30/03/2009 14:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μειώστε τα επιτόκια

Η «υγεία» των τραπεζών αντανακλάται στο Δείκτη Κεφαλαιακής τους Επάρκειας (ΔΚΕ). Πρόκειται για ένα πηλίκο, στον αριθμητή του οποίου βρίσκονται (χονδρικά) τα Ίδια Κεφάλαια και στον παρανομαστή τα στοιχεία του Ενεργητικού «σταθμισμένα» με το ρίσκο του. Όσο μεγαλύτερος είναι ο ΔΚΕ, τόσο υγιέστερη είναι μια Τράπεζα.

Η πρόσφατη χρηματο-οικονομική κρίση, επέφερε τη χρεοκοπία πολλών κλάδων της οικονομίας, γεγονός που μεγιστοποίησε το ρίσκο των τραπεζών, δηλαδή αύξησε τον παρανομαστή του Δείκτη Κεφαλαιακής τους Επάρκειας. Τα ποικίλα «προγράμματα σωτηρίας» των Τραπεζών τους προσέφεραν ρευστότητα (με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, κυρίως) με αποτέλεσμα να αυξήσουν τον αριθμητή του Δείκτη Κεφαλαιακής τους Επάρκειας.

Όμως, η ρευστότητα αυτή δεν επιστρέφει στην πραγματική οικονομία, γιατί ελάχιστοι δανείζονται σε συνθήκες ύφεσης. Κι έτσι η κρίση βαθαίνει. Κι όσο βαθαίνει η κρίση, πολλαπλασιάζονται οι επισφάλειες των τραπεζών. Δηλαδή αυξάνεται το ρίσκο τους και μεγαλώνει (ξανά) ο παρανομαστής του Δείκτη Κεφαλαιακής τους Επάρκειας.

Ο μόνος τρόπο να σπάσει αυτός ο «φαύλος κύκλος», είναι να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του: Αντί να ενισχύουμε (συνεχώς) τον αριθμητή, να μειώσουμε απευθείας τον παρονομαστή του κλάσματος, δηλαδή να μειώσουμε το ρίσκο του Ενεργητικού τους.

Μ' άλλα λόγια, να μειωθούν τα επιτόκια στα ήδη υφιστάμενά δάνειά τους. Γιατί όσο μικραίνουν οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τόσο ευκολότερα τα ξεπληρώνουν, τόσο μικραίνουν οι επισφάλειές των τραπεζών, τόσο μικραίνει ο παρανομαστής του Δείκτη Κεφαλαιακή τους Επάρκειας, τόσο βελτιώνεται η χρηματοοικονομική υγεία τους.

Κι όσο διευκολύνονται οι δανειολήπτες να πληρώσουν τα δάνειά τους, τόσο αποταμιεύουν περισσότερο ή καταναλώνουν περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, μαζί με την εξυγίανση των τραπεζών, προκύπτει σταδιακή εξομάλυνση της αγοράς και αναζωογόνηση της οικονομίας.

Όμως η «δεσπόζουσα θέση» των Τραπεζών τις καθιστά «ανελαστικές προς τα κάτω»: το τραπεζικό καρτέλ δεν μπορεί να αποφασίσει μόνο του μείωση των τοκοχρεολυτικών δόσεων (δηλαδή προσωρινή μείωση των κερδών του). Οπότε πρέπει το κράτος να ελέγξει προσωρινά (με μερική κρατικοποίηση) τις ισχυρότερες, ώστε να υποχρεωθούν όλες να ρίξουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Πρόκειται για λύση απλή και ριζοσπαστική ταυτόχρονα. Που σταματά και αντιστρέφει τη δυναμική της κρίσης, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και τα «γενεσιουργά» αίτιά της και τα «δευτερογενή» αίτια που την ανατροφοδοτούν...

Αυτά, περίπου, υποστηρίζουν σήμερα επιφανείς οικονομολόγοι διεθνώς- ανάμεσά τους και βραβεία Νόμπελ, όπως ο Πωλ Κρούγκμαν.

Ακούει κανείς;


Χρύσανθος Λαζαρίδης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. isnogood avatar
  isnogood 30/03/2009 14:54:40

  Να συμφωνήσω μαζί σας κύριε Χρύσανθε, αλλά πρώτα θα πρέπει να μπουν μερικοί τραπεζίτες φυλακή για σύσταση συ...μωρίας -να μη πω κρεμάλες στο σύνταγμα γιατί έχουμε καταργήσει τη θανατική ποινή- και μετά να το δούμε και αυτό...
  Μόνο έτσι ίσως ανακουφιστούν οι πολίτες...

 2. Aris M. avatar
  Aris M. 30/03/2009 15:13:43

  Χαίρομαι πραγματικά που αυτό το blog εμπλουτίζει το περιεχόμενό του με την πάντοτε εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη γνώμη του κ.Λαζαρίδη πάνω σε ζητήματα Οικονομίας.
  ελπίζω να έχει και συνέχεια...

 3. Aris M. avatar
  Aris M. 30/03/2009 15:17:08

  http://www.e-tipos.com/newsitem?id=82956

  Άλλο ένα τεράστιο λάθος από το ΥΠΕΞ!!!!!!
  Πέφτωντας στην παγίδα των Σκοπίων θέτει το Σκοπιανό ως διμερές ζήτημα.

 4. fantomas avatar
  fantomas 30/03/2009 15:34:02

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΧΡΥΣΑΝΘΕ,

  ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΑΛΛΟΤΡΙΑ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ-ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ) ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ.
  ΠΕΡΣΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΙΚΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ (ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ-ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΞΕΣΠΑΣΕΙ Η ΚΡΙΣΗ) ΜΙΑΣ ΑΜΑΡΤΩΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗς ΠΟΛΙΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΚΑΡΤΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΤΟΣ!
  ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΟΤΙ
  1. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
  2. ΕΓΩ ΕΧΩ ΓΙΑ 7.000 ΕΥΡΩ ΑΤΟΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ.
  3. ΜΠΩΡΩ ΝΑ ΒΓΑΖΩ (ΑΚΟΜΗ) ΤΟΝ ΜΗΝΑ!!!!!

 5. donaE avatar
  donaE 30/03/2009 15:40:41

  @ 6 τον τοκο του χρονου τον εχεις ψαξει,μη τυχον και τα δωσεις μαζεμενα.

 6. fantomas avatar
  fantomas 30/03/2009 15:51:37

  donaE

  ΒΕΒΑΙΟΤΑΤΑ!!!
  ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ!!

 7. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 30/03/2009 15:54:52

  Καλά φοβερός αυτός ο ανταγωνισμός των ελληνικών τραπεζών. Συναγωνίζεται τον ανταγωνισμό των πετρελαιάδων.

 8. saaladin avatar
  saaladin 30/03/2009 16:04:52

  γειά σου φάκτορα αναλυτή της κρίσης,,,όταν τα πράγματα είναι απλά,..’Δεν υπάρχουν αναλύσεις παρά μόνο γκιλοτίνα’[Ροβισπιέρος στη 3η σύναξη της επιτροπής Σωτηρίας..]κάνε βαθυστόχαστες αναλύσεις για μικρομεσαίους και το 2025 η κρίση θα είναι παρελθόν.Παράλληλα δώσε ’βήμα’ στους εμπνευσμένους.Αντε καλή σου νύχτα,,,

 9. donaE avatar
  donaE 30/03/2009 16:10:19

  @ 9 Δεν βλεπω κανενα ανταγωνισμο,αλλωστε εχουν σταματησει οι χορηγησεις.Δεν τον εχουν αναγκη μια χαρα κρατανε τον κοσμο δεμενο.Αν ακους π.χ. τον fantoma και λεει 'βγαζω τον μηνα' δεν υπαρχει θεμα.Αν οι πελατες,αρχισουν να βγαζουν δευτερο δανειο να αποπληρωσουν το πρωτο,και το καθεξης, ισως αλλαξουν μυαλα.

 10. ataktos avatar
  ataktos 30/03/2009 16:14:39

  Αν μειώσουν τα επιτόκια ,μετά κάτι «αστεράκια» στα πρωινά κανάλια θα κλαίνε ότι «πέθαναν « οι εγχώριοι νταβάδες και δεν υπάρχουν να δώσουν «δουλείες» στο λαό γι αυτό κλίνουν τα εργοστάσια «τους»

 11. ataktos avatar
  ataktos 30/03/2009 16:33:05

  @14-Με τέτοιων νταβά όπως ο Μπόμπολας που τον προωθεί δεν ξέρεις θα βάνει τα πιεστήρια του «Έθνους» και θα παράγει δολάρια χα χα χα

 12. stelios avatar
  stelios 30/03/2009 16:35:59

  13@
  Εδω καθηγητες Πανεπιστημιου(τρομαρα τους)δεν εχουν καταλαβει ακομη τι συμβαινει,θα καταλαβει ο GAP?(που δεν εμοιασε στον συνονοματο παππου του,αλλα στον συνονοματο θειο του).
  Οσο γι αυτα που λεει ο αρθρογραφος,μετα συγχωρησεως ειναι κοτσανες,με την ιδια λογικη αν χαριζε πλους τους τοκους και τις υπερημεριες,οι πελατες θα γινοταν πλουσιωτεροι και θα ξωφλουσαν τα δανεια.Μα η τραπεζα τα λεφτα τα δανειζεται με τοκο,δεν τα κλωσσαει στη φωλια της,αυτη τη στιγμη οι ελληνικες Τραπεζες δανειζονται με ακριβα επιτοκια στη διατραπεζικη γιατι πρωτον δεν υπαρχει ρευστοτητα γενικα και δευτερον γιατι ειναι αρκετες απ'αυτες αφερεγγυες.Πως ειναι δυνατον απο τη μια να δινουν 6% γαι προθεσμιακες καταθεσεις και απο την αλλη να μειωσουν τα επιτοκια στα δανεια?
  Πως τελειωσαν οχι το Πανεπιστημιο,αλλα το Δημοτικο Σχολειο ειναι ενα μυστηριο,να τους αφαιρεσουν παραυτα το ενδεικτικο!
  Κανεις δεν αρνειται οτι λησταρχοι(οπως καθε ανεξελεγκτος οπουδηποτε)αλλα οι μειωσεις γινονται εφικτες απο χωρες που στεκονται στα ποδια τους γερα,η Ψωροκωσταινα βγαινει και δανειζεται με διπλασια επιβαρυνση,ΠΟΥ θα βρεθουν φθηνα euro ρε κουφιοκεφαλακι,οταν το κρατος προσφερει επειδη ειναι ΜΠΑΤΙΡΗΜΕΝΟ επιτοκιο δανεισμου στα ομολογα σχεδον 5%?

 13. Lavazza avatar
  Lavazza 30/03/2009 17:06:03

  Όσον αφορά στους Τραπεζίτες στην Ελλάδα, πρέπει ή να φύγουν νύχτα ή να γίνει η "Νύχτα των Κρυστάλλων" ή ακόμη καλύτερα "Η Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών".

  Μόνο με χιτλερικές μεθόδους θα απαλλαγούμε από δαύτους...

  Χθες έλεγαν πάλι οτι οι ελληνικές Τράπεζες είναι οι μοναδικές που δεν συμμορφώνοντε με το επιτόκιο της ευρωπαϊκής τράπεζας και πέραν τούτου αψηφούν αποφάσεις του συμβουλίου της Επικρατείας (δηλαδή αγνοούν το Κράτος κανονικά).

  Ακριβώς την ίδια συμπεριφορά είχαν και οι Γερμανοεβραίοι Τραπεζίτες μετά την παγκόσμια κρίση του 1929 αλλά το 1933 τους κόπηκε ο βήχας μιά και καλή...

 14. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 30/03/2009 17:11:12

  Tελικά έχει πέσει γραμμή, δεν εξηγείται διαφορετικά...πολλοί “ανώνυμοι” ενέσκηψαν...
  την ώρα που ο κουρασμένος έκανε το κόμμα του να σιγοβράζει στο ζουμί και ο ίδιος αμφισβητείται από τους επίδοξους αρχηγίσημους, ο Γιωργάκης ασκεί διεθνή πολιτική υψηλού κύρους: Προήδρευσε της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Χιλή και τώρα στη Ν. Υόρκη προεδρεύει της επιτροπής οικονομολόγων που έχουν τιμηθεί με νόμπελ, προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτάσεις που η Σοσιαλιστές θα εισηγηθούν στη ν σύνοδο του G20!!
  Εντάξει ρε παιδιά, και μένα με μάλωσε ο φακτορας που αμφισβήτησα την οξύνειά του δημοσίως, αλλά τόση μαζική αμφισβήτηση σήμερα, μια ημέρα κύρους (και για την Ελλάδα), ύποπτη από ύποπτη ως διατεταγμένη μου φαίνεται...

 15. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 30/03/2009 17:13:30

  συγνωμη για τις ασυνταξίες και τα σαρδαμ . βιαζομουν λογω δουλειας

 16. theo1611 avatar
  theo1611 30/03/2009 17:33:07

  Εάν τα άρθρα διαβάζονται ως συνεισφορά προς τη λύση και όχι ως "η λύση" είναι εξαιρετικά χρήσιμα.

  Η φράση κλειδί είναι "μείωση των κερδών"

  Οι τράπεζες, όπως επεσήμανε και κάποιος φίλος προηγούμενα, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Αν θέλουν να κολλήσουν στα ψιλά γράμματα του συμβολαίου τους για να εξουθενώσουν τους πελάτες τους δικαίωμά τους, αρκεί να μην το κάνουν με τις πλάτες της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας.

  Αν έτσι επιλέξουν, τότε θα δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκκος (έχουν και ασφαλιστικές δραστηριότητες αλλά και κάτι περίεργες πιστωτικές με κάρτες, μην το ξεχνάτε και αναδρομικά!!!)

 17. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 30/03/2009 17:33:31

  Φακτορα
  Όσοι –δεξιοί- αναλίσκονται μόνο στο να λένε χαζό η βλάκα τον Γιωργάκη χωρίς κανένα άλλο επιχείρημα ή προβληματισμό για τα τεκταινόμενα , δεν του μοιάζουν κατά το χειρότερο στους χαρακτηρισμούς που του προσάπτουν?...

  Θα μου πεις (...δεν θα το πεις δηλαδή) ότι πάντα έτσι ήταν οι δεξιοί….και θα συμφωνήσω!!!!

 18. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 30/03/2009 17:41:53

  @ 41
  αστερι εισαι. καταλαβες οτι ...ειμαι πασοκος!!!

  ?

 19. theo1611 avatar
  theo1611 30/03/2009 17:46:09

  Ο ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ διατρέχουν τον κίνδυνο για μία θριαμβευτική νίκη στις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ (ας πούμε διαφορά πάνω από 5 μονάδες από τη ΝΔ) που μπορεί να αποδειχτεί πύρρειος (ας πούμε κάτω από 33% στο σύνολο).

  Μετά θα αρχίσουν να τοποθετούνται συγκεκριμένα?

 20. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 30/03/2009 17:52:35

  @ 43
  χαχαχα .εξυπνο!! (αληθεια)

 21. Evros avatar
  Evros 30/03/2009 18:20:31

  Ο σοφός λαός είπε:
  Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα.

  Νομίζω ότι το διάβασα στην Καθημερινή της Κυριακής. 21,9 δισ ευρώ το ανοιγμα των τραπεζών στις ανατολικές χώρες.
  Μαντεψτε ποιοί θα πληρώσουν αυτό τα άνοιγμα.

 22. silegav avatar
  silegav 30/03/2009 21:28:53

  Η άποψη πως η μείωση επιτοκίων σε υφιστάμενα δάνεια μειώνει και το ρίσκο που φέρουν υπάρχει μόνο στο μυαλό του συγγραφέα.

  Το γεγονός πως δάνειο χαμηλού ρίσκου απολαμβάνει χαμηλό επιτόκιο δεν μπορεί να στηρίξει την ανάποδη λογική. (ούτε και η αναφορά στον Κρούγκμαν)

  Απλά η θεωρία (και ο Κρούγκμαν) λέει πως η μείωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες οδηγεί κεφάλαια από την αποταμίευση στην επένδυση/κατανάλωση και την έξοδο(?) από το credit crunch (που βρισκόμαστε σήμερα).

  Ουδεμία σχέση με τον ΔΚΕ των τραπεζών.

 23. Χρύσανθος avatar
  Χρύσανθος 30/03/2009 22:18:23

  Όταν τα βασικά επιτόκια (της ΕΚΤ) ανέβαιναν, τα κυμαινόμενα επιτόκια στα υφιστάμενα δάνεια ανέβαιναν κι αυτά αναλογικά.
  Όταν τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ άρχισαν να πέφτουν, τα κυμαινόμενα επιτόκια των τραπεζών (στα υφιστάμενα δάνεια) ΔΕΝ υποχώρησαν αντίστοιχα ή έπεσαν πολύ λιγότερο.
  Όταν εμφανίζεται τέτοιο φαινόμενο - η αγορά να είναι πολύ πιο "ελαστική" στην άνοδο παρά στην πτώση τιμών - τότε η οικονομική θεωρία λέει (αφού θέλετε να μιλάμε με αυστηρούς όρους οικονομικής θεωρίας) ότι υπάρχει στρέβλωση στην αγορά.
  Και στην προκειμένη περίπτωση η συγκεκριμένη στρέβλωση ονομάζεται "δεσπόζουσα θέση.
  Η δεσπόζουσα θέση δεν προϊόν ελεύθερου ανταγωνισμού είναι πιστοποίηση και απόδειξη έλλειψης ελεύθερου ανταγωνισμού.
  Όταν ο Keynes πρότεινε για πρώτη φορά σε περίοδο κρίσης να εκτινάξουν τα ελλείμματα τον έβγαλαν τρελλό ανόητη και μπολσεβίκο!
  Σε τέτοιες περίδους κρίσης όταν έχει καταρρεύσει η ελεύθερη αγορά, κι έχουν αδρανοποιηθεί οι αυτοματισμοί της, είναι απαραίτητο να υπάρξει μια επανεκκίνηση της οικονομίας (jump start το ονομάζουν οι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο Krugman). ¨
  Η επανεκκίνηση απαιτεί συνήθως μια μείζονα αναδιανόμή. Αυτή τη φορά, όμως, δεν μπορεί να γίνει εύκολα αναδιανομή εισοδήματος μέσω ελλειμμάτων προϋπολογισμού διότι υπάρχει ήδη υψηλό συσσωρευμένο δημόσιο χρέος.
  Μπορεί να γίνε, όμως, αναδιανομή από τη ρευστότητα των τραπεζών (που λιμνάζει) στη ρευστότητα της υπόλοιπης οικονομίας (που λείπει) κι από τη κέρδη των τραπεζών στα κέρδη των υπόλοιπων κλάδων.
  Αυτή η αναδιανομή θα σώσει τελικώς και θα εξυγιάνει και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα. Διότι χωρίς αυτή την αναδιανομή θα βουλιάξουν όλες ή θα βουλιάξουν πολύ περισσότερο απ' ότι μέχρι σήμερα.

  Κατά τα άλλα ειναι πάντα χρήσιμο να συζητάμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά με ανοικτό μυαλό παιδιά. Όχι κάθε φορά που ακούμε κάτι διαφορετικό από την εμμονη ιδέα που έχουμε στο μυαλουδάκι μας να αρχίζουμε τις εξυπνάδες.
  Και κυρίως να αποφεύγουμε να κάνουμε τον "ξερόλα" σε πράγματα που - καταφανώς - δεν πολυκαταλαβαίνουμε.
  Έτσι;

 24. AnonymOs avatar
  AnonymOs 30/03/2009 22:26:07

  ".....Ακούει κανείς; Χρύσανθος Λαζαρίδης"

  ΕΥΤΥΧΩΣ, ΟΧΙ !

  Μέ πρόλαβε ο silegav, at 9:28 pm, μόνο πού αυτός τήν πήρε πολύ στό σοβαρό τήν ρότα !
  Εγώ έχω δυό άλλες προσεγγίσεις:
  1). "σε σύνολο 2.164 πελατών που αγόρασαν προιόντα Lehman, με συνολικό ύψος επενδύσεων 112 εκατ.€ και το 73% των πελατών αυτών ανήκει στην κατηγορία του Citigold με διαθέσιμα τουλάχιστον 100.000 ευρώ." Ο ΤΥΠΟΣ.
  Δηλαδή, 0,73 χ 2.164 = 1.580 σαπιοκοιλιάδες "Λαρισαίοι", είχαν πάνω από 100.000 € έκαστος ΠΕΡΙΣΣΕΜΑ, γιά λαίμαργη επένδυση σέ Lehman. Πού τά βρήκαν ? Πούλησαν στήν ελεύθερη αγορά τό κολομπαμπάκι τους, πού δέν τό αγοράζει ούτε τζάμπα ο ...Λαναράς ? ΟΝΟΜΑΤΑ, ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΣ !! ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ, ΑΠ' ΤΆ ΔΑΝΕΙΚΑ, ΠΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΩΘΕΙ ΕΓΩ !!
  Καί γιατί δέν τούς ξύπνησε αυτούς τούς λαίμαργους ο ..μέγας Νομπελίστας, δυό - τρία χρόνια πρίν, όταν, περαστικός, πάγαινε νά παραλάβει τό Νόμπελ ?
  Οι τράπεζες τούς φταίγανε όλων αυτών, ή η άπληστη κλεπτοκουτοπονηρία τους ?
  Τώρα, έκαστος τό ...αγγούρι του.
  2). Ερώτηση κρίσεως: Πώς μεταφράζεται εσχάτως στά καθαρά ελληνικά η μοντέρνα φράση : "Διοχέτευση ρευστότητος στήν πραγματική οικονομία"?
  Απάντηση : Κράτος, δανείσου μέ 6 % καί δώσε μου καί μένα, τζάμπα, δάνειο μέ κρατική εγγύηση (δηλ. δέν θά τό αποπληρώσω ούτε τού Αγίου Τέτοιου), διότι έχω έξοδα γιά τό 4χ4 καί γιά τίς βαφές τών νυχοπόδαρων τής "επιχειρηματία" ξανθιάς συζύγου μου !

 25. Χρύσανθος avatar
  Χρύσανθος 31/03/2009 01:30:00

  Δεν καταλαβαίνω. Τι συζητάμε ακριβώς;
  Αν ο Κρούγκμαν είναι... καλός οικονομολόγος; Ή αν η μείωση των επιτοκιων στα υφιστάμενα δάνεια είναι λύση (εφική και αποτελεσματικη);
  Για να πώ την αλήθεια ούτε εγώ θεωρώ τον Κρούγκμαν "τεράστιος οικονομολόγος" (ούτε και τον Siglitz, άλλωστε) Μεταξύ μας μάλλον για ενδιαφέροντα επιφυλλιδογράφο τον είχα "μετρήσει" μέχρι πρόσφατα. Αλλά πήρε βραβείο Νόμπελ! Εντάξει;
  Τώρα μπορεί ανάμεσα μας να κυκλοφορούν κάποιες "παρεξηγημένες ιδιοφυίες" που ξέρουν περισσότερα οικονομικά από τον "ξεφτυλισμένο", τον Κρούγκμαν.
  Εγώ πάντως δεν θεωρώ τον εαυτό μου τέτοια "παρεξεγημένη ιδιοφυία". Αντίθετα θεωρώ υποχρέωσή μου να σκύψω πιο προσεκτικά στις απόψεις του (και στις αντίθετες) για να αντιληφθώ τι λέει (όπως έκανα και με όλα τα προηγούμενα βραβεία Νόμπελ της Επιστήμης που είχα την υπομονή και σπόυδασα).
  Από κει και ύστερα το θέμα μας δεν είναι ο Κρούγκμαν. Ούτε δέχομαι να μου κάνουν "μαθήματα" για τη "δεσπόζουσα θέση" των τραπεζών που κατήγγελλα (συχνά πολύ μόνος) επί τόσα χρόνια. Επειδή ακριβώς πιστεύω ότι δεν μπορούν οι τράπεζες μόνες τους να αυτορρυθμιστούν και να παίξουν αναπτυξιακό ρόλο σε μια διεθνή οικονομική κρίση που οφείλεται κυρίως στη δική τους στρέβλωση γι' αυτό πρότεινα - στα ίσα - μερική προσωρινή κρατικοποίησή τους.
  Και ασφαλώς επικαλούμαι άλλους οικονομολόγους, πολύ επιφανέστερους από μένα που τυχαίνει να προτείνουν σήμερα, το ίδιο ακριβώς πράγμα και για τους ίδιους λόγους.
  Και μου τη "βγαίνουν", εδώ "εις τα καθ' ημάς". από τη μία πλευρά τρελλαμένοι φιλελεύθεροι που ΔΕΝ κατανοούν ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε στρέβλωση σήμερα όχι σε ελεύθερο ανταγωνισμό, ενώ από την αλλη πλευρά βγαίνουν διάφοροι μπερδεμένοι αριστεροί που βρίζουν τις τράπεζες (και τα golden boys γενικότερα), αλλά δεν μας λένε τι ακριβώς πρέπει να γίνει.
  Νομίζετε ότι μπορεί να γίνει έτσι διάλογος για την κρίση;
  Νομίζετε ότι αυτή η μαζική νεύρωση είναι διάλογος για την κρίση;
  Είναι αυτό διάλογος για ο,τιδήποτε;

  Παιδιά, καμιά φορά ορισμένοι μου δίνουν την εικόνα πως οι ίδιοι είναι ίδιοι και χειρότεροι με εκείνους που ελεηνολογούν.

 26. Aris M. avatar
  Aris M. 31/03/2009 02:23:52

  Συμφωνώ απόλυτα με τον κ.Λαζαρίδη ότι βραχυπρόθεσμα μόνο η μείωση των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει σε αναθέρμανση της αγοράς.Αυτή όμως η πολιτική θα πρέπει να βασιστεί σε ένα μεσομακροπρόθεσμο "άνοιγμα" της ανάπτυξης στις υποανάπτυκτες χώρες,ώστε να είναι αυτές που θα τροφοδοτήσουν τη παγκόσμια ζήτηση στο μέλλον,πράσινη ανάπτυξη για μετριασμό των επιπτώσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,ίσως ακύρωση των τοξικών έστω και ενάντια στους χρηματοοικονομικούς κανόνες, φυσικά κρατικοποίηση τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων, θέσπιση ισχυρότερων ελεγκτικών μηχανισμών των αγορών.
  Κατά τη γνώμη μου αυτοί είναι οι μοναδικοί τρόποι να υπάρξει λύση.Και πρέπει να γίνουν όλα μαζί!!!!
  Δύσκολο το εγχείρημα τη στιγμή που μόνο οι ΗΠΑ φαίνονται να κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση.Ίσως βέβαια αρκεί,οι υπόλοιποι ας ακολουθήσουν.

 27. orab avatar
  orab 31/03/2009 08:55:39

  Paidia, eimai kainourios sto istologio kai epeidi prokeitai peri enos poly endiaferontos thematos rpospathisa na diavaso kai ta sholia sas. Loipon, ektos apo tis dyo poly efstohes sympliromatikes paremvaseis tou k. Lazaridi, den apokomisa tipote allo hrisimo.

  To istologio genika einai poly kalo kai yparhoun arketoi kaloi syndaitimones pou ehoun gnoseis kai symvalloun. Omos genika (kai haraktiristika sto parapano sto en prokeimeno thema), epikratoun oi dimereis sizitiseis (pou meis oi ypoloipoi den tis katalavainoume) kai genika ta mikro-pigadakia
  stil kafeneiou.

  Ithela na pliroforitho kai na akouso kai esas gia ti meiosi epitokion (pou thaprepe na ginei),ena thema kalos to ethese o FactorX, alla distihos den fainetai na yparhei kapoia sovarotita apo tous anagnostes tou. Anti na ekthesete ti gnomi sas epi tou thematos (meiosi epitokion) o kathenas grafei egia to pono tou, horis kammia sovarotita, aplos fonazontas apo ti galaria.

  En taxei, to katalavaino, eiste mia pareoula, ehete proigoumena kai kanete plaka kai opos fainetai den pairnete sovara to thema pou tithetai kathe fora. Alla ama einai etsi kalytera na ta paratisei o Factoras. Na arhisei ki aftos na vazei merikes geleiografies, tsontes, katinaria aki koutsompolia gia na spame kai episimos plaka.

  En katakleidi, eiste mia oraia parea. Gia mas tous kainourious omos pou erhomaste sto blog kai prospathoume na katalavoume ti ginetai, an einai dynaton, deixete kapoia sovarotita. Alloste oi kairoi einai poly dyskoloi kai kati tetoio (sovarotita) tha itan hrisimo.

 28. silegav avatar
  silegav 31/03/2009 12:25:38

  Στο αρχικό σας άρθρο συνδέατε την μείωση των επιτοκίων σε υφιστάμενα δάνεια με την βελτίωση του ΔΚΕ των τραπεζών.

  Επανέρχεστε εγκαταλείποντας την αρχική σας θέση (και αφορμή για το δικό μου post) και αναφέρεστε στα χιλιοειπωμένα περι δεσπόζουσας θέσης αλλά ανακαλύπτετε και λιμνάζουσα ρευστότητα των τραπεζών.

  Ισχυρίζεστε δηλαδή πως οι τράπεζες διαθέτουν λιμνάζουσα ρευστότητα την οποία ενισχύουν επιπλέον από το πακέτο των 28 δις δανειζόμενες με 10% από το κράτος!!!... Και αυτή την υποτιθέμενη ρευστότητα προτείνετε να την χρησιμοποιήσουν για "αναδιανομή" μιάς και το υπερχρεωμένο κράτος αδυνατεί να την κάνει.

  Κατόπιν αυτών το ρίχνω κι εγώ στην πλάκα και δηλώνω:
  Δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς και να "προσδοκά ανάσταση νεκρών", παρόλα αυτά τα έξοδα κηδείας θα πρέπει να τα πληρώσει.

 29. Χρύσανθος avatar
  Χρύσανθος 31/03/2009 13:47:58

  Χαίρομαι που το σοβαρεύουμε πλέον.
  Ποιός σας είπε ότι "εγκαταλείπω" την αρχική μου θέση. Το γεγονός οτι δεν την επαναλαμβάνω δεν σημαίνει ότι την εγκαταλείπω!
  Απάντησα, όντως, σε αυτά που αναφέρατε εσείς (και άλλοι ασφαλως), και συμπλήρωσα πράγματα που υπάρχουν στη λογική μου, αλλά δεν υπήρχαν στο αρχικό κείμενο (που έχει και αναγκαστικούς περιορισμούς μεγέθους για να δημοσιευθεί).

  Σας βεβαιώ ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στα δύο - ούτε κι εσείς αποδείξατε, άλλωστε ότι υπάρχει τέτοια "αντίφαση".

  Μια που το αναφέρατε όμως, επιτρέψτε μου να παρατηρήσω, ότι η λογική που προσάθησα να αναπτύξω, είναι η εξής:
  Η πρόταση μερικής και προσωρινής κρατικόποίησης των τραπεζών, έχει τρία υποστηρικτικά σκέλη:

  *Πρώτον, επιτρέπει κάποια μορφή αναδιανομής επιχειρηματικής ισχύος, ρευστότητας και κερδών από ένα τομέα (τον τραπεζικό) σε όλους τους άλλους. (κάθε πρόταση jump start της Οικονομίας πρέπει να εμπεριέχει κάποια μορφή εφικτής αναδιανομής)

  * Δεύτερον, είναι ευεργητική για τις ίδιες τις τράπεζες μεσο-μακροπρόθεσμα. Διότι αντί να είμαστε αναγκασμένοι να ανεβάζουμε συνεχώς (με δημόσιο δανεισμό και "ενέσεις ρευστότητας") τον αριθμητή του ΔΚΕ, κατεβάζουμε "μια και καλή" (*once and for all") τον παρανοματή του ΔΚΕ. Αυτό, ασφαλώς, έχει κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, στις οποίες δεν υπεισήλθα, αλλά είναι απολύτως εφικτό. Αν αυτό θέλετε να το συζητήσουμε ευχαρίστως, αλλά φοβάμει ότι η συζήτηση θα παραγίνει τεχνική, και ενδεχομένως θα κουράσει τους περισσότερους φίλους μας...

  *Τρίτον, επί πλέον θα αποβεί ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ - όχι επιβαρυντική - για το δημόσιο. Διότι αγοράζοντας holding interest (ποσοστό ελέγουσας μειοψηφίας) για μια μεγάλη εμπορική τράπεζα σε σημερινή πολύ χαμηλή τιμή και εξυγιαίνοντας το σύστημα, θα μπορέσει μετά από δύο χρόνια να την πουλήσει δύο και δυόμιση φορές παραπάνω. Δέστε που βρίσκονται οι τιμές των μεγάλων τραπεζών σήμερα και θα καταλάβετε. Συνεπώς με όσα εισπράξει μετά από διετία-τριετία, θα μπορέσει το δημόσιο και να επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκε σήμερα (για να αγοράσει το πακέτο) και μεγάλες υπεραξίες να βγάλει (για να μειώσει το δημόσιο χρέος του).
  Ασφαλώς δεν θα σωθούμε απ' αυτό, αλλά θα είναι μια ανακούφιση. Και θα πρόκειται για μοναδική Κεϋνσιανή πολιτική που αντί να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος το ανακουφίζει.

  Έχει κι άλλα πλεονεκτήματα που τα ανέφερα στο αρχικό post και μάλλον δεν τα προσέξατε: Όπως για παράδειγμα ότι ενώ σε μια παραδοσιακή Κεϋνσιανή πολιτική έχει πολύ μεγάλη σημασία το εισόδημα που απελευθερώνεται για το ευρύ κοινό να καταναλώνεται κι όχι να αποταμιεύεται, στην προκειμένη περίπτωση κερδίζουμε και το σύστημα ομαλοποιείται να ανακάμπτει είτε οι απλοί άνθρωποι καταναλώσουν είτε αποταμιεύσουν το επι πλέον διαθέσιμο εισόδημα που θα βρεθεί στα χέρια τους. Φυσικά αυτό το τελευταίο θέλει και κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις, που είναι απλές και απολύτως εφικτές. Αν σας ενδιαφέρει κι αυτή η πλευρά πολύ ευχαρίστως να τη συζητήσουμε (αν και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνουμε λίγο "κουραστικοί" για τους υπόλοιπους)

  Πάντως, σας βεβαιώ, ότι όλα αυτά υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία πλέον, για την ακρίβεια, στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται από τις στήλες του οικονομικού τύπου (κι όχι μόνο του επιστημονικού - ακαδημαϊκού) διεθνώς.
  Δεν ανακαλύπτω τον τροχό, λοιπόν. Μάλλον προσπαθώ να φέρω εις τα καθ' ημάς προβληματισμούς που υπάρχουν και ωριμάζουν στον υπόλοιπο κόσμο.

  Εν πάση περιπτώσει, σας ευχαριστώ διότι με τα σχόλιά σας μου δώσατε την ευκαιρία να κάνω τις παραπάνω διευκρινίσεις.
  Κι αν δεν έπεισα κανένα, ίσως προβλημάτισα κάπως, μερικούς.
  Άλλωσστε κι εγώ το ψάχνω.
  Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι κατέχω τη 'λύση' στο πρόβλημα ή την 'Αλήθεια που δεν βλέπουν όλοι οι άλλοι'...
  Ευχαριστώ και πάλι

 30. Προφήτης avatar
  Προφήτης 31/03/2009 13:53:04

  @52 Φίλε orab θέλει λίγο περισσότερο θάρρος. Συμβαίνουν όσα λες αλλά δεν είναι και κανόνας. Άνοιξε κι εσύ συζήτηση, που λέει ο λόγος. Αλλά δεν το βοηθάς : τα greeklish είναι θάνατος. Και μη μου πεις για πληκτρολόγιο. Απο πλευράς μου πάντως "καλές περιηγήσεις".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.