#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/08/2013 16:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μερικές σκέψεις για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑΤου Κώστα Ροδινού

Αναμφίβολα, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο αποτελεί, από μόνη της, ένα πολιτικό γεγονός βαρύνουσας σημασίας.

Όποιος επιχειρεί  να την υποτιμήσει ή να την αγνοήσει, απλώς επιδίδεται σε ασκήσεις πολιτικής μικροψυχίας.

Σε μια τόσο δύσκολη για την πατρίδα μας περίοδο, η συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Από την άλλη πλευρά, για να είμαστε ρεαλιστές, δεν πρέπει να καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες, ούτε να αναμένουμε θεαματικά αποτελέσματα.

Μια υπερδύναμη, όπως οι ΗΠΑ, δεν αλλάζει πολιτική μετά από μια τέτοια συνάντηση. Οι αλλαγές θέλουν χρόνο.

Για αυτό και θα έχει ενδιαφέρον η σημειολογία της επίσκεψης.

Αυτά που θα λεχθούν και εκείνα που θα …παραληφθούν.

 

Τα διεθνή

Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, όπως προαναφέραμε, ίσως είναι η πρώτη φορά που η επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, συμπίπτει με τον αυξανόμενο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας.

Ειδικότερα:

-Από τη Βόρειο Αφρική, μέχρι την Τουρκία υπάρχει διάχυτη η αίσθηση της πολιτικής αστάθειας και ανασφάλειας. Και στην περιοχή διακυβεύονται ύψιστα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ποτέ δεν μας είχαν μεγαλύτερη ανάγκη.

-Η Τουρκία, που φιλοδοξούσε να διαδραματίσει ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης στην περιοχή (με τις ευλογίες των ΗΠΑ), εισέρχεται  σε μια φάση εσωτερικής αστάθειας. Η παντοδυναμία του Ερντογάν αμφισβητείται  (ενώ ενοχλεί και η ρητορική του),το  οικονομικό θαύμα ξεθωριάζει και το δόγμα Νταβούτογλου , «περί μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες, κατέληξε σε φιάσκο.

-Τα ενεργειακά, με τη στρατηγική συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου και  Ελλάδος (σε συνδυασμό με τα  διαφαινόμενα κοιτάσματα εντός της Ελληνικής ΑΟΖ), ενδιαφέρουν  πολύ τις ΗΠΑ και θέλουν να διεκδικήσουν μελλοντικό ρόλο στην αξιοποίησή τους. Η υπερδύναμη είδε, επίσης, θετικά και την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΤΑΡ.

-Η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, όποτε και αναμένεται να κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία της ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

 

Δεδομένου ότι η Ελλάδα, παρά τα προβλήματά της, αποτελεί μια όαση πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή και δεν είναι  μέρος της κρίσης, έχει τη δυνατότητα  να φανεί χρήσιμη ως αξιόπιστος και  αντικειμενικός συνομιλητής. Η χώρα μας, για παράδειγμα, θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια διεθνή συνδιάσκεψη για τη Συρία.

 

Τα οικονομικά

Υψηλά στην ατζέντα της συνάντησης είναι  και η οικονομική κατάσταση της χώρας. Θεωρώ, ότι  η θέση των ΗΠΑ διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης  του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα πριν λίγες ημέρες.

Πιθανότατα ο Πρόεδρος Ομπάμα θα αποδώσει εύσημα στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός και θα τονίσει ότι η χώρα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης.

Αυτά δημοσίως.

Γιατί κατ’ ιδίαν θα εξεταστούν και άλλοι τρόποι με τους οποίους οι ΗΠΑ μπορούν να  συνδράμουν ουσιαστικά.

Ο ένας τρόπος είναι να συνεχίσουν να επιμένουν στην ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας. Αν και δεν εξαρτάται από την ίδια, έχει σημασία  να διατυπώνουν το αίτημα για αλλαγή πολιτικής.

Και  αποκτά ιδιαίτερο βάρος να λέγεται αυτό από τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η οικονομία τους εξήλθε από την ύφεση χωρίς την αιματηρή λιτότητα που διαλύει την Ευρώπη.

Δεύτερον, οι ΗΠΑ  ασκώντας πιέσεις μέσω του ΔΝΤ (του οποίου αποτελούν τον μεγαλύτερο χρηματοδότη)  μπορούν να προωθήσουν το θέμα μιας  νέας (και ουσιαστικής) ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της χώρας μας. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε με το λεγόμενο OSI, είτε με νέα μείωση των επιτοκίων και μακρά παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, γεγονός που θα μειώσει δραματικά τα χρεολύσια που καταβάλλει ετησίως η χώρα μας. Έτσι, θα απελευθερωθούν  πόροι για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Τρίτον, μια θετική ψήφος εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης Ομπάμα στην ελληνική οικονομία, ενισχύει τις προοπτικές της χώρας, άρα διευκολύνει της έλευση αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, είτε υπό την μορφή άμεσων επενδύσεων, είτε με τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στα σχέδια αποκρατικοποίησης.

 

Κυπριακό-Σκοπιανό-τρομοκρατία

Τα θέματα  αυτά παραδοσιακά αποτελούσαν  βασικό αντικείμενο συζήτησης σε  κάθε επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο. Εννοείται ότι θα τεθούν εκ νέου, αλλά δεν προβλέπεται να μονοπωλήσουν τη συζήτηση.

Στο Σκοπιανό είναι πλέον προφανές ότι το πρόβλημα το έχει το καθεστώς Γκρουέφσκι (με την αυξανόμενη διαφοροποίηση του αλβανικού στοιχείου που τον δυσκολεύει ακόμα περισσότερο) και η αμερικανική πλευρά δεν δείχνει την ίδια θέρμη όπως  κατά το παρελθόν. Ίσως γιατί το θέμα της εντάξεως των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεσμεύεται από την απόφαση του Βουκουρεστίου, είτε γιατί κάτι ….ανοίγματα του σκοπιανού Πρωθυπουργού προς τη Ρωσία άρχισαν να ενοχλούν.

Για το λόγο αυτό και ο Γκρούεφσκι  επιχειρεί να αλλάξει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με την εμπλοκή των πρωθυπουργών των δυο χωρών. Τούτων δοθέντων, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να ζητήσει και να εξασφαλίσει κάτι περισσότερο από την επιτήδεια ουδετερότητα των ΗΠΑ.

Όσον αφορά το Κυπριακό, δεν πρέπει να αναμένουμε θεαματικές κινήσεις μια και η μεγαλόνησος προσπαθεί να συνέλθει από το μνημονιακό σοκ. Με την οικονομία της σ΄ αυτή τη δραματική κατάσταση, οποιαδήποτε συζήτηση για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, θα γίνει υπό δυσμενείς όρους, άρα και η λύσις θα είναι επαχθής.

Προσφιλές θέμα των ΗΠΑ αποτελεί πάντα η τρομοκρατία (μόλις πριν λίγες μέρες έθεσαν πάλι τις πρεσβείες τους σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής). Η Ελλάδα δεν  βρίσκεται στο μάτι, όπως παλαιότερα, πρέπει όμως, το ζήτημα της εγχώριας τρομοκρατίας να συνδεθεί με τη διεθνή τρομοκρατία, η οποία  απασχολεί έντονα την αμερικανική διοίκηση. Και εκεί μπορούν να προκύψουν συνέργειες επωφελείς για τη χώρα μας στο ζήτημα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, για παράδειγμα.

 

 

Συμπέρασμα: Το ταξίδι του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της χώρας. Η Ελλάδα για να εξέλθει από την κρίση οφείλει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της προσφέρεται. Για κανέναν δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, άνευ όρων μάλιστα. Όμως, μια χώρα για να την παίρνουν σοβαρά στις διεθνείς σχέσεις πρέπει να διεκδικεί με αποφασιστικότητα αυτά που δικαιούται και να μη σκύβει το κεφάλι αναμένοντας…οδηγίες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nikos K. avatar
  Nikos K. 07/08/2013 17:08:53

  @"Η Ελλάδα για να εξέλθει από την κρίση οφείλει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της προσφέρεται. Για κανέναν δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, άνευ όρων μάλιστα"

  Στον αρχηγό σου πέσ' τα, τον Σαμαρά, που παραδόθηκε ολοκληρωτικά με κείνο το "ουδείς αναμάρτητος" στην Μέρκελ, και στην πολιτική "ό,τι πουν οι Γερμανοί". Πολιτική, δε, που έκλεψε από ...ολόκληρο ΓΑΠα.

  • The Don avatar
   The Don @ Nikos K. 07/08/2013 17:25:12

   Με κάθε σεβασμό, αλλά πριν πεις αυτά περί υποταγής Σαμαρά στη Μερκελ, προσπάθησε να αντιληφθείς ότι η πολιτική εμπεριέχει τις έννοιες της στρατηγικής και της τακτικής.

   • The Don avatar
    The Don @ The Don 07/08/2013 17:26:38

    Και του timing, επίσης!

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Nikos K. 07/08/2013 17:25:14

   Δηλαδή στη συγκεκριμένη ερώτηση υπο τις συγκεκριμένες συνθήκες και με την Μέρκελ δίπλα του τι έπρεπε να απαντήσει ο Σαμαράς; "Εγώ τα έλεγα και δεν με άκουγε κανείς. Σιγά- σιγά έρχονται στα λόγια μου"; Η πολιτική ασκείται με πολύ πιο σύνθετους τρόπους από αυτοκτονικά τσαμπουκαλίκια.

   • Ξένος avatar
    Ξένος @ firiki2010 07/08/2013 19:07:46

    Από αυτό μέχρι την διατύπωση "ουδείς αναμάρτητος" υπάρχει χάος. Η συνεπαγωγική διαπίστωση πως η προτέρα αντιμνημονιακή στάση Σαμαρά αποτελούσε αμάρτημα και ως τέτοια λογίζεται πλέον μέχρι και από τον ίδιο, δεν χωνεύεται υπό όποια ελαφρυντική οπτική κι αν προσπαθήσει να το δει κανείς.

    • firiki2010 avatar
     firiki2010 @ Ξένος 07/08/2013 22:00:06

     Από το " ουδείς αναμάρτητος" κράτησε κατ΄ αρχήν το "ουδείς". Μετά σκέψου ότι το είδος του "αντιμνημονισμού" του Σαμαρά δεν είχε και δεν έχει καμμιά σχέση με τον αντιμνημονισμό της Αριστεράς των ΑΝΕΛ ή της ΧΑ. Και τέλος καθόλου δεν αποκλείεται ο Σαμαράς να κατανόησε τα επικοινωνιακά κυρίως λάθη της αντιμνημονιακής περιόδου. Γιατί λάθη έγιναν.
     Πέρα όμως από αυτά επαναλαμβάνω ότι στις συγκεκριμένες ζόρικες συνθήκες μια χαρά το χειρίσθηκε.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Nikos K. 07/08/2013 18:12:19

   Βλακείες! Όταν θες να μην έχεις εχθρούς αλλά συμμάχους, δεν τσακώνεσαι χάνοντας την ουσία. Άλλωστε το χρέος των Γερμανών από τους 2ΠΠ μόνο ο Σαμαράς το μέτρησε επίσημα και προχωράμε σε νομική διεθνή διεκδίκηση και ωρύεται ο Σόιμπλε ότι δε χρωστάνε. Τόσο υποτελής είναι ο Σαμαράς... και τόσο τυφλοί εσείς που φανατίζεστε και πιστεύετε στον Καμμένο, στον Τσίπρα ή την ΧΑ!

   • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
    ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ Γεώργιος Τ. 07/08/2013 22:49:00

    Πώς το ''μέτρησε επίσημα'' και πώς ''προχωράμε'';

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 07/08/2013 23:31:23

     Έβλαε αρμόδια και υπεύθνη επιτροπή να συλλέξει όλα τα έγγραφα (που όλοι πριν τα είχαν αφήσει στο γενικό λογιστήριο του κράτους χωρίς ταξινόμηση-τόσο ενδιαφέρονταν) που αφορούν τους 2 ΠΠ και τις ζημιές και τα κλεμμένα και τα αναγκαστικά δάνεια και ότι έγγραφα υπάρχουν που αφορούν την αρχή πληρωμών του δανείου από τον Χίτλερ (απόδειξη οφειλής και μη εξόφλησής της), να τα ταξινομήσουν, αθροίσουν και βγήκε η λυπητερή για το Σόιμπλε: 162 δις ευρώ χωρίς τους τόκους. Όταν λοιπόν είπε δημοσίως ο Σόιμπλε πως οι Έλληνες καλά θα κάνουν να τα ξεχάσουν και να κοιτάξουν να φτιάξουν με μεταρρυθμίσεις τα οικονομικά τους, βγήκε ο Αβραμό και του είπε ότι χρωστούν ακόμη οι Γερμανοί και θα υπάρξει διεκδίκηση στα πλαίσια των διεθνών κανονισμών μετά από μελέτη και σχέδιο δράσης. Μεγάλο το βήμα που έγινε κόντρα στους "αφέντες" μας από τη Βαυαρία. Μήπως τελικά δεν είμαστε όσο προτεκτοράτο λέει η αντιπολίτευση αλλά απλά ασκείται διπλωματία χωρίς κορόνες και λαϊκισμούς (Καμμένος, Τσίπρας και ΧΑ);

 2. Hawk avatar
  Hawk 07/08/2013 17:27:15

  Ας σπάσει ο πάγος και βλέπουμε, σημασία έχει ότι έγινε το πρώτο βήμα. Ελπίζω βέβαια να μην τραβήξει το χαλί ο Μπένι και γκρεμίσει ότι θα χτίσει ο Σαμαράς, γιατί τον έχω ικανό.

 3. Black Ship avatar
  Black Ship 07/08/2013 17:31:53

  Είναι η ώρα για την οριστική αλλαγή πλεύσης μας. Μακάρι οι αντικειμενικές συνθήκες να συνηγορούν υπέρ μας και να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις διεθνείς συγκυρίες.
  '' Όμως, μια χώρα για να την παίρνουν σοβαρά στις διεθνείς σχέσεις πρέπει να διεκδικεί με αποφασιστικότητα αυτά που δικαιούται και να μη σκύβει το κεφάλι αναμένοντας…οδηγίες.''

 4. Kikos avatar
  Kikos 07/08/2013 18:18:37

  Tαλάτ: Δεν αποκλείει τουρκική επέμβαση στην Κύπρο
  Πίσω
  7/8/2013
  11:13
  Ο τέως "ηγέτης" του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο. «Από πολιτικής άποψης, φυσικά και είναι δυνατό να γίνει αυτό, λόγω του εντοπισμού υδρογονανθράκων», δήλωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή».


  Μέχρι σήμερα οι Τούρκοι ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί στις δηλώσεις τους για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απέφευγαν να επαναλαμβάνουν την απειλή περί casus belli, πρόβαλλαν «συνεταιρικής» φύσεως προτάσεις, παρέκαμπταν τα γνωστά από το μακρό παρελθόν των ελληνοτουρκικών συνομιλιών ακανθώδη ζητήματα. Έχω την εντύπωση ότι η τακτική τους αυτή οφειλόταν στην επίδραση διαφόρων παραγόντων: αφενός τους ενδιέφερε, μέχρις ενός σημείου, να σημειώσουν πρόοδο στις προενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ• αφετέρου, αντιμετώπιζαν σειρά προκλήσεων στα ανατολικά και στα νότια σύνορά τους, εξαιτίας των κρίσεων στο Ιράκ και στη Συρία και της αναβάθμισης του κουρδικού στοιχείου. Την κατάσταση περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο η κρίση με το Ισραήλ, η οποία αποκάλυψε την ουσιαστική αδυναμία της Τουρκίας να «ηγηθεί» του μουσουλμανικού κόσμου έναντι των «σιωνιστών», καθώς και οι εσωτερικές περιπλοκές της πολύ σοβαρής υπόθεσης Ergenekon, ήτοι της ανοικτής και λυσσαλέας αντιπαράθεσης του νέου τουρκικού κατεστημένου με τους θεματοφύλακες της κεμαλικής κληρονομιάς.

  Μια πιο δυναμική πολιτική στην Κύπρο – ο Ταλάτ έφτασε στο σημείο να μιλήσει για «επέμβαση» θα λειτουργούσε επιβαρυντικά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα ανοικτά μέτωπα. Από την άλλη, θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι μια τέτοια ενέργεια εναντίον μιας λιλιπούτειας και ουσιαστικά ανυπεράσπιστης χώρας θα είχε ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας, με αποτέλεσμα την «αναβάπτιση» της αμφισβητούμενης τουρκικής ηγεσίας στα μάτια του μέσου Τούρκου, τη σημαντική βελτίωση του ενεργειακού προφίλ της γείτονος, την επίδειξη αποφασιστικότητας έναντι του Ισραήλ, καθώς και έναντι των «ξεροκέφαλων» Ευρωπαίων, που επιμένουν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως μια δύναμη β΄ διαλογής. Οι εξωτερικές κρίσεις συχνά αντιμετωπίζονται ως διέξοδοι σε εσωτερικά αδιέξοδα. Άλλοτε πάλι συνιστούν το «απονενοημένο διάβημα» εξουσιών που έχουν εξαντλήσει όλα τα μέσα ενίσχυσης της νομιμοποίησής τους στο επίπεδο της εσωτερικής κοινής γνώμης και των εξωτερικών τους σχέσεων.

  Φαινομενικά, η συγκυρία ευνοεί την Τουρκία σε σχέση με την τραγική αδυναμία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Η κατάσταση, τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζει τον «ατυχή πόλεμο» του 1897. Τότε, μια Ελλάδα που μόλις είχε πτωχεύσει, που ταλανιζόταν από την πολιτική διαφθορά, τη θεσμική ανεπάρκεια και τον προκλητικό τρόπο ζωής πολλών από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αναζήτησε «διέξοδο» στην πραγμάτωση της «Εθνικής Ιδέας», με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε εθνικό διασυρμό. Οι συσχετισμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι και σήμερα περίπου ανάλογοι. Η Τουρκία βρίσκεται στο απόγειο των οικονομικών της επιδόσεων της τελευταίας 20ετίας, η δε Ελλάδα στο ναδίρ. Η Τουρκία επιδεικνύει πρωτοφανή εξωστρέφεια σε όλα τα επίπεδα. Αντιθέτως, η Ελλάδα αναζητεί τη «δικαίωση» των κακών πολιτικών και οικονομικών επιλογών της σε μια άνευ προηγουμένου αδράνεια και εσωστρέφεια.

  Σε ανάλογες περιπτώσεις κρίσιμος αναδεικνύεται ο εξωτερικός παράγων, οι σταθμίσεις του, οι επιλογές του και η διαχείριση των συνεπειών των επιλογών του. Κάτι που οι μανδαρίνοι των Αθηνών είτε αγνοούν είτε θέλουν να δίνουν την εντύπωση ότι το αγνοούν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και εις άγραν εντυπώσεων – πλην όμως οδηγώντας τη χώρα σε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι αυτοεκπληρούμενων προφητειών, για την εκπλήρωση των οποίων θα φταίνε – φυσικά – πάντα κάποιοι «άλλοι». Η Ελλάδα βρίσκεται σε εναγώνια αναζήτηση σταυρωτών, προκειμένου να μπορεί μετά να τους καταγγείλει (λίγο προτού ξεψυχήσει) και να λυπηθεί για τελευταία φορά τον εαυτό της…

  • Nikos K. avatar
   Nikos K. @ Kikos 08/08/2013 01:20:03

   Δεν ισχύουν αυτά που λες περί Τουρκίας. Υπάρχουν, ΗΔΗ, Κυπριο_ισραηλινές συμφωνίες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, με χρήματα εβραιο_αμερικανικά και στρατιωτική "προστασία" των ενεργειακών περιοχών από το Ισραήλ:

   08 Σεπ 2 0 1 1:
   "Η Noble Energy έδωσε το μήνυμα ότι προχωρά κανονικά και βρίσκεται σε επαφή με το Στέιτ Ντιμπάρμεντ και διάφορους οργανισμούς ώστε να μην υπάρξουν οποιαδήποτε εμπόδια στη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων της, που πηγάζουν από το συμβόλαιο της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφερε επίσης ότι το γεωτρύπανο θα βρίσκεται στην περιοχή από τις 20 Σεπτεμβρίου και ότι περίπου στο τέλος Νοεμβρίου θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα των ερευνών",
   h**p://tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%8E%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B7-noble-energy

   Τουρκοϊσραηλινές αναχαιτίσεις πάνω από την τ ο υ ρ κ ο κ υ π ρ ι α κ ή περιοχή ε ρ ε υ ν ώ ν φυσικού αερίου:
   "Report: Turkey scrambles jets after Israeli craft enters Turkish Cyprus airspace"

   Citing Ankara army officials, Turkish daily says Israeli craft passed near contentious gas, oil exploration region in Eastern Mediterranean.
   By Haaretz | May 17, 2012 |
   h**p://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-turkey-scrambles-jets-after-israeli-craft-enters-turkish-cyprus-airspace-1.431044

   &&&&

   "40 F-16 του Ισραήλ πάνω από το Οικόπεδο 12 της Κύπρου"

   Μεγάλης κλίμακας ισραηλινή άσκηση βρίσκεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης σε εξέλιξη εντός του FIR Λευκωσίας με άδεια των κυπριακών αρχών
   ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2013 21:33
   h**p://www.tovima.gr/politics/article/?aid=518558

   • Nikos K. avatar
    Nikos K. @ Nikos K. 08/08/2013 15:33:49

    Και, σήμερα:

    "Υπεγράφη το μνημόνιο για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ"
    Από factorx στις 08/08/2013

    Υπεγράφη στη Λευκωσία το μνημόνιο συναντίληψης για τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων...

 5. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 07/08/2013 19:58:01

  Το βασικό στοιχείο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κου Σαμαρά στις ΗΠΑ είναι η πολιτική και οικονομική στήριξη τους με την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.Τα υπόλοιπα έχουν εδω και καιρό δρομολογηθεί , το πολύ δηλαδή θα υπάρξει μια δημοσιοποίηση των συμφωνηθέντων.

  Βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να διαθέτει μια χώρα για να ασκεί σοβαρή εξωτερική πολιτική είναι η μέγιστη δυνατή κοινωνική συνοχή της , το βέλτιστο δυνατό οικονομικό της επίπεδο, η ισχύς της και οι πολλαπλασιαστές που διαθέτει. Με βάσει τις ανωτέρω παραμέτρους δύναται σε επίπεδο διαπραγμάτευσης να έχεις ισότιμο ρόλο.Η Ανυπαρξία τους σε καθιστά απλά θεατή των εξελίξεων και συμμέτοχο στα σχέδια άλλων.Η Ελλάδα δεν διαθέτει τίποτα απο όλα αυτά σε επίπεδο που θα της προσέφεραν μια τέτοια διαπραγματευτική αξία.

  Δεν είμαστε το κέντρο των εξελίξεων είμαστε το επίκεντρο τους.Αυτο δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε χρήσιμοι κια ότι καιρός είναι να λάβουμε τηρουμένων των αναλογιών ανάλογα ωφελήματα γιατί προσφέρουμε τα μέγιστα.Οι ΗΠΑ ουδέποτε χάραξαν πολιτικές με θετικές ή αρνητικές προθέσεις ειδικά για την Ελλάδα. Ανάλογα με τις περιστάσεις, οι στοχεύσεις τους άλλοτε συμπίπτουν, άλλοτε αποκλίνουν από τα ελληνικά συμφέροντα.

  Τα περί πίεσης ή σύγκρουσης των ΗΠΑ με το Βερολίνο αναφορικά με την πολιτική λιτότητας επι της Ευρωπαικής Ενωσης φρόνιμο είναι να εγκαταλειφθεί ως σκέψη.Ως κατέδειξε η κρίση της Κύπρου άπαντες συναρτούν την θέση τους με την θέση της Γερμανίας.

  Σε ότι αφορά τα Σκόπια , βρισκόμαστε μπροστά σε τρία αλβανικά κρατίδια στα βόρεια σύνορα μας.Μην περιμένει ουδείς οι ΗΠΑ εν μια νυκτί να εγκαταλείψουν πολιτικές και στρατηγικές δεκαετιών.

  Σε επίπεδο Ελληνοτουρκικών σχέσεων τα πάντα κρίνονται στον Αξονα Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα και στο τι αυτός προσφέρει στο Ισραήλ τόσο σε οικονομικό, όσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.O αξονας αυτός διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα του Ελληνισμού.Η Τουρκία δε βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, ας την αφήσουμε να γευτεί τους καρπούς των ανέμων που έσπειρε ο τουρκικός μεγαλοιδατισμός.

 6. Σς avatar
  Σς 07/08/2013 23:36:53

  Φίλε μου πολύ καλά τα γράφεις,συμφωνώ απολήτως. Αλλά δεν πας κατά μεριά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ.λ.π.να τα πείς που βιάζονται για εκλογές πριν την προεδρία της Ελλάδας. Αλήθεια τι ρόλο παίζουν; και ποιούς εξυπηρετούν;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Σς 08/08/2013 18:04:40

   Ξέρουμε. Αυτούς που εξυπηρετούσε ο Τζέφρυ που αφού με τις αποφάσεις του εν αγνοία των υπουργών του και ψευδόμενος κατάφορα προεκλογικά εφκλώβισε τη χώρα άνευ όρων και με τα μέτρα που πέρασε έκανε έξαλλο το λαό, μετά ήθελε δημοψήφισμα με στημένες ερωτήσεις για να προκαλέσει την έξοδο από το ευρώ και χάος ή εμφύλιο στην Ελλάδα.

 7. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 08/08/2013 00:56:07

  Έχω τήν γνώμη ότι η Ελλάδα (μέ τήν Κρήτη καί τό Καστελόριζο ), όπως καί η Κύπρος αποτελούν μακροπρόθεσμα (σέ βάθος τριακονταετίας) ουσιαστικές σταθερές τής αμερικανικής γεωπολιτικής στρατηγικής.

  Ειδικότερα γιά τό καστελόριζο ήταν έμπρακτη η έμμεση στήριξη τών ΗΠΑ υπέρ ημών τά τελευταία τρία χρόνια μέ τίς διάφορες αεροναυτικές ασκήσεις τών στρατιωτικών της δυνάμεων στήν νοτιοανατολική Μεσόγειο (μέ τήν συμμετοχή είτε ελληνικών, μερικώς νατοϊκών ή ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων). Αυτό ερχόταν όποτε η Τουρκία προσπαθούσε νά αμφισβητήσει έμμεσα τήν ελληνική κυριαρχία. ΄Ολα αυτά χωρίς τυμπανοκρουσίες, «τυχαία» στά πλαίσια τού ΝΑΤΟ ή στά πλαίσια τών ασκήσεων ετοιμότητας καί εκπαίδευσης τών αμερικανικών αεροναυτικών δυνάμεων τού έκτου στόλου. Δέν πρέπει νά μάς διαφεύγει ούτε η σημειολογία τού διαγγέλματος ΓΑΠ ότι πάμε γιά ασφυκτικό έλεγχο καί σκληρή δίαιτα πρός μεριά ΔΝΤ (ΗΠΑ) καί ευρωπαϊκής Τρόϊκας πού έγινε μέ φόντο τό λιμάνι τής Μεγίστης.

  Η αμερικανική οικονομικοπολιτική ελίτ σχεδίασε ήδη, τροποποιεί συγκυριακά αστοχίες, αλλά εφαρμόζει μέ συνέπεια καί συνέχεια τήν μακροπρόθεσμη πολιτική τών γεωστρατηγικών της επιδιώξεων. Θά μπορούσα γενικόλογα νά εκφράσω τήν γεωπολιτική στόχευση τών αγγλοσαξώνων ώς προσπάθεια επαναελέγχου μιάς αναγκαία χρονικά (γιά τούς αγγλοσάξωνες) διασποράς οικονομικοπολιτικής ισχύος (παγκοσμιοποίηση), η οποία καί επέτρεψε στό αγγλοσαξωνικό κεφάλαιο τά τελευταία τριάντα χρόνια νά διατηρήσει τήν ισχύ του μέ τήν μεταφορά τεράστιων κεφαλαίων του (οικονομικά ειδωμένο ευτελούς αξίας -πληθωρισμένοι δολαριακοί αριθμοί-, αλλά λόγω τής γεωπολιτικής τους ισχύος αναγκαστικό μέτρο μέτρησης πλούτου). Δέν πρέπει νά διαλάθει τής προσοχής μας ότι τό μεταπολεμικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης μέσω τής κατανάλωσης (τού δυτικού ανεπτυγμένου κόσμου) ήδη από τήν δεκαετία τού εβδομήντα έβαινε πρός τό τέλος του. Οι κρίσεις πετρελαίου, πρώτων υλών (ενορχηστωμένες από τούς αγγλοσάξωνες) καί η προσπάθεια οιωνοί καρποφορία τού μέσου κυριαρχίας των θά οδηγούσε είτε σέ νέο μεγάλο πόλεμο, είτε θά συνέχιζε τήν πορεία του στόν άλλο μισό κόσμο (σοσιαλιστικό μπλόκ). Αυτή η προσπάθεια είχε αίσιο τέλος μέ τήν κατάρρευση τών μονολιθικών καθεστώτων ασκήσεων πρωτογωνισμού τής αν. Ευρώπης καί μέ τήν μετατροπή τού Κ.Κ.Κίνας σέ Α.Ε.

  Τό επόμενο στάδιο αγγλοσαξωνικής κυριαρχίας στοχεύει στήν μεγιστοποίηση τού ελέγχου τών δομών (εθνικών οικονομικοπολιτικών ελίτ τής Κίνας, Ρωσίας, κ.λ.π.) τών εν δυνάμει αμφισβητιών τής δικής των πρωτοκαθεδρίας, παρόλο πού οι ίδιοι βοήθησαν τά μάλα νά ανδρωθούν, ώς αναγκαίο χρονικά οικονομικοπολιτικό προτσές μακροημέρευσης τής δικής τους πρωτοκαθεδρίας. Τό εναλλακτικό σενάριο θά ήταν νέος μεγάλος παγκόσμιος πόλεμος, επιλογή σχεδόν αυτοκτονική στόν σημερινό μας πυρηνικό κόσμο.

  Σκιαγραφώντας γενικόλογα τίς σημερινές καί αυριανές στοχεύσεις τής αγγλοσαξωνικής ελίτ πρέπει νά εντάξουμε κατά δύναμη καί επιτυχώς στό μεγάλο γεωπολιτικό παίγνιο καί τίς δικές μας εθνικές προσδοκίες, τοπικά καί χρονικά σωστά σταθμισμένες, ώστε νά μήν γίνουμε κομμάτι κάποιας «παράπλευρης» απώλειας τού γενικού σχεδιασμού από μωροφιλοδοξία, δειλία ή λαϊκίστικο παροξυσμό. Οι τύχες τής Γιουγκοσλαβίας, Ιράκ, Λιβύης, Συρίας, ίσως καί Αιγύπτου καί Τουρκίας πρέπει νά τύχουν τής σωστής ανάλυσης, ώστε ούτε ανάγκη «παράπλευρης» απώλειας νά χρειασθεί νά γίνει η χώρα, αλλά καί τό μερίδιο συμμετοχής της στό παγκόσμιο δρώμενο νά είναι ανάλογης αξίας.

  Οι «αγορές» αρνήθηκαν νά μάς δανείσουν γιατί τό θέλησαν οι Αμερικανοί καί όχι οι Ευρωπαίοι. Δέν τό έκαναν από κακία. Ήταν σκοπιμότητα καί κομμάτι τού μεγάλου παιγνίου. Τό ίδιο θά έκανε ο καθένας από εμάς. Γιά νά πετύχεις, κάποιον θά χρησιμοποιήσεις. Τόν πιό εξαρτημένο καί μαλάκα τής παρέας. Όχι από κακία, αλλά από σκοπιμότητα. Αυτό κάνανε καί οι αφανείς εξουσιαστές. Χρονικά είμασταν η πιό συμφέρουσα επιλογή (καί μέ τόν ΓΑΠ πρωθυπουργό, πλήρως ελεγχόμενο). Προβληματάκια πού πήγαν νά δημιουργηθούν από κάποιους δυστροπούντες (π.χ.Στρώς Κάν) λυθήκανε μέ τόν αμερικάνικο τρόπο.

  Θεωρώ ότι η στόχευση ήταν καί είναι ένα αξιακά υποβαθμισμένο ευρώ, έτσι ώστε τό κουρελιασμένο δολάριο νά συνεχίσει νά αποτελεί τό παγκόσμιο αποθεματικό ακολουθούμενο από ένα επίσης κουρελιασμένο ευρώ. Η Αγγλία καί Ιαπωνία ήδη ακολουθούν χωρίς προβλήματα αυτή τήν λογική. Η δημιουργία τού ευρωατλαντικού οικονομικού χώρου θά εντάξει τήν ΕΕ καί τυπικά στόν πλήρη αγγλοσαξωνικό έλεγχο καί μέ τά χρόνια θά οδηγηθεί η ΕΕ σέ δευτεροκλασσάτη οικονομικά παγκόσμια δύναμη μέ σύμπτηξη τής όποιας σοβαρής οικονομικής δραστηριότητας στόν κεντροευρωπαϊκό χώρο, ο οποίος έχει καί τίς αναγκαίες υποδομές καί προϋποθέσεις.

  Γενικά η άποψή μου είναι ότι ο ευρύτερα παρακείμενος γεωγραφικά χώρος τής Ευρώπης (βόρεια Αφρική, Τουρκία καί Μέση Ανατολή) θά αποτελέσει αντικείμενο οικονομικοπολιτικής συγκυριαρχίας ευρωπαϊκών δυνάμεων (Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας) μέ τίς ΗΠΑ, η οποία θέλει νά ρίξει τό κύριο βάρος στρατιωτικής «πειθούς» της στόν Ειρηνικό. Υποθέτω ότι ένα είδους συγκυριαρχίας θά παραχωρηθεί σιωπηλά καί άτυπα στήν Ρωσία καί αυτό σέ τέτοιο ποσοστό, ώστε νά είναι ελεγχόμενο καί νά μήν επιτρέψει στήν Ρωσία νά επεκτείνει τήν επιρροή της στόν ευρωπαϊκό χώρο, τουλάχιστον τήν επόμενη εικοσαετία, ώσπου νά έλθει μετά η σειρά της (γιά πλήρη αγγλοσαξωνικό έλεγχο).

  Σέ αυτό τό γενικό σενάριο τά ενεργειακά αποθέματα τής Μεσογείου καί οι ενεργειακοί δρόμοι παίζουν ένα σοβαρότατο ρόλο. Εδώ καλείται η ελληνική πολιτική ελίτ νά μπορέσει νά «πουλήσει» εξυπηρέτηση στά σχέδια τών ΗΠΑ γιά έλεγχο τών ενεργειακών αποθεμάτων καί διαδρομών ώς αξιόπιστος συνοδοιπόρος (μέ τήν ανάλογη αμοιβή) καί όχι ώς ένας αναξιόπιστος οικοπεδούχος, ο οποίος πρέπει νά ελέγχεται μέσω αντιπροσώπων (Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας ή καί Τουρκίας καί Ισραήλ).

  Άν παρουμε υπόψιν μας δέ τό γεγονός ότι τό μοντέλο ελέγχου βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής καί τού μουσουλμανικού κόσμου γενικότερα είναι τό ελεγχόμενο χάος, τότε θά συνειδητοποιήσουμε καλύτερα ότι ότι η Ελλάδα (μέ τήν Κρήτη καί τό Καστελόριζο ), όπως καί η Κύπρος αποτελούν μακροπρόθεσμα (σέ βάθος τριακονταετίας) ουσιαστικές σταθερές τής αμερικανικής γεωπολιτικής στρατηγικής.
  Οι αμερικάνοι θέλουν τήν σιγουριά ελέγχου αυτού τού γεωστρατηγικού άξονα. Μπορούμε νά τήν δώσουμε αξιόπιστα μόνοι μας; ή καί αυτό μέσω αντιπροσώπων;

  Τά πράγματα είναι απλά.
  Δείξε μου ποιός είσαι, νά σού πώ άν σέ χρειάζομαι.

 8. Τερέντιος avatar
  Τερέντιος 08/08/2013 06:56:03

  Κυρίες και Κύριοι
  Πως τώρα εμενα οσα διαβασα παραπανω μου αφήνουν μια γεύση αμερικανικου χαμπουργκερ; Ετσι θα παμε μπροστά πλειοδοτώντας σε φιλοαμερικανοσμό;
  Ως ποτε θα απλώνουμε το χερι της ελεημοσύνης;
  Ειμαστε μικροί αλλά όχι ασήμαντοι, ας το καταστήσουμε σαφές προς άπαντες.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Τερέντιος 08/08/2013 17:44:30

   Η επιρροή δέν είναι κάτι πού παραχωρείται σέ μιά χώρα, αλλά έχει νά κάνει μέ τήν δύναμή της καί τής χρησιμότητά της έναντι τρίτων, πόσω δέ μάλλον έναντι υπερδυνάμεων.
   Αγνοείσαι δέ συστηματικά καί υποβαθμίζεσαι τραγικά από τόν διεθνή περίγυρό σου όσο επιμένεις στήν διατήρηση τού ρόλου τού θύματος, ανεξαρτήτως εσωτερικής χρήσης πατριωτικής λεξιλαγνείας ή όχι.

   Ενδεικτικά δανείζομαι τό σχόλιο τού Γιάννης Φαίλτωρα από πρόσφατη ανάρτηση πρός επίρρωση τών απόψεών μου:

   Από το επίμετρο της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Παναγιώτη Κονδύλη, Πλανητική πολιτική μετά τον ψυχρό πόλεμο, Θεμέλιο, 1992.

   ….Εκείνο όμως πού προ παντός αρνείται να κατανοήσει σε μόνιμη βάση η ελληνική πλευρά, καθώς έχει αυτοπαγιδευθεί στις υπεραναπληρώσεις των ηθικολογικών άλλοθι, είναι ότι κάθε ισχυρισμός και κάθε διεκδίκηση μετρούν μόνο τόσο, όσο και η εθνική οντότητα πού στέκει πίσω τους. Όποιος λ.χ. μονίμως επαιτεί δάνεια και επιδοτήσεις για να χρηματοδοτήσει την οκνηρία και την οργανωτική του ανικανότητα δεν μπορεί να περιμένει ότι θα εντυπωσιάσει ποτέ κανέναν με τα υπόλοιπα «δίκαιά» του. Ούτε μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα ληφθεί ποτέ σοβαρά υπ’ όψιν μέσα στο διεθνές πολιτικό παιγνίδι, αν δεν έχει κατανοήσει, και αν δεν συμπεριφέρεται έχοντας κατανοήσει, ότι, πίσω και πέρα από τις μη δεσμευτικές διακηρύξεις αρχών ή τις αόριστες φιλοφρονήσεις, τις φιλίες ή τις έχθρες τις δημιουργεί και τις παγιώνει η σύμπτωση ή η απόκλιση των συμφερόντων.
   Όμως στη βάση αυτή μπορεί να κινηθεί μόνον όποιος έχει την υλική δυνατότητα να προσφέρει τόσα, όσα ζητά ως αντάλλαγμα. Με άλλα λόγια: οι κινήσεις στο πολιτικό-διπλωματικό πεδίο αποδίδουν όχι ανάλογα με το «δίκαιο», το οποίο άλλωστε η κάθε πλευρά ορίζει για λογαριασμό της, αλλά ανάλογα με το ιστορικό και κοινωνικό βάρος των αντίστοιχων συλλογικών υποκειμένων, το οποίο όλοι αποτιμούν κατά μέσον όρο παρόμοια, όπως γίνεται και με τα εμπορεύματα στην αγορά.
   Επί πλέον καμμιά προστασία και καμμιά συμμαχία δεν κατασφαλίζει τελειωτικά οποίον βρίσκεται μαζί της σε σχέση μονομερούς εξάρτησης. Η αξία μιας συμμαχίας για μιαν ορισμένη πλευρά καθορίζεται από το ειδικό βάρος της πλευράς αυτής μέσα στο πλαίσιο της συμμαχίας. Ισχυροί σύμμαχοι είναι άχρηστοι σ’ όποιον δεν διαθέτει ό ίδιος σεβαστό ειδικό βάρος, εφ’ όσον ανάλογα με τούτο εδώ αυξομειώνεται το ενδιαφέρον των ισχυρών.
   Ίσως να θεωρεί κανείς «απάνθρωπα» και λυπηρά αυτά τα δεδομένα˙ αν όμως ασκεί εθνική πολιτική αγνοώντας τα, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί σε μια κατάσταση όπου τη λύπη για την ηθική κατάπτωση των άλλων θα τη διαδεχθεί ο θρήνος για τις δικές του συμφορές.

   h/p://feltor.wordpress.com/2011/11/09/kondylis/

 9. ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
  ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 08/08/2013 07:08:57

  ''θα υπάρξει διεκδίκηση στα πλαίσια των διεθνών κανονισμών μετά από μελέτη και σχέδιο δράσης''

  θα περιμένουμε για πολύ ακόμα την... μελέτη και το... σχέδιο δράσης;

  ''Μήπως τελικά δεν είμαστε όσο προτεκτοράτο λέει η αντιπολίτευση''

  τότε γιατί ψηφίζονται νέα μέτρα;

 10. Νεστωρίδης avatar
  Νεστωρίδης 08/08/2013 11:34:21

  Αρκεί αυτά να είναι τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις των ΗΠΑ στην περιοχή για να μπορέσουμε να τα ταυτίσουμε με τα δικά μας. Το πρόβλημα είναι αν όπως λές δώσουν σε τρείς Ευρωπαϊκές δυνάμεις τον έλεγχο της Αν. Μεσογείου τότε εμπλέκονται τα πράγματα, επειδή όπως δείχνει η ιστορία ΔΕΝ έχουν κοινούς μαζί μας σκοπούς.
  Κοινή συμμαχία με Ισραήλ και Κύπρο που είναι Ενεργειακή, Αμυντική, Τουριστική, Βιομηχανική είναι εκ των πραγμάτων απαραίτητη για τα συμφέροντά μας στην περιοχή.
  Επίσης η χώρα μας πρέπει να εμπλακεί πιό ενεργά στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και αν πείσει και τις ΗΠΑ για την αναγκαιότητα εξόντωσης των κανιβάλων Τσετσένων ισλαμοφασιστών στην Συρία.

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ Νεστωρίδης 08/08/2013 16:50:37

   Εδώ καί κάμποσα χρόνια οι ΗΠΑ φιλοξενούν πλουσιοπάροχα τόν καταζητούμενο από Ρωσσία τσετσένο αρχιτρομοκράτη Ηλία Αχμέντοβ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.