
  Εκτός βέβαια, αν θεωρεί ότι οι γυναίκες δεν είναι πολίτες, ή δεν είναι "πλήρεις" πολίτες.

  • Ισονομία στο Στρατό Τώρα avatar
   Ισονομία στο Στρατό Τώρα @ switchblade-sister 30/06/2010 13:54:02

   Σημαντικό θέμα που αποσιωπάται στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες το έχουν θέσει οι φεμινίστριες. Είτα κάποιος είναι υπέρ είτε κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, αυτό πρέπει να αφορά και τις γυνάικες.

 20. Ισονομία στο Στρατό Τώρα avatar
  Ισονομία στο Στρατό Τώρα 30/06/2010 13:49:34

  Ισονομία στο Στρατό Τώρα: http://www.facebook.com/group.php?gid=125192470855590

 21. Ισονομία στο Στρατό Τώρα avatar
  Ισονομία στο Στρατό Τώρα 30/06/2010 13:50:09

  To επισόδειο με τον Ζαγόριτη δεν είναι ευκαιρία για πλάκες και ροζ φλυαρία, αλλά για πολιτική δράση: Τέρμα τα βύσματα στο στρατό! Ισονομία Τώρα!

  • Lalakis avatar
   Lalakis @ Ισονομία στο Στρατό Τώρα 01/07/2010 13:16:32

   ακουσα απο καποιον οτι ο μικρος ζαγοριτις θελει τωρα θα την παντρεφτει και ο μπαμπας του επαθε αποπληξια. ειναι στο ονάσειο απο χθες το βραδι. ξερει κανεις τίποτα;

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Lalakis 01/07/2010 14:08:35

    @Lalakis

    Οσο απ-ασχολούμαστε με τα σκουπίδια της διασημότητας και του κουτσομπολιού τόσο κάνουμε το χατήρι αυτών των επιστημόνων που διατείνονται ότι ξέρουν πως δουλεύει ο ανθρώπινος ψυχισμός και μπορούν να τον χειραγωγήσουν προς όφελος των διεθνών δυναστών μας. Στους οποίους μισθώνουν την γνώση και την επιστήμη τους.

    Τηλε-περσόνες, ρηάλιτυ, αγώνες, διαφήμιση, κατανάλωση, life-style κλπ. Προϊόντα ενός συστήματος με πολύ πολύ συγκεκριμένους στόχους.

    Με τα ΜΜΕ που ελέγχουν παγκοσμίως, παραλαμβάνουν τον ανθρώπινο ψυχισμό και την διανοητική του συγκρότηση από κει που τον άφησε το άθλιο δημόσιο σχολείο και τον διαμορφώνουν, μία ολόκληρη ζωή, σύμφωνα και αποκλειστικά με τα δικά τους συμφέροντα. Υπήρξε και εκείνος ο διάσημος συγγενής του Φρόϋντ που για σχεδόν μισό αιώνα παρήγαγε την σχετική τεχνογνωσία, δεν θυμάμαι το όνομά του στο πεδίο της κοινωνικής μηχανικής και της κοινωνικής ψυχολογίας.

    Ούτε καν ως αστείο δεν θα έπρεπε να μας απασχολούν οι υιοί και οι θυγατέρες αυτών των άτυχων οικογενειών. Εχουμε δικά μας προβλήματα. Πολύ μεγαλύτερα. Πολύ σοβαρώτερα.

    Ας δούμε τα δικά μας λοιπόν.

    Τα υπο-προϊόντα τους: ΣΤΗΝ ΛΗΘΗ

    Θραξ Αναρμόδιος

 22. ευτυχια avatar
  ευτυχια 01/07/2010 15:44:34

  lalakis@
  ναι, και παρανυφάκι θάνει ο Γαλάτης με ρόζ στολή κούνελου!Ο Ζαγορίτης απ το Ωνάσειο έδωσε την ευχή του και εγώ έκανα ήδη κράτηση για ενα ασπρόμαυρο με βούλες για φύλακα όταν θα αποκτήσουν απογόνους!

 23. REDODIN7 avatar
  REDODIN7 17/08/2010 06:37:13

  Διαφωνώ κάθετα με την υποχρεωτική θητεία ο καθένας είναι ελεύθερος να αυτοδιαχειρίζεται και να αυτοδιαθέτει τον εαυτό του όπως θέλει !!!!!!

  Αν λοιπόν δεν θέλει να πάει στρατό διακαιώματα του να μην πάει και αφού το Κράτος δεν το σέβεται καλά κάνει και παίρνει Ι5 με πλάγιους τρόπους .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.