Μεγάλη στρατηγική νίκη Σαμαρά
09/11/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεγάλη στρατηγική νίκη Σαμαρά

Έχει αποδείξει ότι είναι πατριώτης και κινείται σε μια γραμμή που εκπορεύεται από την αγάπη του για την Ελλάδα. Οι άλλοι πώς κινούνται;

Η υπόθεση της τριμερούς συμφωνίας για χάραξη ΑΟΖ στα χωρικά τους ύδατα δεν είναι κάτι απλό. Και σίγουρα δεν έγινε απλά για τις εντυπώσεις. Η συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου δεν είναι ευκαιριακή αλλά μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή και να φέρει τα πάνω – κάτω στα γεωστρατηγικά δεδομένα της Μεσογείου. Αρκεί να σκεφθεί κανείς την προτίμηση που δείχνουν οι Αμερικανοί στον Σϊσυ ενώ στον Ερντογάν την οργή τους επειδή δεν βοήθησε τους Κούρδους και τον ρόλο της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο.

Ασφαλώς και δεν πρόκειται για τρεις πανίσχυρες χώρες. Κάθε μια έχει τα προβλήματά της, κάθε μια προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ μιας αναπτυξιακής διάστασης και μιας εσωτερικής κακής κατάστασης. Όμως, είναι ίσως μια χρυσή ευκαιρία για τις τρεις αυτές «αδύναμες» χώρες να δηλώσουν την παρουσία τους με μια ισχυρή συμμαχία που βασικό στόχο έχει την εκμετάλλευση του πλούτου των θαλασσών της.

Όμως, έχει και μια άλλη εξαιρετικά σημαντική διάσταση. Η συμφωνία για τη χάραξη ΑΟΖ ουσιαστικά είναι το δάχτυλο που δείχνει την Άγκυρα. Μπαίνει στο ρουθούνι του Σουλτάνου Ερντογάν και του μεγαλοϊδεατισμού του, όλο αυτό το σκηνικό που στήνουν Σαμαράς, Σίσι και Αναστασιάδης. Και να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των Τούρκων. Δεν τους συμφέρει η χάραξη ΑΟΖ, τους περιορίζει τα σύνορα και τις κινήσεις που κάνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν «θερμά» επεισόδια ή και άλλους είδους διπλωματικά τερτίπια της Άγκυρας, όμως, πλέον δεν υπάρχει γυρισμός. Αυτό που έγινε στο Κάιρο είναι μονόδρομος.

Δεν ξέρουμε για τους άλλους δύο ηγέτες, όμως, για τον Σαμαρά αυτή η κίνηση είναι δρόμος χωρίς γυρισμό. Η Ελλάδα από εδώ και στο εξής δεν μπορεί να αλλάξει εξωτερική πολιτική. Θα κινείται με γνώμονα την εκμετάλλευση του πλούτου που μπορεί να κρύβεται στα θαλάσσια χωρικά ύδατά της. Και δεν μπορεί να είναι μια ευκαιριακή συμμαχία που κάποια στιγμή θα ξεχαστεί, διότι πρόκειται για το αντίβαρο απέναντι στην επεκτατική και άκρως προκλητική πολιτική των Τούρκων.

Ως εκ τούτου, όλοι αυτοί οι… Τσίπρες και οι Ήσυχοι του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν από εδώ και στο εξής, αν τύχει και αναλάβουν τα ηνία της χώρας. Δεν είναι παίξε γέλασε η εξωτερική πολιτική. Εδώ διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα, ίσως πολύ σπουδαιότερα από ένα σκισμένο μνημόνιο ή μια νέα συμφωνία για το χρέος. Οι Τούρκοι δεν ορρωδούν προ ουδενός, επομένως, όποιος κυβερνά από εδώ και στο εξής τη χώρα αυτή οφείλει να ξέρει τι κάνει και πώς. Όμως τα δείγματα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική δεν είναι καθόλου καλά. Αν σκεφτεί κανείς ότι το κόμμα δεν αντέδρασε καθόλου σ’ αυτήν την ιστορική συμφωνία του Καϊρου αλλά αντίθετα έβγαλε ανακοινώσεις για την επίσκεψη του Τσίπρα σε μονάδα απεξάρτησης ή για τις 100 δόσεις και τις απαιτήσεις της τρόικας, τότε καταλαβαίνουμε καλά που το πάει η Κουμουνδούρου.

Κι αν σκεφτεί κανείς τις δηλώσεις του διαβόητου πλέον Ήσυχου για πιθανό θερμό επεισόδιο που θα ενισχύσει τον Σαμαρά, αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι και επικίνδυνοι για την πατρίδα.

Όμως, τι να κάνουν οι καημένοι; Μέχρι πρόσφατα την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την χάρασσε η… Ρένα Δούρου. Τέτοια κατάντια.

Ο λαός θα αποφασίσει και γι’ αυτά, όμως, στην παρούσα στιγμή η συμφωνία του Καϊρου είναι γεγονός και πάνω σ’ αυτό θα πορευτεί η χώρα τα επόμενα χρόνια. Γυρισμός δεν υπάρχει, πισωγυρίσματα δεν γίνονται σε κρίσιμα θέματα που αναδεικνύουν εν πάση περιπτώσει και τον πατριωτισμό του καθενός. Τουλάχιστον ο Σαμαράς το έχει αποδείξει ότι είναι πατριώτης και κινείται σε μια γραμμή που εκπορεύεται από την αγάπη του για την Ελλάδα. Οι άλλοι πώς κινούνται;

Και αυτή η συμφωνία μας θύμισε τους γνωστούς στίχους του μεγάλου Νίκου Γκάτσου, τους οποίους θα πρέπει να θυμάται η κυβέρνηση:

"Κάθε φορά που ανοίγεις δρόμο στη ζωή

μην περιμένεις να σε βρει το μεσονύχτι

έχε τα μάτια σου ανοιχτά βράδυ πρωί

γιατί μπροστά σου πάντα απλώνεται ένα δίχτυ".

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΚΟ avatar
  ΙΚΟ 09/11/2014 07:18:53

  1) Καλή η αρχή, να ευχηθούμε και καλή συνέχεια, της μεγαλεπήβολης αυτής πολιτικής. 2) Είναι μια μεγάλη αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ερείσματα ούτε στο Διπλωματικό Σώμα ούτε και στις Ενοπλες Δυνάμεις.

 2. Άλφα του Κενταύρου avatar
  Άλφα του Κενταύρου 09/11/2014 09:43:45

  Είναι πολύ σημαντικό που έγινε η πρώτη κίνηση, όπως είναι και απαραίτητο να υπάρχει απόλυτη σύμπνοια στα Εθνικά ζητήματα. Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο ν΄αποτελέσουν άλλο ένα πεδίο κομματικής αντιπαλότητας και μέχρι σήμερα οι τόνοι έχουν κρατηθεί χαμηλά. Μπορούμε να απαιτήσουμε τη συννενόηση στα αυτονόητα.

 3. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 09/11/2014 09:55:55

  Σημερα το πρωί με ρώτησε ένας ηλικιωμένος κύριος "Στρατηγέ, πως πανε τα πραγματα εκεί κάτω στην Κύπρο;" και του απάντησα "Ίσως ειναι η πρώτη φορά που μετά απο πολλες δεκαετίες, οι Έλληνες κάνουν αυτο που πρεπει! Η εικόνα Σαμάρα Αναστασιαδη να αγωνίζονται απο κοινού για τα δικαιώματα των Ελλήνων (Ελλαδιτών και Κύπριων) ξυπνούν στα μυαλά εμάς των μεγαλύτερων άλλες ένδοξες μνήμες!" Τυχαίο; Δε νομίζω. Μονο ο Σαμαράς μπορούσε να τα πετύχει ολα αυτά, λόγω της αγάπης του για την πατρίδα! Να το γνωρίζουν αυτοί, που απεργάζονται διαφορά σενάρια για να έρθουν στο προσκήνιο ως σωτήρες.....

 4. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 09/11/2014 10:06:32

  Μπράβο στον Σαμαρά!

 5. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 09/11/2014 10:47:28

  Θα πρέπει οι πολίτες να τον ανταμείψουν στις βουλευτικές εκλογές δίνοντάς του αυτοδυναμία. Έχει αποδείξει ότι είναι σώφρων και έχει όραμα που θα πάει μπροστά την Χώρα. Μέχρι τώρα ό,τι έχει υποσχεθεί το έχει επιτύχει! Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό στην Μεταπολίτευση....

 6. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 09/11/2014 12:01:22

  Μεγάλη επιτυχία για τον Σαμαρά αλλά και για τον Αναστασιάδη. Με ικανοποίηση είδα έναν «νέο» Αναστασιάδη πολύ διαφορετικό από τον υποστηρικτή του σχεδίου Ανάν. Πάντως όλες αυτές οι κινήσεις είναι υπό την αίρεση στο πως θα αντιδράσει η Τουρκία.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Γιάννης Κιαπέκος 09/11/2014 12:43:34

   To πως θα αντιδρασει η Τουρκια ειναι γνωστο.Ειναι εντελως προβλεψιμοι. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231362228 Xορα και Σισμικ the sequel.Εμεις δεν σας βομβαρδιζουμε αλλά όπου κανετε εσεις έρευνες κάνουμε και εμεις. Αν τολματε βομβαρδιστε μας εσεις αλλιως βγαζουμε και εμεις πετρελαιο.Οποιος προλαβει. Και στα Ιμια το ιδιο εγινε.Βαλατε στρατο σε μια βραχονησιδα;Βαζουμε σε μια αλλη παραδιπλα.Τι θα κανετε;

 7. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 09/11/2014 13:25:50

  «Xορα και Σισμικ the sequel» Όχι ακριβώς ! αν δεν με απατά η μνήμη μου το ΣΙΣΜΙΚ "ανέκρουσε πρύμνα" το 1987. Πάντως εγώ θα τολμήσω την πρόβλεψη ότι ενώ η Κύπρος θα εγκαταστήσει πλατφόρμα στην Α.Ο.Ζ. της η Τουρκία δεν θα το κάνει.

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ Γιάννης Κιαπέκος 09/11/2014 15:47:15

   Η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο το 1987 ήταν τελείως διαφορετική. Επιπλέον ,οι ΗΠΑ ήξεραν πως ο Αντρέας Παπανδρέου ΕΠΙΔΙΩΚΕ ένα πόλεμο με την Τουρκία, για να δημιουργήσει πρόβλημα στο ΝΑΤΟ (το γιατί ,μην το ψάχνεις...) και έπεισαν τους Τούρκους να μην παίξουν το παιγνίδι που ονειρεύονταν η KGB και η ΣΤΑΖΙ...

   • Γιάννης Κιαπέκος avatar
    Γιάννης Κιαπέκος @ Απονενοημένος Διάβημας 09/11/2014 18:36:27

    Εγώ μια ιστορική αναδρομή έκανα και τίποτα περισσότερο. Όσο για τα περί NATO , KGB και STASI λίγο ευφάνταστα τα βρίσκω.

  • in medias res avatar
   in medias res @ Γιάννης Κιαπέκος 10/11/2014 11:14:27

   Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη πλατφόρμα, αγαπητέ ... Η Τουρκία, για να "εγκαταστήσει", πρέπει, πριν απ' όλα, να βρει ...

 8. Νικήτας avatar
  Νικήτας 09/11/2014 20:04:06

  Η κίνηση του πρωθυπουργού καθιστά τις επόμενες εκλογές ιστορικές και πρόκειτε για σφοδρή σύγκρουση δύο διαφορετικών ερμηνειών της λέξης πατρίδα. Μακάρι οι Έλληνες να μην παρασυρθούν απο τα δολώματα και να δούν μακρύτερα. Για μένα ο στόχος πέρα απο την νίκη της παράταξης είναι και νέα πρόσωπα να ρθούν στο προσκήνιο όπου μαζί με την παράδοση να φέρουν και την ορμή του καινούριου. Και αυτοί τώρα πρέπει να σηκώσουν το βάρος της ενημέρωσης του κόσμου και της τόνωσης του ηθικού του. Οι μεγαλύτεροι δεν νοιάζονται.

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/11/2014 20:26:40

  Ποιά ήταν η πολιτική κατάληξη της κρίσης του 1987; Η συμφωνία του Νταβός με την οποία απαγορεύθηκαν οι έρευνες σε όλο το Αιγαίο έξω από τα χωρικά ύδατα. Άνθρακες ο θησαυρός.Παρόμοια συμφωνία ζητούν τώρα οι Τούρκοι στην Κύπρο.Να σταματήσουν όλα μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.Η Κύπρος το απορρίπτει αλλά να δούμε τι θα κάνει όταν οι Τούρκοι στήσουν δική τους εξέδρα.

  • Η επόμενη κίνηση avatar
   Η επόμενη κίνηση @ ψυχραιμια 09/11/2014 20:31:18

   ...Αν βρούν κάποιον να τους δώσει εξέδρα.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ ψυχραιμια 09/11/2014 22:57:26

   ..η πολιτική κατάληξη του '87 ήταν το '89

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ ψυχραιμια 09/11/2014 23:06:47

   Ορθότατος

  • in medias res avatar
   in medias res @ ψυχραιμια 10/11/2014 11:20:32

   Ας βρούνε πρώτα εξέδρα ...

 10. Παναγιώτης avatar
  Παναγιώτης 09/11/2014 22:12:07

  Η Ελλάδα ως ευρωπαϊκό κράτος της ανατολικής μεσογείου, διατηρεί από την αρχαιότητα σχέσεις και ισχυρούς δεσμούς με τους λαούς και της χώρες της περιοχής. Η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο προωθώντας συνεργασίες και συμφωνίες που θα φέρουν ποιο κοντά τους λαούς , θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα για την ανάπτυξη την ασφάλεια και την ευημερία. Παρά το γεγονός ότι τα εθνικά συμφέροντα εξακολουθούν να επισκιάζουν την επιθυμία συλλογικής προσέγγισης δεν υπάρχει άλλος δρόμος και υπό το πρίσμα αυτό ο διάλογος, σε θέματα ασφάλειας ,σταθερότητας, ανάπτυξης, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο πάνω στο οποίο θα τεθούν οι βάσεις για συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό επίπεδο και να αφυπνίσουν το αίσθημα των κοινών περιφερειακών προκλήσεων. Μπορούν οι ηγεσίες , Ελλάδας , Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, και Τουρκίας αν σταματήσει να προκαλεί με τους μεγαλοϊδεατισμούς των Ερντογάν – Νταβουτογλου, να υπερβούν μίση και πάθη του παρελθόντος, μικροπολιτικές επιδιώξεις περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση ,και να εργαστούν για την ευημερία των χωρών τους . Για τα κοινά συμφέροντα τους, ΣΤΑΘΕΡΌΤΗΤΑ , ΑΣΦΆΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΑΝΆΠΤΥΞΗ, στην ανατολική μεσόγειο. Από μία «ανταγωνιστική» ανατολική μεσόγειο σε μια ανατολική μεσόγειο της συνεργασίας και της ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία αυτή σίγουρα θα βοηθήσει στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ανατολική μεσόγειο, θα αναβαθμίσει στρατηγικά τις χώρες που θα συμμετέχουν.

 11. Διογένης avatar
  Διογένης 10/11/2014 06:23:51

  Εξακολουθεί να μου κάνει μεγάλη εντύπωση η ηττοπάθεια μερικών. Η Νορβηγία κατάφερε να πάρει τη μερίδα του λεόντος των πετρελαίων και του αερίου της Βόρειας Θάλασσας, όπως και τα δικαιούνταν, έναντι της έστω και παρακμάζουσας αυτοκρατορικής Βρετανίας, βγάζοντας μέχρι και ψαροκάικα απέναντι στα βρετανικά καταδρομικά. Και κέρδισε. Μου κάνει εντύπωση, επίσης, η άστοχη σύγκριση με Χόρα, Σισμίκ, Νταβός και Ίμια. Υπάρχει εδώ μια σημαντική διαφορά. Η υποστήριξη των ελληνικών θέσεων από τον ξένο παράγοντα (ΗΠΑ). Την ίδια στιγμή που σε όλες τις προηγούμενες καταστάσεις, ήταν ακριβώς η Τουρκία αυτή που είχε την υποστήριξη του ξένου παράγοντα. Η Ελλάδα εδώ δεν δρα αυτοβούλως, δρα ως υποχείριο του ξένου παράγοντα. Σιγά να μην είχε η μνημονιακή Ελλάδα, έστω και με τον Σαμαρά επικεφαλής, τη δυνατότητα να κοντράρει την Τουρκία. Αλλά ακριβώς επειδή είναι "μνημονιακή" - και μην ξεχνούμε ότι ακριβώς επί Μνημονίου θυμηθήκαμε το έως τότε τάχατες "ανύπαρκτο" πετρέλαιο και φ.α.! - θεωρείται και μη αυτοδιοικούμενη, άρα "κατάλληλη" για προτεκετοράτο που θα εξορύσσει φυσικούς πόρους. Ενώ η Τουρκία είναι το ακριβώς αντίθετο. Ας μην μας κάνει εντύπωση η όχι και τόσο ηχηρή υποστήριξη του ξένου παράγοντα. Δεν θέλουν, ακόμη, να προκαλέσουν την Τουρκία, διότι δεν έχουν αποφασίσει να επιλύσουν το τουρκικό, ακόμη. Επί της ουσίας η ευθυγράμμιση των ΗΠΑ με τις ελληνικές επιλογές της παρούσας φάσης έιναι όχι μόνον πλήρης, αλλά είναι οι ΗΠΑ που βρίσκονται αφανώς πίσω από τις ελληνικές ενέργειες (ασχέτως της υποστήριξης και του Ισραήλ), σε μια προσπάθεια να βρεθούν εναλλακτικοί πόροι στο ρωσικό φυσικό αέριο. Σε αντίθεση, λοιπόν, με Χόρα και Σισμίκ, οι φυσικοί πόροι στο Αιγαίο και την Κύπρο θα εξορυχθούν και θα εξορυχθούν υπό το όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δεν είναι ακόμη ορατό πώς ακριβώς θα αντιπαρατεθεί η Ελλάς (και η Κύπρος) σε στρατιωτικό επίπεδο, πάντως είναι βέβαιο ότι δεν θα κάνουν πίσω, πολύ απλά διότι δεν αποφασίζουν μόνες τους. Και η απόφαση για εξόρυξη έχει ληφθεί.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Διογένης 10/11/2014 22:27:56

   δεν συμμεριζομαι την αισιοδοξία σου (αν και πολυ θα το ηθελα) οσον αφορα τους επικρατεστερους σχεδιασμούς εντός ΗΠΑ και το τι μπορει να σημαινουν τελικα για τα κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα της Ελλάδας

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/11/2014 07:21:46

  Δεν την είχε.Το 1976 με το Χόρα και τις επιστολές Κίσσινγκερ - Μπίτσιου οι ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ του status quo στο Αιγαίο.Αυτό όμως δεν σήμαινε ότι θα βομβάρδιζαν το Χόρα,πλοίο συμμαχικής χώρας.Ούτε τώρα θα βομβαρδίσουν το Μπαρμπαρός.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ψυχραιμια 10/11/2014 12:40:42

   Ποιο ήταν όμως το "status quo"; Ακριβώς αυτό είπαν και στα Ίμια, ότι δηλαδή τάχα επιστρέφουμε στο status quo ante! Όλοι ξέρουμε ότι έγινε ακριβώς το αντίθετο. Από την ελληνοτουρκική κρίση του 1976 η Ελλάδα βγήκε πολλαπλώς ηττημένη. Στην ουσία τότε τέθηκαν τα θεμέλια της γκριζοποίησης του Αιγαίου. Δεν έγινε κατά λάθος, έγινε επίτηδες. Οι Αμερικανοί είχαν τον Καραμανλή στο χέρι, διότι είχαν πολλά στοιχεία στα χέρια τους για το ρόλο του στο Κυπριακό. Ιδού και το αποτέλεσμα μιας πρόχειρης αναζήτησης, από έκθεση του 1976: "Η Ελλάδα θα χρειαστεί να κάνει τις περισσότερες παραχωρήσεις σε σχέση με το status quo". Το "εύκολο", λέει, θα ήταν να πει η Ελλάδα ότι δεν διεκδικεί 12 μίλια για όλα τα νησιά. Το "δύσκολο" πιο θα ήταν τότε;;; http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=140875 Κατά τα άλλα, η Τουρκία "δεν είχε" την υποστήριξη των ΗΠΑ"...

   • ΝΙΚΗ avatar
    ΝΙΚΗ @ Διογένης 15/11/2014 11:05:18

    τελικα εσυ εισαι ο ηττοπαθης και παρουσιαζεις επιλεκτικα πηγες. Ποια αναμιξη του καραμανλη στο κυπριακο??? τα παπαγαλικια των αριστερων, ελληνων και κυπριων, τα εχουμε μασισει και τα εχουμε φτυσει προ πολλου.......γεμισαμε σοφους.......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.