16/11/2010 19:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μειοψηφικοί οι νικητές!

Μπορεί η αποστροφή του Γιάννη Μίχα «δυστυχώς ο νέος δήμαρχος του Πειραιά είναι ένας δήμαρχος μειοψηφίας» να ακούστηκε άτοπη την ώρα των πανηγυρισμών στο αντίπαλο στρατόπεδο ή και προκλητική -όταν ο ίδιος αν και φαβορί δεν μπόρεσε να κόψει πρώτος το νήμα- δεν απέχει όμως πολύ από την πραγματικότητα.

Ο κ. Μίχας παρέλειψε, πάντως, να πει προχθές ότι ακόμη κι αν είχε εκλεγεί, θα ήταν κι αυτός ενδεχομένως ένας ακόμη «δήμαρχος μειοψηφίας», όπως και τόσοι άλλοι. Αδιαμφισβήτητα νικητές, αλλά εκλεγμένοι από μειοψηφίες του εκλογικού πληθυσμού.

Θα αρκούσε και μόνο η αποχή, η υψηλότερη μεταπολιτευτικά, να δικαιολογήσει έναν τέτοιο ισχυρισμό. Οταν πανελλαδικά ο ένας στους δύο πολίτες γύρισε την πλάτη του στην εκλογική διαδικασία και δεν προσήλθε στις κάλπες του επαναληπτικού γύρου, είναι αυτονόητο ότι ισχυρές πλειοψηφίες, πέραν κάποιων εξαιρέσεων, δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να καταγραφούν.

Αποκαλυπτικές είναι οι ψήφοι τόσο σε απόλυτους αριθμούς που πήραν σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες οι διεκδικητές στον β’ γύρο όσο και η αναγωγή τους σε ποσοστά επί των εγγεγραμμένων. Κι αν κάποιοι αμφισβητούν, και ίσως να μην έχουν άδικο, την απόλυτη... αλήθεια του αριθμού των εγγεγραμμένων με το επιχείρημα του μη καθαρισμού των εκλογικών καταλόγων, δεν παύει αυτός να αποτελεί μια βάση σύγκρισης.

Ετσι, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι 26.740 ψήφοι με τις οποίες εξελέγη ο κ. Μιχαλολιάκος στον δημαρχιακό θώκο «μεταφράζονται» σε ένα ποσοστό 16,48% επί των εγγεγραμμένων στον δήμο. Το αντίστοιχο ποσοστό του κ. Μίχα φτάνει το 15,36%.

Στην ίδια λογική, οι 77.165 ψήφοι του Γ. Καμίνη, με τις οποίες αναδείχθηκε δήμαρχος Αθηναίων, του δίνουν ένα ποσοστό 15,80%, ενώ ο Ν. Κακλαμάνης πήρε 14,61%.

Χαμηλά καταγράφονται τα ποσοστά για τους νικητές και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Μπουτάρης πήρε τον δήμο με ποσοστό 21,06% επί των εγγεγραμμένων έναντι του Κ. Γκιουλέκα (20,93%). Ο Γ. Δημαράς βγήκε νικητής στην Πάτρα με ποσοστό 20,93% έναντι του Δ. Κατσικόπουλου (18,09%). Στο Περιστέρι, το ποσοστό του επανεκλεγέντος κ. Παχατουρίδη, 65,62% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, πέφτει στο 22,90% όταν ο υπολογισμός γίνει επί των εγγεγραμμένων, ενώ στη Λάρισα ο νικητής κ. Τζανακούλης κέρδισε τον δημαρχιακό θώκο με τις ψήφους του 22,76% του εκλογικού πληθυσμού του δήμου.

Ανάλογη η εικόνα και στις περιφέρειες.

Οι 522.838 ψήφοι που πήρε ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός αντιστοιχούν σε ποσοστό 18,77% επί των εγγεγραμμένων, ενώ οι 466.134 του Β. Κικίλια σε 16,73%.

Ο κ. Ψωμιάδης στην Κεντρική Μακεδονία βγαίνει περιφερειάρχης παίρνοντας ένα ποσοστό 24,74% επί των εγγεγραμμένων και ο κ. Αγοραστός στη Θεσσαλία με το 24,24%. *

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/11/2010&id=224202

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Wolf avatar
    Wolf 16/11/2010 19:25:53

    Μπορεί αυτά να ορίζει ο νομοθέτης για τις περιπτώσεις αυτές, αλλα τουλάχιστον να μην πανηγυρίζει κιόλας ο Σγουρος και το ΠΑΣΟΚ στην Αττικη, γιατί δεν εκπροσωπούν ούτε το 1/5 των πολιτών αυτής της περιφέρειας. Για πια νίκη μιλάνε!!!

  2. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
    ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 17/11/2010 12:57:09

    Ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ ΜΙΧΑΣ ΤΟΛΜΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑ, ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΑΘΕΟΣ ΠΑΣΟΚ (ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ''ΑΞΙΟ'' ΤΕΚΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80) ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΑΠΟΧΗΣ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΚΑΤΑΛΟΓΟ 26 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ (ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ 150) ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ, ΚΑΙ ΟΙ 15 ΤΟΝ ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΩΣ ΨΕΥΤΗ. ΑΥΤΟΣ, ΠΟΥ ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΑΓΡΑΠΠΙΔΗ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ ΝΑ ΓΙΝΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΣΥΣΤΗΝΟΜΕΝΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ Ο.Λ.Π. ΜΕ ΕΝΑ Π.Χ. 25 % ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟΝ ΟΛΠ, Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΕ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΗΣ COSCO 30 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΕΤΗΣΙΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΗ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΕΔΙΩΞΕ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΤΗΝ ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. ΑΝΤΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΕΣ, ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΠΟΛΥ ΤΟΥ ΗΤΑΝ !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.