09/11/2008 02:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μειώστε του φόρους

Διαβάζω στις σημερινές εφημερίδες (την σοβαρή Καθημερινή λόγου χάρη) ότι το δεύτερο κύμα της παγκόσμιας κρίσης πλησιάζει πλέον την οικονομία, αλλά και την καθημερινότητά μας. Προγράμματα απολύσεων ετοιμάζονται για το πρώτο τρίμηνο του 2009. Οι συναλλαγματοφόροι κλάδοι της ναυτιλίας και του τουρισμού πλήττονται ευθέως. Οι τράπεζες, προεξοφλώντας νέα άνοδο των επιτοκίων επιλέγουν να κρατήσουν τα κέρδη τους και όχι να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αναπνεύσουν.Ήρθε η ώρα λοιπόν να αρχίσουμε να φωνάζουμε όλοι προς την κυβέρνηση: Μειώστε την φορολογία.

Δεν πήρε το μάτι σας κ. Πρωθυπουργέ και κ. υπουργέ επί των Οικονομικών ότι στις ιδέες για το πρόγραμμα τόνωσης της Αμερικανικής οικονομίας, την μερίδα του λέοντος θα την πάρουν, οι εταιρίες, σαν φοροαπαλλαγές για προσλήψεις και αύξηση απασχόλησης; Η ιδέα έχει διατυπωθεί πολλάκις και σε αυτή την ιστοσελίδα, δεν θέλει καμία φιλοσοφία.

Το σχεδιάγραμμα, είναι κλασσικό για κάθε μαθητή οικονομικών. Λέει ότι μεγαλώνοντας τον φορολογικό συντελεστή, μεγαλώνουν οι εισπράξεις του Κράτους, μέχρι ένα σημείο. Από εκεί και πέρα, αν αυξηθεί κι άλλο ο συντελεστής, οι εισπράξεις πέφτουν γιατί μειώνεται το κίνητρο για παραγωγή.

Στην Ελλάδα η μείωση του κινήτρου παραγωγής, εμφανίζεται και σαν αναγκαστική αύξηση της παραοικονομίας. Μην υποτιμάτε τους κατά τα άλλα νομοταγείς μικροαστούς που φοροδιαφεύγουν για να ταΐσουν τα παιδάκια τους.

Κύριοι της Κυβέρνησης ή της μελλοντικής Κυβέρνησης. Μειώστε τους φόρους. Απλοποιείστε τον Κώδικα. Καταργήστε τις διπλές φορολογίες. Άντε μπας και μπούμε στον 21ο αιώνα...

Archaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. epikairo avatar
  epikairo 09/11/2008 09:25:02

  πολύ σωστό!
  το αναρτάμε στην εφημερίδα μας...με την άδεια σας..

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/11/2008 10:18:55

  Η καμπύλη αυτή (Λάφφερ νομίζω λέγεται) είχε χρησιμοποιηθεί ως ιδεολογικό όχημα από τους νεοφιλελέυθερους στην αρχή της πορείας τους αλλά δεν είναι πανάκεια.Πρέπει να βρεθεί το ΑΚΡΙΒΕΣ σημείο όπου τα δημόσια έσοδα αχρίουν να μειώνονται γιατί αλλιώς οδηγούμαστε σε εκτίναξη του ελλείμματος.
  Αλλωστε ενώ η Θάτσερ πράγματι μείωσε το έλλειμμα ο Ρήγκαν το αύξησε και το χρηματοδοτησε με ομόλογα και από τοτε το δημοσιο χρέος της Αμερικής καλπάζει.
  Το θέμα είναι ότι εδώ και 5 χρόνια η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών και κατηγορείται γιαυτό.Ηδη ανακοινωσε ότι επιταχύνει τη μειωση απο 25% σε 24% των φόρων των εταιριών.Πόσο κάτω μπορούμε να πάμε;
  Mη ξεχνάμε ότι έχουμε τους όρους του Μααστριχτ.
  Αν πέσουν τα έσοδα πάμε για νέα επιτήρηση.

 3. miaouth avatar
  miaouth 09/11/2008 10:40:46

  Μειώστε τους φόρους αλλά ποιούς φόρους; Ποιών φορολογουμένων;
  Ούτε λόγος φυσικά να γίνεται για εφαρμογή της κατάργησης του αφορολόγητου των 10.000 στους μικροεπιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητους επιστήμονες. Όμως να βρεθούν και να υποστούν τα δέοντα οι πραγματικοί φοροφυγάδες αυτής της κατηγορίας (τα τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης είναι ένας μόνον από τους τρόπους, κακώς τον πάγωσαν). Ο Αλογοσκούφης την πάτησε (επειδή είναι αγράμματος ως προς την πραγματική οικονομία). Όπως την είχε πατήσει ο Προκόπης με το "βασικό μέτοχο".
  Τι γίνεται όμως με τους μεγάλους: Όπως έχω ξαναγράψει, μείωση -έως ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ- της φορολογίας για τα κέρδη που επενδύονται αποδεδειγμένα. Αλλά για τα κέρδη ΜΕΓΑΛΩΝ επιχειρήσεων που διανέμονται και πάνε στην (πολυτελή προφανώς) κατανάλωση, καμμία μείωση. Τουναντίον, αύξηση στα ψηλά κλιμάκια της κλίμακας, σκανδιναβική.

 4. iraklio web radio avatar
  iraklio web radio 09/11/2008 10:53:30

  .....ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ
  ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΝΑ ΕΔΩ

  ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
  ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΧΑΡΩΠΟ.....

  Έτσι ακριβώς ξεκινούσε η ραδιοφωνική εκπομπή της Θείας Λένας ( Αντιγόνη Μεταξά ) στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών πριν πολλά πολλά χρόνια....

  Ευκαιρία λοιπόν να θυμηθούν οι παλαιότεροι και ίσως να μάθουν οι νεώτεροι πως ήταν τότε τα παραμύθια !

  Ακούστε λοιπόν την Κυριακή στις 11.00 την Αγαπημένη Θεία Λένα να αφηγείται στα μικρά της παιδιά !

 5. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 09/11/2008 11:27:24

  Αν το υπουργείο οικονομικών είχε προχωρήσει από πέρυσι το φθινόπωρο στην λήψη πιο τολμηρών μέτρων, σήμερα η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη. Η κατάσταση και η αύξηση του ελλείμματος δείχνει ότι η «ήπια προσαρμογή» απέτυχε να επιλύσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με άτολμα και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρα δεν γίνεται τίποτα.

  Ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε τα τελευταία χρόνια, επίσης υψηλός είναι και ο συντελεστής φορολογίας, κίνητρα δεν δίνονται και η γραφειοκρατία των επιβαρύνσεων
  είναι ακόμη μεγάλο εμπόδιο. Από την άλλη πλευρά η μείωση των κρατικών δαπανών αφορούσε μόνο περικοπές σε θέσεις εργασίας, έτσι όμως έχουμε φτάσει σε σημείο το κράτος σε αρκετούς τομείς να υπολειτουργεί.

 6. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 09/11/2008 11:43:04

  Αυτό δεν έχει λογική.

  Πχ το ικα δεν έχει ακόμη μηχανοργάνωση, επίσης το υπάρχων προσωπικό αδυνατεί να ελέγξει τις επιχειρήσεις, έτσι μειώνονται τα έσοδα του κράτους και ενισχύεται η φοροδιαφυγή!

 7. miaouth avatar
  miaouth 09/11/2008 11:59:10

  Από το πακέτο των ιδεών του Κέυνς, αυτό που αποδείχθηκε βιώσιμο είναι η τόνωση της ενεργού ζήτησης σε περιόδους κρίσεων. Αυτό σημαίνει παρεμπόδιση της ανεργίας (άρα ριζική φοροαπαλλαγή των εταιρικών κερδών που επενδύονται, ιδίως σε θέσεις εργασίας) + ελάφρυνση των μικρομεσαίων (για να μή κλείσουν) + φορολογική επιβάρυνση όσων εισοδημάτων "φεύγουν από το σύστημα".
  Παράλληλα όμως, επειδή ίσως αποδειχθεί ότι έχει και δομικό χαρακτήρα αυτή η κρίση, όχι μόνον συγκυριακό-κυκλικό, χρειάζονται και μέτρα μεσο-μακροπρόθεσμης εμβέλειας, αναδόμησης του συστήματος: Με επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές (π.χ. για αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου, του μοντέλου των μεταφορών, αλλά και εκπαίδευση), που θα δημιουργήσουν και πολλές νέες θέσεις εργασίας για να αντιμετωπισθεί το βραχυπρόθεσμο.
  Ακόμα και για την Ελλάδα αυτά ισχύουν (βλέπε κατάντημα της ΔΕΗ, ΟΣΕ, υποβαθμισμένη εκπαίδευση - το μεγάλο πρόβλημα μακροπρόθεσμης αποτυχίας, παρά τα θρυλούμενα, είναι στη Δημοτική και Μέση, όχι στην Ανώτατη).
  Από την άλλη πλευρά, η εμμονή στο μοντέλο "ναυτιλία + τουρισμός + οικοδομή" αποδεικνύεται μακροπρόθεσμα σάπιο κλαδί που στο πρώτο φύσημα κινδυνεύει να σπάσει.
  Τα μεγάλης κλίμακας χρηματοπιστωτικά προβλήματα γεννιούνται πάντα από δυσλειτουργίες της πραγματικής οικονομίας.

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/11/2008 12:06:25

  συμφωνώ μαζί σου ότι τα τελευταία χρόνια το μοντέλο είναι όπως το λές, και με πρόσθετη την δήθεν στήριξη των «μικρών» που εκ των πραγμάτων φοροδιαφέυγουν.

  Προσωπικά είμαι υπέρ του ελάχιστου αφορόλογητου, του μηδενικού φόρου σε εταιρικά κέρδη που επανεπενδύονται, και μηδενικού ή αρνητικού φόρου για απσχόληση. Είμαι υπέρ της φορολογησης της πουτλέλειας, αλλά πρέπει κάποτε να αποφασίσουμε αν φορολογούμε το εισόδημα ή την περιουσία. Ή αν τα φορολογούμε κατα το δοκούν.

  Απλοποίηση του φορολογικού κώδικα και κάποια επίφαση σταθερότητας...Αλλάζει περίπου όσο συχνά και ο εκλογικός νόμος.

 9. Κατέγνως avatar
  Κατέγνως 09/11/2008 12:19:46

  Η συγκεκριμένη ανάρτηση αποτελεί ντροπή.Οι γνωστές νεοφιλελεύθερες μ π ο ὐ ρ δ ε ς από τη γνωστή νεοφιλελεύθερη φυλλάδα του Γιαννάκη.Κι άλλες περικοπές φόρων στις επιχειρήσεις ( αυτό γίνεται συνέχεια από την επιβολή νεοκλασικών οικονομικών μοντέλων από τη δεκαετία του εβδομήντα) ώσπου στο τέλος να πληρώνουν μηδενικό φόρο με το ψευδο-επιχείρημα της πρόσληψης νέου προσωπικού, της τόνωσης της επιχειρηματικότητας...κτλ...κτλ.Τι είδαμε όλα αυτά τα χρόνια; ΄Εγινε κάτι από τα παραπάνω; ΄Οχι βέβαια.Τα παραπάνω είναι πομφόλυγες "διὰ τοὺς ἀφελείς".Ο πραγματικός σκοπός η περαιτέρω αποθησαύριση των κεφαλαιούχων και των διευθυνόντων συμβούλων (ήτοι CEO).Είναι κρίμα για το ιστιολόγιο να έχει πάρει μια τέτοια κατηφόρα φιλοξενώντας θατσερικές απόψεις...

 10. insider avatar
  insider 09/11/2008 12:20:33

  @ miaouth

  Η καμπύλη δεν είναι πανάκεια, αλλά για άλλο λόγο. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα του κράτους, αλλά να εξασφαλιστεί και η επιβίωση των υπηκόων του. Στο μεσαίωνα οι φεουδάρχες μεγιστοποιούσαν τα φορολογικά τους έσοδα αλλά οι γεωργοί πέθαιναν από την πείνα. Προφανώς καμμια λογική κυβέρνηση δεν θέλει κάτι τέτοιο (αν και τα τελευταία μέτρα Αλογοσκούφη μάλλον δεν δείχνουν να λαμβάνουν και τόσο υπόψη τους την επιβίωση των "υπηκόων").

  Για το λόγο αυτό παντού (σχεδόν) υπάρχει μια διαστρωμάτωση της φορολογικής κλίμακας και αυτή η διαστρωμάτωση ουσιαστικά χαρακτηρίζει την πολιτική αν είναι "δεξια" ή "αριστερή".

  Στο ελληνικό κράτος βέβαια που το 80% των φορολογικών εσόδων προέρχονται από το ΦΠΑ (που προφανώς δεν έχει καμμια διαστρωμάτωση και πλήγει περισσότερο τους ασθενέστερους), όποια αλλαγή και να γίνει στη διαστρωμάτωση δεν έχει πρακτική αξία εκτός και αν συνοδευτεί και από αλλαγή της αναλογίας μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων (είτε να μειωθουν οι έμμεσοι είτε να αυξηθούν οι άμεσοι είτε και τα δύο).

  Τώρα όσον αφορά στη μηχανοργάνωση ή την έλλειψή της, απόσο γνωρίζω οι εφορίες (αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία) έχουν αρκετά εργαλεία για τον έλεγχο και την πάταξη της {φορο,εισφορο}διαφυγής που όμως δεν χρησιμοποιουν γιατι αυτο δεν βολεύει ούτε τις συνδικαλιστικές συντεχνίες (χάνουν τα έκτακτα έσοδα που αποκομίζουν με τους "ελέχγους" και τη "διαπραγμάτευση" με τον πελάτη-θυμα) ούτε την πολιτική ηγεσία γιατί δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει επιλεκτικά (υπέρ υμετέρων και κατά των άλλων).

  Η εύκολη δικαιολογία είναι ότι τα προγράμματα δεν δουλεύουν σωστά και ότι βγάζουν λάθη και αλλες αρλούμπες. Με την έκταση που έχουν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και δεδομένου ότι όλες οι τραπεζικές συναλλαγές είναι μηχανογραφημένες το κράτος θα μπορούσε αν ήθελε να έχει ακριβή εικόνα για το 80-90% της οικονομικής δραστηριότητας του καθενός και να τον φορολογεί αναλόγως.

  Αυτή θα ήταν και η ουσιαστική πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και όχι τα ευχολόγια και οι "αυστηρές συστάσεις" που ακούμε απόλο το πολιτικό φάσμα. Τότε όμως το πολιτικό φάσμα θα έμενε από πελατεία ...

 11. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 09/11/2008 12:25:19

  Είναι γεγονός ότι η έλλειψη μηχανοργάνωσης στο ικα είναι εσκεμμένη, αυτό πιστεύουν και οι εκεί εργαζόμενοι.

 12. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 09/11/2008 12:32:28

  Ο φόρος επί του κεφαλαίου, δεν είναι άσχημο μέτρο, αν συνοδευτεί και με τα απαραίτητα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής που θα αναγκάσουν τους επιχειρηματίες να δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα.
  Αν δεν γίνει πάταξη της φοροδιαφυγής, ο επιχειρηματίας θα συνεχίσει να κάνει συναλλαγές με αφορολόγητα χρήματα, εκτός αυτού θα μπορούμε να μιλάμε για υπεράσπιση του φαινόμενου της φοροδιαφυγής και δημιουργία συνθηκών ανισότητας των φορολογικών βαρών από το επίσημο κράτος.
  Λογικά και για να μπορέσει να επιταχυνθεί η ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξουν και στοχοθετημένα κίνητρα για επενδύσεις (π.χ. στην εκπαίδευση, στην καινοτομία, στη μεταφορά τεχνολογίας, στην αποκέντρωση κ.τ.λ.) με τη μορφή έκπτωσης φόρου.

 13. aionios avatar
  aionios 09/11/2008 12:32:36

  Όταν ο Αλογοσκούφης συντάσει προυπολογισμό και βλέπει ότι θέλει επιπλέον έσοδα για να μην ξεφύγει το έλλειμμα από το 3% και του βάλουν χέρι από τις Βρυξέλλες τότε μες τον πανικό του τα βλέπει όλα θολά και ξεχνάει και θεωρίες και κανόνες και τα πάντα.
  Τι κίνηση αν όχι πανικού ήταν η επιβολή της φορολόγησης με 10% των Ελεύθερων Επαγγελματιών από το πρώτο €?
  Από μόνη της αυτή η κίνηση μείωσε την είσπραξη εσόδων από το ΦΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2008.

 14. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 09/11/2008 12:46:15

  Ο ΦΠΑ μειώθηκε επειδή έχει μειωθεί στο ελάχιστο η αγοραστική δύναμη της κοινωνίας, υπάρχει παντού έλλειψη ρευστότητας.

  Το επόμενο διάστημα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Για να συμβεί αυτό έχουν συμβάλει σημαντικά οι τράπεζες, αλλά και η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα

 15. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/11/2008 12:49:38

  «Ο ΦΠΑ μειώθηκε επειδή έχει μειωθεί στο ελάχιστο η αγοραστική δύναμη της κοινωνίας, υπάρχει παντού έλλειψη ρευστότητας.

  Το επόμενο διάστημα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.»

  Και δεν θα μειώνεται μόνο ο ΦΠΑ...Και αν η αντίδραση είναι περισσότερος συντελεστής και περισσότεροι φόροι, αναγκαστικά θα γονατίσουμε.

 16. Έχω άδικο; avatar
  Έχω άδικο; 09/11/2008 13:00:57

  Ήταν κίνηση φορολόγησης απέναντι σε κλάδους που φοροδιαφεύγουν συστηματικά (9500 ετησιο εισοδημα, 7300 μετα τις ασφαλιστικες εισφορες. Κι αυτοί πια δεν τηρήσαν ούτε τα προσχήματα. Τι περιμεναν να συμβει?

 17. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 09/11/2008 13:05:29

  6

  Γηραλεου σκατζοχοιρου,σαβουρογαμη...

 18. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 09/11/2008 13:22:44

  Είναι γεγονός ότι το μέσο δηλωθέν εισόδημα από ελεύθερα επαγγέλματα ήταν λιγότερο από το μισό που δηλώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
  Σήμερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μετά το «χρόνιο στύψιμο» δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι η μείωση της ανεργίας δεν ήταν πραγματική! Είναι πλασματική. Ένας ωρομίσθιος η απασχολούμενος με προγράμματα stage δεν είναι εργαζόμενος…
  Έτσι γίναμε η κοινωνία των λίγων

 19. aionios avatar
  aionios 09/11/2008 13:28:14

  Αντί να φορολογούν αβέρτα ας κοιτάξουν να μειώσουν τα έξοδα του κράτους.
  Ας μειώσουν τον αριθμό των βουλευτών τις αργομισθίες των συμβούλων, και να περιορίσουν τις μίζες τους και μετά ας φορολογηθώ και εγώ.
  Αλλά πριν από μένα ο Βουλγαράκης και όλα τα λαμόγια όπως ο Ευφραίμ που τσέπωσε τα 9 εκ. € της πέραν της αντικειμενικής αξίας τιμής.

 20. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 09/11/2008 14:16:37

  Όταν το Δημοσιο Χρεος είναι δεδομενο και σε οριακα επιπεδα, το να καταφευγεις στην ευκολη απαντηση μειωστε φορους, δεν κανεις τιποτε άλλο από το να κανεις «ηρωα» τον Αλογοσκουφη ,που εμφανιζεται ξαφνικα σαν ο προστατης και ο κερβερος των Δημοσιων Οικονομικων,αυτος, που στην ουσια είναι από τους κυριους συντελεστες αυτης της καταντιας.
  Ουτε είναι ευκολο από την μια ημερα στην άλλη να αντικαθηστας πορους και να οργανωσεις αυτό το σαθρο συστημα που στηθηκε γυρω από την οικονομια.
  Αφου το χρεος είναι δεδομενο, δεδομενα είναι και τα εσοδα που πρεπει να βρεις. Και δεδομενη είναι και η Οικονομια με τους κανονες της Παγκοσμιοποιησης εχη επιβληθει και της δεσμευσεις της ΕΕ.
  Και επειδη όπως ελεγε καποιος σοφος Αρχαιος Ελληνας, «τα οικονομικα μικρα είναι και ταχειαν την επικουριαν απαιτουν» για να τους θυμομαστε και λιγο, εκεινο που χρειαζεται είναι νεες αντιληψεις ,νεες καινοτομες λυσεις ,γρηγορες ,απλες στην εφαρμογη και γενικοτερη αντιληψη και οραματικη του οικονομικου χωρου που δραστηριοποιουμεθα. Καποιες νυξεις και προτασεις εκανα σε καποιο άλλο αρθρο παλιωτερα .
  Χωρις ιδεολογικες τυφλωσεις πρεπει να αντιμετωπισθουν τα πραγματα για να αντιμετωπισθει η κριση και όχι να κρυβομαστε πισω από ιδεολογικες ακαμψιες. Όταν καπου ανεφερα ότι δεν αισθανομαι αντιθετως με κάθε δεξιο, κεντρωο η αριστερο, δεν ειχα στο μυαλο μου συναισθηματικες η όχι αντιθεσεις ,αλλα καθαρα κοινωνικες και οικονομικες πραγματικοτητες.
  Πχ. Το υπεραριθμο του Δημοσιου Τομεα σε προσωπικο ,με βρισκει κατ`αρχας αντιθετο, προτιμο ένα κρατος ευελικτο αλλα όταν το κοστος αυτου στον Προυπολογισμο είναι 21 Δις και η ετησια εξυπηρετηση του Δημ. Χρεους 45 Δις και βαλε, η ψυχρη λογικη και οι ψυχροι αριθμοι, λενε, ότι το Δημ. Χρεος πρεπει να παλεψεις κυρια και πρωταρχικα και όχι την μειωση του Δημ. Τομεα ,που η μισθοδοσια του καταληγει εν τελει στην καταναλωση κυρια και αρα στηριζει εμεσα την Καταναλωτικη Αναπτυξη που εχης στηριχτει σαν κρατος. Νέο μοντελο Αναπτυξης και σχεδιασμος ναι,αλλα προς το παρον για το αμεσο και ορατο, πρωτοτυπα και με φαντασια μετρα αυτό χρειαζεται αλλα αυτό λειπει από τις ηγεσιες ,πολιτικες και οικονομικες.

 21. aionios avatar
  aionios 09/11/2008 14:42:39

  www.espressonews.gr/default.asp?pid=21&la=2&catid=1&artid=869972

 22. Lara avatar
  Lara 09/11/2008 14:53:13

  Ο αρθρογραφος γραφει:

  "Μην υποτιματε τους κατα τα αλλα Νομοταγεις μικροαστους, που φοροδιαφευγουν για να ταισουν τα παιδακια τους".

  Ντροπη σας, αν συνεχιζετε να θρεφετε την λερναια Υδρα της παραοικονομιας.

  Απαραδεκτο να χαρακτηριζει κανεις ως Νομοταγεις ολους οσους εισπρατουν το ΦΠΑ, λαδωνουν, γλιφουν, εκδιδουν και εκδιδονται, χορηγωντας λειψες αποδειξεις, πλαστα τιμολογια και ανυποληπτα αποδεικτικα στοιχεια.
  Οχι μονο απαραδεκτο, αλλα και εγκληματικο.
  Σε μια πολιτισμενη κοινωνια αυτα τα αποβρασματα θα ηταν εγκλειστα προ πολλου στις φυλακες.
  Καμια εκπληξη, οταν η κυβερνητικη ομαδα εξελισεται σε Κοζα Νοστρα.
  Εμφανες ειναι εξαλλου και παγκοινως γνωστο πως η χωρα της Αλογιστης Ανοχης στην Παραοικονομια γονυπετει για μια χουφτα Ευρωπουλα
  μηπως κρατησει ορθιο το σαρθρο οικοδομημα, που εχτισε.

 23. κοινωνικά δύσπιστη avatar
  κοινωνικά δύσπιστη 09/11/2008 16:12:23

  Από το e-homosapiens.blogspot.com/2008/09/blog-post_06.html

  Μία αναλυτική/ περιεκτική προσέγγιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής δεν μπορεί παρά να εκκινεί από την θεμελιακή έννοια της «κοινωνικής εμπιστοσύνης». Διόλου τυχαία, η σχετική εμπειρική ανάλυση υποδεικνύει την αντίστροφη σχέση μεταξύ του μεγέθους της φοροδιαφυγής και του επιπέδου κοινωνικής εμπιστοσύνης: κοινωνίες υψηλής εμπιστοσύνης καταγράφουν περιορισμένη φοροδιαφυγή ενώ κοινωνίες χαμηλής εμπιστοσύνης εμφανίζουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Ο όρος «κοινωνική εμπιστοσύνη» νοείται ως μία κοινωνική «κατάσταση» όπου υπάρχει ένα θεσμικά, κοινωνικά και ηθικά κατοχυρωμένο πλέγμα σταθερών - γενικών και αφηρημένων - κανόνων, αρχών και αξιών που επιτρέπει τη διασφάλιση ενός ικανού βαθμού προβλεπτικότητας της ατομικής/ συλλογικής συμπεριφοράς.

 24. miaouth avatar
  miaouth 09/11/2008 18:23:48

  @ o βουνισιος (21)και άλλοι:
  Μη μας διαφεύγει ότι οι μισοί από τους πραγματικούς μισθωτούς (και μάλιστα οι πιό χαμηλόμισθοι) εμφανίζονται τυπικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες (με δελτίο παροχής υπηρεσιών). Αυτοί θα φορολογηθούν σαν πραγματικοί ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή χωρίς αφορολόγητο των 10.500;
  Απλώς το επισημαίνω. Δεν κατάλαβε άραγε ο Αλογοσκούφης; Ε, μπορεί να κόπτεται για τους ιδιώτες, αλλά σίγουρα, idiot δεν είναι.

 25. Άτακτοs avatar
  Άτακτοs 09/11/2008 19:24:30

  alogomouris ine kai paraine idiot den ksero ,apo tis eksangelies dihni proothimena simadia .

 26. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 09/11/2008 22:59:02

  @ miaouth

  Η αναδίπλωση και το όριο ηλικίας που θεσπίστηκε ήταν καλή κίνηση σε αυτό το ζήτημα.
  Δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών για ολόκληρη τη ζωή τους.
  Από τι στιγμή που θα αρχίσουν να φορολογούνται θα αναγκαστούν να ψάξουν κάτι καλύτερο για να ξεφύγουν από το δελτίο παροχής υπηρεσιών.

 27. miaouth avatar
  miaouth 10/11/2008 00:14:25

  @ o βουνισιος (30)
  "Δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών για ολόκληρη τη ζωή τους"!
  Λογικό φαίνεται αυτό που λές, αλλά ισχύει μόνο για "κανονικές χώρες". Δες όμως την Ελληνική πραγματικότητα!
  Και "θα αναγκαστούν να ψάξουν κάτι καλύτερο για να ξεφύγουν από το δελτίο παροχής υπηρεσιών". Που να το βρούν όμως; Μεταναστεύοντας ίσως σε καμμιά "κανονική χώρα".

 28. miaouth avatar
  miaouth 10/11/2008 00:23:16

  Και φυσικά, το καθεστώς αυτό με τα δελτία παροχής υπηρεσιών αυτοί το στήσανε (εννοώ τα κοινωνικά στηρίγματα Αλογοσκουφαίων και Καραμανλήδων), επειδή αυτούς βολεύει, όχι τους εργαζόμενους.
  Έ πολύ δεν πάει να ζητούν και τα ρέστα για τις δικές τους αμαρτίες!
  Ακόμα και Δήμοι (και άλλες υπηρεσίες, άν δεν απατώμαι ακόμη και τα αναντικατάστατα Δημόσια Πανεπιστήμιά μας) έτσι πληρώνουν μεγάλο μέρος του προσωπικού τους.
  Μη θίξουμε και τι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές διαφεύγουν χάρις στο καθεστώς αυτό.

 29. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 10/11/2008 00:56:27

  Κάποια στιγμή η στρεβλή Ελληνική πραγματικότητα επιβάλετε να αλλάξει.

 30. scarab avatar
  scarab 10/11/2008 01:27:10

  Να υποβάλλω μια ερώτηση και αν μπορεί κάποιος ας μου απαντήσει για το δίκαιο του συστήματος.
  Εγώ εργάζομαι τριάντα χρόνια όπως και η γυναίκα μου ως επιτηδευματίες.
  Τα εισοδήματα του καθενός είναι πάνω από 10.500 € και πληρώνουμε κανονικά τους φόρους μας πλέον των ετήσιων ¨περαιώσεων¨.
  Τώρα για τα κάτω των 10.500 πρέπει να πληρώσουμε από 1050 € έκαστος εκτός των φόρων που δίναμε.
  Ερωτώ λοιπόν αφού το εισόδημα μας είναι πάνω από το όριο και δεν περιλαμβανόμαστε στην κατηγορία των ¨φοροφυγάδων¨ γιατί πρέπει να επιβαρυνθούμε με 1050 € έκαστος .
  Το λογικό δεν θα ήταν όσοι δηλώνουν πάνω από το πρώην αφορολόγητο να εξαιρούνται.
  Και αφού η απόφαση είναι εντελώς αντισυνταγματική γιατί δεν την προσβάλλουν οι οργανώσεις απευθυνόμενοι στο συμβούλιο επικρατείας αλλά αναλώνονται σε απεργιούλες και γελοίες αντιδράσεις.

 31. βαγγελης avatar
  βαγγελης 10/11/2008 10:08:04

  γιατι πρεπει σωνει και καλα εξαιτιας αυτων που φοροδιαφευγουν να την πληρωνουν ολοι;
  εγω ειμαι σχετικα νεος ελ.επαγγ. ανω των 30 και βγαζω ~12.000 ευρω το χρονο. Εχω και 2 παιδια. Ε λοιπον γιατι απο τα ~1000 ευρω το μηνα να πεσω στα ~900 το μηνα; Ποιος αλλος κλαδος εχει μειωση 100ευρω το μηνα; Και με τι προσχημα; Η πραγματικοτητα ποια ειναι; Αν μεχρι τωρα εκοβα παντα αποδειξεις πλεον θα το σκεφτομαι πολυ περισσοτερο. Διοτι ειναι 100% αδικο. Δεν υπαρχει ΟΥΤΕ ενα επιχειρημα που να μπορει να στηριξει το γεγονος οτι 'αφου δεν σας ελεγχουμε θα σας μαμησουμε' .... ε οχι, ή ελεγξτε ή κανετε αλλη δουλεια...
  Εφοσον φορολογειται το εισοδημα, οι μετοχες, η ακινητη περιουσια κλπ γιατι δεν φορολογουνται και οι καταθεσεις εσωτερικου και εξωτερικου (απο εργαζομενους-επιχειρηματιες της ελλαδας) απο πχ 300.000 ευρω και ανω; Πχ αν εχεις 20.000.000 ευρω σε καταθεσεις να δωσεις ενα 50% στο κρατος αλλιως καντα επενδυσεις ..... Ειδικα σε περιοδο κρισης πρεπει να γινει αυστηρη αναδιανομη του χρηματος ΕΚΕΙ που αποδεδειγμενα υπαρχει....

 32. βαγγελης avatar
  βαγγελης 10/11/2008 10:14:01

  @scarab(συμφωνω απολυτα μαζι σου στην ουσια και στην αντισυνταγματικοτητα, και εχω κανει καταγγελια σε εκποιζω και περιμενουμε κινησεις νομικες) μα εσυ φιλε μου ομως 'μπορεις' να 'ελαττωσεις' το εισοδημα σου και να εξισσοροπησεις καπως τα πραγματα (παροτι δεν θα επρεπε να σε οδηγουν εκει). Αυτοι ομως που βγαζουν πραγματικα κοντα στα 10-11 χιλιαρικα και πιο κατω ειναι αυτοι που ΔΕΝ εχουν και ΔΕΝ κλεβουν και ΔΕΝ μπορουν να κανουν τπτ αλλο... Απλα μπορουν να 'μειωσουν' καπως τα εισοδηματα τους ΑΛΛΑ και παλι ενας που βγαζει πχ 800 ευρω το μηνα και θα δινει τα 80 .... αν το 'κατεβασει' στα 600 ευρω πχ και δινει 60 τοτε ουσιαστικα και ΠΑΛΙ εχοντας 800-60 ευρω το μηνα ειναι 740 ευρω .. δηλαδη ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ και παλι......
  Θα πρεπει να αντιληφθει η κυβερνηση οτι χρειαζεται φορολογηση ΟΛΩΝ απο τα 1200-1500 ευρω και ΑΝΩ, δικαια, ισοτιμα, αξιοκρατικα....
  Θα πρεπει να ελεγχονται ολοι και μετα να φορολογουνται αναλογα.....οχι εκ των προτερων να θεωρουνται φοροφυγαδες
  Και ας βαλουν ενα αναλογικο συντελεστη.... να ξεκινα απο 4-5% και να αναβαινει αναλογα και οχι σε 3-4 μεγαλα σταδια που δημιουργει αδικιες για λιγα ευρω.... (αλλο φορο στα 12.000 ευρω αλλο φορο στα 11.999)

 33. scarab avatar
  scarab 10/11/2008 11:02:55

  Το χειρότερο είναι ότι και μας ελέγχουν και μας Γ.....
  Πρίν από 15 μέρες περάσανε από την εγκατάσταση της γυναίκας μου και την ξετινάξανε στον έλεγχο χωρίς να βρούνε τίποτα.
  Και μιλάμε για όλα τα χρόνια κλεισμένα όλα πληρωμένα μέχρι και περαίωση του 2007 και όλα μέσω taxis net.
  Και ζητάγανε και αντίγραφα. Ανίκανοι να ελέγξουν μέσω taxis τις κινήσεις ????
  Τότε πως πας για έλεγχο χωρίς ενδείξεις????
  -Δυστυχώς δεν μπορώ να ¨μειώσω¨ το εισόδημα μου γιατί εκδίδω τιμ. Παροχής Υπηρεσιών σε Α.Ε. και όσα κόψεις τόσα θα εισπράξεις γιατί πρέπει να δικαιολογήσουν το έξοδο.
  Άστα σου λέω μιλάμε για πολύ μαλακισμένη απόφαση άσχετα πολιτικής τοποθέτησης. Ή μάλλον για καθαρή κλοπή.
  Μακάρι να προχωρήσουν οι καταγγελίες.

 34. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/11/2008 13:47:24

  Η κυβερνηση της Κινας-η 4η μεγαλυτερη οικονομια παγκοσμιως- ανακοινωσε χρηματοδοτηση των εργων υποδομης, φορολογικες απαλλαγες/μειωσεις/κινητρα, και επιδοτησεις στους αγροτες.
  Η Κεντρικη Τραπεζα εχει κοψει τα επιτοκια 3 φορες μεσα σε 2 μηνες ακολουθωντας την στρατηγικη των Αμερικανων, Γιαπωνεζων,Γερμανων, Βρετανων στην προσπαθεια της να χαμηλωσει το κοστος του δανειζομενου χρηματος και να κανει την αντιστοιχη ενεση μετρητων με σκοπο ν ανατρεψει της υφεση.

  Εμεις φυσικα Κινεζοι δεν ειμαστε αλλα τους Κινεζους κανουμε !

  ΠΠ

 35. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/11/2008 14:40:41

  το "φορολογικές απαλλαγές", ΠΠ, έπρεπε να το βάλεις με κεφαλαία, μπας και το δει κανένας περαστικός...

  τα σέβη μου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.