#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/03/2011 00:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεγάλο πλήγμα στην πυρηνική ενέργεια


Τα προβλήματα που προέκυψαν αυτές τις ημέρες στους ιαπωνικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, έδωσαν ένα δυνατό χτύπημα στη παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία. Έπληξαν ένα ισχυρότατο καρτέλ, που το αποτελούν 5-6 κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες εδώ και καιρό προωθούν τη πυρηνική ενέργεια ως πανάκεια.

Τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι πυρηνικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες κοντά σε ακτογραμμές, όπως αυτή της Fukushima, είναι από καιρό γνωστά. Πριν από 6 μόλις χρόνια, το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό ανάγκασε σε κλείσιμο τον πυρηνικό σταθμό στο ινδικό Madras.

Πάρα πολλές πυρηνικές μονάδες είναι τοποθετημένες δίπλα στη θάλασσα, επειδή ακριβώς χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού. Εξαιτίας όμως των κλιματικών αλλαγών, έχουμε μπει σε μια περίοδο όπου οι φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι κυκλώνες, οι καταιγίδες, και τα τσουνάμι, είναι όλο και πιο συχνά φαινόμενα. Μια άλλη παράμετρος που οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές, και που αναμένεται να δούμε σύντομα , είναι και η άνοδος της στάθμης των ωκεανών, που θα αυξήσει τον κίνδυνο για τους παραλιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Πολλοί αντιδραστήρες στη Βρετανία, είναι δίπλα στη θάλασσα και λίγα μόλις μέτρα πάνω από την επιφάνειά της. Το 1992, ο τυφώνας Andrew προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στο πυρηνικό εργοστάσιο Turkey Point στη Φλόριντα της Αμερικής. Ευτυχώς δεν υπήρξε κίνδυνος.

Όλες οι γεννήτριες, ακόμη και αυτές που απαιτούν κάρβουνο ή αέριο, χρησιμοποιούν πολύ νερό. Η πυρηνική όμως ενέργεια, χρησιμοποιεί ακόμη περισσότερο. Οι αντιδραστήρες τύπου Light-water (LWRs), όπως αυτός στη  Fukushima, που χρειάζονται το νερό για κύρια ψύξη, είναι αυτοί που παράγουν και τη περισσότερη πυρηνική ενέργεια στο πλανήτη. Οι τεράστιες ποσότητες ύδατος που έχουν ανάγκη για να λειτουργήσουν, μετατρέπονται σε εκροές καυτού νερού, που επιστρέφουν στα ποτάμια, στις λίμνες, και στους ωκεανούς. Επειδή οι αντιδραστήρες που βρίσκονται στην ενδοχώρα, εξαντλούν το διαθέσιμο και πολύτιμο νερό, οι χώρες που πάσχουν από λειψυδρία προσπαθούν να βρουν παραθαλάσσιες τοποθεσίες για να τους εγκαταστήσουν. Όπου όμως και να στηθούν, οι αντιδραστήρες είναι ευάλωτοι στα στοιχεία της φύσης, και στη κλιματική αλλαγή.

Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, και όσο ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, οι αντιδραστήρες θα επηρεάζονται όλο και πιο πολύ από τις ελλείψεις νερού. Στη διάρκεια του μεγάλου γαλλικού καύσωνα του 2003, οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να μειώσουν ή και να διακόψουν τη λειτουργία σε 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας στις λίμνες και στα ποτάμια. Το 2006, οι Ισπανοί διέκοψαν τη λειτουργία του αντιδραστήρα στη Santa María de Garoña για μια ολόκληρη εβδομάδα, εξαιτίας της ταχείας ανόδου της θερμοκρασίας στον ποταμό Ebro.

Παραδόξως, οι συνθήκες που οδηγούν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην αναγκαστική μείωση της παραγωγής τους, είναι αυτές που αυξάνουν αλματωδώς τη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια, εξαιτίας της χρήσης των κλιματιστικών.

Στη διάρκεια του καύσωνα του 2003, η Électricité de France, που λειτουργεί 58 αντιδραστήρες, κυρίως σε οικολογικά ευαίσθητες υδάτινες περιοχές, αναγκάστηκε να αγοράσει ρεύμα από γειτονικά κράτη. Η κρατική αυτή εταιρία που συνήθως εξάγει ενέργεια, κατέληξε να πληρώνει 10 φορές παραπάνω από την αξία του ρεύματος στη τοπική αγορά, επιβαρυνόμενη με ένα κόστος €300 εκατομμυρίων.Η Γαλλία αρέσκεται στο να διαφημίζει τη πυρηνική της βιομηχανία, η οποία παράγει το 78% του γαλλικού ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι όμως τέτοια η ανάγκη  για νερό, που η EDF αφαιρεί 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κάθε χρόνο, από τα ποτάμια και τις λίμνες. Ένα νούμερο που αντιστοιχεί στο μισό περίπου της συνολικής κατανάλωσης νερού στη Γαλλία. Η λειψυδρία είναι η νέα διεθνής πρόκληση, και στη πραγματικότητα τα περισσότερα κράτη του κόσμου δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν πυρηνικά εργοστάσια εξαιτίας αυτής της υπερβολικής ανάγκης τους για νερό.

Οι μονάδες που είναι δίπλα στη θάλασσα δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα σε συνθήκες ζέστης, επειδή οι ωκεανοί δεν θερμαίνονται τόσο γρήγορα όσο τα ποτάμια και οι λίμνες. Και επειδή οι μονάδες αυτές βασίζονται στο θαλασσινό νερό, δεν αφαιρούν πολύτιμο γλυκό νερό από τη φύση. Όπως όμως μας έδειξε η Ιαπωνία, οι παραθαλάσσιοι αντιδραστήρες αντιμετωπίζουν άλλους, κατά πολύ σοβαρότερους, κινδύνους.

Όταν το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού έπληξε τη περιοχή Madras, ο πυρήνας του αντιδραστήρα δεν κινδύνεψε επειδή τα ηλεκτρικά συστήματα είχαν πολύ ευφυώς τοποθετηθεί σε ψηλότερο έδαφος από ότι το ίδιο το εργοστάσιο. Και σε αντίθεση με τη Fukushima, το Madras ήταν αρκετά μακρύτερα από το επίκεντρο του σεισμού που προκάλεσε το τσουνάμι.

Το μεγάλο δίλημμα που αντιμετωπίζει η πυρηνική βιομηχανία είναι ότι απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, στο οποίο όμως είναι ευάλωτοι οι αντιδραστήρες. Και επίσης, αρκετές δεκαετίες μετά τη περίφημη πρόβλεψη ότι η πυρηνική ενέργεια θα είναι στο μέλλον τόσο φτηνή, που δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν μετρητές, σήμερα σε όλο τον κόσμο, τα πυρηνικά εργοστάσια επιβιώνουν χάρη στα κρατικά ταμεία και στις κρατικές επιχορηγήσεις.

Και ενώ η απήχηση της πυρηνικής ενέργειας έχει μειωθεί στη Δύση, παραμένει υψηλή στους λεγόμενους «νεοφερμένους» οπαδούς της, κάτι που φέρνει νέες προκλήσεις, όπως είναι και η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Με τα 2/5 του παγκόσμιου πληθυσμού να ζουν σε απόσταση μέχρι 100 χιλιόμετρα από τις ακτές, η ανεύρεση κατάλληλης παραθαλάσσιας τοποθεσίας για πυρηνικές εγκαταστάσεις, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι.

Αυτό που μάλλον θα γίνει τώρα,  είναι ότι το πρόσφατο ατύχημα της Ιαπωνίας θα προκαλέσει μια στασιμότητα στην εξάπλωση της πυρηνικής ενέργειας, ανάλογη με εκείνη του 1979, που συνδέθηκε με το Three Mile Island της Αμερικής, ή με αυτήν του 1986 στο  Chernobyl.

 

S.A.-Project Syndicate

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εnzo avatar
  Εnzo 16/03/2011 00:29:08

  Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια Γκίντερ Ετινγκερ έκανε σήμερα λόγο για "σκηνές από την Αποκάλυψη"...Βρυξέλλες: "Η κατάσταση στην Ιαπωνία, πρακτικά είναι εκτός ελέγχου, μιλάμε για Αποκάλυψη", τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ενέργεια.

  πιστευω οτι η σημερινη αυτη δηλωση ειναι η πιο σημαντικη για την κατασταση.
  περασε απο την ροη ειδησεων του Ε.Τ που εχετε στο site.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Εnzo 16/03/2011 09:06:01

   Να το δω το σπίρτο να δουλέψει ηλεκτρικά τρένα με φτερωτές.

 2. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 16/03/2011 00:31:16

  Τα ακούνε αυτά κάποιο Λαλιωτοσουφλιάδες που θέλαν να μας πουλήσουν το παραμύθι της πυρηνικής ενέργειας ως "πράσινης"; Που στο καλό χαθήκανε αυτά τα παιδιά;

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/03/2011 00:33:31

  Eγώ πάλι πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό το (μεγάλο) πυρηνικό πρόβλημα στην Ιαπωνία μάλλον σκόπιμα σκιάζει άλλα πιο σοβαρά. Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανικά χώρα. Βασιζόταν ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ στα πυρηνικά. Το αν θα πάρει αποφαση να πάει πίσω σε άλλες εποχές δεν το ξέρω.

  Ούτε θα κλείσει η Γαλλία, ή η Σουηδία ή η Φινλανδία (ή η Αμερική). Ακόμα και η Γερμανία θα κάνει συμβολικές κινήσεις, αλλά ό,τι κλείσει, και για αυτούς ενεργειακή φτώχεια συνεπάγεται.

  Το μείζον πρόβλημα δεν είναι η πυρηνική κρίση που παπαγαλίζουν τα κανάλια. Το προβλημα είναι η ύφεση και η ένταση από το Ιράν μέχρι την Λιβύη. Αν δεν έχουμε κακά και ανεξέλγκτα ξεμπερδέμματα, ακόμα και η πυρηνική βομηχανία θα βγει μπροστά.

  Τα πυρηνικά και οι εφεδρικές ψύξεις τους λειτούργησαν όπως έπρεπε. Δεν άντεξαν πρόβλημα 5 ή 10 φορές μεγαλύτερο από αυτόά για τα οποία ήταν σχεδιασμένα.

  Τους ανθρωπους φοβούμαι εγώ, και την συλλογική βλακεία (δείγματα της οποίας ζούμε). Η τεχνολογία έχειήδη κάνει τα βηματάκια της.

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 16/03/2011 01:00:42

   +1000
   Οι πράσινοι παπαγάλοι βρήκαν ευκαιρία να κάνουν τους υπερήφανους.
   Αυτοί και οι Άμις πανηγυρίζουν. Καλώς ή κακώς τα πυρηκικά είναι το μέλλον αν δεν θέλουμε να γυρίσουμε στις εποχές του 1700

   • xenios avatar
    xenios @ Orestios 16/03/2011 07:48:06

    Τι να το κάνεις το μέλλον, όταν δεν έχεις παρόν;
    Τα πυρηνικά είναι το χθες, η σύντηξη το αύριο και χωρίς φόβο να αυξηθούν οι λευχαιμίας κατακόρυφα.

  • ΗΡΩΝ avatar
   ΗΡΩΝ @ archaeopteryx 16/03/2011 07:30:58

   Αρχαίε,
   τελικά το θέμα είναι καθαρά δημόσιες σχέσεις και "πληροφόρηση". Μετά από ένα τόσο ακραίο φαινόμενο και την δυσλειτουργία-βλάβη του πυρηνικού σταθμού, και πριν μάθουμε τις τελικές συνέπειες της (νεκροί από εκρήξεις, μόλυνση κ.λ.π.) "μάθαμε" τα παρακάτω:

   1. Οι πυρηνικοί σταθμοί χάνουν σε απόδοση όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία περιβάλλοντος (σε αντίθεση φαντάζομαι με τις ανεμογεννήτριες που δουλεύουν πάντα όταν τα φορτία αυξάνονται).
   2. Το κόστος της kWh από τα πυρηνικά είναι ακριβό και χρειάζεται επιδότηση! (Εσύ που ψάχνεις τους αριθμούς κάτι μπορείς να πεις πάνω σε αυτό)
   3. Η "κλιματική μεταβολή" προκαλεί σεισμούς και τσουνάμι.

   Επειδή δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη (υποεκτίμηση των συντελεστών ασφαλείας στον σχεδιασμό ή κακή συντήρηση των αυτοματισμών ασφαλείας) δεν μπορώ να καταλήξω σε συμπεράσματα άμεσα. Νομίζω όμως ότι το γεγονός ότι μετά από σεισμό 9 Ρίχτερ δεν υπήρξε βλάβη στο κέλυφος αναιρεί τα επιχειρήματα των κινδύνων λόγω σεισμικότητας.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ ΗΡΩΝ 16/03/2011 09:08:51

    Αν είσαι από αυτούς που γράφουν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί σεισμούς και τσουνάμι, να βρεις χάπια για αυτήν την εκφυλιστική αρρώστια στον εγκέφαλο... πώς την λένε να δεις;... Χάπια, πολλά χάπια, και κανένα περιοδικό για τον Νοστράδαμο.

    • ΗΡΩΝ avatar
     ΗΡΩΝ @ archaeopteryx 16/03/2011 10:03:44

     Αρχαίε, τα εισαγωγικά μπήκαν για να γίνει σαφής η ειρωνεία μου προς τους πρασινολάγνους.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ ΗΡΩΝ 16/03/2011 15:03:01

      ζητώ συγγνώμη, πήρα τοις μετρητοίς (ή της μετρητής χαχαχα) τα γραφόμενα. Από μελέτη του 2008 για το Κογκρέσσο (προ Ρεπουμπλικάνων και Κοπεγχάγης) το αρχικό κεφάλαιο ανα εγκατεστημένο μεγαβάτ ήταν μεγαλύτερο για τα αιολικά, και το κόστος ανα κιλοβατώρα πάλι μεγαλύτερο για τα αιολικά. Το κάρβουνο πολύ φτηνότερο και σε αρχικά κεφάλαια και σε κόστος ανά κιλοβατώρα

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ archaeopteryx 16/03/2011 18:10:36

   Μονο 30% της ηλεκτρικης της ενεργειας παιρνει απο πυρηνικα εργοστασια η Ιαπωνια.
   Η καταναλωση της ειναι σαν παρα πολλες Ελλαδες μαζι.

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ archaeopteryx 16/03/2011 18:29:48

   Αδελφια Ποντιοι.
   Η ΙΔΙΑ εταιρια που ΔΥΟ απο τα εργοστασια της τιναχτηκαν στην Ιαπωνια με 11 πυρηνικους αντιδραστηρες αυτη τη στιγμη που μιλαμε να λιωνουν εκτεθειμενοι στην ατμοσφαιρα θα χτισει ενα ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΛΟΪΔΙΟ εργοστασιο πυρνικης ενεργειας στον Ποντο το οποιο θα το χειριζωνται οι ΙΔΙΟΙ οι Τουρκοι.
   Το αλλο εργοστασιο που θα φτιαξουν απεναντι απο την Κυπρο θα το κατασκευασουν και θα το χειριζωνται για μερικα χρονια οι Ρωσσοι.

   Τα ΔΥΟ εργοστασια της Φουκουσιμα ειχαν υποστει μετατροπες για να ειναι πιο αποδοτικα και αυτο ισως ευθυνεται περισσοτερο για τις ανεξελεγκτες βλαβες που υπεστησαν.
   Ειμαι σιγουρος οτι οι Τουρκοι θα κανουν και εκεινοι τις δικες τους μετατροπες για να κανουν το εργοστασιο πιο αποδοτικο.

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ archaeopteryx 16/03/2011 23:07:01

   Συμφωνώ απόλυτα. Η πυρηνική ενέργεια είναι η ενέργεια που σε αποδεσμεύει από το πετρέλαιο. Υπάρχουν δε δύο σχολές: η γαλλική και η αμερικανική. Η γαλλική σχολή είναι παρασάγγας καλύτερη. Στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν "αναγκαστικά" αμερικανική τεχνολογία και για το λόγο αυτό έχουν πολλά τεχνικής φύσεως προβλήματα. Η ρωσική τεχνολογία είναι πολύ κοντά στην γαλλική.

   Το Τσερνομπίλ συνέβει από καθαρή αδιαφορία και αμέλεια της σοβιετικής κυβερνήσεως. Η ΕΥΡΑΤΟΜ - η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας - στέλνει σε κάθε εργοστάσιο στην ευρωπαϊκή επικράτεια, επιθεωρητές για τον έλεγχο των εργοστασίων.

   Αυτό συμβαίνει δύο τουλάχιστον φορές το χρόνο και είναι αυστηρότατοι έλεγχοι. Κύριοι, το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην πυρηνική ενέργεια.

   Το θέμα είναι ποιός, πώς, πού, πότε, πόσο και γιατί θα την εφαρμόσουμε. Η περιοχή περιστοιχίζεται από 6 πυρηνικούς σταθμούς με τον κοντινότερο στα 50 χιλιόμετρα. Αυτή η υποκρισία περί πράσινα άλογα ευρώπης πρέπει να σταματήσει.

   Φιλικά
   Αρκάς

 4. Τζώννη Μπη Γκουντ avatar
  Τζώννη Μπη Γκουντ 16/03/2011 00:56:38

  Έχουμε και λέμε

  1. όχι στην πυρηνική επειδή δεν είναι "πράσινη" (και τι είναι; παράγει μονοξίδια, δυοξίδια του άνθρακα ή του αζώτου και δεν το ξέρω; επηρεάζει την κλιματική αλλαγή κατ' ουδένα τρόπο;)

  2. όχι σην ηλιακή, στις ανεμογεννήτριες και στις λοιπές ανανεώσιμες επειδή αφ' ενός χαλάνε τα τοπία, αφ' ετέρου προωθούνται από "λαμόγια"

  3. όχι στον λιγνίτη, στο πετρέλαιο και στον άνθρακα επειδή είναι ρυπογόνα (σωστά! είναι! αυτό ακριβώς λένε και όσοι είναι υπέρ της πυρηνικής, της ηλιακής και της αιολικής και γενικά των ανανεώσιμων)

  Από την άλλη πλευρά

  4. όχι στο ακριβό ρεύμα, δώσε ρεύμα στον λαό

  5. όχι στη μείωση κατανάλωσης. Εγώ γουστάρω να καίω τις γαμολάμπες μου των 23000 μεγαβάτ. Ό,τι γουστάρω κάνω και λογαριασμό δε δίνω σε κανέναν.

  Συμπέρασμα: πείτε μου ρε παιδιά τι θέλετε επιτέλους; πώς θα βγουν οι ισορροπίες; δεν γίνεται και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Διαλέξτε!

 5. Προφήτης avatar
  Προφήτης 16/03/2011 01:08:40

  Η διατήρηση του συγκεκριμένου επιπέδου και τρόπου ζωής την έχει καταστήσει μονόδρομο. Αλλοιώς, πρέπει οι άνθρωποι να ξαναδιαβάσουν Ντίκενς.

 6. πάνος avatar
  πάνος 16/03/2011 01:09:22

  Τα πυρηνικά είναι ακατάλληλα για χώρες με σεισμικότητα και τσουνάμια.
  Είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα επίσης εφόσον κριτήριο για την λειτουργία τους είναι το κέρδος (και η ανθρώπινη απληστία).
  Και, τέλος, είναι ακατάλληλα για όσο καιρό δεν γιατρεύονται οι αρρώστειες που τα πυρηνικά προκαλούν, όπως ο καρκίνος.
  Επομένως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ούτε για τεχνολογικά προηγμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία.
  Η καταστροφή για την χώρα των χρυσανθέμων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.
  Μονόδρομος είναι, ως γνωστόν, η πράσινη ενέργεια μαζί με το φυσικό αέριο.

  • Orestios avatar
   Orestios @ πάνος 16/03/2011 01:30:33

   Μόνο τα πυρηνικά προκαλούν καρκίνο?
   Μην ζητήσεις να κάνεις αξονική στο μέλλον.

   Τί άλλο θα ακούσουμε???????????

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ πάνος 16/03/2011 01:44:21

   Όταν οι άνθρωποι θέλουν με 45 βαθμούς στο εξωτερικό περιβάλλον να έχουν 22 θερμοκρασία εσωτερικού χώρου δεν φθάνει όλο το πετρέλαιο της Σαουδίας.
   Το μέτρο, η λογική και ένας βαθμός καρτερίας έχουν προ πολλού εξαφανισθεί από τις δυτικές, καπιταλιστικές κοινωνίες και έχουν αντικατασταθεί από εγωιστικό ατομικισμό.
   Αυτό το πρότυπο έχει γίνει το όνειρο 1,5 δις Κινέζων, 1,2 δις Ινδών και 1 δις μουσουλμάνων. Γιατί τώρα με τηλεόραση και ιντερνετ βλέπουν πως περνούν οι δυτικοί.
   Ε, με ανεμόμυλους και επιδοτούμενα πανέλα δεν παράγεται τόση ενέργεια για να περνάνε όλοι τόσο καλά.
   Συμφωνώ με όσα λες αλλά η πραγματικότητα εμπεριέχει τον παράγοντα "άνθρωπος" - και αυτός κάνει ό,τι του αποφέρει όφελος (είτε υλικό είτε ευχαρίστηση), όχι το σωστό για τον πλανήτη.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ πάνος 18/03/2011 13:54:18

   Όμως όπως διαπίστωσες υπάρχει τεχνολογία να αντέχουν σε σεισμούς 9 ρίχτερ που στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιους.
   Στη Φουκοσίμα το πρόβλημα δεν το δημιούργησε ο σεισμός αλλά το τσουνάμι γιατί επαναπάφθηκαν ότι το πρόχωμα-τείχος των 6 μέτρων ήταν αρκετό.
   Αν είχαν προβλέψει να τοποθετήσουν τις γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος σε βάθρο μερικών μέτρων δε θα είχε δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα από τους σεισμούς.
   Λοιπόν όχι στην πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα αλλά φάτε στη μάπα κοζλοντούϊ στη Βουλγαρία κανά 2 στην Τουρκία 3-4 στην Ουκρανία και καλώς μας έρχεται και Ιταλικός στην Αλβανία.

 7. Dora avatar
  Dora 16/03/2011 01:10:19

  www.youtube.com/watch?v=LaR5mmboCA0&feature=related
  Ειδα αυτο το βιντεο σημερα σε μια ολλανδικη σοβαρη ιστιοσελιδα.

  Ο Ντειβιντ Ουιλκερσον ειναι ενας πολυ σοβαρος παστορας αμερικανος και εχει κανει εργο ζωης σε γκαγκστερικες ομαδες στην Ν Υορκη.Διαβασα το βιβλιο του "Ο σταυρος της ασφαλτου" και εμεινα αφωνη.
  Εχει δει κι ενα οραμα το '74 το οποιο κατα μεγαλο μερος επαληθευτηκε.

  Προφητειες παραχωρει ο Θεος σε οσους εχουν καθαρη καρδια κι ακολουθουν τον Χριστο καθ' ολοκληριαν,χωρις να λαμβανει υπ' οψιν σε ποια χριστιανικη ομολογια βρισκονται.

  Δειτε το αν θελετε.Εχει να κανει μ'αυτα που συμβαινουν και που προκειται να συμβουν ακομα...

 8. Κάποιος avatar
  Κάποιος 16/03/2011 01:11:14

  Στο καπιταλιστικό σύστημα οι οικονομικές κρίσεις και οι υφέσεις είναι αναπόσπαστα κομμάτια του.
  Αυτές οι οικονομικές διακυμάνσεις είναι απαραίτητες για την αυτορρύθμιση του και την προσαρμογή του στα νέα τεχνολογικά ή κοινωνικά δεδομένα που προκύπτουν ανά καιρούς.
  Φυσικά αυτοί που επωφελούνται είναι οι κεφαλαιοκράτες, ενώ αυτοί που τραβάνε το κουπί και ενίοτε εξαθλιώνονται ή καταστρέφονται είναι οι μικρομεσαίες και κατώτερες τάξεις, καθώς οι πρώτοι έχουν συσσωρεύσει πολύ "λίπος" στις περιόδους ευημερίας και ανάπτυξης από τα υπερκέρδη τους.
  Ετσι όταν θα σκάσει η "φούσκα" που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει και αφού καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, θα βγουν πάλι μπροστά για να επενδύσουν εκ νέου τα κεφάλαια τους, αρχίζοντας έναν νέο κύκλο "ανάπτυξης" πάνω σε τροποποιημένα πλαίσια, προσαρμοσμένα στις νέες κοινωνικές και τεχνολογικές απαιτήσεις και δεδομένα της εποχής, που θα οδηγήσει μελλοντικά σε νέες υφέσεις.
  Δεν ξέρω αν μετά από αυτήν την μεταβατική περίοδο που περνάμε θα προωθηθεί τελικά η πυρηνική, η πράσινη, ή οποιουδήποτε άλλου τύπου ενέργεια, το σίγουρο πάντως είναι, ότι τα κέρδη και τα οφέλη θα τα καρπώνεται κατά κύριο λόγο η μειοψηφία που κρατά στα χέρια της τον πλούτο των εθνών.

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ Κάποιος 16/03/2011 18:13:04

   Η "Αριστερα" που σας βγαζει τα μανιφεστα, χτυπηθηκε πιο πολυ απ το τσουναμι αλλα δεν ειναι ακομη ορατο ακομη.
   Μια καλη σφαλιαρα μετα τις βλακειες που εκαναν στη Νοτιο Αφρικη.
   Ο Θεος εχει αλλα σχεδια.

 9. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 16/03/2011 01:19:05

  το τσουνάμι είναι φυσικό φαινόμενο που ενισχύεται απο την κλίματική αλλαγή;
  ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΤΑΚΗ!

 10. ηλιας avatar
  ηλιας 16/03/2011 01:32:21

  Μα ειμαστε στο 1700 ή μηπως στο 1453;
  Eτσι οπως παμε θα φτασουμε και στις ενδοξες μερες της κλασικης ελλαδας.
  Να σκασουν οσοι δεν μας θεωρουν γνησιους απογονους της ελληνικης οικολογικης συνειδησης.
  Για σκεφτειτε λεει οι αρχαιοι ημων προγονοι ναχαν εφευρει την τεχνολογια του κινητηρα εσωτερικης καυσης αλλα λογω της μολυνσης που προκαλουσε την απερριψαν ασυζητητι...προτιμησαν τον γαιδαρακο...ωραια χρονια!!!
  Λετε ο σεισμος των 9.0 ριχτερ στην ιαπωνια ναναι εργο των ρωσων;
  Mπας και φυτεψαν καμμια πυρηνικη στο ρηγμα εξω απο την Σενταϊ;

 11. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 16/03/2011 02:27:03

  Ενδιαφέρουσες απόψεις, έχω όμως την αίσθηση ότι το άρθρο δεν διαβάστηκε από όλους. Πέρα από όσα λέει το άρθρο, νομίζω ότι πρέπει να προσέξουμε τα εξής:
  α) Το πρότυπο ζωής μας, αυτό τέλος πάντων που υιοθετεί η Δύση, δε βασίζεται στη λογική, είναι ένα πρότυπο αλαζονικό, που αφαιρεί πόρους από τον υπόλοιπο κόσμο, εν τέλει ανήθικο. Δεν είναι πισωγύρισμα σε παλαιότερη εποχή το να αλλάξουμε προτεραιότητες και πορεία σαν κοινωνία, αλλά αναγκαιότητα. Χαρακτηριστικό είναι πως ακριβώς για τον "τρόπο ζωής" τους οι Αμερικάνοί κάνουν πολέμους απανταχού της γής. Όχι, αυτό το πρότυπο είναι αδιέξοδο και απαράδεκτο.
  β) Ας δοθεί πρώτα το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων και μετά ας μιλήσουμε για το αν έχει νόημα τέτοια κίνηση. Προφανώς και η λύση του ή η υιοθέτηση μιας καινοτόμου τεχνολογίας, πραγματικά πράσινης, θα μας έλυνε τα χέρια. Μέχρι να γίνει αυτό, το αδιέξοδο παραμένει. Το επιχείρημα ότι η πυρηνική τεχνολογία είναι μονόδρομος δεν στέκει και γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους, γιατί δεν είναι πράσινη και η μόλυνση που δημιουργείται για την ειρηνική χρήση της είναι μεγάλη και μη αναστρέψιμη, γιατί κι εδώ γίνεται ανήθικη εξαγωγή του προβλήματος από τη Δύση στον υπόλοιπο κόσμο, με τα πυρηνικά απόβλητα να γεμίζουν τις ακτές τις Σομαλίας ή όπου αλλού η εξειδικευμένη στο έργο διεθνής μαφία βολεύεται. Στο θέμα αυτό τα διάφορα συμφέροντα δεν κάθονται να περιμένουν την πρόοδο της τεχνολογίας.
  Εν τέλει, καταστρέφουμε και αυτοκαταστρεφόμαστε...

  Όσο για τα πράσινα παπαγαλάκια, καλό θα είναι να ξεχωρίζουμε κάποια πράγματα. Όπως εμφαν'ιστηκαν διάφορες ύποτπτες ΜΚΟ τελευταία με "καλές προθέσεις" π.χ. για τους μετανάστες, τη δημοκρατία στα Βαλκάνια (!!) κτλ, έτσι έχουν βγεί και πράσινα γκρουπάκια που πιπιλάνε την καραμέλα του πόσο βρώμικη τεχνολογία είναι ο λιγνίτης και άλλα ασυμμάζευτα. Σκοπόε πολύπλευρος: να προετοιμάζεται ο κόσμος ψυχολογικά για την υιοθέτηση της πυρην. ενέργειας, με τεράστια πολιτικοικονομικά οφέλη για κάποια καρτέλ και ελίτ, την απαξίωση της ΔΕΗ και έτσι το φθηνότερο -μέσω μειωμένης μετοχικής αξίας - ξεπούλημα των ασημικών της και αποεπένδυση σε μονάδες κοντά στα σύνορα. Όταν τις τελευταίες τις πάρει για ξεροκόμματο ο Σόρος (φιλοσκοπιανός κύριος, το μάτι του πέφτει στη μονάδα της Κοζάνης, τυχαίο), διώχνοντας από τα σύνορα μας 1000 οικογένειες γηγενών Ελλήνων, μή σας φανεί περίεργο. Και μετά από όλα αυτά θα πληρώνουμε πολλαπλάσια το ρεύμα που μονο/ολιγοπωλιακά θα μας πουλούν οι 2-3 εταιρίες στην νέα, κατά τα άλλα ελέυθερη, αγορά ενέργειας. Τότε κύριοι, πολλοί από εμάς δε θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε την "ποιότητα ζωής" με την εγγύηση πυρηνικής ενέργεις - θα είμαστε στην απέξω.

  Συνοψίζω: το πρότυπο ζωής μας είναι εξαιρετικά προβληματικό και δεν είναι διατηρίσημο έτσι κι αλλιώς, η πυρηνική τεχνολογία δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένη και οδηγεί σε ανεπανόρθωτη μόλυνση, τέλος πίσω από τις σύγχρονες φιλολογίες ότι είναι πράσινη ενέργεια και τα άλλα είδη είνη μόνο δευτερεύοντα κρύβονται μόνο πολιτικοοικονομικές σκοπιμότητες.

  • neotera avatar
   neotera @ ΝΙΚΟΛΑΣ 16/03/2011 02:37:32

   +1000 ! Σε υιοθέτησα ! ))

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ ΝΙΚΟΛΑΣ 16/03/2011 02:45:10

   Ευχαριστώ neotera

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΝΙΚΟΛΑΣ 16/03/2011 09:12:19

   Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι ξεκίνησαν όχι από Αμερικάνους, για πετρέλαιο. Απλά σου κακοφαίνεται για την έκβαση των δύο ΠΠ.

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ archaeopteryx 16/03/2011 09:42:48

    Το φτωχό μου μυαλό δε σε έπιασε. Το γεγονός παραμένει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι εξαιρετικά βρώμικη.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ ΝΙΚΟΛΑΣ 16/03/2011 15:08:30

     πώς ορίζεις το βρώμικη και σε σχέση με τι; Και με τι σχέση με κιλοβατώρες; Προσωπικά προτιμώ το κάρβουνο για εμάς γιατί στοιχίζει πολύ λιγότερο ανα κιλοβατώρα και έχει χαμηλότερο αρχικό κόστος επένδυσης.

     Αυτό που έχει η πυρηνική είναι "ασυμμετρικό φόβο στο ατύχημα". Και δεν λέω ότι είναι αδικαιολόγητος, όλοι φοβόμαστε τον ...καρκίνο. Αλλά δεν το σκέφτεσαι όταν μυρίζεις βενζίνη στο βενζινάδικο ή τρως ψιλομπαγιάτικη μαργαρίνη, η παϊδάκια στα κάρβουνα.

     Και σίγουρα δεν το σκέφτεσαι όταν πάς βόλτα με το αυτοκίνητο το Σ/Κ του καλοκαιριού.

     • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
      ΝΙΚΟΛΑΣ @ archaeopteryx 16/03/2011 15:28:47

      Το βρώμικη πάει στα πυρηνικά απόβλητα.
      Δεν αναφέρομαι στο κίνδυνο ατυχήματος.
      Και μόνο τα πυρηνικά απόβλητα και η απαράδεκτη ως τώρα πρακτική διαχείρισης τους καθιστούν ανεπίτρεπτη την πυρηνική ενέργεια ακόμη και για ειρηνικούς σκοπούς.

      Συμμερίζομαι όσα λές για το οικονομικό και μόνο σκέλος - ακόμη κι εκεί, για μια χώρα σαν την Ελλάδα ο λιγνίτης είναι επιλογή. Έμφαση πρέπει να δοθεί πλέον και σε νέες τεχνολογίες (π.χ. φωτοηλεκτρισμός) και στην έρευνα για άλλες μορφές ενέργειας. Ας το πεί κανείς όπως θέλει, πράσινη, ενναλλακτική κτλ.
      Στο σύγχρονο κόσμο δυστυχώς υπομένω και δέχομαι την μικρή έκθεση στο περιβάλλον του βενζινάδικου, όπως αναφέρεις. Αλλά θεωρώ απαράδεκτη τη μόνιμη και συνεχή μόλυνση περιοχών λόγω των πυρηνικών αποβλήτων και τους κινδύνους για ντόπιους και απομακρυσμένους πληθυσμούς. Κανείς δεν είναι ασφαλής, λόγω μεταφοράς του κινδύνου μέσω του αέρα και της διατροφικής αλυσίδας. Τουλάχιστον το βενζινάδικο είναι ασύγκριτα πιο αθώο και εύκολα καταργείται αν διαδοθεί η ηλεκτροκίνηση (λέμε τώρα). Τα πυρηνικά απόβλητα όμως μολύνουν συνέχεια και εσαεί, αφού απορριφθούν έγινε η ζημιά για τα καλά και δεν ξεγίνεται, μόνο μεγαλώνει.
      Σημασία έχει να μη δημιουργούμε νέα ανυπέρβλητα προβλήματα ή κρίσεις (π.χ. επισιτιστική κρίση λόγω βιοκαλλιεργειών) και να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας.

   • neotera avatar
    neotera @ archaeopteryx 16/03/2011 09:56:13

    Εχουν πάντα δίκιο οι αμερικάνοι και ο Σόρος, ιδίως όταν πάνε να τελειώσουν τους έλληνες. Ισως τους φταίει η απαραδέκτως εθνική στάση και η αντίσταση στο ΒΠΠ. Φταίει κι ο σοσιαλισμός. Εχει δίκιο κι ο Ορέστιος. Ολα ροζ. Και οι ενοχές !

    • Greece Pleading avatar
     Greece Pleading @ neotera 16/03/2011 18:15:20

     Η ιδια εταιρια που χειριζεται τους αντιδραστηρες της Φουκουσιμα θα χτισει το ενα απο τα δυο προσεχως πυρηνικα εργοστασια της Τουρκιας που ειναι τελικα 3 αλλα ισως και τεσσερα στο μελλον.

     Καλη τυχη.

  • Orestios avatar
   Orestios @ ΝΙΚΟΛΑΣ 16/03/2011 09:29:14

   Λευκή ενοχή?

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ Orestios 16/03/2011 09:43:25

    Ενοχές έχω για πολλά πράγματα. Λευκή τώρα.. πως σου ήρθε;

 12. βραγχιόσαυρος avatar
  βραγχιόσαυρος 16/03/2011 12:22:21

  είναι απλό: ας κάνουν δημοψήφισμα σε όποια χώρα θέλει πυρηνική ενέργεια.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ βραγχιόσαυρος 16/03/2011 13:54:55

   Θα σου πω εγώ ποιοι τα θέλουν.

   Η Siemens,η Westinghouse,η Framatome,η GE,η Cameco, η Areva,η Mitsubishi κ.α εταιρίες που εμπλέκονται στην κατασκευή και λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων καθώς και οι διεθνείς πλασιέ τους και όσοι πολιτικοί ονειρεύονται να θησαυρίσουν βάζοντας υπογραφές σε συμβάσεις έργων.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Κάποιος 16/03/2011 15:15:29

    Όποιοι πουλάνε κάτι, να πουλήσουν θέλουν. Το ερώτημα είναι "τι παίρνεις για τα λεφτά σου, και τι άλλα δίνεις". Σε αρχικό κόστος, τα ακριβότερα είναι τα αιολικά, το φτηνότερο το κάρβουνο. Σε κόστος λειτουργίας, επίσης.

    Αν είσαι φτωχός αλλά θες ρεύμα, βάζεις κάρβουνο.
    Αν είσαι πλούσιος και δεν θες ρεύμα βάζεις αιολικά
    Αν είσαι ντεμί και θες ρεύμα βάζεις πυρηνικά
    Αν τρέμεις το ατύχημα, δεν βάζεις πυρηνικά
    Αν τρέμεις το CO2 είσαι ψάρακλας και μην πίνεις μπύρα

    Στα είπα όλα... άαα και αν είσαι πλούσιος ΚΑΙ έχεις αέριο καις αέριο

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ archaeopteryx 16/03/2011 15:34:44

     Αρχαίε, και η φασολάδα είναι κακιά, μας κάνει παραγωγούς μεθανίου. Χωρίς πλάκα, για να πάμε και στο άλλο άκρο, αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι τα βοοειδή μέχρι να φτάσουν σε ηλικία να δώσουν το κρέας τους, έχουν παράξει δια της γνωστής οδού πάρα πολύ μεθάνιο, το οποίο είναι κακό αφού συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου άρα ... πρέπει να περιοριστεί η παραγωγή βοείου κρέατος σε παγκόσμια κλίμακα.

     Νομίζω ότι οι υπερβολές ένθεν κακείθεν πρέπει να αποφεύγονται

 13. moikanos avatar
  moikanos 16/03/2011 14:00:34

  Πυρηνικά εργοστάσια στην Ελλάδα

  Σαν να το βλέπω μπροστά μου το έργο.

  Κομματικοί στρατοί να πολιορκούν τα γραφειάκια των εθνοσωτήρων , από αυτούς οι ‘ικανότεροι’ ‘αξιοκρατικά’ να τοποθετούνται σε καίρια πόστα , τοπική κοινωνία να πιέζει για διορισμούς ντόπιων, μίζες τεράστιες δεξιά και αριστερά για κάμψη αντιρρήσεων και άρση επιφυλάξεων που θα τις ακολουθήσουν μια σειρά από εντυπωσιακές κωλοτούμπες , εργολαβοεκδότες σχετιζόμενοι με το έργο να μας λένε τι καλά που είναι να έχουμε ένα πυρηνικό αντιδραστήρα στο κ@λο μας , ενώ άλλοι που έμειναν απέξω (καρβουνιάρηδες, ανεμόμυλοι φωτοβολταϊκοί ) θα μας δείχνουν Τσερνόμπιλ και Φουκοσίμα κάργα απο τα καναλάκια τους, η αντιπολίτευση να λέει όταν εμείς γίνουμε κυβέρνησης θα τα κλείσουμε …
  Και όταν έρθει η στιγμή του μπάμ, γιατί θα έρθει να είστε σίγουροι γι αυτό ,γιατί εδώ είναι Ελλάδα και…θα έχουμε σκηνικό όπως ο υπεύθυνος ασφαλείας που θα έχει καθυστερήσει να πάει ,ο βοηθός του που θα απουσιάζει από την κονσόλα ελέγχου γιατί καμακώνει την νεαρά εκπαιδευόμενη και έτσι οι άσχετοι Μήτσος και Μήτρος διορισμένοι από το ντόπιο πολιτευτή που θα έχουν μείνει πίσω θα βαράνε τα τζαμάκια των καντράν με τα δακτυλάκια τους και θα λένε δε μπορεί ρε π@στη μου κολλημένα θα είναι …ΚΑΙ ΜΠΟΥΜ …ψάξτε μαλ@κες έλληνες πλανήτη να μείνετε

  ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ!!!!

  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ!!!!!

  Ο ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, καταστροφολόγος ,λεηλασιολόγος , ερειπιολόγος θα έχει τον πρώτο live οργασμό,
  Ο ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ με μάσκα θα ρωτά ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΒΑΡΔΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΩΡΑ , ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΝΕ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
  Ο ΑΥΤΙΑΣ θα μιλά για πυρηνοκίνητους συνταξιούχους
  Ο ΔΟΝ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ (δε μπορεί το μπομπολοβαρδινογιαννέικο να λείπει από το πανηγύρι της κατασκευής των πυρηνικών εργοσ.) να λέει ελάτε μωρέ μια μικροεκρηξούλα ήταν …πως κάνετε έτσι … δεν πειράζει που τα παιδάκια σας φωσφορίζουν τη νύχτα…
  Η ΤΡΕΜΗ ΘΑ ΠΥΡΟΒΟΛΉΣΕΙ ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΊΑΣ ΜΕΤΆΔΟΣΗ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟ
  Τα πρωινά δίδυμα της ΜΑΚΑΚΙΑΣ θα λένε γιατί κρύβεται ο Καραμανλής πότε θα μιλήσει επιτέλους
  Ο ΚΑΨΗΣ θα ρωτά ΠΟΙΑ ΕΚΡΗΞΗ;;;;!!!!!!ΠΟΙΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΝΕΦΟΣ;;;!!!!!
  Ο ΤΡΑΓΚΑΣ , ο τοξότες μου ναΐτες μου σας θέλω κηροζηνάτους , θα μαμήσει live τους πρώτους δέκα που βάλαν την υπογραφή για τη κατασκευή των αντιδραστήρων…

  ΑΔΕΛΦΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ moikanos 16/03/2011 15:18:41

   αν γίνουν α λα γκρεκ, ίσως. Άλλά 1) πιστέυω ότι έχουμε και σοβαρούς Έλληνες και 2) το δίνεις "build own operate" και αγοράζεις ρεύμα.

   Λιθάνθρακας; Φτηνός, χωρίς ρίσκα, άφθονος. Με φίλτρα, ηλεκτροσταικά και αποθειωτές. Drax! Θα βγει και πιο φτηνά.

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ moikanos 16/03/2011 18:18:44

   "ΑΔΕΛΦΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

   Απο το στομα της εταιριας που εχει τα εργοστασια της Φουκουσιμα:
   Η μελετη που εκανε το 2009 για τη ηλεκτρικη καταναλωση της Τουρκιας πριν πεσουν οι υπογραφες για το χτισιμο του ενος πυρηνικου εργοστασιου στον Ποντο.

   http://www.tepco.co.jp/en/press/corp-com/release/09091402-e.html

 14. enianos avatar
  enianos 16/03/2011 16:24:14

  Δεν ρωτάτε κανένα Γιαπωνέζο να σας πει την γνώμη του για τα πυρηνικά ?

 15. giannis avatar
  giannis 16/03/2011 17:20:08

  αληθεύει ότι η Τουρκία έχει υπογράψει με Πούτιν συμφωνίες για 4 κέντρα πυρηνικής ενέργειας; που θα εγκατασταθούν; πότε; με το πυρηνικό προγραμματάκι ''κλείνω Κοζλοντούι, ανοίγω νέο Κοζλοντούι'' της Βουλγαρίας πού βρισκόμαστε ακριβώς;

 16. Greece Pleading avatar
  Greece Pleading 16/03/2011 18:34:12

  Οι Τουρκοι προχτες πηγαν τρεχωντας να υπογραψουν τη συμφωνια, εξ αρχης με τους Ρωσσους, για το εργοστασιο απεναντι απο την Κυπρο ισως για να προλαβουν τις αντιδρασεις απο τις περιβαλοντολογικες οργανωσεις εν οψει της καταστροφης στην Ιαπωνια.
  Το εργοστασιο που θα χτισουν οι Ιαπωνεζοι η εχει ηδη οριστικοποιηθει το ποτε και που, η εκρεμουν ακομη καποιοι διακανονισμοι.

 17. panos avatar
  panos 16/03/2011 22:18:46

  H Ιαπωνία έπαθε μεγάλη ζημιά.
  Και όμως υπάρχει λύση τα πυρηνικά εργοστάσια να μην βγάζουν ραδιενέργεια.
  Αν χρησιμοποιούν την νέα πρακτική της σύντηξης
  των πυρήνων και
  όχι της σχάσης του πυρήνα, που γίνεται σήμερα.
  Οι εταιρείες πυρηνικών πρέπει να στραφούν άμεσα
  στην πυρηνική σύντηξη, που έχει την ίδια αποτελεσματικότητα
  και δεν παράγει ραδιενέργεια και πυρηνικά απόβλητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.