05/03/2009 17:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και Τράπεζα Αγγλίας

Η κατάρρευση των εξαγωγών και η πτώση της ζήτησης των νοικοκυριών και η μείωση των επενδύσεων προκάλεσαν τη μεγαλύτερη στην ιστορία συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2008, ενώ συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2007, μειώθηκε κατά 1,3%.

Κατόπιν τούτου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση κατά 0,50% του ελάχιστου επιτοκίου προσφοράς για πράξεις κύρια αναχρηματοδότησης, το οποίο διαμορφώνεται πλέον στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,5%. Η ΕΚΤ έχει, από τον περασμένο Οκτώβριο, προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης κατά 2,75%. Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε μείωση κατά 0,50% του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης, το οποίο διαμορφώνεται στο 2,5%. Στο 0,5% διαμορφώνεται το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μετά από τη μείωση του κατά 0,50% που αποφάσισε το ΔΣ της ΕΚΤ.

Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5% μείωσε το βασικό τραπεζικό επιτόκιο και η Τράπεζα της Αγγλίας, από 1% προηγουμένως.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2008, και ενώ σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο εμφάνισαν από πλευράς ανάπτυξης αρνητικό πρόσημο, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις χωρών της ΕΕ όπου το πρόσημο έστω και οριακά παραμένει θετικό, με την οικονομική μεγέθυνση στο 0,3% και 0,6% αντιστοίχως.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. theo1611 avatar
  theo1611 05/03/2009 18:01:00

  Για την Κύπρο δεν γνωρίζω, η Ελλάδα όμως διαχρονικά θα εμφανίζει θετική εικόνα κατά το τελευταίο τρίμηνο ή τελευταίο μήνα του έτους. Μαγάλο τμήμα των πληρωμών που καθυστερεί το κάνει ως δώρο Χριστουγέννων (να περάσουν όλοι καλά Χριστούγεννα δηλαδή και να συγχωρήσουν τα υπόλοιπα καθυστερούμενα!!!)

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/03/2009 18:19:49

  χμμμ... θα πρέπει να αλλάξω ψευδώνυμο και να γίνω "προφήτης"

  Το φθινόπωρο (Οκτώβρης ήταν;) σας προφήτευσα ότι η ύφεση θα φανεί τον Απρίλη, ότι ο Dow θα πέσει κάτω από 1700, ότι το δολλάριο θ ανέβει (σε σχέση με το ευρώ), ότι το ΧΑ θα φτάσει στην Άλωση και αν φτάσει στην δεύτερη Άλωση, μπορεί να φτάσει και στην πρώτη.

  Δεν είμαστε ακόμα στο 1453, αλλά κοντεύουμε. Σε 1-2 μήνες θα είμαστε στο τούνελ χωρίς φως, και για αυτό άρχισαν οι ηγέτες και οι αρχηγοί τις συσκέψεις.

  Η Ναυετμπορική σήμερα έχει γράφημα με τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών. Προφητεύω, ότι το γιεν θα κρατηθεί, το δολλάριο επίσης αλλά λιγότερο από το γιέν, η λίρα θα αρχίσει να βρίσκει τα ίσα της και το ευρώ έχει κατήφορο. Έτσι λένε τα φύλλα του τσαγιού και οι αναθυμιάσεις του εθυλενίου στο Μαντείο.

  Τα κακά νέα είναι ότι όλες μου οι προφητείες δεν σταματάνε την πτώση, και τα μικροοικονομικά εργαλεία αρχίζουν και εξαντλούνται, σε έναν αγώνα που "ο θάνατός σου είναι οι ζωή μου". Σίγουρα προτιμώ να πεθάνουν οι άλλοι και όχι εγώ, στο σχήμα λόγου που είμαι...

 3. thanos avatar
  thanos 05/03/2009 18:40:26

  και ενω τα επιτοκια πεφτουν στην ελλαδα κρατανε με δυναμη στο 5 - 5,47 (για στεγαστικα λεω)

 4. somis avatar
  somis 05/03/2009 22:36:14

  Καλώς τον αρχαιοπτέρυγα - "προφήτη"! Μας έλειψες!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.